Vilken svensk musik längtar du mest efter 2011?

Vi ägnar idag och de två kommande dagarna åt vad som komma skall.

Idag: Vilken ny svensk musik längtar du mest efter att höra 2011?

Ane Brun
- Tobias Fröberg är åter tillbaka som producent till Ane. Release planerad till september.

Mohammed Ali
- Först ut av AYLA-kollektivet (består av rapparna Stor, Mohammed Ali, Carlito samt producenten Mack Beats) att släppa ny skiva. Kommer tidigt 2011.

STOR
- Har under hösten spelat in med The Salazar Brothers i Redline-studion.

Mauro Scocco
- Efter Adrenalin och Julkort från New York kommer nu äntligen nya skivan.

bob hund
- bob hund fyller 20 år nästa år. Nionde studioalbumet är på väg. Befinner sig i detta nu i tambourinestudion i Malmö. Release 15 mars.

Lykke LiWounded Rhymes
Onsdag 2 mars släpper Lykke Li sin andra skiva döpt till Wounded Rhymes. Albumet är precis som debuten producerat av Björn Yttling och inspelat i Stockholm.

Alexis WeakTill Minne av
Den 17 januari kommer så äntligen Alexis debutalbum. Vi har förhandslyssnat och det låter fantastiskt bra.

Those Dancing DaysDaydreams and nightmares
25 februari släpper stockholmskvintetten Those Dancing Days sitt andra album. Första singeln ”Fuckarias” är redan släppt:
- Vi gick inte in i studion och sa: ”Få se, nu ska vi ändra vårt sound”. Det skedde naturligt, nästan omedvetet. Jag tror att det beror på att vi gått igenom mycket tillsammans. Vi har blivit äldre, helt enkelt, säger bandets trummis Cissi Efraimsson i ett pressmeddelande.

Syket
Äntligen! Den 25:e februari följer Syket upp Fish Band EP med fullängdsdebuten.

Adam TenstaScared of the dark
Första singeln Ok Wow finns att ladda hem gratis här. 14 mars kommer albumet.

Peter Bjorn and JohnGimme some
Just nu håller Peter Morén på att spela in nytt solomaterial men innan vi får höra det kommer det sjätte albumet från Peter Bjorn and John. Denna gången har de tagit hjälp av Per Sunding (Eggstone och Tambourine Studios).

Anna Järvinen
Uppföljaren till Man var bland molnen från 2009. Mattias Glavå producerar.

Little Red Corvette
Sibille Attar gjorde en fantastisk förbandspelning till Britta Persson i Stockholm häromveckan. Nu längtar vi efter att få höra låtarna igen och igen och igen.

Andra kommande…
The Bethlehem Beard Corporation
Pascal
Looptroop Rockers
Ison & Fille
Masquer
Jonas Game
Maskinen
Parker Lewis
Nordpolen
Streetwaves
Ontario
Korallreven
Kendal Johansson (?)
Embassy (?)

Eller väntar du på någon annan?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

TITTA: JJ – ”Inner Light”

Screen-Shot-2014-08-26-at-7.57.24-AM-575x461

Den här debatten om kulturell appropriering verkar ha gått JJ förbi.  (mer…)

Indianfjäderskruden må vara bannlyst på en rad australiensiska och kanadensiska musikfestivaler men inte i JJ:s nya video till ”Inner Light”, som nyss nådde internet.

Iklädd full indianutstyrsel får vi följa en litet barn genom gröna skogar, längs floder och övergivna vägar till tonerna av Elins sagolika sång.

Oavsett avsikt med fjädrarna (medvetet ironiskt? Eller rätt… halvklumpigt?) är den åtminstone väldigt fint filmad av Ty Olson.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Tella Viv – ”Brilliance”

Tella-viv

Håll ögonen på detta mode/konstgäng: (mer…)

Det var sensommaren 2013 som Adam och hans tre vänner satt i konstnärsateljén i Stockholm och funderade på det här med att bilda band. Kort därefter var Tella Viv ett faktum – en Stockholmskvartett vars orienteringsbana rör sig runt krautrocken, via dom analoga syntarna, till en liten omväg i 50-talssurfen och sedan mjuk målgång i en slags välartad Phoenix-pop.

Musiken skapas i replokalen i Sätra eller hemma i köket i Hägerstensåsen. Inom kort släpps en alldeles första, lovande EP och idag har vi den stora äran att presentera bandets nya låt och tillhörande video, signerad London-regissören Colin Greenall. Vi vågar påstå att det inte är sista gången du hör om Tella Viv på PSL.

Gillar du vad du hör och befinner dig i Stockholm nästa helg? Missa inte deras spelning på Kitsunés klubbkväll!

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Vem gör den bästa svenska musiken i höst?

Beatrice Eli

Mapei? Titiyo? Cherrie? Joel Alme? Eller någon helt annan? (mer…)

Lagom till veckans stundande IFPI-presentation (när skivbolagen river av höstens skivsläpp) kan ditt serviceorgan PSL redan nu erbjuda ett kvalitetssäkrat alternativ. Efter idogt rundringande, tjatande, skvallrande och tjuvlyssnande på diverse barer, konserthallar och studios, har vi samlat höstens allra mest lovande namn som just nu förbereder sig på att släppa musik.

Vem tror du mest på? Vem har vi glömt bort att lista?

Redaktionen har bara börjat, så fyll på i kommentarsfältet!

- Cherrie - Cherrie Hersi från Rinkeby har tidigare gjort musik med Abidaz och Adam Kanyama och kan egentligen hittills bara skryta med en 86 sekunders lång solokarriär. I höst debuterar hon med en EP som PSL-Hasan har fått smyglyssna på. Domen: ”Detta är r&b på svenska som du aldrig hört den förut”.

- Little Jinder  - Jossan hängt runt i LA med Rebecca & Fiona och resultatet av detta häng landar som ett smakprov inom en väldigt snar framtid. Dessutom väntar debutskiva i november.

- Solen – Vi förutspådde redan förra året att Gävlekvartetten Solen skulle gå en ljus framtid till mötes. ”Till Dom Som Bryr Sig” heter skiva nummer två (uppföljaren till 2012 års självbetitlade debut) och släpps äntligen i slutet av oktober.

- Beatrice Eli - Kommentarsfältet nedan är rörande överens: PSLs stora popidol Beatrice Eli förtjänar givetvis en plats på listan, med tanke på att hennes kommande debutskiva ”Die Another Day” landar redan den här sidan årsskiftet (och inte nästa, som vi först hade kalkylerat). Sätt kryss i kalendern den 22 oktober för det är då det händer.

- Stor - Släpper snart uppföljare till ”Shere Khan XIII” där han har tagit sig utanför sitt Redline-läger för att hitta beats och gästverser. Albumet ryktas ha blivit klart på rekordtid (med Stor-mått mätt). Våra förväntningar är skyhöga.

- Madi Banja – ”De behöver mera Banja i sitt liv” sjunger Lorentz lite hemlighetsfullt på ”Kärlekslåtar”. Snart är profetian ett faktum när r&b-stjärnskottet Madi släpper Vito Grasso-producerad musik via Let’s Make That Happen.

- Mapei - Tre pusselbitar har vi hittills fått, till bilden av hur Mapei låter 2014. Mindre rap, mer 90-talsrock och förhoppningsvis alldeles underbart. Debutskivan ”Hey Hey” släpps i slutet av september.

Lilla Sällskapet - Efter två års tystnad fick vi i våras ett första smakprov på hur Uppsaladuon vill göra sin grej 2014. Och mer fick vi höra när de skickade lägesrapport inifrån studion. Skivan släpps i oktober.

Ansiktet - På tal om ovan: Lilla Sällskapets Erik och Herbert ”Afasi” Munkhammar är på gång med en ny EP som vi har hört ska vara ”rätt långt ifrån vad folk förväntar sig”.

- Joy - Bästa versen på hela Lorentzs skiva står Malmörapparen Joy för på ”Där Dit Vinden Kommer”. I höst släpper hon äntligen egen EP på Goldenbest.

- Tove Lo - Tove-Los debutskiva är ett helt koncept i sann The Game-anda. Indelad i tre delar, döpta till ”The Sex” – ”The Love” – ”The Pain” symboliserar skivan en passionerad kärleksaffär och dess slutgiltiga död. Släpps i september.

HNNY - När vi sist talades vid med Stockholmsproducenten skvallrade han om två färdiga album. Det första, som släpps redan nu i höst på Studio Barnhus, är ett samplingsbaserat, hiphopinfluerat (!) debutalbum med ett trettiottal helt osläppta spår.

- Hello Saferide – Long gone PSL-kompisen Annika släpper både boken ”Texter” och nytt album ”The Fox, The Hunter and Hello Saferide” i början av september. Dessutom är hon premiärgäst i nya säsongen Studio PSL med start den 12 september.

The AmazingHalva Dungen (uppdatering: 1/4 Dungen det vill säga Reine Fiske + sällskap) släpper skiva i september.

- Piraterna - De stora Malmöfavoriterna (vars ordvokabulär du kan lära dig här) planerar stordåd i höst har vi hört.

Boeoes Kaelstigen - Det utmärkta Name The Pet-samarbetet kom i våras, och technoduon har skvallrat om mer popinfluenser framöver. Hinner skivan komma i höst eller måste vi vänta till i vår?

Silvana Imam - EP nummer två släpps i november!

- Nebay Meles - Det sjuttonåriga stjärnskottet som Adam Tensta upptäckte via en raptävling, har gästat Ison & Fille, Parham och Mohammed Ali. I höst kommer förhoppningsvis hans omsnackade debut-EP.

- Leslie Tay - Malmöartisten som länge har producerat och skrivit låtar åt andra släpper debut-EP i höst.

- Hey Elbow – Malmöfavoriterna och nyss PSL-festsaktuella Hey Elbow (som tagit namnet efter en aerobicsövning) har en hel bunt låtar att följa upp utmärkta ”Blanca” med. Förhoppningsvis landar skivan innan årsskiftet.

Baba Stiltz - Dansmusikproffset, PSL-bloggaren och möjligen även framtida skivbolagsredaktör på ”Avicii Records” släpper albumet ”Total” på Studio Barnhus i oktober.

- Titiyo – Drottningen är tillbaka! I oktober släpps äntligen skivan som bland annat Dante och Martin Sakarias hjälpt till att producera.

- Seinabo Sey - Har tokproducerat hela sommaren med Magnus Lidehäll på Gotland, och i höst får vi smaka på resultatet.

Tussilago - INGRID-fabrikens bästa boyband följer upp sin succéspelning på Gagnef i somras med debutskiva i september.

- VEDNyss hemkomna från Centralasien. Snart kommer en dokumentär, och även musik.

- Call Me - PSL-favoriten har hookat upp med Silvana Imam och släpper debutskiva i höst på Luxury.

- Mohammed Ali – Släpper skiva i höst.

1987  - Efter de två starka sångerna ”Ocean” och ”Michelle” är förväntningarna på PSL-debutanten Victors hemlighetsfulla r&b skyhög.

Yung Gud Yung Leans vapendragare och beatmakare släpper lovande EP i höst.

- Noonie Bao – Jonna skriver och skriver och skriver och skriver på sin nya skiva (och är i LA för jämnan). Den som väntar på något gott…

- Iamamiwhoami – Jonnas audiovisuella musikprojekt fortsätter och hennes tredje skiva ”Blue” (som kretsar runt temat vatten) släpps i november. Mer Jonna får du på PSL i höst.

Amason - Vi har blivit lovade en debutskiva i höst!

- Zhala - Hela sommaren har hon gjort västkust och östkust i USA med sin chef Robyn, i höst kommer uppföljaren till EP:n i våras.

Björns Vänner - Efter sju års tystnad är Malmöbandet tillbaka. Skivan ”Ni har stulit våra drömmar” släpps den 1 oktober.

- Yung Lean & Sad Boys - ”Unknown Memory” heter debutskivan som beräknas släppas i september.

Winhill/Losehill - ”Aifos” i våras var det senaste alstret från Jonas Svennem & gänget (som vi stämplade Bäst Just Nu) och skivan väntas komma i höst.

Alina Devecerski - Alina släppte popen och gick helt punkattityd på senaste låten ”Armé”. I september väntas minialbum.

Joel Alme - Joel som vi senast såg sprida sakral stämning på PSL i vintras låter hälsa att han släpper ny skiva i september.

- Anna Järvinen - En av senhöstens stora se-fram-emots.

Tyred Eyes – Följer upp förra årets Ghost EP med albumet ”Elevator” som släpps i september via Gaphals.

OLD – högaktuella med sin remix-EP ”New Remixes of OLD Songs” släpper Malmöfavoriterna under hösten en ny EP med fyra helt nya sånger.

- Juni Järvi - Följer upp skiva från 2010 med ny fullängdare som släpps i oktober. Håll utkik efter ”Ikaros” som första sången heter.

- Merely – Merely från Team Rockit gör sig redo att visa upp sin debutskiva ”Nirvana” för omvärlden i höst (uppdatering: den släpps redan 3 september!)

- Love Antell - Inte bara Så Mycket Bättre-Antell, utan även Snart-skivaktuell-Antell (fast räkna med sent i höst/vinter).

- Dim Out Christopher Cooks allemansrättssoul (som vi har hyllat bland annat här) släpps i albumform senare i höst.

Läs PSL-redaktionens samlade förhandsfavoriter inför 2014 här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Brothers Of End (med Nina Persson) – ”Heat”

Brothers_of_End_press5_photo_Johan-Tholson_Top-Dollar

2/5 The Cardigans-musikanter återförenas med ytterligare en 1/5.  (mer…)

”En ny svensk supergrupp!” Utropade PSL-Per när Brothers Of End började ta sin form 2009. Bakom gruppen står The Cardigans-musikanterna Bengt Lagerberg och Lasse Johansson Ståle och deras gamle barndomsvän från Jönköping – musikern Mattias Areskog (känd spelare med Consequences, Frida HyvönenAnna Ternheim, Marit Bergman och Friska Viljor). Där och då anade Per små fingeravtryck från Neil Young, Fleet Foxes och Sparklehorse i trions kick-ass-slow-drive-musik.

På tredje skivan ”Shakers Love” (som släpps i veckan) har trion tagit några kliv framåt. Från skäggdimmor och ekande reverb mot ett mer direkt uttryck. Förstärkning på skivan får de bland annat av Erika Rosén (DunDun-Erika, ni vet), cellospelande Christine Owman och – som i sången och videon vi idag har äran att premiärspela för er – självaste Nina Persson!

Det var uppenbart att låten skulle bli en duett, berättar Lasse. Jag spelade upp låten för Nina på en filt i en park en solig sommardag och hon tackade ja direkt.

Kika genast in den vemodigt vackra sommar-går-mot-höst-videon ovan, som Top Dollar ligger bakom.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

The Knife begravs

The Knife live

Karin Dreijer Andersson och Olof Dreijer rundar av. (mer…)

Efter att Karin och Olof har avslutat sin höstturné kommer även bandet att göra så.

I en allra sista intervju i Dazed berättar gruppen att ”We will close down, it’s our last tour. We don’t have any obligations to continue.”

Läs hela intervjun här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Ivorys mixtrape, screwad av Trappadon, Soul Div och Onda

Hasan Ramic Profil

Intervjuer med alla inblandade samt premiär för screwed & chopped-versionen av ”Ger Oss Av” (mer…)

Chopped & screwed är en väldigt basal remixteknik som har sina rötter i Houston, Texas, där den numera avlidne DJ Screw, i ett försök att matcha sinnesstämningen hos den rådande drogkulturen (kodeinbaserad hostmedicin tillsammans med alkohol och marijuana), saktade ner skivorna han spelade så att rösterna förvrängdes och med hjälp av två likadana ex av samma tolvtumssingel skapade rytmiska hackningar och upprepningar i låtarna.

I Sverige är chopped and screwed en angelägenhet för ett fåtal konnässörer, och nu har Ivory, som jag tidigare skrivit om här, bestämt sig för att släppa sitt mixtape ”Rap Game Jackie Arklöv” choppat och screwat tillsammans med Trappadon, Onda och norrmännen Soul Division, som släpps på tisdag. Jag gjorde en kort videointervju med de inblandade för att få reda på varför screw är så himla fett.

Onda gick inte att nå på skype så jag skickade ett sms.

Och här hör vi hur det låter:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Min vecka x 6

lisapsl

Elva minuter till helg! Men först, de här gjorde min vecka: (mer…)Caribou ”Our LovePeaking Lights ”BreakdownRöyksopp & Robyn ”A Monument To Everything (Kindness mix feat Busiswa)DeersBambooKelela x Le1f x P MorrisOICU


TopsOutside

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Hela journalistkåren är på min kurac”

hasan.ramic.psl

Rikard ”Skizz” Bizzi släpper video till två nya alster. (mer…)

Hiphopåret 2014 har lämnat mig relativt oimponerad. Förutom enstaka singlar, Parhams album och Ivorys mixtape har jag inte direkt gått upp i brygga av musiken som kommer från det svenska hiphopundret.

En som har släppt ett underskattat album i år är multikonstnären Skizz. Hans ”100kg Funk”, som jag nämnde i senaste Kvartalsrapporten flög förbi ganska obemärkt vilket är synd, för att det fanns en del riktigt bra musik på den skivan.

Besviken på mottagandet gick Skizz skilda vägar med sitt skivbolag och är i färd med att sammanställa en EP som han ska släppa på egen hand elektroniskt, och som senare ska bli ett album på vinyl. Han berättar om den kreativa processen på sin blogg. Där hittade jag videon till de två hittills släppta låtarna ”Träd” och ”Tredje Dagen”

Jag vet inte vad som har hänt här, men jag gillar den nya Skizz. Frustrationen verkar ha gjort att han har hittat tillbaka till den smuts jag lärde älska honom för med Stockholmssyndromet. Med skillnaden att nihilismen och sexismen som var Syndromets signum med har bytts ut mot nån slags rättmätig tjurighet. Vilket är tilltalande för en desillusionerad hiphopgubbe pushing mid-30. Väntar med spänning på nästa helg då EPn kommer.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hey Malmö! Hey Elbow! Tack för att ni kom på PSL-DIY-festen!

IMG_1873

Hey Elbow, Llojd och PMtoyou på scen. Tipsrunda. Och DJ PSL. Vad mer kan man begära en natt i Malmö? (mer…)

Ikväll har vi tagit över samma fina begagnade cykelparkerings-pråm som Lorentz konserterade på häromaftonen. Här har vi Malmöfestival i miniatyr med DIY. Just nu spelar Lloyd sin malmöromantiska (?) ”70/30″ inför ett fullsatt tält. Tack Malmö för visat intresse!

Det är annars samma gamla goa visa som alltid när PSL leker eventföretag. Vi DJ:ar-bloggar-instagrammar-presenterar banden-håller tipsrunda-intervjuar artister-ser konserter-påenochsammagång hela kvällen.

Bara en stilla fråga: Vem tog båten hit?Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg