Musik Med: Deportees

I dagens avsnitt av Musik med (det 163:e i ordningen) presenterar vi stolt Deportees.

Nu är det snart på gång, det vi kunde avslöja redan i februari – den 27 maj släpps Deportees nya och tredje fullängdare Under the Pavement – The Beach. En skiva Per skrev om i förmiddags:

Tredje albumet har en fågel på omslaget och en politisk slogan som titel. Det är förstås, återigen, riktigt, riktigt bra. Spår 6 är ett av vårens bästa.

Vi träffade kvartetten från Vindeln, Umeå i lördags då dom besökte Stockholm för att konsertera. Vi ville egentligen spela in utomhus i eftermiddagssolen, men lät oss övertalas av bandets önskan att spela in i ett trapphus för att komma åt det fina ekot. Här är Deportees och nya titelspåret Under The Pavement – The Beach.

Lyssna mer: Deportees

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

En glimt av vad som komma skall: Eboi på ”Delar På Hälften”-beatet

Hasan Ramic Profil

Innan Kärleksattackens sjuårsfest var jag på en liten förfest på RMH-kontoret. Råkade filma lite. (mer…)

Eboi är en av Sveriges bästa rappare. Parhams ”Dela På Hälften” är utan vidare topp 3 bästa svenska hiphoplåtar 2014. Om det här spelas in kommer det bli som man säger: ”mord”.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

BÄSTKUSTBLOGGEN: OTHERWILD

lisapsl

Otherwild är både namnet på Rachel Berks och Marisa Suárez-Orozcos grafiska designstudio och på deras delikat kurerade lilla butik på hörnan av Echo Park Avenue och Duane Street.  (mer…)

Butiken samlar en imponerande skara samtida, oberoende, småskaliga egenföretagare och är en utmärkt plats att börja leta på om man jagar de bästa nya keramikerna, parfymerarna, klädesdesignerna, juvelerarna,  accessoarmakarna, textilkonstnärerna, fotograferna, tidningsutgivarna, mattvävarna och indieapotekarna. För att inte tala, förstås, om kombinationer av nyss nämnda skrån.

Om fladdriga cyanotop-sidenklänningar, ett litet Santa Fe-adobehus till dina rökelser, handgjorda keramikmuggar inspirerade av månens faser, en T-shirt som gifter (artisten) Ciara med (bandet) Crass, ett TLC-glas, ett sköldhalsband i silver designat av Kim Ann Foxman (ja, den Kim Ann Foxman) eller jordgubbsmarmelad finns på din shoppinglista så är det här butiken för dig.

Det är en av mina favoritaffärer att skrutta runt och peka och känna på grejer i och också det enda stället i stan som säljer – OCH NU TITTAR JAG PÅ DIG ELIN UNNES– blanda-och-ge-prästinnan (har vi några interfaith ministers på svenska?) Dori Midnights häxbrygd ”Witches, Bitches and Hos” – ett elixir som erbjuder healing och skydd åt ”edge walkers, shape shifters, those who dwell between the worlds (and genders), magicians, priestesses, sex workers, and lovers of the great mother.”


Jag tar tre droppar under tungan varje dag. Bäst att vara på den säkra sidan.Besök:
Otherwild (även webshop = alla saker jag nämner och mycket mer fint finns att titta på via länken)

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Parham inna reggae!

Hasan Ramic Profil

Nu har den snälla killen fått sig en ny skrud i red gold and green. (mer…)

Parhams ”Snäll Kille” har redan omarbetats en gång av Allyawan men nu har göteborgsproducenten Lance-A-Lot, även känd som Lars På Bas, mannen bakom Chronixx megahit ”They Don’t Know” get den en rub-a-dub-omgång. Det tackar vi för!

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Svenska Dubplateakademien Podcast – Wolverine Hi Fi

Hasan Ramic Profil

Efter tre specialavsnitt fortsätter ordinarie dubplateakademi. Nu med Järvsös finest. (mer…)


Nu är Svenska Dubplateakademien tillbaka i vanlig ordning! I dag intervjuar jag Choppa från Wolverine Hi Fi om hur det är att vara ett ungt sound i Hälsingland och valen man måstye göra när dubplate ska cuttas och pengarna inte räcker till.

Hör resten av Svenska Dubplateakademien här.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Nä va sjukt, helvetet bottenfrös precis

elin unnes av ulrika owesdotter bro

Spotify rekommenderade något som jag faktiskt gillar! (mer…)

Baserat på mitt intresse för Jayke Orvis & The Broken Band och Bob Wayne rekommendera streamingtjänsten Goddamn Gallows, och ta mig satan om det inte låter bra! (Obs dock att de ser fördjefliga ut…)

Och justja, det här har hänt också, när jag var och praode på PP3 igår. Gud vad jag älskar Conan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Bästkustbloggen: Huntington Gardens

lisapsl

På min LA Greatest Hits ligger Huntington Gardens minst topp 3. Jag blev blixtförälskad första gången jag var här och det är en förälskelse som inte svalnar. (mer…)

Fråga bara min vän John som åker hit och läser tidningen varje morgon innan de öppnar för allmänheten. (Allt har en prislapp och här finns medlemsnivåer med samtliga). Henry E Huntington, en affärsman som gjorde sig rik på framförallt järnväg, grundade trädgårdarna – tillsammans med ett enormt forskningsbibliotek och en ansenlig konstsamling – 1909. Tio år senare skrev han och hans fru Arabella över hela rasket till en stiftelse som startade The Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens.

Jag har verkligen för avsikt att putta upp portarna till både biblioteket och konstsamlingen en dag men än så länge har jag aldrig lyckats ta mig längre än de botaniska trädgårdarna. Kanske för att de är över ett dussin – alla med olika teman – och tillsammans sprider ut sig på nästan 500 000 kvadratmeter.

Bland mina favoriter finns djungelträdgården med en tät, hisnande bambuskog, träd med lianer och växter med blad av Alice i Underlandet-proportioner, rosenträdgården som både färg- och doftmässigt är så överdådigt insmickrande att inte ens den mest alternativa floristen kan värja sig, den overkligt bildsköna japanska trädgården som ser ut som en oljemålning skapad med nagelsax, pincett och änglars blod, svett och tålamod, de nästan ondskefullt vackra näckrosdammarna och så palmträdgården förstås – på grund av palmer.

Men min absoluta höjdpunkt, som jag aldrig får nog av, är synen av oräkneliga kaktusar och suckulenter som tagit parkens hela sydspets i belägring, som en gigantisk gerilla av kompromisslösa soldyrkare – surrealistiskt kolorerade i lilagrönt, turkosgrönt, grågrönt, illgrönt, gulgrönt och gröngrönt och utsmyckade med blommor i chockerande rosa, knallgult, lila och svart.


Neilyoungrosen. Bara att läsa rosnamnen – Voodoo, Lagerfeld, Stainless Steel, Audrey Hepburn, Ronald och Nancy Reagan – är en timmes sysselsättning.

Bonzaiträd, kontrollfreakens nationalblomma.

Bambuskogen, mänskligheten levererar som vanligt

Och så ökenträdgården, där jag alltid fastnar


Besök:
Huntington Library, Art Collection and Botanical Gardens (Öppnar först kl 12 på vardagar om man inte är t e x John, stängt tisdagar, gratis första torsdagen i varje månad om man bokar biljett i förväg). Jag rekommenderar solhatt.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hallå i studion: Lilla Sällskapet

IMG_5939

Hur kommer Lilla Sällskapet låta 2014? PSL fick en lägesrapport inifrån studion och den cirka 75% klara skivan. (mer…)

»Vem: Erik Nordström från Lilla Sällskapet.
»Var: Studio Hufvudstaden i Söderköping och i en villa i West Hollywood Hills, Los Angeles.

Mats Norman har haft fullt upp med Mash Up International och Erik Nordström har snickrat på nytt Ansiktet-material. Ändå har dom hittat tid att hänga i studion ihop, och nu verkar det som att Uppsaladuon snart är redo för återkomst. Åtminstone är en låt är utlovad innan sommaren (vi väljer att lita blint på duons senaste Facebooklöfte) och nån gång därefter kommer en uppföljare till 2012s fina debut ”Om Vingarna Bär”. PSL krävde lägesrapport och detta är vad vi fick. 

Hur mår ni?
Vi mår helt suveränt! Vi är precis hemkomna från LA där vi suttit och gjort musik tillsammans med våra kompisar i Goldenbest och Maskinen. Vi bodde i ett helt sjukt fyravåningshus uppe i West Hollywood Hills med utsikt över hela staden.

Hur ser arbetsprocessen ut just nu?
Vi har haft ett gemensamt sovrum där vi även haft vår studio. Jag har mest suttit någon annanstans, ofta på terrassen och skrivit texter och melodier. Sen när jag haft någonting bra har jag gått ner en våning till Mats och spelat in det. Ungefär så.

Kan vi få höra er teori på varför exakt alla svenska artister (Kent, Markus Krunegård, Lykke Li, Noonie Bao etc) hängt i LA denna vinter?
Många svenska producenter och låtskrivare som vi känner, åker hit för att jobba med amerikanska artister. Men jag antar att det är många som bara åker hit för att det är en soft vibe och en inspirerande stad att vara i. Det är i alla fall därför vi åker hit.

Vilken arbetstitel har skivan?
”En dynamisk och mångfacetterad slutprodukt”. Haha. Ungefär den mest osexiga titel man kan tänka sig. Men det är ju förstås bara på skämt.

Hur långt har ni kommit?
Alltid när man gör en skiva och tycker att man har gjort hälften så har man bara gjort 25%, om ens det. Det brukar ta några låtar innan man hittar en riktning som man tycker känns intressant. Jag vågar nog ändå säga att vi är 75% klara.

Snor ni idéer från andra?
Vi plagierar aldrig någonting men det är klart att vi influeras av andras musik. Det händer att Mats samplar en fet dancehall-riddim eller att jag gör en parafras på någon textrad jag gillar. Men vi snor inga melodier rakt av. Åtminstone inte med flit. Haha.

Vilken metod har ni när ni skriver låtar?
Det är lite olika. Ibland sitter vi och jammar på ett piano tills att en låt uppstår och ibland har jag en melodi som Mats bygger ett ackompanjemang kring. Men oftast skriver jag på beats som Mats har gjort. Lite som ett rappare/producent-förhållande.

Vilket är ert favoritljud?
Valsång tycker jag är fint. Det skulle jag vilja ha med i någon låt.

Visste ni hur det skulle låta innan ni påbörjade arbetet med skivan? Blev det som ni tänkt er?
Vi var överens om att vi inte ville göra en regelrätt popskiva som förra gången. Men vi hade inte heller en solklar vision om vad exakt vi ville göra. Det har vi snarare experimenterat fram. Det har handlat rätt mycket om att ta sig vatten över huvudet och prova på grejor som man inte vet om man bemästrar. Och så måste det alltid få vara. Det är inte kul om man inte får utmana och förnya sig själv.

Åt vilket håll pekar musiken åt just nu?
Det blir en ganska hiphop och trap-orienterad platta, fast med pop och r&b-melodispråk. Det blir någon slags crossover, vilket känns fett. Språket är annorlunda också. Mer lekfullt och mindre pretentiöst inbillar jag mig. Haha.

Har ni en bildmapp på datorn som heter ”Inspiration” och vilka bilder innehåller den i så fall?
Nej. Min dator är så långsam att jag knappt orkar använda den längre.

Hur förbereder man sig bäst på att släppa skiva?
Man ser till att ha tänkt igenom allt flera gånger om. Och håller deadlines. Inget av det går att lyckas med, antar jag. Så det blir en kompromiss varje gång. Men det är lite det som är tjusningen också!

Samarbetar ni med andra och i så fall vilka?
Vi har spelat in några låtar med en producent och kompis som heter Niklas Berglöf. Han har en studio i Söderköping som vi har hängt i en del. Det är verkligen LAs raka motsats med små pitoreska hus och kullerstensgator. Det sköna med den miljön är att det finns ungefär noll distraktioner. Sen har jag teamat upp med en annan kompis i huset i LA som heter Simon Yemane. Tillsammans har vi bollat lite texter och melodier på ett par låtar.

Hur kommunicerar ni sinsemellan? Hur får ni ihop era viljor?
Vi brukar oftast tycka likadant när vi skriver våra låtar. Om det uppstår en konflikt där vi tycker olika så argumenterar för våra åsikter tills vi förstår varandras poänger. Då brukar det vara lätt att enas kring någonting. En tumregel är också att försöka att inte döma en idé förrän man provat den. Det är väldigt kontraproduktivt för den kreativa processen. Det kritiska örat kan man koppla på i efterhand, när man är hemma och lyssnar igenom vad man har gjort. Då är det bara gå tillbaka och ändra på det man eventuellt är missnöjd med.

Hur skiljer sig skivan från tidigare grejer?
Vi har försökt ta ett par steg ifrån det poppiga och gulliga uttrycket som vi hade på förra plattan. Den här gången blir det hårdare och mer attityd. Vi har även gett utrymme för lite mer humor i musiken, eller åtminstone att dra saker till sin spets. Men det är en massa allvar på plattan också.

Vilken tid på dygnet jobbar ni bäst?
I regel tror jag att vi jobbar bäst på dagarna. Men ibland är det också väldigt inspirerande att stänga in sig i sin lilla bubbla och bara köra dygnet runt tills man däckar i tangentbordet.

Vad gör ni när ni tar rast?
Vi äter lunch och dricker kaffe. Som på vilket jobb som helst.

Om er färdiga skiva är 100%, vad är då
50%
25%
16%
8%
1%?

För svår att svara på, så vi säger 100% Kärlek, romantik & dekadens.

Vill du träffa fler musikgenier i deras studios? Du hittar våra tidigare ”Hallå i Studion” här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Governor Andy – ”Steget”

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 12.44.56

Governor Andy är snart albumaktuell igen. Varsågoda – här får ni premiären av första videon från skivan. (mer…)

Sist vi hörde av den gode Guvernören i albumform var ”Dagen Då Dollarn Dog”, och sedan dess har det varit sporradiskt, bland annat den småkonstiga ”Blå Piller”. ”Steget” är en återgång till Guvernören i gammal god form, så som man vill ha honom – ett tvärsnitt av jamaicansk musik från alla tidsepoker.

Guvernören spelar munspel och har det allmänt härligt på Kuba medan han spiller ut hårt förvärvad livsvisdom över vad som skulle kunna vara en tidig Roots Radics-produktion från slutet av 60-talet typ. Skönt att höra!

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Crying Day Care Choir – ”Up & Away”

Crying Day Care Choir

Det började i Argentina, nu riktar Malmöbandet in sig på Amerika.  (mer…)

Allt började på ett hustak i Buenos Aires. Där bestämde sig några vänner och medlemmar från indiegruppen Monde Yeux att börja spela flower folk tillsammans, och så bildades Crying Day Care Choir. Sedan dess har bandet bland annat spelat livemusik i P3, turnerat och släppt två EP:s.

Vi fastnade för deras soliga Devendra Banharteska musik när de släppte en Sverigeidyllisk sommarvideo i höstas. Nu har Crying Day Care Choir riktat blicken mot den amerikanska folktraditionen inför debutskivan ”Leave The Kingdom” (där HNNY-Johan producerat en låt). Albumet landar i mitten av maj men lyssna redan nu på ”Up & Away”, en livsbejakande liten folkpop-pärla.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg