Musik Med: CunninLynguists & Bobby Creekwater

Goodie Mob, Outkast, Geto Boys med Scarface, Lil’ John, DJ Screw, Ludacris, Arrested Development, Devin The Dude. Listan över bra hiphopartister som den amerikanska södern har fostrat kan göras lång. Man får inte heller glömma gruppen CunninLynguists.

CunninLynguists bildades år 2000 och efter flitigt turnerande i USA och Europa har Kno, Deacon the Villain och Natti lyckats bygga upp en stor publik. ”Det är så här ärlig hip-hop låter” skrev XLR8R om deras fjärde album Dirty Acres tidigare i vintras.

Under gruppens senaste Stockholmsbesök avbröt vi en biljardomgång mellan CunninLynguists och Bobby Creekwater, som agerade förband på turnén. Så här gick det.

Lyssna: CunninLynguists
Lyssna: Bobby Creekwater

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

PREMIÄR: Lymland – ”Isbrytaren & Finländaren”

lymland

Malmöduon Lymland behåller det minimalistiska lugnet under istäcket. Nya låten har fått video! (mer…)

Lymland som idé och land bildades när Sonja Perander och Jerker Kaj träffades för första gången. Resultatet blev en plats där tråkiga konventioner och begränsningar fick lämna plats åt instrumentell, avskalad popmusik. Deras debutalbum, ”Ensamtidsroman”, kom 2012 och nu har den första, finfina singeln från det kommande albumet ”Rymdar” äntrat världen. PSL bad duon berätta:

”Isbrytaren & Finländaren är inspirerad av ett finskt videokonstverk. En ensam man går lugnt över isen medan en isbrytare kör tätt bakom honom utan att någonsin nå fram. Mannens lugn står i kontrast mot isbrytarens skoningslösa framfart och skapar på samma gång stor dramatik och fullständig avsaknad av dramatik.”

Den snygga videon, som är gjord av Jonas Eriks, är en retrospektiv exkursion som innehåller allt ifrån baklängessim, diverse mätinstrument och naturligtvis fartyg. Tryck play och åk med genast.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: AnnaMelina – ”Bara Du”

annamelina

Stjärnskottet från Stockholm svävar i gränslandet mellan pop och r&b.
(mer…)

AnnaMelinas låt ”För Oss” stämplades snabbt Bäst Just Nu här på PSL och vi anade att vi hade att göra med ett framtida stjärnskott. Hennes magiska förmåga att kombinera autotune, klinkade piano och beats som slår i takt med hjärtat fick oss att ivrigt vänta på mer.

Nu är nya låten ”Bara Du” äntligen här, och tills dess att den släpps på de toppmoderna streamingsajterna kan du lyssna på den hos våra vänner på Musikguiden.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: HNNY – ”6.30″

HNNY - 6.30

Åk snålskjuts under ytan. (mer…)

Johan ”HNNY” Cederbergs låt ”6.30” har sjunkit till botten. I videoform alltså.

Estetiskt tilltalande bildstörningar och lättklädda dykare som liftar med sköldpaddor är huvudkomponenterna i detta verk signerat Rickard Ljungdahl Eklund.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Dinamarca feat. Gnucci – ”A.M.A.B.”

Dinamarca

Gnuččis vapendragare gör studsande beats. (mer…)

När PSL för drygt ett år sedan hälsade på Gnučči i studion låg producenten Cristian Dinamarca och vilade på en soffa. Det har han inte gjort denna gång.

Under namnet Dinamarca har han skapat studsande, piskande beats med Gnučči på toppen. Låten heter ”A.M.A.B.” och är exakt tre minuter lång (vilket sannolikt skulle få Palma Violets att brista ut i ett kollektivt ”radio friendly!”). Hör Gnučči mässa den högst anspråkslösa raden ”Make a man do anything for me” här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Agent Side Grinder – ”This Is Us”

10509693_10152696319690589_8757398429426482546_n

Iris, hunden och den mullrande krautrocken i Agent Side Grinders nya video, signerad Jacob Frössén(mer…)

Vad har Henric De La Cour, Skriet och Kite gemensamt? Förutom att måla sin musik i underjordiska nyanser så har alla gjort gästinhopp på Agent Side Grinders låtar.

Nu är syntbandet från Stockholm aktuella på nytt med ep:n ”This Is Us” som släpps på onsdag. Men redan idag har PSL äran att premiärvisa titelvideon, filmad av Jacob Frössén (som när han inte gör fina dokumentärer för SVT faktiskt är ena halvan i duon Skriet – japp, den svenska underjorden är försvinnande liten). Om videon berättar Jacob själv såhär:

”När jag gjorde filmen om Sara-Vide Ericson så upptäckte jag hur mycket jag tyckte om att filma hundar. Sara-Vide hade alltid sin hund Larry med sig och jag har växt upp med hundar, så det har alltid funnits en hund omkring. När jag fick förfrågan om att göra en video till Agent Side Grinder så var min första tanke att det skulle kretsa kring en hund, sen ville jag ha in en människa i videon också och frågade en kompis dotter som heter Iris om hon kunde tänka sig att vara med.

Lite kort så handlar den väl om det där stilla, rastlösa och lite uttråkade tillståndet som man kunde befinna sig i när man var i åldern mellan barn och tonåring. Ett tillstånd som man fortfarande kan befinna sig i ibland.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Amanda Bergman – ”Jingle Bells”

amandapuff

Amanda Bergman försätter julen i zen-läge redan i november.
(mer…)

Det är många som upplever att det är knepigt att stressa ner och verkligen hitta det nejlikadoftande lugnet under julen. Det finns också många som inte får möjlighet att uppleva några julkänslor över huvud taget. Med anledning av det kommer nu ”årets långsammaste julskiva”, som med några av landets mest avslappnande röster både vill dra ner jultempot och hjälpa människor i utsatthet.

Amanda Bergmans zen-version av den välkända julplågan är det första smakprovet från albumet vars intäkter kommer gå till stadsmissionerna runtom i landet. ”Inget annat år har jag känt mig mer motiverad att sjunga julsånger i september”, berättar Amason-sångerskan för PSL.

På albumet, som är producerat av Petter Winnberg, medverkar även Freddie Wadling som gör sin första inspelning på flera år. Nina Kinert sjunger ”Outer Space Santa” i lägsta möjliga hastighet och Ebbot Lundberg bjussar på julhistoriens lugnaste ”We Wish You A Merry Christmas”. Den sistnämnda ser du även som hemmafilmande jultomte (!) i videon ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Femtastic-profil klar för Melodifestivalen

Melodifestivalen logga

Kristin Amparo har jobbat med schlagermästaren. (mer…)

Sångerskan, Femtastic-medlemmen och PSL-favoriten Kristin Amparo ska tävla i musik nästa år. Detta står klart efter att SVT idag presenterade startfälten i Melodifestivalens två avslutande deltävlingar. Amparo kommer medverka i deltävling tre som sänds från Östersund den 21 februari. Till Kulturnyheterna säger hon såhär om låten ”I See You”:

- Det kommer vara väldigt avskalat och väldigt mycket värme.

”I See You” är skriven tillsammans med den evige Mello-vinnaren Fredrik Kempe.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Kissey – ”Melting Pot”

kissey_asplunch_stigle_01

”Let’s melt together, let us be one…”. PSL-favoriten Kissey har spelat in ett dystopiskt soundtrack till den omtalade filmen ”Dear White People”. (mer…)

Stockholms-via Malmö-numera New York-sångerskan Kissey som vi har skrivit om flera gånger på PSL har spelat in ny musik. Kanske har du redan hört hennes ”Melting Pot”, om du var en av de lyckligt lottade som knep en biostol på de utsålda visningarna av ”Dear White People” på Stockholms Filmfestival.

Den mörka, dystopiska poplåten är nämligen en del av soundtracket till den Sundance-prisbelönade filmen som skildrar rasismen på ett amerikanskt universitet som ordnar en Halloweenfest med afro-amerikanskt tema. Läs en bra intervju med filmens regissör på Nöjesguiden och håll tummarna för att filmen får svensk distribution (i nuläget osäkert).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: #freshENOUGH Jillionare & Salvatore Ganacci feat. Sanjin – ”Fresh”

hasan.ramic.psl

Videopremiär för Enough Productions koreografi-video av Jillionare och Salvatore Ganaccis EDM-banger. (mer…)

Trogna läsare av bloggen känner igen Enough Productions från Dans Med Jacqueline N’Diaye Sahlin. Jag har fått den stora äran att vara först ut med deras korreografivideo till ”Fresh”, en av 2014s stora EDM-bangers, producerad av svenske Salvatore Ganacci och Major Lazer - allierade Jillionaire med Sanjin på hooken.

Jag var förstås tvungen att prata lite med Jacqie och hennes kompanjoner Stephenie Bergström och Johanna Sjövall som stod för koreografin för att se hur de tänkte:

Varför valde ni att göra en video till just denna låt?
Vi blev kontaktade av en av Jillionaire och han ville ha med oss i originalinspelningen av denna video, eftersom vi har jobbat med Major Lazer ett flertal gånger förut. Tyvärr flyttades hela produktionen till New York i sista sekund och då hade vi redan koreograferat till låten. Vi bestämdes oss för att göra en egen video och lyckades få ihop det med Jillionaires gig på festivelen Dans Dakar där också Sanjin och Salvatore Ganacci också skulle vara med. Vår video är alltså ”the official video part 2″ och filmad samt redigerad av Dewan Myrza.

Vad ville ni få fram med er koreografi till denna låt?
Koreografin gjordes utefter deras önskemål, och är ”intense dancehall”. Den skapades med tankarna om att göra något snyggt för kameran samt representera det vi är grymma på, dancehall. Koreografin gjordes av oss i Enough Productions samt Julie Chikane från Bowdown Crew. Samarbetet resulterade i en skön mix av new school dancehall och lite azonto.
I videon framförs den av alla crews som ingår i ENOUGH productions – Notice, AQceS, Decent & ENOUGH.

Vad finns det för planer för framtiden?
Planen är att ENOUGH productions ska utvecklas ännu mer. Vi vill visa folk vad vi alla har att erbjuda och sätta dancehall ännu mer på kartan. Dancehallkulturen och vetskapen om dansstilen har ökat otroligt de senaste åren, och det tycker vi är riktigt kul.
Vi vill att dansen ska få ännu mer uppmärksamhet och användas ännu mer i mainstreamunderhållning för att få den uppskattning den förtjänar. Vi kommer definitivt  att nå dit och tills dess så fortsätter vi att åka på inspirationsresor, knyta kontakter världen över, undervisa våra dansklasser, hålla i workshops och uppträda.

Vilken artist skulle ni vilja koreografera åt helst av allt?
Det var en svår fråga! Vi har gjort många jobb till andra än dancehallartister och det är sjukt kul, så listan av möjligheter är lång. När det kommer till dancehall så skulle vi nog alla kapa av ett ben för att få göra något med dancehallens superstar och ”World Boss”… Vybz Kartel! Aawooh!

Skulle det inte vara svårt att dansa med ett avkapat ben?
Avkapningen skulle ske EFTER att vi har jobbat med honom för bästa resultat.

Och här har vi videon:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg