Rederiet – Säsong 1

 

Kommer du ihåg Reidar Dahlén? Joker? Uno? Pirjo? Eller kanske Bengstsson? Det är några av karaktärerna ur TV-serien Rederiet.Här på Öppet arkiv publicerar vi nu säsong 1 , och kommer såklart följa upp med kommande säsongen vart efter. Totalt finns 318 avsnitt från sammanlagt 20 säsonger att se fram emot.

Redaktionen har varit i kontakt med upphovsmannen bakom hela serien, Peter Emanuel Falck. Här skriver Peter om hur idén till Rederiet föddes och hur några av karaktärerna kom till. Håll till godo!

”En kväll gick jag med min hund ute på Djurgården i mörkret. Plötsligt stävar en enorm Finlandsbåt ut från Stadsgården. Glider tyst och sakta förbi och lyser upp allt. Man kan ana musik och man kan se folk som står ute på däck och ser ut över Stockholm. Och det var då jag tänkte att här seglar ju ett helt litet samhälle förbi.
Jag blev helt besatt av denna tanke, att skildra livet ombord. Jag började resa med båtarna och upptäckte snabbt att det fanns två samhällen ombord. Dels resenärernas, dels de ombordanställda. Och de var två vitt skilda världar.
Jag träffade och intervjuade anställda , dels ombord och dels i land. Sakta men säkert byggdes
en värld upp för mig. Ägarna Familjen Dahlen, men också den ensamstående finska hyttstäderskan som inte hade någonstans att göra av sitt barn utan smugglade med sig det ombord. Den nitiske intendenten som såg och hörde allt ombord. Familjen Sjögren med Gustav i Maskin, mamma Gerd som hyttstäderska, sonen Tony och dottern Sofie som förälskade sig i redarsonen – kapten Rolf Dahlen. Det blev upstairs och downstais på MS Freja under många år.
Det var fullpackat med intriger, en del mer otroliga än andra.
Jag hade stor hjälp av Louise Boije Af Gennäs som utformade karaktärerna tillsammans med mig.
Rederiet blev en av de största dramasuceerna i svensk Tvs Historia, med över 2 milj tittare varje vecka. Något jag är verkligen stolt över.

En kväll såg jag en musikal på stadsteatern och en av rollerna spelades av Peter Harrysson. Han var iklädd en silverfärgad kostym och han var fantastisk i rollen. Så jag tänkte att honom skall vi ha. Så jag skapade en karaktär som hette Pehr Silver. Håll utkik efter honom. En annan favorit var styrman Jussi Tola – spelad av Erik Kieveniemi. Och från det första året av Rederiet så var förstås Krister Henrikssson som den ondsinte Intendenten en fantastisk rollfigur.
Kapten Rolf Dahlen spelades ju av sångaren Mikael Samuelsson. Jag kommer aldrig att glömma när han efter dagens första inspelningsdag i studio kom raglande ut ur studion efter att ha medverkat i sjutton scener. Han sa bara:- Aldrig mer! Men han blev ju kvar i flera säsonger.
En annan anekdot kan kanske vara att rollfiguren Joker höll på att ramla ur ensemblen redan från början. Han hängde löst. Hade inga relationer med någon. Men han var så rolig. Han stod för comic relief bland alla intriger. Och visst är vi glada att vi behöll honom. Han blev väl den i särklass populäraste karaktären av alla. ”
Peter Emanuel Falck , upphovsman.

Serien var en stor succé för SVT och det blev sorg och ramaskri hos publiken då den lades ned. Många har under årens lopp önskat att SVT ska reprisera hela serien, eller ge ut den på dvd. Nu kommer den på Öppet arkiv.Avsnitt 1 sändes 20 augusti 1992 och avsnittets titel är ”Farlig kryssning”. I SVT:s arkivtext kan man läsa följande beskrivning:

”Slaget om Östersjön är en kamp om miljarder, på liv och död. Det står mellan två rederier som trafikerar sträckan Sverige-Finland: Familjeägda Dahlénrederiet och uppkomlingen Mega Line. Utanför Dahlénrederiet pågår en demonstration mot en planerad båtterminalbyggnad. Redarföreningen förhandlar med kommunen om tillståndet. På plats är Reidar Dahlén, VD för Dahlénrederiet, hans närmaste man Tom Hansson och dottern Renate. Konkurrenten Henrik Bjurhed från Mega Line är oroväckande samarbetsvillig. ”

http://www.oppetarkiv.se/video/1058509/rederiet-sasong-1

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

17 kommentarer till “Rederiet – Säsong 1”

 1. jätte bra hade nästan glömt lite men kommer ihåg lilla pojken mm nu ska jag kolla resten blev lite tårögd tacks svt nu behöver ni inte sända en massa repriser som tar plats jag behöver inte köpa dvd n gunilla

 2. Lukas B skriver:

  Jätteroligt! Det här var verkligen en del i uppväxten :)
  Hoppas nu bara att alla avsnitten läggs upp!

 3. Jimmy Ekman skriver:

  Den bästa SVT-serien! :)

 4. Djarvensivu skriver:

  Jättebra. Hoppas att ni lägger upp alla säsongerna. Har förstått att serien inte kommer att släppas på DVD. Hur ofta lägger ni upp serien? Tacksam för svar!

 5. Rosie Henning skriver:

  Vad glad jag blev när jag hörde om detta! ÄNTLIGEN 😀 har saknat serien, sändes ju repriser sommaren 05/06 men var ett tag sedan och att det släpps på dvd kommer inte att hända vad jag förstår?! Så att det läggs upp här är ju bättre än inget! :-)

 6. Davidpoulsen87 skriver:

  Hela säsongen fins redan set jag set

 7. Gunillajensgard skriver:

  håller med nu behöver man inte springa och leta i affären,man har glömt lite,och spänningen är lika som förr,älskar bara såpor påminner om hem till gården den på tv 4 som jag ser på tack tack kör lite varje dag

 8. Suss skriver:

  Japp fastnat igen… väntar med spänning på säsong 2 och självklart resten! Härligt att smyga tillbaka till barndomsminnen med Freja :-)
  Heja SVT!

 9. Adde Sthlm skriver:

  Helt underbart att man kan se rederiet igen när lägger ni upp resten av säsongerna???

 10. Alfsdotter skriver:

  Underbart underbart! Har just sett Lära för livet som är kusligt aktuell. Och Sjätte dagen! Som jag väntat på den! TACK!

 11. Michelle skriver:

  Kan inte hålla mig, behöver säsong 2 nu! När lägger ni upp tvåan? Har abstinens.

 12. Gunilla Jensgard skriver:

  har sett alla rederiet det är otroligt bra serie,nu vill jag se säsong två,jag måste fortsättningen,har sett lära för livet och melodifestivalen ifrån 1984 och ingemar stenmark från 1979 och annat,det är helt otroligt,jag var ett år när anitha och televinken,tack svt,jag måste nästa köpa en ipad för att hinna med och se allt ni lägger upp,jag är jätte nöjd !!! ni är bara bäst !! känns som jag är barn på nytt !!

 13. Ulrika skriver:

  När kommer det fler säsonger?

 14. Andreas Edeflod skriver:

  Rederiet, en klassiker så man alldrig glömmer och som man så gärna ha velat se från början till slutet igen..och nu äntligen får man chansen till detta..extra kul med tanke på att man föddes 92, och därmed bara hann se de sista säsongerna..tror det var från 98 och framåt…så tack ännu en gång SVT för detta och naturligtvis för alla andra bra serier som sänds på den bästa kanalen ..tex Hem till byn, Raskens, Sjätte dagen, Solbacken avd E och Saltön

 15. Martin skriver:

  När kan man köpa hela serien SVT? =)) Jag skulle lätta kunna köpa alla i enorm box för 5000 kronor utan problem =).. Bästa serien som någonsin har gjort på jordklotet!!