Återse klassiska julögonblick i Öppet arkiv

visslajohanna
Kan du vissla Johanna?

Här finns tittarfavoriter som Kan du vissla Johanna?, Madicken: Junibackens jul, Carola i Juletid, Tomten – en vintersaga, Sunes jul och när Bengt Feldreich framför ”Ser du stjärnan i det blå”. Vi har samlat julens guldkorn på ett och samma ställe och du kan se dem när du vill och var du vill. Fiffigt va?

Klassikerna
Kan du vissla Johanna? (från 1994)

Madicken: Junibackens jul (från 1979)

Tomten – en vintersaga (från 1941)

I väntan på tomten med Janne ”Loffe” Carlsson (1979)

Jul i hallåstudion (från 1960)

Varför firar vi jul? med Ebbe Schön (från 1997)

 

sune
Sunes jul

Populära julkalendrar
Sunes jul (från 1991)

Trolltider (från 1979)

Gumman som blev liten som en tesked (från 1967)

Herkules Jonssons storverk (från 1969)

Fem myror är fler än fyra elefanter med Magnus, Brasse och Eva (från 1977)

Julexpressen julkalender på teckenspråk (från 1989)

tomten
Tomten – en vintersaga

 

Julmusik:
Bengt Feldreich sjunger ”Ser du stjärnan i det blå” (från 1987)

Carola i juletid (från 1991)

Julkonsert (med Cyndee Peters och Håkan Hagegård) (från 1981)

Våra bästa julvideor med Lasse Brandeby (från 1990)

Julnygammalt med Bosse Larsson (från 1992)

bosse_julnygammalt
Julnygammalt med Bosse Larsson

Fler julkarameller
Årets tomte 2004 Europas bästa tomte utses

Rederiet: God jul Julafton i långköraren med Gaby Stenberg, Bert-Åke Varg och Johannes Brost (från 1999)

Smash: God jul komediserie med Hannes Holm och Måns Herngren (från 1990)

Julen är… Joulu on… julprogram på finska (från 1990)

Gissa programmet i Öppet arkivs egen adventskalender!

vem_alskar_yngve_frej
Vem älskar Yngve Frej?

Öppet arkivs adventskalender visar allt från stora dramaproduktioner till smalare program och gemensamt för alla är att det uteslutande är tips och förfrågningar från våra tittare. Dessutom kommer vi titt som tätt ha en gissningslek där vi avslöjar en eller ett par ledtrådar om vilket program som kommer att visas nästkommande dag.  Den 25 december samlar vi ihop alla rätta svar och drar tio vinnare till varsin Öppet arkiv-tröja. Håll utkik här på BloggenFacebook och Twitter under hashtagen #öppetarkivluckan.

Vecka 50 2014

drottning_kristina
Denna vecka har Öppet arkiv publicerat dramat Drottning Kristina (Lena Nyman) från 1981.

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Skrotnisse och hans vänner (på samiska) #öppetarkivluckan *
Flickan vid Stenbänken #öppetarkivluckan
Operation Stella Polaris
KaRamelodier #öppetarkivluckan
Drottning Kristina #öppetarkivluckan
Varning för barn #öppetarkivluckan
Julklapp från Weise
Luciamorgon Stora Hyttnäs #öppetarkivluckan
Luciakronor brandtestas och demonstreras
Sången är din julspecial #öppetarkivluckan
Snillen spekulerar 1965
Snillen spekulerar 1975
Snillen spekulerar 1980
Snillen spekulerar 1990

 

*) #öppetarkivluckan är Öppet arkivs egen adventskalender. Här får du veta mer om kalenderöppningarna.

Vecka 49 2014

2024694_VEM ÄLSKAR YNGVE FREJ
Filmatiseringen av Slas ”Vem älskar Yngve Frej?” med Allan Edwall och Janne Loffe Carlsson och musik av Pugh Rogefeldt.

Den här veckan har vi lagt ut följande program i Öppet arkiv:

Vem älskar Yngve Frej?
Toffelhjältarna – jullovsmorgon (1984)
Nilla Fischer
Richard Widmark
World Cup Snowboard 2002
Målet i sikte
Hedebyborna (1982)
Dolda kameran: Den talande brevlådan
Stora famnen
Intervju med Ingemar Stenmark
Kirunaspelen 1975
Fata Morgana
Lovsång från Örebro

Dessutom har vi publicerat en mängd nya Nobel-relaterade klipp och program. Bekanta dig med dessa, både gamla och nytillkomna, här.

Mr Dynamite och Nobelnostalgi

en_i_rad_nobel
Nobelpriset har delats ut sedan 1901 och fastställdes av dynamitens uppfinnare Alfred Nobel genom hans testamente 1895. Varje Nobelpris anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område. Priset tilldelas personer som gjort viktiga insatser inom fysik, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete.

Kungligheter, professorer, författare och politiker – det är bara en gång om året som de absoluta spjutspetsarna inom sina respektive fält träffas på ett och samma ställe. Årets upplaga av detta stora evenemang går av stapeln den 6 december. Naturligtvis pratar vi om Nobelveckan där allt går att följa via SVT:s sändningar och SVT:s Nobelsida.

Öppet arkiv har grävt i arkiven och tagit fram en rad olika klipp och program, både från Nobelsändningarna och relaterade titlar för att möjliggöra en bekantskap med några av pristagarna genom åren. Och inte minst: Alfred Nobel – Mr Dynamite, dramadokumentären om Alfred Nobel från 1983 av Olle Häger och Hans Villius. Den totala samlingen av Nobelrelaterade program och klipp kan du se här.

Tidigare Nobelsändningar

NOBEL 1976

Nobelpristagare år 1976 är Mairead Corrigan och Betty Williams (Nobels fredspris), Saul Bellow (Nobelpriset i litteratur), Burton Richter och Samuel CC Ting (Nobelpriset i fysik), Baruch S Blumberg och Daniel Carleton Gajdusek (Nobelpriset i medicin), William Lipscomb (Nobelpriset i kemi), Milton Friedman (Nobelpriset i ekonomi).

nobel1976_duo
Nobelfesten 1976 är Drottning Silvias första, endast ett halvår efter Kungabröllopet. Prisutdelning är i Stockholms Konserthus och festen i Gyllene salen i Stockholms stadshus.

Nobelpriset år 1976 är Drottning Silvias debutår i Nobelsammanhang, endast ett halvår efter kungabröllopet. För modeintresserade kan Öppet arkiv berätta att Drottning Silvia bär en vackert gul chiffongklänning med guldmoucher. På huvudet glittrar ett briljantdiadem som har tillhört Karl XIV Johan och runt halsen en briljantcollier med ett tillhörande briljantkors. I öronen bär hon bågar, som även dem består av briljanter.

OA_tre_i_rad_nobel1976
Nobel 1976. Till vänster: Karl Ragnar Gierow meddelar vem som får Nobelpriset i litteratur. Till höger: Kung Carl XVI Gustaf delar ut ekonomipriset till Milton Friedman.

NOBEL 2001

tva_i_rad_nobel_2001
Nobelfesten 2001 är det extra pompa och ståt eftersom Nobelpriset fyller 100 år detta år. Nobelfesten i Stadshuset börjar med programledarna Lotta Bouvin, John Chrispinsson och Victoria Dyring. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)

Nobelpristagare år 2001 är Förenta nationerna och Kofi Annan (Nobels fredspris), VS Naipaul (Nobels litteraturpris), Carl Wieman, Wolfgang Ketterle och Eric Cornell (Nobelpriset i fysik), Leland H Hartwell, Tim Hunt och Paul Nurse (Nobelpriset i medicin), K Barry Sharpless, William S Knowles och Ryoji Noyori (Nobelpriset i kemi), Joseph Stiglitz, Georg Akelöf och Michael Spence (Nobelpriset i ekonomi).

I Snillen spekulerar 2001 möter vi Nobelpristagarna i fysik, kemi, medicin och ekonomi i en livlig och självkritisk diskussion.

 

Utvalda Nobelpristagare genom tiderna

NOBELPRISET I KEMI

en_i_rad_svedberg
I mitten ser vi Theodor Svedberg, nobelpristagare i kemi 1926 i samtal med expert på reaktionskemi Sir Hinshelwook (till vänster) och Harold Urey, Nobelpristagare i kemi 1934 (till höger).

The Svedberg (Nobelpriset i kemi 1926)
(Se bilden ovan.) Här besöker vi Theodor Svedbergs i hans laboratorium på kemiska institution i Uppsala där han var professor i fysikalisk kemi 1912-1949.

Hans von Euler-Chelpin (Nobelpriset i kemi 1929)
Professorn i sitt laboratorium 18 november 1929.

Arne Tiselius (Nobelpriset i kemi 1948)
Professor Arne Tiselius får medalj för bland annat proteinforskning i samband med 250-årsminnet av Benjamin Franklins födelse.

NOBELPRISET I FYSIKtva_i_rad_siegbahns

Far och son Siegbahn. Sonen Kai Siegbahn (till vänster i båda bilder) fick Nobelpriset i fysik 1981. Hans far Manne Siegbahn (till höger i båda bilder) fick Nobelpriset i fysik 1924.

Gustaf Dalén (Nobelpriset i fysik 1912)
Gustaf Dalén, Nobelpristagaren i fysik 1912, sitter vid skrivbordet. Gasbehållare för magasinering av acetylengas visas. Även Daléns främsta uppfinning, Solventilen. Den tänder fyren automatiskt vid skymning eller dimma och släcker den så snart det ljusnar. Dessa bägge uppfinningar har möjliggjort den över hela världen använda AGA-fyren. Tidigare samma år som Dalén fick Nobelpriset sprängdes en gastub i hans laboratorium vilket gör honom synskadad för livet.

Manne Siegbahn (Nobelpriset i fysik 1924)
(Se bilden ovan.) Svenske Nobelpristagaren i Fysik 1924, Manne Siegbahn, arbetar vid skrivbord och i sitt laboratorium.

Hannes Alfvén (Nobelpriset i fysik 1970)
Professor Bo Lehnert redogör för Nobelpristagaren i fysik, Hannes Alfvéns, plasmateori. 

Kai Siegbahn (Nobelpriset i fysik 1981)
(Se bilden ovan.) Kai Siegbahn hyllas och intervjuas för att han tilldelats Nobelpriset i fysik 1981. 

NOBELPRISET I MEDICIN
en_i_rad_hugo_theorell

 

Frederick Banting (Nobelpriset i medicin 1923)
1921 upptäcktes insulinet av Frederick Banting. Situationen för miljontals sockersjuka ändrades i ett slag – vad som för många varit en svår och dödlig sjukdom blev ett ämnesomsättningsfel som man kunde leva med. Inför Världshälsodagen den 7 april 1971, som helt ägnas åt insulinets 50-årsjubileum, ger Ronden en bild av situationen då och nu.

Alexander Fleming (Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945)
Sir Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928 och fick, tillsammans med Ernst Boris Chain och Sir Howard Walter Florey, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945. Detta inslag visar hur penicillinet upptäcktes och hur det tillverkas i Sverige.

Hugo Theorell (Nobelpriset i medicin 1955)
(Se bilden ovan.) Professor Hugo Theorell tilldelas Nobelpriset i medicin 1955. HugoTheorell gratuleras och förklarar vad hans upptäckt innebär och berättar om enzymerna. 

Ragnar Granit (Nobelpriset i medicin 1967)
Nobelpristagaren i medicin 1967, professor Ragnar Granit med fru intervjuas efter ankomsten till Stockholm om bland annat ögat.

Ulf von Euler-Chelpin (Nobelpriset i medicin 1970)
Ulf von Euler är son till Hans von Euler-Chelpin (nobelpristagare i kemi 1929). Här får vi se Nobelkommittén utse Nobelpristagarna i Kemi 1970. Intervju med pristagaren Ulf von Euler-Chelpin om hans forskarbana. År 1962 är Ulf von Euler-Chelpin även delaktig i utannonseringen av medicinpriset år 1962 (pristagare Francis Crick, Maurice Wilkins och James Watson) .

Sune Bergström (Nobelpriset i medicin 1982)
Intervju med en av 1982 års Nobelpristagare medicin, Sune Bergström, som demonstrerar forskningen i prostaglandin på en teckning.

Rita Levi-Montalcini och Stanley Cohen (Nobelpriset i medicin 1986)
Från direktsändningen av Nobelprisceremonin i Stockholms konserthus 1986. Kung Carl Gustaf tilldelar Nobelpriset i medicin till Rita Levi-Montalcini och Stanley Cohen efter tal av professor Kerstin Hall.

Arvid Carlsson (Nobelpriset i medicin 2000)
Intervju med Arvid Carlsson - professor i farmakologi vid Göteborgs universitet som tilldelas Nobelpriset i medicin 2000. Han får det för sina revolutionerande upptäckter som varit till hjälp för parkinson- och schitzofrenisjuka. Medverkar även i Snillen spekulerar samma år.


NOBELPRISET I LITTERATUR
tva_i_rad_lagerlof_sachs

Två Nobelpristagare i litteratur. Selma Lagerlöf fick priset 1909, Nelly Sachs år 1966.

Selma Lagerlöf (Nobelpriset i litteratur 1909)
(Se bilden ovan.) Författarinnan Selma Lagerlöf äter med väninna och intervjuas 1928 i samband med 70-årsdagen. Se dramatiseringen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga i Öppet arkiv. Selma Lagerlöf  fick litteraturpriset med motiveringen: ”/…/på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning.”

Rabindraneth Tagore (Nobelpriset i litteratur 1319)
1913 gav Svenska Akademien honom Nobelpriset. På sitt språk, bengali, skrev han dikter, romaner, essäer. Han komponerade musik och sånger, väckte indisk danskonst till nytt liv och förnyade indiskt måleri med sin expressionism när han började måla vid 70 års ålder. Han byggde skolor och ett eget universitet i Santiniketan norr om Calcutta. Se Poesivandring med Folke Isaksson om Rabindraneth Tagore.

Verner von Heidenstam (Nobelpriset i litteratur 1916)
Sibyllan och nationalskalden från 1997: Program om Nobelpristagaren i litteratur 1916, Verner von Heidenstam och författarinnan/pedagogen Ellen Key. De byggde sig var sitt hem vid Vättern. Hon bland blåsippor på Ombergs södra sluttning. Han närmare molnen, norr om Motala, på Övralid. Sibyllan och nationalskalden är en film om deras författarhem, deras vänskap, deras brevväxling och möten vid den sjö de båda älskade. Deras hem står kvar, miljöerna är bevarade så som de såg ut under författarnas livstid och ger en bild av ett Sverige, nära i tiden, men ändå inneslutet i det förflutna.

Erik Axel Karlfeldt (Nobelpriset i litteratur 1931)
Erik Axel Karlfeldt fick genom tiderna den kortaste motivering till Nobelpriset: ”Erik Axel Karlfeldts diktning”. Se Torsten Wahlund läsa Karlfeldts ”Sång efter skördeanden” i Svenska lyriken 1984, och Gerda Karlfeldts berättelse om sin make i Siljanskväll år 1973.

Pär Lagerkvist (Nobelpriset i litteratur 1951)
Med motiveringen: för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor. Se dramatiseringen av Lagerkvists Bröllopsfesten från 1978 med Allan Edwall och Meta Velander, och Hissen som gick ner i helvete från 1969 med Ernst-Hugo Järegård.

Nelly Sachs (Nobelpriset i litteratur 1966)
(Se bilden ovan.) Nelly Sachs intervjuas med anledning att hon tilldelats Nobelpriset i litteratur 1966.

Eyvind Johnson och Harry Martinson (Nobelpriset i litteratur 1974)
Nobelpristagarna i litteratur, Eyvind Johnson  och Harry Martinson, intervjuas bland annat om de är lyckliga över att tilldelas utmärkelsen, samt vilka egna verk de själva sätter främst. Se även Ulf Palme läsa ”Sjösagan som aldrig hände” ur Martinsons ”Kap farväl!”.

Tomas Tranströmer (Nobelpriset i litteratur 2011)
Samtal med diktaren ute på Runmarö. Tranströmer läser även ett antal dikter till exempel ”Han som vankade av sång över taken” och ”Andrum Juli”. Programmet är från 1980.

Gao Xingjian (Nobelpriset i litteratur 2000)
Nobelpristagaren Gao Xingjian var en av de intellektuella som drabbades av kulturrevolutionen – och så småningom valde han att lämna Kina. Lars Helander träffar honom i Paris när han just tilldelats Nobelpriset i litteratur år 2000. Arton år efter flykten har han skurit av alla band med hemlandet. Mitt Kina finns inom mig, säger han.

William Golding (Nobelpriset i litteratur 1983)
Lars Helander har besökt årets nobelpristagare i litteratur William Golding i England. 

Camilo José Cela (Nobelpriset i litteratur 1989)
I Guadalajara utanför Madrid har Lars Helander och ett filmteam från Kanal 1:s kulturredaktion besökt 1989 års Nobelpristagare i litteratur. I Camilo José Celas verk är döden, inbördeskriget och frän sexualitet viktiga teman. Cela är folklig och vulgär, absurd och visionär. Samtidigt är han en språkets mästare – som har publicerat ett ”hemligt erotiskt lexikon” om det spanska språkets vanligaste runda ord. I programmet berättar Cela om sitt personliga Spanien, om liv och litteratur, kärlek, sex och död, och vi får följa med på spännande rundvandringar i Celas magiska Madrid.

Nadine Gordimer (Nobelpriset i litteratur 1991)
Reportage om Nadine Gordimer, Nobelpristagare i litteratur. 

Derek Walcott (Nobelpriset i litteratur 1992)
En poetisk upptäcktsfärd på S:t Lucia i Karibiens övärld med 1992 års Nobelpristagare i litteratur, Derek Walcott, som vägvisare. Det är på S:t Lucia som Walcott är född och uppvuxen och det är den västindiska övärlden, med dess folk och ljud, hav och horisonter, som har gett hans poesi näring och egenart.

Toni Morrison (Nobelpriset i litteratur 1993)
Ett personligt och annorlunda porträtt av 1993 års Nobelpristagare i litteratur – tecknat av fyra unga amerikanskor, Maisha, Mia, Rachel och Kenja – samt Toni Morrison själv. Programmet berättar om kvinnor, författarskap och livets viktigaste kyss.

Kenzaburo Oe (Nobelpriset i litteratur 1994)
1994 års Nobelpristagare i litteratur, Kenzaburo Oe, föddes på ön Shikoku i sydvästra Japan och tillbringade barndomsåren i en isolerad skogsby under kriget. Upplevelsen av naturens hemliga krafter, öns speciella historia och kultur, och folkets berättartraditioner speglas på Oes speciella sätt i hela hans författarskap. Tillsammans med Kenzaburo Oe företar Lars Helander med filmteam en fascinerande resa till Nobelpristagarens hemtrakter.

Wislawa Szymborska (Nobelpriset i litteratur 1996)
Lars Helander och hans filmteam på en litterär Nobelexpedition till Wislawa Szymborskas Polen. I sitt hemland är hon sedan länge en högt älskad poet med stark närhet till sina läsare. Hon har ofta kallats skeptiker, men är samtidigt en person med humor och en mycket speciell glimt i ögat.

José Saramago (Nobelpriset i litteratur 1998)
1998 års Nobelpristagare i litteratur, portugisen José Saramago, är en fantasifull berättare som bygger fantastiska romanvärldar. En äkta humanist med brokig bakgrund och äkta socialt patos. En varm och nyfiken äldre herre med glimten i ögat. Lars Helander med filmteam besökte Nobelpristagaren och hans fru Pilar på Lantzarote.

Imre Kertéz (Nobelpriset i litteratur 2002)
Imre Kertész liv präglas av upplevelsen att ha överlevt koncentrationslägret i Auschwitz. Efter kriget bodde han i en trång liten lägenhet i Budapest och allt gick till slut ut på att skriva en roman. Det tog 14 år att skriva boken. Mannen utan öde kom ut 1975 i Ungern, men bemöttes med tystnad. Först tio år senare översattes boken, först till svenska, sen till tyska och han fick en plats som viktig röst i den europeiska litteraturen. Imre Kertész är den förste ungrare som får Nobelpriset. Ann Victorin mötte Kertész i Berlin.

JM Coetzee (Nobelpriset i litteratur 2003)
Den sydafrikanske författaren JM Coetzee tilldelas Nobelpriset i litteratur 2003 för sina skönlitterära böcker som ofta har en grund i hans hemlands apartheidsystem. Ann Victorinintervjuar Coetzee i Chicago där han undervisar på universitetet.

V S Naipaul (Nobelpriset i litteratur 2001)
En verklig kosmopolit är 2001 års Nobelpristagare i litteratur, den 69-årige VS Naipaul. Hans farfar var sockerrörsarbetare i Indien, själv växte han upp på Trinidad och bor sedan 18 års ålder i England. Han adlades av drottning Elisabeth och tituleras sedan dess Sir Vidia. I sin prismotivering skrev Svenska Akademien att Naipaul minns vad andra glömt, förlorarnas historia.

NOBELS FREDSPRIS

en_i_rad_alva_myrdal

Alva Myrdal fick Nobels fredspris 1982. Hon var socialdemokratisk politiker och diplomat och stadsråd 1966–1973. Bilden är tagen 1976. Foto: SVT

Hjalmar Branting (Nobels fredspris 1921)
Reportage om Hjalmar Branting med anledning av 100-årsminnet av hans födelse 23 november 1860.

Nathan Söderblom (Nobels fredspris 1930)
Historik och samtal om teologen, ärkebiskopen och Nobelpristagaren Nathan Söderblom.

Dag Hammarskjöld (Nobels fredspris 1961)
Dag Hammarskjöld blev tilldelad Nobels fredspris postumt, alltså efter sin bortgång. I samband med Dag Hammarskjölds död (18 september 1961) intervjuas Stockholmare på gatan om deras reaktioner över dödsbeskedet. Programmet sändes 19 september 1961. Se även när generalsekreterare Dag Hammarskjöld intervjuas 1953 av Nils Jerring inför före avresan till FN. Dessutom får vi se ett reportage från Dag Hammarskjölds avresa från Bromma 8 april 1953.

Alva Myrdal (Nobels fredspris 1982)
(Se bild ovan.) Intervju med Alva Myrdal som tilldelats Nobels fredspris. 

NOBELPRISET I EKONOMI

Svenska Nobelpristagare i ekonomi. Gunnar Myrdal (till vänster) fick ekonomipriset 1974. Till höger ser vi Bertil Ohlin i samband med att han har tagit emot sitt pris 1977.
Svenska Nobelpristagare i ekonomi. Gunnar Myrdal till vänster fick ekonomipriset 1974. Till höger ser vi Bertil Ohlin i samband med att han har tagit emot sitt pris 1977

.

Gunnar Myrdal (Nobelpriset i ekonomi 1974)
(Se bilden ovan.) Se Gunnar Myrdal i Öppet arkivs klipp ”Första maj på 1960-talet” och i ”Möte med Gunnar Myrdal” där han kommenterar några stationer i sitt liv som vetenskapsman och politiker. Han föddes 1898, blev redan vid unga år en ledande ekonom och småningom världsberömd för bland annat sina arbeten ”Ett amerikanskt dilemma” och ”Asiatiskt drama”. Tillsammans med Alva Myrdal skrev han ”Kris i befolkningsfrågan” 1934. Gunnar Myrdal tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1974. (Programmet är en studioinspelning från 1981.)

Bertil Ohlin (Nobelpriset i ekonomi 1977)
(Se bilden ovan.) Intervju med Bertil Ohlin, svensk nationalekonom, professor och politiker som 1977 tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Intervjun gjordes i samband med att Bertil Ohlins memoarer kom ut.

Snillen spekulerar 2000-2004

Snillen spekulerar är en del av Nobelsändningen där pristagare i kemi, fysik, ekonomi och medicin samlas för att berätta, debattera och dela med sig av sina erfarenheter. Programmet leddes till en början av Bengt Feldreich, men senare år tog Nik Gowing från BBC över.

en_i_rad_snillen_1964
Snillen spekulerar 1946. Programvärd till höger Bengt Feldreich. D Hodgkin (Nobelpristagare i kemi), CH Townes, A Prochorov och N Basov (Nobelpristagare i fysik), K Bloch och F Lynen (Nobelpristagare i medicin).

SNILLEN SPEKULERAR 1965 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK OCH MEDICIN: Robert B Woodward (kemi), Julian Schwinger (fysik), Richard Feynman (fysik), Francois Jacob (medicin) och Jacques Monod (medicin)

SNILLEN SPEKULERAR 1975 ÅRS PRISTAGARA I KEMI, FYSIK OCH MEDICIN: James Rainwater (fysik), Aage Bohr (fysik), Ben R Mottelson (fysik), Vladimir Prelog (kemi), David Baltimore (medicin), Renato Dulbecco (medicin) och Howard M Termin (medicin).

SNILLEN SPEKULERAR 1980 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK OCH MEDICIN: Val Fitch (fysik), James Cronin (fysik), Walter Gilbert (kemi), Frederick Sanger (kemi),
Paul Berg (kemi), George Snell (medicin), Jean Dausset (medicin) och Baruj Benacerraf (medicin).

SNILLEN SPEKULERAR 1990 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK OCH MEDICIN: Elias J Corey (kemi), Jerome I Friedman (fysik), Joseph E Murray (medicin), Richard E Taylor (fysik), Henry W Kendall (fysik) och E Donnall Thomas (medicin). Gäst: Saskia van Hulten (student från Nederländerna)

SNILLEN SPEKULERAR 2000 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK, EKONOMI OCH MEDICIN: Zhores I Alferov (fysik),  Hideki Shirakawa (kemi), Alan G Mac Diarmid (kemi),  Arvid Carlsson (medicin), Alan J Heeger (kemi), Daniel L McFadden (ekonomi), Herbert Kroemer (fysik), Jack S Kilby ( fysik), Eric R Kandel (medicin), James J Heckman (ekonomi) och Paul Greengard (medicin)

SNILLEN SPEKULERAR 2001 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK, EKONOMI OCH MEDICIN: Tim Hunt (kemi), Ryoji Noyori (kemi), Carl E Wieman (fysik), Joseph E Stiglitz (ekonomi), Eric A Cornell (fysik), George A Akerlof (ekonomi), Leland H Hartwell (medicin), Paul M Nurse (medicin), Wolfgang Ketterle (fysik), William S Knowles (kemi) och A Michael Spence (ekonomi)

SNILLEN SPEKULERAR 2002 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK, EKONOMI OCH MEDICINJohn Sulston (medicin), Riccardo Giacconi (fysik), Vernon Smith (ekonomi), John Fenn (kemi), Robert Horvitz (medicin), Kurt Wüthrich (kemi), Daniel Kahneman (ekonomi), Sydney Brenner (medicin), Koichi Tanaka (kemi) och Masatoshi Koshiba (fysik)

SNILLEN SPEKULERAR 2003 ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK, EKONOMI OCH MEDICINPeter Agre (kemi), Roderick MacKinnon (kemi), Robert Engle (ekonomi), Clive Granger (ekonomi), Vitaly Ginzburg (fysik), Anthony Leggett (fysik), Alexei Abrikosov (fysik), Sir Peter Mansfield (medicin) och Paul Lauterbur (medicin).

SNILLEN SPEKULERAR 2004  ÅRS PRISTAGARE I KEMI, FYSIK, EKONOMI OCH MEDICIN:Linda B Buck (medicin), Richard Axel (medicin), Frank Wilczek (fysik), David J Gross (fysik), Avram Hershko (kemi), Aaron Ciechanover (kemi), Finn Kydland (ekonomi) och Edward C Prescott (ekonomi)

 

Andra Nobelrelaterade sändingar

Beställningen
Under Nobel 1991 får vi ta del av Nobelstiftelsens stora beställning av porslin, glas, dukar, servietter och sedan se provdukningen inför den stora galan.

Alfred Nobel – Mr Dynamite 
En dramadokumentär om Alfred Nobel av Olle Häger och Hans Villius. Det har gått hundra år sedan det första nobelpriset delades ut. Historien om mannen bakom priset, dynamitens uppfinnare, är inte bara berättelsen om stora pengar, framgångsrika patent och fabriker i många länder. Det är också historien om en ensam människa, om hans kringflackande liv och hans hjälplösa kärleksaffär med en blomsterflicka från Wien. Alfred Nobel spelas av av John Zacharias och blomsterflickan av Pernilla August. Från 1983.

 

 

Helge Skoog: ”Det var märkligt att rida kamel i Marocko”

Helge Skoog. Foto: Ylva Robertsson
Helge Skoog spelade huvudrollen i 1989 års julkalender Ture Sventon privatdetektiv. Foto: Ylva Robertsson

Helge Skoog spelar rollen som detektiven Ture Sventon i 1989 års julkalender Ture Sventon privatdetektiv, en av de mest populära julkalendrarna genom tiderna. Men vad minns han egentligen från tiden som detektiv så här 25 år senare?

- Jag kommer ihåg att jag blev uppringd när jag höll på att spela in Ebba och Didrik och blev väldigt glad när jag förstod att jag skulle få spela rollen som min barndomsfavorit Ture Sventon. Jag hade läst böckerna sedan jag var tio år gammal och fullkomligt älskade dem.

- Jag trodde först att de ville att jag skulle spela Oxen, men när jag förstod att jag skulle spela självaste Ture så anmälde mig till viktväktarna och gick ner sju kilo för att bättre passa in i rollen, berättar Helge Skoog.

De reste ner till Afrika för att spela in serien i staden Taroudannt  i Marocko.

- Jag minns att vi sprang runt där på gatorna i staden, jag och Nilz Moritz som spelar Herr Omar. Vi red kamel och det kändes mycket egendomligt, berättar Helge Skoog.

För att på bästa sätt förbereda sig för rollen som den semmelälskande privatdetektiven läste Helge Skoog igenom barndomsböckerna om Ture Sventon noga. Man hade lyckats övertala författaren Åke Holmberg att få göra en julkalender av böckerna och det var viktigt att leva upp till en hög nivå.

- Jag träffade Åke Holmberg vid flera olika tillfällen under den här perioden och varje gång berömde han mig för min gestaltning av hans karaktär Ture Sventon. Då blev man glad, berättar Helge Skoog.

Får du höra några kommentarer idag om din roll som Ture Sventon?
- Ja det är många som kommer fram och kommenterar det, trots att jag är några år äldre och några kilon tyngre känner de fortfarande igen mig.

Vad säger dina familj om att Ture Sventon är i ropet igen?
- De är glada, mina barn har dock inte sett så mycket av det som jag hoppats på. Men vi får se nu om de tittar lite mer.

Prisad med ”Temmelburken”
- För några år sedan blev jag tilldelad Ture Sventon-priset ”Temmelburken” av Svenska deckarakademien, som bestod av en pappburk fylld med semlor. Ett mycket trevligt pris, berättar Helge Skoog.

Helge Skoog berättar att han varit inne i Öppet arkiv flera gånger och tittat på program han själv medverkat i men även andra pärlor där gamla vänner och kollegor medverkar, många som inte längre finns kvar. Det har blivit kvällar hemma i soffan med program som Ebba och Didrik, flera avsnitt av Här är ditt liv och så serien Engeln med Allan Edwall och Kim Anderzon.

Uppträder som Ture Sventon
I dag är Helge Skoog med i en biblioteksfilial som varje år uppmärksammar Ture Sventon med att be honom läsa en bit ur böckerna, självklart utklädd till privatdetektiven själv.

Här kan du se alla 24 avsnitt i julkalendern Ture Sventon privatdetektiv och här finns fler julkalenderar från förr.

Se Helge Skoog medverka i fler program i Öppet arkiv:
Huset Silfvercronas gåta
Engeln
Hedebyborna
Rädda Joppe! Död eller levande!
Fyra dagar som skakade Sverige
Xerxes
Ebba och Didrik
Kenzburo Oe och skogens musik
På spåret 1997

Gissa programmet i Öppet arkivs egen adventskalender

kulkalle_blogg_tee

Det börjar lacka mot jul och vad passar då inte bättre än en adventskalender fullproppad med överraskningar och tittarönskemål? Fram till jul kommer Öppet arkiv att släppa ett nytt program varje dag.

Öppet arkivs adventskalender kommer visa allt från stora dramaproduktioner till smalare program och gemensamt för alla är att det uteslutande är tips och förfrågningar från våra tittare. Dessutom kommer vi titt som tätt ha en gissningslek där vi avslöjar en eller ett par ledtrådar om vilket program som kommer att visas nästkommande dag.  Den 25 december samlar vi ihop alla rätta svar och dra tio vinnare till varsin Öppet arkiv-tröja. Gissningsleken kommer inte pågå varje dag, så håll utkik här på BloggenFacebook och Twitter under hashtagen #öppetarkivluckan.

Kan du gissa vilken dramaserie som publiceras med #öppetarkivluckan imorgon den 20 december 2014? Se ledtråden nedan. Programmet presenteras på Bloggen, Facebook eller Twitter.

julkalle_19_decred

Ledtråd till #öppetarkivluckan publicering 20 december 2014: Morgondagens publicering är ett kostymdrama i adelns Sverige. Med det är inte bara blodet i karaktärernas ådror som är blå. Även titeln innehåller denna färg och för tankarna till en väntan av det kärleksfulla slaget. Vilken är serien som flyttar in i Öppet arkiv imorgon? 

Öppnade luckor i Öppet arkivs adventskalender:

Lucköppning #1 - Vem älskar Yngve Frej? finns i Öppet arkiv från och med 1 december 2014. Allan Edwall spelar en man som lever ett stillsamt liv med sin fru på landsbygden. Han har nyligen pensionerat sig och fördriver tiden med att sätta upp en handskriven skylt med byns namn vid landsvägen. Men istället för att skriva namnet på orten skriver han ”Fornminne” vilket lockar in en trendig fotograf från Stockholm att besöka platsen. Efter den dagen blir ingenting sig likt på den lilla orten.

Lucköppning #2 - Toffelhjältarna finns i Öppet arkiv från och med 2 december 2014. Toffelhjältarna var SVT:s vinterlovsmorgon 1984. Greve Toffelsparre, en man i sina bästa år, funderar över hur han ska lösa problemet med ättens fortbestånd. Ska han ännu en jul sitta ensam med sin betjänt Max och sin städerska Amalia. Han får en idé och gör som sitt slott till ett vinterhotell.

Lucköppning #3 - Målet i sikte finns i Öppet arkiv från och med 3 december 2014. Dokumentär från 1988. Lena Maria Klingvall är en svensk kristen sångerska, mun och fotmålande konstnär, samt framgångsrik simmare inom handikappidrott.

tva_i_rad_toff_frej
Toffelhjältarna och Vem älskar Yngve Frej? har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender.

Lucköppning #4 - Dolda kameran: Den talande brevlådan finns i Öppet arkiv från och med 4 december 2014. År 1961 är Dolda kameran ett nytt koncept. Här gör förbipasserande en förbryllande upptäckt: det är någon som pratar inne i brevlådan! Regi: Karl Haskel och Håkan Ersgård

Lucköppning #5 - Stora famnen finns i Öppet arkiv från och med 5 december 2014. Underhållningsprogram med Lennart Hyland från Cirkus 1958. Här får vi ta del av cancan-dansare och män som tävlar i ansiktsdekorering med klädnypor. En dam muntrumpetar vackert med ackompanjemang och en ung grabb visar sina färdigheter med rockringar. Maträtter, hundar, katter och hästar passerar revy tillsammans med tävlande och sångframträdanden.

Lucköppning #6 - Fata Morgana finns i Öppet arkiv från och med 6 december 2014. Fata Morgana – en hägring, en vision som blivit ett TV-program. En fantastisk rymdfärd genom svindlande tekniska sfärer tillsammans med Kjerstin Dellert, Lee Hazlewood, Björn Skifs, Elisabeth Söderström, Christer Lindarw, Ted Åström, Örjan Ramberg m fl. Världsrymdens nebulosor exploderar i färgsprakande kaskader kring passagerarna ombord på rymdskeppet Fata Morgana, en fantasins show-boat som svindlar genom rymden i en elektronisk TV-lek. Programmet var Sveriges bidrag till Montreuxfestivalen 1979.

tva_i_rad_kara_drott
KaRamelodier och Drottning Kristina har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender.

Lucköppning #7 – Lovsång från Örebro finns i Öppet arkiv från och med 7 december 2014. Inga och Lennart Spångberg samlar körer, solister, musiker och församling i Längbro kyrka. Framträdanden av Joybells, Unga Röster, Camilla Tilling och Mats Backlund.

Lucköppning #8 – Skrotnisse och hans vänner finns i Öppet arkiv från och med 8 december 2014. Barnprogram på samiska med svensk text. Skrotnisse och hans son Kalle arbetar på sin skrotgård som ligger mitt i den lilla staden. Skrotnisse har en barndomsvän som heter Bertil Enstöring, som är en eremit och uppfinnare till yrket. Han antecknar alla sina uppfinningar i sin tjocka bok. Den boken vill stadsingenjören och skurken Björkman ha tag på.

Lucköppning #9 – Flickan vid Stenbänken finns i Öppet arkiv från och med den 9 december 2014. En serie i nio avsnitt, som bygger på Maria Gripes böcker ”Skuggorna över stenbänken”, ”…och de vita skuggorna i skogen” och ”Skuggornas barn”. En liten stad i början av seklet. Berta och hennes familj väntar på en ny jungfru, Carolin. Carolins självständighet och goda humör charmar och chockerar familjen och väcker en ny längtan hos vart och ett av barnen. Men något är annorlunda med Carolin. Hon är ute och smyger om nätterna och är oförklarligt intresserad av familjens fotoalbum. Kanske bär hon på en stor hemlighet?

tva_i_rad_ojda_karusell
Farsen Ojdå – en till…!? och underhållningsprogrammet Karusellen har publicerats i samband med Öppet arkivs adventskalender.

Lucköppning #10 – KaRamelodier finns i Öppet arkiv från och med den 10 december 2014. Povel Ramel på Berns i Stockholm 1972 med ”det gamla gänget”: Gunwer Bergkvist, Brita Borg,Martin Ljung, Povel Ramel och Monica Zetterlund. Dessutom medverkar Berns Barn och för musiken svarar Leif Asp, piano, Nicke Wöhrman, gitarr, Björn Ågeryd, trummor och Sture Åkerberg, bas.

Lucköppning #11 – Drottning Kristina finns i Öppet arkiv från och med den 11 december 2014. Första delen utspelar sig i Sverige, från Kristinas barnår och fram till abdiktionen. Den engelska dramatikern Pam Gems ser på vår svenska drottning med andra ögon än den gängse historieskrivningens. Det som intresserar henne är främst Kristina som person. Hon uppfostrades till enväldig despot – enligt tidens sed alltså som en man. Hon vägrade emellertid att gifta sig och föda tronarvingar. I mångt och mycket var Kristina en modern kvinna, intelligent politiker och bildad kulturpersonlighet, med samma problem som är aktuella än idag, mer än trehundra år senare.

Lucköppning #12 – Varning för barn finns i Öppet arkiv från och med den 12 december 2014. Krogshowen Varning för barn med Magnus Härenstam och Brasse Brännström i en inspelning från Restaurang Trägårn i Göteborg 1976. I showen ingår bland annat sketcherna Klassens clown, Barnombudsmannen, Fiolen min och Flygkaptenerna samt Svordomsvisan.

Lucköpning #13 – Luciamorgon från Stora Hyttnäs finns i Öppet arkiv från och med den 13 december 2014. Stora Hyttnäs, Sundborn i Dalarna är platsen för detta luciafirande.  

Lucköppning #14 – Sången är din – Julspecial finns i Öppet arkiv från och med den 14 december 2014. Julspecial med Kjell Lönnå som leder Sundsvalls Kammarkör och sjungande publik i julens sånger. Kvällens gäst, Sanna Nielsen, sjunger bl a ”O helga natt” och vid gästflygeln sitter Peter Ljung.

Lucköppning #15 – Konstalmanacka – Modern konst finns i Öppet arkiv från och med den 15 december 2014. En konstpaus av Bengt Lagerkvist. Kåseri om bland annat Matisse, Dalí, Chagall, Mondrian med flera.

Lucköppning #16 – Karusellen finns i Öppet arkiv från och med den 16 december 2014. Familjeunderhållning från 1975 med Lennart Hyland som bjuder in gäster och artister. Två program finns bevarade och i dessa får vi möta Tomas Ledin, Sylvia Vrethammar, Lill-Babs med fler folkkära profiler. 

Lucköppning #17 – Ojdå – en till…!? finns i Öppet arkiv från och med den 17 december 2014. En TV-version av Ray Cooneys och Tony Hiltons fars, som spelades för fulla hus på Folkan i i Stockholm 1987-1988. Den engelske regissören Chris Johnston, som satte upp pjäsen på Folkan 1987, regisserade även denna TV-produktion. Originaltitel: One for the Pot.

Lucköppning #18 – Matulda och Megasen finns i Öppet arkiv från och med den 18 december 2014. Barnen Mats och Mi träffar luftisarna Matulda och Megasen som bor i atmosfären och som människor bara kan se i månsken. Från 1967.

Lucköppning #19 – Jorden runt: Borneo finns i Öppet arkiv från och med den 19 december 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprakande julkavalkad och spännande överraskningar

herkules_johnssons_storverk2000x800px
Herkules Jonssons storverk – julkalendern 1969 med och av Tage Danielsson Foto: Bo-Aje Melin (SVT)

Måndagen den 1 december är det äntligen dags för Öppet arkiv att visa julkalendern som tog hem tittarnas röst vid årets omröstning: ”Ture Sventon” från 1989. Men eftersom det börjar lacka mot jul vill vi även överraska våra tittare med en mycket önskad julkalender av och med en av våra mest folkkära manusförfattare och skådespelare genom tiderna: Tage Danielsson i julkalendern som gick 1969 ”Herkules Jonssons storverk”.

Dessutom kommer Öppet arkiv varje dag fram till jul släppa ett tittarönskemål i vår egen adventskalender. Ni kommer att få se allt från stora dramer till smala produktioner. Men gemensamt för alla är att det är just önskemål från våra tittare. Och det roligaste av allt: titt som tätt, men inte varje dag, kommer vi att släppa en ledtråd till nästkommande dags publikation. Den 25 december kommer vi sedan samla alla rätta svar och dra tio vinnare till varsin Öppet arkiv-tröja. Gissningsleken pågår här på BloggenFacebook och Twitter under hashtagen #öppetarkivluckan.

Hittills släppta program i Öppet arkivs adventskalender:

1 december – Vem älskar Yngve Frej?
2 december – Toffelhjältarna
3 december – Målet i sikte
4 december – Dolda kameran: Den talande brevlådan
5 december – Stora famnen
6 december – Fata Morgana
7 december – Lovsång från Örebro
8 december – Skrotnisse och hans vänner (på samiska med svensk text)

9 december – Flickan vid Stenbänken
10 december – KaRamelodier
11 december – Drottning Kristina
12 december 
Varning för barn
13 december 
Luciamorgon från Stora Hyttnäs
14 december
– Sången är din julspecial
15 december – Konstalmanacka – modern konst
16 december – Karusellen
17 december – Ojdå – en till…!?
18 december – Matulda och Megasen (1967)
19 december – Jorden runt: Borneo

 

kulkalle_blogg_tee
Var med och gissa morgondagens släpp i Öppet arkivs lucköppning. Alla som är med får chansen att vinna en Öppet arkiv-tröja. Gissningsleken pågår inte varje dag, så håll utkik på bloggen, Facebook och Twitter.

 Här kan du se tidigare julkalendrar som redan finns i Öppet arkiv. Här finns Gumman som blev liten som en tesked (1967), Fem myror är fler än fyra elefanter (1977), Trolltider (1979),Stjärnhuset (1981), Julexpressen (1989) och Sunes jul (1991).

 

Vecka 48 2014

KUSINER I KUBIK
Ulf Larsson och Claes Malmberg i komediserien Kusiner i kubik från 1992. Foto. Björn Edergren (SVT)

Den här veckan har vi släppt följande program i Öppet arkiv:
När Domus kom till stan
 - dokumentär (2004)
Håll musiken igång - musikgala på Cirkus i Stockholm (2001)
Finnbastu - en skröna från Bergslagen (1984)
Oförutsett - Kristina Lugn, Jörn Donner och Bert Karlsson samtalar med hemliga gäster (1987)
Med på noterna . en upptäcksresa i musikens underbara värld (1988)
Audiens - TV-drama av Vaclav Havel (1981)
Trafikmagasinet - motor och trafikprogram (1981)
På spåret - underhållningsprogram med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg (1998)
På spåret - underhållningsprogram med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg (2003)
Kusiner i kubik - humorserie med Ulf Larsson och Claes Malmberg (1992)

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera följande program i Öppet arkiv:
Ture Sventons julkalender från 1989 (tittarnas val i julkalenderomröstning 2014)
Hedebyborna (1982)
Nobelrelaterade klipp och program

Håll även utkik efter överraskningar här på Bloggen, Facebook och Twitter under december månad. När det lackar mot jul hittar Öppet arkiv på något extra kul!

Vecka 47 2014

har_ar_ditt_liv_lill-babs
Lill-Babs blir kidnappad av Lasse Holmqvist på en julkonsert den 18 december 1983. Programmet sändes den 26 december samma år och är ett av Öppet arkivs mest önskade avsnitt av ”Här är ditt liv”.
Den här veckan har vi publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Att sälja ett köp – dokumentär om att arbeta på reklambyrå (1987)
Sportnytt: Peter Forsberg inför JVM 1992
Besviken Peter Forsberg efter finalförlust i SM 1994
Hedebyborna (1980) – andra säsongen av dramaserien om invånarna i Hedeby
Här är ditt liv (1983)  – Bengt Lindström
Här är ditt liv (1983)  – John Moe
Här är ditt liv (1983)  – Jan Carlzon
Här är ditt liv (1983)  – Viveca Lindfors
Här är ditt liv (1983)  – Lill-Babs
Javisst har barnen rätt – tecknad film baserad på FN:s deklaration om barnens rättigheter
Familjen Schedblad – humorserie från 1989 av Hasse och Tomas Alfredson
Strövtåg på Tenerife – med konstnären och botanikern Rolf Lidberg

Nästa vecka kommer ni bland annat kunna se följande titlar i Öppet arkiv:

Med på noterna
Audiens
Kusiner i kubik
På spåret (1998)
Oförutsett

OA_fem_i_rad_v48_kommande
Kommande titlar vecka 48: ”Med på noterna”, ”Audiens”, ”Kusiner i kubik”, ”På spåret” och ”Oförutsett”.

”Här är ditt liv” i Öppet arkiv

har_ar_ditt_liv
”Här är ditt liv” från övre vänster: Lill-Babs gäst 1983, programledare Lasse Holmqvist (själv kidnappad av Jan Guillou 1982), Tage Danielsson gäst 1981, Nancy Eriksson gäst 1981, Jan Malmsjö gäst 1985 och Lill Lindfors gäst 1985.

Många tittare har önskat att få återse fler program av den mycket populära nöjesserien ”Här är ditt liv” med Lasse Holmqvist som började gå 1980. Nedan ser ni en lista över alla hedersgäster hos Lasse Holmqvist mellan åren 1980 och 1991 och vilka som finns tillgängliga i Öppet arkiv idag:

Här är ditt liv 1980
Sven Tumba (11 januari 1980)
Isa Quensel (18 januari 1980)
Jan Mårtenson (25 januari 1980) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Aina Cederblom (1 februari 1980)
Gunnar Dahmén (8 februari 1980)
Carl Gustaf Lindstedt (15 februari 1980) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Bengt Bedrup (27 december 1980)

Här är ditt liv 1981
Nancy Eriksson (31 januari 1981)
Trolle Rhodin (28 februari 1981)
Tage Danielsson (28 mars 1981)
Gösta Wollin (2 maj 1981)
Birgit Nilsson (30 maj 1981)

Här är ditt liv 1982
Björn Dahlin (13 februari 1982) – publiceras ej i nuläget
Nils Liedholm (20 februari 1982)
Eva Rydberg (6 mars 1982) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Janos Solyom (13 mars 1982) – publiceras ej i nuläget
Cordelia Edvardson (20 mars 1982)
Per Grundén (27 mars 1982)
Lasse Holmqvist (Magasinet – Jan Guillou programledare 8 april 1982)

Här är ditt liv 1983
Bengt Lindström (15 januari 1983)
John Moe (22 januari 1983)
Jan Carlzon (5 februari 1983)
Birgitta Wolf (12 februari 1983) – publiceras ej i nuläget
Viveca Lindfors (19 februari 1983
Lill-Babs (26 december 1983)

Här är ditt liv 1984
Stig Järrel (31 mars 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Vera Siöcrona (7 april 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Rosa Taikon (14 april 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Ernst-Hugo Järegård (21 april 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Lasse Strömstedt (28 april 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Harry Schein (12 maj 1984) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt

Här är ditt liv 1985
Jan Malmsjö (5 januari 1985)
Friedrich Jürgensen (12 januari 1985) – kommer eventuellt framåt
Birgit Cullberg (19 januari 1985) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Eino Hanski (26 januari 1985) – kommer eventuellt framåt
Sven Stolpe (2 februari 1985) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Lill Lindfors (9 februari 1985)

Här är ditt liv 1986
Elisabeth Söderström (4 januari 1986)
Bengt Westerberg (11 januari 1986) – kommer eventuellt framåt
Stikkan Andersson (18 januari 1986)
Jette Stoltz (25 januari 1986) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Gunde Johansson (1 februari 1986)
Cyndee Peters (8 februari 1986) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt

Här är ditt liv 1987
Maja Tjellström (10 januari 1987)
Kikki Håkansson (17 januari 1987) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Björn Skifs (24 januari 1987) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Sven Lampell (31 januari 1987) – kommer eventuellt framåt
Lena Nyman (7 februari 1987)  – kommer eventuellt framåt
Kjerstin Dellert (14 februari 1987) – kommer eventuellt framåt

Här är ditt liv 1988
Bengt Grive (9 januari 1988)
Bibi Anderson (16 januari 1988) – kommer eventuellt framåt
Olof Buckard (23 januari 1988)
Ulla Sallert (30 januari 1988)
Maj Fant (6 februari 1988)
Rune Moberg (13 februari 1988)

Här är ditt liv 1991
Ferencz Göndör (15 november 1991) – kommer eventuellt framåt
Hans Werthén (22 november 1991) – kommer eventuellt framåt
Karl Erik Welin (29 november 1991) – kommer eventuellt framåt
Ulf Adelsohn (6 december 1991) – kommer eventuellt framåt
Marianne Ahrne (13 december 1991) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt
Meg Westergren (20 december 1991) – behöver bearbetning, kommer eventuellt framåt