Vecka 40 2015

skugganavhenry
”Skuggan av Henry” är en spionhistoria i tre delar baserad på Claes Bremans romaner. Foto: Björn Edergren (SVT)

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat dessa guldkorn:

SkuggpojkarnaLars Norénpjäs från 2001
Får jag lov – Dansbandsdokumentär från 1996 med bl a Arvingarna, Lotta Engberg och Lasse Stefanz.
Folke Falköga och föräldramysteriet – Detektivserie från 1991 för barn av Paal Wesenlund.
Oss dragspelare emellan – Ett program av och med Eric Forsgren om vad människor får ut av sin lek på bälgaspelet. Från 1965.
Svetlana Aleksijevitj i Nike 1996 – Nobelpristagaren i litteratur
Svetlana Aleksijevitj i Nike 1998 – Nobelpristagaren i litteratur
Flygvapnets lottor– journalfilm om Flygvapnets lottor 1943.
Årsta 10 år – journalfilm om Årstas 10-årsjubileum 1953.
På spåret – första säsongen komplett från 1987 (tidigare har endast finalen varit publicerad)
Grogg– humorserie med Robert Gustafsson från 2000
Skuggan av Henry – Spionhistoria i internationell miljö efter Claes Brenmans romaner ”Mannen som kallade sig Wall” och ”Skuggan av Henry” från 1986

Linda Olofsson-program med tanke på hennes nya programledarjobb i Go’kväll:
Sommardebatt (Linda Olofsson programledare 2005)
Mitt i naturen  (från Lindas första säsong 2000)
Mitt i naturen (från Lindas första säsong 2000)
Mittnytt (Linda Olofsson 25 år 1998)

Nästa vecka kan ni återse bland annat Och ge oss skuggorna, Goltuppen och Hasse Alfredsons gripande tal han höll under Tage Danielssons begravning.

Nobelpriset i litteratur går till…

NOBEL_KARL-RAGNAR-GIEROW2000PX
Författaren Karl Ragnar Gierow tillkännager nobelpristagaren i litteratur 1976: Saul Bellow. Foto: SVT

Torsdagen den 8 oktober kl 13:00 tillkännages årets Nobelpristagare i litteratur. I år är det dessutom första gången en kvinna gör tillkännagivandet, Sara Danius som är ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. 

”Jag är ingen katastrofförfattare. Det är världen som är katastrofal”

Nu är det avgjort. Svetlana Aleksijevitj får 2015 år Nobelpris i litteratur. Se henne i ett reportage i Kobra 1998.

svetlana_play
”Jag är ingen katastrofförfattare. Det är världen som är katastrofal” berättar Svetlana Aleksijevitj i Nike 1998. Foto:SVT

Men hur har tillkännagivandena sett ut genom tiderna?

Öppet arkiv kan ge er svaret på frågan genom att visa en film där Anders Österling, Karl Ragnar Gierow, Lars Gyllensten, Sture Allén och Horace Engdahl öppnar dörren in till smattrande kameror och ett hav av mikrofoner. Och en sak står klar: ju senare tillkännagivande desto mer pressuppbåd. Men dörren är densamma. Högtidligheten likaså:

Svenska akademin tillkännager att Nobelpris i litteratur tilldelas…

nobel_litteratur_tillkannagivande
Samma dörrar, samma pådrag men olika tillkännagivare: Anders Östling, Lars Gyllensten, Sture Allén och Horace Engdahl. Foto: SVT

 

NOBELPRISET I LITTERATUR GENOM TIDERNA

tva_i_rad_lagerlof_sachs
Två Nobelpristagare i litteratur. Selma Lagerlöf fick priset 1909, Nelly Sachs år 1966. Foto: SVT

Selma Lagerlöf (Nobelpriset i litteratur 1909)

(Se bilden ovan.) Författarinnan Selma Lagerlöf äter med väninna och intervjuas 1928 i samband med 70-årsdagen. Se dramatiseringen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga i Öppet arkiv. Selma Lagerlöf  fick litteraturpriset med motiveringen: ”/…/på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning.”

Rabindraneth Tagore (Nobelpriset i litteratur 1319)
1913 gav Svenska Akademien honom Nobelpriset. På sitt språk, bengali, skrev han dikter, romaner, essäer. Han komponerade musik och sånger, väckte indisk danskonst till nytt liv och förnyade indiskt måleri med sin expressionism när han började måla vid 70 års ålder. Han byggde skolor och ett eget universitet i Santiniketan norr om Calcutta. Se Poesivandring med Folke Isaksson om Rabindraneth Tagore.

Verner von Heidenstam (Nobelpriset i litteratur 1916)
Sibyllan och nationalskalden från 1997: Program om Nobelpristagaren i litteratur 1916, Verner von Heidenstam och författarinnan/pedagogen Ellen Key. De byggde sig var sitt hem vid Vättern. Hon bland blåsippor på Ombergs södra sluttning. Han närmare molnen, norr om Motala, på Övralid. Sibyllan och nationalskalden är en film om deras författarhem, deras vänskap, deras brevväxling och möten vid den sjö de båda älskade. Deras hem står kvar, miljöerna är bevarade så som de såg ut under författarnas livstid och ger en bild av ett Sverige, nära i tiden, men ändå inneslutet i det förflutna.

Erik Axel Karlfeldt (Nobelpriset i litteratur 1931)
Erik Axel Karlfeldt fick genom tiderna den kortaste motivering till Nobelpriset: ”Erik Axel Karlfeldts diktning”. Se Torsten Wahlund läsa Karlfeldts ”Sång efter skördeanden” i Svenska lyriken 1984, och Gerda Karlfeldts berättelse om sin make i Siljanskväll år 1973.

Pär Lagerkvist (Nobelpriset i litteratur 1951)
Med motiveringen: för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor. Se dramatiseringen av LagerkvistsBröllopsfesten från 1978 med Allan Edwall och Meta Velander, och Hissen som gick ner i helvete från 1969 med Ernst-Hugo Järegård.

Nelly Sachs (Nobelpriset i litteratur 1966)
(Se bilden ovan.) Nelly Sachs intervjuas med anledning att hon tilldelats Nobelpriset i litteratur 1966.

Eyvind Johnson och Harry Martinson (Nobelpriset i litteratur 1974)
Nobelpristagarna i litteratur, Eyvind Johnson  och Harry Martinson, intervjuas bland annat om de är lyckliga över att tilldelas utmärkelsen, samt vilka egna verk de själva sätter främst. Se även Ulf Palme läsa ”Sjösagan som aldrig hände” ur Martinsons ”Kap farväl!”.

Tomas Tranströmer (Nobelpriset i litteratur 2011)
Samtal med diktaren ute på Runmarö. Tranströmer läser även ett antal dikter till exempel ”Han som vankade av sång över taken” och ”Andrum Juli”. Programmet är från 1980.

Gao Xingjian (Nobelpriset i litteratur 2000)
Nobelpristagaren Gao Xingjian var en av de intellektuella som drabbades av kulturrevolutionen – och så småningom valde han att lämna Kina. Lars Helander träffar honom i Paris när han just tilldelats Nobelpriset i litteratur år 2000. Arton år efter flykten har han skurit av alla band med hemlandet. Mitt Kina finns inom mig, säger han.

William Golding (Nobelpriset i litteratur 1983)
Lars Helander har besökt årets nobelpristagare i litteratur William Golding i England. 

Camilo José Cela (Nobelpriset i litteratur 1989)
I Guadalajara utanför Madrid har Lars Helander och ett filmteam från Kanal 1:s kulturredaktion besökt 1989 års Nobelpristagare i litteratur. I Camilo José Celas verk är döden, inbördeskriget och frän sexualitet viktiga teman. Cela är folklig och vulgär, absurd och visionär. Samtidigt är han en språkets mästare – som har publicerat ett ”hemligt erotiskt lexikon” om det spanska språkets vanligaste runda ord. I programmet berättar Cela om sitt personliga Spanien, om liv och litteratur, kärlek, sex och död, och vi får följa med på spännande rundvandringar i Celas magiska Madrid.

Nadine Gordimer (Nobelpriset i litteratur 1991)
Reportage om Nadine Gordimer, Nobelpristagare i litteratur. 

Derek Walcott (Nobelpriset i litteratur 1992)
En poetisk upptäcktsfärd på S:t Lucia i Karibiens övärld med 1992 års Nobelpristagare i litteratur, Derek Walcott, som vägvisare. Det är på S:t Lucia som Walcott är född och uppvuxen och det är den västindiska övärlden, med dess folk och ljud, hav och horisonter, som har gett hans poesi näring och egenart.

Toni Morrison (Nobelpriset i litteratur 1993)
Ett personligt och annorlunda porträtt av 1993 års Nobelpristagare i litteratur – tecknat av fyra unga amerikanskor, Maisha, Mia, Rachel och Kenja – samt Toni Morrison själv. Programmet berättar om kvinnor, författarskap och livets viktigaste kyss.

Kenzaburo Oe (Nobelpriset i litteratur 1994)
1994 års Nobelpristagare i litteratur, Kenzaburo Oe, föddes på ön Shikoku i sydvästra Japan och tillbringade barndomsåren i en isolerad skogsby under kriget. Upplevelsen av naturens hemliga krafter, öns speciella historia och kultur, och folkets berättartraditioner speglas på Oes speciella sätt i hela hans författarskap. Tillsammans med Kenzaburo Oe företar Lars Helander med filmteam en fascinerande resa till Nobelpristagarens hemtrakter.

Wislawa Szymborska (Nobelpriset i litteratur 1996)
Lars Helander och hans filmteam på en litterär Nobelexpedition till Wislawa Szymborskas Polen. I sitt hemland är hon sedan länge en högt älskad poet med stark närhet till sina läsare. Hon har ofta kallats skeptiker, men är samtidigt en person med humor och en mycket speciell glimt i ögat.

José Saramago (Nobelpriset i litteratur 1998)
1998 års Nobelpristagare i litteratur, portugisen José Saramago, är en fantasifull berättare som bygger fantastiska romanvärldar. En äkta humanist med brokig bakgrund och äkta socialt patos. En varm och nyfiken äldre herre med glimten i ögat. Lars Helander med filmteam besökte Nobelpristagaren och hans fru Pilar på Lantzarote.

Imre Kertéz (Nobelpriset i litteratur 2002)
Imre Kertész liv präglas av upplevelsen att ha överlevt koncentrationslägret i Auschwitz. Efter kriget bodde han i en trång liten lägenhet i Budapest och allt gick till slut ut på att skriva en roman. Det tog 14 år att skriva boken. Mannen utan öde kom ut 1975 i Ungern, men bemöttes med tystnad. Först tio år senare översattes boken, först till svenska, sen till tyska och han fick en plats som viktig röst i den europeiska litteraturen. Imre Kertész är den förste ungrare som får Nobelpriset. Ann Victorin mötte Kertész i Berlin.

JM Coetzee (Nobelpriset i litteratur 2003)
Den sydafrikanske författaren JM Coetzee tilldelas Nobelpriset i litteratur 2003 för sina skönlitterära böcker som ofta har en grund i hans hemlands apartheidsystem. Ann Victorinintervjuar Coetzee i Chicago där han undervisar på universitetet.

V S Naipaul (Nobelpriset i litteratur 2001)
En verklig kosmopolit är 2001 års Nobelpristagare i litteratur, den 69-årige VS Naipaul. Hans farfar var sockerrörsarbetare i Indien, själv växte han upp på Trinidad och bor sedan 18 års ålder i England. Han adlades av drottning Elisabeth och tituleras sedan dess Sir Vidia. I sin prismotivering skrev Svenska Akademien att Naipaul minns vad andra glömt, förlorarnas historia.

 

Här kan du läsa mer om Öppet arkivs Nobelnostalgi om historiska Nobelpristagare. Dessutom kan du avnjuta flera timmar Nobelsändningar från 1976 och 2001. Och sist men inte minst ”Snillen spekulerar” från 1965 till 2004.

 

 

 

Vecka 40 2015

Lasse Åberg i Hur bär du dig åt människa Foto: Kenneth Thorén
Lasse Åberg i Hur bär du dig åt människa Foto: Kenneth Thorén

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande program:

Hur bär du dig åt människa – barnprogram med Lasse Åberg som i en rad sketcher som belyser vårt sätt att fungera, känna, tänka och tycka
Komedianter – ett kärleksdrama och en komedi av Lars Norén med bl.a. Lena Olin
Labyrinten – en dramathriller skriven av Henning Mankell
Rally-Kalle – bilartisteri med Dan Andersson
Hylands hörna: Röda fjädern – insamlingsgala från 1969 med Lennart Hyland och Siw Malmqvist
Benny – tecknad serie för barn från 70-talet
Drömvärlden – reportage om ungdomar i Djursholm och deras firande av studentexamen
Åsnan mjuk – barnserie från 1972 om Åsnan mjuk och hans vänner
Trodde Du ja! – kända föräldrar med barn i lekfull tävlan i ”hemkunskap”
Utfrågningen – partiledarna intervjuas av Stina Lundberg och Erik Fichtelius, från 2002
Strövtåg i landskap – Dag Stålsjö berättar om stenmurar i Västergötland
Thomas Allanders ukuleleskola – ukuleleskola i nio delar, från 1994
Ukulele 1987 – världens första ukulelestämma som hölls på Djurgården i Stockholm
Lavforsen – by i Norrland – dramaserie om norrlänningar som flyttar söderut
Det stora motboksoffret – i januari 1947 flammade motboksbålen från Ystad till Haparanda,
Motbokspremiär i Göteborg 1916 – nykterhetsdemonstration i Stockholm och motbokspremiär i Göteborg (inslaget saknar ljud)
Registrering av Systemkunder – försök med registrering av Systemkunder i Gävleborgs län 1967
Lördagsstängning på Systembolaget – reportage från 1982 om den sista lördagen som Systembolaget höll öppet

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera Lars Noréns Skuggpojkarna, humorserien Grogg och spionserien Skuggan av Henry.

Hejdå Motboken!

Motboken, eller Brattsystemet, infördes i början av 1900-talet som en nykterhetsreform. Systemet avskaffades den 1 oktober 1955. Foto: SVT
Motboken, eller Brattsystemet, infördes i början av 1900-talet som en nykterhetsreform. Systemet avskaffades den 1 oktober 1955. Foto: SVT

Motboken var ett tillstånd att köpa sprit och vin där varje inköp noga dokumenterades. Hur mycket alkohol en person fick köpa varierade över tid, men under motbokens sista år var tre liter starksprit i månaden den gällande gränsen. Idag är det 60 år sedan Motboken avskaffades.

När alkoholkonsumtionen i början av 1900-talet ansågs vara för hög i Sverige infördes Motboken, även kallat Brattsystemet. Om en person blev för onykter eller på något annat sätt missbrukade sin konsumtion kunde Motboken dras in som straff. Kvinnor fick i regel ingen egen ransonering. Inte heller hemlösa.

Brattsystemet fick sitt namn efter initiativtagaren Ivan Bratt som år 1911 ingick i en nykterhetskommitté som skulle ta tag i alkoholhanteringen. Sverige skulle äntligen få bukt med problemen kring alkoholfrågan.

Motbokspremiär i Göteborg 1916

Svenskarna demonstrerade för nykterhet 1916 och i Stockholm gick en nykterhetskortege genom gatorna inne i centrum. I Göteborg är det motbokspremiär. I klippet får vi se hur motboken såg ut och hur den var systematiserad i ett register (inslaget saknar ljud). Se hela klippet här.

motbokspremiar
Stumfilm från 1916 där vi får följa motbokspremiären i Göteborg och en nykterhetsdemonstration i Stockholm. Foto: SVT

Folket mot krångel-Sverige

Istället för att demonstrera för nykterhet som 1916 blev det några decennier senare en protest av ett annat slag. Svenskarna hade fått nog och ville få ett slut på motbokseländet – söndagen den 19 januari 1947 flammade motboksbålen från Ystad till Haparanda. I Stockholm hade en stor folkmassa samlats för att bränna upp sina böcker i Kungsträdgården, men den stygga polisen hade satt stopp för de planerade aktiviteterna. Istället vallfärdade folkmassan till Strömmen där den förhatliga boken kunde dränkas. Precis som man tidigare, som speakern i filmen säger, använt alkoholen till att dränka sin hjärtesorg med. Cirka 10 000 motböcker hamnade i Stockholms strömmar denna dag. Se klippet här.

Här hamnar 10 000 motböcker i Stockholms Strömmen 1947. Foto: SVT
Här hamnar 10 000 förhatliga motböcker i Strömmen, Stockholm den 19 januari 1947. Foto: SVT

Barnens bokfavoriter!

barnlitteratur_i_OA
Barnlitteraturkavalkad i Öppet arkiv med Boktipset, Bokstunden och Astrid Lindgrens uppläsning av Pippi Långstrump och Mio min Mio. Foto: SVT

När hösten står i full glöd vill Öppet arkiv passa på att tipsa om våra rykande aktuella nostalgiker i form av högläsning från några av våra mest uppskattade författare och skådespelare. Barnens favoriter!

Astrid Lindgren – berättaren med stort B

Öppet arkiv har tagit fram Astrid Lindgrens högläsning av Pippi Långstrump och Mio min Mio från 1970. Astrid läser ur sina egna böcker och mellan varven visas de välkända illustrationerna till berättelserna.

astrid_mio
Astrid Lindgren läser ur sina böcker Pippi Långstrump och Mio min Mio. Illustration av Ilon Wikland. Foto: SVT

Sagoboken

Några av våra mest uppskattade barnböcker finns i Öppet arkiv. För de små barnen har vi Gittan och GråvargarnaSmåflodhästarnas äventyr, Kotten, Malla, Billy och Herr Muffin.

sagoboken
I Sagoboken kan du njuta av många fina berättelser och illustrationer. Till vänster Gittan och gråvargarna; skriven och illustrerad av Pija Lindenbaum, till höger Kottens hemlighet; skriven och illustrerad av Lena Anderson.

Mamma Mu <3 Babben

Den härliga kossan Mamma Mu får en fin berättarröst i Babben Larsson som läser ur böckerna Mamma Mu gungar, Mamma Mu åker bob, Mamma Mu bygger koja och Mamma Mu städar skrivna av Jujja och Tomas Wieslander. Även denna serie är tagen ur Sagoboken.

mamma_mu
Men mu kråkan! Mamma Mu bygger koja till Kråkans förtret. Se uppläsningen av barnens favorit Mamma Mu skriven av Jujja och Tomas Wieslander. Sven Nordqvist har gjort illustrationerna.

Boktipset – ninna-ninna-ninna-naaaa

Minns du signaturmelodin? I Öppet arkiv kan du återse detta färgglada litteraturmagasin och alla boktips. Böcker som är aktuella än idag. Pettson och Findus, Min nya skattkammare, Linnea i målarens trädgård och inte minst Varför är det så ont om Q? uppläst av författaren Hasse Alfredson i egen hög person.

boktipset_duo
Boktipset och Hasse Alfredson som läser sin egen bok ”Varför är det så ont om Q?”. Foto: SVT

 Den elakaste häxan i hela världen

För de äldre barnen finns Fröken Smith som handlar om den elakaste häxan i världen skriven av Beverley Nichols. I denna serie läser Bergljót Árnadóttir ur boken och dramatiserar skildringen. Som gjord för en regnig Halloween-helg.

froken_smith_duo
Fröken Smith är en spännande berättelse om världens elakaste häxa; Bergljót Árnadóttir läser ur boken skriven av Beverley Nichols. Foto: SVT

Kalle och chokladfabriken

Ernst-Hugo Järegård läser ur Roald Dahls fantastiska berättelse om Willy Wonkas magiska chokladfabrik, de fem gyllene biljetterna och Kalle Spann, som är historiens hjälte. Bilderna är illustrerade av Bengt Arne Runnerström.

kalleochchokladfabriken_duo
Willy Wonka i högform i Roald Dahls ”Kalle och chokladfabriken”. Ernst-Hugo Järegård läser. Illustrationer av Bengt Arne Runnerström.

 

Vecka 39 2015

Michael Nyqvist i Personkrets 3:1 Foto: Bengt Wanselius
Michael Nyqvist i Personkrets 3:1 Foto: Bengt Wanselius

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande program:

Personkrets 3:1 – Lars Noréns uppmärksammade pjäs med bl.a. Michael Nyqvist, Göran Ragnerstam och Shanti Roney
Hur ska det gå för Pettersson? – en söderbuskis av Sigge Fischer med bl.a. Börje Ahlstedt, Björn Gustafson och Pernilla August
Annika en kärlekshistoria – dramaserie av Colin Nutley om Annika, femton år, som reser till Isle of Wight på språkkurs
Insider – dramaserie om forskaren Anna som upptäcker att hennes nya uppfinning medför att hon är hotad till livet
Simpor och grodfötter – säsong 2 av barnserien
Bussresan – dokumentärfilm av Kåge Jonsson om äldre människors första resa till annat land
Rekordmagazinet – om invandrarfientlighet i Skåne, med Jan Guillou som programledare
Kondomen – en seglivad historia – ett reportage av Ylva Hemstad om kondomen och dess historia
Gymnastik på Electrolux 1945 – journalfilm om avkopplingsgymnastik, från 1945
Sista vinden från Kap Horn – en milt galen film om en åldrad kvinna och ett litet barn som tar hand om liv och död
Sagoboken – Sofia Rönegård läser sagorna ”Adjö, herr Muffin” och ”Mirabell”
Sydjoker – lek- och tävlingsprogram med Lasse Holmqvist

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera Rally-Kalle, Lars Noréns Komedianter, och Lasse Åbergs  Hur bär du dig åt människa.

Öppet arkiv går Doobidoo

doobidoo2015
Doobidoos programledare Lasse Kronér! Foto: Bo Håkansson (SVT)

Avsnitt 6

Sjätte avsnittet av säsongens Doobidoo gästas av Rigmor Gustafsson, Hans RosenfeldtGladys del Pilar och Anders Johansson. Som vanligt bjuder Lasse Kronér på musikaliska frågor, underbara klipp ur arkivet och unika framträdanden med överraskande kombinationer av artister. Och Öppet arkiv har som alltid grävt fram några av kvällens klipp.

Karusellen (1975)

Här är det lite oklart vad som händer. Yngve Gamlin och Lennart Hyland i ett program som sändes på bästa sändningstid i november 1975.

karusellen1975
Yngve Gamlin och Lennart Hyland i…ett oförklarligt klipp ca 27 minuter in. Foto: SVT

Avsnitt 5

I kväll är det dags för det femte avsnittet av Doobidoo för säsongen.  Brukar du gilla klippen som Lasse Kronér har grävt fram? Hos oss kan du se dem igen här.

Kvällens avsnitt gästas av Nina Söderquist och Daniel Norberg som möter Hanna Hedlund och Kevin Walker. Som vanligt bjuder Lasse Kronér på musikaliska frågor, underbara klipp ur arkivet och unika framträdanden med överraskande kombinationer av artister.

I kvällens avsnitt har Öppet arkiv inga klipp att presentera. Istället passar vi på att rekommendera ett trevligt Kronérprogram istället!

Musikjägarna (1991)

En musikalisk safari i källaren – en frågelek där kända personer får visa sina musikaliska kunskaper (eller brist på dylika). Triple & Touch och Bandmaskinen ställer frågorna. I detta program tävlar ståupp-komikerna Anna-Lena Brundin och Jonas Hallberg mot imitatörerna Jörgen Mörnbäck och Bosse Parnevik.

musikjagarna
Lasse Kronér i hans första egna program; Musikjägarna 1991. Foto: SVT

 

Lasse Kronér: ”Vilken smart idé – här är ju hela mitt liv!”

Öppet arkiv träffade Lasse Kronér när han var mitt uppe i inspelningarna av höstens Doobidoo. Då testade hanNostalgitrippen och blev alldeles hänförd. Det kan du läsa mer om här.

nostalgitrippen_puff_382px

Avsnitt 4

Det fjärde avsnittet för Doobidoosäsongen förgylls av besök från Claudia Galli och Johan Wester mot Elin Bemark och Patrik Isaksson. Programledare är som vanligt Lasse Kronér.

Vill du se Kronérs framgrävda klipp igen? Se dem hos oss!

Kan du skicka mig saltet?

Se hela Stina med Sven här.

"Kan du skicka mig saltet?" Åke Cato och Sven Melander har en trevlig lunch tillsammans... Foto: SVT
”Kan du skicka mig saltet?” Åke Cato och Sven Melander har en trevlig lunch tillsammans… Foto: SVT

”Jag tjatade om en minidisk. Men när jag väl fick den undrade jag vad jag skulle ha den till.”

Se hela Bullenavsnittet med Patrik Isaksson där han berättar om sitt förhållande till pengar här. Dessutom kan du se honom framföra ”Du får göra som du vill men” här.

patrik_isakss
Patrik Isaksson i Bullen 1999. Foto: SVT

Kajan i Hipp Hipp!

En av kvällens gäster Johan Wester är inte bara en Doobidoo-medverkande. Han är också brandmannen Kajan i humorserien Hipp Hipp! som du hittar här.

hipphipp_kajan
Kajan (Andreas Wester) i Hipp Hipp! Foto: Markus Lindgren (SVT)

”Lägg ut!”

En riktig Bo Holmström-klassiker där årets Kristallenpristagare till hederspriset försöker komma ut i direktsändning 1975 i samband med sprängingarna av västtyska ambassaden i Stockholm. Se hela klippet här.

”Lägg ut! Lägg ut! Lägg UT!” Bo Holmström vid sprängningen av västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Foto: SVT
”Lägg ut! Lägg ut! Lägg UT!” Bo Holmström vid sprängningen av västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Foto: SVT

Doobidoo sänds fredagar kl 20:00 i SVT1 och kan även ses i SVT Play.

Avsnitt 3

I säsongens tredje Doobidoo tävlar Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström mot Åsa Fång och Anders Ekborg.

Öppet arkiv har som vanligt varit med och grävt i arkivet inför kvällens avsnitt.

Begriper du inte att jag älskar dig?

Här ser vi Anders Ekborg tillsammans med Mona Malm i en ”dikt för TV” om Stina och Hjalmar Bergman från 1988. Se filmen här.

begriperduinteattjag
”Begriper du inte att jag älskar dig?” med Mona Malm och Anders Ekborg. Foto: SVT

Hemma hos Lill-Babs

I  kvällens Doobidoo visas ett klipp från Hemma hos Lill-Babs från 1986 där Lasse Berghagen sjunger ”Torsten Bark”.

Se hela programmet här.

hemmahos
Lasse Berghagen sjunger för Lill-Babs i ”Hemma hos Lill-Babs” – partyprogrammet från Järvsö. Foto: SVT

Tjo va det var livat i holken

Svante Thuresson, Ann-Louise Hanson och Gunwer Bergkvist tjoar loss i programmet Till Povel som du kan se i sin helhet här.

tillpovel
Här var det livat i hyllningen till Povel i samband med hans 60-årsdag. Foto: SVT

Tommy Tomat?

Ca 28 minuter och 45 sekunder in i Melander & Co avsnitt 9 kan du se Tommy Körberg som kärlekskrank tomat. Se hela programmet här.

Tommysomtomat
Tommy Tomat Körberg stöter på Monica Dominique i Melander & Co avsnitt 9. Foto: SVT

Avsnitt 2

I kvällens program tävlar Andreas Johnson och Mollie Lindén mot Jessica Zandén och Mikael Riesebeck. Och klippen som visas kan du titta närmre på hos oss!

Vad är det för fel…?

Lasse Kronér öppnar med Vad är det för fel på svensk TV-underhållning? och kommer fram till att ingenting är fel. Åtminstone inte på Doobidoo :).

tommy_korberg

Framtiden – ingen mardröm

Jessica Zandén i revyn Satellit 84 med Claire Wikholm.

satellit84
Claire Wikholm och Jessica Zandén i revyn Satellit 84. Foto: SVT

Taskig medhörning

Anna Books dramatiska ögonkast i Melodifestivalen 1987 har inget med tolkningen av sången att göra. Hon har ingen medhörning. Alls.

annabook_mello_1987
Anna Book i Melodifestivalen 1987 med låten Det finns en morgondag. Men den borde kanske ha hetat Det finns ingen medhörning. Foto: SVT

Mikael Riesbeck i Glappet

Mikael i sin första tv-roll i Glappet. I fjärde avsnittet kan du se honom i en klassisk nörd i skolmiljö.

glappet_mikaelriesbeck
Mikael Riesbeck första tv-serie ”Glappet” som finns i Öppet arkiv. Foto: SVT

Doobidoo sänds fredagar kl 20:00 i SVT1 och kan även ses i SVT Play.

Vill du se mer av Jessica Zandén finns hon i Tre kärlekar, Agnes, Chefen fru Ingeborg, Den täta elden, Rosenbaum, Skärgårdsdoktorn, Svenska brott, Tre terminer, En dag i taget och Prästkappan.

Vill du se mer av Mikael Riesebeck finns han i Hipp Hipp!, Glappet och Reuter & Skoog.

Avsnitt 1

Nu drar Doobidoo igång igen med en ny säsong. Brukar du gilla klippen som Lasse Kronér har grävt fram? Hos oss kan du se dem igen här.

Pernilla Wahlgren och Björn Kjellman tävlar mot Jessica Andersson (hennes elfte säsong i Doobidoo) Bruno Mitsogiannis.

Lasse Kronér:”Tänk om de visste då att de hade ett riktigt guldägg”

viifemman_abba
I Vi i femman-finalen 1972 är en ny grupp inbjuden att uppträda som pausunderhållning. Festfolket – som senare blir kända som ABBA – sjunger den nyskrivna låten People need love.

Pernilla Wahlgren 14 år gammal i revyn Nybäddat

pernilla_wahlgren_nybaddat
Birgitta Götestam och Pernilla Wahlgren i revyunderhållningen som utspelar sig i en stor säng, 1981.

Pissoarmannen går loss på saneringstabletten

pissoarmannen
Björn Kjellman i kortfilmen Pissoarmannen som var sketchinslag i Dynamo 1994.

Ernst-Hugo Järegård inleder säsongsstarten i ett klipp från programmet Synk.

SYNKnuardetnu

Doobidoo sänds fredagar kl 20:00 i SVT1 och kan även ses i SVT Play.

”Vilken smart idé – här är ju hela mitt liv!” Öppet arkiv träffade Lasse Kronér när han var mitt uppe i inspelningarna av höstens Doobidoo. Då testade han Nostalgitrippen och blev alldeles hänförd. Det kan du läsa mer om här.

Vecka 38 2015

Clas Kjellgren och Maria Simonsson i Pappas flicka Foto: Mikael Silkeberg
Clas Kjellgren och Maria Simonsson i Pappas flicka Foto: Mikael Silkeberg

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande program:

Pappa flicka – en familjekomedi som kretsar kring pappa Frank och hans dotter Jonna
Skeppsholmen, säsong 2 – fortsättning på dramaserien om livet på Skeppsholmen
Polisen och pyromanen – den sista delen i serien om Polisen i Strömstad med Per Oscarsson
Den inbillade sjuke – J.B. Moliéres dråpliga och giftiga fars i en samproduktion med Dramaten
Här vilar inte Enoch Een – en dramadokumentärkomedimusical för tv med bl.a. Stellan Sundahl
Åsnan Mjuk – En barnserie om Åsnan Mjuk och hans vänner
Rea – konsumentprogram för barn och ungdom
Musikfrågan – tre nya avsnitt av frågesportprogrammet med Sven Broman
SM-final i ishockey – den femte och avgörande matchen mellan Brynäs och Luleå, från 1993
I nöd och lust – svensk rättegångsserie
Flyktingar finner en hamn – journalfilm om flyktingar i Sverige, Danmark och Norge 1944
Badflickor i Tylösand – reportage från Aktuellt om badflickor i bikini på stranden, från 1963
Djursjukhuset – om den dramatiska vardagen på djursjukhuset i Malmö, från 1997
Valvakan 1994 – riksdagsvalets stora valvaka med prognoser, resultat och kommentarer

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera Lars Noréns uppmärksammade pjäs, Personkrets 3:1 och dramaserien Insider.

Norénmåndagar

skuggpojkar
Skuggpojkarna med Michael Nyqvist, Shanti Roney, Jakob Stefansson och Göran Ragnerstam. Skuggpojkarna publiceras 5 oktober 2015. Foto: Joakim Strömholm

Saknar du Norén i Öppet arkiv? Då har du något att se fram emot de sex kommande måndagarna!

21 september – Personkrets 3:1

Först ut är Personkrets 3:1 där några utslagna gestalter kämpar för sin tillvaro på samhällets botten. Men trots sitt hårda och omänskliga liv finns utrymme för värme, humor och ömhet. Från 1999. Se Personkrets 3:1 här.

Medverkande: Michael Nyqvist, Göran Ragnerstam, Melinda Kinnaman, Shanti Roney med flera.

Författare och regi: Lars Norén

28 september – Komedianter

Ett kärleksdrama och en komedi från 1987 om konstnärsvänner på landet som får erfara hur livet och verkligheten överträffar dikten. Se Komedianter här.

Medverkande: Lena Olin, Reine Brynolfsson, Gunilla Nyroos med flera

Författare: Lars Norén

Regi: Björn Melander

5 oktober – Skuggpojkarna

Sju män har begått fruktansvärda brott och sitter i fängelse på obestämd tid. En dold värld gestaltas och uppmärksammar oss på att dessa marginaliserade människor finns. Från 1999. Se Skuggpojkarna här.

Medverkande: Göran Ragnerstam, Shanti Roney, Michael Nyqvist, Jonas Falk med flera.

Författare: Lars Norén

Regi: Vibeke Bjelke

 

12 oktober – Och ge oss skuggorna

Lars Noréns uppmärksammade pjäs om dramatikern Eugene O’Neill. Från 1993.

Medverkande: Max von Sydow , Margaretha Krook, Reine Brynolfsson, Peter Andersson och Lakke Magnusson.

Författare och regi: Lars Norén

19 oktober – Amala, Kamala

I 1930-talets Indien träffar vi två vargflickor, Amala och Kamala, som tas till fånga av engelska trupper och placeras på ett garnisionssjukhus. Där utsätts de för en grym uppfostran, som går ut på att göra dem till vanliga människor. Från 1971.

Medverkande: Katarina Strandmark, Sigge Fürst, Irma Christenson med flera.

Författare: Lars Norén

Regi: Bengt Lagerkvist

26 oktober – Modet att döda

En son får besök av sin far. De träffas inte så ofta, och sonen känner faderns besök som ett intrång i tillvaron. De har aldrig gjort klart vad de känner för varandra, och när sonen försöker göra sig fri får det fruktansvärda konsekvenser. Från 1980.

Medverkande: Percy Brandt, Lars Green och Marika Lindström

Författare: Lars Norén

Regi: Björn Melander

Norénpjäser och filmer som redan finns i Öppet arkiv:

München – Athen (1983)
Kaos är granne med gud (1984)
Natten är dagens mor (1984)
Hebriana (1990)
Sanning och konsekvens (1991)
Som löven i Vallombrosa (1995)

Vecka 37 2015

Reine Brynolfsson i Linné och hans apostlar Foto: SVT
Reine Brynolfsson i Linné och hans apostlar Foto: SVT

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande program:

Linné och hans apostlar – drama om Carl von Linné och det mest storslagna vetenskapliga projekt som utgått från Sverige
Polisen och domarmordet – fortsättning på Polisen i Strömstad, med Per Oscarsson i huvudrollen
Har du hört den förut? – Margareta Kjellberg, Ewert Ljusberg och deras gäster berättar roliga historier på en pub i Sundsvall
Den ynkryggen Valdemar – tv-film med manus och regi av Per Gunnar Evander. I rollerna Gunnel Broström, Ernst-Hugo Järegård m.fl.
Gudar, trollkarlar och vidunder – tecknad barnserie om de gamla gudasagorna i Norden
I morgon var en dröm – en pjäs av Per Gunnar Evander, efter romanen ”Fuskaren”. I rollerna Allan Edwall, Peter Harryson m.fl.
Hej konsument: Demokratin bakom Skärholmen – vem bestämmer hur vår miljö utformas, och på vilka grunder fattar man besluten
Spelmannen i Ulvaboda – dokumentär om den färgstarka spelmannen Ivar Andersson
Modet att vara till – ett program om skalden Stig Sjödin och hans diktning
John Cleese om humor – komikern  intervjuas om vad humor är för honom
John Cleese i Söndagsöppet – ett samtal om humor med John Cleese, Hans Alfredson, Tina Ahlin och Peter Dalle
Mr Bean uppfinner – Mr Bean (Rowan Atkinson) uppfinner en videoapparat och spexar i programmet Blix från klar himmel
Mr Bean på filmpremiär – Mr Bean (Rowan Atkinson) på galapremiären av sin nya film ”Bean – den totala katastroffilmen” i Stockholm
Patrik Isaksson i Bullen – intervju med artisten om pengar, från 1999
Arvo Pärt i Stockholm – reportage om  den estländske tonsättaren Arvo Pärt i programmet Nike

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera farsen Den inbillade sjuke, humorserien Pappas flicka och en ny säsong av Skeppsholmen.