Vecka 40 2017

fredagsbloggen2000px

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande titlar:

Räkfrossa (2000)
Pedagogisk underhållning i en trivsam och vänlig atmosfär med David Batra och Johan Glans.

Miles Davis på Stockholms konserthus (1974)
Den moderna jazzens kanske främste trumpetare med sina Young Giants.

Tack för kaffet (1991)
Underhållningsprogram med sketcher med Sven Melander, Åke Cato, Adde Malmberg m.fl.

Gallimatias (1993)
Ett improvisationsprogram där kända kvickhjärnor tävlar i konsten att använda ord på bästa och roligaste sätt. Programledare är Adde Malmberg.

Magdalena Ribbing
Klipp med  journalisten och författaren som gick bort nyligen.

Cup till 13 (1993)
En film om Tipsextras fotbollscup för 13-åringar 1993. Lag från hela Sverige har under Tipsextrasäsongen kvalat fram till finalspel i Göteborg.

Dagar med Knubbe (1976)
Knubbe är sex år, på det sjunde. Han bor tillsammans med sin mamma, resebyråtjänsteman, och sin mormor som arbetar på varuhus. Knubbes pappa är italienare, han har aldrig varit gift med Knubbes mamma men är bosatt i Sverige sedan flera år. Han arbetar som pizzabagare.

Kobra: Hugh Hefner (2002)
Intervju med Playboy-grundaren Hugh Hefner som gick bort nyligen.

Det gröna guldet (2001)
En resa med Bo Hagström till olivlundar och vingårdar i Toscana.

En främling lånar hus (1985)
Tv-film efter en historia av Vilhelm Moberg. En kall vinterkväll knackar en främling på hemma hos bonden Linus och hans hustru Nina i deras ensligt belägna skogsgård.

Flickan vid stenbänken (1989)
En serie i nio avsnitt, som bygger på Maria Gripes böcker ”Skuggorna över stenbänken”, ”…och de vita skuggorna i skogen” och ”Skuggornas barn”.

Harlem – röster och ansikten, del 2 (1974)
Dokumentärfilm. Det andra av två program som en svensk tv-grupp spelade in 1974 i Amerikas namnkunnigaste svarta getto på Manhattan i New York. Detta program tar upp narkotikan, som i gettot betyder heroin.

Havsforskarna (1995)
Några barn och en marinbiolog undersöker hav och stränder i norra Bohuslän.

Hermans historia (1992)
Utrikeskorrespondenten, kåsören och författaren Herman Lindqvist berättar om några spännande historiska personligheter.

Häxkonstigt (1986)
Musiksaga om Häxornas Häxa, Prinsarnas Prins och andra figurer som gör galna upptåg till vacker musik.

I förbifarten: Kyrkan till granne (1963)
Reportage om Johannelunds kyrka i Linköping.

Infödingen (1991)
En norrländsk skröna om ripjägaren Elov Jonsson, som en dag träffar den berömda popsångerskan Bie. Fjället och storstan, ett möte med vissa konsekvenser. I rollerna: Lennart Jähkel, Cia Berg, Bert-Åke Varg, Kåre Mölder, Tomas Norström, Claes Månsson, Lena-Pia Bernhardsson m.fl.

Kapsylen (1985)
En film om Kapsylen på Söder i Stockholm, ett arbetskollektiv och en fristad för konstnärligt arbete.

Landet runt: Sven Melander (1970)
Sven Melander rapporterar från Förenade fabriksverken i Kävlinge, försvarets, televerkets och liknande institutioners överskottslager, om en storbeställning från Paris av 100.000 kappfoder.

Med Bengt Bratt hem till byn (2002)
En film om inspelningen av serien ”Hem till byn”, och ett besök i manusförfattaren Bengt Bratts hemby. Inspelningsscener och scener ur serien.

Monument (1968)
Tv-experiment med superkändisar av  Ture Sjölander och Lars Weck till musik av Hansson & Karlsson. Upphovsmännen diskuterar även scannereffekter med ingenjör Bengt Modin.

När Domus kom till stan (2004)
Den stora varuhusutbyggnaden på 1960-talet förändrade stadsbilden i alla större städer. Den gamla bebyggelsen offrades för Domus-, EPA- och Åhléns-varuhusen.

Osänt (1995)
Aktuelltredaktionen visar bilderna som aldrig kom med i nyhetsprogrammen. Programledare är Sven Strömberg.

Owe – 70 år ung (2000)
Ett program om och med den evigt unge, kreative och kulturstämplade Owe Thörnqvist. Programledare är Per Eric Nordquist.

Plus, första säsongen (1987)
Konsumentmagasin med Sverker Olofsson.

Så går det till här i världen (1968)
Komedi av William Congrevé. En spirituell och ganska elak teckning av det mondäna livet i London runt år 1700.

Sårskorpor (2002)
En tv-överföring av pjäsen som gick på Backstage på Stadsteatern i Stockholm 2000. Det är en historia full av korv och skumgummi, surfbrädor och jazzmelodier, längtan och hopp.

Time (1966)
Film av Ture Sjölander och Bror Wikström om Don Cherry’s konsert på Gyllene Cirkeln. De elektroniska effekterna i filmen är skapade av konstnären Sven Inge Höglund (som senare bytte namn till Demonér).

Våning för fyra (1979)
Serie om fyra ungdomar som bor tillsammans. Torbjörn Björklund är bilmekaniker och bor i en stor lägenhet i centrala Malmö. För att klara sig ekonomiskt låter han tre ungdomar hyra var sitt rum.

Är detta verkligen möjligt? (1988)
Om fjärrskåderi, förutsägelser och klärvoajans. I detta avsnitt: Fjärrskåderi, förutsägelser och klärvoajans. Medverkar gör bl.a. sierskan Saida Andersson i Boden.

oppetarkiv_svtplay

 

Vecka 37 2017

fredagsbloggen2000px

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande titlar:

Hans Alfredson 1931–2017 Öppet arkiv minns den älskade humorikonen genom att visa allt från Mosebacke monarki och revyer till barnprogram och sketcher.  Kvartetten som sprängdes,  Schack och ett nyhetsreportage från 1982 där Alfredson pratar om Lindeman är några av de titlar som publicerades i veckan. Här kan du nå alla 41 titlarna med Hans Alfredson

 

Veckans tips!

 

Nu har Rederiet flyttat in i SVT Play. I samband med detta tas denna långkörare bort från oppetarkiv.se på grund av tekniska trubbel. Tack vare att serien nu finns i SVT Play kan den nås via apparna. Alla avsnitt är uppdaterade med ny programtext och bild, och inte minst: nu har alla avsnitt undertext. Här kan du se Rederiet i SVT Play.

Nu har Öppet arkiv publicerat ännu ett politikerkollage: Ulf Kristersson. Här hittar du alla våra politikerkollage.

Helikopterrånet i Västberga: nyhetskollage om rapporteringen kring helikopterrånet 2009.

På spåret har i veckan presenterat säsongens deltagare. I Öppet arkiv kan du i väntan på att årets upplaga börjar sändas gå tillbaka till ursprunget: Allra första sändningen av På spåret med Ingvar Oldsberg som programledare 1987.

oppetarkiv_svtplay
Du har väl inte missat att du kan se utvalda delar av Öppet arkiv i SVT Play? Klicka på bilden för att komma dit!

 

Hasse Alfredson 1931–2017

ALFREDSON,-HASSE_SVARTVIT_2000

En av Sveriges mest folkkära humorikoner har gått ur tiden. Men hans kulturgärning och tidlösa kvickhet kommer för alltid leva vidare. I SVT:s Öppet arkiv finns en del av hans skatt bevarad.

Hasse Alfredson var aktiv i över 60 år och började redan under studietiden sätta upp föreställningar med Tage Danielsson. Tillsammans gjorde de revyer, filmer och skivor och skrev teaterhistoria med sina produktioner. Alfredsons snabbtänkthet och improvisationsförmåga i kombination med hans värme och humor gjorde honom snabbt till en av våra mest uppskattade komiker genom tiderna.

HASSE-&-TAGE
Radarparet Hasse och Tage. I Öppet arkiv hittar du några av de program och shower de gjorde tillsammans. Foto: Ulf Stråhle (SVT)
SVEA-HUND_gota_lejon
Svea Hund på Göta Lejon (1977) revy med Hasse och Tage, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Monica Zetterlund med flera. Hasse Alfredson har gjort scendekoren. Foto: Kenneth Thorén (SVT)
kvallenardin
POETER-MED-SKRIVMASKIN_hasse_alfredson_tage_danielsson_1920
Hasse och Tage. Poeter vid skrivbord på 1960-talet. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

 

Hasse Alfredsons program i Öppet arkiv uppdelat på årtionde

hasse_alfredson_blogg_85_60-tal

1. Gröna Hund (1962)
En revy av Hans Alfredson och Tage Danielsson med Monica Zetterlund, Lissi Alandh, Muriel Ali, Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Lasse O’Månsson, Mille Schmidt och Gunnar Svenssons trio. Se Gröna Hund här.

2. Konstgjorda Pompe (1963)
Sommarrevy på Gröna Lund med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Sonya Hedenbratt, Lill Lindfors, Gösta Ekman, Carl Gustaf Lindstedt, Zarah Leander med flera. Regi: Tage Danielsson. Se Konstgjorda Pompe här.

3. Lådan (revy 1968)
Kabaret filmad på Berns med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Gösta Ekman med flera. Se Lådan här.

4. Sketchen ”Släpp lös Gonzales!” (1967)
Ur Svenska nöjen. Ursprungligen skriven till Hasse och Tages revy ”Åh vilken härlig fred!”. Se sketchen här.

Fler program med Hasse Alfredson från 1960-talet: Semestersångarna (1962), Cabaret – Canalhumor (1969), Jubelsommar (1960) Med den klassiska sketchen ”Guben i låddan” (se bild nedan).  Fröken Fleggmans mustasch (1962) Detta lysande lustspel kan också ses som Hasse & Tages historiska krönika över 1900-talet. Handlingen utspelar sig i ett gammalt hus i Sverige under tiden 1928–1982. Med Gösta EkmanLena NymanHans AlfredsonTage Danielsson med flera. Gula hund (1966) Revy med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Gösta Ekman med flera. Mosebacke monarki (1968) Ett satiriskt humorprogram av Hans Alfredson och Tage Danielsson inspelat på Mosebacke i Stockholm 1968.

GUBEN-I-LADDAN-alfredson_ljung_1920
”Det var en gång en liten gube som bodde i en lådda med sina drängar bådda” Den klassiska sketchen finns i programmet Jubelsommar ca 33 minuter in. Foto: SVT
MOSEBACKE MONARKI
Olle Pahlin, Hasse Alfredson och Tage Danielsson i Mosebacke monarki. Foto: Ulf Stråhle (SVT)

 

 

hasse_alfredson_blogg_85_70tal

5. 88-öresrevyn (1971)
Revy med Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Gunnar Svensson. Se 88-öresrevyn här.

6. Kvartetten som sprängdes (1973)
Filmatisering av Birger Sjöbergs roman bearbetad av Hasse Alfredson. Se Kvartetten som sprängdes här.

7. Varför är det så ont om Q? (1976)
Hasse Alfredson läser ur sin egen bok. Se Varför är det så ont om Q? här.

8. Svea Hund på Göta Lejon (1977)
Revy från Göta lejon med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Lena Nyman, Monica Zetterlund med flera. Se Svea Hund på Göta Lejon här.

9. Under dubbelgöken (1979)
Liten lunchrevy med Hasse och Tage. Se Under Dubbelgöken här.

hasse_alfredson_blogg_85_80tal

10. Schack (1981)
En animerad serie om konsten att spela schack utarbetad av en schackpedagog. Programledare: Hasse Alfredson Se Schack här.

11. Kåldolmar och varma bad (1983)
Per Gunnar Evander samtalar med Hasse Alfredson. Se Kåldolmar och varma bad här.

12. Blommig falukorv (1984)
Hasse Alfredsons bok och skiva blev tecknad film 1984. Se Blommig falukorv här.

Fler program med Hasse Alfredson från 1980-talet: Hasse Alfredsons begravningstal över sin vän och kollega Tage Danielsson 1985, Kvällen är din  (1983) Här får vi se  Hans AlfredsonTage DanielssonMagnus Härenstam och Brasse Brännström dansa ballongdansen i frack.

Fler program med Hasse Alfredson från 1990-talet: Längtans blåa blomma (1998) Hasse Alfredson, Eva Röse och Reuben Sallmander, Sju pojkar: Hasse Alfredson (1991) I kväll berättar Hans Alfredson underfundigt och roligt, ibland vemodigt, ibland dråpligt, om sina rackartyg, flickäventyr, drömmar, framgångar och misslyckanden som äventyrslysten skolgrabb i barndomstidens Skåne.

 

Se alla program med Hasse Alfredson i Öppet arkiv här.

Janne ”Loffe” Carlsson 1937 – 2017

Janne "Loffe" Carlsson, 1981. Foto: Bo-Aje Mellin
Janne ”Loffe” Carlsson, 1981. Foto: Bo-Aje Mellin

Den folkkära artisten, skådespelaren och programledaren Janne ”Loffe” Carlsson har gått bort.

Vi minns honom som skådespelare i filmer och tv-serier som ”Någonstans i Sverige”, ”Nästa man till rakning”, ”Göta kanal” och ”Repmånad”. Som programledare på SVT kunde tittarna se ”Loffe” i exempelvis ”Janne Carlsson show”, ”Kulan” och ”Melodifestivalen”. Han var även en välkänd musiker i bandet ”Hansson & Karlsson”.

När Janne ”Loffe” Carlsson fyllde 80 år i mars tidigare i år intervjuade Öppet arkiv honom om hans karriär, som ni kan läsa i sin helhet här.

Här följer ett utdrag ur intervjun:

Någonstans i Sverige (1973)

NAC5GONSTANS-I-SVERIGE-1920
Janne Carlsson som karaktären ”111:an Loffe”. Foto: Bo-Aje Mellin

Hur fick du rollen i Någonstans i Sverige?

– Jag träffade Bengt Lagerkvist av en tillfällighet på Operakällan i Stockholm. Det fanns en plats ledig och den visade sig vara bredvid honom. Vi började prata med varandra och blev världens kompisar, han var en härlig man.
– Två veckor senare ringde han mig och berättade att det fanns en roll som han trodde skulle passa mig. Det var rollen som ”Loffe”.

Efter att programmet sändes kom Janne Carlsson att bli ”Loffe” med hela det svenska folket.

Även om du var känd innan blev du riktigt folklig först när du spelade rollen som ”Loffe”.

– Ja, det var ett alldeles kolossalt genomslag. Jag var inte förberedd på det och hade heller ingen plan för att utnyttja kändisskapet. Senare när jag gjorde alla nöjesprogram på 80-talet blev det ännu värre. Då kunde jag knappt gå ut på gatan. En gång tog jag med mina barn till ett badhus och de blev undanknuffade av alla människor som ville komma fram till mig.

Händer det ofta att folk kommer fram till dig idag också?

– Jadå, jag har varit i Fuengirola i Spanien i fyra månader och till och med där nere kom det fram folk nästan varje dag till mig. Nu för tiden är det bara roligt och jag har aldrig tyckt illa om kändisskapet. Folk är vänliga och har en så positiv bild av mig efter allt som jag har gjort.

– En annan positiv sida är att jag ser till att sköta mig bättre på grund av kändisskapet. Jag vill inte gå ut berusad och ställa till med något så att folk får en sämre bild av en.

– Den enda begränsning det gett mig är att jag inte kan åka exempelvis en Finlandsfärja. För på sådana ställen är folk så berusade att de aldrig låter mig vara ifred.

Vem älskar Yngve Frej? (1973)

Janne "Loffe" Carlsson som fotografen Nisse Pettersson i "Vem älskar Yngve Frej". Foto: Bertil S-son Åberg
Janne ”Loffe” Carlsson som fotografen Nisse Pettersson i ”Vem älskar Yngve Frej”. Foto: Bertil S-son Åberg

I ”Vem älskar Yngve Frej” spelade du mot Allan Edwall, hur var den upplevelsen?

– Det gick utmärkt. Vi kände varandra sedan tidigare, då vi spelat mot varandra på Dramaten. Han var en kul typ och var en av de skådespelarna som jag beundrade.

 På palmblad och rosor (1976)

Carlsson tillsammans med Gunnel Fred i På palmblad och rosor. Foto: Lars Wiklund
Carlsson tillsammans med Gunnel Fred i På palmblad och rosor. Foto: Lars Wiklund

– Efter att ”På palmblad och rosor”sändes var det första och enda gången som jag fått hatbrev skickat till mig. Folk var upprörda eftersom jag kallade den gamla kvinnan ”kärringjävel”. Dessutom tar min karaktär livet av henne på slutet, men egentligen är han den enda personen som verkligen bryr som henne.

Genombrottet (1981)

"Loffe" som karaktären Gytorp i Genombrottet. Foto: SVT
”Loffe” som karaktären Gytorp i Genombrottet. Foto: SVT

Om du får välja ett program med dig som Öppet arkiv ska återpublicera, vilket skulle det vara?

– Genombrottet, som skrevs av Jan Guillou. I filmen spelar jag karaktären Gyttorp, en taxichaufför som avskydde utlänningar och misstrodde politiker. Jag tycker att det är en film som folk verkligen borde se igen.

Ni kan se Genombrottet i Öppet arkiv här.

Musikern

Janne "Loffe" Carlsson bakom trummorna 1975. Foto: Bo-Aje Mellin
Janne ”Loffe” Carlsson bakom trummorna 1975. Foto: Bo-Aje Mellin

Som musiker har du spelat med flera stora artister bland annat rocklegenden Jimi Hendrix, hur var den upplevelsen?

– Jimi Hendrix var ett fan till min grupp ”Hansson & Karlsson”, så vi började spela tillsammans efter att han frågat efter oss, berättar ”Loffe” och härmar Jimi Hendrix amerikanska uttal av Hansson & Karlsson.
– Hendrix och hans band var höga större delen av tiden. Detta var innan han blev poppis och slog igenom med låten ”Hey Joe”.

Tiden som programledare

Janne Carlsson gjorde flera nöjesprogram för SVT på 80-talet som Janne Carlsson show, Loffe på Cirkus och Kulan.

Hur upplevde du att det var att göra dina underhållningsprogram?

– Det var riktigt kul att göra allihopa och alla stora namn kom till oss. Många av de stora artisterna hade ett tejp med sin musik med sig. Men sen när de var på plats och fick höra vår orkester spela kom de flesta och bad att få sitt tejp tillbaka. De ville ha livemusik med orkestern istället, vilket jag som musiker verkligen förstår.

”Livet är som en chokladask… och jag har fått smaka på alla i lådan.”

Du har haft framgångsrika karriärer både som skådespelare, programledare, musiker, bildkonstnär och reklammakare. Hur har du hunnit med allting?

– Jag har bara jobbat på och tagit en sak i taget. Dessutom har jag hunnit med barnen också och att resa runt i världen. Jag har haft tur som har kunnat hålla med så många olika saker.

Har inte talang haft något att göra med det också?

– Jo den har hjälp turen på traven, haha.
– Livet är som en chokladask med olika bitar och jag har fått smaka på alla i lådan.

Finns det någonting i din karriär som du är extra stolt över när du blickar bakåt?

– Jag vet inte, det är mer saker som hänt privat som jag börjar tänka på.

Som dina barn?

– Ja de är bra. Ingen av dem röker och det gör inte barnbarnen heller, säger Janne Carlsson och skrattar.

 

Se alla Öppet arkivs program med Janne ”Loffe” Carlsson här.

Läs mer om Janne ”Loffe” Carlssons karriär på SVT Nyheter.

Vecka 34 2017

fredagsbloggen2000px

Undrar du också vart fredagsbloggen har tagit vägen? Här får du veta lite mer om varför vi inte har uppdaterat löpande på ett tag. Och några tips inför helgen!

Många tittare har hört av sig och frågat efter de senaste publiceringarna i Öppet arkiv som redaktionen brukar dela med sig av varje fredag.  Sedan april i år har Öppet arkiv ett nytt avtal som innebär att vi planerar och publicerar nya program på ett lite annorlunda sätt. Därför har vi inte samma flöde av titlar som sprids ut över veckorna. Istället kommer många titlar på en gång varannan månad (dock är det fortfarande så att program kan dyka upp på dagen när vi vill uppmärksamma något, eller någon, lite extra). Så när det gäller bloggen kommer vi i framtiden uppdatera bloggen med nya titlar mer sällan – men då med desto fler!

Här är Öppet arkivs senaste fredagsblogg som publicerades den 1 augusti 2017. Nästa stora skjuts med titlar kommer den 1 oktober 2017. Håll gärna utkik här då! 

Veckans tips!

Per Anders Fogelström 100 år Den 22 augusti var det 100 år sedan författaren föddes. Öppet arkiv firar PAF, som han även kallas, så här.

Dr Alban 60 år Öppet arkiv har grävt fram några örhängen från när Alban Nwapa slog igenom. Vi får bland annat se honom sjunga Hello Africa i en mobiltelefon. Med utdragbar antenn. Se alla klipp här.

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna I Öppet arkiv kan du ta del av glimtar ur hennes karriär. Se Öppet arkivs kollage med Kinberg Batra här.

Byhåla 20 år Vi träffade Ronny och Ragge i Byhåla tidigare som serie i serie, men för 20 år sedan var det premiär för deras alldeles egna serie. Se Byhåla här. Och här kan du se Tratten och Finkel i Stereo, Fredde Granberg och Peter Settmans andra karaktärer.

oppetarkiv_svtplay
Du har väl inte missat att du kan se utvalda delar av Öppet arkiv i SVT Play? Klicka på bilden för att komma dit!

 

Per Anders Fogelström 100 år

PER-ANDERS-FOGELSTROM-2000
Per Anders Fogelström, författare, med utsikt över Stockholm. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

Den 22 augusti är det 100 år sedan författaren Per Anders Fogelström föddes. Han var en djupt engagerad stockholmsskildrare och en hängiven samhällsdebattör – vilket inte minst syns i några av de klipp Öppet arkiv har tagit ut i samband med hans 100-årsdag.

Porträtt av en stad (1969)
Per Anders Fogelström berättar om sekelskiftets och trettiotalets Vita Bergen.

Som jag minns (1972)
Per Anders Fogelström berättar om hur det var att vara barn i Stockholm och ha Söder till lekplats på 1920-talet.

Fler program och klipp med Fogelström i Öppet arkiv:

PER-ANDERS-FOGELSTROM_smal
Foto: Jarl Ekenryd (Röster i radio)

Fler PAF-hyllningar i SVT och SVT Play

Alla Per Anders Fogelström-program i SVT Play nås via denna länk, fylls på under dagen (22 augusti 2017) med fler program.

Sommaren med Monika
Svensk långfilm från 1953. Ingmar Bergmans Sommaren med Monika, som bygger på Fogelströms roman med samma namn. Tisdag 22 augusti kl 15.55 i SVT1

K special – Per Anders Fogelström
En film om en av Sveriges mest lästa författare någonsin, Per Anders Fogelström.Filmen skildrar den turbulenta barndomen, de exceptionella framgångarna med romaner som ”Sommaren med Monika” och ”Mina drömmars stad” och den livslånga gåta som kom att prägla Per Anders Fogelströms liv: hans fars plötsliga försvinnande.Medverkar gör Per Fogelström som för första gången offentligt berättar om sin pappa, författaren Susanna Alakoski, f.d. statsministern Ingvar Carlsson, kulturjournalisten Ulrika Knutson och författaren Göran Greider med flera.

K special – Per Anders Fogelström: Tisdag 22 augusti kl 21.00 i SVT1

Mina drömmars stad
Svensk långfilm från 1976, efter Per Anders Fogelströms roman med samma namn. På 1860-talet kommer föräldralöse tonåringen Henning till Stockholm för att söka arbete, men arbetslöshet, strejker och hungersnöd drar fram genom klasskampens Sverige. Han gifter sig med Lotten och de flyttar till ett hus på Åsöberget, som de delar med vännen Tummen och hans fru Matilda. Familjerna kämpar hårt för sin tillvaro och fattigdomen präglar deras liv. Tisdag 22 augusti kl 22.00 i SVT1

PAF i Öppet arkiv

PAF i SVT Play

Vecka 31 2017

Kommissarie van Veeteren (Sven Wollter). Foto: Carl-Johan Söder/SVT .
Kommissarie van Veeteren (Sven Wollter). Foto: Carl-Johan Söder/SVT .

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande titlar:

Krimsommar

Van Veeteren: Det grovmaskiga nätet (2000)
Van Veeteren: Återkomsten (2001)
Van Veeteren: Kvinna med födelsemärke (2001)
Kriminalserie som bygger på roman av Håkan Nesser. Med Sven Wollter i huvudrollen som kommissarie van Veeteren.

Insider (1999)
Dramaserie i fem delar. Anna Rosenberg, ung och framgångsrik forskare på motorbolaget Nanotech, har uppfunnit en avgasfri bilmotor. Lyckan över projektets avslutande blir dock inte långvarig, då någon försöker stjäla ritningarna på ”miljömotorn”. En säkerhetsvakt mördas och plötsligt finner sig Anna, hennes familj och hennes arbetskamrater hotade till livet.

Främmande makt (1990)
En thriller om våld och solidaritet. Två unga biståndsarbetare ser något de kanske inte borde sett.

Ramona (2003)
Historisk spionthriller av Peter Englund och Harald Hamrell. Den unge kryptören Kernell arbetar inom underrättelsetjänsten under det kalla kriget. Efter att ha knäckt en hemlig kod dras han in i en spionhärva som sträcker sig ända över Östersjön.

Bevisbördan (1978)
Svensk psykologisk thriller efter en roman av Anders Bodelsen.  Taxichauffören Martin blir inkallad som vittne när man undersöker omständigheterna kring mordet på 17-åriga Anni Larsson.

Övriga program

Stereo (1996)
Humorprogram med Peter Settman och Fredde Granberg. Dessutom innehåller programmet dramadokumentären ”De kallar oss Tratten och Finkel”.

Babbel (1986)
Glad jakt på förklädda ord med Lennart Swahn som programledare.

Ville, Valle och Viktor (1977)
Barnprogram med Ville, Valle och Viktor som var en del av jullovsmorgon. I rollerna: Anders Linder, Jörgen Lantz och Hans Wigren.

Charles Nonsens (1988)
En serie kortfilmer av och med Johan Hagelbäck. I programmet medverkar även Annika Jankell.

Kulla-Gulla (1986)
Serie i tretton delar efter Martha Sandwall-Bergströms böcker om barnhusflickan som blev slottsfröken. I rollerna: Lisa Jarenskog, Jan Malmsjö, Margreth Weivers, Pierre Lindstedt m.fl.

S:t Mikael – säsong 2 (1999)
Det sammansvetsade teamet på S:t Mikaels sjukhus kämpar mot klockan, utmattningen och ständiga hot om nedskärningar. Humorn blir ibland den ventil som får dem att stå ut.

Träpatronerna – säsong 2 (1988)
Fortsättning på svensk dramaserie skriven av Bengt Bratt.

En handelsresandes död (1979)
Pjäs av Arthur Miller i regi av Bo Widerberg. ”En handelsresandes död” skrevs 1949 och är den amerikanske dramatikern Arthur Millers mest kända och oftast spelade pjäs. Pjäsen handlar om den ”lilla” människan som faller offer för ”den amerikanska drömmen”. I rollerna: Carl-Gustaf Lindstedt, Börje Ahlstedt, Birgitta Valberg, Jonas Bergström, Ingvar Kjellson m.fl.

Himlatornet (1997)
En dokumentär av Björn Kullander. Den fantastiska men sanna historien om en man som gjorde det omöjliga. Gruvarbetaren Alfred Blom från Dannemora blev besatt av en idé större än honom själv; att bygga en ofantlig kyrkoorgel mitt ute i skogen.

Titiyo – 50 år
Flera program och klipp med artisten som fyllde 50 år den 23 juli.

Latitud (1998)
Magasin från skärgården med Jan Jingryd som programledare.

I Ellinors kölvatten (1995)
En resa i Evert Taubes kölvatten. 1922 seglade Evert Taube tillsammans med konstnären Kurt Jungstedt och lillebror Gösta runt svenska kusten från Stockholms Ström till Strömstad. Den resan resulterade i boken ”På kryss med Ellinor”, som är utgångspunkt för denna serie.

Felicias magiska ring (2000)
Tänk om man kunde få precis allt man önskar sig. Vad lätt och kul allting skulle vara då. Eller…? En dag hittar Felicia en önskering.

Patrasket (1966)
Komedi av Hjalmar Bergman om en fattig judisk familj, kärvänligt kallad ‘patrasket’ av författaren, ställer fantasten Joe Meng i centrum för högtflygande planer och fantasifulla påhitt. Den skrevs 1928 och genom de ljusa, komiska förvecklingarna anas en mörkare horisont. I rollerna: Per Oscarsson, Margaretha Krook, Tina Hedström, Olof Widgren, Alice Eklund m.fl.

Ester (1986)
Dramatiserat porträtt av John Bauers hustru Ester Ellqvist. I rollerna: Lena T Hansson, Suzanne Reuter, Gunnel Fred, Örjan Ramberg, Per Mattsson m.fl.

Det är nu livet börjar (1976)
Ömsint skildring av en nybliven pensionär. I rollerna: Oscar Ljung, Emy Storm, Willy Peters, Lissi Alandh m.fl.

De fyra på Loka Brunn (1986)
Kortfilm om de fyra på Loka Brunn. I Olle Hägers och Hans Villius serie berättas historien kring ett fotografi. Fyra amerikanska bombflygare, nödlandade på Alvaret krigsåret 1944 och internerades på Loka Brunn.

Att flyga draken (1965)
PEO Nilsson berättar hur det känns att flyga in sig på ett överljudsplan. Inspelat på F18, Södertörns flygflottilj i Tullinge.

Tillbaka efter 47 år (1990)
Amerikanska flygare som nödlandade i Sverige under andra världskriget återbesöker Sverige.

Operation H (1967)
Reportage inför högertrafikomläggningen.

Stopp i Stockholm (1967)
Reportage från Stockholm inför högertrafikomläggningen. Även reportage om invigningen av den nya tunnelbanesträckan Östermalmstorg – Ropsten.

Hr M Ljung, Valhallavägen 117, 2 tr ö g (1964)
Underhållning med Martin Ljung och hans gäster.

Med herrarna i hagen (1969)
Musikunderhållning med Monica Zetterlund och herrarna Steve Kuhn, Palle Danielsson och Aldo Romano. Monica Zetterlund framför ”Herrarna i Hagen”, ”Gröna Små Äpplen”, ”En Valsmelodi”, ”Champagne Goes To My Head” och ”My Funny Valentine”.

Våren i Norden: Monica Zetterlund (1962)
Monica Zetterlund framför ”När min vän”, ”Katten Felix” och ”Va’ e’ de´ där?”.

Rod Stewart testar kräftor (1986)
Rapportinslag där Rod Stewart bjuds på kräftor och svarar motvilligt på frågor om musik, sex, fotboll och tillståndet i världen.

Narrgnistor och getinghonung (1976)
Konsert på Mosebacke Etablissemang i Stockholm med Cornelis Vreeswijk, som bl a sjunger ”Bosse Lidén”, ”Polaren Pär vid morgonstädningen”, ”Polaren Pär hos det sociala”, ”Ångbåtsblues” och ”Cecilia Lind”.

Cornelis (1970)
Cornelis Vreeswijk och ett knippe låtar. Han framför i programmet ”Om jag hade pengar”, ”Somliga går med trasiga skor”, ”Rio de Janeiro”, ”Slå ro med lie och skära”, ”Ångbåtsblues”, ”Papillas samba”, ”Lasse liten blues”, ”Har du nå´nsin hört någon spela jazz på en elektrisk flöjt”, ”California dreaming” och ”Fredrik Åkare”.

Dr Alban – 60 år
Fler klipp med artisten som fyller 60 år den 26 augusti.

Fastighetsskötaren (2004)
Pjäs av Harold Pinter. Regissör är Thommy Berggren. I rollerna: Ingvar Hirdwall, Johan Rabaeus och Peter Andersson.

Carl Anton i Vita Bergen (1984, 1985)
Carl Anton med gästartister i en direktsändning från Vita Bergen i Stockholm.

Drömmen om Amerika: I fotspåren på Three Lucky Swedes (1996)
Per Eric Nordquist har rest i fotspåren på de tre svenskar som hittade den största guldfyndigheten i Alaska och blev mångmiljonärer. The Three Lucky Swedes var John Brynteson från Dalsland, Eric Lindblom från Lofsdalen och Jafet Lindeberg från Norge.

Dan före dan, Hörna från höger (1967)
Uppesittarkväll med Lennart Hyland, kvällen före högertrafikomläggningen. Sickans högertrafikskola med Sickan Carlsson, Sif Ruud, Erik ”Kardemumma” Zetterström, Helge Berglund och Lennart Hyland.

Högertrafik
Flera klipp från när Sverige gick över från vänster- till högertrafik.

Frida och hennes vän (1970)
En berättelse av Max Lundgren och Bo Sköld, som bygger på Birger Sjöbergs vissamling ”Fridas bok”. I rollerna: Ernst-Hugo Järegård, Lis Nilheim, Lena Söderblom, Björn Gustafson, Mona Malm, Claire Wikholm m.fl.

Timmen: Psykadelisk musik (1967)
Bill Öhrström delar ut blommor. Hansson & Karlsson spelar på Klubb Filips. Ungdomar, bl a Efva Attlling, försöker förklara vad psykedelisk musik är.

Vecka 27 2017

Nyårsbesök på Drottningsholm. Foto: Bo-Aje Mellin.
Nyårsbesök på Drottningsholm. Foto: Bo-Aje Mellin.

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande titlar:

Nyårsbesök på Drottningholm (1982): Vi träffar den unga kungafamiljen på Drottningholm där vi får se kronprinsessan Victoria visa sina färdigheter på cykeln, prins Carl Philip på sin trehjuling medan prinsessan Madeleine blir vaggad i barnvagnen

Shanes – 10 år efter (1979): Dokumentärfilm om popgruppen Shanes. Möte med grabbarna som dom är idag, blandat med inslag från den första dokumentärfilmen från 1965.

Håkan ”Carla” Carlqvist: Två klipp med motorcrosslegenden som gick bort i veckan.


Denna vecka har vi fyllt på med titlar i Öppet arkiv i  SVT Play:

Madicken: Tv-klassiker efter Astrid Lindgrens bok.

Polisen i Strömstad: Polisen och pyromanen: En kriminalberättelse med Per Oscarsson i huvudrollen

Potatishandlaren: Film av Lars Molin från 1995 med Rolf Lassgård.

Hammarkullen: Dramaserie om drömmar, kärlek och uppror av Peter Birro.

Farbror Frippes skafferi: Barnprogram från 1976 med Martin Ljung.

Kenny Starfighter: Äventyrsserie med Johan Rheborg i huvudrollen.

Percy tårar: Humorserie av och med Killinggänget.

Kurt Olssons sommartelevision: Humorprogram med Lasse Brandeby.

Jubelsommar: Axplock ur Knäppupps tältrevy från 1960 med Karl Gerhard, Martin Ljung, Brita Borg, Cilla Ingvar, Hans Alfredson m fl.

Hermans historia: Historieprogram med Herman Lindqvist.

Min vän Percys magiska gymnastikskor: Familjeserie efter en bok av Ulf Stark.

The Latin Kings: Dokumentär om den banbrytande gruppen

Tjejfotboll: Reportageserie om tjejer och fotboll med Pia Sundhage som programledare.

Vecka 26 2017

MICHAEL-NYQVIST-SOMMARVARD-2007-2000px
Michael Nyqvist har lämnat ett tomrum efter sig. I Öppet arkiv kan du hitta en liten del av hans kulturgärning. Foto: Mattias Ahlm (SR)

Den här veckan har Öppet arkiv publicerat följande titlar.

Fritt fram: Michael Nyqvist – dansare (1981) Michael Nyqvist (då Mikael Nykvist), 21-årig dansare, ses i detta korta klipp från repetitionerna av Sartres ”Flugorna” på Jarlateatern. Här kan du se alla program med Michael Nyqvist i Öppet arkiv.

Gudstjänst: Om sommaren skön (1977)

Sommar i parken (1984) Sång, musik och minnen i en lättsam blandning från Sundsvalls Folkets Park. Ewa RoosThore SkogmanHarry BrandeliusBertil BooEbbe Jularbo, m. fl.

Full rulle med Mora Träsk (1986) Fem avsnitt med blandade gobitar; Tigerjakt, Fader Abraham mm.

Alf Svenssons filmidé (1999) Eva Beckman pratar om det nya filmavtalet. Alf Svensson (kd) berättar vad han helst skulle vilja se på film. Andres Lokko och Josef Fares kommenterar.

Ted Gärdestad: Kika digga ding (1974)  Ted Gärdestad framför ”Viking”, ”Kolapapperskung” och en engelsk version av ”Hela världen runt” samt intervjuas av programledaren Tommy Körberg.

Allsång på Skansen Inför säsongsstarten har vi fyllt på med ännu mer program från förr.

Inför Almedalen: Öppet arkiv har publicerat kollage med aktuella politiker och ett kollage från Almedalen 1987.

Du har väl inte missat att Öppet arkiv även finns i SVT Play?

oppetarkiv_svtplay

Strax över 100 Öppet arkiv-titlar finns nu i SVT Play som även nås via SVT:s appar. Samma titlar finns kvar i oppetarkiv.se. Här kan du se alla Öppet arkiv-program som finns i SVT Play. 

 

Vecka 24 2017

John Pohlman. Foto: Bertil S-son Åberg
John Pohlman. Foto: Bertil S-son Åberg

Den här veckan har följande program publicerats i Öppet arkiv:

Väderklipp

Vi har fyllt på arkivet med flera väderklipp och väderbloopers från SVT:s sändningar genom åren. Du hittar dom här.

Ulf Stark

Med anledning av författarens bortgång under veckan har vi fyllt på Öppet arkiv med flera program som Ulf Stark skrivit manus till:

Herr von Hancken

Livet har inte varit rättvist mot den egocentriske kapten von Hancken. Tillsammans med sin familj beger han sig till Iglinge hälsobrunn för att få lindring mot sina krämpor. Med sig har han kaptenskan, sin vackra dotter Nora och stupide son, samt dennes informator Carlander som är hopplöst förälskad i Nora. I rollerna Per Oscarsson, Johan Widerberg, Tuva Novotny, Mona Malm m.fl.

Fasadklättraren
Rolig och spännande filmberättelse i tre delar om en ung mans väg till självständighet. Phillip är 17 år. Han vet inte varför han lever. Han vet inte hur man är till lags. Egentligen vet han bara en enda sak – han vet att han kan klättra. I rollerna: Björn Kjellman, Per Oscarsson, Björn Granath m.fl.

Ni hittar även intervjuer och framträdanden av Ulf Stark i vår länk till alla program av och med honom här.

Sommarlov

Barnkanalens Sommarlov är i full gång. Är du inte målgruppen? Då kanske du tjippade med Hajk, hängde med Skumberg och Ulla-Bella, eller samlade skräp med Tippen på sömniga sommarmorgnar? Öppet arkiv har samlat några av våra mest älskade sommarlovsprogram genom tiderna.

Här kan du se alla Öppet arkivs Sommarlovsprogram.

Politikertema

Öppet arkiv har samlat ihop kollage med några av de aktuella politikerna inför Almedalen som går av stapeln 2 juli med bland andra Stefan Löfven, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Anders Ygerman. Se samtliga kollage här.