Vecka 7 2017

Dramaserien Klassliv. Foto: Björn Edergren / SVT
Dramaserien Klassliv. Foto: Björn Edergren / SVT

Vinnarna av omröstningen om vilken ungdomsserie som ni ville återse:

Storstad (1990)
Kärlek och vardagsdramatik i följetongen som sändes i SVT under 90-talet. Berättelsen om människorna runt ett storstadstorg – Malmtorget, människor som känner varandra men också om storstadens anonymitet och kontaktlöshet.

Klassliv (1989)
Följetongen ”Klassliv”, specialskriven för Bullen av Mats Wahl.

Den här veckan har vi även publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Häpnadsväktarna – säsong 2 (1982)
Häpnadsväktarna Åke Cato och Lill Thorén strövar genom de svenskes världsdel. Medverkar gör även bl.a. Birgitta Andersson, Sven Melander, Pernilla August och Suzanne Reuter.

Boogieman – På turné med Owe Thörnqvist (2001)
En dokumentär av Tom Alandh om Owe Thörnqvist, Sveriges förste rockare, som är ute på turné igen. Efter 50 år i branschen är det fortfarande kraft och glädje i musiken och texterna är kan lätt gnola med i.

Fröken Julie på Löfstads slott (1969)
August Strindbergs klassiska pjäs om adelsfröken Julie och betjänten Jean handlar om klasskamp och könskamp. Pjäsen skrevs 1888 och hör med sina tacksamma karaktärer till de mest spelade pjäserna i världen. Spelades in 1969 på Löfstad slott i regi av Keve Hjelm. I rollerna Bibi Andersson, Thommy Berggren och Kerstin Tidelius.

Gudar, trollkarlar och vidunder (1993)
Tecknad serie om de gamla gudasagorna i Norden.

Hr Ehrenmark på toppen (1981)
Torsten Ehrenmarks berättelse om skidturisternas liv i Val d’Isere.

Rekordmagazinet (1985)
Avsnitt om den spiondömde Bertil Ströberg. Ett direktsänt magasinprogram från Malmö med Jan Guillou som programledare.

Villa med staket (1965)
Tv-drama av Bengt Bratt.

Här är ditt liv: Jan Mårtensson (1980)
Avsnittet publicerades med anledning av att Jan Mårtensson fyllde 84 år i veckan. Lasse Holmqvist kidnappar diplomaten och författaren Jan Mårtenson, som i en tv-studio konfronteras med människor och händelser i sitt liv.

Mosaik (1997)
Kosmopolitiskt magasin med nyheter, reportage och underhållning. Programledare är Alexandra Pascalidou.

Börge Hellström
Två klipp med den nyligen bortgångna författaren.

 

Nästa vecka kan vi se fram emot att återse dramat Fastighetsskötaren samt en rad program med Tomas Ledin som fyller 65 år.

Vecka 6 2017

engeln_titel
20 år utan Allan Edwall. Öppet arkiv minns den folkkära skådespelaren med en rad hyllningar. För hela listan av program klicka på bilden. Foto: SVT

Den här veckan har följande titlar publicerats i Öppet arkiv:

Skid-VM i Falun (1974) 

Sport igår (1975) Bandymatch på Djurgårdsbrunnsviken cirka 1909.

Gamla och nya bilder (1969) Vänliga visor med Grynet Molvig, Cornelis Vreeswijk och Stig Claesson (Slas).

Dokument inifrån: Musikindustrin (1999) Publicerades i samband med att Robert ”Strängen” Dahlqvist, gitarrist i The Hellacopters gick bort.

Tiger: Hellacopters (2003) Intervju med Robert ”Strängen” Dahlqvist och Anders ”Boba Fett” Lindström i The Hellacopters.

Árran: Inför Sametingsvalet (1997) Publiceras i samband med Samiska nationaldagen  6 februari.

Sydsamisk rock (1991) Sydsamisk rock – om gruppen Allmetj Tjöönkeme. Publiceras i samband med Samiska nationaldagen  6 februari.

Engeln säsong 2 (1976) Privatdetektiv Bertil Engelbrekt (Allan Edwall ) är tillbaka. Publiceras i ett hyllningspaket i samband med 20-årsdagen av Allan Edwalls bortgång.

Stackarsramsor med Allan Edwall (1985) En stackarsramsa av och med Allan Edwall. Teckningar: Cecilia Torudd. Publiceras i ett hyllningspaket i samband med 20-årsdagen av Allan Edwalls bortgång.

Nattens konung (1974) TV-pjäs av Arne Lundgren om en bohusländsk fiskare spelad av Allan Edwall. Publiceras i ett hyllningspaket i samband med 20-årsdagen av Allan Edwalls bortgång.

Weather Report i Stockholms konserthus (1976) Publicerades i samband med tillkännagivandet av Polarpriset.

Sting Tre klipp från musikerns tidigare Sverige-besök. Publicerades i samband med tillkännagivandet av Polarpriset.

En folkhemsk vintersaga (1985) Författaren Göran Palm har sammanfattat sina politiska, litterära och personliga erfarenheter i ett stort diktverk på blankvers som heter ”Sverige, en vintersaga”, utgivet 1984. Denna dokumentärfilm om tillståndet i folkhemmet Sverige vintern 1985 tar avstamp i en ”Sverige, en vintersaga”.

Direkt – veckan som gick (1969) Aktuellt magasin från TV2:s barndom, där den senaste veckans händelser speglas med både allvar och satir.

I morgon är det sovmorgon (1987) En tecknad vardagsberättelse om 13-årige Rikard som bor på Södermalm i Stockholm på 60-talet.

Gråtvalsen (1983) En gripande historia där gemenskap byts ut mot misstänksamhet och hat. I en Stockholmsförort bor den rullstolsburne pensionären Hugo (Ernst-Hugo Järegård )med sin fru och mentalsjuke son. Modern är den som håller ihop hemmet och när hon dör slutar sonen ta sin lugnande medicin.

Hjärtats hjältar (1986) Kurt ”Carmen” Janssons huvud är fullt av idéer och händerna ständigt sysselsatta. i 40 år har han skrivit på en revy ”Rymdens pionjärer”. Till yrket är han dock scenförman på Operan.

Se upp i backen (1974) Ett huvudstupa program bland skidor och stavar med Lasse Åberg. Programmet spelades in i Sankt Anton i Österrike och är en liten berättelse om nybörjarens vedermödor i skidbackarna.

Multikonst – hela Sverige går på utställning (1967) Publiceras i samband med 50-årsjubileet för utställningen.

Multikonst (1967) Samtal mellan Per Bjurström och Philip von Schantz om Oscar Reuterswärds skulptur ”Stigning”.

Hans Rosling 1948–2017  I samband med Roslings bortgång publicerade Öppet arkiv ett antal klipp från hans medverkan i olika program på SVT. Se alla klipp med Hans Rosling i Öppet arkiv här.

Björn Granath 1946–2017 I samband med Granaths bortgång publicerade Öppet arkiv Sista skriket (1995), en lätt tintad moralitet av Ingmar Bergman. Stumfilmsregissören Georg af Klerckers ödesdigra möte med den allsmäktige filmdirektören Charles Magnusson. Publicerades i samband med Björn Granaths borgång. Se alla program med Björn Granath i Öppet arkiv här.

Svend Asmussen 1916–2017 I samband med Asmussens bortgång publicerade Öppet arkiv en rad framträdanden med musikern. Se alla program med Sven Asmussen i Öppet arkiv här.

Nicolai Gedda 1925–2017 I samband med Geddas bortgång publicerade Öppet arkiv en rad framträdanden med operasångaren. Se alla program med Nicolai Gedda i Öppet arkiv här.

Nästa vecka kan vi se fram emot att återse Fröken Julie, Storstad och Klassliv i Öppet arkiv.

Vi minns Allan Edwall

Allan Edwall 1924 – 1997
Allan Edwall 1924 – 1997

Idag (den 7 februari) är det 20 år sedan skådespelaren, regissören, musikern och författaren Allan Edwall gick bort, 72 år gammal.

Han föddes 1924 i Hissmofors i Jämtland. Efter att bland annat spenderat några år till sjöss i sin ungdom inledde Edwall sin skådespelarbana 1949 när började studera på Dramatens scenskola. I hans klass gick exempelvis blivande skådespelarstjärnor som Margaretha Krook, Jan Malmsjö och Max von Sydow.

Nedan följer ett urval av de program som Allan Edwall medverkar i på Öppet arkiv. Du hittar alla program här.

Hemsöborna (1966)
Sitt stora genombrott hos det svenska folket fick Allan Edwall när han spelade Carlsson i August Strindbergs Hemsöborna. I tv-serien åker Carlsson ut till Hemsö i Stockholms skärgård för att hjälpa Madame Flod (Sif Ruud) att få ordning på gården.

Allan Edwall som Carlsson i Hemsöborna. Foto: Ulf Stråhle
Allan Edwall som Carlsson i Hemsöborna. Foto: Ulf Stråhle

Röda rummet (1970)
Dramaserie baserad på en roman av August Strindberg. Allan Edwall spelar rollen som filosofen Olle Montanus. Karaktären dyker upp för första gången i avsnitt 2 av seriens 9 avsnitt.

Allan Edwall, längst till höger i bild, i dramaserien Röda rummet. Foto: Bertil S-son Åberg
Allan Edwall, längst till höger i bild, i dramaserien Röda rummet. Foto: Bertil S-son Åberg

Spöksonaten (1972)
Ett kammarspel av August Strindberg. Utanför ett vackert hus sitter gubben Hummel (Allan Edwall) i rullstol och smider planer mot husets förnäma invånare. En ung student passerar och dras in i gubbens hämnd.

Allan Edwall i Spöksonaten 1972. Foto: Lars Wiklund / SVT
Allan Edwall i Spöksonaten 1972. Foto: Lars Wiklund / SVT

Vem älskar Yngve Frej? (1973)
Drama om skomakaren Gustafsson (Allan Edwall) som i protest mot att postturerna ändras sätter upp en skylt med texten ”Fornminne” i byn Östentorp. Detta får oanade konsekvenser: folk från storstan börjar komma till byn, hälsar på fornminnet och köper bondeprylar att ha på väggen i stan.

Allan Edwall (stående i mitten) i rollen som skomakaren Gustafsson i Vem älskar Yngve Frej? Foto: Bertil S-son Åberg
Allan Edwall (stående i mitten) i rollen som skomakaren Gustafsson i Vem älskar Yngve Frej? Foto: Bertil S-son Åberg

Engeln (1974)
Allan Edwall skrev både manus till och spelade huvudrollen som Bertil ”Engeln” Engelbrekt i kriminalserien Engeln som sändes i två säsonger.

Inga TIlbald och Allan Edwall i Engeln. Foto: Bo-Aje Mellin
Inga Tidblad och Allan Edwall i Engeln. Foto: Bo-Aje Mellin

Hustruskolan (1983)
Alf Sjöbergs sista uppsättning för Dramaten i Stockholm överförd till tv av Ingmar Bergman. Den handlar om den gamle ungkarlen Arnolphe (Allan Edwall) som har bestämt sig för att gifta sig med den unga Agnes, men får en rival i hennes jämnårige Horace.

Björn Gustagson, Ulla Sjöblom, Allan Edwall och Lena Nyman i Hustruskolan. Foto: Lillemor Mårtensson
Björn Gustagson, Ulla Sjöblom, Allan Edwall och Lena Nyman i Hustruskolan. Foto: Lillemor Mårtensson

Allan och Astrid

1971 steg Allan Edwall för första gången in i Astrid Lindgrens värld då han spelade den minnesvärda rollen som Emils pappa Anton (se bakom kulisserna inslag från inspelningen här). Rollen som Anton gav honom en Guldbagge för bästa skådespelare i Emil och griseknorren.

Senare fortsatte Edwall att medverka i en rad Astrid Lindgren-filmatiseringar där han spelade följande roller:

Låtsasfarfar Mattias i Bröderna Lejonhjärta (1977),
Grannen farbror Nilsson i Madicken (1979)
Luffaren Paradis-Oskar i Rasmus på luffen (1981)
Skalle-Per i Ronja Rövardotter (1984)

Allan Edwall som grannen farbror Nilsson i Madicken. Foto: SVT
Allan Edwall som grannen farbror Nilsson i Madicken. Foto: SVT

Artisten och musikern

Allan Edwall släppte ett flertal album med egenkomponerad text och musik. Låttexterna visar bland annat prov på hans starka samhällsengagemang.

Allan Edwall sjunger ut i Påtår (1983)
Allan Edwall sjunger egna visor ackompanjerad av en orkester.

Stackarsramsor (1985)
Allan Edwall sjunger sina egenskrivna ramsor. Illustrationerna till ramsorna är skapade av Cecilia Torudd.

Allan Edwall Foto: Bo-Aje Mellin
Allan Edwall Foto: Bo-Aje Mellin

Upptäck flera program i Öppet arkiv med Allan Edwall här.

Vilken ungdomsserie bara MÅSTE du se igen?

 

storstad_klassliv_1920
Storstad och Klassliv blev framröstade av tittarna. Båda serierna kan återses i Öppet arkiv från och med den 14 februari 2017. Foto: SVT

Röstningen är avgjord! Storstad och Klassliv publiceras i Öppet arkiv den 14 februari!

Tittarna har varit med och röstat fram vilka ungdomsserier som ska publiceras i februari och nu är det avgjort. Storstad och Bullen-följetongen Klassliv visas från och med Alla hjärtans dag. Storstad kommer ni att hitta här, och Klassliv här.

Nu kan du vara med och bestämma vilka två klassiska ungdomsserier som ska visas i Öppet arkiv! De två serierna med flest röster publiceras den 14 februari.

ungdomsserier_kollage_2017
ROSTA_HAR-UNGDOMSSERIE

Här är serierna du kan välja mellan:

Klassliv (1989) Vi får träffa värstingarna Bill och Benny, hästtjejerna Malin och Stella, idrottskillen Richard och många fler individer på en högstadieskola. Men inte minst Lasse och Millan som både går igenom svårigheter tillsammans och på var sitt håll. Visades som följetong i Bullen.

Millan och Lasse (1990) Spin-off på Klassliv med fokus på Millan och Lasse. Visades som följetong iBullen.

Storstad säsong 1 (1990), säsong 2 och säsong 3 (1991) Följ med till det fiktiva Malmtorget och följ vänner och familj i ett vardagsdrama med inslag av förbjudna förhållanden, kriminalitet och förvecklingar.

Storstadsliv (1992) fortsättningen på Storstad med fokus på ungdomarna vid Malmtorget. Visades som följetong i Bullen.

Nudlar & 08:or säsong 1 (1996) och säsong 2 (1997) Serien sändes samtidigt i SVT1 och SVT2 och skildrade handlingen ur olika kameravinklar.

Svarta skallar och vita nätter (2001) Ett modernt Romeo och Julia-drama om ungdomar i brukssamhället Finbro. Visades som följetong i Bullen.

 

Röstningen pågår från den 3 januari till och med 9 februari 06:00.

Vecka 5 2017

Vi minns tv. Lars-Erik Berenett Foto: Bertil S-son Åberg (SVT) t.h. Stig Grybe. Foto: Mattias Ahlm (SR)
Vi minns: t.v. Lars-Erik Berenett, foto: Bertil S-son Åberg (SVT) t.h. Stig Grybe, foto: Mattias Ahlm (SR)

Med anledning av att Lars-Erik Berenett och Stig Grybe har gått bort i veckan har Öppet arkiv publicerat flera program med skådespelarna.

Lars-Erik Berenett:

Roland Hassel (1992)
Säsong 3 av serien med kanske Lars-Erik Berenetts mest kända roller. I serien ingår avsnitten De giriga, Svarta banken, Botgörarna och Utpressarna

Spanarna (1983)
Kriminalkomedi i 6 delar med enstaka farsinslag, men hela tiden förankrad i vardagen. Lars-Erik Berenett spelar gangster i serien vilket ledde till att han blev upptäckt för rollen som Roland Hassel.

Den svarta cirkeln (1990)
Först sprängs en kyrka i Stockholm. Sedan Centralstationen. Stefan Sauk tar upp jakten på den eller de som ligger bakom.

Onkel Vanja (1994)
Pjäs av Anton Tjechov. Handlingen utspelar sig på den ryska landsbygden i slutet på 1800-talet. Den pensionerade professor Serebrejakov tvingas, av ekonomiska skäl, att lämna staden och flytta till familjens gård på landet tillsammans med sin unga fru Elena.

Natten är dagens mor (1984)
Lars Norén drama om ett svenskt nedslitet småstadshotell med allt sämre lönsamhet. Hotellet drivs av en familj, som försöker klara sitt och överleva i ett kraftfält av inre konfrontationer.

Kaos är granne med gud (1984) Pjäs av Lars Norén, en av Sveriges mest uppmärksammade dramatiker. Tiden är 60-tal och var och en i familjen kämpar för sin existens. Deras kamp tvingar fram en uppgörelse.

Stig Grybe:

Söndagsöppet (1997)
Stig Grybe berättar om sin karriär för programledaren Ulf Larsson.

Bröderna Malm (1972) Första säsongen av dramserien där Stig Grybe spelar Håkan Malm. En serie om fyra bröder och kärlekens flyktighet.

Antes Super show (1963 och 1965)
Ante Nordlund från Mobacken, spelad av Stig Grybe, bjuder in till supershow med en rad kända personer.

Melodifestivalen
Vi har publicerat mängder av Melodifestivaler och kuriosaklipp kring festivalen.  Ni hittar dem alla här.
Se Melodifestivalen i Öppet arkiv här.

Övriga publiceringar i veckan.

Värdcupen i utförsåkning (2003)
Damernas storslalom i Världscupen i Åre 2003 med Anja Pärson.

Duellantens ansikte (1984)
En provinsialläkare får ett besök av en äldre dam som har en ovanlig åkomma. I rollerna: Hjördis Petterson, Margreth Wievers och Jan-Olof Strandberg.

Jag har solsken (1976)
Reportage kring musikgruppen Peps Blodsband med Peps Persson. Blues- och reggaemusik inspelat i Helsingborg och på häktet i Stockholm.

Sport igår (1975)
Bandymatch på Djurgårdsbrunnsviken cirka 1909. Stadsmatch mellan Stockholm och Helsingfors 1913. SM-final 1925 Göta möter Västerås. SM-final 1932 Västerås möter Karlstad. SM-final 1933 Karlstad Göta möter IFK Uppsala. SM-final 1935 Karlstad Göta möter Västerås. SM-final 1935 Slottsbron möter Sandviken.

Musik från Norrbotten (1988)
”Nacksvinget på överheten” eller ”Sanningen, när den är som bäst” – beskrivningarna är många på Euskefeurat från Piteå, som blandar rivig satir och ångande dängor i en frustande spelglädje.

Mosaik i Belgien (1995)
Kosmopolitiskt magasin med nyheter, reportage och underhållning. Programledare är Alexandra Pascalidou.

Svenska hus (1995)
En TV-serie av Katarina Dunér om kärleken till våra gamla hus på landsbygden.

Max och jag (1999)
Barnprogram om Klara och Max.

Shakira i Söndagsöppet (2002)
Shakira, som fyllde 40 år i veckan, framför ”Whenever, Wherever” och intervjuas av Rickard Olsson.

 

Nästa vecka minns vi Allan Edwall med flera program, dessutom får vi återse Se upp i backen från 1974 med Lasse Åberg.

Stig Grybe 1928 – 2017

Stig Grybe 1928 – 2017. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Stig Grybe 1928 – 2017. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vi minns Stig Grybe som nyligen gått bort med några av de tv-serier och program som han medverkat i.

Stig Grybe tillsamans med Kerstin Dellert i Antes Super Show. Foto: Ulf Stråhle
Stig Grybe tillsamans med Kerstin Dellert i Antes Super Show. Foto: Ulf Stråhle

Antes Super Show (1963) Stig Grybes publika genombrott var som Ante Nordlund från Mobacken som bjöd in till supershow. Se showen här.

Stig Grybe i Söndagsöppet 1997
Stig Grybe i Söndagsöppet 1997. Foto: SVT

Söndagsöppet (1997) Stig Grybe berättar om sin karriär för programledaren Ulf Larsson. Se inslaget här.

Stig Grybe i Spanska flugan 1983. Foto: SVT
Stig Grybe i Spanska flugan 1983. Foto: SVT

Spanska flugan (1983) En inspelning från Vasateatern i Stockholm, av den musikaliska farsen ”Spanska flugan”. Farsen var en stor succé och spelades i 438 föreställningar. Förutom Stig Grybe medverkar bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Inga Gill och Lasse Berghagen. Se föreställningen här

Stig Grybe längst till vänster i bild i serien Bröderna Malm. Foto: SVT
Stig Grybe längst till vänster i bild i serien Bröderna Malm. Foto: SVT

Bröderna Malm (1972) Stig Grybe spelar Håkan Malm i dramaserien om fyra bröder och kärlekens flyktighet. Se serien här.

Örjan Ramberg t.v. och Stig Grybe t.h. i deckaren "I dag röd". Foto: SVT
Örjan Ramberg t.v. och Stig Grybe t.h. i deckaren ”I dag röd”. Foto: SVT

I dag röd (1987) Dramatisering i två delar av en roman av Stieg Trenter med samma namn. Stig Grybe spelar Vesper Johnson och Örjan Ramberg gör huvudrollen som Harry Friberg. Se dramat här.

Stig Grybe och Robert Gustafsson i humorserien Grogg.
Stig Grybe och Robert Gustafsson i humorserien Grogg. Foto: SVT

Grogg (2000) Sketchprogram med Robert Gustafsson, Sissela Kyle, Stig Grybe, Johan Wahlström, Anna Björk och Michael Mansson. Se hela humorserien här.

 

Samtliga program med Stig Grybe i Öppet arkiv hittar ni här.

Lars-Erik Berenett 1942–2017

LARS-ERIK-BERENETT_1989_bertil_s-son_aberg
Lars-Erik Berenett inför Roland Hassel: Anmäld försvunnen som du kan se i Öppet arkiv. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

Vi minns Roland Hassel-skådespelaren Lars-Erik Berenett med några av de filmer och serier han medverkat i. 

SLAVHANDLARNA_hassel_1989

Roland Hassel – Kanske Berenetts mest kända roller. I Öppet arkiv kan du se Anmäld försvunnen, Beskyddarna (1986), Slavhandlarna, Säkra papper, Terrorns finger och Offren (1989), De giriga, Svarta banken, Botgörarna och Utpressarna (1992) Se alla Hassel-filmer här

spanarna_berenett_0

Spanarna (1983) Lars-Erik Berenett spelar gangster i kriminalkomedin Spanarna vilket ledde till att han blev upptäckt för rollen som Roland Hassel. Se Berenett prata själv om hur det gick till i en intervju i Go’kväll 2012 här. Se serien Spanarna här.

DEN-SVARTA-CIRKELN_lars-erik_berenett_carl-johan_soder
Ytterligare en skurkroll i serien Den svarta cirkeln där Lars-Erik Berenett spelar en bombman Foto: Carl-Johan Söder (SVT)

Den svarta cirkeln (1990) Först sprängs en kyrka i Stockholm. Sedan Centralstationen. Stefan Sauk tar upp jakten på den eller de som ligger bakom.  Se hela Den svarta cirkeln här.

onkel_vanja_1994_0
Berenett spelar Astrov, en lantläkare och filosof, i Tjechov-pjäsen Onkel Vanja. Foto: SVT

Onkel Vanja (1994) Tjechov-pjäs där Berenett spelar lantläkaren och filosofen Astrov. Se Onkel Vanja här.

berenett_bankranare_polisen_som_vagrade_svara_0
Berenett spelade även bankrånare i Polisen i Strömstad: Polisen som vägrade svara. Se all Polisen i Strömstad i Öppet arkiv. Foto :SVT

Polisen i Strömstad: Polisen som vägrade svara (1982) Berenett spelar bankrånare och poliserna i Strömstad startart snart jakten på honom och hans två kumpaner. Se Polisen som vägrade svara här.

Lars-Erik Berenett i Natten är dagens mor. Foto: Bertil S-son Åberg
Lars-Erik Berenett i Natten är dagens mor. Foto: Bertil S-son Åberg

Natten är dagens mor (1984)  Lars Norén drama om ett svenskt nedslitet småstadshotell med allt sämre lönsamhet. Hotellet drivs av en familj, som försöker klara sitt och överleva i ett kraftfält av inre konfrontationer. Se dramat här.

Lena Brogren och Lars-Erik Berenett i Kaos är granne med god. Foto: Lars Wiklund
Lena Brogren och Lars-Erik Berenett i Kaos är granne med god. Foto: Lars Wiklund

Kaos är granne med gud (1984) Pjäs av Lars Norén, en av Sveriges mest uppmärksammade dramatiker. Tiden är 60-tal och var och en i familjen kämpar för sin existens. Deras kamp tvingar fram en uppgörelse. Se pjäsen här.

 

Se Lars-Erik Berenett i Öppet arkiv:

Polisen i Strömstad: Polisen som vägrade svara (1982) 

Spanarna (1983)

Natten är dagens mor (1984)

Kaos är granne med gud (1984)

Hassel (1986–1992)

Gösta Berlings saga (1986)

Ondskans år (1987)

Fyra dagar som skakade Sverige (1988)

Tre kärlekar (1989)

Ivar Kreuger (1998)

Dramat i soffan (2005)

Mellofest i Öppet arkiv

PERNILLA-WAHLGREN-mello
Pernilla Wahlgren inför Melodifestivalen 1985 där hon pitchade fyrstrukna Ciss i Picadilly Circus. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)
MELODIFESTIVALEN-1973_abba
Redan år 1973 deltog ABBA i Melodifestivalen med Ring, ring. Så här såg de ut då – ett år innan de tar hem hela Eurovision med Waterloo. Foto: Kenneth Thorén (SVT)
MELODIFESTIVALEN-1983_carola_vinnare
En lycklig vinnare! I Melodifestivalen 1983 får vi se en ung Carola Häggkvist uppträda med superschlagern Främling. Foto: Kenneth Thorén (SVT)
STYLE
Det stilistiska bandet Style (Christer Sandelin, Tommy Ekman och Gigi Hamilton) uppträdde i Melodifestivalen 1986 med med kan-inte-få-ur-huvudet-låten Dover-Calais. Trots hit-varning kommer låten trea efter E’ de’ det här du kallar kärlek med Holm och Thörnell och Kärleken är evig med Lena Philipsson. Foto: Björn Edergren (SVT)
en_dag_tommy_nilsson
Tommy Nilsson tar hem Melodifestivalen 1989 med En dag. Men det är en hårt kamp i toppen. Orup och Glennmarks Upp över mina öron är nära en vinst med påföljande frustration från tvåorna. Här får sig en tårta en rejäl duvning av ett paraply. Mer har vi inte att säga om den saken. Foto: Björn Edergren (SVT)
EUROVISION-SONG-CONTEST-2000_roger_pontare
Många intryck i Pontares vinnarnummer När vindarna viskar mitt namn i Melodifestivalen 2000. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)
NOSTALGIFROSSA_MELODIFESTIVALEN

 MELODIFESTIVALER I ÖPPET ARKIV 

Melodifestivalen 1960 Östen Warnerbring och Inger Berggren vinner med Alla andra får varandra 

Melodifestivalen 1961 (klipp) April april framförs i svenska finalen av Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund som gör var sin version av bidraget. Lill-Babs representerade Sverige med samma låt i Eurovision i Cannes. 

Melodifestivalen 1963 (klipp)  Monica Zetterlund vinner med En gång i Stockholm 

Melodifestivalen 1966 (klipp) Lill Lindfors och Svante Thuresson vinner med Nygammal vals, men Öppet arkiv visar det klipp som finns bevarat med Thuresson när han sjunger Hej systrar, hej bröder 

Melodifestivalen 1967 (klipp) Östen Warnerbring vinner med Som en dröm 

Melodifestivalen 1972 (klipp) Family Four vinner med Härliga sommardag 

Melodifestivalen 1974 ABBA vinner med Waterloo 

Melodifestivalen 1975 Lasse Berghagen vinner med Jennie Jennie 

Melodifestivalen 1977 Forbes vinner med Beatles 

Melodifestivalen 1978 Björn Skifs vinner med Det blir alltid värre framåt natten  

Melodifestivalen 1979 Ted Gärdestad vinner med Satellit 

Melodifestivalen 1980 Tomas Ledin vinner med Just nu 

Melodifestivalen 1981 Björn Skifs vinner med Fångad i en dröm 

Melodifestivalen 1982 Chips vinner med Dag efter dag 

Melodifestivalen 1983 Carola vinner med Främling 

Melodifestivalen 1984 Herreys vinner med Diggi-loo diggi-ley 

Melodifestivalen 1985 Kikki Danielsson vinner med Bra vibrationer 

Melodifestivalen 1986 Lasse Holm och Monica Törnell vinner med E’ de’ det här du kallar kärlek? 

Melodifestivalen 1987 Lotta Engberg vinner med Fyra Bugg och en Coca-Cola 

Melodifestivalen 1988 Tommy Körberg vinner med Stad i ljus 

Melodifestivalen 1989 Tommy Nilsson vinner med En dag 

Melodifestivalen 1990 Edin-Ådahl vinner med Som en vind 

Melodifestivalen 1991 Carola vinner med Fångad av en stormvind 

Melodifestivalen 1992 Christer Björkman vinner med I morgon är en annan dag 

Melodifestivalen 1993 Arvingarna vinner med Eloise 

Melodifestivalen 1994 Marie Bergman och Roger Pontare Stjärnorna 

Melodifestivalen 1995 Jan Johansen vinner med Se på mig 

Melodifestivalen 1996 One More Time vinner med Den vilda

Melodifestivalen 1997 Blond vinner med Bara hon älskar mig 

Melodifestivalen 1998 Jill Johnson Kärleken är 

Melodifestivalen 1999 Charlotte Nilsson vinner med Tusen och en natt 

Melodifestivalen 2000 Roger Pontare vinner med När vindarna viskar mitt namn 

Melodifestivalen 2001 Friends vinner med Lyssna till ditt hjärta 

Melodifestivalen 2002 Afro-Dite vinner med Never let it go 

Melodifestivalen 2003 Fame vinner med Give me your love 

Melodifestivalen 2004 Lena Philipsson vinner med Det gör ont 

Melodifestivalen 2005 Martin Stenmarck vinner med Las Vegas 

  

KURIOSAKLIPP

Om sändningsavbrottet Melodifestivalen 1990 när Carola framförde sitt bidrag Mitt i ett äventyr, inslag ur Rapport 14 mars 1990. 

After Darks Mello-kavalkad i Jacobs stege 1986 After Dark (Christer Lindarw, Lasse Flinckman mfl) i ett nummer där de härmar Carola Häggkvist, Pernilla Wahlgren, Bobbysocks, Style, Anna Book mfl. 

Slaget om schlagern (1989) Få tips från proffsen om hur du skriver en låt till Melodifestivalen.  

Inför Melodifestivalen 1988 Lägesrapport inför Melodifestivalen 1988 med artisterna. 

Om Melodifestivalen 1989 Lägesrapport inför Melodifestivalen 1989 med artisterna. 

Inför Melodifestivalen 1992 Lägesrapport inför Melodifestivalen 1992 med artisterna. 

Melodifestivalen – nedräkningen 1998 Serie om arbetet inför Melodifestivalen 1998. 

Magasinet – om fenomenet Carola Program från 1983 om sångerskan som gjorde kometkarriär efter att ha vunnit Melodifestivalen med Främling samma år. 

John Pohlman sjunger väder med 1990 års melodifestivalbidrag som inspiration 

Alternativfestivalen (1975) För Melodifestivalvägraren har Öppet arkiv även den alternativa festivalen som skapades som en protest mot att Eurovision skulle hållas i Stockholm 1975 efter ABBA:s vinst.

Kollage: Röstningarna genom tiderna Öppet arkiv har samlar några roliga och tokiga klipp över hur röstningarna sett upp genom tiderna. Till exempel den första telefonröstningen där vad som helst kunde gå snett. Och gjorde det också.

 

Vecka 4 2017

BALLONGdansen_2000
Öppet arkiv firar fredag med Ballongdansen med Sven Melander, Lasse Åberg och Bosse Larsson från Nöjesmaskinen 1987. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Den här veckan har följande titlar publicerats i Öppet arkiv:

Hassel –Två fristående avsnitt: Beskyddarna och Anmäld försvunnen (1986), Fyra fristående avsnitt: Slavhandlarna, Säkra papper, Offren och Terrorns finger (1989)
Sigges cirkus (1957) 
Underhållningsprogrammet med Sigge Fürst och hans gäster. Påfyllning av ytterligare ett avsnitt.
Katinka Faragó Öppet arkiv publicerar två klipp med scriptan och filmproducenten i samband med att hon fick hederspriset på Guldbaggegalan.
EM i konståkning 2003 Från Baltiska hallen i Malmö.
Haren och vråken (1984) 
Folkligt skådespel av Lars Forssell. I rollerna bla: Frej Lindqvist (Bellman), Lena Nyman (Ulla Winblad), Dan Ekborg (Guntlack)
Skomakaren som blev vid sin läst (1996) Reportage om skomakaren Lennart Ahlin på Surbrunnsgatan i Stockholm.
Björn Afzelius skulle ha fyllt 70 år den 27 januari 2017. Öppet arkiv visar Björn Afzelius live (1989) och klipp ur Gomorron Sverige (1987)
Minnesdag för Förintelsen Öppet arkiv visar Vita bussar och svarta makter (1996), En resa genom förintelsen (1998), Tur retur helvetet (1996), Ondskans år(1987)
Häpnadsväktarna Ett sketchprogram med bland andra Sven MelanderBirgitta AnderssonIngvar KjellsonHelge Skoog. Programledare: Lill Thorén och Åke Cato.
Ballongdansen Ballongdansen med Sven Melander, Lasse Åberg och Bosse Larsson ur Nöjesmaskinen 1987.
VM i bandy – herr (1997) Finalen mellan Sverige och Ryssland i Västerås.

Nästa vecka publicerar Öppet arkiv massor av gamla Melodifestivaler och bonusklipp, serien Svenska hus och Se upp i backen från 1974 med Lasse Åberg.

Minnesdag för Förintelsen

tur_och_retur_helvetet_0
Scen ur Tur och retur helvetet där Benny Grünfeld får återuppleva en resa som kunde ha blivit hans sista. Dokumentär av Häger och Villius. Foto: SVT

Idag, den 27 januari, samlas världen kring minnet av Förintelsens offer, 72 år sedan Auschwitz befriades. Vi har tagit fram skildringar och berättelser från överlevande som samlats i dokumentärer, dramatiseringar och debattprogram.

Vita bussar och svarta makter (1996)
En film om Folke Bernadotte. I krigets slutskede räddade Folke Bernadotte 20 000 fångar ur nazisternas koncentrationsläger. Efter att tidigare ha varit helt anonym blev han nu, vid femtio års ålder, världsberömd. Tre år senare mördades han av judiska terrorister i Jerusalem. Vem var Folke Bernadotte? Peter Andersson och Mats Gezelius tecknar hans porträtt genom arkiv och intervjuer med vittnen.

En resa genom förintelsen (1998)
Liv är 18 år och hon följer med sin farfar tillbaka till koncentrationslägret i Polen, där han en gång var nazisternas fånge. Dokumentär av Liv Weisberg.

Tur retur helvetet (1996)
Vi får följa Benny Grünfeld tillbaka till födelsestaden i nuvarande Rumänien, och därifrån återuppleva en resa som kunde ha blivit hans sista, till koncentrationslägret Auschwitz. Dokumentär av Hans Villius och Olle Häger.

Ondskans år(1987)
Dramaserie i tre delar. Tiden är det andra världskrigets sista år, och Stockholm våren 1944. Huvudpersonen Ragnar är 11 år och står under trycket av två föräldrar som är övertygade nazister och försöker forma honom efter sina egna åsikter. Det är en motsägelsefull tid, där Ragnar möter andra åsikter och tankar hos farmor än hemma.

Högtid i Stockholms synagoga (2000)
Till minne av Förintelsen. Medverkande: dåvarande statsminister Göran Persson.

 

Se alla program i Öppet arkiv som berör Förintelsen här