Svenska tv-historier igen!

macken2000px
Saknar du Roy och Roger? På torsdag kan du återse alla avsnitt av Macken – humorgruppen Galenskaparna och After Shaves genombrott – i Öppet arkiv. Foto: Björn Edergren (SVT)

Nu är det dags för en ny säsong av Svenska tv-historier! Långfredagen den 3 april är serien tillbaka med nostalgiska återblickar och kära återseenden av program som finns i Öppet arkiv.


SKÄRGÅRDSDOKTORN

Skärgårdsdoktorn är en av Sveriges största publikframgångar genom tiderna. I Svenska tv-historier får vi träffa Samuel Fröler och Ebba Hultqvist Stragne som berättar om tiden när serien spelades in, hur den togs emot och hur populariteten växte till den milda grad att till och med Frölers stickade skärgårdströja blev het stoff. Se hela Skärgårdsdoktorn i Öppet arkiv.

Skärgårdsdoktorn säsong för säsong:
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3

Svenska tv-historier: Skärgårdsdoktorn sänds i SVT1 fredagen den 3 april kl 19:00
OAskargardsdoktorn_tva_i_rad
Skärgårdsdoktorn började sändas 1997 och gick i tre säsonger. Till vänster ser vi Ebba Hultkvist Stragne som spelar Wilma i serien. Hon är dotter till den nya skärgårdsdoktorn på den fiktiva ön Saltö. Till höger ser vi Johan Steen (Samuel Fröler) och Wilma. Hela serien finns i Öppet arkiv. Foto: SVT

MAGNUS OCH BRASSE

Magnus och Brasse är humorduon som gick från bakgrundsunderhållning till bejublade ikoner som roade både barn och gamla. I Svenska tv-historier får vi träffa Magnus Härenstam och Lasse Hallström som kastar oss tillbaka till tiden för alla krogshower, filminspelningar och inte minst Fem myror är fler än fyra elefanter:

Magnus och Brasse i Öppet arkiv:

Lill, Brasse och Magnus på Berns (1973)
Humorverkstad med Brasse och Magnus (1976)
Flyttningen (1977)
Varning för barn (1977)
Fem myror är fler än fyra elefanter (1977)
Det är serverat (1979)
Magnus och Brasse show (1980)
Gäst hos Hagge: Magnus och Brasse (1983)
Zvampen (1984)

I samband med att Svenska tv-historier: Magnus och Brasse sänds publicerar vi även ”Oj! Är det redan fredag?” som Lasse Hallström nämner i programmet. (Publiceras Skärtorsdagen 2 april 06:00.)

Svenska tv-historier: Magnus och Brasse sänds i SVT1 söndagen den 5 april kl 19:45
OAmagnusochbrasse_tva_i_rad
Magnus och Brasse var en enormt älskad och uppskattad humorduo som dominerade på alla plan under 1970 och 1980-talet. i Öppet arkiv kan du återse många shower och program. Foto: TV Bertil S-son Åberg (SVT) TH Lars Wiklund (SVT)

MACKEN

Macken handlar om bröderna Roy och Roger som hade en bilmek och mack tillsammans. Dessa två figurer lämnade få oberörda och gick från att tas emot med en viss skepticism till att bli hyllade och citerade flera årtionden framåt. Vem har till exempel inte hört ”Hejdå macken. Vi ses imorgon!”? I Svenska tv-historier får vi träffa humorgruppen Galenskaparna och After Shave och männen bakom serien som berättar om den galna tiden, de minutiösa inspelningarna och hysterin efter genombrottet som skakade grundvalarna till medlemmarnas fortsatta samarbetsmöjligheter.

I samband med att Svenska tv-historier: Macken sänds publicerar vi hela serien i sex delar Skärtorsdagen 2 april 06:00.

Svenska tv-historier: Macken sänds i SVT1 måndagen den 6 april kl 19:00
OAmacken_tva_i_rad
Galenskaparna och After Shaves genombrottsserie Macken finns äntligen i Öppet arkiv från den 2 april 2015. Foto: Björn Edergren (SVT)

 


 

Vecka 13 2015

ballongen_spricker
Ballongen spricker är en teaterlek från 1970-talet som handlar om vad som händer hos en familj på morgonen. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Den här veckan har vi publicerade följande program i Öppet arkiv:

Glada tragedier: Lite kaffe har ingen dött av 
Eldsjälar: Roy Andersson
SM-final i ishockey 1986
Leva livet
Leva livet (inledning)
Kent Agent
Tribadernas natt 
Antikrundan 1991
Ballongen spricker
Mycke’ nöje med (nya avsnitt med Carola, Pernilla Wahlgren och Ernst-Hugo Järegård)
Svart på vitt
Sommartid (1982, 1989, 1992 och 1996)
Husmodersgymnastik på Zinkensdamm 1942
Manlig spädbarnsvård 1945
Älmhult. Ett vänligt vykort av Lennart Hyland
Frisksport 1939

Nästa vecka är det påsk så då kommer vi med några överraskningar! Men några program kan vi berätta om redan nu: Kråsnålen, En ettas dagbok och Macklean.

Vecka 12 2015

sexton2000px
Ungdomsserien Sexton sändes i Bullen i slutet av 1990-talet. På bilden ser vi Emma Peters (Elin) och Jan Dolata (skolkuratorn). Bild: Carl-Johan Söder (SVT)

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Studio S:Hyrespampen och hyreskampen
Studio S: Kärnkraftsavvecklingen
Studio S: Sveket mot framtiden
Det löser sig
Bullen: Sexton
Hela kyrkan brinner
Worldcup 1977
Timmarna med Rita
Helgmålsringning från Åsnelund
Operation Skymning
Solförmörkelse 1945
Solförmörkelse 1954
Solförmörkelse 1996
Räkfrossa

Nästa vecka kommer ni bland annat kunna återse guldkornen Eldsjälar, Kent Agent, Tribadernas natt och Ballongen spricker i Öppet arkiv.

Vecka 11 2015

zonen2000px
Zonen. Thrillerserie från 1996 av Lars Bill Lundholm och Thomas Borgström i regi av Martin Asphaug. Foto: SVT

 

Den här veckan har vi publicerat följande program i Öppet arkiv:
Annika Lantz i CP-magasinet
Fråga Lund 1995-1996
Zonen
Kexi
Kvinnor emellan
Evert Taube i våra hjärtan
Evert! Evert!
Marsvår
Gäst hos Hagge: Magnus och Brasse
Emmylou Harris i Söndagsöppet
Pompeji bakom ruinerna

Nästa vecka kommer ni bland annat kunna återse Räkfrossa, Timmarna med Rita och Hela kyrkan brinner i Öppet arkiv.

Vecka 10 2015

nuardetdamernas
Dansen och tiden är damernas, lusten och ordet är damernas, glädjen och männen är damernas. Showen ”Nu är det damernas” vann guldrosen i Montreuxfestivalen. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

 

Den här veckan har vi publicerat följande program i Öppet arkiv:
Esters testamente
Charleys tant
Fråga Lund (1994)
Fixarverkstaden
Sinnenas estrad – Burgees & Singers
Prästkappan
Kristallen den fina
Nyfiken på
Folk och rackare med vänner
Kuse och kaka låt oss smaka
Folk och rackare
Vasaloppet 1978
Vigdis Finnbogadottir om feminism
Nu är det damernas

Internationella kvinnodagen

tjejernagorupprorblogg
”I tjejerna gör uppror” tampas Asta mot manstjurarna och alla orättvisor som finns i hennes närhet. Därför startar hon Tjejligan med sina kompisar för att göra uppror. Foto: SVT

Det finns en speciell dag varje år där kvinnornas kamp för rättvisa och jämställdhet uppmärksammas över hela världen. Men eftersom varje dag borde vara en sådan dag har Öppet arkiv listat en mängd program som har med tjejernas fajt att göra. Som går att titta på alla dagar.

Skillnaden mellan kvinnornas och männens olika roller syns inte minst i arkivet där tjejer historiskt sett fick helt andra roller än männen, vare sig det gällde nöjesprogram, nyheter, sport eller drama. Nedan har Öppet arkiv samlat några program och serier där vissa förmodligen (förhoppningsvis) skulle få oss att lyfta på ögonbrynen om de gjordes idag. Andra titlar är dramatiseringar, dokumentärer, intervjuer och inslag som belyser kvinnornas kamp genom tiderna.

Maskerad kvinna i Vasaloppet avslöjas 1978 Fram till 1981 var det förbjudet för kvinnor att delta i Vasaloppet. Så enda sättet var att maskera sig och ta sig in i spåret förklädd till man.

Kvinnor lär sig bilvård 1959 Pedagogisk kurs för kvinnor i enklare bilvård. Det får ju inte bli för svårt för damerna.

Anne-Frid Lyngstad uppträder i tv för första gången 1967 i programmet Ikväll. Lennart Hyland undrar hur karriären ska gå ihop med små barn hemma. (Om det nu skulle bli mer sång för Lyngstads del.)

Tjejerna gör uppror Fyra 13-åriga flickor upptäcker att de inte får göra saker som de vill men måste göra sånt som de inte vill, just för att de är tjejer. De går till storms mot gamla vanor och förlegade mönster i skolan, hemma och i den förort där de bor. Ungdomsserie från 1977.

Nu är det damernas En show om och med damer, med sketcher, sång och musik. Dansen och tiden är damernas, lusten och ordet är damernas, glädjen och männen är damernas. I ord och bild, sång och musik, berättar damer om damer för damer. Programmet kan med fördel även ses av herrar.

Vigdis Finnbogadottir om feminism – Islands dåvarande president (1994) samtalar och diskuterar kring ämnet feminism.

Vad mannen gör är alltid det rätta Om kvinnors kamp för jämlikhet, för lika lön och inte minst kampen för fred.

Olika lön för lika jobb Ett reportage som diskuterar jämställdhetslagens möjligheter och brister 1983.

Sämre lön för samma arbete Fakta och funderingar kring kvinnolöner. Män och kvinnor i olika åldrar uttalar sig om kvinnolöner, som är lägre än männens 1960.

Behöriga äga ej tillträde Det var inte länge sedan vi i grundlagen hade en paragraf som reserverade högre statliga ämbeten för ”infödde svenske män”, den s k behörighetsparagrafen. En av dem som tvingades slåss mot den paragrafen var Elsa Eschelsson, Sveriges första kvinnliga jurist. ”Behöriga äga ej tillträde” från 1988 är en fritt diktad berättelse, med det historiska förloppet som utgångspunkt.

Kvinnofest 1981 Galaföreställning från Cirkus i Stockholm inför den Internationella kvinnodagen den 8 mars. Med Margaretha Krook, Monica Zetterlund, Monica Dominique, Birgit Cullberg, Ulla Sjöblom, Stina Ekblad, Pink Champagne, Helge Skoog, m fl.

Intervju med Helena von Zweigbergk i samband med internationella kvinnodagen 1992.

Värsta språket säsong 2 avsnitt 8 Fredrik Lindström analyserar hur språket speglar samhället. Varför heter det till exempel inte kvinniska, riksdagskvinna, gå kvinna ur huse eller kvinnotalskrivare?

Skapelsens krona En provokativ komedi från 1981 där samtliga mansroller gestaltas av kvinnor.

Den tatuerade änkan Ester befinner sig i övre medelåldern och har för vana att skämma bort såväl sin bufflige man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början till uppbrott och ett nytt liv för Ester. Drama från 1988 med Mona Malm i huvudrollen.

Ljuva kvinnor och verkliga män I detta program undersöks hur tv lyckas med att gynna jämställdheten mellan kvinnor och män.

Fogliga flickor och tuffa killar Spekulationer kring ett traditionellt mönster.

Det nya Sverige: Man fick göra sig stark Reportern Eija Sarinko har följt några finska kvinnor som kom till Borås på 1960-talet för att arbeta inom den svenska tekoindustrin på företaget Algots.

Internationella kvinnodagen infaller varje år den 8 mars. Här finner du alla relaterade program i Öppet arkiv.

Vi minns Olof Palme

olofpalme
Foto: Bengt O Nordin (SVT)

Idag är det 29 år sedan Olof Palme blev mördad. Han var en mycket uppskattad och erkänd statsminister, politiker och medlare som väckte starka känslor såväl nationellt som inom den internationella politiken. 

I samband med årsdagen för Olof Palmes död premiärpublicerar vi programmet Rekordmagazinet, som ett år efter Olof Palmes död sände Timmarna efter mordet (1987).

Jan Guillou inleder programmet: Sverige är det land där mördarjakten misslyckats och där polisarbetet förvandlats till en enda härva av intriger och gräl mellan politiker, ämbetsmän och poliser. Det är ingen vacker syn och det är ingen smickrande syn för Sverige. I kvällens program ska vi med Jan Bergquists hjälp berätta om själva mordnatten, om det lilla man vet om den förvirring som uppstod på alltför många håll.

Öppet arkiv har allt från debatter, nyårstal, barnprogram och intervjuer med Olof Palme:

Från A till Ö – Hedvig besöker Olof Palme för att be honom förklara ordet demokrati: ”Du och jag och alla andra ska ha rätt att vara med och bestämma.”

Vem kan göra ett bra land bättre? En borgerlig eller socialdemokratisk regering? Debatt mellan statsminister Olof Palme och centerledaren Thorbjörn Fälldin som sändes från Scandinavium i Göteborg den 1 september 1976.

Gäst hos Hagge (1977) – Olof Palme är gäst hos Hagge Geigert och berättar om offentligheten, relationen till media, sin bakgrund och sin kärlek till talet och den känslomässiga kontakten med medborgarna.

Inför ett nytt decennium 31 december 1969. Olof Palme håller ett tal för folket där han önskar ”den största delen av framstegen till dem som i sin vardag har störst behov av dem.”

Första maj

Första maj på 1960-talet
Första maj på 1970-talet
Första maj på 1980-talet

Slutdebatter och valvakor

Slutdebatten 1976
Valvakan 1976
Slutdebatten 1979
Slutdebatten 1982
Valvakan 1982

Efter mordet – nyhetsrapporteringar

Första nyhetssändningen om mordet på Olof Palme
Rapports extrasändning kl 10:00 1 mars 1986
Rapports nyhetssändning ett dygn efter mordet på statsminister Olof Palme
Nyhetsinslag om fantombilden på den misstänkte mördaren 6 mars 1986
Polisen vet nu av vilket märket mordvapnet är” – nyhetsinslag 31 mars 1986

Här finner du en gemensam tagg för alla våra Olof Palme-relaterade program i Öppet arkiv.

NPM444 Palmemordet
Här visar en polisman upp fantombilden av den misstänkte mördaren. I ”Timmarna efter mordet” kan ni ta del av hur bilden togs fram och vem som var vittnet. Foto: SVT

 

fran_a_till_o_D
Hedvig (Birgitta Andersson) besöker Olof Palme för att be honom förklara ordet Demokrati i  barnprogrammet ”Från A till Ö” 1974. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

Vecka 9 2015

den_svarta_cirkeln
Den svarta cirkeln är en dramathriller om ett terrordåd som skakar Stockholm. Stefan Sauk spelar journalisten som blir utsatt för en komplott av tyska terrorister. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)

Den här veckan har vi publicerat följande program i Öppet arkiv:
Lilla samhället
Clark Kent
Långtradare
När tuppen börjar gala
Felix
Att vara pianist
Den svarta cirkeln
Klara färdiga gå!
Jukebox 2001
Tjejvasan 1996
Timmarna efter mordet i Rekordmagazinet
Striptease: Caspar Weinberger

Nästa vecka kommer bland annat Esters testamente, Charleys tant och Prästkappan att visas i Öppet arkiv.

Josefine Sundström – en multibegåvad balanskonstnär

josefinesundstrom1
Redaktionen träffar programledaren och författaren Josefine Sundström och tar en titt in i hennes mångfacetterade backspegel som visar en lång och fartfylld karriär. Många av hennes produktioner finns självklart att beskåda i Öppet arkiv. Foto: SVT

Hon började dansa balett som treåring och uppträdde för första gången i Svansjön när hon var tio år. Hon deltog i Melodifestivalen 1999 och ledde densamma två år senare. Genom åren har vi sett henne fronta allt från barnprogram till stora nöjesevenemang. Idag är Josefine Sundström en erkänd författare, programledare och spindeln i nätet i många spännande medieprojekt.

Från balett till erkänd tv och radioprofil. Hur hamnade du på SVT?
När jag bestämde mig för att sluta med baletten hoppade jag på en teater- och dramautbildning. Då var jag 20 år. Så i samband med det provfilmade jag för en roll i ett sommarlovsprogram. Jag fick jobbet men tackade nej eftersom jag var ute och turnerade med mitt band ”Ai”. Men en tid senare sökte SVT programledare för Voxpop. Och då klaffade det. Det var en fantastisk tid. Väl inne fick jag gå utbildningar och kurser samtidigt som jag jobbade framåt och utvecklades. Det var en riktigt bra plantskola.

Öppet arkiv flikar in: Josefine Sundström medverkade i Melodifestivalen 1999 med gruppen ”Ai” och låten ”Bilder av dig”. Bidraget var favorittippat men hamnade på en nionde plats. Det var samma år som Charlotte Perelli vann med ”Tusen och en natt”. 

Dina musikprogram Voxpop och Jukebox är mycket önskade på Öppet arkiv. Vad minns du från programmen där och då?
Jag får fortfarande mejl från tittare som vill återse programmen. Särskilt Voxpop som var superpopulärt. Jag har för mig att det sågs av cirka 700 000 tittare. Allt sändes direkt från Växjö och vi tog emot samtal från tittare som fick önska låtar och musikvideor. På den tiden var det nästan bara via telefon vi hade kontakt med våra tittarna. Sociala medier fanns ju inte då.

Öppet arkiv flikar in: Eftersom Voxpop och Jukebox till stor del bygger på musikvideor har Öppet arkiv inte någon möjlighet att publicera dem i sin helhet. Målet är att klippa ut enstaka intervjuer och studioprat för att ge alla hängivna anhängare en möjlighet att återse åtminstone en del av dessa mycket önskade musikprogram.

Säpop är ett annat mycket omtalat program som finns i Öppet arkiv. Vad kan du berätta om det?
Säpop ja, haha. Säpop var ett satiriskt och lite luddigt program som lämnade få oberörda. Vi hade väldigt snabba puckar och det fanns sällan tid att bearbeta manus. Vissa saker blev bra, och andra mycket dåliga. Det var förresten Henrik Dorsins första tv-jobb och några av hans karaktärer i Säpop har levt vidare i hans produktioner idag.

I samband med att vi träffar dig publicerar vi barnprogrammet Klara färdiga gå! från 2005 som du står bakom och leder. Hur kom serien till?
SVT ville storsatsa på rörelse för barn och eftersom jag har arbetat som danspedagog och är intresserad av hälsa och miljö var det ett perfekt projekt för mig. Jag trivs verkligen med att göra program för den riktigt unga målgruppen.

Vad gör du idag?
Just nu hörs jag i Sveriges Radio.  Från 05:59 väcker jag stockholmarna i P4 Stockholm, Jag har nyligen hörts i Talkshow i P4, Vi i femman och Svensktoppen nästa. Samtidigt håller jag på och utvecklar ett faktaprogram för tv. Där får jag utlopp för mina samhällsorienterade sidor som jag hoppas kunna lyfta in i mitt yrke allt mer.

Vad vill du göra i framtiden?
Jag vill skriva romaner. Jag har gett ut två böcker och har den tredje och fjärde på gång. Samtidigt.

Josefine Sundström har skrivit romanerna Vinteräpplen (2010) Boel och Oscar (2012). 

Vad skulle du vilja se i Öppet arkiv?
Det skulle vara kul att se Go-videon som gjordes i samband med Lilla Melodifestivalen. Och Voxpop såklart. Beppes godnattstund som redan finns i Öppet arkiv tyckte jag själv mycket om när jag var liten, och nu kan jag visa mina barn det. Och julkalendrarna är perfekt att ta ett avsnitt i per dag i juletid.

Vill du veta mer om Josefine Sundström? Ta en titt på Öppet arkivs program nedan och följ hennes väg från balettscenen till de gigantiska nöjessatsningarna, barnprogrammen – och inte minst hennes eget framträdande på Melloscenen . På fredag, den 27  februari 2015, kan ni även se Josefine Sundström som fredagsgäst i SVT Go’kväll. 

josefinebalett
År 1993 tävlade Josefine i den svenska uttagningen till årets Eurovisiontävling i Stockholm för unga dansare. Öppet arkiv har sändningen från Dansens Hus.
ai_josefine
Josefine deltar i Melodifestivalen 1999 med sin grupp ”Ai” och låten ”Bilder av dig”. Foto: Christa Törn-Lindhe (SVT)
voxpop_josefine
Josefine debuterar som programledare i musikprogrammet Voxpop 1999: Till vänster: Josefine tidigt i Voxpopkarriären. Till höger: Josefine några år senare. Foto: Markus Lindgren (SVT)
mello2001
År 2001 är Josefine programledare för Melodifestivalen. Samma år är hon även röstavlämnare på Eurovision Song Contest. Foto: Bosse Blomberg (SVT)
sapop_josefinejpg
Josefine spelar programledaren Topsy i musik och satirserien Säpop 2004. Foto: Markus Lindgren (SVT)
klara_fardiga_ga
I barnserien ”Klara, färdiga, gå!” från 2005 står Josefine både för programidé och programledarskap. Foto: Carl-Johan Söder (SVT)