Hasse Alfredson 85 år

SVEA-HUND_gota_lejon
Svea Hund på Göta Lejon (1977) revy med Hasse och Tage, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Monica Zetterlund med flera. Hasse Alfredson har gjort dekoren! Foto: Kenneth Thorén (SVT)

En av Sveriges mest folkkära humorikoner fyller 85 år den 28 juni! Det firar Öppet arkiv med ett stort paket med produktioner från 60, 70 och 80-talet.

Hasse Alfredson var aktiv i över 60 år och började redan under studietiden sätta upp föreställningar med Tage Danielsson. Tillsammans gjorde de revyer, filmer och skivor och skrev teaterhistoria med sina produktioner. Alfredsons snabbtänkthet och improvisationsförmåga i kombination med hans värme och humor gjorde honom snabbt till en av våra mest uppskattad komiker genom tiderna.

Den 28 juni har följande titlar premiär i Öppet arkiv:

hasse_alfredson_blogg_85_60-tal

1. Gröna Hund (1962)
En revy av Hans Alfredson och Tage Danielsson med Monica Zetterlund, Lissi Alandh, Muriel Ali, Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Lasse O’Månsson, Mille Schmidt och Gunnar Svenssons trio. Se Gröna Hund här.

2. Konstgjorda Pompe (1963)
Sommarrevy på Gröna Lund med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Sonya Hedenbratt, Lill Lindfors, Gösta Ekman, Carl Gustaf Lindstedt, Zarah Leander med flera. Regi: Tage Danielsson. Se Konstgjorda Pompe här.

3. Lådan (revy 1968)
Kabaret filmad på Berns med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Gösta Ekman med flera. Se Lådan här.

4. Sketchen ”Släpp lös Gonzales!” (1967)
Ur Svenska nöjen. Ursprunglingen skriven till Hasse och Tages revy ”Åh vilken härlig fred!”. Se sketchen här.

hasse_alfredson_blogg_85_70tal

5. 88-öresrevyn (1971)
Revy med Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Gunnar Svensson. Se 88-öresrevyn här.

6. Kvartetten som sprängdes (1973)
Filmatisering av Birger Sjöbergs roman bearbetad av Hasse Alfredson. Se Kvartetten som sprängdes här.

7. Varför är det så ont om Q? (1976)
Hasse Alfredson läser ur sin egen bok. Se Varför är det så ont om Q? här.

8. Svea Hund på Göta Lejon (1977)
Revy från Göta lejon med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Lena Nyman, Monica Zetterlund med flera. Se Svea Hund på Göta Lejon här.

9. Under dubbelgöken (1979)
Liten lunchrevy med Hasse och Tage. Se Under Dubbelgöken här.

hasse_alfredson_blogg_85_80tal

10. Schack (1981)
En animerad serie om konsten att spela schack utarbetad av en schackpedagog. Programledare: Hasse Alfredson Se Schack här.

11. Kåldolmar och varma bad (1983)
Per Gunnar Evander samtalar med Hasse Alfredson. Se Kåldolmar och varma bad här.

12. Blommig falukorv (1984)
Hasse Alfredsons bok och skiva blev tecknad film 1984. Se Blommig falukorv här.

jubelsommar
”Det var en gång en liten gube som bodde i en lådda med sina drängar bådda” Den klassiska sketchen finns i programmet Jubelsommar ca 33 minuter in. Foto: SVT

Titlar med Hasse Alfredson som redan finns i Öppet arkiv:

Jubelsommar (1960) Med den klassiska sketchen ”Guben i låddan”.

Fröken Fleggmans mustasch (1962) Detta lysande lustspel kan också ses som Hasse & Tages historiska krönika över 1900-talet. Handlingen utspelar sig i ett gammalt hus i Sverige under tiden 1928–1982. Med Gösta EkmanLena NymanHans AlfredsonTage Danielsson med flera.

Gula hund (1966) Revy med Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Gösta Ekman med flera.

Mosebacke monarki (1968) Ett satiriskt humorprogram av Hans Alfredson och Tage Danielsson inspelat på Mosebacke i Stockholm 1968.

Längtans blåa blomma (1998) Hasse Alfredson, Eva Röse och Reuben Sallmander.

 

Med flera! Se alla program med Hasse Alfredson i Öppet arkiv här.

 

hasseaflredsson

 

Vecka 25 2016

Den stora utflykten med Lasse Berghagen och Anni-Frid Lyngstad. Foto: Ulf Stråhle
Den stora utflykten med Lasse Berghagen och Anni-Frid Lyngstad. Foto: Ulf Stråhle

Dessa titlar har publicerats i Öppet arkiv denna vecka:

Den stora utflykten eller Vem har snott midsommarkransen?
Underhållning för hela familjen med Anni-Frid Lyngstad, Lasse Berghagen, Svenne Hedlund och Finn Albert. Från 1981.

Albert och Herbert – Lisebergsteatern 1981
Ett folkbuskspel i två akter. Handlingen utspelas i Haga, en stadsdel i Göteborg. Med Sten-Åke Cederhög och Tomas von Brömssen i huvudrollerna.,

Fröken Ensam hemma åker gungstol
En TV-musikal i sex avsnitt av Gunnel Linde. Musik Ulf Peder Olrog och Håkan Norlén i arrangemang av Hans Wahlgren. Scenografi och teckningar av Hans Arnold. Från 1973.

Kamrer Gunnarsson i skärgården
En lätt vemodig skildring av hur en inbiten stockholmskamrer i kostym och lågskor mot sin vilja tvingas tillbringa fem dygn i skärgården under midsommartid. I huvudrollen Magnus Härenstam som bankkamrer Gunnarsson.

Harry H
Filmberättelse från 1978 i tre avsnitt av Stig Claesson om inspektör Holgersson som helst vill sitta och meta vid kajen, men inte kan säga nej när någon ber om hjälp. Med Per Oscarsson i huvudrollen.

Guds djärvaste ängel
En pjäs om ett möte mellan Edith Södergran och Elmer Diktonius, en vårdag 1922 i Karelen. Ett möte där två stora konstnärer från var sin utgångspunkt gläds och lider i en kärlekshistoria som med humor, galenskap och uppriktighet försöker beskriva vår ensamhet och svårigheten att verkligen mötas. Från 1990.

Drömmen om Hollywood
En dokumentär av Liv Weisberg om lycksökande i drömfabriken, från 2002. Vi får möta Anna Lerbom och Stephanie Reuter som tagit det stora steget över Atlanten för att söka lyckan i Hollywood. Vi följer dem under repetitioner, auditions och Hollywoodpartyn.

Närkontakt med Gösta Linderholm
Musikunderhållning från 1980 med Gösta Linderholm.

Storbritannien och EG
Lars-Eric Örtegren intervjuar Daniel Wiklund inför Dublin-möte, och inför folkomröstningen om EG i Storbritannien 1975.

Diezel
Metallica-special från 1993. Intervjuer med Lars Ulrich och Jerry Newsted från Metallica. Gruppens turnémanager Ian Matthews visar runt på och bakom scen inför en konsert på Scandinavium i Göteborg. Dessutom musikvideor med Metallica. Programledare är Jerry Prütz.

 

Nästa vecka fyller Hans Alfredson 85 år, det firar vi med att publicera bl.a. Från Hans Alfredson till ö-ändan, Konstgjorda Pompe, Gröna Hund, Lådan och Kvartetten som sprängdes. Dessutom släpper vi ett krimsommar-paket med Kommissarie Winter, Hundarna i Riga, Mördare utan ansikte och Den nervöse mannen – ett mord i solen.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Sommarens Svenska tv-historier

smash_svenskatvhist
Felix Herngren, Peter Wahlbeck, Måns Herngren och Svante Grundberg i kultserien ”Smash!” – humorserien om det svenska tennisundret. Foto: Rasmus Rasmusson (SVT)

Nu är det äntligen dags för nya och rykande färska avsnitt av Svenska tv-historier – programmet som går på djupet med några av våra mest älskade dramaserier och tv-fenomen. 

”Svischt! Svischt! Svischt!”Smash är humorserien om den svenska tennisundret som kom till som en nödlösning enligt Hannes Holm. Och som faktiskt blev polisanmäld när den sändes. Från utskälld till en kultserie där Felix HerngrenPeter WahlbeckMåns Herngren och Svante Grundberg gestaltar fyra tenniskillar som avbryter sin skolutbildning för en osäker, dekadent och tvivelaktig framtid på tennisbanorna. Här kan du se S.M.A.S.H i Öppet arkiv.

I Svenska tv-historier får vi träffa Hannes Holm, Måns Herngren, Peter Wahlbeck och Svante Grundberg och se hur allt började.

Svenska tv-historier: Smash visas i SVT1 lördagen den 25 juni 2016 kl 19:00 och i SVT Play

”Det är ömtåligt med gammal humor” Öppet arkivs samtal med Hannes Holm om Smash! 2014.
glappet_svenskatvhist
Den första tv-serien om, för och med unga tjejer som snart ska bli vuxna. Katharina Cohen och Julia Dufvenius i Glappet från 1997. Foto: SVT

Nu är det äntligen dags för nya och rykande färska avsnitt av Svenska tv-historier – programmet som går på djupet med några av våra mest älskade dramaserier och tv-fenomen. 

Först ut i sommarens Svenska tv-historier är Glappet från 1997 som handlar om Ella och Josefine som är bästisar. Nu står de på gränsen till vuxenvärlden och väntar på att livet, det riktiga livet, ska börja. Tillsammans utformar de ett manifest för hur det riktiga livet ska levas, men deras vänskap sätts på prov när verkligheten visar sig vara en annan. Se Glappet i Öppet arkiv.

I Svenska tv-historier får du träffa skådespelarna Julia Dufvenius, Katharina Cohen och Göran Ragnerstam, regissören Peter Schildt och författaren Christina Herrström. Där berättar de om resan från idé till färdig tv-serie, vi får se klipp från provfilmning och höra många roliga anekdoter från inspelningarna. Svenska tv-historier: Glappet visas i SVT1 lördagen den 18 juni 2016 kl 19:00 och i SVT Play. 

 

”Hej, puss, ses!”

 

svenskatvhist_oa

 

Vecka 24 2016

kurt_olssons_sommartelevision3
I Kurt Olssons sommartelevision från 1989 får du träffa damorkestern, Arne och Kurt. Foto: SVT

Dessa titlar har publicerats i Öppet arkiv denna vecka:

Kurt Olssons sommartelevision (1989) Bilder ur Sverige i verkligheten och blandade hågkomster från en sommar med Kurt (Lasse Brandeby), Arne (Hans Wiktorsson) och damorkestern.

Hälsningar från Folkets Park (2005) Göran Willis och filmfotograf Hans-Åke Lerin reser ut i landet på spaning efter något av det svenskaste som finns – Folkparken.

Visst nappar det! (1980) Bengt Öste och Larz-Thure Ljungdahl visar hur man fiskar gädda och abborre.

Tyst dumsnut och kyss mig! (1996) En miniserie i serietidningsformat om kärlek och äventyr. Följ Ann-Sofie Kaspersson i hennes jakt efter sin stora kärlek John Scott!

Sverige uti bilder (1985) En dokumentär av Curt Strömblad om Nils Månsson Mandelgren, en märklig man i 1800-talets Sverige, som med hjälp av teckningar, akvareller och insamlade föremål sökte rädda en utdöende folklig svensk kultur åt eftervärlden.

Antikrundan (1993) I sommar spelas nya avsnitt av Anikrundan in. Och för dem som inte kan vänta fyller Öppet arkiv på med nostalgimaterial. Här året 1993 med inspelning i Nyköping, Motala, Karlstad, Skara och Trelleborg.

Det finns flera sätt att simma (1997) Lindas första dag i simskolan – den viktigaste dagen i hennes liv – håller på att bli en katastrof.

Skärgårdsflirt (1972) Folklustspel av Gideon Wahlberg. I första avsnittet får vi följa familjen Västmans söndagsproblem och vara med om mottagandet av sommargäster. Det fina grosshandlarparets lilla dotter Lilly får snabbt Västmans son Nils-Erik förälskad. Tvärt emot Västmans, hans hustrus och grannen Sjöholms vilja.

Det låg ett skimmer över Gustafs dagar (1976) Galasoaré med anledning av kung Carl Gustafs och Silvia Sommerlaths bröllop.

Allsång på Skansen – Öppet arkiv visa nostalgiklipp med årets gästartister:

Sahara Hotnights (1999Scener ur videon ”Drive dead slow” med Sahara Hotnights och Maria Andersson som visades i Bullen.

Fyra Skåne (1975) Anders Glenmark sjunger sin låt ”Krambjörn” i en spännande musikvideo med nallar som hänger i taket.

För runt för fyra (1966) Musikprogram med Sten & Stanley (med Sten Nilsson), Beatmakers, Family Four, ochGothlands Får.

Tröstevisa av Benny Anderssons orkester (2005)

Stellan Skarsgård fyller 65 år denna vecka. Öppet arkiv firar med att publicera:
August Strindberg ett liv (1985)
Vildanden (1989)

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Vecka 23 2016

Solstollarna: Per Dunsö och Ola Ström Foto: Allan Persson
Solstollarna: Per Dunsö och Ola Ström Foto: Allan Persson

Solstollarna
Sommarlovsprogram bland sjöjungfrur och landkrabbor. I solstolarna sitter Ola Ström och Per Dunsö och i vimlet på stranden syns deras sång- och danssystrar. Kan ses i Öppet arkiv tills 19 augusti
Salve – en medeltidssaga
Medeltidssaga för barn och unga. Nittonhundratalskillen Nils hamnar i Kalmar 1397 på grund av ett fel på mobiltelefonen.Han träffar medeltidsflickan Katarina, som arbetar i badstugan hos kloka gumman Rodwy. Kan ses i Öppet arkiv tills 19 augusti
Björn Ranelids betraktelser
EM-krönikören 1992, författaren Björn Ranelid, ger sin personliga betraktelse över fotbollen som sport, företeelse och idé. Kan ses i Öppet arkiv tills 10 juli
Hajk
Sommarlovsprogram med Bengt Alsterlid. Kan ses i Öppet arkiv tills 19 augusti
Mormors magiska vind
Kusinerna Emma och Jenny bor ensamma i mormors hus under sommarlovet, medan hon är på resa för att försöka skaffa pengar, så hon kan köpa huset hon hyr. Annars måste dom flytta. På vinden bor spöket Shangol och den animerade sjörövarpapegojan Jolle Råger. Kan ses i Öppet arkiv tills 19 augusti
Tippen
Klipp från 1993 års sommarlovsprogram där sopgubbarna Lasse och Morgan lärde barn om återvinning och miljöfrågor.
Sommartorpet
Inredare Ernst Kirchsteiger rustar upp ett sommarhus från tidigt 1900-tal. Från 2004. Kan ses i Öppet arkiv tills 8 september
Om sommaren skön
Gudstjänst i folkton från Torsångs kyrka i Dalarna. Kan ses i Öppet arkiv tills 6 juli
Meningen med föreningen
En nutidskomedi om ett lokalt, tynande föreningsliv. Pjäsen är skriven av en grupp medlemmar ur Västerbottens regionteater 1973. Kan ses i Öppet arkiv tills 7 juli
Hermans historia
Avsnitt med Herman Lindqvist från 1991 och 1992. Kan ses i Öppet arkiv tills 5 september
Vällingby
En dokumentärfilm av Anders Wahlgren om ”den världsberömda ABC-staden”Vällingby, som började planeras för femtio år sedan. Kan ses i Öppet arkiv tills 8juli
Gröna rum
Trädgårdsprogram med  programledaren Gunnel Carson. Kan ses i Öppet arkiv tills 8 september
En ettas dagbok
En familjeserie i sex delar efter bok och manus av Viveca Sundvall. Huvudpersonen Mimmi ska snart börja skolan. Kan ses i Öppet arkiv tills 8 september
Tuben – Kattis Ahlström om tv
Inslag från barnprogrammet Tuben om televisionens förtrollande makt. Programledare är Kattis Ahlström. Kan ses i Öppet arkiv tills 9 juli
Striptease: Marian Radetzki
Över hela Europa talas det om att klyftorna mellan fattiga och rika måste öka för att man ska få bukt med arbetslösheten. Så också i Sverige. Janne Josefsson intervjuar Marian Radetzki, professor i nationalekonomi. Kan ses i Öppet arkiv tills 9 juli

 

Nästa vecka kommer vi bl.a. publicera Kurt Olssons sommartelevision, Skärgårdsflirt samt  fira Stellan Skarsgårds 65-årsdager med dramerna Vildanden och August Strindberg ett liv

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Äntligen sommarloooooov!

tippen_presentation

Snart går startskottet till Barnkanalens Sommarlov. Öppet arkiv värmer upp med nostalgibonaza. Du kommer väl ihåg Tippen, Hajk och Solstollarna?

 

Öppet arkiv har följande sommarlovsrelaterade program:

1985 och 1987 Sommarlov med Solstollarna Ulla-Bella, Skumberg, Knegoff, sjöjungrun och alla gäster: Samantha Fox, Mandy, Pernilla Wahlgren, Lena Philipsson.

1994 PREMIÄR! Tippen med Lasse å Morgan.  ”Ingenting försvinner, allt finns kvar”. Programmet hade också en Tippen-klubb där barnen fick skicka in vad de gjort för miljön. Då blev de automatiskt medlemmar i klubben. Morgan Alling berättade själv i en intervju i Sverige! att var tredje barn var med i klubben. Öppet arkiv har i nuläget endast möjligheter att publicera ett klipp av Tippen.

1994, 1996, 1998 PREMIÄR! Tjipp och välkommen till HAJK! ! Helfestligt. Allmänbildande. Jätteintressant. Kunskapsorienterande. Klassikern med Bengt Alsterlind har nu fått några klipp i Öppet arkiv.

Året 1997 hette sommarlovssatsningen Salve. Öppet arkiv har den omarbetade versionen som sändes året efter: Salve – en medeltidssaga

1999 Mormors magiska vind Emma och Jenny ska passa mormors hus över sommaren. På vinden bor ett spöke som de blir vänner med. Tillsammans hittar de en spegel som gör att de kan förflytta sig i tiden.

2000 – 2001 Sommarlovsserien Vintergatan 5a och 5b klipptes år 2003 ihop till serien Tillbaka till Vintergatan.

Vecka 22 2016

Brasse Brännström håller om Lasse Hallström, Håkan Hellström Foto: Kenneth Thorén / SVT
Brasse Brännström håller om Lasse Hallström, Håkan Hellström Foto: Kenneth Thorén / SVT

Lasse Hallström – 70 år
Vi har hyllat regissörens födelsedag genom att publicera flera av hans program
Håkan Hellström
Sveriges största artist fyller Ullevi två gånger i helgen, det har vi uppmärksammat genom att fylla på med Håkan Hellström-program i Öppet arkiv
Agaton Sax
Tecknad serie efter Nils-Olof Franzéns böcker om slutledningskonstens mästare, redaktör Agaton Sax från Byköping Kan ses i Öppet arkiv tills 30 augusti
Festivalsommar
Festivalspelningar från olika scener runtom i Sverige. Uppträder gör Kent, Robyn, Broder Daniel, Orup och många fler Kan ses i Öppet arkiv tills 30 augusti
Polisen i Strömstad
Samtliga avsnitt av kriminalserien med Per Oscarsson i huvudrollen Kan ses i Öppet arkiv tills 30 augusti
Lokalreportern
Mitt ute på Västgötaslätten ligger Wargön, ett litet samhälle med ett enda trafikljus. I den lilla byn bor en ganska udda samling människor. Mitt ibland dem finns lokalreportern (Göran Ragnerstam) på tidningen VästerBygden och det är genom hans ögon deras liv skildras Kan ses i Öppet arkiv tills 31 augusti
Sommartorpet
Följ med Ernst Kirchsteiger när ett förfallet torp förvandlas till en svensk sommaridyll Kan ses i Öppet arkiv tills 30 augusti
Allsång på Skansen
Vi har publicerat mängder med allsånger från 1979 och framåt
Mellan hägg och syrén
Filmskaparen Boris Engström tar oss med i den korta nådatiden av sol, skönhet och vemod, från 1986 Kan ses i Öppet arkiv tills 26 juni
Cullberg, en koreografs arbete
Kameran har följt Birgit Cullberg under några månader under hösten 1969, då hon arbetade med TV-instuderingen av ”Eurydike är död” och med baletten ”Romeo och Julia” Kan ses i Öppet arkiv tills 30 juni
Löparen
En dokumentär om långdistanslöparen Markus Torgeby är Sveriges enda elitidrottare som bor i en tältkåta i skogen. Han har tränat hårt i såväl den jämtländska skogen som på en högplatå i Tanzania. Peter Magnusson har följt honom under två år Kan ses i Öppet arkiv tills 30 augusti
Mörnbäckeri
Den musikaliske imitatören Jörgen Mörnbäck, som fyller 60 år i veckan, roar med både kända och okända ”offer” Kan ses i Öppet arkiv tills 3 juli
Nya Dagbladet
Svensk dramaserie från 1985 i tio delar om livet på en morgontidning. I rollerna: Marie Göranzon, Lars-Erik Berenett, Claire Wikholm, Axel Düberg m.fl. Kan ses i Öppet arkiv tills 1 september
Freddie Wadling
Fler program med den nyligen avlidna artisten

Nästa vecka kommer vi bl.a. publicera en säsong av Hermans historia, barnprogrammet En ettas dagbok samt betraktelser av Björn Ranelid.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Lasse Hallström 70 år

lasse_hallstrom2000_logo
Lasse Hallström tillsammans med Brasse Brännström 1970 i samband med inspelningen av humorserien  ”Oj! Är det redan fredag?”. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

Lasse Hallström fyller 70 år och det firar Öppet arkiv med att visa program och serier från karriärens början.

Visste du att Lasse Hallström, innan han blev stjärnregissör i Hollywood, gjorde nöjesprogram med Magnus och Brasse i början av  1970-talet? Och att ungefär vid samma tid som han regisserade Mitt liv som hund gjorde humorinslag i den populära fredagsunderhållningen Nöjesmaskinen i mitten av 1980-talet?

Innan Mitt liv som hund, Gilbert Grape och Chocolat:

Oj! Är det redan fredag? 1970
Sparkar i veckändan från Lasse HallströmBrasse Brännström och Magnus Härenstam. Humorsketcher som berör de alltid aktuella ämnena som miljötänk (eller bristen på det) och vänlighet. Här förutspås bland annat att tablålagd television kommer att få konkurrens av andra sätt att konsumera tv: ”kassett-TV”. Här kan du även få se Magnus Härenstam få ett raseriutbrott när han missar tunnelbanan i Stockholm. Eller när Brasse Brännström tar sig ett härligt gyttjebad med kläderna på. Ett program av Ulla-Britt Edergren, Lasse Hallström och Brasse Brännström.

hallstrom_blogg_ojardetredan
Magnus Härenstam och Brasse Brännström i ”Oj! Är det redan fredag?” från 1970. Foto: SVT

 

pappas_pojkar
Carl-Gustaf Lindstedt, Magnus Härenstam och Brasse Brännström i ”Pappas pojkar” från 1973 av Lasse Hallström. Foto: SVT

Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt? (1973)

En film av Lasse Hallström om snabbförälskelse, raggning och kontaktbehov och hur det kan gå när allting stänger och ingen vill gå hem och lägga sig ensam. Medverkande: Stig Engström (Kalle), Anita Ekström (Cia), Göran Stangertz (Gunnar), Lena Lindgren (Berit), Marvin Yxner (Arne), Claire Claire Wikholm (Claire).

Det är grisens fel (1973)

En bisarr historia om en kvinnas frigörelse av Lasse Hallström med Sif Ruud i huvudrollen.

 Pappas pojkar (1973)

Dråpliga bravader och rafflande förvecklingar av och med Carl-Gustaf Lindstedt, Brasse Brännström och Magnus Härenstam.
Pappan och hoppjerkan Folke Bengtsson (Carl-Gustaf), denna gång anställd som kock, lyckas som vanligt trassla till det för sig och tar hjälp av sina pojkar (Magnus och Brasse) för att reda ut situationen. God hjälp att förvärra situationen ger gästspelare i programmet.

En titt in i Magnus Härenstams och Brasse Brännströms verkstad för snabbframställning av humor. Det blir ett sorts porträtt av Magnus och Brasse och deras sätt att arbeta. Vi får följa dem under manusvåndor och idékläckeri samt i revynummer och snabbsketcher. Regi: Lasse Hallström och Leonard Eek

Semlons gröna dalar (1977)
Litet tv-persiflage i tre delar av och med Povel Ramel. Ramel spelar familjefadern Semlon Pytting som med den tv-galna hustrun Pontussa (Anna Sundqvist) har barnen Tillbrekt (Martin Ljung) och Minus (Sune Mangs) samtidigt som han är otrogen med älskarinnorna Tant Raffa (Grynet Molvig), Vipp Smukkeklatten (Wenche Myhre) och Conradette Glossner (Harriet Andersson). Regi: Lasse Hallström och Povel Ramel.

Vad är det för fel på svensk TV-underhållning? (1979)
Ett hutlöst program som i intervjuer och sketcher äntligen förklarar varför det görs så få roliga underhållningsprogram i tv. Dessutom får vi se Lasse Hallström som den misslyckade manusförfattaren som får lång näsa av det stora tv-bolaget. Medverkande: Magnus Härenstam, Tommy Körberg, Nils Petter Sundgren, Lasse Hallström med flera. Producent: Lasse Hallström.

Hallströms löjesmaskiner (Från Nöjesmaskinen 1986)
De mest uppskattade och utskrattade inslagen i serien Nöjesmaskinen av Lasse Hallström. Han betraktar fenomen som flygvärdinneröster, telefonskräck, reklamfilm, Brasse Brännström som isprinsessa och Robert Broberg som dansarna ingår i dessa guldkorn.

vadardetforfel_lassehallstrom
Lasse Hallström får lång näsa av det stora tv-bolaget i ”Vad är det för fel på svensk TV-underhållning?” från 1979. Foto: SVT

Polisen i Strömstad är tillbaka!

POLISEN-SOM-VAGRADE-GE-UPP2000
”Polisen som vägrade ge upp” från 1984. Per Oscarsson (Gustav Jörgensson) och Evert Lindkvist (Nils Gryt) i Polisen i Strömstad. Nu finns alla serier i sviten i Öppet arkiv. Foto: Ulf Stråhle (SVT)

Vad är väl sommaren utan spännande deckarserier? Den 1 juni 2016 laddar Öppet arkiv upp med hela sviten av härliga Strömstadspolisen.

Polisen i Strömstad är baserad på på Gösta Unefäldts kriminalromaner och sändes i SVT första gången under 1980 och 90-talet. Serien som regisserades av Arne Lifmark var mycket populär bland tittarna och har även legat i tittartoppen på Öppet arkiv. En stor del av underhållningen står seriens huvudkaraktärer för. Per Oscarsson spelar den sansade polischefen Gustaf Jörgenson och Evert Lindkvist är den något sävlige polismannen Evald Larsson som trots sina tillkortakommanden på något sätt råkar lösa fallen utan att förstå det själv. I serien får vi även möta andra kända ansikten. I Polisen och pyromanen ser vi exempelvis Babben Larsson som en rapp administratör på ett sjukhus.

Nu finns hela sviten av Polisen i Strömstad i Öppet arkiv!

Polisen som vägrade svara (1982)

Tre män kommer in på S-E-bankens kontor i Strömstad. Några minuter senare är banken ockuperad och tre personer tas som gisslan. Men polisledningen i Strömstad bemöter rånarnas krav med total tystnad. Alla bankens telefoner kopplas till en automatisk telefonsvarare, som uppmanar rånarna att ge sig.

domarmorden2000
Polisen och domarmordet från 1993 finns nu att se i Öppet arkiv. Foto: Kamerareportage

Polisserie baserad på Gösta Unefäldts kriminalromaner med Per Oscarsson i huvudrollen. En kvinna försvinner spårlöst. Har hon övergett sin man eller har något hänt med henne?

Polisen som vägrade ta semester (1988)

Polisserie baserad på Gösta Unefäldts kriminalromaner med Per Oscarsson i huvudrollen. Polischefen Gustav Jörgenson börjar se fram emot sin fiskesemester i Norge. Men han hinner inte ens påbörja resan innan han blir tvungen att avbryta semestern då ett äldre par under en tidig morgonpromenad hittar en naken död flicka mellan klipporna på en ö utanför Strömstad och hon har varit död i flera timmar.

Polisen och domarmordet (1993)

I Strömstads tingshus härskar sedan 30 år lagmannen Ambjörn Kvintus – oinskränkt, högaktat men oälskat. I stadens polishus börjar sommarens kaos vika för höstens sköna leda. Det är den 14 augusti och lagmannen vaknar bakrusig i sitt samtalsrum i tingshuset. Det är hans sista dag i livet.

Polisen och pyromanen (1996)

En pyroman gäckar polisen i Strömstad. Under sex månader har sex sommarhus brunnit ner. Inga spår, inga vittnen! ”Det här är som att jaga ett spöke, tacka vet jag ett rejält mord”, säger kommisarie Kronborg.

Vecka 21 2016

Astrid Lindgren sjunger "Idas sommarvisa" Foto: SVT
Astrid Lindgren sjunger ”Idas sommarvisa” Foto: SVT

Astrid Lindgren sjunger ”Idas sommarvisa”
Astrid Lindgren sjunger ”Idas sommarvisa” till gitarrackompanjemang av Janne Schaffer. Kan ses i Öppet arkiv tills vidare
Frukostklubben
Direktsändning från radions studio 4 av det allra sista Frukostklubben-programmet. Programledare är Sigge Fürst. Kan ses i Öppet arkiv 25 augusti
Evas sommarplåster
Eva Funck har flyttat ut till landet över sommaren och bor i en stuga vid havet, från 2004. Kan ses i Öppet arkiv 26 juni
Bob Dylan i Aktuellt
Nils Chöler intervjuar Bob Dylan inför dennes konsert i Göteborg. Kan ses i Öppet arkiv tills vidare
Min f.d. familj
Dramaserie från 2004. Tobias befinner sig mitt i livet, han är konstintendent, frånskild och lever med sin 16-åriga dotter. Hans före detta fru kämpar med sitt nya liv, hans bror söker spänning i tillvaron genom att vara otrogen och dottern längtar efter att flytta hemifrån. Kan ses i Öppet arkiv 23 juni
Vi unga
Träff med tonåringar från 1959. Programledare: Karin Sohlman (Karin Falck). Med bl.a. Lasse Lönndahl, Sven-Bertil Taube, Towa Carson och Bo Parnevik. Kan ses i Öppet arkiv 26 juni
Gyllene år
TV-spel om medelålders medelklassmänniskor. Arkitekten Björn är gift med Karin, gymnastikdirektör. De har två barn, en tolvårig pojke och en sexårig flicka, och bor i radhus, från 1975. Med bl.a. Sven Wollter. Kan ses i Öppet arkiv 24 augusti
Motala – radions huvudstad
En kortfilm från 1938 om Motala som både radiosändnings- och radiotillverkningsstad.Kan ses i Öppet arkiv 22 juni
Kullamannnen
Ungdomsthriller med fyra ungdomar på sommarlov i Skåne, från 1967. Kan ses i Öppet arkiv 21 augusti
De drabbade
Svensk thrillerserie av Hans Rosenfeldt. En namnlös kraft sveper plötsligt över världen och ger ett antal utvalda människor övernaturliga krafter. De drabbade är alla själsligt sargade människor och deras största svaghet blir nu plötsligt deras styrka. Med bl.a. Eva Röse, Lia Boysen och Magnus Krepper i rollerna. Kan ses i Öppet arkiv 21 augusti
Att sälja ett köp
En dokumentär om arbetet på reklambyråer. Vi får följa Hall & Cederquist 4:s tankearbete bakom en reklamkampanj för kök och höra ett par anställda på Ted Bates City berätta om sitt uppdrag för aids-kampanjen. Kan ses i Öppet arkiv 24 juni
Första kärleken
Serie om den allra första kärleken. Daniel ser fram emot ännu en spännande sommar tillsammans med kompisen Anders. Men i år är det annorlunda, Anna, som är döv, har flyttat in med föräldrar i stugan bredvid. För Daniel blir bekantskapen med Anna en ny och märklig upplevelse. Kan ses i Öppet arkiv 25 augusti

Nästa vecka kommer vi bl.a. publicera den tecknade serien Agaton Sax och en massa musik i Festivalsommar och Allsång på Skansen.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.