Öppet arkiv på Bokmässan i Göteborg 2014

Torsdagen den 25 september börjar 2014 års upplaga av Bok och biblioteksmässan i Göteborg och nytt för i år är att Öppet arkiv har en monter på Digitala torget. Där kan du som besökare komma in och prata tv-nostalgi med våra researchers och redaktörer, tipsa om dina favoriter och rösta fram program och serier som just du vill ska få komma in i Öppet arkiv.

I Öppet arkivs monter på Digitala torget (F02:28) kommer vi att presentera 20 titlar där du som mässbesökare får en möjlighet att rösta fram de program som du helst vill se i vårt bibliotek. Varje dag presenteras en ny kategori innehållande fem program/serier.

Här är alla titlar du kan rösta på i Öppet arkivs monter på Bokmässan i Göteborg 2014 dag för dag:


TORSDAG 25 SEPTEMBER – DOKUMENTÄR/FAKTA/SAMHÄLLE
dokumentar_skarp
 • Innan skotten föll (Dokumentär – 1 program 1986)
 • Den vita piskan (Dokumentär – 1 program 1995)
 • Livets mirakel (Fakta – 3 avsnitt 1996)
 • Kårhusockupationen (Samhälle – 1 program sänt 1968)
 • Personligt – Märta Tikkanen (Samhälle – 1 program 1968)

FREDAG 26 SEPTEMBER – DRAMA
drama_skarp
 
 • Idlaflickorna (Drama – teaterfilm 1996)
 • Flotten (Drama – teaterfilm 1972)
 • Esters testamente (Drama – film 1995)
 • Änkeman Jarl (Drama – film 1971)
 • Ängslans boningar (Drama – film 1987)

LÖRDAG 27 SEPTEMBER – HUMOR
humor_skarp
 • I manegen med Glenn Killing – Live! På Berns bar i Stockholm (Humor – 1 program 1994)
 • Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt? (Humor – 1 program 1973)
 • Tartuffe (Humor – 1 program 1997)
 • Ojdå – en till…!? (Humor – 1 program 1993)
 • Det är serverat (Humor – 1 program 1979)

SÖNDAG 28 SEPTEMBER – BARN
barn_skarp
 • Salve – en medeltidssaga (Barn – serie 11 avsnitt 1998)
 • Vägen till Gyllenblå (Barn – serie 5 avsnitt 1985)
 • Urcellen Ellen (Barn – serie 5 avsnitt 1979)
 • Evas vinterplåster (Barn – serie 10 avsnitt 2005)
 • Hönapöna i det gröna (Barn – serie 12 avsnitt 1994)
Det klipp som vinner publiceras någon gång under den aktuella mässdagen – så håll utkik på Öppet arkivs sociala mediekanaler Facebook, Twitter och Instagram för de senaste uppdateringarna. Glöm inte bort att du även kan ge dina tips till oss via dessa länkar och på oppetarkiv@svt.se!

Varm välkomna!

 

Johannes Brost: ”Joker hade en dålig Beatles-lugg”

 

Johannes Brost och Louise Boije af Gennäs gästar Gomorron Sverige och berättar om hur det var att spela in storsuccén Rederiet – Sveriges mest populära dramaserie genom tiderna. Johannes Brost berättar bland annat om hur hans karaktär ”Joker” kom till.

Dramaserien Rederiet sändes i SVT i tio år, mellan åren 1992-2002. Serien består av 318 avsnitt uppdelade i 20 säsonger. Bland skådespelarna finns namn som Gösta PrüzeliusGaby StenbergMikael PersbrandtSuzanne Reuter och Bert-Åke Varg.

Det välkända introt är skrivet av musikern Anders Neglin, som också skrivit signaturmelodierna till bland annat Varuhuset och Dokument utifrån.

Se Rederiet i Öppet arkiv:

Rederiet säsong 1

Rederiet säsong 2

Rederiet säsong 3

Rederiet säsong 4

Rederiet säsong 5

Rederiet säsong 6

Rederiet säsong 7

Rederiet säsong 8

Rederiet säsong 9

Rederiet säsong 10

Rederiet säsong 11

Rederiet säsong 12

Rederiet säsong 13

Rederiet säsong 14

Rederiet säsong 15

Rederiet säsong 16

Rederiet säsong 17

Rederiet säsong 18

Rederiet säsong 19

Rederiet säsong 20

Mer Rederiet:

Här tar hela ensemblen farväl i en direktsändning i april 2002

Bakom kulisserna av Rederiet

Vecka 38 2014

ecsImgettfall1-8522935194428041914
”Ett fall för envar” är en verklighetsbaserad serie från 1984 med en ung Sissela Kyle i huvudrollen.

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Två och en flygel
Livstecken
Gäst hos Hagge: Eva Rydberg
Gäst hos Hagge: Olof Palme
Gäst hos Hagge: Sven Stolpe
Rädsla
Mun över bord
Fönsterbord
Ett fall för envar
Med nöje på Dalarö
Anne-Lie Rydé i TV-piraterna
Bolibompa: Anders Lundin som barnhallåa
Bubbel: Barn intervjuar Anders Lundin
Sverige – Sovjet
Sigge och Gunnar
Magister Munter
Gretas TV-programshow

Från barnhallåa till folkkär programledare

anders_lundin
Anders Lundin i samband med hans programledarskap i ”Allsång på Skansen” 2004-2010.

Vi har sett honom som programledare, författare och medverkande i över trettio olika program och serier på SVT. Listan kan göras lång och idag har några av hans samlade verk äntligen fått en egen plats i biblioteket. ”Vad glad jag är för det här!” säger han till Öppet arkiv. 

Vissa personer har förmågan att få saker att se enkla ut. Även de mest minutiöst planerade produktionerna verkar genomföras med någon slags spontan och tillbakalutad närvaro. Som om det händer där och då. I stundens ingivelse. Det är först när det uppdagas vilka enorma hjul som måste komma i rullning för att få maskineriet att fungera som man förstår. Vilken konst det är att upprätthålla beredskap för varje eventuell avkrok från den utstakade stigen. Och samtidigt leverera med ett sådant självklart lugn. Vi pratar om Anders Lundin. Grannkillen med det ständiga leendet på läpparna, glimten i ögat och som verkar vara sådär tillfreds med livet att det smittar av sig. Han är grabben med det charmiga rufset, ringen i örat och som ömt vårdar sin fäbless för gosiga nallebjörnar. Och som aldrig är längre bort från sin gitarr än att han kan plita ihop en finurlig sång med tillhörande text (med god hjälp av sitt omsorgsfullt tummade rimlexikon) när andan faller på.

Det där sistnämnda med nallar, ring i örat och gitarren är måhända inte riktigt uppdaterat dagens datum. Men det har ju aldrig varit Öppet arkivs sak. Istället har vi som vanligt bläddrat, lyft och stökat runt i arkivet. Och hittat bra mycket mer än det som Lundin kanske mest är förknippad med: som programledare för ”Expedition Robinson”, ”Melodifestivalen” och ”Allsång på Skansen”.

I dag har Öppet arkivs bibliotek fått tillökning med många program som Anders Lundin på ett eller annat sätt varit inblandad i. Vi börjar med ett klipp från 1990 där Anders är hallåa för Bolibompa. Hans nallekompis Benny är på ”nallepati” och Anders passar på att städa upp efter sin till synes mycket lurviga och hårfällande vän. Nallepati, berättar Anders, är när ”man masserar teddybjörnskroppar så att skumgummit hamnar rätt ifall det har hamnat fel”.

Några år senare blir Lundin intervjuad av två barn i programmet ”Bubbel” från 1993. Där ställs de stora och svåra frågorna på sin spets, till exempel om det finns ett begränsat antal skämt i universum. Och om det är så – kan det roliga i så fall ta slut? Den grävande duon lockar fram information som ingen annan förr. Vi får veta att Anders inte kan slänga saker, att han drömmer om att en dag bli den nya Arne Weise eller Jan Lindblad just för att få möjlighet att tassa omkring med ett svettigt kamerateam i Amazonas djungel och viska om tigrar och exotiska insekter.

Såhär såg några av frågorna och svaren ut i ”Bubbel” 1993. Anders har idag även uppdaterat svaren, nästan 20 år senare:

Barnens fråga: Hur ser det ut hemma hos dig?
Anders 1993: Det är en fruktansvärd röra. Jag kan inte skiljas från saker. Jag spar på allt, till och med små papperslappar med meddelanden.
Anders 2014: Papperslapparna från förr är kvar. Jag har väl en känsla av att jag någon gång skall läsa lapparna, som små fornlämningar som vittnar om ett annat liv för länge länge sedan. För att liksom kunna resa tillbaka en stund och vara där igen. Om jag vill.

Barnens fråga: Vad skulle du ta med dig från ditt hem om det var väldigt bråttom?
Anders 1993: Gitarren, mitt rimlexikon så jag kan skriva låttexter, en fällkniv, innebandyklubba och nallekompisen Benny.
Anders 2014: Innebandyklubban har kanske degraderats i prioriteringslistan en smula sedan sist. Annars är det ungefär samma. Nu är förstås datorn med allt allt allt vad den innehåller av manus och foton och mail väldigt besvärlig att bli av med. Sedan får kartongerna med gamla foton från alla resorna följa med.

Barnens fråga: Vilken är din bästa mat?
Anders 1993: Jag kan göra en maträtt och det är grönsakssoppa. Så det blir det fyra gånger i veckan. Annars tycker jag matsalsmat är trevligt – som pölsa och korvstroganoff. Det var kanske därför jag trivdes så bra i skolan. Maten!
Anders 2014: Grönsakssoppan har i praktiken strukits från menyn eftersom ingen annan i familjen vill äta den. Några säger att de tycker om den. Men det är bara för att vara snälla. När jag väl gör den äter de den inte. En viss utveckling ser jag har skett. Jag kan nu mera göra korv stroganoff mer eller mindre utantill. Jag har även en paradrätt som vi kallar italienska medelhavsbiffar.

Barnens fråga: Vill du ha barn?
Anders 1993: Ja gärna. Två eller sju. Måste bara hitta en bra mamma först.
Anders 2014: Check. Två barn och en väldigt bra tillhörande mamma.

Barnens fråga:  Vad skulle du göra om du vann en miljon?
Anders 1993: Köpa lägenhet och skänka pengar till Världsnaturfonden så att gorillor och noshörningar kan få det bra. Och resa.
Anders 2014: I princip samma. Jag skulle väl inte kunna låta bli att beta av lite på lånen men samtidigt inte ha samvete att inte skicka iväg en rund slant till någon fond som jobbar med djur och natur. Sedan 1993 har jag blivit aktiv i Kolmårdens stiftelse som stöder olika bevarande projekt. Deras snöleopard och amurtiger-projekt skulle ligga bra till. Man vill ju gärna att barnen skall få ha en chans att leva i en värld med sagolika djur de också.

Barnens fråga: I vilket land skulle du vilja bo i om du inte bodde i Sverige?
Anders 1993: Nära Sverige – kanske i Danmark. Eller något längre bort; Zimbabwe.
Anders 2014: Zimbabwe måste man väl tyvärr stryka från listan som det ser ut nu. Men själva resonemanget är nog detsamma. Jag trivs ju här i Sverige med både klimat och hur vi är. Danmark ligger fortfarande bra till. Annars är det något med Indonesien som jag gillar. Och Malaysia. Fast vad skall jag göra där då? Ok. Namibia eller Botswana. Där vill jag ha en jeep och göra viktiga ärenden långt ut i bushen så att jag kan få köra omkring med ett stort dammoln efter bilen. Och stöta på lite besvärligheter här och där med översvämmade floder och så. Ja, det låter bra. Det tar vi.

Men än så länge är han kvar i Sverige. Och det var också där det började. I Farsta 1958 när Anders föddes. Yrkeskarriären började som lärare i samhällskunskap, historia och geografi men Lundin insåg ganska snart att det inte var hans kall. Eller som han själv säger till ”Bubbel”-barnen: ” Jag förstod inte vitsen med att berätta saker som jag redan visste.” Således tog han steget bort från läraryrket och klev in i Dramatiska Institutet och utbildade sig till radioproducent där. Det ena ledde till det andra och Anders blev snart ett välkänt ansikte och en bekant röst i mediabruset och public service. Men hans intresse för pedagogik, naturvetenskap och samhällsorienterade ämnen försvann inte. Detta ser vi inte minst i barnprogrammen ”Planeten Pi” från 1994 där vi får bekanta oss med naturens lagar tillsammans med dockor, nallar och en och annan levande människa. Eller som i dockteatern ”Magister Munter” från 1997 där magistern behandlar ett nytt ämne för varje avsnitt såsom dramatik, teckning och socialkunskap.

Idag är Anders Lundin en mycket välkänd och folkkär profil. I slutet av året är han aktuell med ännu en rafflande säsong av ”R.E.A – Roligt Elakt Aktuellt” som spelas in i höst. Men vem vet? När alla skämt i universum har tagit slut kanske vi ser honom tassa omkring med ett svettigt kamerateam i Amazonas djungel och imitera fåglar, smyga på tigrar och viska om exotiska insekter. Precis som vilken lyckligt lottad naturfilmare som helst.

Och om att vara med i Öppet arkiv har han bara en sak att säga: ”Vad glad jag är för det här!”


Anders Lundin i Öppet arkiv
:

Bolibompa: Anders Lundin som barnhallåa (1990)
Gretas TV-program show (1992)
Bullen: Anders Lundin intervjuar Naomi Campbell (1994)
Bubbel: Barn intervjuar Anders Lundin (1993)
Sverige – Sovjet (1996)
Magister Munter (1997)
Sigge och Gunnar (1999)
Känsliga bitar (1999)
Melodifestivalen (1999, 2002)
R.E.A – Roligt Elakt Aktuellt (2001, 2002)
Allsång på Skansen (2003, 2004, 2005)
Alla tiders Melodifestival (2005)

Vecka 37 2014

selambs2000x800px
”Selambs” är en filmatisering av Sigfrid Siwertzs roman med samma namn som kom ut 1920. TV-serien sändes i SVT 1979.

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Aktuellt: Poul Ströyer
Aktuellt: Leif Zetterling
Rapport: EWK – Ewert Karlsson 80 år
Så hög som himlen
S:t Mikael från 1999
Vallonerna – i järnets tid
Vem kan göra ett bra land bättre?
Kajsas ko
US-touren – Dövvärlden på teckenspråk
Kom och se! Vad är det?
Selambs
Tillbaka till Vintergatan
Together
Gno mindre, hinn mer
Vardagsmiddag
Modiga mindre män
Fantasimissimo
Melander & Co

Känner du igen våra politiker?

arkivklipp_politiker
Annie Lööf (C), Anders Borg (M), Gudrun Schyman (Fi), Göran Hägglund (KD), Magdalena Andersson (S), Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Jan Björklund (FP) och Jimmie Åkesson (SD).

Öppet arkiv hjälper dig att få koll på politikerna inför riksdagsvalet. Vi har grävt i arkiven och hittat några pärlor från förr.

Se en 17-årig Gustav Fridolin (MP) uttala sig i i rollen som språkrör för Grön ungdom: ”Alf Svensson verkar komma från en annan planet än jag”. ”Vi kan inte lägga oss som en dörrmatta för socialdemokratin, vi måste pressa på.”

Dåvarande biträdande ordförande i IF Metall, Stefan Löfven (S), berättar varför han tycker att Sverige ska gå med i EMU: ”Jag är för EMU, jag tror det är det bästa för metallarbetare. Sverige är ett oerhört exportberoende land.” På frågan hur Metall ska förebygga grabbkulturen svarar Stefan Löfven så här: ”Vi arbetar med att få flera kvinnliga ombud på olika forum och få fler kvinnliga anställda så vi blir mer uppblandat.”

Gudrun Schyman (Fi) får vi följa på resan från 1998, då ordförande för Vänsterpartiet till starten av Feministiskt initiativ med ett stopp på ett rejvparty på vägen: ”Det finns en ungdomskultur och det måste vi som är lite mer medelålders våga ta till oss och att den kulturen inte är så fasansfull helt enkelt. Drogerna är en sak i sig och det ska vi naturligtvis ta avstånd ifrån.” Hon uttalar sig även om kvinnorna ”Vänsterpartiet är ett kvinnoparti. Ett parti för alla vanliga, hederliga, hyggliga, anständiga svenska människor.”

Göran Hägglund (KD) pratar inte bara politik och religion utan tar även upp ämnet genus i ett klipp från 1982: ”Minst 40 % av Kristdemokraternas förtroendevalda ska vara kvinnor efter 2006 års val.” ”Politik är inte religion, religion är inte heller politik.”

Marit Paulsson konfronterar Jimmie Åkesson (SD) år 2002 med frågan om han äter spaghetti och köttfärssås. ”Jag vill ha en värld där människor kan känna sig hemma och känna en nationell identitet”. ”Jag vet inte alls vad nazismen gjorde med Marit Paulsen, jag känner inte till hennes bakgrund överhuvudtaget. Jag förstår inte vad jag har att göra med nazismen överhuvudtaget.”

Möt Fredrik Reinfeldt (M) blott 21 år gammal och hans resa från titeln Sveriges Värnpliktsråd via ordförande för Moderata ungdomsförbundet till ordförande för Moderaterna: ”Trygghet ska vara just detta, veta att jag kan snubbla och jag kan vara svag men jag får stöd. Antingen av vänner eller också av det offentliga”. ”När det gäller den kvinnliga värnplikten så måste man ha ett syfte med det, fördubbla våra arméer till exempel. Det har jag svårt att se att det finns ett behov av idag. Alltså behövs ingen kvinnlig värnplikt.”

Det är mitten av 2000-talet och Annie Lööf (C) talar om kärnkraft och arbetsvillkor ”Ska vi ha en facklig verksamhet som blir mer och mer maktgalen och fördömande dels gentemot övriga fack, dels gentemot övriga länder men framförallt gentemot oorganiserade arbetstagare.” ”Kärnkraften ska avvecklas, men inte förrän vi har energikällor som ersätter den.”

En 23-årig Åsa Romson (MP) anordnade en demonstation på Gärdet i Stockholm tillsammans med Grön Ungdom mot den franska presidenten Jacques Chirac och de planerade kärnvapenproven 1995: ”Det är precis en sådan stämning vi vill ha, en happening mot kärnvapensprängningar.”

Folkpartisten Jan Björklund (FP) går emot orättvisor vid anställningar: ”Vi tycker att man ska ha likabehandling, inte särbehandling. I dag så särbehandlas kanske svenskar framför invandrare.” Skolborgarrådet Jan Björklund framhåller vikten av en ny skolpolitik vid ett tal i oktober 2001 då han väljs in som vice ordförande för Folkpartiet: ”Vi behöver tydliga kunskapskrav, inte kravlöshet. Vi behöver normer och trygghet, inte flathet. Vi behöver lärare som är stolta, inte lärare som flyr”.

Året är 1994 och Jonas Sjöstedt (V), aktiv i ”Nej till EG”, förklarar varför han inte tycker att vi ska gå med i EU. ”Jämfört med de här fattiga områdena i EU så är vi inte speciellt fattiga i norra Sverige. Dessutom har Sverige en ganska jämn inkomstfördelning jämfört med EU-länderna vilket gör att vi passar dåligt in i deras system för att ge bidrag i strukturfonderna.”

Dåvarande statssekreteraren Magdalena Andersson (S) medverkar i Gomorron Sverige för att tala bostadspolitik och segregering. ”Regeringen har satt både hängslen och livrem i det här systemet.” ”Man har sänkt skattesatsen från 1,5 till 1 procent vilket har betytt att stora delar av Sverige har upplevt sänkta fastighetsskatter under de senaste åren.”

Året är 1992 och en 24-årig Anders Borg (M), sakkunnig i statsrådsberedningen, säger så här om en eventuell legalisering av vissa typer av narkotika: ”Jag har ändrat inställning i grundfrågan. Jag har kommit att bli alltmer tveksam till en utrerad libertianism…man kan säga så här, jag har kommit att bli tveksam till uppfattningen att staten inte ska bry sig om vad människor gör med sitt liv.”

Här finns alla klippen samlade på ett och samma ställe.

Vilket klipp och med vilken politiker skulle du vilja att vi plockade fram härnäst i Öppet arkiv? Tipsa oss gärna med en kommentar här nedanför!

Följ gärna Öppet arkiv på Facebook, Twitter och på Instagram och använd taggen #öppetarkiv.

Vecka 36 2014

humorverkstaden
”Humorverkstad med Brasse och Magnus” från 1976 där Magnus och Brasses arbetsprocess blir filmad från ax till limpa.

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Tuppjuck
Den svenska lyriken
S:t Mikael
Om Dan Andersson
Valvakan 1968
Antikrundan 1990
Goda grannar säsong 1 del 9-16
Vad är de för fel på svensk TV-underhållning?
Valvakan 1982
Den helige dåren
Retro: Inspelningen av filmen ”G”
Retro: Biopremiär för filmen ”G”
Humorverkstad med Brasse och Magnus

Se på Öppet arkiv i din tv

chromecast

Det finns flera olika sätt att se Öppet arkivs program i tv:n.

Många tycker att trådlös uppspelning är det smidigaste sättet. Här krävs ett trådlöst nätverk hemma, också kallat ”wifi”.

Apple-tv: Med en Apple tv kopplad till tv:n kan du se och styra Öppet arkiv trådlöst via en iPhone eller iPad.

Nu finns också det nyare ”Chromecast” som är Googles motsvarighet till Apple tv. Här behövs en Chromecast som kopplas in i tv:n via hdmi-utgången. I Öppet arkiv finns det ett inbyggt Chromecast-stöd i Chromes webbläsare. När datorn hittar en Chromecast så dyker en Chromecast-ikon upp. För att det ska fungera behöver det installeras en Chrome app som heter ”Google cast”.

I nuläget är det här endast anpassat för nyare androidmobiler och vissa surplattor. Läs mer om Chromecast och SVT här.

Ett annat och mer traditionellt sätt att se på Öppet arkiv i din tv är att koppla ihop datorn och tv:n med en sladd.

Här finns mer information och frågor och svar kring att koppla ihop olika plattformar med tv:n för att se SVT:s program.

”Det känns fint att få kliva fram i rampljuset”

xbxb_bloggen

Öppet arkiv gratulerar producenten Gunilla Nilars, vinnare av Kristallens hederspris 2014.

Varför tror du att det är du som får hederspriset i år?
- Först tänkte jag varför jag bland alla duktiga människor? Men så tänkte jag på hur mycket jag producerat och att jag faktiskt är den första personen som bara arbetat bakom kameran som nu får pris. Kristallen kom till just för att premiera de människor som arbetar bakom kameran, så nu känns det fint att få kliva fram i rampljuset.

Hur hamnade du på tv?
- Mitt första möte med tv var när jag som tonåring blev uppkallad till rektorn och trodde att jag som vanligt skulle få en tillrättavisning men där fanns ett tv-team som ville göra ett reportage om min hemstad Ludvika. Rektorn tyckte att jag skulle passa för jag var så pratig. Jag berättade för alla jag kände att jag skulle vara med i tv. Men så när programmet sändes, jag tror det var 1963, så var min medverkan bortklippt.

Men det satte inte stopp för dig?
- Nej. Efter jag gått ut skolan utbildade jag mig till chefssekreterare. En klasskamrat tipsade mig om att söka jobb på SVT och där fick jag jobb som scripta på kulturavdelningen. Jag minns att man sa att jag fick jobbet för att jag till skillnad från alla andra sökande inte hade så höga krav på vare sig lön eller ledighet.

Efter några år på kulturavdelningen där Gunilla främst fick jobba som scripta med olika religiösa program, charmade hon sig till sig ett jobb på nöjesavdelningen. Det första egna programmet Gunilla Nilars producerade var ”Tre fioler” som sändes 1976.

Hade du någon förebild på den tiden?
- Karin Falck (producent och programledare som jobbat med program som Rederiet, Estrad, Storstad och Melodifestivalen) var en mycket stark person som jag såg upp till och som jag lärde mig mycket av Jag fick bland annat ta över Häftig fredag efter henne, det sändes 1977 och var föregångare till Måndagsbörsen.

- Just Måndagsbörsen är jag väldigt stolt över, det programmet var lite av ett fenomen på sin tid och är kultförklarat i dag. Vi lockade hit artister som The Tourists (senare kända under namnet Eurythmics), Noice, Bryan Adams, Bette Midler, Bill Haley och U2.

-Jag är också stolt över serien jag gjorde om skolklassen i Student 92. Den skulle jag gärna göra en uppföljare på. Jag fick höra så mycket fina ord om den serien.

Vad är det som gör ett bra program?
- Jag tror att man ska ha en röd tråd. Det som händer i början av programmet ska komma till en upplösning i slutet. Och så tror jag att de som sitter hemma i soffan och tittar ska kunna identifiera sig med människorna de ser på tv. Jag tror att Robinson nådde en succé tack var det konceptet.

Gunilla Nilars jobbade som producent för Robinson 2000-2003.

- Man var ju livrädd att man skulle skada sig ute på ön där man hoppade mellan klippor och utsattes för diverse farligheter.  Varje år frågade jag mig själv om jag verkligen skulle åka ut dit igen. Men så gjorde jag det ändå, jag kunde inte motstå spänningen.

Gunilla Nilars var även med och startade upp långköraren Söndagsöppet. Det var hösten 1990 och hon hade fått i uppdrag att ta fram ett underhållningsprogram för hela familjen. Agneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg var programledare.

-Jag minns att det var många olika delar att hålla reda på och vid premiären var Adde Malmberg sen. Det var kaos och jag satt och grät utanför kontrollrummet. Men det blev bra till slut.

Den numera världskända artisten Robyn gjorde sitt allra första tv-framträdande i Söndagsöppet, då var hon bara 11 år gammal.

- Jag fick ett tips om henne av en i vårt husband och jag valde att låta henne uppträda i programmet. Hon var så ung och hade en fantastisk sångröst, redan då.

Ett program som Gunilla Nilars kanske är allra mest förknippad med är Allsång på Skansen. Året var 2004 och Lasse Berghagen och dåvarande producenten skulle sluta. Anders Lundin tog över som programledare och Gunilla Nilars som producent. Man hade redan på Lasse Berghagens tid börjat försöka locka en yngre publik, bland annat genom att bjuda in artister som Håkan Hellström.

- När vi tog över skruvade upp till tempot ytterligare. Sen tog Måns Zelmerlöw över som programledare. En ung, ambitiös svärmorsdröm. Dessutom sjöng han jättebra.

Vad har du själv för gamla tv-favoriter?
- Oj det är många. Men Estrad, Hylands hörna och Kram-serien är några favoriter. De programmen väcker oerhört mycket nostalgi i mig.

I en tidigare intervju säger du att du under dina 46 år på tv aldrig haft tråkigt på jobbet
- Det stämmer. Jag var 21 år när jag klev in genom dörrarna på SVT första gången. Jag var helt ny i stan. Mina kollegor blev mina första vänner och vi umgicks även mycket privat. Att gå till jobbet var som att ”gå till polarna”. Och så fick jag träffa människor från hela världen. Det var alltid kul att jobba med tv.

Program (i urval) som Gunilla Nilars har jobbat med:

Kram
Hylands hörna
Melodifestivalen
Måndagsbörsen
Carola så in i Norden
Videograttis
Söndagsöppet
Allsång på Skansen
Sveriges magasin
Det kommer mera
Student 92

Vecka 35 2014

Apelsinmannen
”Apelsinmannen” är filmatiseringen av Birgitta Stenbergs självbiografiska roman med samma namn.

Den här veckan har vi lagt upp följande program i Öppet arkiv:

Time out
Fjortonårslandet
Arkivklipp med aktuella politiker inför Riksdagsvalen 2014
Spanarna
K-special: Hagströms – allt i musik
Valvakan 1991
Charlies trädgård
Hallå sommarsverige
Mot en ny Okänd soldat
Valvakan 2002
Retro (Moralpanik) – Rapport: Kurs för kyrkans präster och ungdomsledare
Retro (Moralpanik) – Svar direkt: Debatt om hårdrock 1984
Retro (Moralpanik) – Aktuellt: Hårdrockspojkar
Retro (Moralpanik) – Debatt om hårdrock 1989
Kan pastorn komma?
Apelsinmannen