Vecka 42 2017

Drama av August Strindberg med Lars Passgård i huvudrollen som Erik XIV.
Erik XIV, ett drama av August Strindberg med Lars Passgård i huvudrollen.

Erik XIV
Drama från 1974 efter en pjäs av August Strindberg. Mot den hävdvunna nidbilden av den galne Erik XIV och hans ondskefulle rådgivare Göran Persson tecknar Strindberg en intelligent men svag kung, vars osäkerhet och rädsla störtar honom och hans statskloke rådgivare i fördärvet.

Den byxlöse äventyraren
Drama om Lasse-Majas (egentligen Lars Molins) besynnerliga öden och äventyr från hans yngre år till 1813, då han dömdes till livstids fängelse på Karlstens fästning. Från 1971.

Tuppjuck
En dokumentär om hanterandet av ilska, från 2002. Två år tidigare kom filmaren Jesper Andersson hem till en man som hade en massa hål i garderoben. Mannen hade fått tuppjuck och slagit näven hårt i dörren. Jesper kände igen sig och blev nyfiken. Han satte in en annons i tidningen: ”Har du fått tuppjuck nyligen? Ring, jag gör en film”. Folk ringde och denna film blev till.

Kåldockor
Ett reportage av Tomas Dillén och Anders Ribbsjö om kliniker i USA där man adopterar dockor, Cabbage Patch Kids. När dockorna köps får föräldrarna svära på att ta väl hand om dem samt skriva på adoptionspapper. Från 1984.

Bandyfeber
Ett underhållningsreportage om Laget, Anhängarna och Portföljerna. En halvtimme om bandyn i Ljusdal och människorna runt omkring. Från 1971.

Kyss Karlsson
En rungande fredagsunderhållning med mycket musik m m. Från restaurang Karlsson f d Bal Palais i Stockholm kommer här kyssäkta smällkarameller, salta saker samt några lagom high-lights, serverade av Gösta Engström. Från 1986.

Guldslipsen
Rockunderhållning att knyta till sig från 1983. Från Göteborg serveras varma råheter och kalla kårar. Det blir rockband, gästartister, intervjuer, UR-videon och en supergalafestivalutdelning av den åtråvärda trofén GULDSLIPSEN! Medverka gör bl.a. Anne-Lie Rydé, Eva Dahlgren och Jerry Williams.

Kvinnokraft och karlatag
Två filmer om när Götaverken anställer kvinnliga svetsare vid Arendalsvarvet. Från 1974.

En amerikan i Amerika
En dokumentär av Kåge Jonsson om Stoney Burke, en politisk och satirisk clown i USA, från 1980.

Att blåsa liv i en tradition
Ett program av Johan Forsblad om svenska säckpipor och säckpipeblåsare, från 1984.

VM-nytt med Gunnar Nordahl
Fotbollslegendaren Gunnar Nordahl intervjuas inför VM 1958 av Bengt Bedrup om sina framtidsplaner.

Tomas Tengby
Pernilla Wiberg försöker öppna en champagneflaska med en skida och skär då  programledaren Tomas Tengby i handen. Från 1996.

Bo Parnevik – The make up of a president
Sveriges bidrag till underhållningsfestivalen i Montreux 1982. Bosse Parnevik porträtterar här de amerikanska presidenterna Ronald Reagan och Richard Nixon, Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev, TV-deckaren Columbo, Liberace, J R Ewing från ”Dallas”, Dean Martin, Henry Kissinger, Marlon Brando och Ingmar Bergman. Från 1982.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramaserien Lösa förbindelser, humorprogrammet Herr och fru Papphammar och dessutom uppmärksamma Bamse som fyller 50 år i tv.

oppetarkiv_blogg_kommentarer

Bob Dylan rockar Nobel

BOB-DYLAN-PA-KONSERTHUSET-2000-text
Bob Dylan har fått Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Bild: Dylan på Konserthuset 1966. Foto: SVT

Bob Dylan blir årets nobelpristagare i litteratur med motiveringen att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen” .

Den 75-åriga musikern har sedan många år varit förhandstippad till litteraturpriset. I år blev det ett faktum vilket innebär att priset för första gången går till en låtskrivare. Bob Dylan har varit aktiv som artist i 55 år och har besökt Sverige många gånger. I Öppet arkiv finns två av Dylans besök i Sverige bevarade, och det är visiter med en nostalgisk guldkant. Det ena är från 1966 och det andra 12 år senare, 1978.

Aktuellt-reporter vs Bob Dylan på Arlanda 1966

Dylan kommer direkt från Australien och hinner inte kliva av flyget på Arlanda förrän han blir omringad av journalister. Det resande sällskapet – Dylan, hans band och management på två personer – har inte sovit på tre dygn och den påstridiga pressen irriterar besökarna till den milda grad att en reporter från Aktuellt blir upptryckt mot väggen av Dylan så att han nästan tappar kameran. ”Och ändå sjunger han sånger om att förbättra världen” säger speakern i detta nyhetsinslag som sändes 27 april 1966.

bobdylanarlanda
Bob Dylan på Arlanda 1966. Foto: SVT

”Vem säger att jag är en 60-talsikon? Inte jag.”

Till skillnad från 1966 är Dylan på sitt Sverigebesök 1978 omgiven av ett stort management, bastanta livvakter, allsköns fixare och musiker. Den enda likheten med besöket 12 år tidigare är tröttheten. Musikern tar emot påLandvetter för en kort audiens som i stora drag ser ut som följer:

Reporter: ”Bob Dylan, 60-talsikonen…”

Dylan: ”För vem då?”

Reporter: ”Ungdomarna på 60-talet”

Dylan: ”Vem säger det? Inte jag”

bobdylan78
Bob Dylan i Göteborg 1978 där han tar emot för en kort och…kort intervju. En blick kan säga mer än tusen ord. Foto: SVT

Ikonen och pressdemonen

Älskad av publiken men kanske inte lika poppis bland journalisterna på 60 och 70-talet. I ett inslag från 1966 röjer speakertexten ett visst missnöje:

”Han knepar ganska bra denna yngling. Han svarar undanglidande och håller händerna för mun liksom för att ytterligare försvåra tolkningen av det han ofta mumlar”.

Vad han ofta mumlar kan du försöka tyda själv i Russin från 2000 där vi får se några längre klipp från Dylans besök i Sverige 1966 och 1978. Se klippet här.

Se alla program med Bob Dylan i Öppet arkiv här.

Vecka 41 2016

Anslagstavlan Bild: SVT
Anslagstavlan Bild: SVT

Anslagstavlan – vinjett

Bob Dylan
Flera klipp med årets Nobelpristagare i litteratur.

Mats Wilander läser dikter
Mats Wilander läser dikterna ”Droppen” och ”Var är hemma?” i Gomorron Sverige 1986.

Werner och Werner rensar fisk
Kockarna Werner och Werner (Sven Melander och Åke Cato) rensar fisk i Nöjesmassakern 1985.

Ricky Brusch ger ut diktsamling
Presskonferens på Savoy Hotell i Malmö med anledning av att Ricky Bruch ger ur en diktsamling 1975.

Seppan
En berättelse i två delar om några barn som i början av 60-talet bodde i kåkarna invid Tullingesjön, nära Separator AB. Från 1986.

Kommer hem och är snäll
Dramatisering av en novell av Lars Ahlin. Från 1973.

Öppna öron
Jazzmusikalisk vandring med Christer Boustedt som spelar och berättar. Från 1978.

IT-prinsessan
Dokumentär av Liv Weisberg. Ung, singel och framgångsrik. Soki Choi är på toppen av sin karriär. Hon ska snart fylla 30, är VD och jobbar 80 timmar i veckan. Men är det värt det? Plötsligt säger Soki upp sig och börjar fundera över vad hon egentligen vill med sitt liv. Liv Weisberg har följt henne både före och efter uppbrottet. Från 2004.

Lapp-Lisa sjunger och berättar
Om Anna-Lisa Öst ”Lapp-Lisa” i Hedemora. Lapp-Lisa sjunger och berättar och framför i lappdräkt med Frälsningsarméns strängmusikkår bland annat Barnatro, Guldgrävarsången och Hälsa dem därhemma. Från 1965.

Mitt i naturen
Ett avsnitt från 1983 där Gunnar Arvidson samtalar med lantbrevbäraren och naturfilmaren John Nilsson, och tittar på film om Roy Gustafsson i Rukebo, som använde oxar i jordbruket.

Dario Fo får Nobelpriset
Ett klipp där den nyligen avlidne Dario Fo får Nobelpriset i litteratur 1997. Sture Allén håller tal, kung Carl XVI Gustaf överräcker priset. Reporter: Lena Scherman.

Tomas Tranströmer
Samtal med diktaren ute på Runmarö. Tranströmer läser även ett antal dikter till exempel ”Han som vankade av sång över taken” och ”Andrum Juli”. Från 1980.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramat Den byxlöse äventyraren och humorprogrammet Bo Parnevik – The make up of a president i Öppet arkiv.

 

oppetarkiv_blogg_kommentarer

Mr Dynamite och Nobelnostalgi

en_i_rad_nobel
Nobelpriset har delats ut sedan 1901 och fastställdes av dynamitens uppfinnare Alfred Nobel genom hans testamente 1895. Varje Nobelpris anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område. Priset tilldelas personer som gjort viktiga insatser inom fysik, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Foto: Bengt O Nordin (SVT)

Kungligheter, professorer, författare och politiker – det är bara en gång om året som de absoluta spjutspetsarna inom sina respektive fält träffas på ett och samma ställe. Idag är det äntligen dags för årets Nobelfest. Följ årets sändningar på SVT:s Nobelsida.

Öppet arkiv har grävt i arkiven och tagit fram en rad olika klipp och program, både från Nobelsändningarna och relaterade titlar för att möjliggöra en bekantskap med några av pristagarna genom åren. Och inte minst: Alfred Nobel – Mr Dynamite, dramadokumentären om Alfred Nobel från 1983 av Olle Häger och Hans Villius. Den totala samlingen av Nobelrelaterade program och klipp kan du se här.

Tidigare Nobelsändningar

NOBEL 1976

Nobelpristagare år 1976 är Mairead Corrigan och Betty Williams (Nobels fredspris), Saul Bellow (Nobelpriset i litteratur), Burton Richter och Samuel CC Ting (Nobelpriset i fysik), Baruch S Blumberg och Daniel Carleton Gajdusek (Nobelpriset i medicin), William Lipscomb (Nobelpriset i kemi), Milton Friedman (Nobelpriset i ekonomi).

nobel1976_duo
Nobelfesten 1976 är Drottning Silvias första, endast ett halvår efter Kungabröllopet. Prisutdelning är i Stockholms Konserthus och festen i Gyllene salen i Stockholms stadshus. Foto: TV: Peo Isandet (SVT), TH: ur program (SVT)

Nobelpriset år 1976 är Drottning Silvias debutår i Nobelsammanhang, endast ett halvår efter kungabröllopet. För modeintresserade kan Öppet arkiv berätta att Drottning Silvia bär en vackert gul chiffongklänning med guldmoucher. På huvudet glittrar ett briljantdiadem som har tillhört Karl XIV Johan och runt halsen en briljantcollier med ett tillhörande briljantkors. I öronen bär hon bågar, som även dem består av briljanter.

OA_tre_i_rad_nobel1976
Nobel 1976. Till vänster: Karl Ragnar Gierow meddelar vem som får Nobelpriset i litteratur. Till höger: Kung Carl XVI Gustaf delar ut ekonomipriset till Milton Friedman. Foto: SVT

Utvalda Nobelpristagare genom tiderna

NOBELPRISET I KEMI

en_i_rad_svedberg
I mitten ser vi Theodor Svedberg, nobelpristagare i kemi 1926 i samtal med expert på reaktionskemi Sir Hinshelwook (till vänster) och Harold Urey, Nobelpristagare i kemi 1934 (till höger). Foto: SVT

The Svedberg (Nobelpriset i kemi 1926)
(Se bilden ovan.) Här besöker vi Theodor Svedbergs i hans laboratorium på kemiska institution i Uppsala där han var professor i fysikalisk kemi 1912-1949.

Hans von Euler-Chelpin (Nobelpriset i kemi 1929)
Professorn i sitt laboratorium 18 november 1929.

tva_i_rad_siegbahns

NOBELPRISET I FYSIK

Far och son Siegbahn. Sonen Kai Siegbahn (till vänster i båda bilder) fick Nobelpriset i fysik 1981. Hans far Manne Siegbahn (till höger i båda bilder) fick Nobelpriset i fysik 1924.  Foto: SVT, till höger foto: Jarl Ekenryd (SVT)

Gustaf Dalén (Nobelpriset i fysik 1912)
Gustaf Dalén, Nobelpristagaren i fysik 1912, sitter vid skrivbordet. Gasbehållare för magasinering av acetylengas visas. Även Daléns främsta uppfinning, Solventilen. Den tänder fyren automatiskt vid skymning eller dimma och släcker den så snart det ljusnar. Dessa bägge uppfinningar har möjliggjort den över hela världen använda AGA-fyren. Tidigare samma år som Dalén fick Nobelpriset sprängdes en gastub i hans laboratorium vilket gör honom synskadad för livet.

Manne Siegbahn (Nobelpriset i fysik 1924)
(Se bilden ovan.) Svenske Nobelpristagaren i Fysik 1924, Manne Siegbahn, arbetar vid skrivbord och i sitt laboratorium.

NOBELPRISET I MEDICIN
en_i_rad_hugo_theorell

Frederick Banting (Nobelpriset i medicin 1923)
1921 upptäcktes insulinet av Frederick Banting. Situationen för miljontals sockersjuka ändrades i ett slag – vad som för många varit en svår och dödlig sjukdom blev ett ämnesomsättningsfel som man kunde leva med. Inför Världshälsodagen den 7 april 1971, som helt ägnas åt insulinets 50-årsjubileum, ger Ronden en bild av situationen då och nu.

Alexander Fleming (Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945)
Sir Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928 och fick, tillsammans med Ernst Boris Chain och Sir Howard Walter Florey, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945. Detta inslag visar hur penicillinet upptäcktes och hur det tillverkas i Sverige.

Rita Levi-Montalcini och Stanley Cohen (Nobelpriset i medicin 1986)

Från direktsändningen av Nobelprisceremonin i Stockholms konserthus 1986. Kung Carl Gustaf tilldelar Nobelpriset i medicin till Rita Levi-Montalcini och Stanley Cohen efter tal av professor Kerstin Hall.

NOBELPRISET I LITTERATUR

tva_i_rad_lagerlof_dylan
Två Nobelpristagare i litteratur. Selma Lagerlöf fick priset 1909, Bob Dylan 2016. Foto: SVT

Selma Lagerlöf (Nobelpriset i litteratur 1909)
(Se bild ovan.) Författarinnan Selma Lagerlöf äter med väninna och intervjuas 1928 i samband med 70-årsdagen. Se dramatiseringen av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga i Öppet arkiv. Selma Lagerlöf  fick litteraturpriset med motiveringen: ”/…/på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning.” Här kan ni även se Selma Lagerlöf läsa ur sin bok Charlotte Löwensköld inför filmatiseringen av romanen. Författaren har bjudit hem skådespelerskan Birgit Sergelius till Mårbacka för att samtala inför kommande filminspelning.

Erik Axel Karlfeldt (Nobelpriset i litteratur 1931)
Erik Axel Karlfeldt fick genom tiderna den kortaste motivering till Nobelpriset: ”Erik Axel Karlfeldts diktning”. Se Torsten Wahlund läsa Karlfeldts ”Sång efter skördeanden” i Svenska lyriken 1984, och Gerda Karlfeldts berättelse om sin make i Siljanskväll år 1973.

Pär Lagerkvist (Nobelpriset i litteratur 1951)
Med motiveringen: för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor. Se dramatiseringen av Lagerkvists Bröllopsfesten från 1978 med Allan Edwall och Meta Velander, och Bödeln från 1965 med Per Oscarsson.

Eyvind Johnson och Harry Martinson (Nobelpriset i litteratur 1974)
Nobelpristagarna i litteratur, Eyvind Johnson  och Harry Martinson, intervjuas bland annat om de är lyckliga över att tilldelas utmärkelsen, samt vilka egna verk de själva sätter främst. Se även Ulf Palme läsa ”Sjösagan som aldrig hände” ur Martinsons ”Kap farväl!”.

Dario Fo (Nobelpriset i litteratur 1997)
Den italienska dramatikern, författaren, regissören och satirikern fick litteraturpriset 1997 med motiveringen ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”. Här kan ni se när han tar emot priset utdelat av kung Carl XVI Gustaf.

José Saramago (Nobelpriset i litteratur 1998)
1998 års Nobelpristagare i litteratur, portugisen José Saramago, är en fantasifull berättare som bygger fantastiska romanvärldar. En äkta humanist med brokig bakgrund och äkta socialt patos. En varm och nyfiken äldre herre med glimten i ögat. Lars Helander med filmteam besökte Nobelpristagaren och hans fru Pilar på Lantzarote.

Tomas Tranströmer (Nobelpriset i litteratur 2011)
Samtal med diktaren ute på Runmarö. Tranströmer läser även ett antal dikter till exempel ”Han som vankade av sång över taken” och ”Andrum Juli”. Programmet är från 1980. Även ett reportage om Tranströmer från 1989 där Ulrika Knutson samtalar med Staffan Bergsten om författaren: Kulturen. I Poesin sjunger läser Tranströmer sina dikter till musik (från 1976).

Bob Dylan (Nobelpriset i litteratur 2016)
Årets nobelpristagare i litteratur går till musikern Bob Dylan för att han bidragit till ett nytt poetiskt uttryck i den amerikanska musiktraditionen. I Öppet arkiv kan du återse två av hans besök i Sverige år 1966 och 1978. Se alla Öppet arkivs program med Bob Dylan här.

NOBELS FREDSPRIS

en_i_rad_alva_myrdal

Alva Myrdal fick Nobels fredspris 1982. Hon var socialdemokratisk politiker och diplomat och stadsråd 1966–1973. Bilden är tagen 1976. Foto: SVT

Nathan Söderblom (Nobels fredspris 1930)
Historik och samtal om teologen, ärkebiskopen och Nobelpristagaren Nathan Söderblom.

Dag Hammarskjöld (Nobels fredspris 1961)
Dag Hammarskjöld blev tilldelad Nobels fredspris postumt, alltså efter sin bortgång. I samband med Dag Hammarskjölds död (18 september 1961) intervjuas Stockholmare på gatan om deras reaktioner över dödsbeskedet. Programmet sändes 19 september 1961. Se även när generalsekreterare Dag Hammarskjöld intervjuas 1953 av Nils Jerring inför före avresan till FN. Dessutom får vi se ett reportage från Dag Hammarskjölds avresa från Bromma 8 april 1953.

Alva Myrdal (Nobels fredspris 1982)
(Se bild ovan.) Intervju med Alva Myrdal som tilldelats Nobels fredspris. 

NOBELPRISET I EKONOMI

Svenska Nobelpristagare i ekonomi. Gunnar Myrdal (till vänster) fick ekonomipriset 1974. Till höger ser vi Bertil Ohlin i samband med att han har tagit emot sitt pris 1977.
Svenska Nobelpristagare i ekonomi. Gunnar Myrdal till vänster fick ekonomipriset 1974. Foto: Bo Arrhed (SVT). Till höger ser vi Bertil Ohlin i samband med att han har tagit emot sitt pris 1977. Foto: Kjell Gustafsson (SVT)

Gunnar Myrdal (Nobelpriset i ekonomi 1974)
(Se bilden ovan.) Se Gunnar Myrdal i Öppet arkivs klipp ”Första maj på 1960-talet” och i ”Möte med Gunnar Myrdal” där han kommenterar några stationer i sitt liv som vetenskapsman och politiker. Han föddes 1898, blev redan vid unga år en ledande ekonom och småningom världsberömd för bland annat sina arbeten ”Ett amerikanskt dilemma” och ”Asiatiskt drama”. Tillsammans med Alva Myrdal skrev han ”Kris i befolkningsfrågan” 1934. Gunnar Myrdal tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1974. (Programmet är en studioinspelning från 1981.)

Bertil Ohlin (Nobelpriset i ekonomi 1977)
(Se bilden ovan.) Intervju med Bertil Ohlin, svensk nationalekonom, professor och politiker som 1977 tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Intervjun gjordes i samband med att Bertil Ohlins memoarer kom ut.

Andra Nobelrelaterade program i Öppet arkiv:

Alfred Nobel – Mr Dynamite 
En dramadokumentär om Alfred Nobel av Olle Häger och Hans Villius. Det har gått hundra år sedan det första nobelpriset delades ut. Historien om mannen bakom priset, dynamitens uppfinnare, är inte bara berättelsen om stora pengar, framgångsrika patent och fabriker i många länder. Det är också historien om en ensam människa, om hans kringflackande liv och hans hjälplösa kärleksaffär med en blomsterflicka från Wien. Alfred Nobel spelas av av John Zacharias och blomsterflickan av Pernilla August. Från 1983.

mr_dynamite
Alfred Nobel – Mr Dynamite. I Öppet arkiv kan du se dramadokumentären om Nobel av Olle Häger och Hans Villius från 1983. Foto: SVT

 

Vecka 40 2016

Anders Lind i "Galaxer i mina braxer, sa kapten Zoom". Foto: Lars Wiklund
Anders Linder i ”Galaxer i mina braxer, sa kapten Zoom”. Foto: Lars Wiklund

Galaxer i mina braxer, sa Kapten Zoom
Rymdmannen Kapten Zoom kommer till Jorden för att på sitt eget högst speciella sätt utforska hur jordborna lever och bor. Huvudrollen spelas av Anders Linder. Från 1976.

Grynet på vift: Zlatan
Ett fjortisprogram med musikvideor, gäster och världens bästa programledare. I dag reser Grynet (Elin Ek) till Amsterdam för att besöka sin största idol, fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Från 2003.

Rockfolket i Showtime
Rockfolket underhåller i en inspelning från Cirkus i Stockholm. Rockfolket består av Leif ”Burken” Björklund, ”Rock-Ragge” (Ragnar Nygren), Per-Arne ”Pärtan” Eklund, Åke ”Kaggen” Larsén och Michael ”Trisse” Areklew. Från 1979.

Skuggan av Mart
Skådespel av Stig Dagerman i TV-bearbetning av Kurt-Olof Sundström. Stig Dagerman skrev detta spel om styrka och svaghet i protest mot efterkrigstidens ohämmade hjältedyrkan. Huvudrollen spelas av Margaretha Krook. Från 1983.

Bödeln
Skådespel av Pär Lagerkvist. Bödeln – människoslaktaren i sin röda kappa – betraktas med vidskeplig vördnad och fruktan i sin omgivning på den medeltida krogen och på den moderna dansrestaurangen. En skildring av ondskans och våldets tidlöshet. Från 1965.

Geniet från Burträsk
Eric Forsgren porträtterar Alvar Lindmark, Skellefteåbygdens stora tekniska geni, vars uppfinningar har gjort honom till miljonär. Från 1970.

Kom till Casino
Glada återblickar på en revyepok som startade på Bryggargatan 5 i Stockholm redan år 1941. Vi möter Casinogänget på kungamiddag, på picknick i Hagaparken och så finns förstås den klassiska munkvisan plus många andra klassiska Casinogags. Medverkar gör bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Bernhard och Eva Bysing. Från 1979.

Johannas matlådor: Bullar
Hinner man baka kanelbullar på tre och en halv minut? Mixer och Johanna lagar mat som det svänger om. Med Johanna Westman och Lennart Jähkel. Från 2005.

I lapparnas land
Filmserie av Eric Forsgren och Gunnel Linde. Från 1966.

Visst nappar det
Programserie om fiske. Bengt Öste och Larz-Thure Ljungdahl visar pimpelfiske på is samt sikfiske i Skräbeån. Från 1989.

Levande livet: Ralph Lundsten
Maria-Pia Boëthius besöker kompositören Ralph Lundsten i hans hem, villan Frankenburg i Nacka. Från 1983.

Trekvart: Niklas Strömstedt
Niklas Strömstedt framför sin låt ”Om”. Från 1990.

Destmond Tutu: Tal till Olof Palme
Ekumenisk gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm i närvaro av kungaparet. Från 1986.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramerna Seppan och Kommer hem och är snäll i Öppet arkiv.

 

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

 

Vecka 39 2016

De hemligas ö med Rolf Sohlman och Ann-Sofie Kyhlin. Foto: Leif Nybom
De hemligas ö med Rolf Sohlman och Ann-Sofie Kyhlin. Foto: Leif Nybom

De hemligas ö
27 ungdomar börjar här en äventyrlig färd mot en sommarvistelse i skärgården. En färd som kommer att ge oväntade och bistra erfarenheter i mötet med en kall verklighet som sätter ungdomarna på hårda och svåra prov. En filmatisering av Sven Wernströms bok i bearbetning och regi av Jan Halldoff. Från 1972.

Stormen
En spektakulär, nyskapande och dynamisk iscensättning av William Shakespeare’s drama. Med bl.a. Staffan Göthe, Per Oscarsson och Rikard Wolff. Från 1998.

Kullamannen
Ungdomsthriller  från 1967 med fyra ungdomar på sommarlov i Skåne.

Hermans historia
Herman Lindqvist med fyra historiskt fullmatade program från 1998.

Glada Siw
Musikalisk underhållning med Siw Malmkvist och hennes gäster. Gäster är bl.a. Delar av Monthy Pathon-gänget, Jan Malmsjö, Max von Sydow och Ernst-Hugo Järegård. Från 1972.

Sju vackra gossar
Ett program med Siw Malmkvist, som sjunger följande melodier: Kärleksgasen, Sju vackra gossar, Buon giorno, amore, Miscusi, miscusi, signore och Midnattssolen. Från 1959.

Hur ska jag ställa in min mottagare?
Tips och vinkar för tittare om hur man ställer in sin TV-mottagare. Med programledaren Jan Gabrielsson och Gösta Riback. Från 1958.

Från mina sinnen
En film om fantasimålaren Hans Viksten av Jonas Sima. Från 1985.

Kamtjatka – I Sten Bergmans fotspår
Journalisten Lena Haglund har rest i Sten Bergmans fotspår på Kamtjatkahalvön i ostligaste Ryssland.Det har gått 80 år sedan Sten Bergman var där (1920-22), och även om spåren efter den svenska expeditionen är på väg att suddas ut, så finns det fortfarande några som minns. Från 2003.

The Beatles i Sverige 1964
Ulf Thorén rapporterar från The Beatles ankomst till Arlanda.John Lennon (tillsammans med George Harrison, Paul McCartney och Ringo Starr) intervjuas av Torsten Jungstedt.

Carl Bildt sjunger
Carl Bildt, på besök hos Bert Karlsson i dennes inspelningsstudio i Skara, sjunger ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”. Från 1987.

Poesivandring
Följ med Folke Isaksson på tre stycken Poesivandringar, från 1994.

Packat och klart
Kungaparet på ”Eriksgata” i Hälsingland, reportage om resor till ett politiskt oroligt Turkiet, vandring genom Sverige, reportage från Nordkalottsvägen och inslag om ångbåt på Göta kanal. Från 1987.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera barnprogrammet Galaxer i mina braxer, sa Kapten samt dramerna Bödeln och Skuggan av Mart i Öppet arkiv.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Vecka 38 2016

Sven Melander med lilla Anna i klassisk sketch från Nöjesmassakern. Foto: SVT
Sven Melander med lilla Anna i klassisk sketch från Nöjesmassakern. Foto: SVT

Nöjesmassakern: Lilla Annas önskning
Sven Melander frågar lilla Anna vad hon önskar sig mest av allt.

Studio pop
Första säsongen av magasinet om aktuell pop och populärkultur med Per Sinding-Larsen som programledare. Från 2002.

Lid i natt
Mellan sänghimmel och helvete. Humorserie av och med Ronny Eriksson. (1995)

I afton ändrad föreställning
Vad händer i det stora operahuset, när en sångare blir sjuk och kvällens föreställning hastigt byts mot en annan? Ett program om aktiviteterna på Kungliga teatern i Stockholm. Från 1985.

Idolen
TV-pjäs från 1964 av Arvid Rundberg och Per Wahlöö. I rollerna Inga Gill, Erik Hell och Lars Passgård.

Oldsmobile
Berättelse om en gammal kvinnas egensinniga uppror mot en oförstående omgivning.  Från 1982.

Som sagt
Program om språkfrågor med Alexandra Pascalidou som programledare. Från 1999.

Djursjukhuset special
Program om när kungen fick elefanter i gåva av Thailands kung Bhumibol, under ett statsbesök. Djursjukhuset special berättar historien om den långa resan och de många turerna som följde, innan kungens två elefanter var på plats i Kolmårdens djurpark 14 månader senare. Från 2005.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramerna Kullamannen, Stormen och De hemligas ö i Öppet arkiv.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Vecka 37 2016

Lill-Babs 1971. Foto: Ulf Stråhle
Lill-Babs 1971. Foto: Ulf Stråhle

Lill-Babs
Ett televisionsporträtt på Barbro ”Lill-Babs” Margareta Svensson som då var 32 år. Från 1971.

Kalle och chokladfabriken
Detta är Roald Dahls fantastiska berättelse om Willy Wonkas magiska chokladfabrik, de fem gyllene biljetterna och Kalle Spann, som är historiens hjälte. Från 1983.

Dominans
Lag från Sveriges universitet och högskolor tävlar i vältalighet och snabba improvisationer. Från 1992.

Får jag lov
Under två år har frilansfilmarna Jacob Nordenson och Rickard Petrelius följt livet på dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad. Deras dokumentärfilm är en berättelse om kärlek till dans, om ren köttmarknad och om ensamhet och gemenskap – en bild av Sverige i dag. I filmen medverkar bl a Arvingarna, Lotta Engberg och Lasse Stefanz. Från 1996.

Exercis
Exercis berättar om svensk militär vardag, som möter en pluton värnpliktiga och deras kompanibefäl på ett infanteriregemente, och skildrar den anda som råder i det slutna kasernsystemet och i fält, mellan befäl och värnpliktiga och man och man emellan. I rollerna bl.a. Sven Wollter, Ulf Brunnberg och Börje Ahlstedt. Från 1968.

Honungshöst
En serie i fyra delar om en pojke och hans bin. Från 1983.

Kent
Fler program och klipp med Sveriges största rockband Kent som i veckan släppte sina allra sista låtar.

Thomas Wassberg vägrar motta bragdguldet 1980

Frank Andersson i Mälarcupen 1974

Intervju med Linda Haglund inför OS 1972

Riksmötets öppnande
Sändningar från riksmötets öppnande i Riksdagshuset i Stockholm från 1976, 1989 och 1992.

Knut Wiggen
Två reportage om elektronmusikpionjären Knut Wiggen som nyligen gått bort.

Hannah Ryggen – en bildväverska
Harry Dittmer besöker bildväverskan Hannah Ryggen i hennes ateljé i Trondheim. Från 1963.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera första säsongen av musikprogrammet Studio pop och humorserien Lid i natt med Ronny Eriksson i Öppet arkiv.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

Vecka 36 2016

Arne (Hans Wiktorsson) och Kurt Olsson (Lasse Brandeby) i Fådda blommor. Foto: SVT
Arne (Hans Wiktorsson) och Kurt Olsson (Lasse Brandeby) i Fådda blommor. Foto: SVT

Fådda blommor – säsong 2
Underhållningsprogram från Nationalteatern i Göteborg. Supershow med Kurt Olsson (Lasse Brandeby), Arne (Hans Wiktorsson) och Damorkestern. Från 1988.

Armlös, benlös, makalös
En dokumentärfilm om en ovanligt envis människa. Mikael Andersson föddes utan armar och ben. I dag är han en stark, vältränad familjefar och föreläsare med mycket att lära ut om viljekraft och mänskliga möjligheter. Från 2004.

Den inre hamnen
En dokumentärfilm från 1990 om hamnen i Göteborg. Sedan tjugo år tillbaka pågår stora förändringar som påverkar de människor som lever och arbetar i hamnen. Den inre hamnen, som en gång var Göteborgs livsnerv, har tappat sin kraft och betydelse. Före seklets slut kommer den inre hamnen att vara oigenkännlig. Håkan Hellström använde citat ur dokumentären i låten ”Hoppas det ska gå bra för de yngre också” från albumet ”Du Gamla Du Fria” (2016).

Pohlmans väder-lek
Barnprogram om olika väderlekar med Jan Pohlman. Från 1984.

Graven
Svenskt kriminaldrama från 2004. För att utreda ett sällsynt och ytterst obehagligt fall får kriminalinspektör Cege Ljung (Kjell Bergqvist) i uppdrag att sätta ihop en specialgrupp. Han samlar sitt ”dreamteam” av udda karaktärer på sitt privata fartyg Mandala.

Selma Lagerlöf 1930
Journalfilm där Selma Lagerlöf läser ett avsnitt ur ”Charlotte Löwensköld” och samtalar med filmdebutanten Birgit Sergelius, som skall spela huvudrollen i filmen. OBS! Brusigt ljud och bitvis bortfall av både ljud och bild.

En film om handikappidrott
Under en vecka sommaren 1969 hade IFAH, som betyder Idrottsföreningen För Alla Handikappade, besök av aktiva idrottsutövare inom respektive Paris och Väst-Berlin, och reportaget syftar till att visa en del av de aktiviteter som då ägde rum.

Änkan
Tragikomisk fars om en arbetslös skådespelare som en dag får chansen att i verkliga livet spela den roll han inte har fått göra på scenen. Drama från 1969 med bl.a. Ernst-Hugo Järegård och Margaretha Krook i rollerna.

Cyndee
Gospel med Cyndee Peters, Eric Bibb, pianisten Gösta Nilsson och ca 3.000 ungdomar en sommarkväll på Vadstena slotts borggård. Från 1989.

Här har ju inte ens Ernst Rolf spelat
En dokumentärfilm om Norrbottensteaterns turnéliv i rykande snöstorm och i varma Folkets hus det år Berlinmuren revs. Filmskaparna Agneta Fagerström-Olsson och John Olsson låter oss också möta Seskarös egen Jack Nicholson och Vippa-Tore i Överkalix.

Sixten Ehrling – hovkapellmästare
Ett filmporträtt signerat Sigvard Hammar och Jonny Mair av dirigenten Sixten Ehrling. Vi får följa honom under arbetet med amerikanska symfoniorkestrar, i undervisningen på berömda Juillard School of Music i New York och vi möter honom i orkesterdiket på Operan i Stockholm och framför Radiosymfonikerna i Berwaldhallen.

Trotjänarna
Ett program om arbetarna på järnverket i Sandviken. De började som unga pojkar i den tunga industrin och tillbringade större delen av sitt liv i de sotiga, bullriga verkstadslokalerna. Men trots slit och fattigdom fanns en unik gemenskap bland brukets människor.

Tre män i en stad
Håkan Hellström knäpper på gitarren i sin minilägenhet, Jakob Eklund återser barndomens lekplatser och Kent Andersson visar sin teater. Alla är de göteborgare, alla är de män och alla har de på något sätt präglats av sin miljö. Vi möter alla tre, var och en på sitt håll, i avslappnade intervjuer långt bort från scenljusen. Från 2001.

Ingegerd Råman – krukmakare
Dokumentärfilm från 1983 om keramikern och glasformgivaren Ingegerd Råman.

Söndagsöppet: Håkan Hellström 2002
Marianne Rundström samtalar med Håkan Hellström, som även framför ”Kom igen Lena!”.

Skivkungen från Skara
Ett program om specerihandlaren Bert Karlsson från Skaraslätten som byggt upp ett skivimperium, från 1983.

Gäst hos Hagge: Carola
Hagge Geigert samtalar med Carola Häggkvist, från 1985.

Carola så in i Norden
Show med Carola Häggkvist från 1984 med några av hennes mest populära örhängen.  ”Tommy tycker om mig”, ”Cavatina”, ”Thunder and lightning” och ”Tokyo”. och några gospelklassiker som ”This little light of mine” och ”He’s got the whole world”.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera nöjesprogrammet Dominans och musikdokumentären Lill-Babs i Öppet arkiv.

Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.
Vilka program vill du se i Öppet arkiv? Skriv in till oss via mejl eller sociala medier. Nu kan du tyvärr inte längre kommentera i Bloggen.

 

 

Carola 50 år

CAROLA-Sa-IN-I-NORDEN
Carola så in i Norden, en show som sändes från Cirkus i Stockholm 1984. Här får vi ta del av de riktiga klassikerna från hennes tidiga karriär. Foto: Bertil S-Son Åberg (SVT)

Carola fyller 50 år och det firar Öppet arkiv med en nostalgikavalkad fullproppad med klipp och program som tar oss tillbaka till en tid då permanenten stod högt upp på fansens önskelista. 

Första tv-framträdandet

Carola är 10 år gammal och har just vunnit en talangjakt vilket leder till att hon får uppträda i tv. I programmet Sveriges magasin som sändes 1977 sitter också Stikkan Anderson och berättar om hur jakten på nya begåvade talanger går till. Se hela klippet ur Sveriges magasin 1977 här.

sverigesmagasin
Carolas första tv-framträdande 10 år gammal. Foto: SVT

 Några år innan genombrottet uppträder Carola i en Taube-hyllning 1980 tillsammans med Olle Adolphson och Lill-Babs där de framför en kavalkad av Evert Taube-melodier. Se hela ”Evert Taube i våra hjärtan” här.

I Skivkungen från Skara får vi möta specerihandlaren från Skaraslätten (även känd som Bert Karlsson) och hans musikaliska rekryter till sitt skivimperium. Här får vi träffa Carola, Christer SjögrenLars HolmStefan Borsch med flera. Se hela programmet från 1983 i Öppet arkiv här.

Melodifestivalen (1983)

Det stora genombrottet! Såg du sändningen där och då, när Carola tog hem hela rasket med Främling? Se hennes storslam i Melodifestivalen igen – eller se den för första gången! Carola tar tittarna med storm (men det är först 1991 som Carola själv blir fångad av en stormvind i Melodifestivalen 1991).  Se Melodifestivalen från 1983 i Öppet arkiv här.

vipatv_CAROLA_MELODIFESTIVALEN-1983

Carola så in i Norden (1984)

För den som stod och sjöng Carola-hits på skolrasterna efter hennes genombrott (och vinst) i Melodifestivalen 1983 finns en nostalgikavalkad av hitlåtar som tar oss tillbaka till axelvaddarnas tid. Showen spelades in på Cirkus i Stockholm ett år efter Främling-succén och här sjunger Carola allt från ”Tommy tycker om mig”, ”Tokyo” och ”Thunder and lightning” till gospelklassiker som ”This little light of mine” och ”He’s got the whole world”. Se hela Carola så in i Norden i Öppet arkiv här.

CAROLA-SA-IN-I-NORDEN-SMINK
Carola Häggkvist bakom scen inför Carola så in i Norden 1984. Foto: Bertil S-Son Åberg (SVT)
CAROLA-SA-IN-I-NORDEN-pressfotografer
Pressfotograferna samlas kring popstjärnan, så in i Norden populär. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

Fick Carola verkligen ett körkort i Gäst hos Hagge?

När Carola var gäst hos Hagge Geigert 1985 hade han fått nys om att hon höll på att ta körkort. Således fick hon genomgå ett teoretiskt trafikprov och blev därefter överraskad med ett gigantiskt körkort. Men nej, det var först i en senare framtid som hon blev auktoriserad bilförare på riktigt. Däremot råder det inga tvivel på hennes suveränitet som sångerska när hennes musikaliska bredd sattes på prov i programmet. Carolas uppträdanden är ett måste för den som någonsin tvivlat på sångerskans musikaliska flexibilitet. Se hela Gäst hos Hagge: Carola här.

ESC vinnare 1991

”Jag har aldrig slutat tro, att efter varje natt väntar gryningen” Carola sjunger och dansar hem hela ESC 1991 i Rom. I Öppet arkiv kan du se hennes vinst i den svenska finalen. Kuriosa: Carolas fläkt höll på att ställa till det rejält under hennes uppträdande med ”Fångad av en stormvind” i Rom. Mitt under låten blev det tyst i salongen. Den enorma fläkten som skulle blåsa i Carolas hår drog så mycket ström att säkringarna gick. Högtalarsystemet slogs ut och på plats hördes varken musik eller sång. Carola fortsatte som om ingenting hade hänt och i tv märktes inte dramatiken av. Vilken räddning, och till råga på allt: Carola tog hem segern! Se Melodifestivalen från 1991 i Öppet arkiv här.

vipatv_fangadavenstormvind1991
Carola fångad av en stormvind i Melodifestivalen 1991, bidraget som tog hem hela ESC. Foto: SVT

10 år med Carola

En kortklipp Carola i glitterfodral öppnar denna jubileumsgala med ett potpurri med några av hennes mest älskade låtar. Efter följer en fest för den riktiga Carola-fantasten med guldkorn från allt mellan Främling och Fångad av en stormvind. Se hela 10 år med Carola här.

carola_10armed
Lyxförpackad Carola i ”10 år med Carola” från 1993. Foto: SVT

Se alla program med Carola här.