Vecka 17 2017

godnattstunden_barbro

Den här veckan har följande titlar publicerats i Öppet arkiv

Äppel päppel (1977)

Gyllene kudden (1980) Klipp med Astrid Lindgren som pratar om Pippi Långstrump på Folkan. (Hela föreställningen hittar du här.)

Här är ditt liv: Eva Rydberg (1982)

Här är ditt liv: Karl-Erik Welin (1991)

Boxningsdagar på Råsunda (1946)

Boxningslandskamp (1943 och 1944)

Bertil Perrolf i Aktuellt och Hallå Sverige (1993)

Lasse Lönndahl i Närbild (1972) och Hemma (1994)

Christians (1971)

Klasses frukostklubb (1991)

Bygden blir vad du gör den till (1941)

Gunnar Ekelöf (1992)

Regalskeppet Vasa: Öppet arkivs kollage från nyhetssändningar och journalfilmer (1958–1990)

Godnattstunden med Barbro Hörberg (1969)

Det går an (1963) Pjäs av Carl Jonas Love Almqvist.

Den bergtagna (1965) En kärlekens tragedi av Victoria Benedictsson.

Duellantens ansikte (1984)

Visste du att Öppet arkiv har fått ett nytt avtal? Det innebär att massor av titlar har kommit tillbaka. Här kan du läsa mer om vad det nya avtalet innebär. Undrar du om något särskilt program som just du vill återse har kommit tillbaka? Gå in och sök efter din favorit på Öppet arkiv.

NOSTALGI_KLICK

Dubbelt så mycket nostalgi med nytt avtal

 

blogg_oppet_arkiv_titelbild
Några av titlarna som kommit nya och tillbaka i Öppet arkiv: Julia och nattpappan, Stieg Trenter: I dag röd, Fyra nyanser av brunt, Goda grannar och Sjukan. Foto: SVT

Har du varit inne i Öppet arkiv den senaste tiden och upptäckt att vi har publicerat många nya program? Det beror på att Öppet arkiv har ett nytt avtal – igen!

Från den 1 april 2017 har Öppet arkiv ett nytt avtal som innebär att vi nu kan fylla upp tjänsten med ännu mer nostalgi. Om vi jämför med vårt förra avtal kommer nu fler program ligga tills vidare, vilket i sin tur leder till att basutbudet blir större. Faktiskt dubbelt så stort! Fler program blir tillgängliga under längre tid och som tittare behöver du inte i samma utsträckning hålla reda på när programmen försvinner. Men vissa program kommer fortfarande komma på tillfälligt besök och lösa av varandra, men denna information kommer vi fortsätta vara tydliga med att notera i anslutning till videospelaren.

Och självklart kommer vi publicera nya program! Därför är vi glada för att så många hör av sig med sina tips och önskemål!

Visste du att en stor del av de titlar som finns i Öppet arkiv är program som våra tittare har önskat? Om du saknar ett program tveka inte att kontakta oss. Vi finns på mejl, Twitter, Instagram och Facebook.

Här får du koll på vilka titlar som kommit till Öppet arkiv den senaste tiden

PREMIÄRER

fyra_nyanser_av_brunt_2000
Jonas Inde i Fyra nyanser av brunt, Killinggängets serie i fyra delar från 2005. Foto: Elliot Elliot (SVT)

Fyra nyanser av brunt (2005) 

Dramakomedi av Killinggänget. En nitisk far försöker väcka sin skoltrötte sons nyfikenhet och tar med honom till södra Sveriges största smådjurskremering. Samtidigt ramar hans fru in ännu ett foto av sitt sydamerikanska fadderbarn Flavio som bor i en papperskorg. Medverkande: Sofia Helin, Henrik Schyffert, Maria Kulle, Robert Gustafsson, Jonas Inde, Johan Rheborg med flera.

En liten film (1999)

Fyra fristående (varav tre är publicerade i Öppet arkiv) filmer av Killinggänget med ironi, tragik och satir.  Medverkande: Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Jonas Inde, Andres Lokko, Martin Luuk, Johan Rheborg, Suzanne Reuter med flera.

Ben & Gunnar – en liten film om manlig vänskap 

På sista versen – en liten film om döden

Torsk på Tallinn – en liten film om ensamhet

(Gunnar Rehlin – en liten film om att göra någon illa – Öppet arkiv har ej rättigheter att visa detta avsnitt.)

Sjukan säsong 1 (1995) och 2 (1997) Komediserie. På Sjukans avdelning för obestämda mag- och hjärtsjukdomar finns tre patienter som tycks trivas oförskämt bra. De är diversearbetaren Bert Hersby (Björn Gustafson), östermalmsbon Rutger Ahlenius (Ulf Brunnberg) och morsgrisen Patrik Larsson (Jan Mybrand). De vårdas med fast hand av den något tankspridda Dr. Söderberg (Anita Wall) och sjuksyster Nader (Lasse Lindroth) som envisas med att kalla alla patienter för ”Svenne”.

NÅGRA TITTARÖNSKEMÅL SOM KOMMIT TILLBAKA

Det är över 700 titlar som kommit tillbaka till Öppet arkiv i samband med det nya avtalet – listan nedan är endast ett litet urval av dem. Är det något speciellt du söker? Gå in och leta efter din favorit i Öppet arkiv.

goda_grannar2000x800px_2
Alla säsonger av Goda grannar är tillbaka i Öppet arkiv. Foto: Lars Wiklund (SVT)

Julia och nattpappan (1971) En serie för hela familjen av Maria Gripe om Julia, nattpappan Peter och ugglan Smuggel och deras upplevelser.

Stieg Trenter: I dag röd (1987), Lysande landning (1987) och Träff i helfigur (1987), Som man ropar ( 1988)

Skuggornas hus (1996) Dramathriller om en klass som reser till Gotland visar sig sova över i ett hemsökt hus.

S:t Mikael säsong 1 (1998) Det sammansvetsade teamet på S:t Mikaels sjukhus kämpar mot klockan, utmattningen och ständigt hot om nedskärningar. Humorn blir den ventil som får dem att stå ut.

Jakten på Bo Hansson (1977) En filmberättelse om kompositören och musikern.

Goda grannar säsong 1, 2 (1987), säsong 3 (1988) Träffa Helge, Iris och deras vänner på Caféet.

Nybyggarland säsong 1 (1972) och säsong 2 (1974) Mikael Edman lämnar sin tillvaro som fattig backstugesittare i Anundsjö och vandrar tillsammans med sin dotter Malin upp mot Vilhelmina. Han lämnar resten av familjen efter sig på kyrkogården i Anundsjö: hans hustru och de tre yngsta barnen dog i rödsot under våren. De går genom det vårgranna landskapet upp till det nybygge Mikael köpt ovanför Vilhelmina. Han har beslutat sig för att bli egen herre, han ska skapa en tillvaro för sig och sin dotter utan fattigdom och förnedring.

Skeppsholmen säsong 1 och 2 (2002–2004)  Familjen Eldh lever i en skenbar idyll där flera generationer bor under samma tak och tillsammans driver ett båtvarv. Kärleken mellan IT-paret Anna och Victor sätts på prov när han får chefsjobbet som var vikt för henne. Kollegan Siri försöker övertala Anna att de ska starta en egen webbyrå och medelålders singeln Maggan har precis öppnat restaurang på Skeppsholmen.

Svenska hjärtan säsong 1, 2, 3 och 4 (1987–1998) Återse familjerna i radhusområdet där vad som helst kan hända. Till exempel får någon för sig att köra gräsklipparen i snön på nyårsafton.

Vi är fortfarande inte klara med publiceringen av alla program som ska in i nya basen. Men vi på redaktionen arbetar så fort vi kan och hoppas att vi har fyll upp hela basen till mitten av maj 2017.

Saknar du något program som vi tidigare har gått ut med ska komma till Öppet arkiv? I samband med att vårt nya avtal trädde i kraft så fick några av titlarna som vi planerat in i april och maj stryka på foten. Vi beklagar detta men arbetar för att de flesta av dessa ska kunna publiceras någon gång under året.

NOSTALGI_KLICK

 

Vecka 14 2017

Gösta Ekman 1976 Foto: Bertil S-Son Åberg
Gösta Ekman 1976 Foto: Bertil S-Son Åberg

Gösta Ekman 1939 – 2017

Macklean
Vid hovet levs ett liv i överflöd och prakt. Fester och skådespel avlöser varandra. Adelns herrar och damer dansar, älskar, intrigerar och tävlar om kungens gunst. Men vid hemliga möten konspireras också mot hans liv. Till detta Stockholm kommer Rutger Macklean, adelsman och officer. Hans ambition är att göra karriär. Med Gösta Ekman som Gustav III.

Soldater i månsken
Människor sover för lite, blir farliga för sig själva och andra. Byggmästaren Roffe och den sjukskrivne adjunkten Gunnar känner inte varandra, men de har ett gemensamt – de slutar sova. Tillvaron rasar samman och de tvingas inse att de måste förändra sina liv. I rollerna Gösta Ekman, Göran Ragnerstam m.fl.

Mumlan
Ett program för de allra minsta från 1973. Lite fakta, lite lek med rörelser, lite skoj med Gösta Ekman och Lena Söderblom.

Mumintrollet
Serie i tretton avsnitt av Tove Jansson och Lars Jansson. Gösta Ekman spelar Kungen.

Experimentlek
En naturvetenskaplig serie med för barn, den första som gjorts. Serien vill lära barn från förskoleåldern och uppåt en del elementära ting om deras konkreta omgivning.  Lekfullt och lättfattligt experimenteras det med exempelvis magneter, tyngdpunkter, ljud och ljus. Programledare och experimentutförare är Gösta Ekman och Per Ragnar.

Svea Hund på Göta Lejon
En revy i sju stycken av Hans Alfredson och Tage Danielsson. Medverkar gör även bl.a. Gösta Ekman, Lena Nyman, Tommy Körberg och Monica Zetterlund.

Konstgjorda Pompe
En TV-version av AB Svenska Ords sommarrevy på Gröna Lund 1963. Förutom Hasse & Tage medverkar bl a Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Monica Nielsen, Lill Lindfors, Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Ekman.

Hundarna
Tv-pjäs som utspelar sig i en observationsbunker en tid efter det att landet ödelagts av kärnvapen. I rollerna bl.a. Gösta Ekman, Lars-Erik Berenett.

Lådan
Svenska Ords intima kabaret filmad på Berns i Stockholm den 11:e februari 1967. Med Gösta Ekman, Fatima Ekman, Tage Danielsson och Hans Alfredson.

Sveriges magasin: Gösta Ekman och Lena Söderblom
Inslag med Gösta Ekman och Lena Söderblom, bl a som herr och fru Papphammar.

Astrid Lindgren-klipp

Inspelning av ”Ronja Rövardotter”
Från inspelningen av ”Ronja Rövardotter” i Dalsland. Intervjuer med Tage Danielsson, Astrid Lindgren och Hanna Zetterberg.

Ronja och Birk presenteras
Barnen som ska spela Birk och Ronja i filmen ”Ronja Rövardotter” presenteras. Medverkande: Dan Håfström, Hanna Zetterberg, Astrid Lindgren och Tage Danielsson.

Astrid om boken ”Ronja Rövardotter”
Astrid Lindgren berättar om, och läser ur, ”Ronja Rövardotter”.

Inspelning av ”Alla vi barn i Bullerbyn”
Reportage om inspelningen av Lasse Hallströms ”Alla vi barn i Bullerbyn”. Medverkande: Astrid Lindgren, Linda Bergström (”Lisa”), Anna Sahlin (”Anna”), Ellen Demérus (”Britta”), Lasse Hallström och Harald Lönnbro (”Olle”).

Astrid Lindgren om ”Alla vi barn i Bullerbyn” 1962
Intervju med Astrid Lindgren om TV-serien ”Alla vi barn i Bullerbyn”

Astrid Lindgren om Pippi på Folkan
Siw Malmkvist, Sune Mangs och Ulf Brunnberg i Pippi på Folkan. Intervju med Astrid Lindgren.

Den här veckan har vi även publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Sjukan
Komediserie. På Sjukans avdelning för obestämda mag- och hjärtsjukdomar finns tre patienter som tycks trivas oförskämt bra. De är diversearbetaren Bert Hersby, östermalmsbon Rutger Ahlenius och morsgrisen Patrik Larsson. De vårdas med fast hand av den något tankspridda Dr. Söderberg och sjuksyster Nader som envisas med att kalla alla patienter för ”Svenne”. I rollerna bl.a. Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Lasse Linderoth och Anita Wall.

Bröderna Malm – säsong 2
Ytterligare några berättelser om de fyra bröderna Malm. I rollerna: Sven-Eric Gamble, Olof Thunberg, Stig Grybe, Ulf Brunnberg, Fredrik Ohlsson m.fl.

Kuta och kör
En tv-version av Ray Cooneys berömda fars. I rollerna bl.a. Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Stig Grybe och Dan Ekborg.

Ringlek
Pjäs som väckte anstöt för sin ekivoka handling och kvicka dialog när den skrevs 1897. Med bl.a. Lena Nyman, Margaretha Krook och Suzanne Reuter i rollerna.

En plats för dig
Martin Lönnebo inbjuder till andligt knytkalas.

Eva i halvhfemhuset
Barnteater skriven av Jeanette von Heidenstam och Eva Gröndahl.

Aspegren mitt i maten
Jesper Aspegren och kocken Rikard Nilsson ger matlust, tips och idéer.

Kniven i hjärtat
I centrum står Amir från Marocko, hans bäste vän Juan från Chile och den vackra Sabina från Kurdistan. Bergsjön är deras territorium. Tillsammans är de överlevare på förortens villkor: Att vara snabb, hålla ryggen fri och aldrig svika en bror. Men när Juan träffar den vackra Sabina händer något. Manus: Agneta Fagerström-Olsson och Peter Birro.

Myror i brallan på Galapagosöarna
Naturprogram för barn. Om djur och natur på Galapagosöarna. Programledare är Jonas Leksell.

Kanal 3
Programmet handlar om kvinnans förändrade roll i samhället. Från 1984.

Här är ditt liv
Lasse Holmqvist kidnappar en känd person, som i en TV-studio konfronteras med människor och händelser i sitt liv. Tre avsnitt från 1991.

En får inte slöa till
Ett program om bröderna Sandbergs syfabrik i Hillared i Västergötland. Det handlar om fyra bröder som alla är mellan 70 och 80 år och som driver sin lilla konfektionsfabrik på precis samma sätt som vid starten på 1920-talet. Fabriken är ett levande teko-museum och de fyra bröderna jobbar i sin fabrik varje dag.

Mission Malaria
I Afrika dör en miljon barn varje år i malaria. I den lilla muslimska byn Nyamisati, vid Rufiji-flodens delta i Tanzania, är luftfuktigheten maximal och här har alla barn malaria. Hit flyttade 1984 läkaren Ingegerd Rooth och sjuksköterskan Marita Johansson, bägge missionärer. Under en vecka följde ett svenskt filmteam deras och bybornas liv i Nyamisati och kringliggande öar. Från 2005.

Reportage K: Karin Boye
Karin Boye tog sitt liv 1941 men hennes diktning hittar ständigt nya läsare. Marianne Moll talar med Boyeforskaren Paulina Helgeson.

 

Vecka 13 2017

ashojdensbk
Fotbollsdramat Åshöjdens BK av Max Lundgren. Foto: SVT.

Den här veckan har vi publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Åshöjdens BK
Fotbollsdrama i tolv delar av Max Lundgren.

Depeche Mode
Vi har publicerat flera klipp och program med bandet.

Dagens visa
Små barn sjunger visor.

Aprilskämt
Vi har fyllt på med flera aprilskämt ur SVT:s historia.

Weeping Willows
Vi har publicerat flera klipp med bandet som firar 20 år sedan albumdebuten i veckan.

Saint Berthélemy – vår sista koloni
En film från 1962 av Sten Nordensköld om ön Saint Barthélemy, före detta svensk koloni.

S:t Berthélemy – vår sista koloni
En film från 1977 av Björn Fontander om ön S:t Barthélemy, som under åren 1784-1878 var en svensk koloni.

Emmylou Harris
Flera klipp med sångerskan som fyller 70 år den 2 april.

Biekkat Sámis
Samiskt samhällsreportage. Två brödrapar i Kiruna kommun har det gemensamt att de valt att leva tillsammans. Edmund Sunna lovade sin mor att aldrig lämna sin bror Fredrik, som har en intellektuell funktionsnedsättning, till samhällsvård. Bertil och Ivar Viertotak har bott bortom all civilisation hela livet och levt av renskötsel.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramerna Kniven i hjärtat och Ringlek, samt flera klipp med Astrid Lindgren.

Peter Haber om pappa Rudolf

Peter Haber i rollen som pappa Rudolf i Sunes jul. Foto: SVT
Peter Haber i rollen som pappa Rudolf i Sunes jul. Foto: SVT

I podcasten ”Nemo möter en vän” av Nemo Hedén berättar Peter Haber om rollen som pappa Rudolf från Sunes jul. Julkalendern från 1991 om Sune och hans familj blev för ett par månader sedan framröstad som tidernas bästa julkalender i Öppet arkivs stora omröstning.

Peter Haber berättar att han fortfarande får höra av folk att de älskar hans roll som Sunes pappa Rudolf.

– Jag hör det ibland, men jag kan inte förstå det. Det är svårt att ta in. Jag gjorde ju bara den där pappan i Sune.
– Men jag blir också väldigt glad och att det är otroligt roligt.

Skådespelaren upplever det som att han ser flera drag av sin egen personlighet i karaktären.

– Det är klart att jag har massa saker gemensamt med Rudolf. Detta att intill det maniska försöka att ta hand om sin familj och se till att alla har det bra. Även fumligheten känner jag igen hos mig själv.

Rollerna till Sunes jul blev sent tillsatta, då SVT egentligen hade planerat att göra Barna Hedenhös som julkalender istället.

– När SVT hörde av sig och berättade att de skulle göra en julkalender baserade på böckerna om Sune, visste jag inte vad Sune var för någonting. Jag fixade fram en massa av böckerna om honom och kände att ja det här kan man göra någonting på.

– Sen blev julkalendern väldigt populär och utifrån det blev det också biofilmen ”Sunes sommar”. Som också den blev en väldig succé.

Peter Haber anser att en humoristisk roll är en väldig utmaning då det handlar i högre grad om tajming i repliken mot när man spelar drama.

– Det viktiga är att man måste göra det på allvar. Du får inte ha tanken nu ska jag vara rolig, för då är det kört.
– Komedi och fars för mig det är en slags ångest. Jag menar Rudolf får ju ångest och den måste på något sätt göras på allvar.

 

Se hela Sunes jul på Öppet arkiv här.
Författaren Sören Olsson berättar om hur Sunes jul blev till här.

Vecka 12 2017

Aretha Franklin 1968. Foto: Bertil S-son Åberg
Aretha Franklin 1968. Foto: Bertil S-son Åberg

Aretha Franklin fyller 75 år den 25 mars

Lady soul (1968)
En inspelning från Aretha Franklins Sverigebesök i maj 1968.

Jan Hemmel 1933 – 2017

Skånska mord (1986)
Dramaserie regi av Jan Hemmel, Richard Hobert och Leif Krantz.

August Palms äventyr (1985)
Tv-pjäs i tre delar om agitatorn August Palm, en uppkäftig skräddare som utmanade präster, länsmän och borgmästare med häpnadsväckande resultat. I regi av Jan Hemmel.

Hemmel i Frankrike (1991)
Jan Hemmel reser runt i Frankrike, på cykel med videokamera.

Torntuppen (1996)
En berättelse om den lätta döden och det svåra livet, efter Jan Fridegårds romaner ”Torntuppen” och ”Porten kallas trång”. I regi av Jan Hemmel.

Sven-Erik Magnusson 1942 – 2017

Fesitvalsommar: Sven-Ingvars (1996)
Sommarprogram från Gatufesten i Sundsvall med bl.a. Sven-Ingvars.

Bland annat lätt blandat (1968)
Sven-Ingvars, med Sven-Erik Magnusson, framför ”I nästa stad (finns många vackra flickor)”, i parken intill Lisebergs stora scen.

Sven-Ingvars i ”Det kommer mera” (1996)
Sven-Ingvars framför ”Hus till salu” och ”Lika ung som då”. Därefter intervjuas Sven-Erik Magnusson av Anders Lundin och Arne Hegerfors.

Sven-Ingvars i ”Go’kväll” (2002)
Sven-Ingvars framför ”När rocken kom till byn” och ett portpurri av ”En prästkrage i min hand”, ”Ett litet rött paket”, ”Önskebrunnen”, ”Å jänta å ja”, ”Luffarvisan” och Kristina från Vilhelmina”.

Allsång på Skansen: Sven-Ingvars (2002)
Underhållning från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm med bland andra Sven-Ingvars på scen.

Joakim Thåström fyllde 60 år den 20 mars

Öronaböj: Ebba Grön (1979)
Inspelning från Kåren i Stockholm den 6 mars 1979 med punkgruppen Ebba Grön. Gruppen framför: ”Det är mitt liv”, ”Tyst för fan”, ”Slicka uppåt, sparka neråt”, ”Mona Tumbas Slim Club”, ”Vad ska du bli?”, ”Skjut en snut”, ”Profit” och ”I wanna fuck your dog”.

Musikbyrån: Thåström (2002)
Joakim Thåström intervjuas.

Tomas Tengby: Thåström (1997)
Joakim Thåströms band Peace, Love and Pitbulls framför ”Caveman” och därefter intervjuas Joakim Thåström av programledaren Tomas Tengby.

Spegeln – Sjunger musikrörelsen på sista versen (1978)
Ett program om den svenska progressiva musikrörelsen som växte fram i slutet av 60-talet. Redan efter några år var den väletablerade med ett nät av skivbolag, distrubitionsbolag och musikställen. Programmen vill klarlägga om musikrörelsen infriat förhoppningarna och vad som egentligen har hänt med den. Medverkar gör bland andra Ebba Grön med Joakim Thåström.

Den här veckan har vi även publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Mosaik (1990)
Kosmopolitiskt magasin med nyheter, reportage och underhållning.

Godnattstunden med Barbro Hörberg (1969)
Barnprogram för små barn med Barbro Hörberg.

I kaxiga poeters sällskap (2005)
Visst kan man tävla i poesi. Vår guide är den 26-årige estradpoeten Özgur Kibar som för oss till Borås Open och SM i Avesta. Det handlar om Poetry Slam – estradpoesi – en rörelse som vuxit sig stark i Sverige sedan mitten av nittiotalet. Här handlar det inte bara om att läsa texter. Publiken är med och poängsätter hela uppförandet.

Bygden blir vad du gör den till (1941)
Kortfilm av Per Nilsson-Tannér. Filmen skildrar en utvecklingshistoria sådan den i verkligheten gestaltat sig i en by i Jämtland. Inspelningen har skett under direkt medverkan av ortsbefolkningen.

Mark och hans grannar: Cardigans (1994)
The Cardigans framför ”Rise and Shine”.

Made in Sweden – for export: Merit Hemmingson (1975)
Merit Hemmingson framför ”Lapp-Nils polska”.

Den bergtagna (1965)
En kärlekens tragedi av Victoria Benedictsson. Med bl.a. Gunnel Broström, Anders Ek och Ulla Sjöblom i rollerna.

Televisioner (1974)
Underhållning av Eva Moberg –  en blandning av satir, parodi och enkla tragikomiska berättelser. Medverkar gör Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård, Claire Wikholm och Jan-Olof Strandberg.

Sommartid (1989)
Alf Pilnäs i rollen som ”Kurt Olsson” förklarar hur sommartiden fungerar.

Bandyfeber (1971)
Ett underhållningsreportage om Laget, Anhängarna och Portföljerna. En halvtimme om bandyn i Ljusdal och människorna runt omkring.

Dr Kokos kärlekslaboratorium (1999)
En samling ihopflätade sketcher om kärlek och relationer. Föreställningen gick ursprungligen på Stockholms Stadsteaters scen Backstage.

Nästa vecka kommer vi bland annat publicera dramaserien Åshöjdens BK samt flera Aprilskämt från förr.

Vecka 11 2017

Loranga, Masarin och Daragnjang. Foto: Björn Edergren
Loranga, Masarin och Dartanjang. Foto: Björn Edergren.

Den här veckan har vi publicerat följande titlar i Öppet arkiv:

Loranga, Masarin och Dartanjang (1975)
Barnprogram om Loranga, Masarin och Dartanjang som bor på en gård i Uppland, om deras äventyr och underfundigheter. Det är den första dockfilmsproduktionen i animationsteknik som gjorts inom svensk tv.

Albert och Herbert: Mordet på Skomakargatan 15 (1984)
En mördare går lös i Haga. Nästa offer finns på Skolgatan 15. En inspelning av föreställningen på Lisebergsteatern 1984. Med Sten-Åke Cederhök och Thomas von Brömssen.

N P Möller fastighetsskötare (1975-80)
Säsong 3 – 5 av dramaserien om händelser ur livet på Solgatan 16. Nu ligger samtliga säsonger av serien publicerade på Öppet arkiv.

Drottning av Sverige (1997)
Sex fristående avsnitt om Bernadotternas drottningar.

Barbro berättar (1977)
Sveriges bidrag i en samproduktion mellan nordiska länder om hur barn i de olika länderna upplevde slutskedet av andra världskriget.

Det går an (1963)
Pjäs av Carl Jonas Love Almqvist. Inledning av Karin Westman-Berg. I rollerna: Helena Brodin, Lars Lind, Margaretha Krook m.fl.

Spring-omkring-teatern (1970)
Fru Karlsson, haren, hästen, häxan och jaktleoparden går alla till doktorn för att få hjälp. Medverkande är Monica Nielsen och Jonas Bergström.

Sju pojkar: Torgney Lindgren (1991)
Torgny Lindgren minns sin barndoms by i Västerbotten. Det handlar om pojkstreck och övernaturliga upplevelser, spännande och otäcka händelser. Det är berättelser fulla av underfundighet och Torgny Lindgrens speciella berättargeni. Sju pojkar, som numera hunnit bli vuxna män och författare, om pojkårens upplevelser och minnen, hemligheter, skräck och lycka.

Skymningssagor (1989 – 1995)
Tre nya avsnitt publicerade av författaren Barbro Lindgren.

Sagoboken: Storasyster och lillebror (2001)
Claire Wikholm läser ”Stora syster Lille bror” av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.

Historien om den lilla farbrorn (1980)
Tecknad saga om hur man kan skaffa sig en vän om man är ensam. Författare: Barbro Lindgren.

 

Nästa vecka kommer vi bland annat hylla Joakim Thåström som fyller 60 år samt publicera humorprogrammen Televisioner och Dr Kokos kärlekslaboratorium.

Michelangelo är tittarnas mellofavorit!

MELODIFESTIVALEN-1975_skifs_michelangelo_vinnare
Björn Skifs med Michelangelo i Melodifestivalen 1975 kom femma när det begav sig. I Öppet arkivs tittarröstning, över 40 år senare, kom han etta! Foto: Kenneth Thorén (SVT)

Schlagernostalgi! Tittarna har röstat fram en vinnare av de bidrag som aldrig tog hem Melodifestivalen men som nu fått en andra chans.

Mi-Mi-Mi-Michelangelo! Björn Skifs bidrag i Melodifestivalen 1975 är en sådan hit att det nästan  är svårt att förstå att den aldrig vann där och då. Men då ska vi ha i åtanke att melodin tampades både mot Lasse Berghagens ”Jennie, Jennie” (som vann) och ”Bang en Boomerang” med Svenne och Lotta. Michelangelo kom femma. Men i tittarnas omröstning, över 40 år senare, har bidraget äntligen fått revansch!

mello_se_alla

Här är hela listan:

1. Michelangelo – Björn Skifs 1975 Se bidraget här. 21% av rösterna.

 2. Not a sinner nor a saint – Alcazar 2003 Se bidraget här. 16 % av rösterna.

 3. Dansa i neon – Lena Philipsson 1987 Se bidraget här. 8% av rösterna.

 4. Delad fjärdeplats 6% av rösterna:

Picadilly Circus – Pernilla Wahlgren 1985 Se bidraget här.

Dover-Calais – Style 1986 Se bidraget här.

Johnny the rocker – Magnus Uggla Band 1979 Se bidraget här.

PERNILLA-WAHLGREN_melodifestivalen_1920
Pernilla Wahlgren inför Melodifestivalen 1985 där hon tutade upp i fyrstrukna ciss i ”Picadilly Circus”. Bidraget kom fyra det året (Kikki Danielsson vann med ”Bra vibrationer”) och i tittarnas omröstningen fick hon samma placering. Foto: Bertil S-son Åberg (SVT)

 5. Delad femteplats 5% av rösterna:

Mitt i ett äventyr – Carola Häggkvist 1990 Se bidraget här.

Högt över havet – Arja Saijonmaa 1987 Se bidraget här.

 6. Crazy in love – Jill Johnson 2003 Se bidraget här. 4% av rösterna.

 7. Delad sjundeplats 3% av rösterna:

Alla flickor – Linda Bengtzing 2005 Se bidraget här.

We are all the winners – Nick Borgen 1993 Se bidraget här.

Upp över mina öron – Eriksson och Glennmark 1989 Se bidraget här.

MELODIFESTIVALEN-1989_orup_glennmark
Eriksson och Glennmark kom tvåa med ”Upp över mina öron” efter Tommy Nilssons ”En dag” i Melodifestivalen 1989.  I tittarnas omröstning kom bidraget sjua. Det blir ingen tårta den här gången heller. Foto: Björn Edergren (SVT)

 8. Delad åttondeplats 2% av rösterna:

(Du är så) Yeah yeah wow wow – Martin Svensson 1999 Se bidraget här.

Växeln hallå – Janne Lucas Persson 1980 Se bidraget här.

 9. Delad niondeplats 1% av rösterna:

Ska vi plocka körsbär i min trädgård – Ann Christine Bärnsten 1975 Se bidraget här.

Hallå hela pressen – Chattanooga 1982 Se bidraget här.

ABC – Anna Book 1986 Se bidraget här.

Alexandra – Sound of Music 1987 Se bidraget här.

Symfonin – Loa Falkaman 1990 Se bidraget här.

MELODIFESTIVALEN--1975_KORSBAR
”Ska vi plocka körsbär i min trädgård – du och jag, wow wow wow?” Ann-Christine Bärnsten i Melodifestivalen 1975 – samma år som Michelangelo med Björn Skifs som kom etta i denna omröstning. Foto: Kenneth Thorén (SVT)

4% av rösterna gick till ”Inget av alternativen – jag skulle röstat på en annan låt!”

 Saknar du bidrag från senare år? Öppet arkiv har endast rättigheter att visa program som sänts innan den 1 juli 2005. Därför har vi inte med bidrag från 2006 och framåt.

mello_se_alla

Janne ”Loffe” Carlsson – 80 år

Janne "Loffe" Carlsson, 1980. Foto: Bo-Aje Mellin
Janne ”Loffe” Carlsson, 1980. Foto: Bo-Aje Mellin

Janne ”Loffe” Carlsson fyller jämnt i veckan, därför passar Öppet arkiv på att prata med skådespelaren och musikern om hur det är att åldras, kändisskapet, karriären och varför han tycker dagens Melodifestival istället borde heta Cirkusfestivalen.

Hur känns det att fylla 80 år?

– Inget vidare faktiskt, det är rätt sorgligt att bli gammal. Men att fylla 80 år är faktiskt ett mål som jag haft, att så gammal ska jag försöka bli. Nu får jag sätta upp ett nytt mål så att jag får fylla 90 också. Jag har en femårsplan hela tiden för vad jag ska göra de kommande åren. Nu när jag fyller 80 år börjar jag på en ny plan.

Hur ser din nya femårsplan ut?

– Jag ska spela musik, teater, måla och försöka hinna med att spela en del golf också. Man måste hålla igång annars blir man gammal på riktigt.

Du var programledare för Melodifestivalen 1981. Mycket har hänt med programmet sedan dess, hur ser du på Melodifestivalen i dagsläget?

– Du menar Sveriges största karaoketävling, haha. Jag är inte intresserad av programmet nu för tiden, det är inget som tilltalar mig. Nu ser jag det som ett barnprogram.
– Jag tycker det var bättre på tiden då jag var programledare eftersom det var en riktig orkester på plats. Dessutom tycker jag att det var kul att alla sjöng på svenska då, ett språk som alla förstår.

– Då var det en melodifestival, nu är det en cirkusfestival.

 

Någonstans i Sverige (1973)

NAC5GONSTANS-I-SVERIGE-1920
Janne Carlsson som karaktären ”111:an Loffe”. Foto: Bo-Aje Mellin

Hur fick du rollen i Någonstans i Sverige?

– Jag träffade Bengt Lagerkvist av en tillfällighet på Operakällan i Stockholm. Det fanns en plats ledig och den visade sig vara bredvid honom. Vi började prata med varandra och blev världens kompisar, han var en härlig man.
– Två veckor senare ringde han mig och berättade att det fanns en roll som han trodde skulle passa mig. Det var rollen som ”Loffe”.

Efter att programmet sändes kom Janne Carlsson att bli ”Loffe” med hela det svenska folket.

Även om du var känd innan blev du riktigt folklig först när du spelade rollen som ”Loffe”.

– Ja, det var ett alldeles kolossalt genomslag. Jag var inte förberedd på det och hade heller ingen plan för att utnyttja kändisskapet. Senare när jag gjorde alla nöjesprogram på 80-talet blev det ännu värre. Då kunde jag knappt gå ut på gatan. En gång tog jag med mina barn till ett badhus och de blev undanknuffade av alla människor som ville komma fram till mig.

Händer det ofta att folk kommer fram till dig idag också?

– Jadå, jag har varit i Fuengirola i Spanien i fyra månader och till och med där nere kom det fram folk nästan varje dag till mig. Nu för tiden är det bara roligt och jag har aldrig tyckt illa om kändisskapet. Folk är vänliga och har en så positiv bild av mig efter allt som jag har gjort.

– En annan positiv sida är att jag ser till att sköta mig bättre på grund av kändisskapet. Jag vill inte gå ut berusad och ställa till med något så att folk får en sämre bild av en.

– Den enda begränsning det gett mig är att jag inte kan åka exempelvis en Finlandsfärja. För på sådana ställen är folk så berusade att de aldrig låter mig vara ifred.

 

Vem älskar Yngve Frej? (1973)

Janne "Loffe" Carlsson som fotografen Nisse Pettersson i "Vem älskar Yngve Frej". Foto: Bertil S-son Åberg
Janne ”Loffe” Carlsson som fotografen Nisse Pettersson i ”Vem älskar Yngve Frej”. Foto: Bertil S-son Åberg

I ”Vem älskar Yngve Frej” spelade du mot Allan Edwall, hur var den upplevelsen?

– Det gick utmärkt. Vi kände varandra sedan tidigare, då vi spelat mot varandra på Dramaten. Han var en kul typ och var en av de skådespelarna som jag beundrade.

 

 På palmblad och rosor (1976)

Carlsson tillsammans med Gunnel Fred i På palmblad och rosor. Foto: Lars Wiklund
Carlsson tillsammans med Gunnel Fred i På palmblad och rosor. Foto: Lars Wiklund

– Efter att ”På palmblad och rosor”sändes var det första och enda gången som jag fått hatbrev skickat till mig. Folk var upprörda eftersom jag kallade den gamla kvinnan ”kärringjävel”. Dessutom tar min karaktär livet av henne på slutet, men egentligen är han den enda personen som verkligen bryr som henne.

Genombrottet (1981)

"Loffe" som karaktären Gytorp i Genombrottet. Foto: SVT
”Loffe” som karaktären Gytorp i Genombrottet. Foto: SVT

Om du får välja ett program med dig som Öppet arkiv ska återpublicera, vilket skulle det vara?

– Genombrottet, som skrevs av Jan Guillou. I filmen spelar jag karaktären Gyttorp, en taxichaufför som avskydde utlänningar och misstrodde politiker. Jag tycker att det är en film som folk verkligen borde se igen.

Ni kan se Genombrottet i Öppet arkiv här.

Musikern

Janne "Loffe" Carlsson bakom trummorna 1975. Foto: Bo-Aje Mellin
Janne ”Loffe” Carlsson bakom trummorna 1975. Foto: Bo-Aje Mellin

Som musiker har du spelat med flera stora artister bland annat rocklegenden Jimi Hendrix, hur var den upplevelsen?

– Jimi Hendrix var ett fan till min grupp ”Hansson & Karlsson”, så vi började spela tillsammans efter att han frågat efter oss, berättar ”Loffe” och härmar Jimi Hendrix amerikanska uttal av Hansson & Karlsson.
– Hendrix och hans band var höga större delen av tiden. Detta var innan han blev poppis och slog igenom med låten ”Hey Joe”.

Tiden som programledare

 

Janne Carlsson gjorde flera nöjesprogram för SVT på 80-talet som Janne Carlsson show, Loffe på Cirkus och Kulan.

Hur upplevde du att det var att göra dina underhållningsprogram?

– Det var riktigt kul att göra allihopa och alla stora namn kom till oss. Många av de stora artisterna hade ett tejp med sin musik med sig. Men sen när de var på plats och fick höra vår orkester spela kom de flesta och bad att få sitt tejp tillbaka. De ville ha livemusik med orkestern istället, vilket jag som musiker verkligen förstår.

”Livet är som en chokladask… och jag har fått smaka på alla i lådan.”

Du har haft framgångsrika karriärer både som skådespelare, programledare, musiker, bildkonstnär och reklammakare. Hur har du hunnit med allting?

– Jag har bara jobbat på och tagit en sak i taget. Dessutom har jag hunnit med barnen också och att resa runt i världen. Jag har haft tur som har kunnat hålla med så många olika saker.

Har inte talang haft något att göra med det också?

– Jo den har hjälp turen på traven, haha.
– Livet är som en chokladask med olika bitar och jag har fått smaka på alla i lådan.

Finns det någonting i din karriär som du är extra stolt över när du blickar bakåt?

– Jag vet inte, det är mer saker som hänt privat som jag börjar tänka på.

Som dina barn?

– Ja de är bra. Ingen av dem röker och det gör inte barnbarnen heller, säger Janne Carlsson och skrattar.

I sommar kommer Janne ”Loffe” Carlsson spela i farsen ”Rent mjöl i påsen” i Borgholm.
Han fyller 80 år den 12 mars 2017.

Se alla våra program med Janne ”Loffe” Carlsson här.

 

Vecka 10 2017

Lena Nyman i dramat Lysistrate, 1981. Foto: Bo-Aje Mellin
Lena Nyman i dramat Lysistrate, 1981. Foto: Bo-Aje Mellin

Janne ”Loffe” Carlsson fyller 80 år i veckan. Det firar vi med att publicera fler program med skådespelaren och musikern.

Janne Carlsson show (1981)
Glada upptåg, spektakel, sång och dans från Cirkus i Stockholm.

Genombrottet (1981)
En kvick och elak satir över vad som kan hända när en okänd person med det sprängladdade namnet Gyttorp (Janne ”Loffe” Carlsson) dyker upp i TV-studion och lägger fram ett politiskt program. Manus är skrivet av Jan Guillou.

Kulan (1990)
Janne ”Loffe” Carlsson roar oss från sin festvåning i Studio 2, med artister och gäster av alla slag. Gäst är bland annat megastjärnan Mariah Carey.

Popside (1967)
Musikprogram med bland andra Hansson & Karlsson och The Hollies.

Hemma (1993)
Ingela Agardh samtalar med musikern och skådespelaren Janne ”Loffe” Carlsson om dennes karriär.

Läs vår intervju med ”Loffe” där han berättar om hur det känns att fylla 80 år, kändisskapet och karriären här.

Öppet har även publicerat:

Lysistrate (1981)
En provocerande och frodig komedi av Aristofanes. Världslitteraturens första ”kvinnopjäs”. Lysistrate organiserar en erotisk strejk för att få slut på kriget mellan Aten och Sparta. Med bl.a. Lena Nyman och Inga Gill i rollerna.

Plus (1987)
Det allra första avsnittet av programmet. Programledare är Sverker Olofsson.

Sex damer i leken (1981)
En glad sensuell revy med kvinnan i centrum, snabba ryck över scengolvet, sång och dans. Från Intima teatern i Stockholm.

Jackpot (1980)

TV-pjäs om flyttkarlen Kurre, som jobbar i en bransch full av grå arbetskraft och svarta pengar. I rollerna: Tommy Johnson, Margareth Weiers och Ingvar Hirdwall.

Moment (1971)
Från repetition av Stockholms Stadsteaters pjäs ”Tjejsnack”. Suzanne Osten, Margareta Garpe och Lena Söderblom diskuterar. Från Grupp 8:s låglönedebatt i ABF-huset. Suzanne Olsson, SECO, om Kommunförbundets kongress i Eskilstuna. Kvinnor från utländska kvinnoorganisationer berättar vilka planer de har och vilken syn de har på mannen.

Vera med flera (2003)
Ett barnprogram om flickor, hästar, myter, vänskaps- och familjeförhållanden.

Varje morgon likadant (1992)
En underhållande dokumentär av Ylva Hemstad. Vi köar, vi byter och vi trängs. Plikttroget jäktar vi till våra arbeten, vecka efter vecka. År efter år.  En film om rusningstid – om ”livstid” som knappast räknas. Om Thores 7 timmar om dagen mellan Kumla och Rotebro. Om Mats 15 sekunder i trappan i Knivsta.

Frank Heller berättar (1983)
Programserie om författaren Frank Heller (Gunnar Serner), och den tid han levde i. Denna del omfattar åren 1886 – 1912.

Söndagskväll med Viktor Klimenko (1982)
Sånggudstjänst med Viktor Klimenko och Pingstkyrkans hornmusikkår i Jönköping.

 

 

Nästa vecka kan vi se fram emot att återse Albert och Herbert: Mordet på Skolgatan 15, Loranga, Masarin och Dartanjang samt och hylla Barbro Lindgren som fyller 80 år.