Kommungranskarna återvänder till Götene

demostration

Foto: SVT

Sedan starten 2008 har nöjesparken Medeltidens värld kostat skattebetalarna många miljoner. Efter Kommungranskarnas senaste reportage i november 2012 har kommunen fått investera ytterligare 12 miljoner kronor i det förlustbringande projektet. Detta trots att parken är stängd sedan 2011.

I dagsläget har parkens alla delar av värde sålts av för en spottstyver i förhållande till vad det från början har kostat, mycket till artisten Martin ”E-Type” Eriksson. Kvar står en rosa borg som fortsätter att kosta kommuninvånarna.

– Det tråkiga är ju förhållandet mellan allmänheten och oss politiker. Jag känner att folk inte litar på oss i Götene längre, säger Anders Månsson, ordförande i lokalpartiet Götenes Framtid och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Se fortsättningen på Götenehistorien ikväll kl 20:00 på SVT 1.

Medeltidens Värld fortsätter att kosta kommunen

UG_gotene_borgen_0

Foto: SVT

 

Länsstyrelsen kräver tillbaka bidrag på 900.000 från parken, ett bidrag som projektet fick när det drog igång.

– Det finns ingen verksamhet där. Alls, säger Mirja Hjers på länsstyrelsens landsbygdsenhet till P4 Skaraborg .

Det är bland annat Bert Karlsson kravet är ställt till, men kommunen har lovat att betala minst hälften.

Satsningen Medeltidens Värld har hittills kostat skattebetalarna minst 100 miljoner kronor.

 

 

Även Göteborgsreportaget friat i Granskningsnämnden

GBG-staffanstorp-988x278

Göteborgs kommun granskades under 2013

Det var inte bara Staffanstorps kommun som var på fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Även Göteborgs stad skickade representanter till mässan och anordnade mycket generösa bjudningar, som tillsammans med felaktiga kvitton och en i många fall obefintlig ekonomisk kontroll blev upptakten till ett uppmärksammat avslöjande.

Programmet blev anmält av en person som hävdade att det var en attack mot ledande Göteborgspolitiker.

Granskningsnämnden gör följande bedömning:

”Nämnden konstaterar att programmet granskade de utgifter som Göteborgs kommun haft i samband med en fastighetsmässa i Cannes. Enligt nämndens mening ligger ett inslag av denna karaktär väl i linje med SVT:s gransknings-skyldighet enligt sändningstillståndet. Nämnden konstaterar vidare att de två politiker som anmälaren nämner i sin anmälan båda medverkade i programmet och fick möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot Göteborgs kommuns hantering av utlägg och kvitton i samband med fastighetsmässan. Nämnden kan inte finna att vad anmälaren anfört medför att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.”

Kommungranskarna på Grävseminariet

sophia

Foto: Valeria Helander

 

På Föreningen grävande journalisters årliga seminarium, Gräv, var Sophia Djiobaridis från Kommungranskarna ett mycket uppskattat inslag senaste helgen.

Intresset för hennes föreläsning; ”Ansvarsintervjuer” var högt bland landets grävjournalister som var på plats i Umeå för att lyssna och lära från andra.

Publiken var mycket engagerad i föreläsningen vilket ledde till många frågor och en bra diskussion. Många undrade hur Sophia Djiobaridis går tillväga när hon gör sina uppskattade och oftast väldigt lyckade intervjuer. Det bästa tipset hon kunde ge sina kolleger var:

- Lyssna på svaren! Koncentrera dig inte på nästa fråga utan lyssna och försök skapa ett samtal.

Många undrade också över hur hon reagerar på den dåliga stämning som kan uppstå, hur man på bästa sätt hanterar slingrande politiker och hur man ska ställa sig till budskapsslingor.

En annan fråga som ställdes var vad hon personligen tycker är svårast att hantera under en intervju. Svaret var:

- Att inte bli arg när folk ljuger.

 

 

Kommungranskarnas reportage frias i GRN

UG-staffanstorpsskylt_0-988x555

Det var i oktober 2013 som Kommungranskarnas reportage om Staffanstorps politiker och deras resor till fastighetsmässan MIPIM i södra Frankrike sändes.

När Uppdrag granskning gick igenom de kvitton som politikerna som deltagit begärt ersättning för framkom ett mönster med mycket öl, vin och sprit.

Och under de tre år som kommunen deltagit på mässan finns inte ett enda konkret bevis på att det gett Staffanstorps invånare något i utbyte.

Programmet anmäldes av fem personer till Granskningsnämnden för radio och tv.

Nämnden skriver följande i sitt beslut:

Nämnden, som tagit del av det anmälda programmet och inslaget, anser inte att de förhållanden som anmälarna tar upp medför att programmet den 2 oktober 2013 strider mot någon bestämmelse i SVT:s sändningstillstånd eller
bestämmelsen om otillbörligt gynnande i radio- och tv-lagen.

”Parken fortsätter att leva”

hannaklar

Hanna Nyberg är vanligtvis reporter på Västnytt. Men just nu gör hon ett inhopp på Kommungranskarna för att följa upp Götene-granskningen. Hon fick tre snabba frågor på hur arbetet fortskrider.

Hur går det? 

Det är snårigt – och roligt!  Jag sätter mig in i de avtal som kommunägda Medeltidens Värld tecknat med Bert Karlssons bolag och andra intressenter i turismsatsningen.

Är Götene-historien inte slut?

Nej, trots att kommunfullmäktige tog ett beslut om att avveckla parken i juni 2013 fortsätter den att leva – både i förvaltningsrätten och i kommunens budget. Och i människors minne.

Vad är det mest spännande med det här jobbet?

Hur en medeltida park kan väcka upp så starka känslor. I fredags dömdes en person till fängelse för att ha hotat Kenth Selmosson, då ordförande i Medeltidens värld, till livet efter att affären rullades upp.

Reportaget sänds i mitten av april. Så håll utkik!

Göteborg återvänder till Mipim

Det är dags igen för fastighetsmässan Mipim i Cannes. Och precis som tidigare skickar Göteborg ner politiker och tjänstemän, dock färre i år. Detta uppmärksammades den 7:e mars i SVT:s Västnytt.

Göteborgs kommun fick mycket kritik för att nästan en halv miljon kronor av kommuninvånarnas pengar gick åt till mässan, bland annat till en öppen bar.

Kommungranskarna följer upp tidigare reportage

 

demostration

 

Suget är stort efter att veta vad som hände sedan i de kommuner vi har granskat.

Just nu förbereder vi en resa tillbaka till en av kommunerna vi tidigare granskat, nämligen Götene.

Kommer ni ihåg när kommungranskarna besökte Götene i höstas med anledning av skenande kostnader och dåliga affärer i samband med bygget av äventyrslandet Medeltidens värld?

Nu åker vi tillbaka och granskar turerna kring det numera nedlagda Medeltidens värld, en historia med kommunal miljonrullning som aldrig verkar få ett slut.

Reportaget kommer sändas senare i vår. Har du fler tips så maila oss!

kommungranskarna@svt.se

Efter granskningen: Göteborg ändrar kvittopolicy

FRANCE-REAL-ESTATE-MIPIM-BUSINESS

Foto: TT/ VALERY HACHE 

 
 

Förra året kunde Kommungranskarna avslöja sprit- och klädnotor på skattebetalarnas bekostnad när vi granskade Göteborgs stads och Staffanstorps kommun medverkan vid fastighetsmässan i Cannes.

Årets Mipim går av stapeln nästa vecka och Staffanstorp skickar ingen i år, medan Göteborg skickar 21 personer mot förra årets 40.

Men de fem deltagarna från Fastighetskontoret åker med nya riktlinjer. Nu är det slut på kvittoinlämningen.

-Vi har fattat ett beslut om att alla åker på traktamente istället för att lämna in kvitton, säger Åsa Grip, kommunikationschef på Fastighetskontoret.

Ulf Kamne (MP), ordförande i fastighetsnämnden, i Göteborg anser att det är befogat att han åker.

Tipsen strömmar in

Många tycker att deras kommuner bör granskas. Idag har vi uppdaterat vår tipskarta. Sex kommuner har antingen tillkommit eller utökat antalet tips.  Bland dessa finns bland annat Stockholm, Timrå och Uddevalla.

Men vi vill ha fler tips!

Tycker du att din kommun behöver granskas? Har du dokumentation? Eller vet du bara att något inte står rätt till? Tveka inte att höra av dig till oss.

Fortsätt att tipsa oss på: kommungranskarna@svt.se