Reaktionerna efter Övik-reportaget

övik ny

Kommungranskarna har fått en enorm respons efter vårt program om Örnsköldsvik.

Vi vill tacka alla er som har tittat och tack för alla berömmande mejl och inlägg på sociala medier!

Efter programmet om kommunens agerande i Sekab-affären som sändes för två veckor sen medger Sekabs nuvarande VD Anders Fredriksson att man aldrig borde ha gjort Afrika-satsningen.  

Sekabs hemsida kraschade under sändningen, dock enligt Sekabs twitter på grund av ett mjukvarufel.

Och på Örnsköldsviks kommun fick man tillsätta en krisgrupp för att hantera anstormningen av arga tittare.

Är din kommun med på Kommungranskarkartan?

karta

Vi får ständigt in tips från Sveriges alla hörn. Idag har vi uppdaterat kommungranskarkartan, och några kommuner har bytt färg.

När vi får in ett bra tips så lägger vi in det i kartan. Då blir kommunen gul. När det har kommit in fler än fem bra tips blir kommunen grön. Då ökar chanserna för att vi ska komma dit och granska.

Idag har flera kommuner skiftat färg från gul till grön. Bland annat Nynäshamn, Södertälje och Gislaved har seglat upp som potentiella kommuner att granska härnäst.

Ta reda på vilken färg just din kommun har här.

Och fortsätt att tipsa oss på: kommungranskarna@svt.se

Ny kommun på Kommungranskarkartan

kartany

Som ni säkert vet så är Kommungranskarna ett tittarstyrt program. Det vill säga; vi granskar det ni tycker är viktigt och tipsar oss om. Vår senast granskade kommun, Örnsköldsvik, hade vi fått in hundratals tips om.

Och vi uppdaterar kartan kontinuerligt efterhand som tipsen trillar in.

Får vi in fler än 5 intressanta tips om en kommun så blir kommunen grön. Då höjs chansen för att vi ska komma till just denna kommun och granskar.

En ny kommun har idag seglat upp på kartan; Lerum.

Men du kanske tycker att just din kommun behöver granskas! Skicka då gärna ditt tips till oss på kommungranskarna@svt.se.

Vi uppskattar om tipset är kort och konkret och gärna att du har dokumentation som styrker dina påståenden.

Se kommungranskarnas tipskarta här.

Höjd skatt i Örnsköldsvik efter skattemiljard till energibolag

Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Kommunalskatten i Örnsköldsvik höjdes med en dryg procent förra året. En av huvudanledningarna var den miljard som kommunen sköt till när det krisande elbolaget Övik energi behövde pengar 2012.

Sedan Örnsköldsviks kommun, via sitt energibolag, investerade i krisbolaget Sekab 2005 har kommunens kostnader ökat. Det ledde 2010 till första skattehöjningen på flera år. Och i fjol höjdes kommunalskatten med ytterligare 35 öre.

– Ja, vi ville tillföra mer pengar till verksamheterna, säger Elvy Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Fortsätt läsa

Kommunala pengar flyttar på människor och boskap i Afrika

Vi har inget alternativ, säger Udarosta Gharibo Gidangwandi, som står längt till vänster. Hon, Gharibo, Gidangwandi och Udamwarisha tillhör folkgruppen Barabaig. De har förlorat betesmarken de använder till svenskfinansierad sockerrörsplantering. Foto: SVT
Vi har inget alternativ, säger Udarosta Gharibo Gidangwandi, som står längt till vänster. Hon, Gharibo, Gidangwandi och Udamwarisha tillhör folkgruppen Barabaig. De har förlorat betesmarken de använder till svenskfinansierad sockerrörsplantering. Foto: SVT

De nordsvenska sockerrörsinvesteringarna i Tanzania har påverkat barabaigerna, en av landets folkgrupper. Där deras boskap tidigare betade har det svenska företaget EcoEnergy nu börjat röja för sina sockerrörsodlingar.

– Vi har ingenstans att ta vägen. EcoEnergy låter oss använda en liten bit mark inne på området. Vi var runt och letade efter mer mark vid några av byarna som också ligger här. Det fanns lite betesmarker, men den är nu borta, säger Gidashiy Girgwageda Micho, vald för att föra sin stams talan.

Bolaget EcoEnergy startades i Tanzania av ett dotterbolag till norrländska etanolföretaget Sekab, med hjälp av kommunala pengar från Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Det var i Tanzania som Sekab kom längst i sina planer för att odla sockerrör för etanoltillverkning. Men det uppstod redan tidigt diskussioner kring konsekvenserna. Det gjordes en miljökonsekvensutredning av de planerade sockerrörsodlingarna.

Men när rapporten lämnades in till de tanzaniska myndigheterna utbröt bråk mellan konsultbolaget Orgut som gjort utredningen och Sekab.

– Aldrig i livet trodde jag att ett svenskt företag skulle göra så här. Man har lite fördomar att svenska företag är lite bättre på något sätt, moraliskt eller etiskt än andra, säger Melinda Fones Sundell som var med och tog fram rapporten.

Orguts rapport hade gjorts om och flera av de risker och problem som det varnades för hade tagits bort eller tonats ned. Som att risken för att malaria skulle öka bland lokalbefolkningen.

– De kan göra vad de vill med rapporten och de kan ha sina egna bedömningar, det är ok. Men de hade skannat min signatur och då låg min signatur, min underskrift, på den här rapporten, säger Melind Fones Sundell.

Fortsätt läsa

Läs chatten med Kommungranskarna

Researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis.
Researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis. Foto: SVT

 

Kommungranskarna Sophia Djiobaridis och Valeria Helander chattade efter programmet om sin granskning av Örnsköldsvik och Sekab-affären. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

 

UG – Moderator: Hej och välkommen till Uppdrag gransknings chatt. Nu är Kommungranskarna Sophia och Valeria på plats!

Thomas: Hej, kan man få en specad lista med utgifter på kostnader för detta reportage, med resor till Afrika och liknande? Reste ni ekonomiklass eller buissnesklass?
UG – Sophia: Hej det var ekonomiklass, frågan om vad resan kostade allt som allt för jag vidare till vår ansvarige utgivare så får vi se vad han säger.

Jobbar där.: I Göteborg har man bränt nära 1,5 miljarder på att göra naturgas av pellets. Efter ett år har inte en enda kubik producerats. Är det svenskt rekord i kommunalt slöseri?
UG – Valeria: Hej, detta är ingenting vi har tittat på i detta program. Men ja, det låter väldigt mycket.

Fortsätt läsa

SEKAB svarar på kritiken

sekab

Foto: SEKAB

Med facit i hand konstaterar SEKAB:s nuvarande vd Anders Fredriksson att bolaget borde ha avstått från satsningarna.

– Med den efterfrågan som fanns på etanol i början av 2000-talet var SEKAB:s satsningar i Tanzania och Moçambique fullt rimliga ur ett företagsstrategiskt perspektiv. Däremot borde SEKAB inte ha startat projekten utan att först ha säkrat en starkare privat finansiering. När detta saknades borde bolaget ha avstått från satsningarna, säger Anders Fredriksson, vd för SEKAB.

Läs hela pressmeddelandet här.

 

 

Kommunpengar gick till pension i skatteparadis

Vd:n för det till hälften kommunägda bolaget fick pensionsinbetalningar på 250 000 kronor till skatteparadiset Guernsey.
Vd:n för det till hälften kommunägda bolaget fick pensionsinbetalningar på 250 000 kronor till skatteparadiset Guernsey. Foto: VisitGuernsey / SVT

Det till hälften kommunägda företaget betalade boende, bil, bensin, internet, telefoni och flygresor hem var tredje månad när vd Anders Bergfors åkte till Tanzania för att styra det bolag som byggts upp i det afrikanska landet, delvis med norrländska skattekronor. Lönen på över 100 000 kronor toppades dessutom med pensionsinbetalningar till skatteparadiset Guernsey på en kvarts miljon om året.

– Jag kände inte till de här lönerna. Vår roll i kommunfullmäktige var att säga ja eller nej till att möjliggöra att man gick in som ägare i Sekab, säger Elvy Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik, där Socialdemokraterna styr med egen majoritet.

2005 blev kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå storägare i Sekab, Svensk etanolkemi AB.

– Poängen var nog att försöka rädda kvar en verksamhet som fanns i Övik och som vi trodde hade en bra idé om att kunna använda cellulosa till att göra drivmedel, säger Dan Olsson (C), före detta oppositionsråd och en av de som sa ja till köpet av Sekab.

Men att storskaligt framställa etanol från cellulosa ur norrländsk skogsråvara blev svårare än vad man hade trott. Istället investerades stora summor i Tjeckien, Polen, Ungern, Togo, Tanzania och Moçambique, i försök att säkra råvaror för framställning av etanol. Och när företaget, via dotterbolag, startar ett bolag i syfte att odla sockerrör och framställa etanol i Tanzania, tillsätts Anders Bergfors som vd.

– Det är inte klokt alltså, det var ingen som hade ens en tanke på att vi skulle hamna i Afrika. Då kan de tycka ”ja men du var ju med och sa ja från början” – ja, men det innebär ju inte att om man gör ett fel kan man inte hålla på och öka på det felet hela tiden man måste ju kunna ha modet att säga, ”nä men det här är ju inte det vi ska syssla med”, säger Dan Olsson (C).

Efter 2005 sjönk Sekab successivt in i en finansiell kris och blev beroende av skattepengar från ägarkommunerna. Trots det avlöser flygresorna runt om i världen varandra – många i business class. Man bodde på lyxhotell och åt och drack gott på de lånade pengarna. Man har kontor i Sydafrika, sockerrörsexpert på Mauritius, och kör fabriksnya bilar i Tanzania. Företaget och dess dotterbolag hyr in konsulter till allt möjligt: headhunters, skatterådgivare, mediestrateger, och konsulter som ska hitta nya finansiärer.

När Uppdrag granskning tittar närmare på den kommunägda verksamheten i Tanzania, framgår det hur skattepengar från Örnsköldsvik spenderats på förmåner till de anställda: privatskolor, boende, bil, internet, telefon och flygresor hem till Sverige. Tanzaniabolagets vd får först över 200 000 kronor i lön. Men när han flyttar till Tanzania permanent ändras lönen till 90 000 kr efter skatt. Då är dock det mesta betalt så som boende, bil och bensin. Dessutom alltså pensionsinsättningar på en kvarts miljon om året till skatteparadiset Guernsey.

– Det är också galet, säger Elvy Söderström (S), som menar att mycket av vidlyftigheterna beror på en olycklig krock mellan olika företagskulturer.

– Det visar att vi lever i olika kulturer, säger Elvy Söderström (S).

Reporter: Sophia Djiobaridis
Researcher: Valeria Helander
Text: Gunnar Rensfeldt