Skellefteå Kraft söker nya sätt att sälja Sekab

sekab

 

Att Sekab har blivit en dyr historia för Örnsköldsviks kommunmedborgare kunde vi berätta i vårt reportage i januari i år.

Men det är fler kommuner inblandade i affären. Även Skellefteå Kraft och Umeå Energi har engagemang i etanolföretaget. Och att slippa detta engagemang har länge varit på tapeten för Skellefteå kommuns politiker.

- Målet på sikt är att vårt engagemang i Sekab helt ska avslutas, säger Hans Kreisel, vd i Skellefteå Kraft, till Norran.

Det är genom att flytta borgenslånen för Sekab från bankerna till Kommuninvest, som arbetar med kommunal finansförvaltning, som man hoppas kunna frigöra kapital för att lyfta Sekab och på sikt möjliggöra en försäljning.

Men för att förändra lånebilden krävs det att även Örnsköldsviks och Umeås politiker säger ja.

- Jag har en del underhandskontakter i Örnsköldsvik, men vet inte om vårt förslag går igenom, säger Hans Kreisel till Norran.

 

 

 

 

Budet på borgen: 21 600

UG_gotene_borgen_0

Bild: SVT

Götene kommuns försök att sälja borgen i Medeltidens Värld röner inga stora framgångar.

Under onsdagen genomfördes en nätauktion där högsta budet för borgen landade på 21 600 kr, enligt Nya Lidköpings-Tidningen.

Reservationspriset för borgen var satt till 200 000 kr.

Ordföranden i Medeltidens världs styrelse och kommunalrådet i Götene kommun, Åsa Karlsson, säger till P4 Skaraborg att styrelsen ännu inte bestämt om de ska acceptera budet.

Kommungranskarna besökte Götene november 2012 och kunde då berätta att nöjesparken Medeltidens Värld hade kostat skattebetalarna många miljoner sedan starten 2008, och fortsatte att kosta pengar trots att parken numera var stängd.

I dagsläget har parkens alla delar av värde sålts av för en spottstyver i förhållande till vad det från början har kostat, mycket till artisten Martin ”E-Type” Eriksson. Det som finns kvar är den rosa borgen. Om även den nu säljs av billigt återstår att se.

Och ni har väl inte missat att Kommungranskarna är i full gång med granskningen av nästa kommun? Det är Österåkers kommun i Stockholms som är näst på tur.

 

Nästa kommun blir Österåker

Ny bild (5)

Nu är det bestämt vilken kommun vi granskar härnäst. Det är Österåkers kommun i Stockholms län som vi nu tittar närmare på.

Tipsen från denna kommun har strömmat in till Kommungranskarmejlen och därför vänder vi nu blickarna österut.

När reportaget sänds är ännu så länge inte bestämt.

Har du mer info om denna kommun? Allt kan vara av intresse, men har du dokumentation är det givetvis ett stort plus. Fortsätt tipsa oss på kommungranskarna@svt.se

Och fortsätt hålla koll här på bloggen. Vi kommer att kontinuerligt lägga ut information om vad vi gör, och det är kanske just din hjälp vi kommer att efterlysa inom de närmaste veckorna!

Vad blir nästa granskning?

kommunakuten_karta240

Det har varit tyst från Kommungranskarna ett tag. Men det betyder inte att vi inte jobbar. Snart kommer vi att bestämma vilken kommun vi ska granska härnäst. Men du kan fortfarande tipsa oss på kommungranskarna@svt.se och berätta varför du tycker att vi ska komma till just din kommun!

Reaktionerna efter Övik-reportaget

övik ny

Kommungranskarna har fått en enorm respons efter vårt program om Örnsköldsvik.

Vi vill tacka alla er som har tittat och tack för alla berömmande mejl och inlägg på sociala medier!

Efter programmet om kommunens agerande i Sekab-affären som sändes för två veckor sen medger Sekabs nuvarande VD Anders Fredriksson att man aldrig borde ha gjort Afrika-satsningen.  

Sekabs hemsida kraschade under sändningen, dock enligt Sekabs twitter på grund av ett mjukvarufel.

Och på Örnsköldsviks kommun fick man tillsätta en krisgrupp för att hantera anstormningen av arga tittare.

Är din kommun med på Kommungranskarkartan?

karta

Vi får ständigt in tips från Sveriges alla hörn. Idag har vi uppdaterat kommungranskarkartan, och några kommuner har bytt färg.

När vi får in ett bra tips så lägger vi in det i kartan. Då blir kommunen gul. När det har kommit in fler än fem bra tips blir kommunen grön. Då ökar chanserna för att vi ska komma dit och granska.

Idag har flera kommuner skiftat färg från gul till grön. Bland annat Nynäshamn, Södertälje och Gislaved har seglat upp som potentiella kommuner att granska härnäst.

Ta reda på vilken färg just din kommun har här.

Och fortsätt att tipsa oss på: kommungranskarna@svt.se

Ny kommun på Kommungranskarkartan

kartany

Som ni säkert vet så är Kommungranskarna ett tittarstyrt program. Det vill säga; vi granskar det ni tycker är viktigt och tipsar oss om. Vår senast granskade kommun, Örnsköldsvik, hade vi fått in hundratals tips om.

Och vi uppdaterar kartan kontinuerligt efterhand som tipsen trillar in.

Får vi in fler än 5 intressanta tips om en kommun så blir kommunen grön. Då höjs chansen för att vi ska komma till just denna kommun och granskar.

En ny kommun har idag seglat upp på kartan; Lerum.

Men du kanske tycker att just din kommun behöver granskas! Skicka då gärna ditt tips till oss på kommungranskarna@svt.se.

Vi uppskattar om tipset är kort och konkret och gärna att du har dokumentation som styrker dina påståenden.

Se kommungranskarnas tipskarta här.

Höjd skatt i Örnsköldsvik efter skattemiljard till energibolag

Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Kommunalskatten i Örnsköldsvik höjdes med en dryg procent förra året. En av huvudanledningarna var den miljard som kommunen sköt till när det krisande elbolaget Övik energi behövde pengar 2012.

Sedan Örnsköldsviks kommun, via sitt energibolag, investerade i krisbolaget Sekab 2005 har kommunens kostnader ökat. Det ledde 2010 till första skattehöjningen på flera år. Och i fjol höjdes kommunalskatten med ytterligare 35 öre.

– Ja, vi ville tillföra mer pengar till verksamheterna, säger Elvy Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Fortsätt läsa

Kommunala pengar flyttar på människor och boskap i Afrika

Vi har inget alternativ, säger Udarosta Gharibo Gidangwandi, som står längt till vänster. Hon, Gharibo, Gidangwandi och Udamwarisha tillhör folkgruppen Barabaig. De har förlorat betesmarken de använder till svenskfinansierad sockerrörsplantering. Foto: SVT
Vi har inget alternativ, säger Udarosta Gharibo Gidangwandi, som står längt till vänster. Hon, Gharibo, Gidangwandi och Udamwarisha tillhör folkgruppen Barabaig. De har förlorat betesmarken de använder till svenskfinansierad sockerrörsplantering. Foto: SVT

De nordsvenska sockerrörsinvesteringarna i Tanzania har påverkat barabaigerna, en av landets folkgrupper. Där deras boskap tidigare betade har det svenska företaget EcoEnergy nu börjat röja för sina sockerrörsodlingar.

– Vi har ingenstans att ta vägen. EcoEnergy låter oss använda en liten bit mark inne på området. Vi var runt och letade efter mer mark vid några av byarna som också ligger här. Det fanns lite betesmarker, men den är nu borta, säger Gidashiy Girgwageda Micho, vald för att föra sin stams talan.

Bolaget EcoEnergy startades i Tanzania av ett dotterbolag till norrländska etanolföretaget Sekab, med hjälp av kommunala pengar från Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Det var i Tanzania som Sekab kom längst i sina planer för att odla sockerrör för etanoltillverkning. Men det uppstod redan tidigt diskussioner kring konsekvenserna. Det gjordes en miljökonsekvensutredning av de planerade sockerrörsodlingarna.

Men när rapporten lämnades in till de tanzaniska myndigheterna utbröt bråk mellan konsultbolaget Orgut som gjort utredningen och Sekab.

– Aldrig i livet trodde jag att ett svenskt företag skulle göra så här. Man har lite fördomar att svenska företag är lite bättre på något sätt, moraliskt eller etiskt än andra, säger Melinda Fones Sundell som var med och tog fram rapporten.

Orguts rapport hade gjorts om och flera av de risker och problem som det varnades för hade tagits bort eller tonats ned. Som att risken för att malaria skulle öka bland lokalbefolkningen.

– De kan göra vad de vill med rapporten och de kan ha sina egna bedömningar, det är ok. Men de hade skannat min signatur och då låg min signatur, min underskrift, på den här rapporten, säger Melind Fones Sundell.

Fortsätt läsa

Läs chatten med Kommungranskarna

Researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis.
Researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis. Foto: SVT

 

Kommungranskarna Sophia Djiobaridis och Valeria Helander chattade efter programmet om sin granskning av Örnsköldsvik och Sekab-affären. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

 

UG – Moderator: Hej och välkommen till Uppdrag gransknings chatt. Nu är Kommungranskarna Sophia och Valeria på plats!

Thomas: Hej, kan man få en specad lista med utgifter på kostnader för detta reportage, med resor till Afrika och liknande? Reste ni ekonomiklass eller buissnesklass?
UG – Sophia: Hej det var ekonomiklass, frågan om vad resan kostade allt som allt för jag vidare till vår ansvarige utgivare så får vi se vad han säger.

Jobbar där.: I Göteborg har man bränt nära 1,5 miljarder på att göra naturgas av pellets. Efter ett år har inte en enda kubik producerats. Är det svenskt rekord i kommunalt slöseri?
UG – Valeria: Hej, detta är ingenting vi har tittat på i detta program. Men ja, det låter väldigt mycket.

Fortsätt läsa