Knivsta nästa för Kommungranskarna

 

Nu har vi bestämt vilken nästa kommun blir.

Precis som många av er redan gissat på sociala medier så är det Knivsta, den lilla kommunen i Uppland, som blir nästa stopp.

Kommunen som slet sig loss från Uppsala kommun 2003 har figurerat flitigt i media på senare år i samband med potatismosförbud.

Kommungranskarna kommer att titta närmare på hur det kan gå när en kommun och en kommunmedborgare kommer på kant med varandra.

Sida hotar dra sig ur EcoEnergy

Per Carstedt
Per Carstedt

Förra hösten berättade Kommungranskarna om hur kommunala pengar från Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå gick till etanolföretaget Sekab som därefter gjorde utlandssatsningar för över en halv miljard. Bland annat startade man bolaget EcoEnergy i Tanzania som ingick i Sekab-koncernen.

Bolaget har blivit hårt kritiserat för land-grabbing och för att ha planer på att driva bort utsprungsbefolkningen från deras marker för att där bygga upp sockerrörsplantering.

När kommunerna satte stopp för investeringarna i Afrika uppsökte EcoEnergy den svenska biståndsmyndigheten Sida för att få hjälp med att fullfölja sina expansionsplaner i Afrika. I februari 2014 gick Sida med på att borga för ett lån på 120 miljoner till EcoEnergy.

Men nu har Sida kommit på andra tankar. Enligt Development Today så hotar biståndsmyndigheten med att stänga ner projektet om inte någon ny, strategisk investerare uppenbarar sig före nästa månadsslut.

 

”Felaktig brottsrubricering i Mats Andersson-målet”

MILJÖPARTIET SAMTYCKESUTREDNINGEN

Bild: Henrik Montgomery / TT 

Förra torsdagen friades den bedrägeriåtalade Mats Andersson, tidigare vd för Älvstranden, av Göteborgs tingsrätt.

Tingsrätten gör bedömningen att eftersom personen som skulle attestera kontoslippen aldrig såg den så är det uppenbart att han inte har blivit vilseledd. Vidare menar tingsrätten att det inte är klarlagt om formuleringen på kontoslippen, där Mats Andersson hade skrivit ”frukostmat” men som avsåg sex flaskor mousserande vin, parmesanost, färsk sparris och gourmetbrickor, skulle ha haft någon betydelse för om Älvstranden skulle stå för kostnaden eller ej.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet, säger till Kommungranskarna att hon inte är förvånad över den friande domen, eftersom åklagaren enligt henne valt fel brottsrubricering. Han har valt att åtala för bedrägeri, men då det inte går att för ett bedrägeri vilseleda ett företag eller annan juridisk person utan endast en människa så är det klart att man inte kan döma Mats Andersson för detta brott. Istället skulle åklagaren ha rubricerat det som trolöshet mot huvudman menar hon. 

– När jag såg ert program så var det det brottet som jag tänkte på. Som jag förstår är det trolöshet mot huvudman man borde ha åtalat honom för.

Hon säger att hon, precis som Kommungranskarna, har svårt att förstå tingsrättens resonemang om att ”åklagaren har därmed inte visat hur det skulle ha förelegat ett orsakssamband mellan Mats Anderssons uppgift på kontoslippen och Älvstrandens utgift för inköpet” då företaget blir betalningsansvarigt från det att Mats Andersson köper varorna och betalar med bolagets kreditkort.

– Då har han skadat bolaget om han inte hade rätt att handla det här. Men det är trolöshet mot huvudman och inte bedrägeri. Det är det som är problemet här, att man har valt fel brott, säger Madeleine Leijonhufvud.

Chefsåklagare Daniel Edbagge berättar för Kommungranskarna att han valde rubriceringen bedrägeri på grund av att det var en så tydligt oriktig, felaktig och vilseledande uppgift i och med att man antecknar att det här handlar om frukostmat, vilket det inte avsåg.

Han tror inte heller att brottsrubriceringen hade spelat någon roll. Mats Andersson åberopade i rätten att han både före och efter inlämningen av denna kontoslip fått ersättning från Älvstranden för liknande utlägg i samband med resorna till fastighetsmässan i Cannes, bland annat för alkohol. Detta styrktes även av Älvstranden. Tingsrätten gjorde då bedömningen att han skulle ha fått ersättning i alla fall, oavsett vad som stod på slipen.

– Skulle man fortsätta det resonemanget så skulle man kunna säga att det var ingen skada skedd eftersom han tidigare har blivit beviljad sådant här, säger Daniel Edbagge.

Är inte det lite märkligt?

- Det leder till en märklig konsekvens. Det blir svårt för åklagare och poliser att utreda sånt här när det inte är någon ordning på attestreglerna och hur de efterlevs.

Daniel Edbagge har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

Mats Andersson frias för bedrägeri

GBG-staffanstorp-988x278

Mats Andersson, tidigare vd för Älvstranden, frias av Göteborgs tingsrätt för bedrägeri, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i november 2013 som Kommungranskarna avslöjade att Älvstrandens förre VD Mats Andersson lämnat in en kontoslip på 60 euro som angavs vara frukostmat men visade sig vara sex flaskor mousserande vin, parmesanost, färsk sparris och gourmetbrickor som han skulle ge bort i gåva. En kostnad som på så sätt landade på Göteborgs kommuninvånare.

För detta blev han åtalad för bedrägeri och idag föll domen.

Tingsrätten gör bedömningen att eftersom personen som skulle attestera kontoslippen aldrig såg den så är det uppenbart att han inte har blivit vilseledd. Vidare menar tingsrätten att ”det har inte framkommit annat än att det skulle vara han, som hade attesträtten, som närmast hade att avgöra om kostnaden för varorna skulle stanna på Älvstranden eller återkrävas från Mats Andersson.”

Tingsrätten resonerar vidare att det inte är klarlagt om formuleringen på kontoslippen skulle ha haft någon betydelse för om Älvstranden skulle stå för kostnaden eller ej samt att ”åklagaren har därmed inte visat hur det skulle ha förelegat ett orsakssamband mellan Mats Anderssons uppgift på kontoslippen och Älvstrandens utgift för inköpet.” (?)

Åtalet ogillas.

Sekab fortsätter kosta

sekab

Foto: Sekab

Kommer ni inåg kommunjuristen Jeanette Nordin som figurerade i vårt program om Örnsköldsvik och miljardsatsningarna i etanolbolaget Sekab? Nordin var kommunjuristen som Elvy Söderström påstod hade gjort en laglighetsbedömning om ett tillskott till bolaget, något som Nordin förnekar i reportaget. Kommunen och Elvy Söderström fick till slut backa på sina påståenden.

Nu blir kommunjuristen utköpt av Örnsköldsviks kommun för närmare 700 000 kronor skriver Övik Allehanda.

Jeanette Nordin säger till tidningen att utköpet beror på att hon har blivit illa behandlad, men att det inte har något att göra med Uppdrag Granskning.

Nu har vi uppdaterat kartan

karta

Vi på Kommungranskarna läser alla tips, och när vi får något som vi tycker är värt att titta vidare på lägger vi in den kommunen i vår Kommungranskarkarta. När tipset är riktigt bra blir kommunen gul. När vi har fått mer än fem bra tips om en kommun skiftar färgen till grön.

Efter att ha läst alla tips vi har fått in på senare tid har nu Kramfors kommun och Vellinge kommun seglat upp på kartan. Gotland har skiftat från gul till grön, och de som har fått ytterligare en markering är Växjö, Nacka, Västervik, Simrishamn, Södertälje, Skellefteå och Falun.

Fortsätt tipsa oss! Var gärna så konkret som möjligt och bifoga gärna dokumentation om du har någon. Mejla till: kommungranskarna@svt.se

Mipim-kvitto upp i rätten idag

GBG-staffanstorp-988x278

2013 avslöjade Kommungranskarna utsvävningarna på bostadsmässan Mipim i Cannes, där kommunala tjänstemän åt och drack och även köpte kläder på skattebetalarnas bekostnad. Idag ställs Mats Anderssson, f.d. VD på kommunala Älvstranden, inför rätta. I fokus står kvittona på sex flaskor mousserande vin, parmesanost, sparris och ett par ostbrickor som lämnats in med beteckningen ”frukostmat” och åtalspunkten är bedrägeri.

 

 

 

Grevesonen klagar hos regeringen

Grevesonen Carl Douglas skriver nu till regeringen och begär att det utökade strandskyddet som råder ska bort. Inte bara på hans egna marker, utan nu verkar han föra talan för hela kommunen genom att begära att det utökade strandskyddet också ska bort från all mark Österåkers kommun äger. Under onsdagskvällen hölls också ett välbesökt möte på kommunhuset i Åkersberga och SVT:s regionala nyhetsprogram ABC (som snart byter namn till SVT Nyheter Stockholm) var på plats.

Ingela Gardner tar timeout

KGO5

Såg precis att Ingela Gardner kommer att ta timeout från sitt uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande i Österåker. I ett meddelande på kommunens hemsida så skriver man att skälet till timeouten är den förundersökning som riksenheten mot korruption startat med anledning av Kommungranskarnas program om Österåker.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), skriver att hon och Ingela Gardner är överens om timeouten.

– Ingela Gardner och jag har haft samtal och är överens om att under tiden förundersökningen pågår tar Ingela Gardner en timeout från sina politiska uppdrag. Det är väldigt viktigt nu att vi låter åklagaren granska det här på ett objektivt sätt. Nu måste utredningen få ha sin gång, skriver hon.

Ingela Gardner ersätts nu av Johan Boström (M).

Utan tipsen får er tittare så hade vi inte gjort granskningen i Österåker, så tack. Fortsätt tipsa Kommungranskarna!