Polisutredning om Sekabaffären

Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Ekobrottsmyndigheten ska utreda om något brott begåtts i samband med Sekab-affären som Kommungranskarna berättade om i augusti 2014.

Enligt åklagare Andreas Bogseth så är det en anmälan från två privatpersoner som lett till att myndigheten nu inleder en förundersökning.

–I anmälan fanns uppgifter som vi kände att vi behöver titta närmare på, och därför har vi beslutat att inleda förundersökningen, men vi är än så länge väldigt tidigt i processen, säger Andreas Bogseth.

Anmälningarna gäller ett av de bolag som ingår i Sekab-koncernen, och Ekobrottsmyndigheten vill inte precisera vare sig vilket brott som misstänks ha begåtts, eller vilket bolag som utpekats.

–Det jag kan säga är att vi inte har någon som är skäligen misstänkt än, eftersom vi har för lite belägg för det , säger Boseth.

SVT: Vad händer nu?

–Nu börjar vi med informationsinhämtning på olika sätt. Vi behöver helt enkelt kontrollera de uppgifter vi har fått i anmälan, för att se om det ligger någon sanning i det.

Riksenheten mot korruption inleder förundersökning

KGO14

Efter Kommungranskarnas reportage om Österåkers kommun, så inleds nu en förundersökning. Det är riksenheten mot korruption som idag öppnat en förundersökning, men åklagaren Staffan Edlund är hittills förtegen om utredningen.

–Vi har granskat uppgifterna i ert reportage, och kan konstatera att det finns anledning att anta att brott som lyder under allmänt åtal har begåtts, säger Edlund när Kommungranskarna får tag i honom.

Han vill dock inte precisera vilka brottsmisstankar som förundersökningen gäller, eller om det finns någon misstänkt.

–Nej, idag vill jag inte säga någonting om det. Vi får återkomma till det längre fram.

Läs vår rapportering kring politikerparet Sundström och kopplingarna till grevefamiljen Douglas här.

 

Kommungranskarna gör skillnad!

Gardner Sundström köpte porträttet

KGO13

Ingela Gardner Sundström fick ju mycket kritik för det porträtt hon beställde på sig själv. I intervjun med mig så sa hon att hon kunde tänka sig att köpa tillbaka porträttet – och då till inköpspris. Och så har hon också gjort nu. I handlingar från ett kommunstyrelsemöte i Österåkers kommun så framgår det att hon nu köpt tillbaka tavlan till det pris som tavlan anskaffades för: 31.250 kronor.

Om tavlan hänger uppe någonstans i dagsläget vet vi inte.

Toppolitiker får 180 000 i rabatt av grevefamilj – varje år

Kommungranskarna - Österåker
Kommungranskarna – Österåker

Gång på gång gav byggnadsnämnden i Österåker grevefamiljen lov att bygga på strandskyddad mark. Samtidigt bjöds nämndens dåvarande ordförande Jan Olov Sundström på en mångmiljonrabatt på ett arrende av grevefamiljen.

Ingela Gardner Sundström och hennes man Jan Olov Sundström är moderata politiker. De har under ett drygt decennium utgjort den absoluta politiska makten i Österåker, Jan Olov Sundström som ordförande i byggnadsnämnden, där alla bygglov till marinan i Säbyviken behandlades, och Ingela Gardner Sundström som kommunstyrelsens ordförande. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att paret under hela sin tid vid makten tillsammans hade en hemlig relation till grevefamiljen Douglas.

Sedan början av 2000-talet driver paret Sundström en egen friskoleverksamhet vid sidan av sitt politiska engagemang. Men för att kunna bygga upp verksamheten behövde paret pengar, men varifrån de kom har varit okänt fram tills nu.

Reporter: Du sa att ni fick ett banklån, var det bara via banklån ni finansierade det här bygget?
– Vi var tvungna också att göra en inteckning i vårt eget hus och vi var också tvungna att ha ett större aktiekapital än normalt, säger Ingela Gardner Sundström.

Reporter: Så det är bara banklån och inteckning på ert eget hus alltså?
– Vi har ett lån från en privatperson också.

Reporter: Vem var det?
– Jag vet inte om den personen vill att vi uppger det här, eftersom det är en relation mellan oss.

Reporter: Jag har ju information om att den personen är i grevefamiljen. Stämmer det?
– Det finns en person i den familjen som har lånat oss pengar, ja.

Aldrig anmält jäv
Men trots lånet som politikerparet fått från någon i grevefamiljen, så tycker inte Ingela Gardner Sundström att de befunnit sig i någon beroendeställning till den rika markägaren.

– Nej. Det lånet har vi fått på villkor som tecknades innan vi var tillbaka i politiken överhuvudtaget, så det löper och går bara. Vi har aldrig någonsin blandat ihop de här sakerna med varandra, säger hon.

Reporter: Fast man kan ju naturligtvis säga upp ett lån om man vill det?
– Ja, det kanske man kan, men det har aldrig föresvävat mig.

Under alla år vid makten har makarna Sundström hemlighållit det privata lånet och så vitt Uppdrag granskning kunnat se så har de heller aldrig anmält jäv då beslut som rör grevefamiljen kommit upp. Och när lånet tecknades 2002, fanns fru Sundström i politiken, dels som ledamot i kommunfullmäktige, dels som ordförande i byggnadsnämnden under några månader innan hon lämnade vidare ordförandeklubban till sin man.

Rabatt på 180.000 kronor
Men i årsredovisningarna för friskoleverksamheten finns ytterligare en intressant detalj. Det står att marken där skolan ligger är arrenderad. Och den som visar sig äga marken enligt Lantmäteriet, är ingen mindre än Carl Douglas själv. Några av kommunens högsta politiker under den tiden har alltså dels ett privat lån från någon i grevefamiljen, dels arrenderar de Douglas mark. Och samtidigt beviljar Jan Olov Sundström bygglov och dispenser gång på gång till samma grevefamilj. Men Ingela Gardner Sundström tycker inte att hon och hennes man befunnit sig i beroendeställning till grevefamiljen.

– Jag har aldrig upplevt det på det viset faktiskt, det kanske låter jättekonstigt men det här är ett helt, en helt affärsmässig relation, säger hon.

Men det stannar inte där. Förutom det privata lånet, och att makarna Sundström arrenderar marken av just grevefamiljen, så slipper politikerparet betala en stor del av arrendet.

– Vi betalar ett marknadsmässigt arrende med en rabatt, så länge det är skolverksamhet på tomten, säger Ingela Gardner Sundström.

Enligt Gardner Sundström, så kostar marken drygt 200.000 att arrendera – i vanliga fall.

Reporter: Och nu betalar ni?
– 20.

Reporter: 20 000? Det är en rejäl rabatt? Och du tycker fortfarande att ni inte är i någon som helst beroendeställning till grevefamiljen?
– Nä. Därför att vi har ett avtal som är tecknat, som arrendator har man väldigt starka skyddsmekanismer mot uppsägning.

Reporter: Och tacksamhetsskuld?
– Jag känner ingen sådan faktiskt. Det är ett rent affärsmässig, en rent affärsmässig relation med ränta på lånet och så som vi betalar så att jag ser inte det så.

Reporter: Kan du förstå om någon annan ser det så?
– Det finns säkert många som kan se både det ena och det andra kan jag tänka mig, men jag vet ju hur det är och jag vet att vi inte utöver detta har någon privat relation, om det var så att vi var umgängesvänner eller så… det är en väldig skillnad.

Makarna Sundström får alltså 180 000 kronor i rabatt av grevefamiljen varje år. Om arrendeavtalet löper över 25 år, som Ingela Gardner Sundström säger, så innebär det att makarna Sundström kommer att ha bjudits på 4,5 miljoner kronor i rabatt av grevefamiljen när avtalet löper ut. Enligt Ingela Gardner Sundström så ville grevefamiljen gärna att det skulle finnas en montessoriskola i kommundelen, och det var skälet till att privatlånet och rabatten kom till. Uppdrag Granskning har sökt Carl Douglas för att fråga om rabatten, men han vill inte ställa upp på någon intervju. I ett mail skriver han senare att rabatter på arrende är vanligt förekommande och att han inte fått någonting i utbyte av makarna Sundström.

Kommungranskarna i Österåker

kåre

Foto: SVT

Under flera år har tipsen från Österåker kommun kommit in till Kommungranskarna. Tips om att kommunen gör skillnad på folk och folk. I vårens premiär av Uppdrag granskning undersöker Sophia Djiobaridis ett svartbygge som kommunen i efterhand försöker göra lagligt, och spåren leder till en hemlig relation mellan några toppolitiker, och en rik grevefamilj.

Säbyviken i Österåker har debatterats i många år i kommunen. För trots att det råder strandskydd och trädfällningsförbud nere i viken så får grevefamiljen, som äger marken där, gång på gång tillstånd att bygga, fälla träd, eller spränga bort berg, utan att grannarna tillfrågas. Och när grannarna överklagar och får rätt av högsta instans, struntar kommunen i beslutet. Den som gynnas är den stora markägaren och grevefamiljen på Rydboholms slott.

– När man vänder sig emot alla lagar och bestämmelser, så reagerar folk till slut. Men ”vad slottet vill, det går alltid igenom”, det har vi alltid sagt här, säger grannen Kåre Santesson.

Kommungranskarnas reporter Sophia Djiobaridis och researcher Valeria Helander går till botten med en hemlighet som två höga politiker i Österåker lyckats hemlighålla under hela sin tid vid makten.

Sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 14 januari kl. 20:00.

Sekab avslutar utlandsaffärer

UG-SEKAB_02

 

Det kommunägda kemiföretaget Sekab blev en dyr historia för Örnsköldsviks kommunmedborgare. Det kunde vi berätta i vårt reportage i september. Nu avslutar företaget sina utlandsäventyr helt och hållet, genom att sälja sin andel i en etanolfabrik i Polen.

– Detta är rätt tillfälle att sälja och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker Sekab:s ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, VD för Sekab till SVT Mittnytt.

Enligt företaget så får de ut drygt 233 miljoner kronor för sin andel, och det skulle då innebära att man gjort en vinst på drygt 60 miljoner sedan 2005 när man gick in som ägare. Men pengarna kommer inte att gå tillbaka till ägarna, alltså Örnsköldsviks kommun och skattebetalarna, utan blir kvar i företaget, meddelar VD:n.

– Vad vi gör är att vi stärker vår balansräkning i första hand och det är ju positivt för ägarna eftersom det minskar riskexponeringen. Sedan möjliggör det lönsamhet och tillväxt, vilket är det bästa sättet för ägarna att få tillbaka pengarna i Sekab, säger Anders Fredriksson.

Älvstrandens förre VD åtalas för bedrägeri

 

FRANCE-REAL-ESTATE-MIPIM-BUSINESS

Det var Kommungranskarna som förra året avslöjade att Göteborgs kommuns medverkan vid fastighetsmässan i Cannes innebar inköp av sprit och kläder – på skattebetalarnas bekostnad.

Bland annat kunde vi avslöja att Älvstrandens förre VD Mats Andersson lämnat in en kontoslip på 60 euro som angavs vara frukostmat men visade sig vara sex flaskor mousserande vin, parmesanost, färsk sparris och gourmetbrickor som han skulle ge bort i gåva. En kostnad som på så sätt landade på Göteborgs kommuninvånare.

Nu åtalas han för bedrägeri.

– Det har aldrig funnits anledning för Älvstranden utveckling AB att stå för den här kostnaden. Det här har varit en gåva till bekanta och man har vilseletts att tro att det rör sig om frukostmat, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till GP.

Mats Andersson förnekar brott men har i inlagor medgett bedrägligt beteende, enligt Daniel Edsbagge.

Läs mer på gp.se

 

Skellefteå Kraft söker nya sätt att sälja Sekab

sekab

 

Att Sekab har blivit en dyr historia för Örnsköldsviks kommunmedborgare kunde vi berätta i vårt reportage i januari i år.

Men det är fler kommuner inblandade i affären. Även Skellefteå Kraft och Umeå Energi har engagemang i etanolföretaget. Och att slippa detta engagemang har länge varit på tapeten för Skellefteå kommuns politiker.

– Målet på sikt är att vårt engagemang i Sekab helt ska avslutas, säger Hans Kreisel, vd i Skellefteå Kraft, till Norran.

Det är genom att flytta borgenslånen för Sekab från bankerna till Kommuninvest, som arbetar med kommunal finansförvaltning, som man hoppas kunna frigöra kapital för att lyfta Sekab och på sikt möjliggöra en försäljning.

Men för att förändra lånebilden krävs det att även Örnsköldsviks och Umeås politiker säger ja.

– Jag har en del underhandskontakter i Örnsköldsvik, men vet inte om vårt förslag går igenom, säger Hans Kreisel till Norran.

 

 

 

 

Budet på borgen: 21 600

UG_gotene_borgen_0

Bild: SVT

Götene kommuns försök att sälja borgen i Medeltidens Värld röner inga stora framgångar.

Under onsdagen genomfördes en nätauktion där högsta budet för borgen landade på 21 600 kr, enligt Nya Lidköpings-Tidningen.

Reservationspriset för borgen var satt till 200 000 kr.

Ordföranden i Medeltidens världs styrelse och kommunalrådet i Götene kommun, Åsa Karlsson, säger till P4 Skaraborg att styrelsen ännu inte bestämt om de ska acceptera budet.

Kommungranskarna besökte Götene november 2012 och kunde då berätta att nöjesparken Medeltidens Värld hade kostat skattebetalarna många miljoner sedan starten 2008, och fortsatte att kosta pengar trots att parken numera var stängd.

I dagsläget har parkens alla delar av värde sålts av för en spottstyver i förhållande till vad det från början har kostat, mycket till artisten Martin ”E-Type” Eriksson. Det som finns kvar är den rosa borgen. Om även den nu säljs av billigt återstår att se.

Och ni har väl inte missat att Kommungranskarna är i full gång med granskningen av nästa kommun? Det är Österåkers kommun i Stockholms som är näst på tur.

 

Nästa kommun blir Österåker

Ny bild (5)

Nu är det bestämt vilken kommun vi granskar härnäst. Det är Österåkers kommun i Stockholms län som vi nu tittar närmare på.

Tipsen från denna kommun har strömmat in till Kommungranskarmejlen och därför vänder vi nu blickarna österut.

När reportaget sänds är ännu så länge inte bestämt.

Har du mer info om denna kommun? Allt kan vara av intresse, men har du dokumentation är det givetvis ett stort plus. Fortsätt tipsa oss på kommungranskarna@svt.se

Och fortsätt hålla koll här på bloggen. Vi kommer att kontinuerligt lägga ut information om vad vi gör, och det är kanske just din hjälp vi kommer att efterlysa inom de närmaste veckorna!