Granskningen av Göteborg nominerad till Kristallen!

Bostads AB 258 Kookai.jpg

Kollage: SVT

Kommungranskarnas reportage om Göteborg är nominerat till det prestigefyllda TV-priset Kristallen i klassen ”Årets granskning”.

Det var i november förra året som Kommungranskarna kunde avslöja att Göteborgs kommun bland annat lagt nästan en halv miljon kronor på en öppen bar under några timmar för medarbetare och partners vid den stora fastighetsmässan MIPIM i Cannes tidigare det året. Granskningen av kvitton avslöjade att representanter från Göteborgs kommun lät skattebetalarna stå för spritnotor, inköp av en svart klänning och gourmetmat under mässan.

Bostadsbolagets styrelse meddelade efter granskningen att Bertil Rignäs lämnar rollen som vd för företaget.

Även Jorun Collings reportage ”Hälsans förskola” som gick i Uppdrag Granskning i våras är nominerat. De andra nominerade är;  Dokument inifrån - Kvinnan bakom Thomas Quick, Trolljägarna – Näthatarna och Kalla fakta – Lögnen om barnen.

Kristallengalan och prisutdelningen går av stapeln fredagen 29 augusti.

 

Kommungranskarna i Örnsköldsvik inleder säsongen

övik ny

Foto: SVT

Den 27:e augusti är det dags för säsongspremiären av Uppdrag Granskning, och om allt går som planerat så är det Kommungranskarnas program om Örnsköldsvik som blir premiäravsnittet.

Vi tittar på turerna kring SEKAB och Övik Energi, på grandiosa etanoldrömmar och miljonrullningar med kommunpolitikers goda minne. Dessutom så för vår granskning oss så långt bort som till Afrika när vi följer i de kommunala pengarnas spår!

Missa inte säsongspremiären av Uppdrag Granskning. Sänds onsdag 27 augusti kl. 20:00 i SVT1 och i SVT Play.

Slut på semestern

 

Kommungranskarnas reporter Sophia Djiobaridis

Foto: SVT

 

Ni kanske har undrat var Kommungranskarna har hållit hus på senaste tiden. Vi har haft semester, men nu är vi tillbaka och det är full fart framåt.

Som ni redan vet så är det Örnsköldsvik som vi tittar närmare på i vårt nästa reportage, där bland annat turerna kring SEKAB synas i sömmarna.

Vi har fått in mycket tips om vilken kommun vi ska besöka därefter, och då Kommungranskarna till stor del  utgår från antalet tips vi får in så vill vi gärna att ni fortsätter tipsa oss.

Mejla: kommungranskarna@svt.se

Nu redigerar vi Örnsköldsviksreportaget

redigering

Foto: Valeria Helander

Just nu arbetar Kommungranskarna för fullt med att klippa ihop programmet om Örnsköldsviks kommun som kommer att sändas efter sommaren.

Det är bland annat turerna kring Övik Energi och SEKAB som vi synar närmare, efter att en massa tips har trillat in i vår tipskorg om just detta.

Parallellt med det blickar vi framåt, går igenom tipskorgen och funderar på vilken kommun vi ska granska härnäst. Vi har fått många spännande tips, men vi vill alltid ha fler.

Så känner du att det är just din kommun som behöver granskas av oss, så hör av dig! Skriv till oss på kommungranskarna@svt.se

Kommungranskarkartan är uppdaterad!

kommungranskarkartan grunge

Bild: SVT

Nu har vår kommungranskarkarta återigen uppdaterats. Den här gången är det Södertälje och Uppsala som det har trillat in intressanta tips om.

Vi uppdaterar kartan kontinuerligt i takt med att spännande tips trillar in. Får vi in fler än 5 intressanta tips om en kommun så blir kommunen grön. Då höjs chansen för att vi ska komma till just denna kommun och granska.

Så fortsätt att skicka in dina tips! Vi uppskattar om tipset är kort och konkret och gärna att du har dokumentation som styrker dina påståenden.

Hör av dig till oss! kommungranskarna@svt.se

Se kommungranskarnas tipskarta här.

Kommungranskarna får pris för sitt arbete mot slöseri

pristagaren

Foto: Magnus Fond

Sophia Djiobaridis är den person som under de senaste fyra åren bidragit mest till att minska slöseriet i den offentliga sektorn, enligt Skattebetalarnas förening. För det får hon nu Skattebetalarnas pris. 

- Sophia Djiobaridis har inte bara avslöjat och satt fokus på uppenbart slöseri med skattepengar. Hon har även genom en tipskarta involverat medborgarna i granskningen och hennes reportage har sannolikt haft en förebyggande effekt. Bara risken för ett besök från henne torde få många politiker och ledande tjänstemän att avstå från frestelsen att för egen vinning slösa med skattebetalarnas pengar, säger Joacim Olsson, vd för Skattebetalarna, med anledning av utnämningen.

Prissumman på 130 000 kronor kommer från Helmer Fredrikssons ideella stiftelse för främjande av offentlig sparsamhet. Stiftelsens ändamål är att främja sparsamhet med skattebetalarnas medel och minska slöseriet inom den offentliga sektorn. Priset delas ut varje år det är val till riksdagen.

– Det är fantastiskt roligt att kommungranskarna uppmärksammas. Och att vårt arbete ger resultat även i kommuner som vi inte hunnit granska ännu, säger Sophia Djiobaridis.

 

 

Turerna kring borgen fortsätter

demostration

Foto: SVT

Turerna kring Götene kommuns köp av äventyrsparken Medeltidens Värld fortsätter.

Igår föll domen från förvaltningsrätten, som slår fast att kommunen inte bröt mot lagen när de köpte Medeltidens Värld av bland andra Bert Karlsson.

Det var Ove Nordström från Vänsterpartiet i Götene som överklagade kommunens köp av borgen till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten avslog överklagan med motiveringen att de omständigheter som Ove Nordström hänvisar till inte är olagliga.

En av domarna valde dock att lägga till ett särskilt yrkande som lyder:

”Jag delar den uppfattning som uttrycks under rubriken ”Förvaltningsrättens bedömning” men anser att rätten borde ha gått längre i sina överväganden innan sitt avgörande.”

Domaren hävdar bland annat att uppdraget som getts från kommunfullmäktige till kommunstyrelsens ordförande att  ”teckna avtal med syfte att överta borgen samt lösa alla övriga avtal med parterna” klart strider mot kommunallagen och att detta borde bli föremål för en extraordinär prövning av förvaltningsrätten.

Ove Nordström kommer att överklaga domen, enligt P4 Skaraborg.

 

 

Finns det mer i Örnsköldsvik?

Digital Life Tech Tips Double Layer Passwords

Bild: Damian Dovarganes / TT Bild

Sedan vi avslöjade att vi nu tittar närmare på Örnsköldsvik har tips om kommunen strömmat in till vår tipskorg.

Men vi vill gärna att ni fortsätter skriva till oss. Finns det missförhållanden som tidigare inte har lyfts fram? Eller något annat som du tycker att vi borde ha i åtanke när det kommer till Örnsköldsviks kommun?

Skriv till oss!

kommungranskarna@svt.se

Kommungranskarna vänder blicken mot Örnsköldsvik

övik

Foto: Örnsköldsviks kommun

För en tid sedan avslöjade vi vilken kommun som är näst på tur att bli granskad. Det blir Örnsköldsvik, en kommun i Västernorrlands län. Efter att tipsen strömmat in om denna kommun kände Kommungranskarna till slut att det fick bli Övik och dess många och stora energiaffärer som nästa reportage ska handla om.

Eftersom Kommungranskarna på Uppdrag Granskning alltid utgår från tips från allmänheten, så är det tack vare kommuninvånarnas engagemang som vi har valt att rikta blicken norrut.

- Örnsköldsvik ligger på topp tio när det kommer till antal tips per kommuninvånare, så där finns det ett och annat att reda ut, säger reportern Sophia Djiobaridis.

Det är bland annat turerna kring Övik Energi och SEKAB som Kommungranskarna nu ska titta närmare på.

– Det är hundra miljoner hit och hundra miljoner dit när man sitter och läser om alla investeringar. Man fattar inte hur mycket pengar det handlar om, säger Sophia Djiobaridis.

Har DU något tips om Örnsköldsviks kommun? Eller någon annan kommun som du tycker vi borde granska?

Mejla oss på: kommungranskarna@svt.se