Sekab avslutar utlandsaffärer

UG-SEKAB_02

 

Det kommunägda kemiföretaget Sekab blev en dyr historia för Örnsköldsviks kommunmedborgare. Det kunde vi berätta i vårt reportage i september. Nu avslutar företaget sina utlandsäventyr helt och hållet, genom att sälja sin andel i en etanolfabrik i Polen.

– Detta är rätt tillfälle att sälja och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker Sekab:s ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, VD för Sekab till SVT Mittnytt.

Enligt företaget så får de ut drygt 233 miljoner kronor för sin andel, och det skulle då innebära att man gjort en vinst på drygt 60 miljoner sedan 2005 när man gick in som ägare. Men pengarna kommer inte att gå tillbaka till ägarna, alltså Örnsköldsviks kommun och skattebetalarna, utan blir kvar i företaget, meddelar VD:n.

– Vad vi gör är att vi stärker vår balansräkning i första hand och det är ju positivt för ägarna eftersom det minskar riskexponeringen. Sedan möjliggör det lönsamhet och tillväxt, vilket är det bästa sättet för ägarna att få tillbaka pengarna i Sekab, säger Anders Fredriksson.

Älvstrandens förre VD åtalas för bedrägeri

 

FRANCE-REAL-ESTATE-MIPIM-BUSINESS

Det var Kommungranskarna som förra året avslöjade att Göteborgs kommuns medverkan vid fastighetsmässan i Cannes innebar inköp av sprit och kläder – på skattebetalarnas bekostnad.

Bland annat kunde vi avslöja att Älvstrandens förre VD Mats Andersson lämnat in en kontoslip på 60 euro som angavs vara frukostmat men visade sig vara sex flaskor mousserande vin, parmesanost, färsk sparris och gourmetbrickor som han skulle ge bort i gåva. En kostnad som på så sätt landade på Göteborgs kommuninvånare.

Nu åtalas han för bedrägeri.

- Det har aldrig funnits anledning för Älvstranden utveckling AB att stå för den här kostnaden. Det här har varit en gåva till bekanta och man har vilseletts att tro att det rör sig om frukostmat, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till GP.

Mats Andersson förnekar brott men har i inlagor medgett bedrägligt beteende, enligt Daniel Edsbagge.

Läs mer på gp.se

 

Skellefteå Kraft söker nya sätt att sälja Sekab

sekab

 

Att Sekab har blivit en dyr historia för Örnsköldsviks kommunmedborgare kunde vi berätta i vårt reportage i januari i år.

Men det är fler kommuner inblandade i affären. Även Skellefteå Kraft och Umeå Energi har engagemang i etanolföretaget. Och att slippa detta engagemang har länge varit på tapeten för Skellefteå kommuns politiker.

- Målet på sikt är att vårt engagemang i Sekab helt ska avslutas, säger Hans Kreisel, vd i Skellefteå Kraft, till Norran.

Det är genom att flytta borgenslånen för Sekab från bankerna till Kommuninvest, som arbetar med kommunal finansförvaltning, som man hoppas kunna frigöra kapital för att lyfta Sekab och på sikt möjliggöra en försäljning.

Men för att förändra lånebilden krävs det att även Örnsköldsviks och Umeås politiker säger ja.

- Jag har en del underhandskontakter i Örnsköldsvik, men vet inte om vårt förslag går igenom, säger Hans Kreisel till Norran.

 

 

 

 

Budet på borgen: 21 600

UG_gotene_borgen_0

Bild: SVT

Götene kommuns försök att sälja borgen i Medeltidens Värld röner inga stora framgångar.

Under onsdagen genomfördes en nätauktion där högsta budet för borgen landade på 21 600 kr, enligt Nya Lidköpings-Tidningen.

Reservationspriset för borgen var satt till 200 000 kr.

Ordföranden i Medeltidens världs styrelse och kommunalrådet i Götene kommun, Åsa Karlsson, säger till P4 Skaraborg att styrelsen ännu inte bestämt om de ska acceptera budet.

Kommungranskarna besökte Götene november 2012 och kunde då berätta att nöjesparken Medeltidens Värld hade kostat skattebetalarna många miljoner sedan starten 2008, och fortsatte att kosta pengar trots att parken numera var stängd.

I dagsläget har parkens alla delar av värde sålts av för en spottstyver i förhållande till vad det från början har kostat, mycket till artisten Martin ”E-Type” Eriksson. Det som finns kvar är den rosa borgen. Om även den nu säljs av billigt återstår att se.

Och ni har väl inte missat att Kommungranskarna är i full gång med granskningen av nästa kommun? Det är Österåkers kommun i Stockholms som är näst på tur.

 

Nästa kommun blir Österåker

Ny bild (5)

Nu är det bestämt vilken kommun vi granskar härnäst. Det är Österåkers kommun i Stockholms län som vi nu tittar närmare på.

Tipsen från denna kommun har strömmat in till Kommungranskarmejlen och därför vänder vi nu blickarna österut.

När reportaget sänds är ännu så länge inte bestämt.

Har du mer info om denna kommun? Allt kan vara av intresse, men har du dokumentation är det givetvis ett stort plus. Fortsätt tipsa oss på kommungranskarna@svt.se

Och fortsätt hålla koll här på bloggen. Vi kommer att kontinuerligt lägga ut information om vad vi gör, och det är kanske just din hjälp vi kommer att efterlysa inom de närmaste veckorna!

Vad blir nästa granskning?

kommunakuten_karta240

Det har varit tyst från Kommungranskarna ett tag. Men det betyder inte att vi inte jobbar. Snart kommer vi att bestämma vilken kommun vi ska granska härnäst. Men du kan fortfarande tipsa oss på kommungranskarna@svt.se och berätta varför du tycker att vi ska komma till just din kommun!

Reaktionerna efter Övik-reportaget

övik ny

Kommungranskarna har fått en enorm respons efter vårt program om Örnsköldsvik.

Vi vill tacka alla er som har tittat och tack för alla berömmande mejl och inlägg på sociala medier!

Efter programmet om kommunens agerande i Sekab-affären som sändes för två veckor sen medger Sekabs nuvarande VD Anders Fredriksson att man aldrig borde ha gjort Afrika-satsningen.  

Sekabs hemsida kraschade under sändningen, dock enligt Sekabs twitter på grund av ett mjukvarufel.

Och på Örnsköldsviks kommun fick man tillsätta en krisgrupp för att hantera anstormningen av arga tittare.

Är din kommun med på Kommungranskarkartan?

karta

Vi får ständigt in tips från Sveriges alla hörn. Idag har vi uppdaterat kommungranskarkartan, och några kommuner har bytt färg.

När vi får in ett bra tips så lägger vi in det i kartan. Då blir kommunen gul. När det har kommit in fler än fem bra tips blir kommunen grön. Då ökar chanserna för att vi ska komma dit och granska.

Idag har flera kommuner skiftat färg från gul till grön. Bland annat Nynäshamn, Södertälje och Gislaved har seglat upp som potentiella kommuner att granska härnäst.

Ta reda på vilken färg just din kommun har här.

Och fortsätt att tipsa oss på: kommungranskarna@svt.se

Ny kommun på Kommungranskarkartan

kartany

Som ni säkert vet så är Kommungranskarna ett tittarstyrt program. Det vill säga; vi granskar det ni tycker är viktigt och tipsar oss om. Vår senast granskade kommun, Örnsköldsvik, hade vi fått in hundratals tips om.

Och vi uppdaterar kartan kontinuerligt efterhand som tipsen trillar in.

Får vi in fler än 5 intressanta tips om en kommun så blir kommunen grön. Då höjs chansen för att vi ska komma till just denna kommun och granskar.

En ny kommun har idag seglat upp på kartan; Lerum.

Men du kanske tycker att just din kommun behöver granskas! Skicka då gärna ditt tips till oss på kommungranskarna@svt.se.

Vi uppskattar om tipset är kort och konkret och gärna att du har dokumentation som styrker dina påståenden.

Se kommungranskarnas tipskarta här.

Höjd skatt i Örnsköldsvik efter skattemiljard till energibolag

Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Kommunalskatten i Örnsköldsvik höjdes med en dryg procent förra året. En av huvudanledningarna var den miljard som kommunen sköt till när det krisande elbolaget Övik energi behövde pengar 2012.

Sedan Örnsköldsviks kommun, via sitt energibolag, investerade i krisbolaget Sekab 2005 har kommunens kostnader ökat. Det ledde 2010 till första skattehöjningen på flera år. Och i fjol höjdes kommunalskatten med ytterligare 35 öre.

– Ja, vi ville tillföra mer pengar till verksamheterna, säger Elvy Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Fortsätt läsa