Nu redigerar vi Örnsköldsviksreportaget

redigering

Foto: Valeria Helander

Just nu arbetar Kommungranskarna för fullt med att klippa ihop programmet om Örnsköldsviks kommun som kommer att sändas efter sommaren.

Det är bland annat turerna kring Övik Energi och SEKAB som vi synar närmare, efter att en massa tips har trillat in i vår tipskorg om just detta.

Parallellt med det blickar vi framåt, går igenom tipskorgen och funderar på vilken kommun vi ska granska härnäst. Vi har fått många spännande tips, men vi vill alltid ha fler.

Så känner du att det är just din kommun som behöver granskas av oss, så hör av dig! Skriv till oss på kommungranskarna@svt.se

Kommungranskarkartan är uppdaterad!

kommungranskarkartan grunge

Bild: SVT

Nu har vår kommungranskarkarta återigen uppdaterats. Den här gången är det Södertälje och Uppsala som det har trillat in intressanta tips om.

Vi uppdaterar kartan kontinuerligt i takt med att spännande tips trillar in. Får vi in fler än 5 intressanta tips om en kommun så blir kommunen grön. Då höjs chansen för att vi ska komma till just denna kommun och granska.

Så fortsätt att skicka in dina tips! Vi uppskattar om tipset är kort och konkret och gärna att du har dokumentation som styrker dina påståenden.

Hör av dig till oss! kommungranskarna@svt.se

Se kommungranskarnas tipskarta här.

Kommungranskarna får pris för sitt arbete mot slöseri

pristagaren

Foto: Magnus Fond

Sophia Djiobaridis är den person som under de senaste fyra åren bidragit mest till att minska slöseriet i den offentliga sektorn, enligt Skattebetalarnas förening. För det får hon nu Skattebetalarnas pris. 

- Sophia Djiobaridis har inte bara avslöjat och satt fokus på uppenbart slöseri med skattepengar. Hon har även genom en tipskarta involverat medborgarna i granskningen och hennes reportage har sannolikt haft en förebyggande effekt. Bara risken för ett besök från henne torde få många politiker och ledande tjänstemän att avstå från frestelsen att för egen vinning slösa med skattebetalarnas pengar, säger Joacim Olsson, vd för Skattebetalarna, med anledning av utnämningen.

Prissumman på 130 000 kronor kommer från Helmer Fredrikssons ideella stiftelse för främjande av offentlig sparsamhet. Stiftelsens ändamål är att främja sparsamhet med skattebetalarnas medel och minska slöseriet inom den offentliga sektorn. Priset delas ut varje år det är val till riksdagen.

– Det är fantastiskt roligt att kommungranskarna uppmärksammas. Och att vårt arbete ger resultat även i kommuner som vi inte hunnit granska ännu, säger Sophia Djiobaridis.

 

 

Turerna kring borgen fortsätter

demostration

Foto: SVT

Turerna kring Götene kommuns köp av äventyrsparken Medeltidens Värld fortsätter.

Igår föll domen från förvaltningsrätten, som slår fast att kommunen inte bröt mot lagen när de köpte Medeltidens Värld av bland andra Bert Karlsson.

Det var Ove Nordström från Vänsterpartiet i Götene som överklagade kommunens köp av borgen till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten avslog överklagan med motiveringen att de omständigheter som Ove Nordström hänvisar till inte är olagliga.

En av domarna valde dock att lägga till ett särskilt yrkande som lyder:

”Jag delar den uppfattning som uttrycks under rubriken ”Förvaltningsrättens bedömning” men anser att rätten borde ha gått längre i sina överväganden innan sitt avgörande.”

Domaren hävdar bland annat att uppdraget som getts från kommunfullmäktige till kommunstyrelsens ordförande att  ”teckna avtal med syfte att överta borgen samt lösa alla övriga avtal med parterna” klart strider mot kommunallagen och att detta borde bli föremål för en extraordinär prövning av förvaltningsrätten.

Ove Nordström kommer att överklaga domen, enligt P4 Skaraborg.

 

 

Finns det mer i Örnsköldsvik?

Digital Life Tech Tips Double Layer Passwords

Bild: Damian Dovarganes / TT Bild

Sedan vi avslöjade att vi nu tittar närmare på Örnsköldsvik har tips om kommunen strömmat in till vår tipskorg.

Men vi vill gärna att ni fortsätter skriva till oss. Finns det missförhållanden som tidigare inte har lyfts fram? Eller något annat som du tycker att vi borde ha i åtanke när det kommer till Örnsköldsviks kommun?

Skriv till oss!

kommungranskarna@svt.se

Kommungranskarna vänder blicken mot Örnsköldsvik

övik

Foto: Örnsköldsviks kommun

För en tid sedan avslöjade vi vilken kommun som är näst på tur att bli granskad. Det blir Örnsköldsvik, en kommun i Västernorrlands län. Efter att tipsen strömmat in om denna kommun kände Kommungranskarna till slut att det fick bli Övik och dess många och stora energiaffärer som nästa reportage ska handla om.

Eftersom Kommungranskarna på Uppdrag Granskning alltid utgår från tips från allmänheten, så är det tack vare kommuninvånarnas engagemang som vi har valt att rikta blicken norrut.

- Örnsköldsvik ligger på topp tio när det kommer till antal tips per kommuninvånare, så där finns det ett och annat att reda ut, säger reportern Sophia Djiobaridis.

Det är bland annat turerna kring Övik Energi och SEKAB som Kommungranskarna nu ska titta närmare på.

– Det är hundra miljoner hit och hundra miljoner dit när man sitter och läser om alla investeringar. Man fattar inte hur mycket pengar det handlar om, säger Sophia Djiobaridis.

Har DU något tips om Örnsköldsviks kommun? Eller någon annan kommun som du tycker vi borde granska?

Mejla oss på: kommungranskarna@svt.se

 

Kommungranskarna återvänder till Götene

demostration

Foto: SVT

Sedan starten 2008 har nöjesparken Medeltidens värld kostat skattebetalarna många miljoner. Efter Kommungranskarnas senaste reportage i november 2012 har kommunen fått investera ytterligare 12 miljoner kronor i det förlustbringande projektet. Detta trots att parken är stängd sedan 2011.

I dagsläget har parkens alla delar av värde sålts av för en spottstyver i förhållande till vad det från början har kostat, mycket till artisten Martin ”E-Type” Eriksson. Kvar står en rosa borg som fortsätter att kosta kommuninvånarna.

– Det tråkiga är ju förhållandet mellan allmänheten och oss politiker. Jag känner att folk inte litar på oss i Götene längre, säger Anders Månsson, ordförande i lokalpartiet Götenes Framtid och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Se fortsättningen på Götenehistorien ikväll kl 20:00 på SVT 1.

Medeltidens Värld fortsätter att kosta kommunen

UG_gotene_borgen_0

Foto: SVT

 

Länsstyrelsen kräver tillbaka bidrag på 900.000 från parken, ett bidrag som projektet fick när det drog igång.

– Det finns ingen verksamhet där. Alls, säger Mirja Hjers på länsstyrelsens landsbygdsenhet till P4 Skaraborg .

Det är bland annat Bert Karlsson kravet är ställt till, men kommunen har lovat att betala minst hälften.

Satsningen Medeltidens Värld har hittills kostat skattebetalarna minst 100 miljoner kronor.

 

 

Även Göteborgsreportaget friat i Granskningsnämnden

GBG-staffanstorp-988x278

Göteborgs kommun granskades under 2013

Det var inte bara Staffanstorps kommun som var på fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Även Göteborgs stad skickade representanter till mässan och anordnade mycket generösa bjudningar, som tillsammans med felaktiga kvitton och en i många fall obefintlig ekonomisk kontroll blev upptakten till ett uppmärksammat avslöjande.

Programmet blev anmält av en person som hävdade att det var en attack mot ledande Göteborgspolitiker.

Granskningsnämnden gör följande bedömning:

”Nämnden konstaterar att programmet granskade de utgifter som Göteborgs kommun haft i samband med en fastighetsmässa i Cannes. Enligt nämndens mening ligger ett inslag av denna karaktär väl i linje med SVT:s gransknings-skyldighet enligt sändningstillståndet. Nämnden konstaterar vidare att de två politiker som anmälaren nämner i sin anmälan båda medverkade i programmet och fick möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot Göteborgs kommuns hantering av utlägg och kvitton i samband med fastighetsmässan. Nämnden kan inte finna att vad anmälaren anfört medför att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.”