LIVEBLOGG: Guldbaggegalan 2013 (uppdateras)

OK nu gör vi detta.

21.41
Nu måste jag gå ner och köa för vinnarintervjuer. Ni får klara er utan en kommentar till vinnarfilmen – som borde bli Äta Sova Dö – men det ska nog lösa sig. Puss och kram så länge.

21.40
Ja, och nu minns vi de som lämnat oss. Bombastiskt med Carola. Känns rätt i sammanhanget ändå måste jag säga.

21.35 Ja, det där var kvällens bästa tal. Nu kan alla andra gå hem och lägga sig.

21.30
Börjar bli dags för de tunga priserna. Bästa regi borde gå till den som haft mest logistiskt helvete, enligt Helena Bergström. Pichler plockar hem den också! Fantastiskt. Nu kan hon tacka alla hon glömde förra gången.

21.24
 Yes. Lukac tog Baggen. Alltid mycket roligare när en debutant får pris.

21.20
Robert Gustafsson ber om ursäkt för att han är medelålders heterosexuell man. Lite kul ändå. Nu borde väl Pernilla August få pris för bästa kvinnliga huvudroll? Eller Nermina Lukac? Kan de inte få dela på priset?

21.16
Jaa! Vad kul. You’ve come a long way from Jokern Johannes.

21.13
Ok ok. Bästa manliga alltså. Brost ska ha den…

21.11
Hahaha, Hasse Alfredson äger Guldbaggegalan. Tar den plats han vill ha. Kör stenhårt på långdragna anekdoter, byter spår hela tiden och härmar Louie Armstrong.  Avslutar med underbar falsksång. King.

21.09
Fortfarande…

21.02
Hans Alfredson vinner och håller ett långt göttigt tacktal värdig hans karriär. Det håller fortfarande på.

21.01
Nu hedersbaggen. Anna Serner petar in ett ”hen” i talet.

20.58
Som sagt. Men ja, inte ens Ghandi hade haft en chans mot Sugar Man.
Kort och koncist tal av Bendjelloul också. Mer av denna vara uppskattas.

20.57
Och bästa dokumentär går förmodligen inte till pojktanten.

20.54 Jag varken hör eller förstår någonting ur detta musikalnummer, som tydligen var norskt. Men en fråga: Är Loa Falkman Sveriges John Travolta? Ingen fatsuit, men det är bra nära.

20.50 Åh vad skönt med lite musik för att vila nerverna. Loa Falkman utklädd till kvinna. Ja, jag tyckte mig höra någon skratta borta i Ungern.

20.44
FUCK YEAH. Gabriela Pichler får manuspriset. Helt klart förra årets bästa svenska film.

20.39

HAHAHA! (sarkastiskt gapflabb) Ella Lemhagen och Alexandra Rapaport skämtar om sina respektive ugly frisyrer i samband med nomineringarna för bästa klippning. Vi är i Göteborg gott folk!

20.38
Bästa klippning ZZZZzzzzz….

20.36
Benny Andersson plockar alltså baggen för musiken till Palmedokumentären. Det var nog det sista jag tänkte på med den filmen. ”Det här var ju ganska otippat” säger han själv. Jotack.

20.35
Carola! Lika läskig som vanligt.

20.31 Åh neeej. Inte ett sånt där pinsamt värden-klipper-in-sig-i-filmen-skämt. Pallar inte.

20.25
Matias Varela och Johannes Brost gör ett litet halvförsök till skämt (tittar på varandra under tystnad) mer verkar ge upp typ mitt i  för att sedan ge Ulla Skoog priset för bästa kvinnliga biroll.  Det var ju rätt synd att Dom över död man är enda filmen jag inte sett. Haha, Krister Henriksson (Wallander ni vet) hade visst sagt ”Gud vad du blivit gammal” till Skoog, som konstaterar att detta belönar sig i priser åtminstone.

20.22
Peter Carlberg från ”Avalon” tog hem det. Ändå bra roll.

20.20
 Carolina Gynning och Helena af Sandbergs lilla sketch faller ganska platt pankaka innan presentation av nomineringarna för bästa manliga biroll. Go Milan Dragisic från ”Äta Sova Dö”!

20.17
Hehe, Babben kallar årets nominerade för bästa manliga huvudroll kampen mellan ”Den onde, den gode och den fule”.  Ganska kul. Det tar sig.

20.13
 Nu tar Babben upp elefanten i rummet kring Call Girl….inte. ”Ja det stämmer, folk hade så fula glasögon på 70-talet”.

20.10
Babben berättar att hon blev av med en telefonförsäljare tack vare sin statligt betalda skådespelarutbildning. Hon fejkade en hjärtattack. Och nu lite internhumor! Hur många har frusit klockan fem på morgonen i Trollhättan? Ja, det är många händer som åker upp. Milda skratt i pressrummet – där vi får se galan på en jättestor teve.

20.05
Ett slags eurodiscomedley till melodin ”Amazing” där Babben sjunger om de olika filmerna. Dansare iklädda mundering från ”Hornblower”?

20.00
Aj. Det här börjar ju lite…ja

19.44
OMG det är Tzatziki! Vuxen! Känns som att se Macaulay Culkin på en mingelbild från New York, minus drogplufsigheten.  Logiskt nog vinner också Ella Lemhagens priset för bästa barnfilm. Nu väntar vi på att folk ska röka klart så att den riktiga galan ska börja.

19.40
Simon J Berger verkar behöva en grogg, men delar ut pris för bästa kortfilm till ”Dance Music Now”.

19.34
…Och för bästa foto. Grattis Hoyte Van Hoytema. Tyvärr inte på plats för att ta emot priset. Istället: Långt tacktal på skolengelska av två utsända snubbar.

19.32
Call Girl plockar hem pris för bästa scenografi också…

19.28
Bästa kostym går till ”Call Girl”.  Cilla Rörby ger ett grymt tacktal. Kul ändå. Även om jag inte var något megafan av Call Girl så innehöll den rätt mycket coola kläder. Hmm.. Kanske var de till och med för snygga för resten av filmen…

19.24
Yeah. Haneke vann. En utsänd representant läser upp ett tacktal på engelska av modell A1.

19.22
Mikael Marcimain får dock dela ut pris för bästa utländska film. Hoppas att Laurence Anyways eller Amour vinner. Moonrise Kingdom vore för mycket seger för herrbloggkulturen.

19.19
”Call Girl” vinner bästa ljud. Blir det filmens enda bagge ikväll?

19.13
De värmländska (?) skådisarna från ”bröderna hårdrock” delar ut priser för visuella effekter och ljud försöker sig på  skämt som jag inte hör på grund av stöket i pressrummet. Humorn verkar vara dialekt-orienterad så jag vet inte om jag missade så mycket.

19.12
Bästa mask/smink går till Jenny Fred för sminket i Snabba Cash 2. Välförtjänt. Den filmen hade mycket blod.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kommentarer inaktiverade.