Ashley Judd slår tillbaka mot Amerikas sexistiska medier

Foto: Scanpix

Nyligen skrev US Weekly en spekulativ artikel med rubriken ”Förklaringen till Ashley Judds plufsiga ansikte”. 
En ”story” som flera nyhetskanaler hakade på, där många spekulerade i varför skådespelerskan (Känd från ”Heat” och aktuell i serien ”The Missing”) såg så ”uppsvälld” ut, och olika variationer av detta. Någon menade att det är bäst att hon passar sig innan hennes man lämnar henne för fru nummer två. De kommentarer som menade att Judd såg bra ut använde istället bakvända komplimanger om att hon var så vacker att hon ”måste ha plastikopererat sig”.


Det sexistiska hyckleriet är uppenbarligen lika levande som någonsin i showbiz-Amerika. Dubbelmoralen kring kvinnors åldrande och plastikoperationer ser ut som följande: damned if you do, damned if you dont. (Nota bene: jag har ingen aning om Judd opererat sig, men det är alltså inte poängen.)

Nu har Ashley Judd skrivit en hård och saklig text om mediernas sexism. Här är ett kort utdrag, men läs hela texten:

”Det spelar faktiskt ingen roll om vi åldras naturligt, eller använder kirurgisk hjälp. 
Vi upplever brutal kritik. Dialogen är konstruerad så att våra kroppar blir en källa till spekulation, förlöjligande, och ogiltigförklaring, som om de tillhör andra, och i mitt fall, den faktiska allmänheten.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kommentarer inaktiverade.