PROMETHEUS: Peter Weyland vill bygga bättre världar

http://youtu.be/hUxdAWrsag8

Den här scenen, marknadsförd via föreläsningskanalen ”TED”, krashade på internet igår och jag är svårt att veta exakt var jag ska börja spekulera. Det är uppenbart en PR-grej för att hypa Ridley Scotts Alien-prequel-som-inte-riktigt-är-en-prequel ”Prometheus”.

Det känns coolt att få ett ansikte på företaget som i alla Alien-filmer mest nämns i förbifarten som ”The Corporation”. Mer eller mindre uttalat verkar det vara ett gäng profitsugna vetenskapsmän och entreprenörer med gudalik hybris.
De betalar dåliga löner, bygger kolonier utanför jorden (det är alltid då det går åt pipan med planeten, kolla bara på hur trevligt det moderna samhället i ”Blade Runner” blev efter lanseringen av ”off world-colonies”) men framförallt försöker de importera Xenomorf-Aliens och använda dem i biotekniska eller militärrelaterade experiment.

Tydligen heter bolaget ”Weyland Yutani” i vissa delar av Alien-universumet, som en slags engelsk/japansk företagsfusion. Och Japan brukar ju vara tacksamt att använda som krydda i Sci-fi, eftersom de tagit över mycket av den spjutspetsutveckling i teknologi som tidigare drevs framåt av väst.
Men det här klippet förelår att alltså att Peter Weyland är en slags self-made-man i 2023 års mest innovativa företag.  Hans Steve Jobsiga visionärpersona har något vagt hotfullt över sig genom hela föreläsningen, innan han blir läskig på riktigt.

Weyland berättar alltså att ”Weyland Corp” lärt sig tillverka cybernetiska individer som ser helt väsenskilda ut från människor, med slutsatsen ”Vi är de nya Gudarna” (då fick jag gåshud).
Vad betyder det? Att de äntligen hittat sätt att manipulera och blanda Alien och människo-DNA och därmed skapat en ny ras? Är det samma Alien-soppa som Michael Fassbender lyfter upp i ”Prometheus”-trailern, och som kan användas för att skapa humanoida livsformer på jorden? Innebär det i så fall att den mänskliga existensen på Tellus är onaturlig ,  från början artificiellt planterad? Det skulle iofs förklara en hel del… så många frågor!

Klart och tydligt är i alla fall att ”Weyland Corp” gör samma misstag som Prometheus i den grekiska mytologin: går emot gudarnas vilja. Det brukar aldrig vara en bra idé.

Prometheus har svensk biopremiär 1 juni.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Mikael

  Om texten som jag alldeles nyss postade ser rörig ut så vill jag bara tillägga att jag faktiskt formaterade den med radbryten, men av någon anledning så kom inte dessa med. Ber om ursäkt för detta, men det var inte mitt fel.

  • Kristofferviita

   Tack för kritiken. Ska ta till mig tills nästa gång jag skriver om Prometheus.

 • Mikael

  Alltså, ibland undrar jag hur det kommer sig att vissa personer tillåts arbeta som skribenter. Till att börja med så finns det knappt en stavelse eller mening som är helt korrekt i din text. Du skriver som om du gick i högstadiet, och du blandar in engelska ord när du inte finner motsvarande ord i det svenska språket. Lägg sedan till flertalet faktafel i texten:

  TED (Technology, Entertainment and Design) är en årlig vetenskaplig konferens som hålls i USA och inte en ”föreläsningskanal”.

  Damon Lindelof förklarade redan samma dag som klippet publicerades att det inte kommer att medverka i filmen. Detta skrev han klart och tydligt på Twitter, så det finns inga oklarheter om detta.

  Företaget Weyland-Yutani (observera bindestrecket) kallas ”the company” i den första Alien-filmen. Inte ”the corporation”.

  Företaget fick f.ö. ett ansikte redan i den första Alien vs Predator-filmen, i vilken Lance Henriksen spelar Charles Weyland. Nu får företaget förvisso ett mer korrekt ansikte, men det är inte första gången som det får ett ansikte, vilket du verkar mena i din text.

  Varelsen heter – eller kallas – ”xenomorph”. Inte ”xenomorf”. Av grekiskans ”xenos” (främling) och ”morphe” (form).

  Vad gäller rymdkolonierna i Blade Runner så är det väl snarare så att syftet med dem är att försöka skapa ett bättre liv på andra planeter än det liv som befolkningen lever på jorden (”a new life awaits you in the off-world colonies”). Det finns dock mycket som talar för att verkligheten är helt annorlunda, då alla replikanter i filmen är bannlysta från att överhuvudtaget få vistas på jorden, och istället är placerade i kolonierna för att utföra hårt arbete. Man kan därför föreställa sig att vardagen är ännu hårdare i rymden än på jorden. Du vet, världen i Blade Runner är ganska mörk och dystopisk i största allmänhet. Vad är det som säger att det skulle vara ett resultat *av* rymdkoloniseringen? Det verkar, som sagt, snarare vara tvärtom.