Mörkblått är det nya grått

Blandade inspirationsbilder från Pinterest.com
Blandade blå inspirationsbilder från Pinterest.com

En av många stora saker som hänt i mitt liv den här våren är att jag kommit över en egen lokal som jag kommer använda som kontor och showroom. Jag flyttar in i september. Måste fortfarande nästan nypa mig i armen när jag tänker på det!

I nuläget finns där ett Ikea-kök med ovanligt trista luckor. I mitt nuvarande källarkontor pimpade jag det genom att helt enkelt måla standardluckorna med en vacker grå nyans och byta beslag. Det blev kromade beslag i retrostil. Resultatet blev super, en urbra budgetlösning. Men nu kommer jag förmodligen att byta luckor – och en röd tråd här är att jag kör på allt det där man inte riktigt ”vågar” hemma. Alltså lutar det nu åt ett matt mörkblått kök och rejäla, härligt opraktiska marmorbänkar. Beslag klurar jag fortfarande på men det blir absolut kromat. Inte mässing, det känns lite väl mycket PR-byrå liksom.

Det slog mig också att blått kök verkligen är det nya grått. Och det nya lindblomsgröna för den delen. Och ”mis-matchade” kök, det tycker jag mig också se alltmer av just nu. Kök som är mer brokiga och personliga, inte så ”kökiga”. Olika färger, träslag och hyllor.

Borde man då resonera så att man inte ska gå på ”blått är flott”-spåret? Nej, äsch så tänker inte jag. Mörkblått är och förblir min älsklingsfärg. Så nu tänker jag banne mig passa på. Blått ska det bli.

Vad tror ni, visst kan det bli härligt med en blått kök?!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Johanna Engman

  Jag måste ändå skryta med att jag är lite före. Målade mitt sovrum mörkblott för 5 år sedan. Tar ett tag men sen brukar jag vara hipp.

 • Jo

  Härligt Ebba! Litet önskemål när du flyttar bloggen. Gör det gärna lättare att hoppa mellan inlägg. Så behöver man inte alltid scrolla emellan om man gått in och läst kommentarer ngnstans och sen vill backa, jag läser gärna tidigare inlägg och idag är dom lite svåra att komma åt.

 • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

  Oh yes! :-)

 • Lotta leker Emla la personas

  Ohh så fint! Huge fan! In My Own world!!

 • Frida

  Helt rätt att skippa mässingen – ofantligt uttjatat!

 • Katja

  Krom, matt mörkblått och carrarramarmor. Yes pleeeease! Kör!
  Tänk om jag fått göra om mitt tråkiga kök från 2000. Jag får drömma och sukta efter andras fina kök i stället. Lycka till!
  Från en som också är lite besatt av mörk/marinblått sedan barnsben.

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Katja, du får drömma dig bort genom mitt kök sen! :-)

 • Kristin

  Ja, så fint! Mørkeblått er min favorittfarge også. Gleder meg til å se resultatet!

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   :-)

 • TT

  Ebba – som gärna vill bli författare borde läsa lingvistik på Högskolan!
  Blått är nytt grått – eller som devisen säger:
  Blått är det nya gråa…

  • Starlet

   Tina, har du läst lingvistik? I så fall, berätta vad man är när man är ”suddlande Löfvén”? Tänkte på ditt twitter.

   • TT

    Börja du Lena Boson aka Snickarjohn med att ta dig ur Borlängeskogen …
    För Tina Tor twitter är begripligt bara för bildade.
    Att Löfvet suddlar är baskunskap för oss politiska skribenter

    • Gäst

     Kan inte ni bara ta Ebba von Sydow och dra till en bakgård och göra upp er fight. Tur att hon lämnar SVT snart så man slipper betala för hennes er skit. Tror ni någon som inte lever i låtsas världar bryr sig om eller fattar vad du, den där galninen Lena och Ebba håller på med? Totalt kaos. Behöver dubbla Ipren för att läsa ert larv och ebbas inlägg. Och ja, jag tänker sluta med det. Följ ni henne med ert bråk! Kul i alla fall att jag inte behöver finansiera det i fortsättningen!

    • CarolineEiLondon

     Tina, deluded much?

 • http://crimsonanna.blogspot.se CrimsonAnna

  Mina väggar i köket är just nu stålblå. Jag har någon slags idé om att kök ska vara blå. Det kan bero på att både mitt barndomshem och mina morförfäldrars och farföräldrars kök har varit mer eller mindre på. Så kör =)

 • elin

  Varför inte bara låta köket vara som det är? Knappast kommer du att kocka särskilt mycket där på kontoret heller.

  • Starlet

   Vad menar du med heller?

  • http://crimsonanna.blogspot.se CrimsonAnna

   ”Kocka”? Vad är det för tramsord? Laga mat heter det.

   • Jane

    Jag misstänker att skribenten är finlandssvensk, och då kan det ibland hända att man använder uttryck av den där typen som alltså ur ett sverigesvenskt perspektiv kan låta underligt och fel. Men det här är endast en gissning från mitt håll.

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Hej Elin, bra poäng – det hade jag förstås kunnat… Men nu satsar jag på detta och jag tror att det kommer bli kanonfint!

 • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

  😉 Ja, det är nåt visst med blått och krom och marmor alltså… Du måste komma förbi och kika när du är i Stockholm till hösten! :-) Kram från Ebba

 • Maria/Husligheter

  Amen go go go! Blått ÄR flott, och trender är varken till för att följas slaviskt eller principfast strunta i – man plockar russinen ur kakan helt enkelt. Låter ursnyggt!

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Åh, tack för expertråd också – woho! Ja, jag kör, banne mig… Tror det kommer dröja innan jag tröttnar på min mörkblå dröm faktiskt! :-)

 • Erica *Interiorstories.se*

  Såklart du ska satsa på ett mörkblått kök! Du kommer inte att ångra dig! Jag älskar verkligen vårt blåa kök och det var det bästa beslutet vi tagit i vår renovering :) Lycka till!

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Yes, jag såg det och länkar också till ditt kök här i inlägget. Jättesnyggt! Fin blogg ni har också!

   • Erica *Interiorstories.se*

    Tack snälla du! :)

 • Pauline

  Kör på’t, älskar man blått så är det så.

 • TT

  Mörkblått är det nya gråa menar du nog – om inte dags för Högskolan..

 • Maria

  Så himla roligt det är med trender! Då mina föräldrar flyttade in i sin första villa var det ett mörkblått kök med perstorpsskivor i det huset. Då de gjorde om det till vitt (såklart) fattade ingen hur någon kunde komma på tanken med ett BLÅTT KÖK från första början. Var folk färgblinda där i skiftet mellan sextiotal och sjuttiotal? Nu är alltså det tillbaka igen, naturligtvis i en exklusivare och modernare tappning, men ändå med samma färgskala. Kul! Kör på! Det låter fantastiskt snyggt.

 • L. Ljung

  Jag skulle satsa på blått om jag skulle renovera mitt kök.