Färg-fighten

Min förrförra lya, fotad för Sköna Hem.
Min förrförra lya, fotad för Sköna Hem.

Läser i Trendensers trevliga söndagssvep om färgkriget som blossat upp i inredningsbloggarnas kommentarsfält. Som den inredningsnörd jag är, så är ju detta himla spännande (lång parentes här, men jag har drömt om att starta en inredningsblogg i många år, ska bara fixa fler timmar på dygnet först – bloggen skulle handla om att analysera hur människor har det hemma, en av mina passioner här i livet…).

Som jag förstår det har inredningsbloggare börjat hemlighålla färgkoder (!?) på de perfekt dova grå-grön-blå nyanserna i sina sprillans nymålade hem. Ett fenomen jag i grunden inte fattar, då just väggfärg blir fundamentalt olika beroende på ljusinsläpp, golv, ytor och stuckaturer. Ljust blågrått kan bli lila, grått kan bli mullvadsbrunt, man måste måla upp och prova sig fram. I synnerhet om man kör med finare, matta färger med naturliga pigment och traditionella ingredienser, som Farrow & Ball, Fired Earth eller Byggfabrikens naturliga, giftfria färger. Med två ”målade” hem i ryggen och en lång kärlekshistoria med engelsk väggfärg så vet jag. Lärdomen är också att man måste våga, vad är det värsta som kan hända? Jo, att man (ehm, eller i mitt fall, min man Johan…) får måla över ett lager ny färg. Vilket i och för sig är kostsamt, slösigt och tidsödande – och inte bara så härligt som inredningsproffsen får det att låta. Men ändå, det är helt klart genomförbart.

Nej, vad det egentligen handlar om är väl snarare, som Frida skriver i sin blogg, ”jag var först”-jakten. Att vara unik, originell och alldeles egen. Inte direkt enkelt i dagens Pinterest-översvämmade trendflod av perfekt stylade skrivbordsbilder, eukalyptus-grågröna sovrumsväggar, lyxiga linnelakan, snygg-leksaker på parad i barnrummets String-hylla, böjträstolar, mässingsljusstakar och nonchigt chica bokhyllor där keramiksamlingen tronar intill den korrekta samlingen böcker.

Själv har jag kapitulerat, erkänner glatt att jag är en trendslav utifrån en bas av våra favoriter därhemma. Favoriter som naturligtvis är en produkt av mitt liv, mitt yrke, mina vänner och min bakgrund. Föga originell alltså men jag blir likväl lycklig varje dag när jag kliver in genom dörren, sätter mig på Wegner-pallen och tar av mig skorna, samtidigt som jag slänger Svenskt Tenn-nyckelknippan intill ekollonvasen, posthögen och den gröna växten på hallbyrån. Ligger senaste Sköna hem eller Residence där på hallmattan är lyckan faktiskt gjord, om än så bara för en liten stund.

Får väl istället glädja mig åt att jag faktiskt redan hade mattmålade väggar hemma, när ”alla andra” hade vitt…

Mitt älskade matta mörkgröna arbetsrum i min gamla lägenhet, som jag sålde 2009.
Mitt älskade matta mörkgröna arbetsrum i min lägenhet, som jag sålde 2009. Foto: Sköna hem

…Och att vi nu, när alla skämtsamt tycks ursäkta sitt ”vita fräscha”, kör all-in helvitt på nästan alla väggar. Samma tanke slog mig när jag läste detta i Marias utmärkta blogg Husligheter: ”ett kök måste inte vara vitt”. Nej, för det nästan måste ju vara grått, blått eller grönt. När jag bläddrar i livsstilsmagasinens vårnummer tänker jag att helvita kök är det mest unika man kan välja just nu – eller så är det bara för att jag nyligen sagt adjö till gräddvita köket med marmorbänkar och retrobeslag och fortfarande är lite nykär i det högblanka (jorå!) moderna köket i vår nya lägenhet. Som sagt, ett ämne som ständigt engagerar.

PS. Lite roligt att se bilderna hemma hos mig från 2009, det syns ändå att det är fem år sedan. Idag hade jag piffat till skrivbordet, bokhyllan och köksbordet till TUSEN, när vi fotade minns jag att jag städade undan, snyggade till och: klick. Klart! Kolla till exempel in mina kvittomappar i bokhyllan?! Idag lägger man så ohyggligt mycket mer tid på den typen av detaljer, små glasvaser, flotta boxar, fina pennor…

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Hanna B

  Åh SNÄLLA starta en inredningsblogg! Vore så roligt att få höra dina tankar och reflektioner. Sedan måste jag även få säga att jag tycker ditt gröna arbetsrum är helt ljuvligt.

  Lite roligt för när jag ser de här ”icke vita” köken tänker jag ändå bara vitt, vitt, vitt…. vart är färgen?? Jaha den där mörkare nyasen av…vitt? 😉

 • Pingback: Tänka rätt är stort men tänka fritt är större | Vidunderlig Inredning()

 • Sari

  Joo, Ebba, du måste starta en inredningsblogg!! Jag kommer i alla fall att läsa den noga. Tack.

 • Trogen läsare sen Marianne

  Skulle vara kul att se hur det ser ut i ditt nya hem efter flytten!

 • Johanna

  Din inredningsblogg skulle ju vara toppen! Men, varför inte en inredningsBOK? 😉

 • Karin

  Jag önskar också mer inredning i bloggen.
  Jag kommer också måla de flesta rum i vår nya lgh vita då vi har så mycket färger på saker och ting i övrigt. Här verkar finnas många experter, någon fin vit färg ni rekommenderar?

 • TT

  Tacka Roomservice för den färgen!
  Programmet stylade o målade hela Ebbas lägenhet.
  Men det skulle hon aldrig nämna.

  Kolla klippet på kanal 5.

  • TT

   Hela 5-ans home-stylingen var självklart GRATIS.
   Bara gratis är gott hos von Sydows

 • @intevitt

  Lustigt att när folk äntligen börjar intressera sig för att måla andra färger än vitt så vill de måla samma färg av grå/grön/blå som alla andra. :)

 • Lisa

  Jag minns när jag såg första säsongen av homeland hur jag bara blev kär i hela Carries hem. Så fina färger och stilen var väldigt nordisk för att vara i ett amerikanskt program. Hennes sovrum….

 • Madeleine

  För mig kommer grå som modefärg alltid ha en koppling till 90-talet. Kanske mest på kläder :)) I och för sig hade det årtiondet festliga kobolt färger att erbjuda också med border som ingen levande själ någonsin kommer glömma. Men, ändå… Samma sak med pastellerna, de var ju som hetast på 50-60 talet. Det är ju dock nya tider nu, med andra toner…. Precis som 70-tals mönster är moderna igen. Dock, kanske mer ”popiga” än de var på 70-talet då mkt drog mot brunt, brungult och mossgrön. Nu ser man snarare retro tapeter med tex primärgrönt med 70-tals känsla.

  Färger är som ett ekorrhjul genom tidsaxeln det som skiljer sig är nyansen och mättnaden…

 • TT

  Lustigt att en färgblind vill jobba med färg!

 • Clara

  Jag får alltid syn på Fanny Ambjörnssons bokrygg för En klass för sig, i dina bokhyllebilder. Onekligen ett tacksamt omslag. Tyckte du att den boken var bra?

 • Madeleine

  Förstår inte riktigt det där beteendet om att tävla om att vara unik. Känns ju som fokuset flyttats från poängen till mer än tävling för vännerna.

 • Maja

  Ja du har verkligen din egna stil och dina egna åsikter i allt du skriver om – från barn till inredning till mode till allt

 • Lotta

  Vilket underbart arbetsrum. Önskar jag hade haft ett liknande. Brukar inte tycka om grönt, men denna gröna färg och möblerna ger ett så hemtrevligt intryck.

  • TT

   Roomservice var supetskickliga på home-styling.
   Snygg rosa nyasn de klädde om stolarna med också-
   Dessutom var hela renoveringen förstås gratis för Ebba.
   Gratis är gott är von Sydows varumärke.

  • eva

   Otroligt snygg färgmatchning mellan den mattgröna väggen o stolarna omklädda i gammelrosa. Det är stil.

   • ullis

    Roomservice borde komma tillbbaka i TV5.
    Oslagbart inredningsprogram helt utan konkurrens!

    • M

     Vad har Roomservice med den mattgröna väggen och stolarna i gammelrosa att göra menar du?

   • ann

    Visst är stylisterna på Roomservice skickliga.

 • Johanna Engman

  Jag har aldrig hoppat på den vita trenden. Fast nu är mitt kök helvitt. Mest för att jag inte hann med vid renoveringen att tänka. Men redan när jag inredde min första lägenhet för 20 år sedan hade jag färger i alla rummen. Känns lite som om de andra kan ha vitt så kan jag ha färgerna :)

  Blev så glad när du skrev att du ville ha en inredningsblogg. Jag saknar din gamla blogg när du hann lägga mer tid på den. Hoppas hoppas att du skrider till verket.

 • Pingback: Kulörkoder - Tant Johanna - Tant Johanna()

 • Pingback: Kulörkoder som upprör - Tant Johanna - Tant Johanna()

 • Karin

  Älskade den lägenheten! (Och ja, du var tokförst med att våga färg) Älskade även den som ni precis lämnade. Skulle vilja köra copy paste rätt in i mitt hus. Det känns inte som om du är trendig alls, utan hittat din stil. Sval, klassisk och dyr (behöver inte vara men SER dyr ut). Om du skulle vilja köra lite mer inrednings-inlägg så är jag den första att ropa jippie!

  • TT

   Esteterna på Roomservice är ju home-styling proffs så självklart blev Ebbas lägenhet perfekt.
   Se gärna klippet på TV5 – det säger mer än tusen ord.

   • M

    Lägenhet? De gjorde om vardagsrummet. I Ebbas första lägenhet. Bilderna i inlägget har inget med Roomservice att göra. Och du tycker att klippet säger vad egentligen?

 • Pingback: Days & Weekends: 7 a week # 15 | Living by W()

 • Carin

  Stolarna vid ditt skrivbord ser exakt likadana ut som soffan och fåtöljerna min mormor och morfar hade! De gick för en mycket liten peng på auktion, trender i allt som sagt 😉 Men vad snyggt de passar där de står hos dig!
  Ekollonvaserna med ranunkler i såg jag i din blogg. De stod på ditt matbord, med en blåvit tekopp och manhattanunderlägg tror jag. Det gjorde ett stark intryck, haha, och jag är fortfarande så nöjd med dem.

 • fn

  Blev så glad idag då jag fick en signerad ”Fest med systrarna von Sydow” bok hem i min postlåda. Min syster hade skaffat boken på bokmässan i Göteborg och sparat den till min födelsedag. En mycket vacker och inspirerande bok!

 • Therese

  Det vore kul att få se lite bilder från ert nya hem Ebba!

  • E

   O ja!!!

 • Louise

  Ja, skulle definitivt uppskatta en inredningsblogg, eller i alla fall att du skrev mer om inredning!

 • TT

  Roomservice´s skickliga stylist valde verkligen en snygg matt malakitgrän väggfärg åt dig Ebba.
  Varför inte anlita igen?

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Haha, oj oj oj, de gjorde bara en sak – målade ett rum KRITVITT! 😉 Men jag målade om efteråt…

   • lill

    Ren lögn!
    Bevisen finns ju på webben Roomservice TV5.

    • M

     Färgblind? Eller bara förvirrad? Länka till klippet som visar när Roomservice målar väggen grön… ska bli intressant att se.

 • Jonna

  Och jag blev nu helt kääär i den grå tonen ni har/haft i köket. Grått är svårt på väggar, får inte bli för varm eller kall. Minns du vad den heter?

  • Louise

   Oak Apple från fired earth, minns från gamla bloggen:)

   • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

    Japp, stämmer bra!

 • moodspad

  Någon som känner personen får väl i smyg försöka skrapa bort en liten bit som en brödsmula av den så ”hemliga” färgen och sen lämna in den till närmsta färgbutik och sen avslöja den! :) Gud så spännande! Rena Da Vinci-koden! :) En så liten bit räcker nämligen för att en vanlig färgbutik ska kunna läsa av den EXAKTA färgkoden med deras digitala verktyg. :)

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Haha, verkligen!

 • Maria/Husligheter

  Åh, jag minns ditt fina gröna arbetsrum från reportaget! Och bra inlägg!

  Jag tror att även om det känns som att man ”måste” ha blått, grått eller grönt hemma just nu så är det en förkrossande majoritet som fortfarande har vitt, inte kan tänka sig nåt annat än vitt och som verkligen, verkligen kommer att genomföra även nästa köksrenovering i vitt eftersom risken att ledsna är överhängande (och kök är ju inte gratis).

  Sen är jag HELT fascinerad över besattheten av specifika färgkoder, det är ju precis så – den kommer ändå inte att se likadan ut hemma hos en själv.
  Tack för länken förresten! :)

 • Malin

  Hurra! Fler såna här inlägg Ebba, jättekul o intressant att läsa! Fram för mer inredning i bloggen! :)

 • Anna

  Jag hoppas du upptäcker fler timmar på dygnet för jag skulle definitivt läsa din inredningsblogg!
  Förstår verkligen inte det där med att det ska vara hemligt…känns krystat och tillgjort.
  Målade väggar är så snyggt! Är svag för det engelska jag också… Tyvärr har jag än så länge varit för feg, men vi får se vad som händer nu när vi är tillbyggnads- tagen här hemma.

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Våga, våga! :-) Jag körde ljust gråblå matt färg i lillebrors rum hemma hos oss, är så nöjd. Men i övrigt är det alltså vitt, vitt, vitt. Och mycket fräscht! :-) Förutom en toalett, där vi körde blommiga tapeter och dotterns rum som fick blommiga tapeter…