Uppdatering från sjuklägret

En liten uppdatering från sjuklägret här hemma. Feber, sprängande huvudvärk och ont, ont, ont. Men vi kämpar på! Som någon så klokt kommenterade, det känns bra att tänka ”vi är ett team”, lillebror och jag. Tillsammans ska vi försöka fixa detta. Hemskt nog är det nämligen lätt hänt att man blir så fokuserad på onda bröst och smärtan, att man glömmer babyn. Ja, det kan låta fruktansvärt, men smärtan tar helt enkelt överhand. Som jag längtar efter att dra ner vagnen till bageriet i vårt kvarter, sitta på uteserveringen och njuta av vårsolen.

Själv kommer jag inte utanför dörren just nu, så en snäll kompis var ute idag och köpte amningste (som jag hinkat i mig hela dagen…) och lecithin-kapslar (hur många ska man ta?!) och sedan igår käkar jag SPC-flakes. Hu, smakar inte jättekul och min aptit är inte den bästa på grund av febern. Men jag ger dem en chans. Läste dock någonstans att det tar 10 dagar innan man märker någon effekt. 10 dagar! Snyft…

PS. Detta var intressant, tycker jag! Tänk hur det skiljer sig mellan olika länder. I Tyskland, skriver Johanna, verkar den allmänna uppfattningen vara att kvinnor som precis gått igenom en förlossning ska ligga ner i sin säng i minst en vecka efteråt, gärna två.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Christina

  När jag läser kommentarer här så undrar jag om det har blivit lite väl lättsinnigt i vårt land när det gäller kvinnor och graviditeter. Varför så hurtigt och så långt från sunt förnuft? Det kan verkligen kallas att kasta ut barnet med badvattnet. Lite lugn och ro dvs TÅLAMOD en gammal glömd egenskap. Vissa processer måste få ta tid inte minst för att kropp och själ ska hinna ikapp vid stora livshändelser.

 • Katt

  Så sant, att i de flesta länder rekommenderars man att vara hemma i 2 veckor för att minimera problem sernare i de nedre regionerna.

 • Kerstin Vikstrom

  När jag fick mitt första barn för 55 år sedan var det 1 veckas sängläge som gällde. Fick inte gå upp för att duscha ens.(fanns inga duschar bra tvättställ.) Barn morskan gick en ” rond” kväll och morgon, satte ett bäcken under stjärten och spolade. Dessutom var jag lindad med en maggördel samt hade brösten inpackadei fetvadd. Gissa om det luktade på den BB-avdelningen!  Barnet lämnades i i 20 min. för att ammas och togs sedan ut. Efter 10 dagar fick jag åka hem. Pappan fick se på babyn när man höll upp den bakom ett fönster. Detta var inte något speciellt för mej, det gällde alla som fött barn.
  Riktigt allt var nog inte bättre förr 😉  

 • Isabel

  Hej Ebba! Stackare. Jag var med om precis samma sak för sju månader sedan. Var fram och tillbaka mellan vårdcentralen, amningsmottagning, gynakuten med ett helt igenstockat bröst och en bröstvårta som var ett öppet sår. Kämpade i två omgångar, i nästan över två veckor, låg och mjölkade som en galning, duschade, vetekudde, kål i BH:n SPC-flakes etc. etc.

  Det enda som slutligen hjälpte var penicillin. Det fick jag utskrivet efter många om och men och bröstet blev bättre på bara några timmar! Kan också varmt rekommendera laonolinsalva (minns inte vad den heter, gul liten tub). Den var fantastisk. 

  För att ingjuta lite extra hopp kan jag säga att efter det funkade amningen toppen, och gör fortfarande.

  Lycka till!

 • Christina

  Det fanns hemtjänst för behövande småbarnsfamiljer även på 70-talet. Opererades för gallsten och hade småbarn och inga släktingar som kunde komma till undsättning efteråt. Fick hemtjänst i 2 veckor för att låta bli att lyfta barnen. Underbart kan jag intyga där jag låg med
  ärr efter operation.

 • Annica1

  När jag föddes på 50-talet kom det hem en hemsyster, som de kallades och fixade allt praktiskt. de tog hand om städning, tvätt, matlagning, babyn – allt utom mat! :))

 • http://emmebyggerbo.blogspot.com/ Emme

  Ja det är intressant hur mycket det kan skilja sig mellan olika länder! Här häpnar BBC över att vi i norden låter barnen sova utomhus i sina vagnar, till och med på vintern :)
  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21537988

 • Ann-Britt Johansson

  Hej Ebba. Jag kämpade som du med feber och mjölkstockningar när mina båda flickor var små. Den
  tiden (40 år sedan) fick man amma bara var fjärde timme, tänk så idiotiskt, ja, det vågar jag säga. Det
  är ju inte naturligt. I alla fall så orkade jag inte med att vara sjuk när andra dottern föddes. Trots att jag
  helst av allt ville amma tog jag bort mjölken. Denna flicka är uppfödd på mjölkersättning och hör och
  häpna, hon tog inte skada av det, men många samvetskval hade jag första tiden. Det gick över och
  flickan växte upp och mådde bra.

 • Nettan

  Hej Ebba! Efter ett antal mjölkstockningar så lärde jag mig något. ALLTID DUNVÄST !! Även när du sover. Gå inte ens ut en meter med soporna utan att vara klädd. Lycka till!

 • SFE

  En kvinna från Brasilien sa att det går tre kvinnor på en nyfödd d v s 8 timmar var per dygn.
  Där bär de barnen när de är nyförlösta, lindade. En nyförlöst kvinna SKA ha all uppbackning i världen 
  för att ta hand om sig själv och sitt nya barn. Diskussioner om det är pappan eller inte är helt ointressant i skedet då man behöver hjälp. Alla nyförlösta kvinnor ska behandlas med stor respekt och mycket omvårdnad efter det jättearbete man utfört, både graviditet och förlossning vilket är en enorm omställning och arbete. Jag blir ledsen när man inte respekterar det. 

 • Linda

  Se till att de kollar att du inte behöver antibiotika! Kan vara bröstinfektion som kan bli bröstböld om det inte behandlas! På amningscentrum kan de kolla med ultraljud att det inte blir någon böld. Lider med dig, har varit med om samma sak med båda barnen.

 • Clara

  Ja Tyskland har stora problem med jämställdheten. Förutom att mannen inte är hemma första tiden har de både sambeskattning och en unken abortlag.

 • ina

  skriver också som nån innan har de kollat att du inte fått bakterieinfektion i bröstet? jag fick rådet via telefon att ”jojo det ÄR stockning det GÖR ont men kommer gå över”, efter 4 dar åkte jag in akut med en mandarinstor stenhård knöl i ena bröstet.  det var streptokocker som kommit in bröstet och skapat en bröstböld. när man har stockning råder de ju en att amma amma amma, så jag kämpade på, men eftersom det inte var stockning utan infektion så gjorde allt det där ammandet bara att trycket ökade och förvärrade bölden. den fick tömmas med nål på sjukhuset, AJ! men hade jag fortsatt amma och massera hade bröstet troligtvis spruckit så jag r glad att jag tillslut stod på mig och krävde att de kollade upp med ultaljud om det verkligen bara var stockning efter 4 dagars feber stehårt rött bröst. Be dom kolla!!

 • Poppy

  Ebba, du gillar ju downton abbey…och då kommer du älska Upstairs Downstairs, samma typ av serie, London 30-tal…åh den är underbar, t o m bättre än DA. Den finns på Netflix. Bra sätt att koppla bort allt som har med amning o göra för en liten stund!

 • Anna

  Hej Ebba! Hoppas det vänder snart för er! Kollade amningsmottagningen så att du inte fått streptokockinfektion i såren? Jag råkade ut för den kombon (infektion och stockning) men med hjälp från amningsmottagningen, antibiotika, paus från amning med tillägg och amningsnappar vände det till slut och funkade jättefint. Men det är verkligen en plåga så länge det varar. Styrkekram!

 • Karin

  Be din barnmorska eller din mvc-sköterska om syntocinon! Det hjälper dig att ”släppa” mjölken, och mig har det hjälp otroligt mycket. Man puffar som näsdroppar i näsan och efter 30-60 sekunder känner du effekten. Det ökar inte mjölkproduktionen, utan kommer att hjälpa dig att få ”loss klumparna” lättare! /Karin

 • Annelise

  Jag lider med dig ,sök hjälp ,det kan bli farligt ,jag har erfarit hur det är sök läkarhjälp kära Ebba …………..

 • Marie

  Stort grattis till en riktig godbit. Jag blir så bebissjuk sångare ser i kors, men pga av en förlossningsskada får jag ”nöja” mig med mina två små. Fy att du ska ha så jobbigt med amningen. En nära vän hade lika och infektion i kroppen. Men efter några jävulska dagar släppte det och hon ammade i nästan ett år. Jag mådde dåligt pga av skadat underliv och foglissning de första dagarna. Men även det gav med sig. Tack och lov tar det nya lilla livet fokus och man glömmer det onda ganska snabbt. Ta emot all hlp du kan få, skit i ovetande, ignoranta idioter.

 • Bea

  Jag lider med dig. Jag blev själv mamma i juli 2011 och ansåg mig själv vara ganska avspänd till graviditeten, födseln, amningen och första bebistiden i allmänhet. Jag menar att jag var inställd på att det skulle bli svårt och bitvis tufft, både fysiskt och psykiskt. Men tyvärr blev det lite värre ändå. Akut kejsarsnitt och blödande bröstvårtor var inget mot de kommande två bröstbölderna. Att dessutom ha ett mycket sugvilligt ( hurra med ironi) gjorde inte saken bättre. Jag kan bara råda dig om att ta hjälp (amningscentrum på sös är kanon) och hitta vad som passar dig. I mitt fall var det att enbart amma liggandes på ett något hårdare underlag. På så vis kom jag och barnet i rätt höjd och jag kunde (utan att kämpa mot en mjuk madrass) styra barnet rätt. Omtag efter omtag. Men tillslut hittade vi rätt.
  Du fixar detta men du kom ihåg att ta hjälp där du kan, vi behöver inte alltid vara så jäkla duktiga och klara allt på egen hand. Stor kram till dig!

 • Inger 019135356

  Vad ledsen jag blir när jag läser om kritiken om barnflicka. Självklart att du ska ta den hjälp du och din familj har möjlighet att få. Ingen lyx! Är mormor till tre underbara barnbarn som nu är tonåringar men minns väl vilken hjälp vi kunde ge när barnen var små. Du är fantastisk!

 • Clara

  Ja Tyskland är verkligen ett hopplöst land ur jämställdhetssynpunkt. Förutom att männen inte har rätt att stanna hemma första tiden efter en förlossning har de ex sambeskattning för gifta och en riktigt usel abortlag. 

 • Karolina

  Trevlig fredag Ebba! Hoppas det går bättre med amningen. Ta hand om dig själv och dina kära!

 • Madeleine Jonsson

  Goa Ebba hoppas att du snart känner dig bättre. Bry dig inte om negativa kommentarer, kan det vara avundsjuka? Kram på dig och stort grattis till den lille.
  Madeleine