Att komma tillbaka

För ett år sedan - laddad för sändning!
För ett år sedan - laddad för sändning!

Kikade på bilderna från förra årets Guldbaggen och såg den här i något annat inlägg, från samma vecka. Jag laddar inför sändning och minns precis att jag, just det här dagen, kände mig pigg, stark och ”back on track”. I kroppen men också i huvudet. Härlig känsla det där!

Då var min älskade skatt ungefär tio månader, jag började ju jobba igen när hon var fem månader (eller okej, jag jobbade redan efter fyra dagar och cirka 50% därefter – men fullt ös var det först på hösten…). Vissa kanske tycker att det låter som lång tid med tio månader, ja nästan ett år, men det var det inte för mig. Alla dessa mammor som är tillbaka i sina gamla ”snyggjeans” två månader efter förlossningen, herregud, det är och förblir ett mysterium i mina ögon. Grattis till dem, det låter underbart – men jag fick inse att jag helt enkelt inte en av dem!

PS. Jag ber alltså inte om ursäkt för nåt, som någon här nedanför verkade läsa in mellan raderna. Jag är nöjd och himla glad som det är, jag lät det ta så lång tid och stressade inte. Får så mycket frågor kring detta så jag tänkte bara dela med mig.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Julia

  Ursäkta, jag borde naturligtvis ha skrivit ”huden”, inte ”hudet”. Jag borde egentligen skriva lite saktare.

 • Drego

  För mig tog det ett år.
  Testade vattengympa idag (v.32), otroligt skönt för kroppen.
  Trodde inte att det skulle vara så jobbigt men hoppas gå in mer förbered denna gång.

 • Julia

  PS: Egentligen gick du inte ner långsamt: 10 månader är ganska snabbt och du är dessutom en aktiv ung kvinna.

 • Julia

  Jag förstår dig! Jag har inga barn (ännu) men jag förundras ofta över att vissa (kända) kvinnor orkar med att överhuvudtaget stå upp, för att inte tala om att återhämta sig från graviditeten och förlossningen, ta hand om ett litet barn, jobba och vänja sig vid det ”nya livet” med så lite energi i form av mat som man får när man försöker att gå ner så otroligt snabbt. Ett mysterium, helt enkelt! Du har helt rätt. Och dessutom är det nog bättre för hudet när man går ner långsamt och gradvist.

 • Julia

  Jag menade bara att du alltid ser bra ut, därför gjorde du rätt att inte stressa och ta del lugnt. Det var särkilt förnuftigt av psykologiska och hälsoskäl, men också av skönhetsskäl behöver du inte ha bråttom, för du är så fin ändå. Så du gjorde rätt från alla synvinkel. :-) Detta menade jag.

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Aha, då tycker vi ju precis lika! :-) Ja, jag kände inte någon hets kring hur min egen kropp såg ut, kanske för att jag hade FULLT upp med att få min älskade skatt att äta, sova och må bra. Det fanns helt enkelt inte tid till att svänga ihop den där fräscha lunchsalladen, blev nästan bara mackor och latte där i början (okej, en ganska lååång tid) och för att överhuvudtaget orka STÅ upp på dagarna så var kanelbullar ytterst effektivt! 😉

 • Anne

  Nu förstår jag inte Ebba. Här: det som syns är väl en hög med jättefina kommentarer. Har du deletat dem du tycks ha irriterat dig på? Annars måste du läsa in nåt som jag def inte ser. Det är  väl alltid jättebra att du vågar säga som det är? Det ger ju oss andra styrka att vara precis som de vi är..

  • http://blogg.svt.se/ebba/ Ebba von Sydow

   Hej Anne – jag läste i all hast här, hakade upp mig på ”fasen ebba, be aldrig om ursäkt för det!” och en annan läsare som skriver ”Jag blir nästan bekymrad för din självkänsla när du gör ett sånt inlägg… strunta nu i hets och stress”. Då kände jag att jag kanske inte varit nog tydlig, helt enkelt! :-) Men du har ju helt rätt, de flesta verkar vara med på galoppen så att säga. Bästa hälsningar från Ebba

 • http://jagarsandra.blogspot.com/ Sandra R

  Det är ju som med allt annat, olika. Jag är en sån som hade de vanliga jeansen efter en månad, båda gångerna. Däremot trivdes jag mycket bättre i mjukisbyxor och bebis på armen än nerstoppad i jeans. Huvudsaken är att vi är glada och friska.
  Vad fin du är på bilden, som alltid.

 • Jenny

  Fasen Ebba, be aldrig om ursäkt för det!

  Förresten har vi döpt vår 2a till Ebba, det passar på en cool och tuff tjej.

  • Ebba von Sydow

   Hej – kul! Åh, missförstod folk mitt inlägg? Jag ber då rakt inte om ursäkt! :-)

 • http://www.iorganize.se/ Malin Bengtsson -Iorganize-

  Hej Ebba!
  Vad fin du är på bilden!

  Mysterium eller inte, vi får inte glömma att alla är ”olika”, det är ett bra ord. Alla som jämför sig med andra bör sluta med. Och ååå så präktigt det låter, jag vet. Jag tycker ändå att jämföra sig med andra är slöseri med tid och energi. Bli inspirerad istället! Och blir man inte inspirerad så strunta i det bara, svårare är det inte :-)

  Jag tycker alltid att du är så fin på alla bilder, du har fina kläder, du är proffsig, du är modig, du tar för dig, du är dig själv och det är riktigt inspirerande!! 

  /Malin

 • Julia

  PS: Håller förresten fullständigt med Sinisiew.

 • Julia

  En vacker kvinna som du, Ebba, förblir alltid vacker, med eller utan ett par naturliga graviditetskilon.

  • Ebba von Sydow

   Tack, tycker jag med! :-)

 • Sinisiew

  Jag kommer ihåg hur tuff jag tyckte att du var som körde ditt bokmingel bara fyra dagar efter förlossning och hur bra det var att du började jobba tidigt igen för du visade att det gick och skillnaden mellan dig och de flesta andra är ju att du har en stark kommunikationsplattform. Visst kan man tala om det problematiska i att kvinnor både tar ett stort ansvar på jobbet och i föräldraskapet och prestationssyndrom hit och dit men jag tycker också att det är viktigt att vi talar om motsatsen, att det inte är fult för mammor att göra karriär. Man är inte på rymmen bara för att man inte tar hea föräldraledigheten själv….
  I övrigt är du alltid snygg. Jämt. Så fuck it.

 • Sofie Larsson

  Jag håller helt & hållet med Emma! Det är din sunda inställning till vikt, träning osv. som gör dig till en bra förebild!! Själv gick jag ner mina 15 kg med första barnet på 2 veckor för att sedan rasa ytterligare 10 kg till på ett halvår trots att jag åt bra! Detta var dock inget att föredra då jag knappt kände igen mig själv i spegeln; knotig, sliten (om man nu kan se sliten ut vid 29?!), dålig hy & hår. Nu efter barn nummer 2 ”kämpar” jag för att behålla min normalvikt!! Ett i-landsproblem kan tyckas MEN jag kände mig inte alls som en sådan härlig, fräsch mamma trots att jag kom i mina smaljeans!!!!
  Lycka till med bebis nr:2! 

 • Elsasara

  Ebba, spelar det någon som helst roll vad du väger dessa år när du förmodligen är mest busy någonsin i ditt liv? Du ska kombinera så många fantastiska världar som du får lov att vistas i just för att du är du. Låt bli att ta andras stress och hets på dig. Jag följer din blogg för att du är så befriande fri från krav om att vara annat än dig själv. Jag blir nästan bekymrad för din självkänsla när du gör ett sånt inlägg. Din kropp är inte vår angelägenhet. Att du visar upp dig i TV med gravidmagen i sitt största format är en eloge och uppmuntran till alla kvinnor att stå upp och vara stolta för dem vi är – och därmed så befriande. Så strunta nu i hets och stress. 

  Och lycka nu till med nummer 2! Jag förstår på äldre inlägg att du har varit bekymrad över förlossningen. Denna gången vet du mycket mer om vad det innebär, det ger förhoppningsvis en trygghet. 

  • Ebba von Sydow

   Men nej, stopp, jag varken stressar eller hetsar – jag är nöjd och glad som det är och BERÄTTAR att det tog ungefär ett år att ‘komma tillbaka’ till att känna mig pigg och stark igen! Verkar som att folk missuppfattade…

  • Ebba von Sydow

   Ps. Hade jag stressat och hetsat hade det säkert gått fortare! Men det var annat som var viktigare för mig, helt enkelt! :-) Så oroa dig inte för min självkänsla.

 • Cia

  Du började ju jobba tidigt. Är man föräldraledig längre kan man gå fler promenader och träna när man är hemma. men det är ju olika hur man prioritera med allt.
  Kroppen behöver tid för återhämtning, det tar 6 månader innan hormonerna är detsamma som innan. De som efter två månader är i sina snyggjeans är väl oftast de som inte går upp så mycket under graviditeten.
  Jag har på några månader gått ner ca 20 kg utan att göra något båda gångerna (måste varit mycket vatten förutpm bebis) men att gå ner de sista 5 kilona tar längre tid komma i mina snyggjeans det gjorde jag inte ens när jag kom ner på samma vikt. Höfterna är ju bredare…

 • Lottalin

  Jag lade på mig 25 kilo när jag var gravid – tog 2 år innan jag var tillbaka på banan och i mina ”smaljeans”
  Det var helt ok det med, det viktigaste var att jag tillslut nådde dit

 • http://whatdecoratesmyday.blogg.se/ WhatDecoratesMyDay

  Det ÄR sannerligen ett mysterium! Vissa har väl gåvan helt enkelt ;)!

 • lena

  Amanda SChulman visade upp sin maggördel som verkade fantastisk – om man nu till varje pris inte vill visa att man varit gravid och gått upp några kilon.  Men visst började du jobba tidigare än fem månader efter förlossningen – det kunde vi ju alla läsa i bloggen – du var ju i farten hela tiden om ej på heltid men ändå. …..det beror ju på vad man menar med att jobba!

 • Krissa

  Tänk om vi kunde vara lite mer snälla mot oss själva. Att få barn är ju något stort och omvälvande, och när man har de små liven omkring sig finns det ju annat att tänka på än de där extrakilona ………..
  Vi är olika allihop och en del blir av med sina kilon snabbare än andra.
  Nej, ta det lugnt och njut!

 • Anna

  Det tog mig ett år att bli av med mina 25 gravidkilon :)

 • Åsa L

  Så söt du är iden lite högt uppsatta knuten.

 • http://byemmak.blogspot.in/ Emma – ByEmma

  Nä Ebba. Det kanske du inte är. Men istället är du en fantastisk förebild. Grym i TV och säkerligen en grym mamma som lär Marianne att hon är perfekt precis som hon är. Smaljeans eller inte. Bara man mår bra. Njut nu av den sista tiden av graviditeten…

  // Emma