Den där debatten

Vilken dag. Puh. Nu har jag i alla fall bockat av en svettig klädprovning, en nerringd mobil, två radioshower varav en tv-sänd, två viktiga dopmöten, lunchmöte med Magdalena Ribbing och nu ska jag beta av ett gäng mail.

Vad blev det av detta, som jag såg så mycket fram emot? Ja, ni kan själva se här vad som idag blev en löpsedel. Får se om jag hinner formulera mina tankar kring detta ikväll, kanske är jag lite mindre arg då. Eller så ska man bara tiga ihjäl det…

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Maria

  Han är fantastisk, Janne. Att han orkar och liksom måste ta upp överklassgrejen. Nästan som ett ticks. Väldigt roligt av dig att jämföra honom med din pappa just därför ;). Grymt bra att du lyckades hålla dig så lugn.

 • Tinarusl

  Kara Ebba,
  Ja, vad kan man saga om denna debatt….Debatt? Det var ett samtal mellan Stina och Janne om hur bra de ar och daliga Ni ar! Jag bor i USA och har foljt Dina program och reportage, blogg etc. i manga ar. Tycker sa otroligt mycket om Dig och Din fantastiska formaga att fa alla som laser eller lyssnar att kanna igen sig, ma bra, fa bra information och kunskap. Vi ar manga svensk-amerikaner som uppskattar Ditt arbete. Och…jag ar 54 ar och har en svarmor som ar 87….hon twittrar, bloggar, har en FB account. Att kommentera detta som om det vore ett ”samre” satt att communicate ar sa sorgligt…..Fast..man sa om TV (back in the days..) att det kommer aldrig att sla igenom….Tusen kramar och en jatte ”high five” till Dig.  Tina Russell, Geneseo, NY

 • http://mammahelatiden.blogspot.se/ Mammahelatiden

  Första gången jag är inne på din blogg men jag såg pk-debatten först idag och ville skicka en hälsning. Tyckte det var så onödigt av Janne J och Stina D att förolämpa dig. Förstår inte varför. Och att Stina D inte visste mer om sociala medier, utan hade uppfattat dem som ett sätt att skapa sitt varumärke. De är ju bara kanaler. Märkligt. Och då är jag ändå själv gammal, typ 45 … :-)
  //Mammahelatiden

 • Ellinor O

  Har jag missat en debatt? Jag brukar gilla att se debatter. Jag beklagar verkligen att du blev illa behandlad. Det är riktigt uselt gjort. 

 • Therese

  Denna debatt var bland det pinsammaste jag sett! Klarade inte av att se hela.. Stina gjorde verkligen ett uselt jobb som moderator och man kan ju undra hur stor Janne Josefsson ”Uppdrag granska”-värld är..?!
  Du, Alex och den tredje mannen framstod som bra mycket mer kompetenta än övriga! 

 • Sara

  Tycker du skötte dig förträffligt, imponerande att kunna hålla sig så cool! Tycker Stina som moderator var både oproffsig och raljerande, bara det att hon inledde med att berätta att hon inte är intresserad av att ta moderatorjobb! Janne framstod ju som en buffel, så synd för både Stina och Janne är väldigt duktiga på det jobb det gör men gav osympatiskt intryck i denna debatt.

 • Alexandra

  Ebba du är grym! Janne var pinsam…

  • Nico

   hur fan är janne pinsam.. han har ju fullständigt rätt.. men jag ansåg också att alex schulman sa en bra sak till janne.. men janne är oerhört begåvad och förstår.. !

 • Thomas

  Hej. Tycker du gjorde det bra. Janne är Janne liksom, rätt oförarglig egentligen…Saknar att du inte stod upp mer för din sak framförallt mot Stina som verkar famla efter varje litet halmstrå.  

 • Anna H

  Haha, nämen så fint av Stina att förvånat konstatera att du har så intelligenta och engagerade läsare som lämnar så bra kommentarer..! Att hon är förvånad över det visar utomordentligt att hon inte har en aning om vad det innebär när du ”bloggar eller twittrar eller vad det nu är”. Själv är jag förvånad över vilket dåligt och ointelligent jobb Stina gjorde!

 • Sofieandersson

  Ebba, du ska ha en enorm eloge för att du inte bara stegade därifrån utan höll huvudet kallt och gick vinnande ur debatten. Du och Alex var grymma! Gamla Janne och Stina pina borde skämmas. Extremt oproffsigt av dem båda tycker jag. You go girl!

 • Karin

  Stor respekt till dig, Ebba! Vilken otroligt nedvärderande så kallad ”debatt”, jag beundrar dig för att du lyckades behålla lugnet och ge så pass väluttänkta svar. Bra jobbat!

 • Eva

  Oj oj, Ebba, har inte sett färdigt på debatten ännu, men man kan väl säga att Janne J och Stina D mest gör bort sig-vad är det de vill hålla kvar i?? Tror mest att de känner sig hotade. Du sköter dig så bra och smakfullt, coolt och självsäkert i ditt lugna jag. Fortsätt att vara den du är-det är så man blir respekterad! Kram

 • Kattis

  Har precis sett klart debatten. Ebba, du är så jävla bra! Punkt. Slut.

 • Helena

  Förstår inte hur man kan vara så framstående journalister som Stina Drabowski och Janne Josefsson och bete sig så här. Översittare, härskartekniker och bakåtsträvare. Man undrar om de inte alls har hängt med i de senaste tio årens utveckling. Men det är ju upp till dom att ha sina åsikter om sociala medier, men att se ner på dem på det viset de gör visar bara på någon form av, jag vet inte vad man ska kalla det, avundsjuka. Stina skötte verkligen inte sitt jobb som moderator, trodde en sådan skulle vara påläst och opartisk…. Nej, all cred till dig och Alex som stod över de andra!

 • Sara

  Sitter och tittar på debatten i detta nu och blir så sjukt provocerad. Av väldigt många delar av debatten. Att Stina börjar med att förminska dig genom att börja utan dig Ebba. Att Stina tar motfrågor eller en kritik av frågorna personligt och blir upprörd. Att hon inte sköter sin roll som moderator, inte fördelar ordet eller ställer frågor utan mest pratar på. Noterade att den tog 10 minuter innan Ebba får komma till tals, vilket är väldigt dåligt moderande. Sedan tycker jag att de härskartekniker som du utsätts för Ebba är helt sjuka och att Janne tar sig friheten att definiera vad som är rätt och fel och dömer dig efter det som att det vore en objektiv verklighet. Utöver det blir jag så upprörd att man ser det du gör oxh skriver om som viktigt eller på riktigt. Det som unga kvinnor gör får aldrig bli på riktigt, att det inte skulle vara en riktig journalistik. Samma sak som UnderbaraClara också diskuterar ibland, att kvinnor som hittar ett sätt att driva företag på sådant som andra kvinnor gillar inte skulle vara okej eller lika värdigt som något annat, till exempel Uppdrag granskning. Jag tycker heller aldrig att man ska behöva gå med på att debattera under sådana villkor som denna debatt fördes på och, efter att så många gånger själv ha blivit utsatt för härskartekniker vet jag att man inte bara kan ”rycka upp dig” och vara proffessionell. Det var de andra som var oproffessionella och du gjorde ett bra jobb. All kärlek oxh pepp till dig!

 • Sofie

  Fruktansvärt nedvärderande. Vilka bittra människor! Jag finner inga övriga ord, jag kan bara säga att jag, precis som de flesta andra som kommenterat, tycker att du gör ett fantastiskt jobb. Go’kväll t ex. har du gjort fantastiskt bra och lockat mig (25år) och många andra unga att titta på. Fortsätt så!

 • A-K

  Åh herregud vilken pinsam tillställning, jag var tvungen att stänga av! Ebba, du gjorde grymt bra ifrån dig. Jobbar inom ett helt annan område men härskarteknikerna, särskilt från äldre män som tror att alla är fanatiskt intresserade av deras urtrista anekdoter, känns igen. Bra att du var cool nog att hålla dig civil (det hade nog inte jag pallat…)

 • Gun

  Jag har tyckt både Stinas och Jannes program har varit intressanta genom åren. Men att sätta sig på piedestal över andra och bete sig som en bakåtsträvare, verkar mer som en rädsla att inte behövas längre. Vi tar ju alla till oss det nya som kommer efterhand, av nyfikenhet inte minst och vill hänga med i utvecklingen. De som hade minst att komma med i sakfrågan babblade också mest strunt. Jag gillar dig och din blogg. 

 • http://profiles.google.com/viveca.holmen Viveca Holmén

  Ok. Jag blev så förbannad så jag var tvungen att stänga ner det. Men heja dig Ebba som står på dig och faktiskt biter ifrån. Heja!!!

 • Anna

  Oj. Många har redan sagt det här: Vad oförskämda de är. Härskarteknik tror jag man kan kalla det.

 • Kristin

  Sanningen tiger still, jag gillar det uttrycket

 • http://twitter.com/prinsessansdag Josefine Aamodt

  Åh men herregud vilken otroligt dålig debatt. Stackars dig men BRA du höll huvudet så kallt och var så ärlig och lugn. GO GIRL!

 • Kakan

  Du är imponerande proffsig Ebba! 

 • Ida

  Ebba du har länge varit min förebild, du ”vann” mig när du som första chefredaktör för Veckorevyn sa att tidningen har yngre läsare än 25 och därmed ett ansvar med vad ni bevakade och skrev om (det funkar inte att lotta ut botox till 16-åringar…). 

  Tycker du skötte debatten beundransvärt, att du kunde vara så lugn, sansad och ge svar på tal när du blev påhoppad från alla håll! Det var oerhört oprofessionellt av Stina att inte vara mer påläst i sin roll som moderator och att hon sedan sågar debattörerna var hel ofattbart! Tycker det var otroligt fegt och lågt av Janne att ägna sig åt personangrepp, det bevisar bara hur dåligt påläst han var på vad debatten handlade om. Både Stina och Janne sjönk oerhört i mina ögon. Det är skrämmande att de äldre journalisterna inte har koll på utvecklingen i sin egen bransch! Man kan inte bara klaga på att den ”seriösa” journalistiken håller på att dö ut och samtidigt inte utforska vilka nya alternativ det finns. 

  Ebba jag hejar på dig!!

 • Anna

  Känner frustrationen med dig Ebba! Att man som ”ung tjej” förminskas och inte får erkännande för det man gör händer alltför ofta, tyvärr! Kan inte tänka annat än att det är en härskarstrategi.

 • Ersson Hemma

  Otroligt och ofattbart. att två ”rävar” kan uppföra sig så. En moderator som avbryter och inte lyssnar och som börjar innan alla är på plats. Ebba du kan bara få pluspoäng för att du behöll ditt lugn. det var de som uppförde sig illa, trots erfarenhet och ålder. Hoppas att de skäms. Är själv 60 + och följer med intresse och glädje din blogg. Du är en fantastisk förebild med att vara dig själv.

 • Anna

  Jag tycker det blev en pinsamt dålig debatt, där herr Josefsson föredrog att tala om sin egen storhet samt berätta orelevanta anekdoter från sitt eget liv, framför att disskutera sakfrågan. Fram för allt tycker jag att han även nedvärderar hela din läsarkrets som ”mindre fina” än andra publikgrupper. Jag uppfattar den unga kvinnliga generationen som välutbildade och drivna, och som en grupp att ta på stort allvar. Jag tror att det är Josefsson själv som förlorar mest på detta, men det är tråkigt att ett så inskränkt synsätt ska få ta så stor del av en debatt som egentligen handlar om annat. Också sorgligt att han anser sig ha mandat att gå till personangrepp. Stå på dig Ebba!

 • novagirl.se

  Jag måste bara få berömma dig för att du inte bara stegade därifrån, det hade nämligen jag gjort för att inte riskera att säga några väl valda ord till stofilerna!!! Herrejösses!!! 

 • Charlotte

  Jag har aldrig haft särskilt mycket till övers för varken Stina Dabrowski eller Janne Josefsson – men det här var bland det värsta jag har sett i sådana här sammanhang. Vilka okultiverade, oförskämda, pinsamma människor! Jag förstår inte ens att du stannade kvar! All heder till dig, Alex Schulman och Magnus Lindqvist som tog er vinnande genom detta spektakel som kallades debatt.

 • Ida

  Tycker att Janne är riktigt obehaglig i den här debatten! Stina är även hon dåligt påläst och arrogant. Tycker att du var bra Ebba! Dock tänkte jag på att Alex (som utsattes för ungefär samma arrogans) tog det på ett smartare sett. Han låter det rinna av honom och försöker istället få fram sina tankar i debatten. 

 • Annika Jacobs

  Glad att jag inte såg debatten. Kan ana hur det gick till med Stina o Janne:(

 • KnappKajsa

  I samband med kungabröllopet kom jag i kontakt med din blogg och sen dess har jag följt dig med glädje. Att se dig i allt du gör med den energi och passion som du har smittar av sig och ger mig styrka att stå för de åsikter som jag själv har. Du gjorde ett otroligt bra jobb under den här debatten som i sig var helt absurd. Att diskutera samhällets framtid utan att utgå från de ungas perspektiv och snarare hålla sig kvar i det förgångna är skrämmande. Jag älskar det du gör! Fortsätt med det!

 • Tove

  Go Ebba! Mycket bra insats av dig. Du imponerade. Stina gjorde bort sig. 

 • Lidstrom_anna

  Jag tycker att du är väldigt modig som deltar i debatten. Inte bara den här utan för att du vågar sprida din åsikt. Det är långt ifrån alla som vågar. Stå på dig, vi övriga unga kvinnor är på din sida!

  • Vanlig kvinna

   Nej det är vi inte.

 • Sara

  Stå på dig Ebba…..du klarade dig galant i denna så kallade ”debatt”. De andra låter jag bli att ens kommentera….heja dig!!!
  Fortsätt med det du gör, du gör det BRA!

 • ann

  jag ska erkänna att jag inte sett debatten än, men jag lessnade för länge sedan på janne och stina har jag aldrig gillat. deras egna åsikter syns så tydligt och sedan kör dom på i 110 för att vinkla deras journalistik åt det hållet. pinsamt

 • Lotta

  Bra jobbat Ebba! =)

 • Emma87_

  Usch, vilken märklig debatt. Så ointressant att lyssna på Jannes långa historier, snacka om självgod. Stina låter honom mala på och skrattar om en skata när han pratar. Klubben för inbördes beundran. Har förlorat all respekt för Stina efter detta. 

  Ebba du var bäst! Så grym! Du framstår som så säker i dig själv jämfört med Stina och Janne. 

 • Vera

  Det är väl inget fel att utnyttja sitt varumärke, det hade jag också gjort om jag hade det. Att sälja en den kokbok du gjort med din syrra hade inte varit möjligt (med lika stor framgång) om du inte var ett känt namn. Du är ju ingen matförebild /ingen matbloggare mm så detta måste man väl ändå kunna säga är ett ”utnyttjande av varumärke”. Boken säljer pga ditt namn och inte pga dig som matinspiratör, tyvärr.
  Men som sagt, det är väl inget fel att ”utnytjja” eller använda sitt namn. Det gör ju de flesta kändisar. Kör hårt!

  • Granskogen

    Men precis! Klart Ebba ska nyttja sitt goda namn och ”varumärke”. Vi gillar ju Ebba!

 • Sofia

  Ebba for president!

 • andrea

  Pinsamt! är allt jag har att säga efter att ha sett den här debatten. Du skötte dig utmärkt och går som vinnare ur detta.

 • Gugge

  Håller med dem som skrivit redan.

 • Emma_olsson00

  Behöver bara säga att jag tycker också som alla de andra redan sagt. Du är jätteduktig och Stina och Janne som jag trodde var duktiga är det inte.

  Det är en ny tid. Heja Ebba och alla andra som jobbar i det nya!

 • Anna

  Ja, jag vet knappt var jag ska börja.
  Janne tror själv att han är så fruktansvärt bra och ”neutral” men det finns ju ingen annan som vinklar sina program så som han gör, för att få rubriker, inte för att hjälpa till att få en bättre värld. Jag tror inte ett ord på nått som sägs i hans program. Men detta tycks han inte alls förstå. Inte Stina heller!
  Du, Magnus och Alex var ju fantastiskt bra och det gläder mig att nästa generation är så kompetenta!

  • Marie

   Har du överhuvudtaget tittat på Uppdrag granskning? Har du gått in på deras blogg och sett vilka resultat deras avslöjanden har fått och vilka förbättringar som har kommit efter programmen har sänts? ”Tror inte ett ord på nått som sägs i hans program”? Jag frågar bara – vilket program hjälper till att förbättra världen, om inte granskande program? Lättsamma program där det diskuteras mode och kungligheter? Mat- och bakprogram? Dokusåpor? Let’s dance? Idol? Utveckla gärna det hela, det skulle vara intressant att få veta hur du tänker – men innan du gör det – gå in och kolla på Uppdrag gransknings blogg och läs på lite om programmet!

   • Amanda

    Herregud Marie. Vet du vad källkriitk är? Finns mängder av program som visar att Janne vinklar sina program. Hur de vinklar sina intervjuer och använder ca 10 sekunder av 5 timmars intervjuer för att få fram det som skapar rubriker. Självklart står det enbart positivt på Uppdrag gransknings blogg… suck.
     

    • Marie

     Tack för din fråga, Amanda! Jo, jag är mycket väl medveten om vad källkritik är. Jag är också medveten om att vissa rötägg som verkar ute i samhället tack vare detta program inte har kunnat forsätta som de hittills har gjort. Det står att läsa på bloggen, det var därför som jag undrade om Anna hade sett programmet överhuvudtaget, eftersom hon inte ett dugg tror på att programmet hjälper till att få en bättre värld. Är dessa positiva resultat som står att läsa där bara en bluff, menar du? Tycker du inte att det är bra att man får en inblick i vad ett företag som Ikea sysslade med i dåvarande Östtyskland? Är det inte bra att man granskar en läkare som sexutnyttjade sina patienter och att man ställer de som anställde läkaren till svars? Är det inte bra att man får reda på att man som bilägare kan få betala avgifter för en bil som man har sålt för tre år sedan, bara för att bilskojaren som köpte bilen har bestridit köpet till Transportstyrelsen? Listan kan göras lång – men om er teori stämmer, är väl allt detta till stor del rubrikskapande smörja som felvinklas och varken är relevant eller sant. Suck;-)

     • Ylva

      Men man ska inte tro på allt. Det finns en anledning till att uppdrag granskning kallas för uppdrag förvanskning. Det är klart att det finns bra avsnitt men att tro att de sitter på all sanning är fel. Uppdrag granskning är lika mycket ett nöjesprogram som vilket annat som helst. 

     • Marie

      När jag läser sådana här kommentarer undrar jag om du, Amanda och Anna här ovan överhuvudtaget har sett programmen. Jag tror verkligen inte på allt, men när man som i det senaste programmet tack vare den dolda kameran får höra hur vissa muslimska ledare direkt avråder muslimska kvinnor från att gå till polisen om de blir misshandlade av sina män, hur kan det då vara förvanskat? Är den muslimska ledaren en skådis de har tagit in, menar du? Och att du ser avslöjande samhällsprogram som nöjesprogram förvånar mig lite. Jag ser inget nöje i att vissa människor blir orättvist behandlade. Att döma av kommentarerna på detta forum har jag förstått att jag är ganska så ensam om att gilla Uppdrag granskning, och det är helt okej för min del. Alla har vi olika tycke och smak. Du tycker det är förvanskning, jag tycker i högsta grad att det är granskning. 

 • Anna

  Fattar inte riktigt vad som var så farligt? ger man sig in i debatten får man tåla lite, herregud

  • Alice

   Eh… va? Förutsatt att man spelar efter reglerna, så håller jag självklart med dig. Men debatten var ju för guds skull ingen debatt – det mesta mynnade ut i att Ebba fick försvara sig, sin journalistik och sin ”överklass”bakgrund. Superproffsigt av PK. Verkligen.

 • Emma

  Till skillnad från många andra här har jag aldrig gillat Stina. Självgod, okunnig och framfusig har varit hennes signum och hon visar upp alla de sidorna i den här debatten. Kan tillägga att med de egenskaperna kan man ofta komma långt inom journalistiken. Jag får alltid den känslan att hon, Janne J och en rad andra journalister ser sig själva och sina gärningar som lite godare, lite bättre. Det är en farlig inställning om man vill kalla sig oberoende och opartisk.

  Och Janne J sen. Han verkar visserligen lite mjukare numera, åldern gör väl att han har slipats av. Men jag minns att jag läste en intervju med honom för minst 10 år sedan, där han får frågan vad som driver honom. Svaret löd: Hatet mot överklassen. Så talar en opartisk journalist, eller hur? 

  Jag tycker att det är svårt att ta honom på allvar. Minns Fittja Paradisio, programmet som handlar Fittja och vilken misär det innebar att bo där. Det var bara ett problem. De som bodde Fittja tyckte själva om sin förort och trivdes bra. Jag minns ett uppföljningsprogram där han sökte upp några som varit med i första programmet. De var förbannade och vägrade prata med honom. Och jag uppfattade det som att Janne var lite besviken och att han i sin enfald någonstans trodde att han hade gjort dem en tjänst. 

  Ebba: Tig i hjäl detta! Inslaget talar för sig själv. Jag tycker faktiskt att både Stina och Janne J uppför sig genant. 

 • Jossan

  Var tvungen att lyssna på hela debatten nu på morgonen. Så nedlåtande och okunniga Stina och Janne framstår. Jag tycker du bemötte dem väl och gick ”vinnande” ur denna debatt. Hade nog tvekat att ställa upp för Publicistklubben igen med tanke på nivån på denna debatt. Heja Ebba!