Den rätta vägen för en mamma?

Jag fortsätter trots detta att reflektera över det jag läser i bloggvärlden. Storbloggaren Engla ska förstora brösten. Min första tanke var att, det kan väl bara inte stämma? Denna avundade, framgångsrika, beundrade, rara, otroligt söta, vältränade och trådsmala unga småbarnsmamma. Min andra tanke var: så sorgligt, att det är hit vi har kommit.

En människa bestämmer naturligtvis över sin egen kropp. Märk väl, jag kritiserar inte Englas beslut, jag dömer henne inte heller. Hon har garanterat tänkt igenom det noga, förhoppningsvis får det henne att må bättre på något sätt. Det är modigt av henne att vara så ärlig och öppen. I mina ögon är hon en jättesöt och duktig människa och mamma – men uppenbarligen vill hon göra detta ingrepp. Och om nån kommer dragandes med det: det handlar inte om avundsjuka (man måste ju vara djupt missnöjd för att göra en sådant stort ingrepp, det är jag inte avundsjuk på). Som alltid, så finns det säkert många unika fall där det varit jättebra och viktigt att möjligheten finns. Och nej, man blir naturligtvis inte en sämre mamma!

MEN i ett större perspektiv, så står jag för att jag tycker det är oerhört sorgligt med denna hetsjakt på den perfekta kroppen bland unga mammor. För det är inte bara Engla, vilket man snabbt förstår när man läser alla uppmuntrande kommentarer. ”Du gör helt rätt”. ”Jag har själv bestämt mig för operation”. ”Jag kommer fixa både magen och brösten när jag är klar med barnafödandet”. ”Har själv gjort det efter att ha fått barn. Du kommer att bli jättenöjd!”.

Eller ”Mina bröst är obefintliga efter 4 barn… Vill aldrig visa mig i bikini eller tajta kläder för då syns det… Så hejja Engla! Stå på dig, jag vet hur du känner å jag är den första som skulle åtgärda mina problem om jag hade ekonomi”.

”Jag är också snart framme vid full viktnedgång och då kommer denna mamma att behöva genomgå bukplastik och bröstoperation, men det är endast för att jag vill. Stor kram och lycka till”. Och sådär fortsätter det. Styrkekramar och hejjarop. Jag läser till och med kommentarer som ”Jag opererade brösten för snart 3 år sedan, det är det bästa jag gjort!”. Som att en bröstoperation är den rätta, vettiga och modiga vägen för en ung mamma att gå. Hjälp, jag kanske inte riktigt hängt med här, men jag är uppriktigt överraskad. Det verkar helt enkelt som att en normalgraviditet och några omgångars ammande kräver att man lägger sig under kniven. Lite bukplastik och en ny C-kupa tack, inga konstigheter 2011.

Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag skulle tycka att det var svårt att förklara för min dotter att jag, när hon var liten och ammat mig, blev så missnöjd med mina bröst att jag gjorde en stor operation för att ändra på dem. Föder man barn ändras kroppen, blir man äldre så kommer det synas. Eller? Sånt är livet, så är vi skapta, det är mänskligt för unga mammor. Varför, varför, varför måste vi ständigt sträva efter att vara så omöjligt perfekta?

Kan heller inte låta bli att tänka att man kan lägga den där energin, all den där tiden – och pengarna – på så väldigt mycket annat…

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Jenniferwestin

  Bara för att kroppens förändring efter barn är naturlig så måste man inte acceptera det om man inte trivs med det. Jag tror inte det påverkar barnet i så stor utsträckning som du får det att låta. Man kan ju välja hur man säger till sitt barn. Sen det där med att du inte dömer henne låter som en ren lögn när du över det skriver att du tänkte 2 dömande tankar om henne…..

 • Sussie

  Jag blir mörkrädd när jag läser ditt inlägg! Vem är du att ha åsikter om Englas operation?

  ”Föder man barn ändras kroppen, blir man äldre så kommer det synas. Eller? Sånt är livet, så är vi skapta, det är mänskligt för unga mammor. Varför, varför, varför måste vi ständigt sträva efter att vara så omöjligt perfekta?” (Cita Ebba) – Gäller det endast unga mammor att man inte får sträva efte att vara ”så omöjligt perfekt” som du uttrycker dig? Mig veterligen så är det alla möjliga ålderskategorier (både kvinnor och män) som sminkar sig, färgar ögonbryn/ögonfransar, solar på sommaren, klipper sitt hår i en fin frisyr, färgar håret, målar naglarna, tränar, använder hudcreme osv osv. Detta borde ju isåfall också vara ”onaturligt” och emot naturens gång? Eller? Har du åsikter om detta också? Gör du själv något av det jag nämnt? Varför har du annars inte en rufsig ovårdad frisyr, är osminkad, har oklippta naglar och luktar svett? (Svett är ju också naturligt och deodorant väl också emot naturen i sådana fall?)

  ”Kan heller inte låta bli att tänka att man kan lägga den där energin, all den där tiden – och pengarna – på så väldigt mycket annat…” (Citat Ebba) – Jag kan inte låta bli att tänka på att du kan lägga alla pengar du köper märkeskläder för på så mycket annat viktigare. Varför skänker du inte alla pengar du lägger på dyra kläder till välgörenhet istället? Vad är det för kommunistprat? Engla gör väl vad hon vill med sina pengar – precis som du? Eller? Vad är det för ”alla den där tiden” som du skriver om förresten? Tiden det tar att gå på en konsultation och tiden det tar att operera sig? Eller vad? För att hårddra det: Varför jobbar du inte mindre och ägnar mer tid åt din dotter? För gud bevare mig om du ska behöva förklara för henne att när hon var liten så jobbade du häcken av dig och flängde fram och tillbaka! För jag antar att du tänkt förklara alla val du gör för din dotter? (Ironi)

  ”Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag skulle tycka att det var svårt att förklara för min dotter att jag, när hon var liten och ammat mig, blev så missnöjd med mina bröst att jag gjorde en stor operation för att ändra på dem.” (Citat Ebba) – Varför ska man alls förklara detta för sina barn? Tycker det verkar väldigt konstigt… Skulle det vara så att barnen när de blivit äldre själva frågar, så behöver man ju inte lägga upp det lika osmidigt som du beskriver! Man behöver ju inte få sina barn att känna skuld och må dåligt!

  ”Denna avundade, framgångsrika, beundrade, rara, otroligt söta, vältränade och trådsmala unga småbarnsmamma.” (Citat Ebba) – Spela väl ingen roll hur avundad, rar, vältränad och trådsmal man är om man vill återfå brösten man hade innan två graviditeter? Vad i hela fridens namn har det med saken att göra?

  Känns lite lustigt att en människa som blivit känd inom en skönhetsbransch som innefattar smink, dyra kläder osv har sådana åsikter som du har (och att du dessutom väljer att ta upp dem på din blogg)! Känns faktiskt om att kasta sten i glashus.

 • Ulrika

  Åh, om alla var så kloka som du Ebba! Jag börjar snart tro att jag är den konstiga som inte vill operera mig även om jag inte är så vidare värst nöjd med min kropp. Men den är ju min och den fungerar, alla är inte modellsnygga i kroppen tänker jag. Men jag tycker det är jättejobbigt och knasigt, ja tom fel på alla dessa krav från kvinnor på sig själva och utifrån. Kan man inte bara vara glad över det man har och att man är frisk? En operation endast för utseendet skull kan jag nog aldrig tycka är okej. Inte om det inte är en väldig missbildning eller rekonstruktion efter tex en olycka, vilket jag inte anser en bröstförstoring vara. Snälla Ebba, fortsätt att ta upp obekväma saker som vikt och utseende, det är tydligen väldigt känsliga ämnen men bara om sådana vettiga människor som du talar om sin ståndpunkt kan vi få en lite bättre värld utan denna utseendefixering. Tack Ebba!

 • Terese

  fint skrivet ebba!! TACK för att du tar debatten, och gör det på ett värdigt och respektfullt sätt. själv blir jag livrädd för att våga bli gravid om det kommer sluta med att jag måste lägga mig under kniven. en viktigt diskussion och jag är glad att du tar den, och jag hoppas att du alltid kommer förbli den kloka drivna unga kvinna jag alltid sett upp till 😉

 • Anna

  Tack Ebba!

 • http://sarasordverkstad.blogspot.com/ Sara

  Håller helt med dig Ebba. Sedan när sitter självkänslan i brösten?? Så mycket pengar för…lite silikon (eller mycket om man nu känner för det). Jag fattar inte. Vari ligger det vackra med att fylla brösten med någon onaturlig massa som i framtiden kan börja läcka och forma om sig, och som dessutom kan försvåra upptäckt av bröstcancer. Bläh för att ha något sånt i kroppen. 

 • Linda

  Det här med att man har dåligt självförtroende när man opererar sig står mig upp i halsen. Jag opererade mig, jag varken har eller har haft dåligt självförtroende. Det handlar inte om att blidka andra, det handlar inte om att bli perfekt (vad fan är perfekt), det handlar inte om att attrahera, det handlar om en förändring man vill genomgå för att tillfredsställa sig själv rent ytligt.

  Jag är så in i själen trött på kvinnor och deras ”lägga sig i”-attityd. Om män hade opererat sig till höger och vänster hade de då tjatat hål i huvudet på varandra om detta? Svar nej. Det är så förbannat tråkigt att vara kvinna och ständigt bemötas av deras mesiga, omogna attityder.
  Det finns ingen feminism och kommer så aldrig att göra det finns bara en drös kvinnor som sitter och pekar ut varandra och viskar ”hon är för fet/smal/dum/smart/vulgär/pryd/storbystad/plattbröstad osv.

  Helt ärligt flickor/tjejer/damer/tanter, SKÖT ER SJÄLVA OCH SKIT I ANDRA, då kommer denna värld blir betydligt trevligare att leva i.

 • Marie

  Tack TACK o åter Tack!!! Fasen va glad man kan vara att man är frisk!!!! fRISK i tuttarna! Å inte behöver TA BORT dem! Å för att du rättfärdigar för oss ”slappmorsor” som vill se ut som vi gör efter ett gäng ungar å är stolta över det!
  TACK för att DU är klok!

 • immaga.blogg.se

  Väldigt BRA skrivet Ebba! Har själv fött barn för 4 månader sen och jag vill verkligen inte operera mig. Varför göra ett onödigt ingrepp över huvudtaget?! Men självklart får dom som vill operera sig göra det, det accepterar jag och respekterar jag. Själv har jag självkänslan och självförtroendet så jag kommer gilla mina bröst efter jag har ammat klart. Lite häng och släng blir det ju med tiden :)
   

 • http://regnavdagar.blogspot.com Tove /Det Goda Livet

  Jag känner själv att man har ett dubbelt ansvar för förälder, dels ett ansvar för sitt eget välbefinnande men även ett ansvar för vad man genom sitt handlande förmedlar till sina barn. Jag vill inte göra något mot mig själv som jag inte skulle vilja att min dotter gjorde mot sig själv.

  Det är sorgligt att krinnor fostras att se ner på sina kroppar. Jag var nyss själv med om att hela simskolebarnens föräldradag gick i stöpet pga mammornas komplex. Så vardagligt men ändå så sorgligt: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/bregotttmamman-simmar-igen.html

 • Linda

  Klockrent Ebba! Håller med dig till hundra procent! Jag är 23 år och gravid men skulle aldrig lägga mig under kniven om brösten eller min kropp förändras. Det hör till livet och jag tycker bara det ser onaturligt och plastigt ut att operera sig. Jag kommer absolut bry mig om min kropp och mitt utseende efter graviditeten men kommer hålla mig till naturliga grejer. Det värsta är att i mitt kompisgäng som består av fyra tjejer så vill tre operera brösten, och då framförallt när de har fött barn. Det gör mig så upprörd!
  Älska dig själv för den du är och gör det bästa av de du har utan att ta till operation…

 • LindaH

  Håller så med dig Ebba, det är så sorgligt och jag undrar hur vi ska kunna skydda våra barn från denna kroppsfixering… Jag kan förstå någon som är HELT platt, men hur många är det egentligen. C-kupa är kanske inte heller normen. sorgligt är ordet iaf.

 • Mimmi

  Jag är helt 100% säker på att dom som skriver att bröst spelar ingen roll, man är kvinna ändå blablabla det är såna tjejer som FAKTISKT HAR BRÖST
  fy fan för känslan att vara helt platt som en man. Jag har varit där &  jag försökte i många år att övertyga mig själv om att det inte gjorde nåt. Men det GÖR det.
  Jag har bröst nu och jag älskar det!

  • sofia

   Det är faktiskt inte bara tjejer som ”FAKTISKT HAR BRÖST” som påstår att det inte gör något. Jag är nästan helt platt och använder alltid bh utan bygel och push-up = jag försöker inte få det att se ut som om jag har större bröst än vad jag har och jag gillar min kropp till tusen!!! Jag tycker det är sjukt snyggt att ha små bröst och skulle aldrig någonsin vilja ha större bröst än de jag har nu. När jag gick i högstadiet och gymnasiet tyckte jag det var lite jobbigt, men det var bara för att folk omkring mig var så sjukt bröstfixerade. Med åren har jag faktiskt lärt mig att, i alla fall i mitt och många av mina nuvarande kompisars fall, inte spelar någon som helst roll.

 • Maja

  Hej Ebba! Underbart inlägg som jag skriver under på till 100%!

 • Hanna

  Tack Ebba!

 • anonym

  Jag känner att jakten på den perfekt kroppen har gått alldeles för långt, inte bara bland mammor utan i hela samhället som Lady Dahmer skriver så blir kraven mer och mer orimliga. Jag har en kronisk hud sjukdom Hidradenitis Suppurativa  vilket ger smärtsamma bölder under armarna brösten och kring underlivet som tur var är sjukdomen ganska lindrig för mig. Ju längre utseende fixeringen går och ju viktigare det blir desto svårare blir det för oss som har skador sjukdomar, och annat som inte går att göra något åt. Det gör mig så ledsen hur ska vi och alla som föds i framtiden gilla oss själva och bli accepterade i denna alltmer ytliga värd

 • Dorit Gronberg

  ”Den gamla” har sagt det förut och säger det igen. ”Gör ingenting sådant”  Du är så omtyckt och intressant för att du är bara du och har en förmåga att fängsla med din egen person. Att sedan en gång bli gammal och ha alla dessa minnen med sig gör att även en gammal människa kan vara intressant och attraktiv.

 • åsa

  Du har väl själv ägnat din yrkeskarriär åt utseende. Man kan lika gärna säga att du hade kunnat ägna all den tiden och energin åt något mer meningsfullt.
  Jag vet inte, jag tycker att det är mer obehagligt att hennes kropp ska vara något offentligt som alla tar sig rätt att kommentera.

  • Anna

   Men du kan väl inte jämföra en bröstoperation för sin egen självkänsla med en karriär inom modejournalistik som man har pluggat till? Det är två helt olika saker. Engla blir ju offentlig hela hon när hon har en blogg som hon dessutom väljer att kommentera sin framtida operation i. Det är klart att det inte är ”rätt” att man ska kommentera och ifrågasätta hennes val, men det blir lätt så när hon lyfter samtalsämnet i en blogg på det sättet! 

 • Cecilia

  Nej nu smaller jag av!!! Ebba, nu ar du lite ute och cyklar tycker jag!! OK,  operationer som att forstora brosten etc..ar inte samma sak somn att shoppa; shoppa shoppa men var det inte du som forut gick i taket nar folk kritiserade hur du spenderade och skrev om det i bloggen? Det var marken hit och marken dit och nåde den som sa att man kunde lagga all tid och energi och PENGAR pa andra saker än markesklader?!?!?!?

 • Eva

  Alla försöker ju undvika det oundvikliga, att vi alla ska dö. Det är ju därför vi opererar oss m.m m.m.

  • Cookie

   Eva, en bröstförstoring förlänger väl knappast livet, eller har jag missat något?? Nej, då handlar det nog snarare om att se snygg ut, inte att få leva längre…

   • Minna

    Det handlar om att föryngra kroppen, att inte se gammal ut. Alltså: en skräck för att åldras och kanske en skräck för döden som Eva menar.

  • Loppan

   Det är inte ok att åldras Evig ungdom är vi snart beredda att göra allt för att få

 • Sara

  Vad är det för fel med att vilja ÅTERSTÄLLA kroppen till något den varit tidigare? Om man trivdes med sina bröst, och sen får se de försvinna efter en graviditet, då kan jag förstå att man vill se ut som man gjorde tidigare.
  Skönhetsingrepp för att återställa eller bevara bör nog ses med lite andra ögon än de som förställer, och som gör en till någon man inte är och aldrig varit?

  • åsa

   Så om man är född ful så förtjänar man att dö ful, men om man hade den moraliska överlägsenheten att se till att födas snygg så har man rätt att få fortsätta vara det? Oookay.

   • sofia

    vem är det som bestämmer vad som är snyggt och fult? media, enligt dig eller?

 • Pingback: Kan vi inte fokusera på att krossa idealen istället för att ständigt byta ett ideal mot ett annat?()

 • Karin

  Tack Ebba för ett mycket bra inlägg. Din blogg är toppen. Du är klok!
  /Karin

 • Sarah_lindskoug

  Varför måste man se sin graviditet och sitt barnafödande som ett mission i livet? Varför
  kan man inte efter sin graviditet få känna att man vill vara snygg och
  vacker igen? Om kroppen förändras till det negativa under en graviditet
  betyder väl inte det att man måste acceptera det? Bara för att man inte
  älskar sina bristningar och urrammade bröst betyder inte det att jag
  inte älskar min unge!

  Mina tankar om det hela finns här:
  http://minbebis.com/blogg/hotmama/brost/

 • Elsk-la

  Takk, Ebba! veldig bra skrevet – du er et flott forbilde for dine lesere.

 • Imi

  Det är alltid lätt att kritisera andra – jag har också alltid tyckt att det varit litet löjligt att omedelbart ta till kniven som lösning på div figurproblem, exvis efter en förlossning. Men om jag tänker efter så är det ju lätt att sätta sig på sina höga hästar när man, som jag själv, lätt som en plätt, utan annan träning än idog prampushing i uppförsbackar, kommit tillbaks till sin pregravidfigur och vikt ett par månader efter förlossning! Det här blogginlägget fr EvS och alla kommentarer har faktiskt fått mig att tänka till… Nu har jag tvärtemot fått mycket större förståelse för dem som verkligen känner att plastikkirurgi är en utväg för dem att känna sig bekväma med sin kropp!   

 • Sammartin

  Hej Ebba!
  Vad bra att du tar upp ett väldigt aktuellt ämne! Har själv alltid sett framemot att få barn, men har efter att ha diskuterat med många vänner som genomgått graviditetar insett att brösten kommer försvinna, mina höfter breddas etc. Som jag känner nu så är jag livrädd! Mina bröst är min stolthet, en snygg naturlig D-kupa, och min timglasformade kropp är den som får beundrande blickar. Jag kan inte låta bli att fråga mig själv, vad är jag utan min kropp?

  Jag har alltid sett ner på plastikoperationer och aldrig tänkt operera mig, bara smärtan gör att jag ryggar vid tanken. Men är det enda vägen att fortsätta ha en snygg kropp efter graviditet? Dem jag känner som i stort sett har oförändrade bröst efter barnafödande är dem som har små tuttar! Det har inte jag. Visst kan man lyfta och forma med bh:ar, men snygg naken, kommer min man vilja ha mig? Eller leta sig något yngre?

  Jag tror hetsen kring en snygg och ung kropp handlar så mycket om dålig självkänsla och rädslan för att inte duga, att inte vara någon. Kanske borde man lägga dem pengarna på roligare saker, på att hitta sig själv och glädjen i livet, istället för att skaffa ny bröst? För inte kan väl självkänslan sitta enbart i brösten? Hur har våra mammor och mor- och farmödrar klarat sig? Hade inte de kroppsliga ideal?

  Jag blev besviken när jag läste att Engla skulle operera sig. Riktigt besviken. Alla dem som hejar på och blir arga, kanske behöver dem på något sätt rättfärdiga sina egna val? Har lagt märke till att i stort sett alla tjejer som skaffat silikon pratar nästan endast om dem.

  Och på tal om killar, kom ihåg en sak.. Take me as I am, or watch me as I go.

 • Lisa Tyboni

  Right on Ebba!

 • Christina

  Jag tycker att det du skriver luktar dubbelmoral. Ena minuten ska man beundra stilikoner som Mary av Danmark som inte har ett gram överflödigt fett och säkert skulle ta till alla metoder i världen för att behålla sin perfekta figur, i nästa minut så förfasas du över någon som vill förbättra något som hon helt uppenbart inte är nöjd med. NEJ, det är inte snyggt med hängmage och taxöron till bröst, även om det verkar som om man upprepar det tillräckligt ofta så blir det en sanning. Dessutom har Engla råd, varför skulle hon inte göra det? Blir barnen psykiskt knäckta av att mamman vill se så bra ut som möjligt? Vad är det som säger att du aldrig kommer att vilja ta till plastikoperationer, nu är du bara 30, men vänta till efter 40, då allt börjar ”rasa”. Till skillnad från Engla, skulle du dock säkert aldrig tala om det. 

  • Viktoria

   Dubbelmoral? Dubbelmoral hade varit om Mary hade opererat sig och Ebba beundrat henne. Men det har Mary inte gjort, utan hon har fött fyra barn, varav ett tvillingpar och strålar ändå av självförtroende och skönhet. 
    Varför är det som är så dåligt med att se annorlunda ut efter en födsel? Blir man verkligen så ful att det inte går att leva med det? Skall pengar som kan göra skillnad i världen gå till en kosmetisk operation när det finns kvinnor som lägger sig under kniven för att ta bort ett bröst fullt av cancer, när vissa kvinnor skulle ta alla bristningar i världen för ett barn. 
    
   Perspektiv, tacksamhet och lite självkänsla däremot är vad vi behöver. 

 • Fia Grossmann

  Hej Ebba.
   
  Dett är en av mina kommentarera du har plockar bitar av, synd bara att du tolkade det som du gjorde!
  Det var skrivet under elaka kommentarer samt att jag lyfte hur dåligt jag mått i mer än 10 år pga av min mage som är helt förstörd efter en tvilling graviditet samt at mina bröst är jätteplatta. 
   
  ”Hej! E alltid inne å kollar din blogg men lämnar aldrig någon kommentar förens nu!! Tycker DU är stark och modig som vågar blotta detta ”problem” för vi är många många som inte vågar lyfta detta ämne!
   
  Absolut får alla ha olika åsikter, men man kanske ska försöka sätta sig in i andras situation! Spelar ingen roll om det är bröstförstoring, minskning, näsoperation eller bantning… Alla vi utgår ju från oss själva å hur man mår! Jag om nån har kämpat med min självkänsla över att i nästan tio år, fick tvillingar och min magen är full av bristningar och har en bulle på som inte går å träna bort – mina bröst är obefintliga efter 4 barn… Vill aldrig visa mig i bikini eller tajta kläder för då syns det …. Så hejja Engla! Stå på dig, jag vet hur du känner å jag är den första som skulle åtgärda mina problem om jag hade ekonomi till det! Kram”
   
  Jag är varken för eller emot, kan ibland tycka det är synd att ”unga kvinnor” förstorar sina bröst för att komma etta på bloggtoppen eller vice versa.
  Det jag menar är att jag VET hur hon känner -för jag har känt/känner samma sak. Så hejja Engla är mer som ett GO girl, stå för den du är och vad du tycker jag vet hur du mår inombords.
  Och JA jag skulle kunna tänka mig lägga mig under kniven, för att åtgärda mina ”problem” men jag har inte gjort det men tanken finns där till och från och för mig har det ALDRIG handlat om hur andra mammor ser ut eller något ideal!!
  Sen vet jag vem jag är – jag har man och  4 fantastiska döttrar som är självsäkra och starka.
   
  För mig handlar det INTE om att jag ska vara vacker för alla andra utan för mig själv, om jag knappt visar mig i snygga underkläder för min man sen 15 år tillbaka, och då ska gudarna veta att han älskar min kropp men jag har aldrig förlikat mig med den.
   
  Nu är jag 35 år och jobbat stenhårt med min självkänsla, den börjar bli bättre och bättre – men jag vet exakt hur jag mådde när jag var 25 år och min mage var helt förstörd pga graviditeten å brösten platta…
  Så visst det är sorligt ibland att man kan tänka tanken att vilja lägga sig under kniven för att förbättra sin kropp …. men det är lika sorligt att må så dåligt att man går i stora säckiga kläder och att det tar nästan 10 år att våga lägga sig på stranden i bikini!!!
   
  … men Varför informerar inte samhället oss alla kvinnor,tjejer om hur kroppen förväntas och eventuellt förändras, vad som kan hända med kroppen etc. Om jag hade fått reda på att mina mage skulle bli full med bristningar m.m så hade jag vart mer mentalt förbered.
  Men det skrivs aldrig om det!  
   
  MVh Fia

 • Ida

  Så bra skrivet Ebba, känner precis likadant. Och är väl, iaf i stockholm en ung mamma, då jag fick min dotter när jag var 24 år.

 • Marie

  Du beskriver mina tankar precis. Jag blir bara så ledsen :(

 • Stinapina48

  Mycket bra skrivet!!!  

 • Linda

  Tack! Jag reagerade som du när jag läste Englas inlägg, blev mest ledsen för hennes skull och trött på all utseendefixering men orkade inte ens kommentera….

 • jansson

  Jag är 27 år fött 3 barn. Efter sista amningen var jag HELT platt. Snyggt? Kvinnligt? Nej inte det minsta. Så lätt för kvinnor som har bröst att tycka och tänka kring bröstoperationer. Och en förminsking är ju alltid bättre än en förstoring!? Jag gjorde en bröstförstoring 2 månader sen och är väldigt nöjd… Visst är det jobbigt att ha barn, både pojke och flicka, för det är inte bara flickor som får ideal på huvudet, pojkar med. Såklart jag vill att det ska duga som det är, men om man bara ska acceptera hur man ser ut efter man fött barn, ska man då inte heller träna, fixa håret eller sminka sig? För att man ska ”acceptera” hur allt blev efter man fick barn? Det tycker JAG är en tråkig inställning till sig själv!

  • Gäst – Jessica

   Att jämföra en skönhetsoperation med att träna & fixa håret är ju bara larvigt. De flesta tränar, fixar håret & sminkar sig, oavsett om det är innan eller efter barnafödande.

   Jag är egentligen varken för eller emot operationer, det är upp till var och en. Det enda jag kan undra är; vad svarar man på frågan när ens dotter (eller son) om 10 år undrar ”varför har du opererat dig mamma?”. Svarar man då som du skriver, att jag var helt platt och kände mig inte snygg, då får man ju också ta konsekvensen att om man får en dotter som är ”platt” så kommer hon kanske också vilja operera sig.

   Är det dit vi vill komma?

   • Zache

    Vad sägs om att svara som jag gjorde. ”Jag trivdes absolut inte med min kropp, så till den milda grad att det till slut fick mig att må för dåligt. Jag försökte jobba med det på andra sätt men lyckades inte och till slut var en operation en lösning. Det var inget enkelt beslut, inget jag funderade över på en kafferast, utan en lång process. Jag är nöjd, inte för att min kropp är sexig för att attrahera andra utan för att jag det är jag igen. Det är min kropp igen.”

    Jag tycker också att det är en smula beklagligt när operationer används som ett quick fix som man egentligen inte tänkt igenom. Lika beklagligt är det när det ska ondgöras över andras beslut. Jag sitter inte på den enda sanningen, men det gör ingen annan heller!

  • sofia

   Jag tycker det är tråkigt då kvinnor säger till varandra att det är okvinnligt att vara platt. Det finns väldigt många kvinnor här i världen som är extremt kvinnliga fastän de knappt har bröst. Jag tycker faktiskt det är fantastiskt snyggt med små bröst/att vara platt och jag tycker kvinnligheten hos en människa inte har något som helst med bröststorleken att göra.

 • Lollo

  Tack Ebba! Jag är en ung tjej som oroar mig för framtiden, med barnafödande(?) och att åldras. Jag behövde verkligen höra det här. Jag blir väldigt påverkad av utseendefixeringen bland dagens människor och har ofta tänkt på att göra både den ena och andra operationen när jag blir vuxen. Men jag brukar tänka så här; om jag var den enda människan på jorden, skulle jag göra den här operationen då? Svaret blir alltid nej, och då förstår man att operationen inte är för ens egen skull, utan för andras.

  • Cookie

   Lollo, vilket härligt tänk! Fler borde ställa sig den frågan innan de gör skönhetsoperationer: ” Om jag var den enda människan på jorden, skulle jag göra den här operationen då?”

 • Stilikon

  Hellre stilikon än silikon. White trash-epoken med sillisar, lösnaglar och platinablekt hår är äntligen över.

 • Kajsa

  Tack för ett välskrivet och klokt inlägg i debatten! Du har så rätt, så rätt. Jag är 20 år och alla ideal står mig upp i halsen, man försöker skaka av sig dem men det är omöjligt. Så tack för att någon ryter ifrån då och då, det behövs! <3

 • Jossan

  TACK Ebba!!! <3

 • kmb

  YOU GO, helt rätt!

 • Innze

  Jag tror detta med bröst är extra svårt eftersom resten av kroppen kan du träna, ändra vikten osv för att förbättra förutsättningarna men det går inte med bröst. Samtidigt är det inte socialt accepterat att ens under en stor tröja ha ett par hängbröst. Det ska hissas upp, pushas up och användas bh med stålbågar, det ger gropar i axlarna och skär in i revbenen. Jag ser kvinnor som är över 80 år som köper detta, så ingen slipper undan. Som opererad känner jag att jag är befriad från den hetsen. Funderar man över bröstideal finns alltså fler sidor av saken att fundera över.

 • Fidellie

  Du är en jättebra förebild med sunda värderingar & bägge fötterna på jorden!!!

 • Gunilla

  Jag tycker att du är så klok kvinna och jag håller med dig till 100 %.

 • Anna

  Ebba
  Många gånger kan jag tänka att du verkar vara en trubbig och präktig person men det här var bland det vettigaste jag läst på länge. Du är väl snart den enda kända personen i bloggvärlden som inte har gjort några skönhetsrelaterade ingrepp. Det hedrar dig. Du skulle kanske behöva skriva mycket mer om sånt i stället för om kungliga outfits? Jag tror att det är superviktigt att vi varje dag på olika sätt försöker prata om den förbannade utseendehetsen. Jag är så trött på den att jag spyr och att Engla, som är allt det där du skriver om, väljer att göra en sån här operation är så himla sorgligt.

 • Sandra

  Bra skrivet Ebba!

 • Elisabet

  Är 58 år…förstår inte vad som hänt med er unga flickor/kvinnor/mammor. Ni är som allra vackrast när ni lever med er kropp och ålder. Er kropp bär årsringar som ett träd. Allt som händer er är livets gång…barn…män…jobb…ALLT! Var stolta över de spår livet sätter. Ni får erfarenheter som ingen kan ta ifrån er. Operationer efter en graviditet signalerar besvikelse över den förlorade ungdomen. Men ni har erövrat mognad genom att ge liv till ett litet barn. Det är stort. Fokusera på det! Då blir ni också bättre mödrar. Om ni är tacksamma istället för att vara missnöjda binder ni positiva cirklar kring er. 

 • Karin

  Ebba – tack tack tack för att du försöker se detta fenomen ur ett större perspektiv! Så upplyftande och välbehövligt!

 • Nina

  MYCKET bra och klokt  skrivet Ebba! Stor kram till dig!