Kungligt fredagsgodis, vecka 47

Kronprinsessan Mary på uppdrag i anslutning till en barn fokuserad på flyktingbarn, i Danmark i veckan. Foto: Face to face / TT
Kronprinsessan Mary i anslutning av en konferens fokuserad på danska flyktinghjälpen, i veckan. Foto: Face to face / TT

Kronprinsessan Mary får inleda denna veckas kungliga fredagsgodis. Här på uppdrag i anslutning till en konferens i Danmark i veckan, där danska flyktinghjälpen markerade 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention. Svartvitt, klassiskt och elegant men en trendig touch, väldigt typiskt Mary. Men nu över till vår egen kronprinsessa, som också varit ute på uppdrag bland kamerablixtarna i veckan…

Kronprinsessan och prins Daniel på kunglig middag på slottet. Foto: Henrik Montgomery / TT
Kronprinsessan och prins Daniel på kunglig middag på slottet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Bland annat var det middag på slottet. Spana speciellt in de elektriskt blå naglarna. Coolt. Och att det kommer glittra om klänningen även den 10 december, det kan vi ju rimligtvis gissa på… Spännande, om tre veckor ”smäller det”, som Alfred Nobel förmodligen skulle ha uttryckt det.

Kungen hade lunch för riksdagens förutvarande talmän. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kungen hade lunch för riksdagens förutvarande talmän. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Samma blå nagellack matchades med vinrött, när kungen bjöd in till lunch för riksdagens förutvarande talmän i veckan. Tänk ändå, att så ofta träffa mamma och pappa på jobbet, som Victoria gör. Jag hade nog blivit lite som en tonåring till slut, om min mamma kom in till redaktionen och skulle ”vara med”.

Kronprinsessan matchar i blått. Foto: Anders Wiklund / TT
Kronprinsessan matchar i blått. Foto: Anders Wiklund / TT

…Och ännu mera blått blev det när Victoria besökte Wateraid Sveriges utställning ‘I Love Toa’, där välkända personer designat varsin toalett med syfte att lyfta problematiken med att 2,5 miljarder människor i världen inte har en toalett. Här spanar hon intresserat in artisten Miss Lis toalett. Fin detalj med kragen på skjortan utanför kappkanten.

Kate visade upp gravidmagen! Foto: Paul Hackett / TT
Kate visade upp gravidmagen! Foto: Paul Hackett / TT

Och Catherine, eller Kate som i alla fall jag säger, visade upp sin fina mage. Här var hon närvarande vid en prisutdelning på Kensington Palace i London. Gulligt med prickar och roligt att se hennes gravidstil, hon är verkligen beundransvärt gravidpiffig. Minns själv hur det var när jag jobbade i rutan alldeles på sluttampen, hjälp…

Grvaidglow! Foto: Paul Hackett / TT
Grvaidglow! Foto: Paul Hackett / TT

Och kolla in detta, alltid lika kul med otippade kungliga möten. Boyband-kungen Harry Styles från One Direction skakade hand med Kate på Royal Variety Performance… Här vill man ju verkligen veta hur småpratet lät.

Hertiginnan och prinsen av pop säger hej... Foto: Pool / TT
Hertiginnan och prinsen av pop säger hej… Och vad mer? Foto: Pool / TT

Och tada, en grand finale i rödaste rött som spanska Letizia bjöd på i veckan, när hon höll tal på en FN-konferens i Rom. Jag brukar inte ha så mycket att säga om denna drottnings klädval, väldigt spanskt och många gånger på tok för trist – men den här röda fodralklänningen var riktigt fin.

Rödklädd Letizia på FN-konferens. Foto: Alessandro Bianchi / TT
Rödklädd Letizia på FN-konferens. Foto: Alessandro Bianchi / TT

Och med den säger jag (härifrån tv-huset och nobelredaktionen) trevlig helg! Hoppas att ni har riktigt trevliga planer, själv laddar jag inför tennisturnering på söndag då jag är en av 24 tjejer som ska slåss i vår årliga tävling. Håll tummarna, det ska bli så skoj!

Årets julvärd i SVT?

Imorgon 10.00 smäller det, då avslöjas vem som blir årets julvärd i SVT. Så, hur ser arbetsbeskrivningen ut? Du ska kunna tända ett ljus. Du bör dessutom ha varm framtoning, ett folkkärt namn, vara härligt ärlig och ”bottna”, som vi säger på tv-språk, samtidigt som du ska kunna skoja till det.

Spelbolaget Unibet tror att det blir sångerskan Sanna Nielsen. Fel, säger jag, hon har fullt fokus på Melodifestivalen och bör spara sin ”airtime” till våren. Och efter Sarah Dawn Finer och Petra Mede blir det gissningsvis en man. Redaktör Anton kom upp med namnet som står högst i kurs hos mig: nyhetsankaret Claes Elfsberg – högst vettig gissning. Faktiskt riktigt, riktigt bra! Kanske till och med ett så bra namn att de som jobbar med julvärden inte kommit på det? Elfsberg, som ledde sin första ”Rapport”-sändning 1975, gör sitt sista år på SVT. Det vore väl en snygg ”grand finale”.

Ett annat namn är som dök upp som en bubblare; Lasse Kronér som i så fall gör comeback. Inte dumt alls! Välkänd profil, folklig och göteborgskt mysig. Dock faller det på att Lasse ska göra uppesittarkvällen i SVT (åh, vilket drömjobb, det hade jag velat göra ju…). ”Eftersom jag är en riktig julgris ser jag fram emot det här jättemycket”, kommenterar Lasse i Aftonbladet – och då tolkar jag det som att han inte blir julvärd.

GW, då? Den muttrande motvillige julvärden? Det hade ju varit underbart. Sist men inte minst, absolut inte minst: Niklas Strömstedt. SVT-profil, folklig, varm och rutinerad i rutan. Och visst kan man se detta som någon form av arbetsansökan? Eller så blir det kanske det säkraste, mest Mumin-mysiga kortet av alla: Mark Levengood. Ja, vad säger ni läsare därute? Vågar ni er på att gissa i kommentarerna?

Sofia på slottsmiddag!

Prins Carl Philip med sin fästmö Sofia Hellqvist, som gjorde debut på kungamiddag på slottet ikväll. Foto: Henrik Montgomery / TT
Prins Carl Philip med sin fästmö Sofia Hellqvist, som gjorde debut på kungamiddag på slottet ikväll. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nä hörrni, vi gör en liten smygstart av veckans ”kungligt fredagsgodis” – eftersom Sofia Hellqvist gjorde debut på slotssmiddag nu ikväll. Det måste vi ju spana in

Valmorött och spets föll valet på för Sofia ikväll. Foto: Henrik Montgomery / TT
Vallmorött och spets föll valet på för Sofia ikväll. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vallmoröd spets blev det för blivande prinsessan Sofia. Det skulle inte förvåna mig om det är Göran Alfredsson som är mannen bakom kreationen även om jag genast tänker italienskt och Dolce and Gabbana. Sofia kan ju med lätthet bära upp nästan vad som helst, en ännu coolare variant på rött och hellångt hade inte varit några problem – det här är ett hyfsat säkert kort. Åh, det blir spännande att se hon kommer att ta ut svängarna ännu mera på Nobel den 10 december. Skoj! Vad tror ni?

Hjälp mig, snälla!

Härliga söndag! Barnen är ute på utflykt med sin farmor och farfar, här hemma passar mannen och jag på att plocka, rensa och förbereda oss inför den prövning som komma skall: om tre veckor flyttar vi. Just nu är jag inne i ”herregud, hur ska det gå?”-fasen. Jag förstår inte, på riktigt, hur vi ska få ihop det.

Alla dessa lådor, alla dessa saker, alla dessa barnpryttlar, alla böcker, alla papper, alla… Saker. Livet som ska sorteras, värderas och packas ner i stora bruna kartonger. Och samtidigt rullar vardagen på i raketfart med ovanligt fullt upp på alla fronter. Men det kommer förhoppningsvis snart en annan fas, en lite mer positiv sådan. Min målbild är tända ljus och en riktig ”Petter och Lotta”-julgran, julefrid, i nya våningen lagom till julafton. Åh, som jag längtar.

Hit me, alla kloka, välorganiserade läsare därute: vad är era bästa flytt-tips?

Sluta skratta NU!

Alltså, detta är min skräck. Att få skrattanfall man inte kan stoppa. Igår, mitt i sändning, går Gustaf Hammarstens mikrofon sönder och om ni undrar varför de inte filmar på mig överhuvudtaget – så är det för att jag skrattar så tårarna rinner. Jag kan inte sluta. Tänker döden, hemska saker, sjuka barn, kan ändå inte sluta. Ja, ni ser själva… Bryt.

Kungligt fredagsgodis, vecka 46

Kronprinsessan i svenskdesignade örhängen av Ebba Brage Jewellery. Foto: TT
Kronprinsessan i svenskdesignade örhängen av Ebba Brage Jewellery. Foto: TT

Herregud, hur är det möjligt att det redan är fredag igen? Förmodligen känns det såhär för att det varit en späckad vecka, fylld med möten, inspelningar och annat kul. Allt är faktiskt JÄTTEKUL var och ett för sig, när man buntar ihop allt på en vecka så blir det… Stressigt. Puh. Jaja, det blir i alla fall ett Nobel-år för mig då jag varken är höggravid eller ammar, man får se till ljuspunkterna. Och som sagt, allt jag arbetar med nu är fruktansvärt roligt. Om det bara fanns lite fler timmar på dygnet.

Hur som helst, från min fullklottrade kalender till kungligheternas garderober. Förra veckan var det Mary som levererade bäst, den här veckan kan vi inleda med att spana på vår egen kronprinsessa som varit ute på uppdrag. Iklädd mörkblått och svart, en kombination jag själv älskar men som av någon märklig anledning fått dåligt rykte. Det är ju en jättefin kombo!

Kronprinsessan och prins Daniel hälsade på Folkhälsomyndigheten i Stockholm i torsdags. Foto: Janerik Henriksson / TT
Kronprinsessan och prins Daniel hälsade på Folkhälsomyndigheten i Stockholm i torsdags. Foto: Janerik Henriksson / TT

Ännu mera svenskdesignade smycken blev det när folkhälsomyndigheten i Stockholm fick kungligt besök i veckan. Då plockade Victoria fram sitt guldpläterade stjärnhalsband, som hon burit flitigt sedan hon fick en liten stjärna till dotter. Stjärnglans var det också på Bambi Awards i Tyskland igårkväll…

Mary och Frederik på gala i Tyskland igår. Foto: Markus Schreiber / TT
Mary och Frederik på gala i Tyskland igår. Foto: Markus Schreiber / TT

Kronprinsessan Mary var på plats i Berlin för att ta emot priset som ”årets välgörare” på Bambi Awards. Superflott var hon i glittrande midnattsblått, en fullträff i Oscargalaklass (jag tänker till exempel på Amy Adams klänning från 2011)  ja med hennes figur ser hon ju ut som en levande statyett. Wow!

Mary tar emot "charity award 2014" på Bambigalan i Berin. Foto: Fabrizio Bensch / TT
Mary tar emot ”charity award 2014″ på Bambigalan i Berin. Foto: Fabrizio Bensch / TT

Detaljerna? Vinröda naglar och maffiga örhängen, armbanden på bilden ovanför är förresten ett likadant som jag bar på Nobel ifjol. Dansk design, förstås.

Spanska Letizia och Belgiens drottning Mathilde id mottagning på slottet i Bryssel. Foto: John Thys / TT
Spanska Letizia och Belgiens drottning Mathilde id mottagning på slottet i Bryssel. Foto: John Thys / TT

Den här bilden, från veckan som gick, är kul för att den exakt visar hur dessa kungliga kvinnor ofta måste tänka: här vandrar de på en gigantiskt lång röd matta, omgivna av vaktparader och idel kostymklädda män. För att då synas och sticka ut, så är det starka färger som gäller. Just här råkade de också matcha varandra snyggt, Letizias blå kjol mot belgiska drottningen Mathildes vackra gröna kappa.

Färgstarkt är en del av jobbet, för kungligheterna. Foto: Emmanuel Dunand / TT
Färgstarkt är en del av jobbet, för kungligheterna. Foto: Emmanuel Dunand / TT

Och så lite minimode, från Nederländerna. De tre prinsessorna Amalia, Alexia och Ariane har vrait på barndop, deras syssling Willem Jan skulle döpas. Visst är Ariane (längst till höger) väldigt lik sin mamma, drottning MáximaSedan undrar man ju hur länge det dröjer innan en av dem revolterar mot de matchande kläderna… Gulligt är det ju i och för sig, det måste jag säga. Kan inte heller låta bli att matcha mina små ibland.

Ariane, Alexia och Amalia på barndop i Apeldoorn. Foto: TT
Ariane, Alexia och Amalia på barndop i Apeldoorn – hihi, så gulligt med strumpbyxorna som vrider sig och Ariane som trampar ur skorna. Foto: Dana Press / TT

Vi återvänder till Mary ett litet slag, danskan har representerat flitigt de senaste veckorna. Mycket resande dessutom – här på plats på FN:s högkvarter i Genève för en UNECE-konferens fokuserad på jämställdhet. Mary öppnade konferensen med ett tio minuter långt anförande, där hon pratade om sitt eget djupa engagemang i frågorna som rör just jämställdhet och i synnerhet mäns våld mot kvinnor i nära relationer.

Ofta sprids ju bara bilderna på kungligheterna, som här i bloggen där jag fokuserar på stil. Samtidigt är det intressant att höra dem berätta om sitt arbete. Såhär såg det ut när Mary höll sitt tal i Schweiz. I ärlighetens namn tror jag att många skulle vilja höra mer ”prat” från kungligheterna, tyvärr ges det ju rätt sällan tillfälle till dialog.

Mary på FN:s högkvarter. Foto: TT
Mary på FN:s högkvarter. Foto: TT

Vissa kanske räknar ner till julafton. Själv räknar jag ner till den 10:e december…

Prinsessan Madeleine på Nobel 2012. Foto: Claudio Bresciani / TT
Prinsessan Madeleine på Nobel 2012 – i år kommer hon tillbaka. Foto: Claudio Bresciani / TT

Åh vad kul det ska bli med Nobel, det är ett fenomenalt bra år. Spännande pristagare och kunskap jag tror att många ”vanliga dödliga” som du och jag faktiskt kan relatera till. Dessutom full kunglig uppställning. Härligt med alla dessa klänningar och vackra smycken vi ska få se i Stadshuset… Jag kommer också att räkna ner, ladda upp (med arkiv-favoriter) och dokumentera här i bloggen, som vanligt.

Vem är hen som bär den, för övrigt mycket exklusiva, väskan? Foto: TT
Vem är hen som bär den, för övrigt mycket exklusiva, väskan? Foto: TT

Och apropå färg – kan ni gissa vilken kunglighet som piffade upp sin outfit med den här ärtgröna väskan i veckan? Ledtråd: hen är mycket svag för just svindyra italienska accessoarer. Någon som prickar in detta?

Den där klänningen

-2

Kan inte fatta att det gått ett år sedan jag senast provade klänningar inför Nobel. Hjälp! Men nu är vi där igen, en mycket rolig del av jobbet förstås. Kände mig superfin förra året i mina ”one shoulder”-klänningar men i år vill jag köra någonting annat. Och så ska jag göra fyra Nobelstudion också, som också kräver lämpliga outfits. När det drar ihop sig vet jag, av erfarenhet, att man har absolut noll sekunder över till klädpanik, så det måste vara i sin ordning innan. Inget med en axel i år igen alltså, dessutom är jag sugen på att våga färg som lyser upp i decembernatten.

Samtidigt som det är tryggt med midnattsblått eller svart, enkelt och elegant, jag trivs i det – och är man bekväm är man snyggast, punkt slut. Spets lär ju bli årets trend bland gästerna, med tanke på hur modet ser ut. Då är det kul att gå en annan väg. Hmm… Angenämt problem detta, måste jag säga. Fortsättning följer!

Söndagslugnet

Söndagskväll här hemma, lugnet har lagt sig. Tända ljus, lite pepparkakor och min stora, rödblommiga engelska favoritkopp (egentligen min mans, tänk att jag lyckades hitta en man med så oerhört god smak inom engelskt porslin) fylld med mitt favoritte från London. Båda barnen sover gott i samma rum ”som Madicken och Lisabeth gör”, som 3-åringen nöjt konstaterade. De har ju varsitt rum men somnar ändå gott intill varandra, gärna till en sövande Alfons-skiva – som även jag ofta somnar till…

Mamma har varit uppe över helgen, min man är i Berlin i jobbet i ett några dagar så det har varit lyx att få sällskap och förstås hjälp med de små. Nu njuter jag av tystnaden och lugnet. Och ska nu passa på att jobba undan lite inför imorgon, läsa igenom en del papper och besvara mail. Tittade ni förresten på programmet igår: med Martina Bonniers modehistoriska trendspaning, de coola enäggstvillingarna i Say Lou Lou, kocken Susanne och högaktuella författaren Louise Boije av Gennäs?

Fenomenalt god mjölfri höstpaj

paj_sallad

Alltså, ni måste testa den ljuvligt goda grönkålspajen som Susanne lagar i programmet ikväll! Den var sååå god. Recepten till alla goda grejer som lagas får man i förväg om man prenumererar på Nyhetsbrevet, annars kommer det upp på hemsidan också såklart. Hur som helst, den var helt grymt god med pajdeg på mandelmjöl – måste verkligen tipsa min syster, som är helt grönskålsfrälst (och gör världens godaste grönkåls-chips)!

Susanne och jag försökte komma på nåt vettigt namn på denna succérätt, som låter lite roligare än grönkålspaj. Susanne, har du fått några bra förslag?

Mera tid, tack?

Åh, det var så roligt på jobbet igår. Fenomenalt inspirerande Louise Boije af Gennäs gästade och vi pratade vänskap, relationer – och varför pengar och vänskap är ett sådant känsligt ämne. Filosofiska frågor, stora frågor (om relationer och sådant som jag älskar att grotta i, gärna i evigheter….) som jag gärna hade pratat betydligt längre om, minuterna bara rann iväg och vips, så var tiden slut. Typiskt. Ibland önskar jag att jag arbetade med ett format där det fanns möjlighet till ÄNNU längre intervjuer, då har vi i Gokväll ändå bland de längsta samtal som förs i den här typen av tv. Är oerhört glad över att arbeta med ett tv-format där samtalet verkligen får ta plats. Och att det uppskattas av så många tittare därute.

Vi hade ju tvillingarna Miranda och Elektra Kilbey i studion också, som utgör popduon Say Lou Lou. Alltså, ni måste titta på klippet här ovanför. Det var så häftigt hur de bara fyllde i varandra meningar och var så otroligt synkade!

Lite kunde jag också känna igen mig, från när jag jobbar tillsammans med min syster. Pratade med popstjärnetvillingarna om detta under repetitionen. Vi konstaterade att det – om det funkar – är oslagbart att arbeta med sin syster. Det är precis som med Amy och mig, vi känner varandra bättre än någon annan, vet hur den andra tänker, varför den tänker just så och därför kan vi vara helt raka. Saker behöver sällan lindas in, framför allt har vi så fantastiskt roligt tillsammans. Med ingen annan kan jag skratta så mycket, så tårarna rinner, som med min kära syster. Relationen med mina älskade syskon, lillebror och storasyster, är ju med största sannolikhet den längsta man har här i livet. Vi sitter ihop, vi tre, och det där syskonbandet är starkare än det mesta, även om det är en atlant över till Amy därborta i Philly.