Konstiga känslan

torsdags

Jag är inte mycket för citat, bevingade ord och sådan där ”keep calm and carry on”-dravel. Men en kompis la upp det här och det träffade så väldigt rätt. Precis just exakt sådär känner jag nämligen just nu. Några brinnande korta dagar kvar till julafton, mastodontprojektet Nobel lagt till handlingarna. Vårsäsongen av mina Gokväll-lördagar alldeles om hörnet. En viktig deadline. Förmodligen alldeles förskräckligt många saker att göra – men just nu, den här fredagen, känner jag den där konstiga känslan av att jag kanske kan… Ta det lite lugnt. Plocka lite bland klädhögarna som ännu inte flyttat in i nya garderoberna. Städa lite bland mina papper. Det är liksom lite kusligt lugnt. That awkward moment when you are not sure if you actually have free time or if you’re just forgetting everything.

Kungligt fredagsgodis, v51

Välkomna till veckans fredagsgodis och inte vilket som helst! Utan det sista före julafton. Inte klokt, jag vågar nästan svära på att december 2014 gick snabbare än någonsin. Vi börjar med en tillbakablick på fredsprisbanketten i Oslo i förra veckan, mitt i all stockholmsk nobelyra så glömde jag att titta på norska kronprinsessans aftonklänning…

Kronprinsessan Mette Marit på fredsprismiddag i Oslo. Lise Åserud / TT
Kronprinsessan Mette Marit på fredsprismiddag i Oslo. Lise Åserud / TT

Några bilder på Charlene och tvillingarna i Monaco har vi inte fått se ännu. Men får jag gissa, så är det ett knyte klätt i ljusblått och ett i rosa. Lite spets. Och en väldans massa gräddvit kashmir-filt. Ja, det återstår att se – och ni kan lite på att jag uppdaterar och analyserar då. Bild finns det däremot på spanska Letizias senaste korta klipp. Voilà.

Spanska Letizias senaste klipp. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TT
Spanska Letizias senaste klipp. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TT

Drottning Máximas vecka då? Jo, när du och jag julstressade, så var hon på kulturgala i Haag till förmån för unga kreatörer. Som alltid drottninglik men ändå med en härlig tvist, klädd chokladbrun klänning med glittrande paljetter nedtill.

Drottning Máxima tar emot en dikt skriven till hennes ära. Foto: MARTIJN BEEKMAN  / TT
Drottning Máxima tar emot en dikt skriven till hennes ära. Foto: MARTIJN BEEKMAN / TT

Här på hemmaplan har det varit lugnt, en glimt av Estelle fick vi dock när kronprinsessan tog emot julgranar på slottet enligt traditionen. Lilla Estelle fick självklart en minigran. Sedan slutet av 1960-talet ger Sveriges lantbruksuniversitet julgranar till Kungliga slottet – och ”kungsgranen” har faktiskt fått sitt nuvarande namn efter denna tradition.

Mamma och dotter tar emot granar. Foto: Kungahuset.se
Mamma och dotter tar emot granar. Foto: Kungahuset.se

Estelle hade julröd kappa, rosett i håret och rejäla vinterstövlar. Det är ju sött med kappa i miniformat, min dotter har vuxit ur sin så jag gav den till min guddotter. Måste nästan införskaffa en ny, även om det kanske inte är det mest nödvändiga plagget här i världen…

Kronprinsessan tackar och hälsar. En helt vanlig dag på jobbet. Foto: Kungahuset.se
Kronprinsessan tackar och hälsar. En helt vanlig dag på jobbet. Foto: Kungahuset.se

I brist på uppdaterad julhälsning så kör jag en gammal goding. Av någon anledning gör de där julkorten kungligheterna så väldigt vanliga, hur de liksom alla andra försöker få alla att se glada ut på en och samma bild… Eller så gör man helt enkelt som klanen Kardashian. God jul!

Kunglig flärd i New York

Kate och Will i New York. Foto: Chad Rachman / TT
Kate och Will i New York. Foto: Chad Rachman / TT

Några jag preciiis missade här i New York är det här paret. Kate och William, som varit här och representerat. De hade fullspäckat schema och prins William tog också en avstickare till Washington för att säga hej till Obama – men då stannade hans gravida fru i New York. Eftersom jag är på plats i stan, så tänkte jag bjuda på en liten turné i resegarderoben. Mycket kappor blev det, inte minst på grund av decemberkylan…

Kappor och långklänning packades ner i New York-väskan. Foto: TT
Kappor och långklänning packades ner i New York-väskan. Foto: TT

Lille prins George fick stanna hemma i London med barnflickan. Och i vår får han alltså ett litet syskon, jag läste eller hörde någonstans att det blir en flicka – men kan inte tänka mig att de gått ut med en sådan sak?

Kate och William på plats i New York i förra veckan. Foto: TT
Kate och William på plats i New York i förra veckan. Foto: TT

Speciellt mycket bling och glitter syntes inte. Prinsessan Diana hade ju ändå ganska ofta diadem, den här – som kallas The Cambridge Lover’s Knot Tiara – med pärlor och diamanter var en favorit. Diana bar också ibland den maffiga familjen Spencer-tiaran men Kate verkar inte trivas så bra i den här typen av kungliga smycken, det är några få gånger hon haft diadem. På bröllopet valde hon också ett diskret diadem, ja för att vara tronföljarbröllop i England alltså. Det är sällan vi ser henne såhär, om man säger så.

På väg till the Met för att gå på galamiddag. Foto: Jason Decrow / TT
På väg till the Met för att gå på galamiddag. Foto: Jason Decrow / TT

Nej, nu ska vi bege oss ut på stan här på andra sidan Atlanten… Måste nästan nypa mig i armen för att förstå att jag faktiskt är här. Så härligt! Hoppas att alla ni läsare får en riktigt bra ”sista före jul”-vecka.

Resans mål

10844001_920034018021729_2067909411_n

Hej från Manhattan där solen skiner från klarblå himmel. Tur att jag slängde ner solglasögonen i väskan det sista jag gjorde. Det är en sådan där krispig New York-sol med hög himmel och så har jag ju den här lille babypojken bredvid mig. Min älskade systerson som snart blir åtta månader och redan kryper med full fart. Världens gladaste lille Morris.

Nu ska min syster och snart bege oss ut på avenyerna och samtidigt som jag är här och hälsar på, så passar vi på att träffa två spännande personer i eftermiddag. Kanske kan det leda till något väldigt, väldigt roligt! Och så ska vi unna oss en härlig lunch nere i SoHo lite senare

Svensk design på prinsen?

Prins George i Polarn o Pyret. Foto: Duke and Duchess of Cambridge
Prins George i Polarn o Pyret på Kensington Palace. Foto: Ed Lane Fox 

Alltså, jag skulle ju gå och lägga mig – men så snubblade jag över de nysläppta bilderna på prins George, tagna av mamma Kate och pappa William. Åh. Visst har han på sig svensk design, den lille engelske prinsen? Haha, gulligt! Och jag ser att han har exakt samma smak på skor som vår lille prins, han älskar också rem-sandaler, knästrumpor likaså. Eller, det är i alla fall vad jag ofta sätter på honom. Tycker ju att det är så sött med den här stilen på små pojkar…

Kungligt lördagsgodis: Nobelspecial från Slottet

Sofia på slottet! Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sofia på slottet! Nästa år bär hon säkert kungliga smycken också, i år ”bara” privata… Foto: Fredrik Sandberg / TT

Och med en sådan upp-och-ned-vänd vecka, så kör vi istället en kunglig lördagsspecial från slottet. Istället för sedvanligt ”Kungligt fredagsgodis”. Så är det ju inte Nobels testamente som är i fokus varje vecka heller. I torsdags, den 11 december, bjöd kungen till traditionsenligt middag för årets nobelpristagare på slottet. Först ut, Sofia Hellqvist som valde en mer diskret färg och modell än kvällen innan i Blå hallen i Stadshuset.

Sofia Hellqvist och prins Carl-Philip på Nobelmiddag på slottet i fredags. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sofia Hellqvist och prins Carl-Philip på Nobelmiddag på slottet i fredags. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Krämfärgad klänning broderad med kristaller och pärlor. Fint, absolut – men jag tycker att hon är snygg i starkare färger, liksom kronprinsessan kan hon ju verkligen bära upp härliga juveltoner som lila, vinrött och smaragdgrönt. Snittet och modellen är fint men inte spännande, utan även denna kväll var det kronprinsessan som gnistrade med kvällens coolaste, absolut mest moderna klänning.

Kronprinsessan och prins Daniel på kungens middag för nobelpristagarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kronprinsessan och prins Daniel på kungens middag för nobelpristagarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Klänningen ser ljuvlig ut, hade så gärna sett den i ryggen också. Det ser absolut svenskdesignat ut med kombinationen av svart och blått, rena snitt och enkelhetens elegans.

Kronprinsessan Victoria bär stråldiademet på middagen för nobelpristagarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kronprinsessan Victoria bär stråldiademet på middagen för nobelpristagarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Looken från bankettkvällen gick igen: skarp 70-talsdoftande mittbena och stråldiademet med de 47 gnistrande briljanterna. Till det prinsessan Lilians briljantcorsage, som förvisso är vackert och helt bländande i all sin gnistrande glans – men nästan lite mycket som händer, om man får vara petig. Och det får man ju, eftersom detta råkar vara jag som skriver bloggen här

Prinsessan Madeleine med maken Chris O'Neill på väg till middagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Prinsessan Madeleine med maken Chris O’Neill på väg till middagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Prinsessan Madeleine bär en gammelrosa klänning i spets och tyll. En klassisk festklänning och en riktig sagoprinsessklänning. Fin, tycker jag, hennes stil – och den ser bekväm ut. Till detta valde hon samma privata diadem som till banketten, vasaörhängen och en briljantbrosch. Tänk att båda systrarna valde likadant diadem två kvällar i rad. En detalj kanske – men det är sådant en nörd på kungliga smycken noterar, såklart.

Prinsessan Madeleine i samma privata diadem som hon bar kvällen innan i Stadshuset. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Prinsessan Madeleine i samma privata diadem som hon bar kvällen innan i Stadshuset. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nej hörrni, nu ska jag packa väskan såhär mitt i natten. Och leta reda på passet. För imorgon bitti bär det av på en liten resa för min del, kort – men också väldigt lång. Hjälp, nu fick jag resefeber här. Jag berättar mer snart…

Kvällens vackraste klänning

Kvällens vackraste klänning - på kronprinsessan Victoria. Foto: Claudio Bresciani / TT
Kvällens vackraste klänning – på kronprinsessan Victoria. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kvällens vackraste klänning då? Kronprinsessan Victoria i den perfekt ”läppstiftsröda” kreationen av Pär Engsheden. Utan tvekan. Som en drottning tagen ur en sagobok. WOW.

Kronprinsessan Victorias frisyr. Foto: Claudio Bresciani / TT
Kronprinsessan Victorias frisyr. Foto: Claudio Bresciani / TT

Och så måste vi ju stämma av om någon hade prickat in rätt?!

Nobel 2014: Sofia Hellqvist

Sofia Hellqvists frisyr på Nobel 2014. Foto: Claudio Bresciani / TT
Sofia Hellqvists frisyr på Nobel 2014. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sofia Hellqvist debuterade på Nobel och det gick knappast någon obemärkt förbi. Tala om att ha ögonen på sig! Ändå vill jag börja att ta en titt bakifrån, på den vackra frisyren. Superhärlig, en maffig knut som vilar i nacken. Nästa år har hon säkerligen ett diadem i håret istället men detta var minst lika kungligt snyggt.

Sofia Hellqvist och Carl-Philip på Nobel, Sofia i klänning av Ida Sjöstedt. Foto: Claudio Bresciani / TT
Sofia Hellqvist och Carl-Philip på Nobel, Sofia i klänning av Ida Sjöstedt. Foto: Claudio Bresciani / TT

Paret fick sitta bredvid varandra, enligt traditionen. Förlovade par ska man ju inte ”sära” på, så fram till juni nästa år kommer de att placeras bredvid varandra på fester och middagar med placering.

Förlovade paret vid honnörsbordet: Sofia och Carl-Philip. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Förlovade paret vid honnörsbordet: Sofia och Carl-Philip. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fint att de hade koordinerat färgerna, det vill säga att kronprinsessan hade rött, Madeleine grå-rosa och Sofia gick i lila. Dessutom gick det ju vackert ihop med blomsterdekorationerna i hela Blå hallen. Vad tycker ni läsare, ja ni som tittade i tv-soffan, om Sofias premiärklänning på Nobel? Berätta!

Nobla ögonblick

Prins Daniel och kronprinsessan på prisutdelningen, Nobel 2014. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Prins Daniel och kronprinsessan på prisutdelningen, Nobel 2014. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Efter att ha gått igenom hundratals bilder från gårdagen, så fastnade jag för den här. Daniel och Victoria i Konserthuset på prisutdelningen. Ett litet fint ögonblick, tyckte jag, i allt det formella och inrutade.

Fram till 29 december kan du se HELA banketten här, passa på om du missade igår! Åh, jag tror att jag måste ta en snabb titt nu på de första minuterna för att se hur det såg ut i sändning, när vi inledde där i trappan