Eftersom ni önskade…

Okej, på Er begäran kära läsare! För att ni är så himla bra. Varsågoda, här kommer den. ”Part II” av min högst personliga djupdykning i filmfestivalens glammigaste, bästa, roligaste och mest uppseendeväckande röda mattan-looks. Och det är inget snack om saken, vi måste börja här. Med inspiration till max. Med…

Natalie Portman glänste på premiären av "Sicario". Foto: Valery Hache / TT
Natalie Portman glänste på premiären av ”Sicario”. Foto: Valery Hache / TT

Natalie Portman, såklart. I grön gudinneinspirerad klänning signerad Alber Elbaz för Lanvin. Att Natalie + Elbaz klänningar är en lyckad kombo är ju ingen nyhet, det klär henne verkligen perfekt. Som den här från Oscarsgalan 2005, fortfarande lika cool.

Natalie Portman i grön gudinneklänning. Foto: Bertrand Langlois / TT
Natalie Portman i grön gudinneklänning. Foto: Bertrand Langlois / TT

Tidigare idag syntes ännu en gudinneinspirerad stjärna på röda mattan: Rachel Weisz, som är aktuell med huvudrollen i kommande filmen ”Youth”. Underbar färg på klänningen men ett sådant här tyg är verkligen sällan smickrande. Hade jag själv – hemska tanke – burit något sådant hade det inte dröjt många sekunder innan de första gratulationerna rasat in: ”åh, kul med tvillingar!”. Not.

Rachel Weisz på premiären av "Youth". Foto: Valery Hache / TT
Rachel Weisz, 45, på premiären av ”Youth”. Foto: Valery Hache / TT

Cate Blanchett har verkligen varit flitig under festivalen, som så ofta förr. Ja, bara hennes Cannes-looks genom åren skulle vara värt ett alldeles eget inlägg. Här anländer hon till visningen av ”Sicario”. Hurra, då vet man att man får ännu en fantastisk klänning!

Cate Blanchett i Armani Privé. Foto: Valery Hache / TT
Cate Blanchett i pärlbroderad Armani Privé. Foto: Valery Hache / TT

Släpet är verkligen ett måste i Cannes. Stjärnorna vågar överlag ta ut svängarna ännu mer här, än på Oscarsgalan och Golden Globe. Eftersom de ofta bjuder på flera looks under festivalen, så hänger inte ”allt” på en klänning. Det märks, för det blir så mycket roligare och mer avslappnat. Tja, i den mån man nu kan säga så om ett tillfälle då det står artontusen fotografer och vrålar, men ni fattar…

Cate Blanchett i Armani Privé. Foto: Valery Hache / TT
Svala skönheten Cate Blanchett. Foto: Valery Hache / TT

Det syns inte särskilt väl här men Cate Blanchett satsade på rött läppstift. Snyggt! En tydlig skönhetstrend i vår som även Sienna Miller visade upp till superflott blåsvart klänning.

Jurymedlemmen Sienna Miller var på strålande humör. Foto: Vianney Le Caer / TT
Jurymedlemmen Sienna Miller var på strålande humör. Foto: Vianney Le Caer / TT

Ännu mera skönhetsinspiration och röda läppar bjöd Julianne Moore på. Klänningen stack ut ur mängden, både vad gäller färg – vinrött – och materialet, sammet. Coolt.

Julianne Moore i Givenchy.  Foto: Louis Venance / TT
Julianne Moore i Givenchy. Foto: Louis Venance / TT

Det är inte bara aftonklänningar som luftas i Cannes utan också chica, superdesignade ”dag-looks”, när kändisarna möter pressen för att prata om sina nya filmer. Eller när de går på någon av veckans otaliga cocktailpartyn, fester och andra tillställningar. Skådespelerskan Aishwarya Rai kom till en paneldebatt i den här superfina looken:

Aishwarya Rai på paneldeiskussion i Cannes. Foto: Vianney Le Caer / TT
Aishwarya Rai på paneldeiskussion i Cannes. Foto: Vianney Le Caer / TT

Överhuvudtaget var det mycket blommigt, färg och mönstrad dagtid. Jag fastnade också för Emily Blunts outfit och vadlånga klänningen på fototillfället här.

Skådespelerskan Emily Blunt. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / TT
Skådespelerskan Emily Blunt. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / TT

Men jag utlovade ju extravagans, eller hur? Okej, då måste vi spana in alltid lika glamourösa Bollywood-superstjärnan Aishwarya Rais svartvita kreation på röda mattan här. Notera också att den kräver personal…

Aishwarya Rai är en can festivalbesökare. Foto: TT
Aishwarya Rai är en rutinerad festivalbesökare – här i Ralph & Russo . Foto: TT

Ryska modellen Daria Strokous bjöd annars på en fluffdröm som hette duga på röda mattan. Anna, visst är den lite ”Gossip Girl”?!

Fluff, tyll och extra allt. Foto: LOIC VENANCE / TT
Fluff, tyll och extra allt. Foto: LOIC VENANCE / TT

Gamla tjeckiska supermodellen Petra Nemcova sparade inte heller på krutet. Djup ringning och hög slits på en och samma gång är dock ingen hit.

Petra Nemcova i jacka och högt slitsad kjol. Foto: Yves Herman / TT
Petra Nemcova i jacka och högt slitsad kjol. Foto: Yves Herman / TT

Uppseendeväckande, absolut – men betydligt finare var den ljuva blåblommiga aftonklänningen designad av Zuhair Murad. Titta!

Petra Nemcova bär Zuhair Murad. Foto: Valery Hache / TT
Petra Nemcova bär Zuhair Murad. Foto: Valery Hache / TT

Årets foto-pose? Tveklöst klassiska ”över axeln”-titten. Ja, Eva Longoria visade upp exakt hur det ska se ut i sin grå klänning med spetspaneler längs hela sidorna. Påminde mig om hur lite sånt här vi sett i Cannes – och att man inte direkt saknar det?

Eva Longoria spanar över axeln. Foto: Eric Gaillard / TT
”Men hej, står ni där?” – Eva Longoria spanar över axeln. Foto: Eric Gaillard / TT

Slutligen, ännu en bild på Petra Nemcovas balklänning, för att den nästan var ännu finare bakifrån. Det är så synd ibland i mitt jobb i tv, om en klänning har en riktigt vacker rygg. Så ser man den inte! Ingen risk i Cannes, där stjärnorna garanterat fotas från exakt varenda tänkbar möjlig vinkel

Petra Nemcova bär Zuhair Murad. Foto: Valery Hache / TT
Petra Nemcova bär Zuhair Murad. Foto: Valery Hache / TT

Över till er läsare – berätta, vilken var DIN favorit?!

Redo för veckans bästa klänningsfest?

Kanske är det jag som sitter här i TV-huset på bröllopsredaktionen, kanske ligger det i luften. Men jag känner liiite festyra i luften. Trots dagens höstiga spöregn.

Kanske är det helt enkelt bara tack vare filmfestival i Cannes, som ju blivit en tradition här i bloggen? En mycket härlig sådan som innebär klänningsfest av varierande kvalitet. Vad sägs, ska vi inte köra ett svep med det roligaste? Först ut är självklart…

Cate Blanchett på röda mattan för filmen "Carol" i Cannes. Foto: Regis Duvignau / TT
Cate Blanchett klädd i Giles – på röda mattan för filmen ”Carol” i Cannes. Foto: Regis Duvignau / TT

Cate Blanchett, denna fantastiskt snygga stilikon till skådis. Stylister i all ära men det syns att denna vackra 46-åring är genuint intresserad av mode, här valde hon en storslagen klänning skapad av Giles Deacon. Ja, ni ser själva. Hon levererade som vanligt.

Wow, wow, wow - Cate Blanchett! Foto: Valery Hache / TT
Wow, wow, wow – Cate Blanchett! Foto: Valery Hache / TT

Ännu en fashionista på plats, på samma filmvisning, var bohemchica brittiskan Poppy Delevingne – även hon i brittisk design, den dekorerade spegelklänningen i gröna nyanser är från Burberry.

Poppy Delevigne på röda mattan i Cannes. Foto: BERTRAND LANGLOIS / TT
Poppy Delevigne på röda mattan i Cannes. Foto: BERTRAND LANGLOIS / TT

Glittrande dekorationer syntes också här, i form av Diane Krugers isblå Prada-kreation. Vackert. Påminner mig om Pradas fullträffar på årets Met Gala. Fint, undrar om vi inte får se mycket i den stilen på prinsbröllopet om några veckor…

Diane Kruger skrider uppför trappan. Foto: Bertrand Langlois / TT
Diane Kruger skrider uppför trappan. Foto: Bertrand Langlois / TT

”Slarvigt” stylade svall à la Diane Krugers såg vi en hel del av – men trenden med strikta hår och knivskarpa benor håller i sig. Som här, på Natalie Portman.

Natalie Portman var på plats i Cannes. Foto: TT
Natalie Portman var på plats i Cannes. Foto: TT

Hela Natalies look är också värd att ta en närmare titt på, jag älskar ”te-längden” – sedan är hon förstås söt som en docka också. Här är för övrigt ytterligare en stass från hennes festivalgarderob.

Natalie Portman på festivalvisningen av  'A Tale of Love and Darkness'. Foto: Valery Hache / TT
Natalie Portman på festivalvisningen av ‘A Tale of Love and Darkness’. Foto: Valery Hache / TT

Liknande ringning som Poppy bär ovan, men på en annan typ av kropp syntes på skådespelerskan Salma Hayek. Okej, det är mycket… av mycket. Men jag gillar banne mig den simpla stylingen, läppstiftet, håret och halsbandet. Gucci klädde för övrigt också Lupita Nyongo i den här fina gröna plisserade.

Salma Hayek i cleant fodral av Gucci. Foto: Thibault Camus / TT
Salma Hayek i cleant fodral av Gucci. Foto: Thibault Camus / TT

Ännu en klänning bjöd Salma på, när hon gjorde entré på röda mattan för visningen av ”Tale of Tales”. I filmen, som fått blandat mottagande, spelar Salma en iskall drottning som inte lyckas få barn. Men här i bloggen är jag mer intresserad av hennes premiär-look, som såg ut såhär…

Salma Hayek på röda mattan för "Tale of Tales". Foto: LOIC VENANCE / TT
Salma Hayek på röda mattan för ”Tale of Tales”. Foto: LOIC VENANCE / TT

Charlize Theron har inte varit så flitig på röda mattan den senaste tiden, kul att se henne på plats – hon är oerhört ståtlig i den citrongula couture-klänningen av Dior. Åh, så snyggt!

Charlize Theron i citrongul Dior. Foto: Valery Hache / TT
Charlize Theron i citrongul chiffondröm designad i Diors couture-ateljé. Foto: Valery Hache / TT

Drottninglik i ”Game of Thrones”-anda var Sienna Miller i flätad frisyr och svart svepande cape i stjärnmönstrat tyg. Åh, jag älskar cape-trenden! Önskar att jag kunde haft cape den 13 juni (typ såhär) men det gick tyvärr inte i vår tv-studio, blev tydligen för mycket fladdrande tyg. Vilken jag absolut köper – men ändå, det hade varit härligt med en cape…

Sienna Miller. Foto: BERTRAND LANGLOIS / TT
Sienna Miller. Foto: BERTRAND LANGLOIS / TT

Sienna Miller, som sitter i årets festivaljury, hade också packat med sig en blockmönstrad klänningen av Valentino inspirerad av drakar. Nja, jag är inget fan. Vad säger ni läsare därute?

Sienna Miller på premiären av "Sea of Trees". Foto: TT
Sienna Miller på premiären av ”Sea of Trees”. Foto: TT

Svart är en sällsynt röda mattan-färg i vårvackra Cannes. Just därför sticker Naomi Watts ut i sin svarta spetsklänning stylat med klassisk frisyr, röda naglar och glimrande juveler. Helrätt!

Naomi Watts på plats i Cannes. Foto: Valery Hache / TT
Naomi Watts på plats i Cannes. Foto: Valery Hache / TT

Däremot valde hon betydligt mer extravagant klänning på festivalens öppningsceremoni: ljust gråblå fjädrar och glitter. Mmm!

Naomi Watts skrider fram i Elie Saab Couture. Foto: Valery Hache / TT
Naomi Watts skrider fram i Elie Saab Couture. Foto: Valery Hache / TT

Klänningen är designad av Elie Saab Couture, som ju verkligen är mästare på den här typen av sagolika ”extra allt”-galaklänningar.

Naomi Watts på festivalens öppningsceremoni. Foto: TT
Naomi Watts på festivalens öppningsceremoni. Foto: TT

Konstnärligt extravagant var brittiska modellen Erin O’Connor i rödaste rött…

Erin O'Connor. Foto: Valery Hache / TT
Erin O’Connor i dramatisk Ralph & Russo. Foto: Valery Hache / TT

Det är roligt med Cannes. Vissa kändisar är liksom alltid där. Victoria Silvstedt till exempel. Man förstår ju varför: hänga vid poolen på Eden Roc, njuta av den ljumma majbrisen på Rivieran, se massvis med film och klä upp sig för röda mattan. Inte alls dumt.

En annan flitig festivalbesökare är gamla ”Desperate Housewives”-stjärnan Eva Longoria, så även i år. Och liksom så många andra år, så körde hon ”all in” gala och släp som hette duga. Alltså, det kan inte vara helt lätt att powerwalka i?

Eva Longoria på röda mattan. Foto: Eric Gailllard / TT
Eva Longoria på röda mattan. Foto: Eric Gailllard / TT

Slutligen, EN sista bild på Cate Blanchetts maffiga kreation. Tänk att skrida upp för den berömda trappan i Cannes i den här

Wow, wow, wow - Cate Blanchett! Foto: Valery Hache / TT
Drömklänningen på Cate Blanchett! Foto: Valery Hache / TT

Tja. Vad kan man säga annat än… Vad är väl en bal på slottet? Men nu vill jag höra: vilken av dessa klänningar skulle du helst ha på dig om du fick en kväll på röda mattan?

PS. Det finns för övrigt ÄNNU fler klänningar jag gärna vill visa, orkar ni med en ”part II” av min Cannes-frossa?!

En helt ny prinsessa

Minsann, det blev en prinsesstitel för Sofia. HKH Prinsessan Sofia, hertiginna av Värmland (naturligtvis, eftersom hon gifter sig med hertigen av Värmland). Inte direkt oväntat, det hade tvärtom varit en ”nyhet” om det inte blev så. Det har ju pratats och skrivits en hel del om detta men idag blev det alltså officiellt.

I väntan på fler fina bilder från lysningen denna ösregniga söndag så kör jag en favorit i repris i de här sammanhangen – kronprinsessan Victoria på en av lysningsmottagningarna 2010. De hade ju faktiskt tre (!) om ni minns? Den här looken är i alla fall en favorit. Så krispigt!

Lysningsmottagning på slottet för kronprinsessan Victoria och Daniel. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Lysningsmottagning på slottet för kronprinsessan Victoria och Daniel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Rapport från lysningen!

Victoria, Estelle och Daniel. Foto: Claudio Bresciani / TT
Victoria, Estelle och Daniel i Slottskyrkan alldeles nyss. Foto: Claudio Bresciani / TT

Först och främst, tack för alla fina kommentarer på det här. Värmer i hjärtat! Jag fortsätter blogga här tills vidare, nu är det fokus på bröllop den 13 juni – och apropå det, det är ju lysning idag i slottskyrkan här i Stockholm. Och här har vi huvudpersonerna…

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist anländer till Slottskyrkan för att närvara vid gudstjänst och lysningen idag. Foto: Claudio Bresciani / TT
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist anländer till Slottskyrkan för att närvara vid gudstjänsten idag. Foto: Claudio Bresciani / TT

Himla stiligt par. Naturligtvis var Sofias familj på plats, här mamma och pappa…

Marie och Erik Hellqvist anländer till Slottskyrkan. Foto: Claudio Bresciani / TT
Marie och Erik Hellqvist anländer till Slottskyrkan. Foto: Claudio Bresciani / TT

Och prinsessan Madeleine kom med Leonore i famnen!

Prinsessan Madeleine bar på Leonore. Foto: Claudio Bresciani / TT
Prinsessan Madeleine bar på Leonore. Foto: Claudio Bresciani / TT

Prydliga prinsessor. Crazy hatt (ja, inte supercrazy men…) för att vara Madeleine, otippat faktiskt. Påminner om polkagrisgodis? Och snart blir hon storasyster, lilla Leonore. Verkligen mycket roligt som händer för kungafamiljen den närmaste tiden. Såhär såg förresten prinsessan Madeleine ut på sin egen lysning, 2013. Supersnyggt. Kaxigt och elegant, riktigt cool frisyr dessutom. Svensk design signerad Pär Engsheden, vem som hade gjort Sofias kläder idag vet jag faktiskt inte?

Lysningsgudstjänst för prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Lysningsgudstjänst för prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fem fantastiska år

Ikväll, ja just nu faktiskt, så sänds mitt absolut SISTA Gokväll. En sådan väldigt, väldigt konstig känsla! Fem fantastiska år med världens bästa redaktion, alla suveräna gäster vi haft i studion, alla spännande människor jag mött, alla skratt, alla minnen. Ett litet ”best of” från kvällens program ser ni här. Och här kommer ett till! Hela finalprogrammet ser du här, det var på håret att jag fixade tårarna där på slutet som ni såg. Puh. Nu ska jag njuta av en skön lördagskväll med familjen här hemma, middag ska lagas, barn ska badas…

Mot nya äventyr

Skärmavbild 2015-05-15 kl. 15.06.30

Fem år. Över 120 (!) timmars sändning i Goväll-studion och ett lördagsprogram jag är oerhört stolt över att ha varit med skapat från idé till framgångsrikt ”lördagsmåste” för i snitt 700.000 tittare i hela landet, ibland närmare miljonen. Att vi skulle hitta en sådan stor och trogen publik vågade jag inte drömma om då, 2010.

Hundratusentals besök i bloggen. Fyra glittrande nobelfester. Fördjupningen i vetenskapen och de fascinerande berättelserna bakom priserna i Nobelstudion. Två – snart tre – kungliga bröllop! Historiska ögonblick som gått rakt ner i tv-arkivet, andra rakt in i svenska folkets hjärtan. Aldrig glömmer jag sändningarna kring kronprinsessbröllopet, då jag kastades rakt in tv-världen från tidningsvärlden som innehållsansvarig för en tung programserie som kulminerade i en hel veckas (!) direktsändningar från operans tak och, den 19 juni 2010, en maratonsändning som inte liknade något annat. Från Ockelbo till New York, ja till Italien åkte jag också – för att intervjua en äkta italiensk prins. Ler för mig själv när jag tänker på hur vi stod däruppe på Kungliga operans tak, Mark Levengood, Kristian Luuk och jag, och folkmassorna hurrade öronbedövande när Victoria klev ut på slottsbalkongen, där mitt emot oss, och tackade Sverige för att hon fått sin prins.

Mastodontsändningen kring OS-invigningen i London. En helt egen talkshow-sändning med ”Sommarkväll”. De fina sändningarna kring dopet av prinsessan Estelle från ett strålande soligt Slottsbacken. Första tv-sändningen någonsin från Drottningholms slottskyrka och prinsessan Leonores dop. Tvodd-experimentet för SVT Play. Programserien ”Ebbas stil” som ramade in modeserien ”Fashion”. Och inte att förglömma: två barn! Alltså, jag har ju inte SVT att tacka för dem men ja, när man lever med sitt jobb, så flätas det ihop. Jag minns Nobelfesten med Marianne i magen, prinsessbröllop med vår lille pojke som mamma rullade på grusgångarna runt Drottningholm i väntan på amningspaus i sändningarna. Fyra böcker, en flytt, ett alldeles eget kontor och sist men inte minst – utan faktiskt snarare mest – alla kloka, smarta, inspirerande människor jag genom SVT haft förmånen att arbeta med, skratta med och lära av. Ni vet vilka ni är. Tack!

Jag tror på att våga sluta på topp, när det är som roligast. Det ska kännas lite jobbigt. Det är med skräckblandad förtjusning och en dos vemod som jag har sagt upp mitt kontrakt med SVT för att bege mig ut på nya äventyr. Idéer är det ingen brist på, det finns många frågor jag vill driva, drömmar och projekt jag längtar efter att ta tag i. Men det får vänta tills efter prinsbröllopet den 13 juni, vi ses i rutan då! Bloggen fortsätter här som vanligt fram till dess (och sedan också men på annan plats, då).

PS. Imorgon är det säsongsfinal för Gokväll, här bjuder jag på en smygtitt. Mitt absolut sista program då jag passar på att säga tack och hejdå! Och ”vi ses”. Någon annan stans. Någon annan gång. För det kan ni lita på att vi kommer göra…

Kungligt fredagsgodis: teparty, tenniskung och höga klackar

Klara, färdiga, scrolla och njut! Fredag = dags för veckans kungligt fredagsgodis. Min egen veckas höjdpunkt var förstås det här. Bänka er redan på fredagskvällen inför bröllopet, klockan 20.00 för min intervju med det blivande brudparet.

Sedan måste jag bjuda på den här bilden, nedan. Visst var den fin? Varje år bjuder engelska drottningen in till ”garden party” på Buckingham Palace. En blandad (stor!) skara gäster från alla delar av samhället bjuds på te och kakor i den vackra slottsträdgården, hennes majestät hälsar välkommen och några utvalda får ta i hand

Drottning Elizabeth II och prins Philip på väg till det kungliga "garden partyt". Foto: Stefan Wermuth / TT
Drottning Elizabeth II och prins Philip på väg till det kungliga ”garden partyt”. Foto: Stefan Wermuth / TT

Traditionen går tillbaka till 1860-talet och har man tur kan man få en skymt av en av drottningens kungliga flamingos. Det ni. Motsvarande grej här hemma skulle väl vara om Victoria och Daniel bjöd in till en årlig ”picknick” i Ekotemplet i Hagaparken? En väldigt vacker plats. Och de har ju redan dragit igång ”Prins Daniels lopp” i Hagaparken. Skulle bli succé med en picknick, tror jag

Någon mer skymt av lilla prinsessan Charlotte har vi inte fått men det lär nog komma någon oerhört söt spets-fluffig bild snart. Förmodligen från deras lantställe, precis som med George. Farfar Charles har däremot varit ute på vift, här med Camilla på gudstjänst i Westminster Abbey. Camilla älskar verkligen spretiga hattar.

Camilla och Charles på gudstjänst i Westminster Abbey i London i veckan. Foto: Matt Dunham / TT
Camilla och Charles på gudstjänst i Westminster Abbey i London i veckan. Foto: Matt Dunham / TT

En mer modern kunglig look (ja, i ett helt annat sammanhang bör tilläggas) bjöd danska kronprinsessan Mary på i veckan. Exakt lika chic som alltid, denna kvinna. I alla lägen. Det där är sannerligen en kunglig konst.

Mary besökte organisationen Mother's Help i Ålborg i veckan. Foto: Henning Bagger / TT
Mary besökte organisationen Mother’s Help i Ålborg i veckan. Foto: Henning Bagger / TT

Mer danskt, närmare bestämt ett kungligt klipp. En proper prinsessan Marie (hon som är gift med Joachim, ni vet) visade upp sin nya korta page på en prisutdelning. Snyggt hår men looken i övrigt, jag vet inte riktigt. Kavajen blir lite för ”damig”.

Prinsessan Marie i veckan, i ny kort frisyr. Foto: Dana Press / TT
Prinsessan Marie i veckan – och en klassisk kunglig ”bilurstigning”. Foto: Dana Press / TT

Apropå nyklippta kungligheter, över till Letizia. Hon representerar flitigt därhemma i Spanien, i veckan bjöd hon på den här looken. Klassiskt med vitt och beige accessoarer:

Drottning Letizia på en ceremoni i Spanien i veckan. Foto: ANDER GILLENEA / TT
Drottning Letizia på en ceremoni i Spanien i veckan. Foto: ANDER GILLENEA / TT

Det korta håret löser hon genom bakåtkammat, spray och hårnålar.

Drottning Letizia på en ceremoni i Spanien i veckan. Foto: ANDER GILLENEA / TT
Korta håret sätts upp i mer strikta sammanhang. Foto: ANDER GILLENEA / TT

När det gäller folks prat om kungligheter så kommer ibland den där ”gräset är grönare”-diskussionen upp. ”Åh, de verkar ju härliga i Danmark… Och Norge!”. Nå, vill du se hur året med den norska kungafamiljen har sett ut, så kan du göra det här. Häng på kungliga statsbesöket till Vietnam:

Spanska drottningen träffade en äkta tenniskung i veckan när Andy Murray kammade hem vinsten i Madrid Open. Sofia är ju alltid stilig men nu var det verkligen mycket på en gång. Armband, ringar, örhängen, halsband, volanger, brosch och tja – ibland är den gamla ”ta av dig en accessoar innan du går hemifrån”-regeln rätt vettig.

Drottningen applåderar Andy Murray. Foto: Paul Whyte / TT
Drottningen applåderar Andy Murray. Foto: Paul Whyte / TT

Sist men inte minst, det är mindre än en månad kvar till prinsbröllopet. Åh, så kul det ska bli. Ceremonin, festligheterna, frisyrerna, klänningarna och inte minst – smyckena. Vad kommer kungligheterna att bära?

Syskonkram på Victorias stora dag! Foto: TT
Syskonkram på Victorias stora dag! Foto: TT

Ja, de här systrarnas klänningar är man ju nyfiken på. Men också på Sofias systrar! Och vi avslutar med en favorit i repris, Sofias härliga Nobel-frisyr…

Sofia Hellqvists frisyr på Nobel 2014. Foto: Claudio Bresciani / TT
Sofia Hellqvists frisyr på Nobel 2014. Foto: Claudio Bresciani / TT

Ha nu en riktigt härlig ”kläm-fredag”…

Min intervju med prinsparet!

Jag har träffat det blivande brudparet! Foto: Simon Vallin
Jag har träffat det blivande brudparet! Foto: Simon Vallin

Att intervjua människor är bland det roligaste jag vet. Att få till ett bra samtal, en bra kontakt, att få den som är nervös att slappna av och glömma (ja, så gott det går) alla gigantiska kameror, sladdar och lampor. Att ge tv-tittarna ett ärligt, spännande och roligt samtal och ibland en annan bild av en människa. Att överraska, locka till skratt eller lära sig något nytt. Utmaningen i att få den människan att vara sitt bästa jag, i några – ofta, alltför korta – direktsända minuter, just precis när det gäller.

Sedan är det också fascinerande att bevaka kungligheter. Detta ämne som engagerar, väcker så mycket känslor och som nästan alla har en åsikt om. Efter att ha arbetat med två kungliga bröllop, en kunglig programserie, två kungliga dop och ett antal andra program, nyhetssändningar och rapporteringar (ja, till och med många gånger för utländska medier) så är det förstås extra roligt att få kombinera det: nämligen, som i det här fallet, att intervjua Sofia Hellqvist och prins Carl Philip, inför deras bröllop den 13 juni. Ja, som ni förstår var detta en väldigt roligt och rätt speciell dag på jobbet för mig. Jag bjuder på en liten smygtitt här ovanför, på det fina paret, från när vi sågs på slottet.

Måste också passa på att göra en kort tillbakablick, året var 1976 och ni måste nästan se det här klippet om ni inte redan gjort det.

Förlovningsintervju med kungen och Silvia. Foto: Scanpix / TT
Förlovningsintervju med kungen och Silvia, 1976. Foto: Scanpix / TT

Åter till 2015. Programmet heter ”Sofia och prins Carl Philip”och sänds fredag den 12 juni, alltså kvällen före bröllopet, klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play. Hoppas att ni tittar då!

Kungligt (försenat) fredagsgodis: tårta, tvillingdop och frierier

Sådärja! Är ni redo? Bättre sent än aldrig som det heter. Och bättre än ett kungligt dubbeldop kan det väl nästan inte bli? Superglamourösa gäster, specialdesignade dopklännigar av Dior (det ska börjas i tid) och en strålande solig majdag i världens till ytan näst minsta land…

Tusentals människor hurrade för tvillingarna. Foto: Lionel Cironneau / TT
Tusentals människor hurrade för tvillingarna utanför katedralen. Foto: Lionel Cironneau / TT

Babytvillingarna i broderade dopklänningar. Albert med sömniga Gabriella (ni ser G.et på klänningen?) och Charlene bär på Jacques. Gabriella är storasyster, ett par minuter äldre än lillebror, men det blir ändå han som ärver tronen.

Apropå nästa generation: det finns fortfarande chans att bli prinsessa i England. Ja, om man gifter sig med Harry då. Under prinsens besök i Sydney i veckan fick han som vanligt många både mer och mindre konkreta förslag:

Marry me, Harry! Foto: Dean Lewins / TT
Marry me, Harry! Foto: Dean Lewins / TT

Inte så goda utsikter på just den fronten? Man kan alltid köpa ett slott. Om man har tvåhundramiljoner över så är Rosendals slott i Skåne nämligen till salu. Det pampiga 1600-talsbygget har självklart vallgrav, borggård, tinnar och torn. En drös ”Downton Abbey”-vackra hus. Egen damm, skog, ett gäng åkrar och plats för tvåhundra mjölkkor kommer med på köpet. Det man får se av interiören skvallrar om en så kallad ”renoveringschans”!

Familjen Bennet säljer nu sitt 400 år gamla Rosendals slott. Foto: Skånegårdar
Familjen Bennet säljer nu sitt 400 år gamla Rosendals slott. Foto: Skånegårdar

Åter till kungliga högtider, äntligen blev det ju – hurra – officiellt att SVT sänder hela prinsbröllopet den 13 juni. När prinsessan Madeleine och Chris O’Neill gifte sig var det ju främst sändningar kring ceremonin och kortegen. Nu sänder vi alltså också från middag, festligheter, tal och hela vägen fram till bröllopstårtan. Håll i hatten, vad skoj. Kungliga bröllopstårtor är ju ett kapitel för sig och ja, ni fattar

Kate och Williams nätta lilla tårta.
Hungriga gäster? Kate och Williams nätta lilla tårta.

Vad det blir den 13 juni återstår att se. Skulle tippa på något mer modernt och minimalistiskt än detta. Om en månad får vi se.

Brudnäbb, kan det blir så att Estelle får den äran? Ja, det är mycket som är hemligt och så ska det ju vara. Vore ju trist annars, faktiskt. En gullig vårhälsning från Estelle bjöds det i alla fall på i veckan.

Glad prinsessa i trädgården hemma på Haga. Foto: Kate Gabor / Kungahuset.se
Glad prinsessa i trädgården hemma på Haga. Foto: Kate Gabor / Kungahuset.se

Plocka blommor och cykla med stödhjul. Full fart framåt på de prydligt krattade grusgångarna därborta i Hagaparken. Med rosa hjälmen på, förstås: ”Mamma, mamma, titta, titta nu!”. Vissa (många?) saker är exakt lika, för alla flickor i den där åldern. Har en hemma jag med, så jag vet.

Glad prinsessa i trädgården hemma på Haga. Foto: Kate Gabor / Kungahuset.se
Cykeltur utanför Haga slott. Foto: Kate Gabor / Kungahuset.se

Yes, det ska börjas i tid för unga kungligheterna. En annan prinsessa i den yngre generationen hängde med mamma och pappa på jobbet i veckan: belgiska prinsessan Elisabeth, äldsta barnet till drottning Mathilde och kung Philippe.

Drottning Mathilde tar täten, Elisabeth hänger på. Foto: Reporters / TT
Drottning Mathilde tar täten, Elisabeth hänger på. Foto: Reporters / TT

13-åriga prinsessan Elisabeth Theresia Maria Helena kommer, om inget annat sker, ta över tronen och bli drottning. Till skillnad från i Monaco, så har man alltså klokt nog ”uppdaterat” de fullständigt omoderna reglerna.

I Norge har en annan blivande drottning varit ute på eget uppdrag: Ingrid Alexandra, som var med farfar Harald på fartygsdop. Denna 11-åringen är ju ett barn, förstås, som alla andra 11-åringar. Ändå är sammanhanget så väldigt vuxet. Lite som kontrasten mellan den propra kappan och gummistövlarna.

Norska Ingrid Alexandra. Foto: Scanpix / TT
Norska Ingrid Alexandra. Foto: Scanpix / TT

Kronprinsessan Mary då? Hon har delat ut stipendier i veckan, chic som alltid:

Kronprinsessan Mary delade ut stipendier i veckan. Foto: Dana Press / TT
Kronprinsessan Mary delade ut stipendier i veckan. Foto: Dana Press / TT

Mette Marit åkte till konstbiennalen i Venedig för att inviga den den nordiska paviljongen. Kan vi gissa att hon passade på att spana in italienskt mode? I så fall blev det nog en ganska dyr resa, då den norska kronprinsessans älskar accessoarer och klänningar av Prada, Valentino och Pucci.

Mette Marit invigde nordiska paviljongen i Venedig. Foto: Gabriel Bouys / TT
Mette Marit invigde nordiska paviljongen i Venedig. Foto: Gabriel Bouys / TT

En ny piffig frisyr bjöd hon också på. Intressant att kungligheterna går lite utanför mallen, som Letizias korta bob och danska Maries nya korta klipp.

Crown Princess Mette-Marit in Venice

Men nej hörrni, nu sitter jag på konferens här och det är slut på kaffepausen…

Hurra, vi ses 13 juni!

The dream team - det ska bli så himla kul att jobba ihop, Mark och Pernilla!
The dream team – det ska bli så himla kul att jobba ihop, Mark och Pernilla!

Jo, NU är det klart. Senaste veckorna skulle jag kunna ha skrivit en hel del om ”hemliga möten” och ”ett mycket roligt projekt” som jag jobbar med. På äkta bloggvis. Då det kanske (!?) hade gått att gissa, så har jag valt att ligga lågt.

Men inte längre, hurra för det! Nu, i denna minut, är det nämligen officiellt. Lördag den 13 juni vigs Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm och SVT är på plats och direktsänder inte bara från vigseln, utan också från kortegen OCH från kvällens festligheter. Åh, vilken härlig dag det kommer att bli. Det känns fantastiskt kul att få jobba med detta – och att dessutom få göra det tillsammans med Pernilla Månsson Colt och min goda vän Mark Levengood. Ja, ett riktigt ”dream team” om jag får säga det själv.

Vigselakten i Slottskyrkan äger rum klockan 16.30. SVT kommer att börja sina sändningar klockan 15.00 prick. Vi har bjudit in en rad spännande och kunniga gäster, som exempelvis Magdalena Ribbing, för att tillsammans med alla er därute, följa detta kungliga bröllop: vigsel, kortege, middag med tal och hela vägen fram till bröllopstårtan.

Så pricka in den 13 juni i kalendern. Bjud hem gästerna så att ni är redo 15.00 prick. Duka fram prinsesstårtan och se fram emot en riktigt, riktigt härlig kväll. För det kan jag lova att det kommer att bli!