Hurra för min lillebror

Hej från ett litet hotellrum i Karlstad, sitter här vid skrivbordet och hör stadens sus och rop ute på gatorna. Jag är här på tv-inspelning och hade egentligen tänkt bjuda på lite bilder från min händelserika dag. Men uppkopplingen är så usel att jag efter säkert en halvtimmes försök inte lyckats ladda upp en enda bild. Försöker igen imorgon bitti. Då kommer ni nog också förstå vad det är för inspelning jag är ute på…

Och så hade jag ju tänkt att ladda upp en härlig födelsedagsblomma – en riktigt maffig septemberbukett – till min kära lillebror August, som fyller 30 år idag. Så mycket roligt vi haft under de där 30 åren, så mycket roligt vi kommer att ha. Tänk, Amy, vår lilla lillebror har blivit 3o år stor. Den där lilla vitblonda, båtälskande, glada pojken som (ursäkta, nu är jag en pinsam storasyster här) vi krängde på dockkläder och körde runt i dockvagn – är idag en helt strålande person, som idag när jag ringde och grattade såklart orkade lyssna på mina bekymmer, och dessutom komma med några kloka, lugnande ord. Som den klippa han är.

Min lillebror och en av de människor som står mig allra närmast. Syskonrelationer är ju också de längsta relationer vi har här i livet. En relation utan startsträcka, en relation där man inte alltid behöver förklara utan bara förstår, för att man vet så mycket om varandra. Jag är glad av hela mitt hjärta över att ha en sådan otroligt klok, smart, himla rolig och cool lillebror som August. Den bästa lillebror man kan ha, hurra för dig idag!

Lyxloppis i kontoret

057ea95e929f9fdc0670220f7c36fd0c

Minns ni att jag började drömma om det stora renset i somras, när jag bodde nere i Skåne i vårt ljuvligt luftiga sommarhus? Nu är tiden kommen, nu är jag i full gång. Och rackarns, som här har rensats. Felköp, saker jag inte hunnit använda, saker som blivit liggande. Med hjälp av snälla vänner så drog jag ihop en mega-lyx-loppis idag i mitt kontor här på Östermalm. Hela kontoret förvandlade vi (tack Malin och Anna, hade inte gått utan er) till en affär. Vi hade så skoj! Mycket skratt, många fina saker som fick nya glada ägare och vilken härlig känsla.

Skor, klänningar, handväskor, barnkläder, fina barnskor, porslin och prylar – ett riktigt jätterens blev det. Ikväll, nu när barnen somnade, så passade jag på att köra ytterligare en omgång, så imorgon kör vi igen. Får ställa klockan tidigt så jag hinner dit och fixa i ordning och ”fylla på” mer mera saker.

Vi håller nog ”söndagsöppet” på i mitt kontor från 10.30 – 14.00, har du vägarna förbi Sibyllegatan? Varmt välkommen, om inte annat kanske jag hinner bjuda på en kaffe. Det finns mängder med grejer kvar, vilket väl främst säger något om hur mycket (hmm…) det fanns från början. Men imorgon kör vi, då banne mig ska alltid bort!

Kungliga möten

Skärmdump 2014-09-11 21.57.50

Och vi kör en liten kunglig glimt även idag – såhär (Foto: Claudio Bresciani / TT) såg kronprinsessan ut tidigare idag när hon närvarade vid initiativet Hållbara Havs Östersjöseminarium på Kastellholmen i Stockholm. Fräscht och elegant, snygg jobbstil! Det här med att kungligheter ”närvarar” på möten och seminarier, ibland vore det ju himla härligt alltså. Visst, de måste vara förberedda, väl pålästa, och förstås kunna diskutera ämnet på en lagom initierad nivå – vilket onekligen ibland säkert är snårigt. Men de behöver knappast vara den på mötet som säger, när man avslutar, att ”den pucken tar jag” (trots att man redan i samma stund man säger det, inser att man då behöver jobba över flera timmar efter att barnen somnat). Eller ”japp, då följer jag upp och sammanfattar det här i ett mail, så tar vi det vidare därifrån”. Eller, för den delen, fundera ut lösningar på problem, briljanta idéer och prestera. Säkert i andra sammanhang, men inte just i den här typen av möten, gissar jag.

Tja, vissa dagar på jobbet vore det helt enkelt suveränt att få vara lite ”kunglig”.

Skärmdump 2014-09-11 21.57.14

Välmatchat, Victoria

Skärmdump 2014-09-09 18.12.11

Och ännu mera kunglig flärd i bloggen. Från lite tidigare idag (foto: Jonas Ekströmer / TT) då kronprinsessan var med och firade Sveriges äldsta myndighet Kammarkollegiets 475-årsjubileum. Tycker också att vi passar på att köra en ”häromdagens” med Victoria från när hon, tillsammans med Daniel, var med och lyssnade på seminariet ‘Never Mind the Gap’ som riktade sig till ut-entreprenörer.

Skärmdump 2014-09-09 18.18.47


Då (foto: Jessica Gow / TT) valde kronprinsessan rejält blekrosa halsband, spetskjol och topp. Kungligt snyggt med en färgskala från topp till tå. Det är verkligen ett bra knep för att se klassiskt elegant ut, att matcha allt i samma färg men att välja olika toner och nyanser.

Skärmdump 2014-09-09 18.18.14

Prinsessorna på galamiddag

Skärmdump 2014-09-08 21.54.09

…Och när jag minglade på bokparty – med Titti Schultz, Roger Lundgren och annat trevligt folk – så var kungafamiljen på galamiddag för Childhood (foton: Anders Wiklund / Scanpix). Båda prinsessorna valde svart, passande med tanke på den regniga stockholmskvällen. Visst ser prinsessan Madeleine ut att bära klänning designad av duktiga Ida Sjöstedt (precis som på Polarprisets festmiddag) och hon är onekligen en av svenska kreatörer som skapat prinsessvärdiga klänningar. Minns att jag tänkte det när jag såg hennes visning under modeveckan i våras. Tänk den här på Victoria på Nobelfesten!

Men ikväll blev det alltså svart, även för kronprinsessan…

Skärmdump 2014-09-08 21.55.57

…Och jag tänkte genast att det måste vara svenskt även här, närmare bestämt H&M och deras exklusiva specialkollektion. Där fanns det en liknande i vitt. Ursnygg och superfestligt!

Skärmdump 2014-09-08 21.55.10

Kunglig babynyhet

Skärmdump 2014-09-08 21.39.41

En kunglig babynyhet startar veckan – åh, så skoj! Eller tja, jag tycker ju alla glada babynyheter är roliga men ändå. Lille prins George ska bli storebror. Om jag inte är helt ute och cyklar med huvudräkningen (och det kan jag vara, för jag är helt slut efter en dag med flygresor och inspelning, följt av min kära vän Roy Fares bokparty som toppade kvällen) så blir det ungefär samma mellanrum som vi har mellan våra små. Och liksom alla föräldrar, så tycker jag förstår att det är alldeles osedvanligt lagom och bra.

För att hylla det blivande storebrodern, så kör vi en bild till (foto: TT) på gullprinsen George. Alltså, han är ju för söt. Kläderna! En solklar stilikon för små pojkar, om ni frågar mig. Ohyggligt fint. Tyvärr inte helt lätt att hitta den här stilen, men det går.

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 21.39.56

För Kates del, så hoppas jag att hon får må bättre den här gången. Hon drabbades ju av Hyperemesis senast, alltså allvarligt graviditetsillamående som inte är att leka med. Och så har hon ju också att vänta månader av hårdbevakad mage samt vilda spekulationer och rykten om huruvida det är en prins eller prinsessa därinne. Jaja, det är liksom en del i arbetsbeskrivningen när man är prinsessa. När det känns tjatigt, så får hon påminna sig själv om fördelarna. De är trots allt rätt många…

I soffan med Guillou

JFBCGxbBTPWb27gcR2cpBDBzq_UxbwFgotlid2eU3gw9jg5X-V3OdXvo6pFVq_sLo64vxw=w1192-h552

Härliga lördag, septembers första- höstsäsongens andra för min del! Och om ni nu hade en himlans bra ursäkt, så kan ni se hela lördagsprogrammet HÄR. Komplett med Susannes supergoda (lite extra lyxiga) gröt-recept, Eva-Lenas frisyrtips och hyllade popduon JJ, en perfekt start på lördagskvällen helt enkelt.

Och här ser ni min intervju med Jan Guillou. Det var en utmaning, just denna intervju, då det stormat om Jan Guillou i veckan i och med hans senaste bok, ”Att inte vilja se”. Han har anklagats för historieförfalskning av en rad forskare på DN Debatt, försvarat sig i tidningar och därefter debatterat på bästa sändningstid i rutan. Redaktören Anton och jag diskuterade fram och tillbaka hur man bäst hanterar det. Att gå rakt på sak är ofta det enda vettiga, tycker jag. Ibland kräver det lite extra mod, men det blir ofta bäst så. Ställa raka frågor, vara väl påläst om alla turer, inte släppa taget innan man har fått svar (extra viktigt men en så ytterst medievan gäst som Guillou) och sedan gå vidare.

Speciellt nyfiken var jag också på hur disciplinerad Jan Guillou är i sitt skrivande. Hur gör han för att vara så produktiv (över 40 böcker sedan debuten 1971) och vad är hans strategi? Det visade sig att han, än idag på skrivmaskin, sliter hårt och mycket inrutat. Ja, ni får höra själva vad han svarade.

Hemligheter i septembersol

20140902-160535.jpg

Det känns ju trist att skriva så – men jag får inte annat, jag är helt enkelt iväg på en hemlig inspelning för ett kommande tv-projekt. Längtar efter att kunna berätta mer längre fram. Som sagt, snacka om rivstart på hösten. Det är intensivt på alla plan, verkligen. Lillpojken inskolas på förskolan, mannen ska inskolas (nja, men ni förstår) på nytt jobb och jag har en herrans massa projekt på gång samtidigt.

Puh. Tur att allt är så roligt – det är liksom nyckeln till att få ihop det där berömda pusslet. Ja, det är inte roligt hela tiden men för det allra mesta. Och speciellt en dag som denna, då man får spela in i strålande sol på en helt magiskt vacker plats.

20140902-165356.jpg

… Och här i vackra Kalmar (vilken otroligt söt stad, jag måste tillbaka när jag inte jobbar lika mycket, vill njuta av Kullzenska och Krusenstjernska och det fina nya Slottskaféet) är det fortfarande sommar. Det blommar och man kan sitta ute i solen och äta lunch. September, en himla bra månad ändå.

Hurra för Hulda

Har servern skrivrättigheter till moderkatalogen? Men hallå. Inte vet jag, såhär på söndagskvällen! Suck, jag ville ju bara ladda upp en bild på stylisten Hulda Andersson och mig. Hur som helst, även om jag inte lyckas ladda upp en bild (ibland blir jag vansinnig på tekniska begränsningar, önskar att jag kunde programmera och handskas ännu bättre med ”back office” på den här bloggen, alltså WordPress…) så vill jag tipsa om det här lilla klippet.

Jag utlovade ju en extra premiär i lördags – och det var alltså Mamas modechef, stylisten Hulda Andersson, som med sin fantastiskt färgsprakande energi kommer att tipsa om stil och trender framöver på lördagarna. Jag är så himla glad för detta, hurra för Hulda!

Det bästa med mitt jobb

20140831-095539.jpg

Höstens första lördag – igår var det premiär i rutan för min del. Skönt att vara igång, jag trivs bättre med att vara igång med grejer än själva uppladdningen. Nu kör vi, full fart framåt hela vägen fram till jul. Om ni råkade missa, eller hade en himla bra ursäkt: kolla in på SVT Play. Gästen i soffan var skådespelaren Helena Bergström och det var ett riktigt inspirerande möte. En så tuff och klok person. Ja, så vettig helt enkelt, se själva.

Det där är verkligen en av de roligaste sakerna med mitt jobb: att få möta så många begåvade, spännande och stenhårt målinriktade människor. Modiga människor med en kreativ kraft som sticker ut. Vad har format dem? Vad är deras drivkraft? Vad drömmer de om? Och man blir som sagt himla inspirerad…

Ps. Det var också härligt av Helena Bergström att bjuda på att prata om hur hon, Colin Nutley och filmkritikerna ligger i ständig skilsmässa, tyckte jag!