Var tredje elev håller sig

Smutsiga skoltoaletter gör att var tredje elev håller sig ofta för att slippa gå på skoltoaletterna.​ Det visar en undersökning som REA har gjort tillsammans med Lilla Aktuellt.

11 000 barn har deltagit i undersökningen och svarat på vad de tycker om sina skoltoaletter. Hälften anser att toaletterna är äckliga och var tredje håller sig ofta för att slippa gå på skoltoaletterna.​ Se hela inslaget i kvällens avsnitt av REA, klockan 18.45 i Barnkanalen.

REA-Pierre gästar Lilla Aktuellt, 19/1:

Lilla Aktuellt Söndag – barnens eget veckomagasin

20 januari är det premiär för Lilla Aktuellt Söndag. Här kommer barnens egna nyheter att fördjupas och berättas med glimten i ögat. Det kan handla om allt från veckopeng till åldersgränser på bio – ämnen och företeelser som är viktiga och intressanta för barn i 8-12-årsåldern.

Varje söndag kommer programledarna Pelle Nilsson och Andrea Hökerberg att vrida och vända på ett nytt ämne. Det blir reportage, spännande fakta och gäster i studion. Och en del överraskningar så klart!

– Vi vill att barnen ska känna att vi tar upp saker som verkligen berör just dem. Sedan är det en bonus om föräldrarna också vill titta!, säger Pelle Nilsson.

Lilla Aktuellt har funnits i snart 20 år. Till en början sändes programmet en gång i veckan, nu går det måndag-torsdag klockan 19.15, plus den nya söndagssändningen.

– Det är häftigt att starta ett helt nytt program. Mycket kommer tittarna att känna igen, men vi hoppas också kunna bjuda på lite oväntade och nya saker, säger Anna Linnér Franzén, Lilla Aktuellts redaktör.

Lilla Aktuellt Söndag startar 20 januari klockan 19.45 i Barnkanalen.

Läs mer om första ämnet som tas upp på söndag på SVT Nyheterna.

Lilla Aktuellt har en egen julkalender

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Lilla Aktuellts julkalender. Där bakom finns roliga, häftiga, knasiga klipp från hela världen.

– Vi vet att vårt inslag ”kolla klippet” är väldigt populärt, så vi bestämde oss för att göra en julkalender med massa ”kolla klippet”, säger Anna Linnér Franzén, redaktör på Lilla Aktuellt.

Alla öppnade luckor går att titta på igen och igen, de finns samlade på hemsidan, barnkanalen.se/lillaaktuellt. Och klippet bakom lucka 24 kommer att bli något alldeles extra förstås!

Ps. Nu under december sänds Lilla Aktuellt redan klockan 19, missa inte det! Ds.

Malalas öde engagerar barn

För några veckor sedan sköts den 14-åriga, pakistanska flickan Malala och blev svårt skadad. Talibaner försökte döda Malala för att hon kämpar för flickors rätt till utbildning. Malalas öde engagerar människor i hela världen.

Också i Sverige är det många som blivit upprörda. Efter att ha sett ett inslag om Malala i Lilla Aktuellt i Barnkanalen bestämde sig Öregrunds fritids att starta en insamling.

– Jag blev arg på det som hände och ville göra något, säger 9-åriga Ebba Gårdmark.

Barnen ställde sig vid ingången till sitt fritids och berättade om Malala för föräldrar som kom för att hämta sina barn. De bad också lärare och personal på skolan om ett bidrag.  På bara några dagar samlades nästan 1700 kronor in, pengar som ska gå  till Svenska Afghanistankommitéen och FN.

Nu vårdas Malala på ett sjukhus i Birmingham i England och hon mår bättre. Till sjukhuset strömmar det in brev, teckningar och leksaker från barn som vill visa sitt stöd. På Lilla Aktuellts hemsida, barnkanalen.se/lillaaktuellt, kan man också skicka en teckning som sedan sänds vidare till Malala.

–  Jag hoppas att hon kommer att bli bra igen och att hon kan fortsätta kämpa för att flickor ska få gå i skolan, säger Ebba Gårdmark.

Lilla Aktuellt sänds i Barnkanalen ikväll, torsdag 22 november, klockan 19.15.

Lilla Aktuellts nya look på webben!

Det är fullt ös på Lilla Aktuellts redaktion. Programmets sajt har fått ett nytt utseende. Förhoppningsvis blir det nu lättare att ta sig runt om sidan och hitta klipp, tävlingar, webbfråga och sändningar. Adressen är barnkanalen.se/lillaaktuellt.

Och från i höst sänder Lilla Aktuellt på ny tid, klockan 19.15 måndag-torsdag, det har du väl inte missat?

– Vi är jätteglada för den nya sändningstiden och vi märker att fler, både barn och deras föräldrar, ser oss, säger Anna Linnér Franzén, redaktör på Lilla Aktuellt.

Lilla Aktuellt är Sveriges Televisions nyhetsprogram för barn. Målgruppen är 8-12 år. Programmet tar upp stora nyhetshändelser, som amerikanska valet och kriget i Syrien, men också nyheter som särskilt berör och intresserar barn. Det kan handla om skolmat, löss, aktuella artister och bråk om datortid.

– Och ett av våra mest populära inslag är ”Kolla klippet”, berättar Anna Linnér Franzén. Där visar vi spännande, knasiga, roliga bilder från hela världen.

Stora beslut på Lilla Aktuellt


Hela gänget på Lilla Aktuellt.

Lilla Aktuellt är Sveriges enda nyhetsprogram för barn och unga. Målgruppen är främst de som är mellan åtta och tolv år, och redaktion för Lilla Aktuellt får dagligen ta beslut om hur och vad man ska rapportera om i sina nyhetssändningar för den målgruppen. Och när något katastrofalt händer som t.ex. dåden i Norge är det extra viktigt att man tänker igenom hur man ska berätta om händelsen, det vet Anna Linnér som är redaktör för Lilla Aktuellt.

Anna, hur resonerar ni då det händer en allvarlig händelse t.ex. som dödsskjutningen på Utöya?

– Vi tänker på vilka frågor just vår målgrupp ställer om det som hänt. Och så funderar på vilka bilder vi kan visa och hur vi ska formulera oss så att det blir tydligt och lätt att förstå. När det gäller bilder är vi extra varsamma och väljer bort det som är för otäckt.

Varför är en sådan händelse viktig att berätta om i Lilla Aktuellt?

– Barn vill veta, många är intresserade av nyheter. De läser tidningar, kollar nätet och ser på tv. Lilla Aktuellt är ju ett nyhetsprogram och vi vill och ska berätta om det som händer i Sverige och världen. Vi berättar om hemska nyheter men det är viktigt att göra det på ett sätt så att barnen inte blir mer rädda eller undrande.

Finns det saker ni skulle välja att inte berätta om?

– Ja. Ibland är en nyhet FÖR krånglig för att vi ska kunna berätta om den i vårt ganska korta format. Ett inslag i Lilla Aktuellt är oftast omkring två minuter, det är en stor utmaning att vara begriplig. Men som redaktör gör jag en nyhetsvärdering, på samma sätt som när man jobbar med nyheter för vuxna – Lilla Aktuellt ska alltid ha med nyheter som är relevanta och intressanta för vår målgrupp.

Vilka reaktioner brukar ni få från de som tittar?

– Vi har ofta chattar med tittarna, till exempel ordnade vi en chatt med två systrar som överlevde attacken på Utöya. Och där blev det verkligen tydligt att barn är intresserade av och engagerade i nyhetshändelser. Sedan händer det ganska ofta att – både barn och vuxna – säger ”Äntligen fattade jag den här nyheten!”.

Lilla Aktuellt sänder tis-tors kl. 19:15 och mån-fre kl. 16:00.


Här kan man läsa mer om det som rapporterades från dåden i Norge.

Vill du veta mer om vilka som jobbar på Lilla Aktuellt? Här kan du höra dem berätta själva!

Du vet väl om att du också kan testa dina nyhetskunskaper Lilla Aktuellts sida?