Mindre än en månad kvar till julkalendern

Snart är det äntligen dags för årets julkalender, där barnens historia berättas på det roliga och lärorika sätt som bara Lotta Lundgren och Erik Haag kan.

– Jag känner att jag har lärt mig mer historia på den här kalendern än på alla år i skolan. Det har varit mycket roligare att uppleva hur det var än att läsa i en bok, säger Morris, ett av barnen som är med i julkalendern.

Barnen har fått vakna varje dag utan att få veta mer än vilken tidsepok de ska få testa på under dagen.

– Jag tyckte bäst om när vi var rika på 1300-talet. Det var så kul, vi fick rida och fäktas. Fast surabborren var inte så god, säger Morris.

– Den gillade jag faktiskt, säger Elsa, ett av de andra barnen som är med.

Dessutom har barnen fått testa på att täta husväggar med getbajs, lura Erik att sätta sig på en pruttkudde och vara med om när man började göra falukorv i Sverige.

Men det har inte alltid varit lätt. Morris, Elsa och de andra barnen har också fått vara med om tider när det varit ont om mat, när vuxna rökte i bil tillsammans med barn och när barn knappt fick öppna munnen om de inte blev tilltalade.

– Man blir glad i hjärtat när man ser era videobloggar där ni berättar om vad ni varit med om i varje tid. Ni blir upprörda över alla orättvisor och att man gör så stor skillnad på flickor och pojkar, säger Lotta till Elsa och Morris.

Att Erik och Lotta nu har gjort barnprogram har inte inneburit särskilt stora skillnader jämfört med när de tidigare har gjort program mot vuxna.

– Men att ha en barnpublik sporrar oss att vara tydligare och att inte gömma oss bakom svåra ord. Därför tror jag att alla som tittar på julkalendern är hjälpta av att det är gjort för en barnpublik, säger Erik.

Årets julkalender ”Tusen år till julafton” börjar såklart att sändas 1 december. Julkalendern sänds både i Barnkanalen och SVT 1.

Sändningstider: kl 7.15 och 18.45 på vardagar, kl 8.45 och 18.45 helger.

Gänget som berättar barnens historia i julkalendern

Julkalendern_huvudbild

Årets julkalender är en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015 och radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren spelar vuxenrollerna.

Barnens historia är en vit fläck i vår historieskrivning. Det har alltid funnits barn, men hur barnen har upplevt sina liv, vad de gjort, känt och funderat kring har aldrig ägnats speciellt stor uppmärksamhet.

I årets julkalender ”Tusen år till julafton” reser Erik Haag och Lotta Lundgren och ett antal barn i tiden. Deras resa tar avstamp i vikingatiden år 1015 och avslutas på julafton 2015.

– Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Första avsnittet utspelar sig år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid, den sista episoden utspelar sig på julafton 2015.

– Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg. 2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT.

Premiär i SVT1 och Barnkanalen tisdag 1 december 2015
Sändningstider: kl 7.15 och 18.45 på vardagar, kl 8.45 och 18.45 helger

Skattjakt i julkalendern och julmys med barnens julvärd

alla-dagar-fram-till-jul1000

Måndag 1 december är det premiär för SVT:s julkalender ”Piratskattens hemlighet”.  Julkalendern är inspelad i Kroatien och vi följer tre barn som åker till Orkidékusten för att fira jul i solen. De hamnar i en magisk och spännande skattjakt bland klippor, stränder och grottor. Samma dag är det också premiär för julkalenderspelet och ”Alla dagar fram till jul” med barnens julvärd Philomène Grandin, som sköter lucköppningen varje dag ända fram till julafton.

– Jag vill ge barnen en lugn, men spännande jul. I ” Alla dagar fram till jul” kommer jag att berätta om jultraditioner och dela med mig av Sveriges och världens historia kring jul och tomtar. Jag hoppas det blir en minnesvärd julklapp till alla barn och deras föräldrar, säger Philomène Grandin som bland annat kommer att visa julkalendern och sköta lucköppningen i både Barnkanalen och SVT1.

Barnen hittar en mask i havet

Piratskattens-hemlighet-blogg2

I första avsnittet av julkalendern kommer syskonen Sam och Minna kommer till Orkidékusten med sin mamma Eva för att fira jul hos farfar Ivo, faster Anja och kusinen Bianca. Knappt har de kommit dit förrän de upptäcker en mystisk mask och några gamla träbitar som flutit iland på stranden. Farfar Ivo berättar för de tre kusinerna  legenden om piraten Aquila, vars skepp sjönk i kampen om “den största skatten av dem alla”.  Samtidigt får de veta att Orkidékusten ska rivas efter jul. Kan Aquilas skatt rädda kusten?

Se klipp ur första avsnittet här:

Premiär för julkalenderspel med piratkaptenen Aquila

puffbildspeltrailerv2

Måndag 1 december är det också premiär för julkalenderspelet ”Aquilas äventyr” som släpps som app och som spel på barnkanalen.se. Här kan du träda in i rollen som piratkaptenen Aquila som levde för 500 år sedan. Segla ditt skepp genom en övärld uppdelad i 24 kartbitar och spela en ny bana varje dag ända fram till jul. Det gäller att undvika faror och hitta guld i jakten på den största skatten av dom alla!

Julkalendern ”Piratskattens hemlighet” – vardagar kl 7.15 och 18.45, helger 8.45 och 18.45. Varje dag kl 6.00 släpps avsnitten på SVT Play och Barnkanalen.se. Finns även som syntolkad och teckentolkad version på Barnkanalen.se

Alla dagar fram till jul – varje dag 1-24 december kl 07.00 och 18.15 i Barnkanalen

Julkalenderspelet ”Aquilas äventyr” från 1 december i din dator, surfplatta och mobil när du vill 

Lilla Aktuellt har en egen julkalender

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Lilla Aktuellts julkalender. Där bakom finns roliga, häftiga, knasiga klipp från hela världen.

– Vi vet att vårt inslag ”kolla klippet” är väldigt populärt, så vi bestämde oss för att göra en julkalender med massa ”kolla klippet”, säger Anna Linnér Franzén, redaktör på Lilla Aktuellt.

Alla öppnade luckor går att titta på igen och igen, de finns samlade på hemsidan, barnkanalen.se/lillaaktuellt. Och klippet bakom lucka 24 kommer att bli något alldeles extra förstås!

Ps. Nu under december sänds Lilla Aktuellt redan klockan 19, missa inte det! Ds.

Galapremiär med spöktema

Ungefär 400 personer samlades under måndagskvällen på biograf Spegeln i Malmö för att se premiärvisningen av Mysteriet på Greveholm. Tema? Spöken såkklart!

Det var många som ville få en förhandstitt av årets julkalender.

Peter Fridh som spelade pappan Leif i säsong 1 minglade Sanna Persson Halapi och hennes dotter. Sanna spelar mamman Kicki i årets säsong.

Hela familjen samlad. På lördag 1 december får vi alla lära känna dem ordentligt när de flyttar in på slottet.

 

Annorlunda teknik bakom nya spelet

Nu är det inte långt kvar till årets stora spelsläpp på Barnkanalen.se, årets julkalenderspel. I spelet kan du i rollen som Sprak själv få möjlighet att besöka Greveholm.

– Det som är unikt för det här spelet är vårt arbetssätt. Vi har byggt upp varje miljö i spelet fysiskt. Modellerna har vi fotat av och bilderna utgör själva spelplanen, säger Nina Mangefors, konceptutvecklare för spelet.

”Sprak och de mystiska kristallerna” har premiär 1 december

”Betyget är 10 pepparkakor av 10!”

Om dryga två veckor är det premär för årets julkalender. Därför passade vi i måndags på att samla skådespelarna, regissören och några journalister för att få veta mer om Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst

– Den får 10 pepparkakor av 10, säger Axel Paulander som spelar sonen Benny.

Det var inget dåligt första betyg av uppföljaren till succéserien från 1996. Årets julkalender är en fristående fortsättning på Mysteriet på Greveholm som blivit framröstad till tidernas bästa julkalender. En ny familj flyttar till slottet Greveholm, där spökena Staffan och Jean ännu bor.

– Jag hoppas att både de gamla och ”nya” Greveholm-tittarna kommer ha stor glädje av årets Julkalender. Det kommer finnas mycket igenkänning men också lika mycket nytt, säger regissören och manusförfattaren Dan Zethraeus, som också ligger bakom julkalendern från 1996 (Mysteriet på Greveholm).

Han avslöjar att några trådar från 1996 kommer att tas upp i år igen för att ge de ”gamla” Greveholm-tittarna något litet extra.

Sven Ahlström, som spelar spöket Jean, är inte ett dugg orolig för att göra en uppföljare på en sådan succé.

– Alla kommer alltid tycka och alla har olika smak, men vi lutar oss väldigt mycket mot vår historia som vi tror på, säger han.

Både Sven och Pierre Lindstedt var med för 16 år sedan som spöken. Nu jobbar de tillsammans igen.

– Det är många skådespelare som önskar att de hade gjort julkalendern någon gång i deras karriär. Nu kan vi säga att vi dessutom gjort den två gånger och det är det inte alla som kan, säger Sven och ler väldigt stolt.

Några som gör julkalendern för första gången och som debuterar i tv-sammanhang är Saga Petersson och Axel Paulander. De spelar barnen Saga och Benny i den nya familjen som flyttar in.

– Det var jättekul att vara med. Jag såg ju inte förra säsongen för jag är för liten, men jag har sett den efteråt och gillar den jättemycket, säger Saga.

Axel instämmer och säger att det fanns väldigt många saker som han minns från inspelningarna:

– Det roligaste var alla bus vi gjorde, säger han och skrattar.

1 december är det premiär, men redan nu kan du gå in och se klipp på sajten!

Nu är det äntligen jul igen i Barnkanalen

Som vi har längtat! Nu är december månad här och med den SVT:s Julkalender.

I år är det Tjuvarnas jul och serien utspelar sig i slutet av 1800-talet. I centrum står Kurre, en ficktjuv i den ökända tjuvligan Klappsnapparna. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.

Redan klockan 06.00 varje morgon kan man se avsnitten här. Och precis som förra året kommer vi också att teckenspråksgestalta varje avsnitt.

– Vi arbetar ständigt med att öka tillgängligheten av våra program och i detta arbete är program riktade till barn oerhört viktiga. Det känns helt rätt att kunna erbjuda denna tjänst just på svt.se eftersom det är där många av våra unga tittare finns, säger Safa Safiyari, programbeställare för Barn på SVT.

 

Vad tycker du – vilken är den bästa julkalendern genom åren?