Lilla Aktuellt har en egen julkalender

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Lilla Aktuellts julkalender. Där bakom finns roliga, häftiga, knasiga klipp från hela världen.

- Vi vet att vårt inslag ”kolla klippet” är väldigt populärt, så vi bestämde oss för att göra en julkalender med massa ”kolla klippet”, säger Anna Linnér Franzén, redaktör på Lilla Aktuellt.

Alla öppnade luckor går att titta på igen och igen, de finns samlade på hemsidan, barnkanalen.se/lillaaktuellt. Och klippet bakom lucka 24 kommer att bli något alldeles extra förstås!

Ps. Nu under december sänds Lilla Aktuellt redan klockan 19, missa inte det! Ds.

Galapremiär med spöktema

Ungefär 400 personer samlades under måndagskvällen på biograf Spegeln i Malmö för att se premiärvisningen av Mysteriet på Greveholm. Tema? Spöken såkklart!

Det var många som ville få en förhandstitt av årets julkalender.

Peter Fridh som spelade pappan Leif i säsong 1 minglade Sanna Persson Halapi och hennes dotter. Sanna spelar mamman Kicki i årets säsong.

Hela familjen samlad. På lördag 1 december får vi alla lära känna dem ordentligt när de flyttar in på slottet.

 

Annorlunda teknik bakom nya spelet

Nu är det inte långt kvar till årets stora spelsläpp på Barnkanalen.se, årets julkalenderspel. I spelet kan du i rollen som Sprak själv få möjlighet att besöka Greveholm.

- Det som är unikt för det här spelet är vårt arbetssätt. Vi har byggt upp varje miljö i spelet fysiskt. Modellerna har vi fotat av och bilderna utgör själva spelplanen, säger Nina Mangefors, konceptutvecklare för spelet.

”Sprak och de mystiska kristallerna” har premiär 1 december

”Betyget är 10 pepparkakor av 10!”

Om dryga två veckor är det premär för årets julkalender. Därför passade vi i måndags på att samla skådespelarna, regissören och några journalister för att få veta mer om Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst

- Den får 10 pepparkakor av 10, säger Axel Paulander som spelar sonen Benny.

Det var inget dåligt första betyg av uppföljaren till succéserien från 1996. Årets julkalender är en fristående fortsättning på Mysteriet på Greveholm som blivit framröstad till tidernas bästa julkalender. En ny familj flyttar till slottet Greveholm, där spökena Staffan och Jean ännu bor.

- Jag hoppas att både de gamla och ”nya” Greveholm-tittarna kommer ha stor glädje av årets Julkalender. Det kommer finnas mycket igenkänning men också lika mycket nytt, säger regissören och manusförfattaren Dan Zethraeus, som också ligger bakom julkalendern från 1996 (Mysteriet på Greveholm).

Han avslöjar att några trådar från 1996 kommer att tas upp i år igen för att ge de ”gamla” Greveholm-tittarna något litet extra.

Sven Ahlström, som spelar spöket Jean, är inte ett dugg orolig för att göra en uppföljare på en sådan succé.

- Alla kommer alltid tycka och alla har olika smak, men vi lutar oss väldigt mycket mot vår historia som vi tror på, säger han.

Både Sven och Pierre Lindstedt var med för 16 år sedan som spöken. Nu jobbar de tillsammans igen.

- Det är många skådespelare som önskar att de hade gjort julkalendern någon gång i deras karriär. Nu kan vi säga att vi dessutom gjort den två gånger och det är det inte alla som kan, säger Sven och ler väldigt stolt.

Några som gör julkalendern för första gången och som debuterar i tv-sammanhang är Saga Petersson och Axel Paulander. De spelar barnen Saga och Benny i den nya familjen som flyttar in.

- Det var jättekul att vara med. Jag såg ju inte förra säsongen för jag är för liten, men jag har sett den efteråt och gillar den jättemycket, säger Saga.

Axel instämmer och säger att det fanns väldigt många saker som han minns från inspelningarna:

- Det roligaste var alla bus vi gjorde, säger han och skrattar.

1 december är det premiär, men redan nu kan du gå in och se klipp på sajten!

Nu är det äntligen jul igen i Barnkanalen

Som vi har längtat! Nu är december månad här och med den SVT:s Julkalender.

I år är det Tjuvarnas jul och serien utspelar sig i slutet av 1800-talet. I centrum står Kurre, en ficktjuv i den ökända tjuvligan Klappsnapparna. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.

Redan klockan 06.00 varje morgon kan man se avsnitten här. Och precis som förra året kommer vi också att teckenspråksgestalta varje avsnitt.

- Vi arbetar ständigt med att öka tillgängligheten av våra program och i detta arbete är program riktade till barn oerhört viktiga. Det känns helt rätt att kunna erbjuda denna tjänst just på svt.se eftersom det är där många av våra unga tittare finns, säger Safa Safiyari, programbeställare för Barn på SVT.

 

Vad tycker du – vilken är den bästa julkalendern genom åren?