Superlördag är äntligen här!

superlordag_2014_1280

På lördag är det inte vilken dag som helst, det är Superlördag igen! Då får vi se om Ylva Hällen har lyckats ta sig fram till den hemlighetsfulla Superlördagstudion.

Hur som helst kommer hon att bjuda på en fantasykväll där saga och verklighet flyter samman i en magisk blandning. Var beredd på en kväll om hjältar, legender och superkrafter, där varje program har ett eget tema. Det blir supergäster, supermystiska reportage, men också ett stort och hotfullt supermysterium. Bara ni tittare kan tillsammans lösa gåtan!

Superlördag kommer att sändas på morgnarna från klockan 7, och på kvällarna från klockan 18, ända fram till mitten av april.

ylva_alv

Välkommen till Bolibompa, Sannah!

Hej alla!

Jag heter Sannah Salameh och från och med den 19 augusti är det min stora ära och förhoppningsvis ert stora nöje att träffa mig varje måndag under hösten i Bolibompa. Jag är 29 år gammal, uppväxt i Malmö och Saudi-Arabien med lika djupa rötter i Skåne och Syrien. Jag flyttade till Stockholm för fyra år sen för att gå på Kungliga Konsthögskolan.

Som person är jag nyfiken och extremt peppad på det mesta. Därför har jag också provat på en hel del. Har bland annat läst sociologi, genusvetenskap och arabiska, jobbat som kock, lärarvikarie, kolloledare, festivalarrangör och tolk. Dessutom flyttat kors och tvärs mellan Skottland, Berlin, Skåne och Stockholm.

Det jag vill ta med mig till Bolibompa är min entusiasm och min äventyrslust. Jag tror inte det kommer bli så svårt, eftersom jag kommer att få prata om mina favoritämnen: rymden, dinosaurier och matlagning.

Sen vill jag vidga barnens värld. Att öppna upp för andra miljöer, andra sätt att göra saker än de man är uppväxt med. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag själv är uppväxt i två kulturer.

Vi ses i höst!
/Sannah

Här kan du se Sannah i Bolibompa:

Välkommen tillbaka Nassim!

Ett bekant ansikte är tillbaka i Bolibompa på tisdagar: Nassim Al Fakir.

Det tycker vi på Barnkanalen är superskoj! Har ni också saknat Nassim?

Den övriga veckan ser ut som vi är vana:
Måndag: Farzad
Tisdag: Nassim som tar över när Markus har gått på föräldraledighet
Onsdag: Lovisa
Torsdag: Johan
Fredag: Nina
Lördag: Nu är Superlördag slut för den här gången och då dyker alla våra Bolibompa-programledare upp varsin vecka
Söndag: Yankho

Superlördag i Barnkanalen!

På lördagarna i vår ersätter Superlördag Bolibompa. På kvällen,kl 18:00 – 20:00 visar Ylva Hällen program för hela familjen och så kommer kommer den efterlängtade uppföljaren till berättelsen om landet Ylvania.

– Äntligen! Jag har längtar efter att öppna dörren till Ylvania igen! Nu ska vi få se hur det har gått för våra gamla vänner där och jag får berätta en till saga om nya hjältar på nya uppdrag!!

Precis som förra gången blir det ett spännande äventyr där barnens inskickade figurer spelar alla rollerna och Ylva berättar historien. På webben kan du vara med och styra handlingen, hjälpa våra hjältar och lära dig allt om Ylvania och dess invånare. Uppföljaren heter Ylvania, sagan om de tre drakarna och sänds kl 18:30.

Superlördag sänds även på morgonen mellan, kl 07:00 och 09:00. Då visar Ylva upp veckans inskick, det blir superhjältekunskap och mycket mer.

Sändningstider:

Superlördag, lördagar kl 07:00 – 09:00 och 18:00 – 20:00

Ylvania, sagan om de tre drakarna, lördagar kl 18:30

Bolibompa-Farzad regidebuterar

Mammavecka/Pappavecka handlar om sexåriga Lisa som, precis som titeln indikerar, lever i delad vårdnad. Varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Tisdag 8 januari 2013 ser du premiären i Barnkanalen.

– Men serien handlar egentligen om vardagliga konflikter som uppstår mellan föräldrar och barn i alla familjer, säger Farzad Farzaneh som vi är vana att se framför kameran som programledare i Bolibompa. Men som nu alltså har hållit sig bakom kameran och stått för manus och regi.

– Det är hög igenkänning och det mesta är direkt saxat ur mitt eget liv” säger Farzad som själv har tre barn – varav ett med delad vårdnad.

För fotot står Tomaz Blanck (bl.a.”Hotell Gyllene Knorren” och ”Kvarteret Skatan”). Musiken kommer från Jujja Wieslander(bl.a. Mamma Mu& Kråkan).

– Ambitionsnivån har varit hög från början och det märks verkligen på resultatet, säger Anna Sommansson, projektledare på SVT.

Mammavecka/Pappavecka har premiär den 8 januari klockan 18.20 i Barnkanalen och fortsätter sedan varje tisdag i 8 veckor.

En dag på Bolibompa

Det är ett stort maskineri som ligger bakom Bolibompa-sändningarna innan de kommer ut i tv-rutan. Men ett roligt sådant! Monica Åhlén, projektledare för Bolibompa berättar om hur en dag kan se ut på Bolibomparedaktionen:

Monica, projektledare Bolibompa.

– Redan när jag kommer halv nio till TV Huset i Stockholm blinkar sändningslampan utanför studio 3.

Dagens första pass är redan igång. Eftersom Bolibompa sänder varje morgon och kväll året runt så producerar vi tre sändningstillfällen per vardag för att också täcka in lördag söndag, då vi normalt inte arbetar.

Bolibompastudion.

Robin vår produktionsassistent har som alltid varit först på plats. Han har slumpat fram ”Dagens Grattis ” fixat kläderna i skåpet till klädracet och plockat fram den s k ”små rekvisitan ”. Jag går in i kontrollrummet. Cecilia som är dagens sändningsproducent har just räknat ned till nästa insats.

Programledare Julia redo för klädracet.

Tobias vid ljudbordet drar igång ljudjingeln till klädracet, Sven som sköter ljuset idag, sitter inne i studion vid sitt ljusbord för att lättare kunna följa Julia med ljuset i uppställningen. Jag förstår att det är ”Raye” på kameran. Det är ett roligt men tufft arbete att vara Bolibompa fotograf. Vi använder alltid en kamera och det betyder att fotografen måste vara mycket rörlig och skicklig att parera skärpan eftersom våra programledare använder hela vår stora dekor.( Den tiden är sedan länge förbi då programledaren satt still bakom ett skrivbord och presenterade programmen.)

Jag hör Stina, redaktören på golvet, diskutera något med Cecilia via fyrtråden. Det råder ett effektivt lugn. Varje produktionspass är max tre timmar och det går inte att dra över, eftersom det då drabbar nästa gäng som skall in i studion. Jag smyger ut och går in på redaktionen.

Där är redan full aktivitet, Jimmie, också sändningsproducent förbereder körschemat inför morgondagen.

Kalle, redaktör och Lovisa, programledare.

Lovisa och hennes redaktör Kalle går igenom dagens brevskörd. En stor låda full med teckningar. Det är flera programledare som har inskick just nu. Lovisa har till exempel bett om självporträtt. Alla brev och alla teckningar läses och beundras. Eva sorterar och svarar på tittar mejl och scannar in teckningarna till webben. Barnen har alldeles tydligt gått igång på helg konferensen som Yankho är ”chef ” för och som sändes härom fredagen. Markus och Isabel trodde det var en älg konferens

Yankho och Markus, programledare.

… Nu kommer det massor med teckningar på älgar till helgchefens ”förtvivlan”…

Hela helggänget sitter vid det stora bordet med kaffemuggar och manusanteckningar och går igenom kommande inspelning med sin redaktör Isabelle. Älgen nej helgen, skall kunna mätas av barnen hemma, också på webben förstås. En ”Helgometer ”skall alltså byggas..

Isabel och Markus, programledare.

Farzad sitter och screenar programmen som han skall presentera på sin måndag om fjorton dagar. Han skriver ned vad programmen handlar om och gör ett utkast till på- och avannons. Kan han använda något i programmen till sin ”egen tid”? Hans tema nu är ”Atelje Bolibompa” och han visar hur man kan inspireras av allt det man ser omkring sig . Det är få som vet, men alla programledare tittar på allt de skall visa och skriver själva sina manus. Barnen skall känna att programledaren tittar tillsammans med dem på filmerna vi visar. De tre redaktörerna är stöd och regi i studion och bollplank i manusarbetet.

Vår produktionsledare och ekonom Ann-Mari, sitter och går igenom fakturor och förattesterar dem. Hon skall straxt på möte med gruppcheferna för foto, ljus och ljud för att börja planera jul produktionen.

Maria, producent.

Maria, vår producent och jag sätter oss i den röda soffan på redaktionen för att förbereda oss inför styrgruppsmötet i morgon. Där träffar vi b l a högsta ledningen för Barnkanalen och vår programchef för frågor som enbart rör Bolibompa.

Nu kommer Emma och slår sig ned tillsammans med barnet som är medverkande gäst i nästa produktionspass. Barnet är expert på att göra dammopp hundar. Det passar perfekt för Isabel som har startat en Hundklubb på söndagar !

Emma, castare.

Emma är vår castare och besöker regelbundet förskolor och skolor för att hitta medverkande barn som kan vara med i vår studio här i Stockholm. Många, många barn vill vara med, men det är viktigt att barnet har något att visa eller lära ut, det räcker inte att bara komma. Ibland letar vi efter någon som kan något speciellt, ibland bygger vi historien i studion runt ett barns unika berättelse, som till exempel nu idag med ”Damm mopp hunden”.

Nu kommer också Rasmus vår rekvisitör, in och slår sig ned i soffan. Han behöver ok på att köpa in en ny monitor (TV ) till studion där vi visar vår webb. Den vi har är gammal och färgerna går inte att ställa in optimalt.

Plötsligt hörs ett brak och glada skratt från rummet bredvid. Desi håller på att provbygga en ny uppfinning till Hemliga Klubben, Bolibompas förkväll på fredagar. Frida som är manusförfattare och producent, testar uppfinningen för fullt och har nu hamnat i en hög på golvet bland kartonger och wellpapp. Vi halar skrattande fram Frida, det är alltid omväxlande och kul på jobbet !

Frida, manusförfattare och producent.

Så är det dags för webbmöte. Maria går iväg med våra tre webbredaktörer. Som producent har Maria överblick och ett finger med i allt innehåll i Bolibompa, i TV eller datorskärmen.

Våra webbredaktörer Erik, Klas och Mikael är tekniskt skickliga och det är underbart att se dem omsätta tillsynes omöjliga idéer till lättåtkomlig webb. De sitter självklart på redaktionen och de publicerar nya klipp varje dag, också flera webbunika som vår inslagsproducent Olof spelar in med programledarna och sedan redigerar.

Nu kommer Johan! Som vanligt sänder han direkt klockan 18:00 på torsdagen. Ullis kvällens sändningsproducent går ut på baksidan av studion, där vi har vår lilla uteplats. Johan satte några potatisar i en kruka i våras och nu är det dags att skörda dem.

Barnen har röstat på webben så jag vet att potatisarna skall ugnsbakas. Det tekniska är lite knepigare utomhus så alla ljudingångar måste kontrolleras. Johan kommer säkert att ringa upp något barn som vill säga något om potatisarna och då får det inte gå fel.

De flesta på redaktionen drar hemåt nu…

Jag dröjer mig kvar i kontrollrummet för att se sändningen gå igång. Fem, fyra, tre, två: Där är vinjetten igång! Vår fina gröna drake är i luften ! Jag ser Johan glad, lugn och beredd i kamerans monitor, Vår vinjett är 25 sekunder lång och trots att jag sett den tusentals gånger kan jag känna hur den ”lyfter” mig, nu är det äntligen dags:

Bolibompa !

  

 

 ….Pssst…Här kan du se alla vi som jobbar med Bolibompa!

Hälsningar, Monica