Julkalendern 2015: Erik Haag och Lotta Lundgren berättar barnens historia

image


Nästa års julkalender har precis börjat inspelningen. Det blir historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna: radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren axlar de flesta av seriens vuxenroller, medan seriens barn varierar från avsnitt till avsnitt.

– Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Till skillnad från tv-serien Historieätarna kommer julkalendern 2015 berättas i kronologisk ordning. Första avsnittet utspelar sig i år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid; den sista episoden utspelar sig på julafton 2015. Som en påminnelse om att historien faktiskt pågår hela tiden.

– Av de som stoppar en på gatan och vill fråga om något de sett oss göra i Historieätarna är påfallande många faktiskt barn. Det känns hedrande att göra något om och för dem, säger Erik Haag.

– Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg.

2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT. Premiär i SVT och Barnkanalen den 1 december 2015.

Årets julkalender heter Piratskattens hemlighet och den kan du läsa mer om här.

Och här kan du hitta dina gamla julfavoriter, allt från Sunes jul till Trolltider och Fem myror!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Cinna Öhrfelt

  Av de trailers jag sett inför årets julkalender finns inget som jag kan se någotsomhelst annat än för Erik Haags och Lotta Lundgrens egotrip tillsammans.
  I ett avsnitt säger Erik till ett barn som ska föreställa prins att det måste lära sig ”djupa tungkyssar” och sluta bocka som om det ”lider av wiplasch” Varför ska barn lära sig tungkyssas i ett barnprogram? Vad är det för fel på att buga som om att en har wiplasch?
  I ett avsnitt som ska representera 70-talet har de på sig långa helknäppta västar och Lotta har blus med puffärm. Det spelas proggmusik och Lotta kör luftgitarr. Sedan går hon ut i köket och lagar mat. Fanns ens luftgitarrfenomenet på 70-talet? Jag får inte ihop kombin puffärmsblus och progg.
  Är kalendern till för barn eller ett ”kärleksbarn” Erik och Lotta

 • Sven

  Håller fullständigt med, som 80-åring åt vi god mat, även på 40-talet! Inge jävla konstige kläder! Dagens ungdom har konstige kläder

 • ArgaJulälskare

  Vad har det här med jul att göra!!! Nästa år kan ni istället ta en gammal julkalender i repris, det är bättre än en politisk ställd historielektion. Vad hände med den mysiga julstämningen, måste allt vändas politiskt!!!!

 • sarah

  Jag undrar bara vad har hänt med julkalendern? Förr så var det mysiga julkalendrar med tomtar och troll, om magiska saker och om julens magi. Nu så har allt förändrats, som nu handlar det bara om fakta. För ett par år sedan när det var skägget i brevlådan så var det inte ens någon snö med i hela julkalendern… var har julens magi tagit vägen dom mysiga julkalendrarna som man satt hela familjen och tittade på

  • http://nouw.com/redantaget Kexet

   Tack Sarah!

   Man har alltid kollat på Julkalendern med familjen i soffan, inte i skolan i klassrummet.

 • Oberst

  Haag och Lundström lämnade sina resp. familjer för att få göka. Moget!

 • sasa

  Tiden går fort och det ska vara december 2015,tyvärr.Men jag blev glad att Julkalendern spelas in i Falu Gruva.Det kommer att vara bättre julkalender än Piratskattens hemlidhet tror jag.Varje år ser jag julkalender ifrån Ryssland.Der är jättebra,varje är barn på samma tid.Kom ihåg sina vackra historier.Tack svenskar!

 • Johan Haglund

  Kul, ska bli roligt att se nästa års kalender

 • Malin Lindqvist

  Även fattiga barn i nöd, som Karle25 vill värna uppskattar att se på julkalendern.
  Karle25 borde istället se om sitt eget hus och göra sig av med sin dator eftersom den innehåller tantal som utvinns ur mineralet coltan av fattiga vuxna och barn i Republiken Congo. Ett av historiens blodigaste krig utspelas just nu där, med fler dödsoffer, de flesta civila, än andra världskriget. Barnen drabbas naturligtvis främst.
  Sopa rent framför egen dörr först, Karle25.
  Får du framföra sin åsikt så får vi framföra våra.

 • Foooer-4-Life

  Det kommer ju inte bli alls juligt då? Ska det inte handla om julen? Nej jag kommer inte titta…:(

 • Karle25

  Tänk så många träd som kunde sparas istället för att tillverka julkalendrar som inte fyller någon annan funktion än marknadsföring. Tänk så mycket pengar som istället kunde skänkas till en fond för utsatta och fattiga barn i Sverige – en fond där pengarna går direkt till de som behöver förstärkta resurser, inte administration. Behoven är mycket stora – många barn har inte vinterkläder, varma stövlar, regnkläder, kan aldrig syssla med någon fritidsaktivitet som kostar pengar, har aldrig råd att få göra något roligt. Många har inte heller tillräckligt med mat. Fattigdom kan aldrig spelas, den måste upplevas, synas, höras och bekräftas. Det finns mycket fattigdom och utsatthet i Sverige idag, det är dags att vi vågar se den och göra något åt den.

  • Helena

   Du har helt rätt i att många lever i fattigdom och nöd. Det är fruktansvärt! Och med den ståndpunkt som du uppvisar här så förutsätter jag att du inte unnar dig någon som helst ”vardagslyx” i ditt liv, att du inte lägger pengar på någon fritids hobby/sport, att du inte äger någonting utöver det ytterst och absolut nödvändigaste för att överleva, och – naturligtvis – att du skänker allt det som blir över av din inkomst till behövande.
   Eller?

 • Daniel

  Julkalendern 2015

 • Berit Bernelycke

  Hej Julkalenderfolket!

  Ni spelar in 2015 års julkalender i
  Stockholm just nu. Vi får ju veta en del via media innan det går av
  stapeln med lucköppning och historieberättande.

  Vad jag har
  förstått visar ni barns naturliga känslor till djur; att djuren är
  likvärdiga. Att de kan känna. Att de blir lugna och myser när vi klappar
  dem. Att de litar på oss.
  Vi kommer att få se hur barn upplever sanningen när det går upp för dem att de sitter och äter upp en kompis till middag.

  Du, Erik Haag, kommer att förklara att på 1940-talet var det ibland hungern som styrde vad man åt.

  Javisst. Så var det ju! På den tiden. Det gäller att hela tiden fundera
  på om budskapet om kontext och om vart vi är på väg är tydligt. Det är
  absolut viktigt när man vänder sig till barn.
  Idag lever vi i en tid
  med något som närmast kan betecknas som köttpornografi! Jag menar
  såklart den svulstiga köttkonsumtionen som påhejas av diverse matprogram
  på TV, i radio och inte minst av oss medborgare som låter biffar och
  andra kroppsdelar från djur flöda över på tallrikarna, framförallt under
  grillkvällarna…

  Det finns två stora anledningar till att ha
  ett tydligt etiskt perspektiv när det handlar om en traditionstyngd
  underhållning för barn, som julkalendern har blivit i Sverige;
  Den
  första anledningen är att hela jordens befolkning är på väg in i en ny
  tid med rekordfart. Stora delar av befolkningen lever långt över vad
  jordens resurser tål. Det är bråttom att förstå att vi inte kan
  konsumera djur som föda på det sättet vi gör. Vi måste av
  överlevnadstekniska skäl gå över till vegetarisk föda.
  Den andra
  anledningen, som ligger i det moraliska och etiska medvetandegörandet
  hos människan som en av andra arter på jorden, är att vi har idag
  kunskap om djurs känslor. Vi vet genom forskning att djuren upplever,
  känner smärta och har ett lika stort värde i sitt eget liv som vi har i
  våra. Vi FÅR INTE överföra till kommande generationer människor att det
  är ”naturligt” och ”helt okej” att vara ledsen för att man äter upp den
  där mysiga, vackra, fula, läskiga varelsen…bara för att den är ett
  djur.

  Vi ska visa barnen att vi har blivit bättre än vad vi HAR VARIT. Att vi har
  tillräckligt med livsmedel inom växtriket, att djur har rätt till sina egna liv.

  Jag
  anser att manus till julkalendrar och andra barnprogram borde granskas
  av en etisk nämnd som ÄVEN har djurens rättigheter i klart
  fokus. Att sprida budskapet att det är (eg. har varit) nödvändigt att
  offra sina naturliga känslor för djur, som barnen visade, är helt fel
  idag.

  Det är viktigt att veta sin historia bakåt. Det är ännu
  viktigare att visa rätt väg framåt; att tilldela djuren sina naturliga
  liv, att minska köttätandet och på sikt fasa ut det helt.

  God Jul! I förväg!

  • Karle25

   Historien handlar inte bara om där och då – historien lever alltid inom oss, här och nu. Denna enkla sanning misslyckas de flesta historieböcker, museer och public service som tv, att förmedla. Räkna istället med pynt och hucklen som tillverkats av barnslavar i Asien, några inhyrda välgödda hästar och kor från Roslagen (eller varför inte Skansen eller Hovstallet), några skönlockiga barn från Östermalm som aldrig behövt svälta sista veckan i månaden, och så förstås programledarna som är så där trivsamt tillfreds med ev. umbäranden (utkylda statarlängor, slummen i Gamla Stan ända in på 1970-talet, löss, vattgröt, lungsot och fattigvård kommer garanterat inte att visas). Räkna inte med någon sanning eller etiskt tänkande i något så superkommersialiserat som julkalendern, för då drar du en garanterad nitlott. Önska kan man alltid göra, men bättre är att välja väg själv, annars blir det ingen ändring. Genomskåda, var kritisk, bli besvärlig – det är tre klappar jag vill dela ut till alla, inte minst alla ungdomar. Vi vinner alla på det i längden, inte minst historien.

 • Pingback: Julkalendern 2015 | Jultradition()

 • Joachim

  De äter väl inte fläskkött hoppas jag?

 • anna

  Riktigt höga förväntningar nu!

 • Hilkka Saarikoski

  ..men det är vad jag tycker..finns säkert de som tycker det årets kalender var superbra 😀

 • Hilkka Saarikoski

  Hoppas på en BRA! Julkalender…Det blir det säkert detta år, inget space-igt iaf…gillade inte, tror det var för två år sen när det var i rymden med SNÄLLASÖTASILVERSARA..eller vad hon hette… 😛

 • some call me Lillan

  Blir kanske inte som de mer ”klassiska” julkalendrarna, MEN jag gillar Erik och Lotta och Historieätarna var ju så jäkla bra. Håller tummarna för att detta blir sjukt bra! Mina förväntningar är rätt höga just nu! Julkänsla blir det nog, garanterat iaf! :)

  • bibo57

   Fast deras syn på historia och mat var lite väl krystad. Dessutom skildrade de främst hur överklassen åt. Hela folket glömdes bort alltså!

  • Hannah

   Vet du om den kommer att handla om julen?
   Jag tycker att julkalendrarna ska handla om julen annars är det ingen jul kalender alls! Förra årets gillade jag inte alls för den hade absolut inget med julen att göra!

 • Karle25

  Fattigdom och utsatthet kan inte gestaltas med hjälp av nytillverkade hucklen och barn som aldrig behövt lida nöd. Ansiktsuttrycken hos ett fattigt hungrigt barn kommer från insidan. Lägg ner hela ‘kalenderidén’, den är bara till för marknadskrafterna. Skänk pengar till utsatta barn – bli en ‘anonym tomte’ som samlar in pengar till barn som har det dåligt ställt – och då pratar jag om barn här i Sverige. Många lider nöd här, men det vill vi inte se – det är inte politiskt korrekt.

  • http://batman-news.com/ Jonathan D

   Du kanske inte visste det här, men julkalendern, precis som tomten, tomtens renar, tomtens verkstad, kalle ankas jul, presenter (till stor del) och allt annat med julen förutom Jesu’ födelse och julmaten är till för BARN. Så lägg ner dina politiska åsikter och din fakta från 40-talet och låt barnen njuta av sina 24 dagars julkalender.

   • Karle25

    Ska jag lägga ner min rätt till egna åsikter kring julkalendern, t o m politiska åsikter, för att du säger det? Nej, lilla du – du måste verkligen lida av litenhet både kroppsligt och mentalt eftersom du inte tolererar andras åsikter – det tänker jag inte göra. Såna små varelser som du bekräftar bara min övertygelse. Hoppas du inte har några barn omkring dig, du är inte någon bra förebild. Jag undrar verkligen vart du kommer ifrån – en diktatur förmodligen. Barn och ungdomar behöver få veta och bli stärkta av att de har en egen röst, och ta reda på fakta själva, inte bli bedövade av kommersiella krafter och unkna traditioner. Jag är född på 1960-talet med föräldrar som protesterade mot orättvisor och ojämlikhet i samhället. Det gav resultat. Saker och ting förändrades, till det bättre, om man gjorde något själv. Jag lärde mig att det var tillåtet att ifrågasätta och att ha en egen åsikt. Ingen kan köpa min åsikt, ingen kan heller likt dig, försöka sätta sig över min självklara rätt att använda min yttrandefrihet och att försöka förändra saker. Yttrandefriheten står inskriven som en av våra grundlagar, Tryckfrihet har vi haft alltsedan 1766 – en tradition som verkligen behöver värnas om, till skillnad mot det som du nämner. För ett par år sedan vann en 13-årig pojke ett mål i Högsta Domstolen om just tryckfrihet. Han vågade ifrågasätta, och vann stort. Hoppas han blir justitieminister eller redaktionschef när han blir äldre. Du kanske ska sätta dig på skolbänken och plugga in lite saker om Sverige och den svenska historien. Läs, bilda dig, istället för att köpa så mycket saker. Lär dig också lite hyfs, dina föräldrar kanske glömde den detaljen.

    Julkalendern är inget som ‘behövs’, inget nödvändigt, inte heller de andra urholkade tomma företeelser du nämner. Du verkar ha hamnat fel i geografin, och svensk historia rent allmänt. Jag tycker du ska lära dig av Karl Bertil Johnson – känner du till honom, och även av Emil i Lönneberga. Båda två ägnade sig åt att tänka osjälviskt och göra något för andra i samband med julen. Karl Bertil omdistribuerade julpaketen lite grann på posten, och Emil ordnade det stora Tabberaset i Katthult – där fattigjonen fick äta sig mätta åtminstone en dag på året. Båda två framstår som så mycket större hjältar än dig. Lär dig av dom så kanske det även finns hopp för dig en vacker dag. Du har mycket att lära, en lång väg kvar, kanske når du aldrig ens fram till rastplatsen.

   • Karle25

    Du verkar ha hamnat väldigt fel på kartan. Varför skriver du något överhuvudtaget här, när du inte accepterar andras åsikter? Det är inte du som bestämmer någonting här, vare sig över vad jag ska få säga eller tycka. De tomma ‘traditioner’ du räknar upp och försöker tvinga på andra, de hör inte hemma här, det är bara kommersialiserat skräp som inte bygger på folkliga traditioner utan på simpel marknadsföring. Det är dessutom väldigt många som övh inte firar jul, man tror inte på den religion du också försöker tvinga på andra. Åsiktsfrihet, religionsfrihet, yttrandefrihet kallas det. Du verkar väldigt okunnig om väldigt mycket. Sätt dig istället och läs och bilda dig istället för att köpa saker, som du ändå inte har råd med. Läs om Karl Bertil Johnson och Emil i Lönneberga – två verkliga hjältar som gjorde något helt annat än att tänka på sig själva i jultid. Du har mycket kvar att lära dig, så sätt igång genast. Lär dig framförallt att respektera andras åsikter.

    • sten gunnar

     jag tappade hjärnceller av att läsa denna text

     • Snusbulk

      Håller helt med dig ”sten gunnar”

   • Linn Långberg

    Så jävla bra sagt!!

   • http://nouw.com/redantaget Kexet

    Skämtar du med mig nu?

  • http://www.lovemilkshop.se/ Helena Henning

   Bra försök till trolling Karle25. Du retar nog mer upp dig själv än andra.

  • Ludwig

   Men det är ändå bra att ”små” barn får veta hur det känns att kanske bara få en måltid som är lite! Så dom kan känna med känsla och när dom bli vuxna kanske vill skänka pengar!! Ps jag är 13 men ni har ju heller nog inte fått känna någon VÄLDIGT stor nöd så jag får säga samma sak! Detta är MIN åsikt!!

   • Karles25

    Ålder verkar vara ett känsligt problem för dig. Vänd dig till Bris (eller Kris).

    • Ludwig

     Haha xD

 • Elisabeth Christensson

  Läser i DN att barn på 40talet hade konstiga kläder och att maten inte var god. Då jag är ett barn från detta årtionde kan jag konstatera att jag inte känner igen mig , jag hade inte konstiga kläder och åt mycket god mat.