Nu får Sveriges barn en egen Barnkanalen-app

Idag släpper Barnkanalen en app för barnutbudet och lanserar samtidigt Barnkanalens nya Play-spelare. Spelaren är framtagen i samarbete med barn och utvecklad så att barn från 3 års ålder enkelt ska kunna använda den. En säker värld utan reklam.

- För många barnfamiljer är mobiler och surfplattor numera en självklar del av vardagen och det har inneburit att barns tv-tittande har förändrats mycket. För oss är det viktigt att vara där barnpubliken är och de befinner sig allt oftare på andra plattformar än tablålagd tv. Nu får barnen möjlighet att i ännu större utsträckning själva bestämma hur de vill titta på våra program, säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

Barnkanalens nya Play-spelare är anpassad för dator, mobil och surfplatta och finns som app för Android, Windows Phone och iPhone.

Med Barnkanalens app kan man lätt hitta sina favoritprogram med hjälp av en sökfunktion och samla sina favoritprogram i en lista. Utbudet är uppdelat efter kategorierna populärt, tips, för de yngsta, för de äldsta och andra språk. Barnkanalen-appen är självklart gratis att ladda ner.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPad och iPhone 
Ladda ner till Windows phone

Ny säsong av Kändisbarnvakten

I höst blir det upp till bevis igen på hur bra våra kändisar är på att passa barn då en ny säsong av Kändisbarnvakten drar igång i Barnkanalen. Artisten Sean Banan blir en av dem som tävlar om att bli Sveriges bästa barnvakt. Andra kändisar som är klara för programmet och som kommer att tävla om den hedersvärda titeln är astronauten Christer Fuglesang, artisten Amy Diamond, fotbollsproffset Caroline Seger, Idol-jurymedlemmen Anders Bagge, och fotomodellen och programledaren Caroline Winberg.

Sean Banan får i höst visa hur bra han är på att passa barn. Han blir barnvakt åt David, Aberon, Mira och Sofie.

Kändisbarnvakten går ut på att svenska nöjesprofiler tar hand om barn i olika åldrar i ett dygn. En barnpanel bedömer sedan barnvakterna och röstar fram vem av kändisarna de tycker är Sveriges bästa barnvakt.

Jag vill läsa fler inlägg om Kändisbarnvakten

 

 

Lasse Kronér utser Årets sockerbagare 2014

sockerbagare1

Inspelningen av den nya programmet Årets sockerbagare 2014 har precis startat på SVT. Lasse Kronér är programledare och i programmet tävlar åtta barn mot varandra i bakning.

Bakverken bedöms av en jury som leds av huvuddomaren Elisabeth Johansson, som sitter i juryn för Årets kock och Årets konditor. Hon är även själv van att tävla och har tagit hem ett guld och ett silver i mat-OS.

sockerbagare2

-Det här programmet är extremt kreativt och man lär sig en massa om bakning. Inget barn åker ut, programmet ska inspirera till bakning. Jag är så imponerad av de här barnen, de kan ju mer än mig! Ja, det säger i och för sig inte så mycket, säger Lasse Kronér.

Årets sockerbagare spelas in i Göteborg och programmet ska sändas i höst i Barnkanalen. Åtta barn i åldern 9-12 tävlar mot varandra.

 

Barnkanalen visar hyllad pjäs av Barbro Lindgren på fredag

vems-lilla-mossa-988

Idag avslöjades det att Barbro Lindgren får årets Almapris till Astrid Lindgrens minne. Med anledning av det sänder Barnkanalen den kritikerrosade föreställningen ”Vems lilla mössa flyger” som bygger på Barbro Lindgrens bok. Pjäsen har gått för utsålda hus på Orionteatern i Stockholm. Pjäsen sänds fredag 28 mars kl 20.00-21.30 i Barnkanalen.

- ”Vems lilla mössa flyger” är en unik föreställning och det känns väldigt kul att vi kan visa den för en bred publik redan nu på fredag i Barnkanalen. Det finns ett fantastiskt utbud och en lång tradition av barnteater i Sverige och vi planerar att spela in fler pjäser för barn och unga framöver, säger Safa Safiyari som är chef på Barnkanalen.

I ”Vems lilla mössa flyger” stiftar vi bekantskap med ett oförglömligt gäng luggslitna leksaker som lever, dör och håller på med lite av varje däremellan. Hela Orionteaterns scenrum används för att gestalta den magiska värld som Barbro Lindgren byggt upp. Där berättas ömsint och humoristiskt om de små vardagliga gruffen och de stora existentiella frågorna. Föreställningen belönades med Citypriset och Svenska Teaterkritikers Förenings pris för bästa barnföreställning 2008.
Regissör är Lars Rudolfsson.

Extrema ögonblick i Barnkanalen

louise-fornander

I höst kommer en ny serie i Barnkanalen. En serie där programledaren Louise Fornander träffar barnen som berättar om livets mer Extrema ögonblick.
- Det är en sådan lyx att få träffa alla de här hjältarna, och höra deras historier, säger hon.

Som Olle som kämpade för sitt liv mot en björn, och när han väl var i björnidet började minnas gamla historier om vad man ska göra när man blir attackerad av ett rovdjur. Eller Felicia som blev påkörd och förlorade båda benen, men som med en vilja av stål kom upp på hästryggen igen och nu kan rida.

Det handlar om de där ögonblicken som vänder på livet, som ställer allt på sin spets, där kompisen bredvid dig kanske är den enda hjälp du har.

Extrema ögonblick har redan träffat flera av barnen som ska vara med i serien och tar gärna emot fler tips. Har du eller känner du någon som varit med om en sådan händelse, som ställde allt på sin spets? Kanske har du räddat livet på någon, eller har du gått vilse och varit borta i timmar? Har du hjälpt någon som varit nära att drunkna, eller har du själv nästan drunknat, ute eller inne? Det finns så mycket vi behöver berätta för varandra, saker som kan hjälpa andra att minnas hur det kan gå till när livets mer Extrema ögonblick inträffar.
- Helt säkert finns det någon sådan här händelse som vi missar i vårt sökande, eftersom tittarna är fler än vi på redaktionen är jag säker på att tipsen kommer att hjälpa oss att hitta ännu fler berättelser, säger producent och upphovsman till idén.

Vill du tipsa redaktionen? Mejla producenten Mattias Barsk på mattias.barsk@svt.se

UR inspirerar till högläsning

Leif Andrée läser "Den stora smällen" av Mats Wänblad och Per Gustavsson. Leif Andrée läser ”Den stora smällen” av Mats Wänblad och Per Gustavsson.


Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Den nya serien heter Lässugen och 
har premiär i Barnkanalen och på ur.se 31 mars.

lassugen-amanda-992

Välkommen hem till sexåriga Amanda! Hon klarar det mesta själv. Hon bakar, målar, bygger och leker. Men en sak klarar hon inte – att läsa högt för sig själv. Det är då Amanda tar till sin egenuppfunna lässug. Hon tar sikte på intet ont anande vuxna och med en väldig kraft sugs hen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa – och lässtunden kan börja. Stjärnorna som hamnar där är Eva Röse, Nour El Refai, Leif Andrée, Dregen, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt. I serien läser de varsin bilderbok.

Lässugen är en del av UR:s stora satsning på läs- och skrivinlärning. Serien riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser vill UR inspirera föräldrar till högläsning och få både vuxna och barn att upptäcka glädjen i att läsa tillsammans.

Fakta om högläsning
För 11 år sedan läste 74 procent av alla svenska föräldrar högt för sina barn en genomsnittlig dag. År 2012 var motsvarande siffra 35 procent, enligt en undersökning från Läsrörelsen och Junibacken. Samtidigt är de flesta forskare överens om att högläsning bygger barnets ordförråd, ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli en bokläsare. Forskning visar också att högläsningen ger som mest om man stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända. Därför ger Lässugen tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande.

Lässugen sänds på måndagar klockan 17.45 i Barnkanalen med start 31 mars. Efter sändning finns avsnitten på ur.se/abc. Serien består av sju kvartslånga avsnitt.

Eva Röse läser "Jag rymmer" av Eva Lindström Eva Röse läser ”Jag rymmer” av Eva Lindström

Premiär för Joy på lyckodagen

joy-ep1-arga-gubben

Idag är det Internationella FN-dagen för lycka. Dagen till ära har dramaserien Joy premiär ikväll i Barnkanalen.

Serien bygger på prisbelönta böcker av Helena Östlund och har blivit nominerad till ett internationellt tv-pris. Läs mer om serien i vårt tidigare blogginlägg.

I rollerna ser vi bland andra Hanna Alström, Salif Diop, Aysha Camal, Anna Blomberg.

Aysha Camal som spelar Joy, Salif Diop som spelar Joys pappa och Caroline Cowan, regissör och manusförfattare, var på besök i Gomorron Sverige imorse, torsdag 20 mars. Kolla in klippet här nedan:

Hedersomnämnande till Barn på sjukhus – Återbesöket

barncancerfondens-hederomnamnande2013

Grattis till Barn på sjukhus – Återbesöket som igår fick Barncancerfondens hedersomnämnande.
- Vi är jättestolta över det här, säger Linda Fridh, reporter och redaktör.

Juryns hedersomnämnande går till första avsnittet av Barn på sjukhus – Återbesöket av redaktionen på SVT Barnkanalens Barn på sjukhus som sändes den 17 oktober 2013. Bakom programmet står reporter och redaktör Linda Fridh, producent och regissör Mikael Hansson, fotograferna Klas Karterud och Lars Crépin, redigerare Göran V Larsson och projektledare Fredrik Norberg. Avsnittet handlar om Lisa som har haft en hjärntumör och vilka utmaningar hon idag står inför, som färdigbehandlad och redo att möta livet.

Juryns hedersomnämnande går till ett bidrag som låter barnet själv komma till tals och som berättas på barnets egna villkor. Genom tillbakablickar får vi ett värdefullt perspektiv som också visar vilka nya utmaningar som barnet nu står inför. Sjukdomen är inte över bara för att behandlingen är det.

Varje år delar Barncancerfonden ut sitt journalistpris till de bästa reportagen i ämnet barncancer som har publicerats under det gångna året. Barncancerfondens journalistpris omfattar två kategorier; tryckta medier och etermedier.

Juryn för 2013 års journalistpris bestod av: Kattis Ahlström, journalist, Ylva Andersson, PR-chef på Barncancerfonden, Anki Wide Karlsson, författare själv mamma med erfarenhet av barncancer, och Susan Pfeifer, professor i pediatrisk onkologi. Juryn har bedömt reportagen utifrån innehåll, förståelse, tillförlitlighet samt språk.

Ikväll avgörs Wild kids 2014

wildkids-ep9-final-startbild_992

Nu är vi äntligen framme vid årets Wild kids-final. Ikväll avgörs om det blir Björnarna eller Lejonen som vinner den eftertraktade resan till Afrika. 

I programmet dyker två bekanta ansikten upp för att ge lagen tips inför finaltävlingen, Fällstolen. Sveriges alpina drottning  Pernilla Wiberg coachar Lejonen och Björnarna peppas av brottningsmästaren Sofia Mattsson.

Finalen ser ni i Barnkanalen eller Barnplay ikväll klockan 19.00 och direkt efter programmet är det finalchatt med Adam och Nikki. Kanske undrar ni vad som har varit roligast med att vara med i Wild kids, hur det känns att se sig själv i tv eller någonting helt annat?