”Vill göra bokläsningen cool”

bild-bloggen-992
Tilde Molén, Ristin Kristoffersson, Rut Sandström och programledaren Markus Bideholt pratar böcker i nya programmet Bokslukarna.

Barn som tipsar andra barn om böcker de läst. Det är grunden i det nya barnprogrammet “Bokslukarna” som har premiär ikväll kl 19. Ett nytt format som ska få barn att vilja läsa mer.

– Det har inte funnits ett bokprogram i Barnkanalen för den här målgruppen och det är klart att det finns en folkbildande tanke i det här. Vi vill göra bokläsningen lite cool, säger Anna Snäll, redaktör för programmet.

Grundtanken med programmet är att barnen får stå i fokus och det är de som tipsar.

– Den viktiga grejen är att det inte är något vuxenperspektiv. Programledaren Markus sitter med och leder samtalen, men det ska vara barn som tipsar andra barn om böcker de läst, säger Anna.

Trots att Markus inte jobbat framför kameran tidigare var han inte sen att tacka ja.

– Det är ju böcker och barn jag jobbar med, men enda skillnaden nu är att jag gör det med en kamera, säger han och fortsätter:

– Vi får inte heller glömma att vi gör det här för en god sak. Om vi kan få någon eller några att läsa har vi vunnit!

Programmet riktar sig till barn i bokslukar-åldern, alltså 9-12-åringarna. Inspelningen sker på ett bibliotek i Umeå och det är av den enkla anledningen att det är den naturliga miljön för barnen och böckerna istället för en upplyst studio. Samt kommer en hel del rekvisita på köpet.

Barnen som medverkar som Bokslukare är mellan 10 och 12 år och har olika intressen förutom att läsa böcker.

– Det är en väldig bredd på barnen. Vi har de som älskar att idrotta, spela dataspel, pyssla, ja allt möjligt, säger Anna Snäll.

Castingen gjordes i några olika steg. Först gick det ut förfrågningar till lärare för att få in tips på barn som både gillar att läsa och som skulle kunna passa i programmet. SVT i Umeå  samarbetade också mycket med SVT i Göteborg som har stor vana av att casta barn till bland annat “Vem vet mest junior” och “Vem är smartare än en femteklassare”.

 

Bokslukarna har premiär ikväll kl 19 i  Barnkanalen och tolv tisdagar framåt. 

Äntligen! Här är artistschemat för Sommarlov 2016

foto: svt
foto: svt

Superhjältesommaren närmar sig med stormsteg och äntligen kan vi presentera vilka artister som är bokade för att komma till Busster 2016!

17 juni- Panetoz

24 juni- Babian

1 juli- SaRaha

15 juli- Marcus och Martinus

5 augusti- Oscar Zia

Fler namn och datum tillkommer!

Idag med exakt tio dagar kvar, börjar även den nya sommarlovstrailern gå i rutan. ”Jag har längtat att få göra Sommarlov igen. Jag tror att denna sommar kommer att bli både fantastiskt rolig och också oerhört viktig. Vi kommer att väcka alla inre superhjältekrafter som exakt alla människor ruvar på, och komma på hur man ska använda den” sa programledaren Alex Hermansson tidigare i våras till SVT.

Sommarlov börjar måndag 13 juni 09:00
Läs tidigare inlägg om sommarlov i barnkanalens blogg
Besök sommarlovssajten här

Vill ni se fler kängurur i riksdagen?

Foto: Linus Vahlberg
Foto: Linus Vahlberg

Den frågan ställde talmannen Urban Ahlin i riksdagens kammare när Morgonshowens populära känguru kom på besök. Kort därefter klubbades det igenom att det från och med nu ska finnas fler gräsätande, hoppande pälsdjur från Australien i Sveriges riksdag. Allt på skoj givetvis, men med en pedagogisk innebörd.

För i veckans program av Morgonshowen ska det handla om samarbete. Vad är ett bra teamwork och hur ska man tänka när det känns svårt att jobba ihop? Veckan lång kan tittarna skicka in sina egna samarbetstips.

På tisdag morgon får vi alltså följa med kängurun till riksdagen när hen träffar talmannen. Förutom att talmannen förklarar hur det går till när alla ska rösta berättar han också hur politikerna jobbar i riksdagen och varför det är viktigt att samarbeta.
– Jag tror att det är bra för förståelsen bland barn att en känd figur som de gillar möter vuxenvärlden och det som för dem kan vara komplicerat, säger Emma Agnesson som agerar känguru.

Det är inte första gången kängurun är ute på vift, hen besökte till exempel Globen under Eurovisionveckan. Då träffade kängurun bland andra Christer Björkman och de medverkande artisterna. Även då blev responsen stor.
– Som känguru går jag aldrig obemärkt förbi, många kommer fram och kramar mig och till och med lyfter upp mig. Det märks att kängurun är uppskattad både bland vuxna och barn, säger Emma Agnesson.

Madeleine Adaktusson
Producent Morgonshowen

Vill du veta mer om det som händer i Morgonshowen. Ladda ner Morgonshowens nyhetsbrev här: nyhetsbrev.svt.se/

Kolla in de nya stjärnhopparna!

stjärnhoppningen-säsong4-1000px
Fotograf: Jan Danielsson (SVT)

Här har ni startfältet i den nya säsongen av Stjärnhoppningen, SVT’s egna realityserie där kända personer lär sig rida häst. Årets stjärnor är Robin ”Mos” Andersson, Anna Book, Dermot Clemenger, Maxida Märak, Ellen Bergström, Dogge Doggelito.

I programmet följer vi stjärnornas utveckling. Från att hoppa upp på hästryggen för första gången till att lära sig hoppa felfritt över hinder för att slutligen nå målet att rida inför fullsatta läktare på Sweden International Horse Show. Stjärnhoppningen gör nu sin fjärde säsong, under ledning av Rickard Olsson.
Nytt för i år är att Stjärnhoppningen har tagit med Instagram-följarnas önskestjärna, Robin ”Mos” Andersson. Han är reality stjärnan från Paradise Hotel, som också börjat släppa musik men som nu även siktar på en karriär i hästsporten.

Övriga deltagare:

Anna Book:
Sångerskan Anna Book firar i år, 31 år som artist. Hennes allra största hit kommer från Melodifestivalen 1986, då hon gjorde succé med låten ABC. Efter 25 år borta från hästryggen, på grund av övervikt och rädsla är hon tillbaka för att övervinna sin rädsla och hitta tillbaka till sin passion.

Dermot Clemenger:
Den irländska dansaren, tävlingsdomaren och dansläraren som blev känd för det svenska folket som domare i Let’s Dance. Nu hoppas han att hitta rytmen på hästryggen, för honom finns bara första platsen.

Maxida Märak:

Svensk-samisk jojkare, hiphopmusiker, skådespelare och nu stjärnhoppare! 2014 deltog hon i tv-programmet Sápmi sessions på SVT och tillsammans med sin syster Mimie Märak har Maxida turnerat med konserten ”Under asfalten ett fjäll”. Hon har även spelat in VM-låten ”Love last forever” till skid-VM 2015 med Mando Diao.

Ellen Bergström:
Skådespelerskan, bloggerskan och sångerskan Ellen Bergström har gjort en raketkarriär. Hon har en stor följarskara på hennes blogg, Instagramkonto och Youtube-kanal, där hon talar om högt och lågt med en humoristisk ton. De senaste året har hon även synts i såväl långfilmer som i Snövit – The Musical.

Dogge Doggelito:
Musikern och skådespelaren som länge har funnits i svenskarnas hjärtan . Hans stora genombrott kom på -90 talet, då han var frontfiguren i hip-hopgruppen The Latin Kings. Därefter har han bland annat deltagit som artist i Melodifestivalen, som Kändisbarnvakt och medverkat i filmen Förortsungar. Nu satsar han allt för att ta hem årets säsong av Stjärnhoppningen.

Tidigare deltagare i Stjärnhoppningen:
2013: Zara Larsson, Sissela Benn, Ola Selmén, Sara Varga, Ola Rapace, Nicke Borg
2014: Doreen Månsson, Nicke Borg, Anders ”Ankan” Johansson, Magdalena Graaf, Zara Larsson, Thomas Ravelli
2015: Doreen Månsson, Misslisibell, Behrang Miri, Oscar Zia, Happy Jankell, Anders ”Ankan” Johansson

Superhjältesommar i Sommarlov

Sommarlov_liggande_2-(1)

 Sommarlovet närmar sig med stormsteg och likaså Sommarlov i Barnkanalen. I år får vi hänga med Alex Hermansson, Malin Olsson och den nya programledaren Angelika Prick, som har till uppdrag är att väcka alla superhjältar i Sverige!

– Jag har längtat att få göra Sommarlov igen. Jag tror att denna sommar kommer att bli både fantastiskt rolig och också oerhört viktig. Vi kommer att väcka alla inre superhjältekrafter som exakt alla människor ruvar på, och komma på hur man ska använda den, säger Alex Hermansson.

Malin, Alex och Angelika vet att det bor en superhjälte inom oss alla. För alla människor har en superkraft, det gäller bara att hitta den! Det blir en riktig superhjältesommar där vi kommer träffa hjältar som gör skillnad, såväl barn som vuxna. Programledarna behöver hjälp med att hitta sina superkrafter, och de kommer hjälpa barn att hitta sina.

En gång i veckan reser dessutom programledarna ut i landet och träffa olika superhjältar. Barnens favorit Malin Olsson är tillbaka i år.

– Jag kunde inte hålla mig, jag har verkligen längtat efter att träffa tittarna IRL och att göra live-tv! Det känns underbart att göra den största tv-showen för barn igen, säger Malin Olsson.

Inspelningen är liksom tidigare i Malmö och programmet bjuder även på en massa tv-serier, bland annat den spännande fortsättningen av Mysteriet på Barnkanalen.  Som vanligt gästas Sommarlov varje fredag av artister, och första veckan kommer gruppen Panetoz för att sjunga och kickstarta igång sommaren.  Den nya programledaren Angelika Prick gick ut Göteborgs scenskola förra året och arbetar just nu på Stockholms Stadsteater.

Sommarlovs sänds varje dag i Barnkanalen kl 9.00 från måndag 13 juni till fredag 19 augusti.
Repris kl 18.30 och avsnitten går även att se på barnkanalen.se och i Barnkanalens app.

Sommarlov 2016

Starta dagen med klass!

Sedan några veckor tillbaka gästas programledaren Behrang Miri av en hel skolklass varje onsdag i direktsända Morgonshowen.  

Förutom att prata om veckans tema dansar klassen den för Morgonshowen framtagna dansen #dansamedbehrang som ni kan se här ovan. Som flest har det hittills varit nära 30 dansande barn i studion samtidigt.
– Onsdagsmorgnarna känns fantastiska. Att ha en klass på plats är så givande. Dels för att vår målgrupp syns direkt i rutan – men också att det blir en helt annan intensitet och dynamik i studion, säger Behrang Miri.

Idén att ha en hel klass i studion väcktes av Morgonshowens producent, Madeleine Adaktusson.
– Detta är ett sätt för oss att nå ut till och träffa vår publik. Men framförallt känns det jättekul att välkomna klasser hit till SVT, och ge dem inblick i hur det fungerar att jobba med tv, både framför och bakom kameran.

Det kan vara nog nervöst att sända live för i snitt hundratusen tittare, att sen ha med sig en hel skolklass skulle kanske spä på den nervositeten, men Behrang Miri ser bara fördelar.
– Att ha en klass på plats känns enormt. Jag är förutom programledare även artist och det är underbart när man för möjligheten att uppträda tillsammans med en publik. Energin och utbytet med publiken förbättrar ens artisteri.

Intresset för att besöka Morgonshowen är stort. Snart är våren helt uppbokad. Dansen kom till under Morgonshowens idrottsvecka då koreografen och dansaren Mario Perez Amigo gästade. Och att gästklasserna ska dansa var ett lätt beslut för ondagsredaktören Ida Krasse.

– Vi vill att klasserna som besöker oss ska inta hela studion och inte bara sitta snällt och svara på frågor. Då kändes en enkel och rolig dans som det självklara valet, säger Ida och fortsätter.
– Dessutom kan alla där hemma också vara med och dansa framför skärmen.

Här kan du lära dig dansen och här kan du anmäla klasser!

Barnkanalen april-skämtade om skärmtiden

Självklart var även vi sugna på att skämta lite under första april. Nyheten om att EU vill införa lag mot vuxnas skärmtid var huvudnyheten i Lilla Aktuellt. Här kan du läsa mer om hur det såg ut på Barnkanalen under gårdagen.

Som ni kanske kunde lista ut är EU-lagen inte alls sann, utan Barnkanalens första april-skämt. Men trots att skämtet fyller sin funktion som underhållning, och det är tacksamt att skoja med vuxna som naglats fast i sina mobiltelefoner, tänker vi att det faktiskt är intressant att höra om vuxnas skärmbruk – från barnens håll.

Morgonshowen pratade under förmiddagen om det hela här:

Lilla Aktuellt skola belyste det också i sitt senaste program. På barnkanalen.se har besökarna under fredagen dessutom kunnat rösta.

Hur mycket skärmtid bör vuxna ha?

Lilla Aktuellt engagerar idag med inslaget om den kontroversiella nya EU-lagen att vuxna bara ska ha skärmtid högst fem timmar varje dag.
”EU:s nya direktiv: begränsa vuxnas skärmtid. Mot bakgrund av nya rapporter om folkhälsan har EU nu föreslagit nya direktiv kring användandet av mobiltelefoner och surfplattor. EU föreslår att det som populärt kommit att kallas ”skärmtid” för personer över 18 år begränsas till 5 timmar om dagen, dvs all skärmtid inklusive skärmar på jobbet. Straffet blir böter och om förslaget går igenom kan det träda i kraft redan 1 juli i år.”

Se hela Lilla Aktuellt skola i barnplay , eller 14:30 i Barnkanalen.

Plantera och sjung med Hasse Andersson!

Nya TV-programmet Hasses trädgård söker barn mellan 6 och 9 år som gillar att äta grönsaker, vara ute, är nyfikna och gärna sjunger en sång!

SVT i Malmö gör ett nytt barnprogram med allas vår Hasse Andersson programledare. I programmet kommer Hasse tillsammans med barnen visa hur det går till att odla, från frö till färdig planta! Inspelning sker under ett antal dagar i maj, juni/juli och augusti. Vi söker barn som gärna har planterat och sått fröer tidigare och som äter allt de blir erbjudna!

Gör en film om dig själv på 3 minuter där du förutom att berätta något om dig själv, även säger vad du heter, hur gammal du är och var du bor. Filma med mobilen till exempel. Mejla filmen till oss på hassestradgard@svt.se och skriv namn och ålder i ämnesraden. Vi söker en mix av olika barn som ska komplettera varandra och kommer träffa ca 14 barn på casting för att finna våra 7 miniprogramledare.

Vi behöver din film innan den 30 mars.

Julkalendern 2016 spelas in för fullt!

Börjar det kännas som vår ute? Nu är julkalender-inspelningen igång för julen 2016! Magi, äventyr och julstämning i årets julkalender ”Selmas Saga”

På bilderna skådespelarna Johan Ulveson, Ester Vouri, Ing-Marie Carlsson, Nicke Wagnemyr, Leo Hellenius. Statister barn: Tova Vuori, Love Carleblank, Mira Solman, Frans Alexander Vidar Stjärne och Linus Nordeberg.

_MG_3269
liten-bild-blogg
selmassaga
selmas saga 2
Foto 2016-03-10 12 37 50

Lilla Aktuellt intervjuar skådespelarna

Foto 2016-03-10 13 00 28 (1)

Se Lilla Aktuellts rapportering från inspelningen 19:15 i Barnkanalen