Finalen är här!

Årets finalister är Kidsen, Hardrock Babies, Höjdarn, Glittersångarn, Angry Edward och Nelia.
Årets finalister är Kidsen, Hardrock Babies, Höjdarn, Glittersångarn, Angry Edward och Nelia.

Ikväll är det final i Minimello 2014! Sexton bidrag har blivit sex, men vilket blir det som tar hem segern? 

Det är det ju ni tittare som avgör, som ni vet vid det här laget. Direkt efter programmet drar röstningen igång på Minimellosajten och pågår hela helgen (med undantag för nätterna då barnen sover). På söndag är röstningen slut och vem som vinner avslöjas i säsongens sista program som sänds nästa fredag. Då är det även med jurygrupper beståendes av barn i programmet. I år kommer de inte bara från olika delar av landet – en jurygrupp är med ända från Finland!

Det här är årets finalister:

1. Angry Edward – En explosion
Galningen Angry Edward tog hem segern i den tredje deltävling och gick därmed direkt till final.

2. Kidsen – Häng me!
Kidsen vann den andra deltävlingen med störst marginal i år – kan det gynna de i finalen?

3. Glittersångarn – Du är så fin
Glittersångarn är årets Webbjoker. Det räckte inte ända fram i fjärde deltävlingen, men efter en hisnande kamp i Webbjokern knep han den sista finalplatsen.

4. Höjdarn – Overpowered
Höjdarn kom tvåa i första deltävlingen efter en tuff kamp mot Nelia. Efter vinst i Andra chansen blev det en finalplats för årets kaxigaste artist.

 5. Nelia – Livet ut
Nelias ljuva soulstämma säkrade årets första finalplats. Tror ni den kommer ta henne till segern?


6. Hardrock Babies – Hardrock Babies Yeah!
Årets minsta, men garanterat hårdaste artister tog hem segern i den fjärde och sista deltävlingen.

Minimello sänds ikväll, fredag, klockan 18.30 i Barnkanalen och Play.

Välkända ansikten i nya tävlingsprogrammet Museet

museet1280

Inspelningen av den nya satsningen ”Museet” med Anders Lundin, Sissela Benn och Fredde Granberg har precis startat. I detta tävlingsprogram ska 24 barn övernatta på olika museum. På natten händer det mystiska saker och det gäller för barnen att vara modiga, smarta, snabba och påhittiga. Programledaren Anders Lundin kommer till sist att utse årets Nattvakter. 

- Natt på museet är en så bra ide så man blir förvånad det inte blivit av förrän nu. Allt finns där; spännande miljöer, häftiga lokaler fulla av vackra, läskiga, konstiga föremål. Och vi får följa barnen på deras upptäcksfärd om natten.
Själv är jag jätteglad över att ännu en gång få jobba med historia. Ett ämne jag faktiskt är bra på och brinner för, säger Anders Lundin.

Sissela Benn och Fredde Granberg, som vi bland annat har sett i den hyllade julkalendern ”Barna Hedenhös uppfinner julen”, spelar olika karaktärer, som dyker upp på museerna nattetid.

- Förhoppningen är att det här programmet kommer väcka ett intresse för historia, kultur och att fler blir nyfikna på de fantastiska museer som finns runt om i Sverige. Jag hoppas att tittarna ska få det bästa av två världar, det vill säga både få roligt och spänning och lära sig saker. Jag är mycket stolt att vi åter kan jobba med Anders, Sissela o Fredde i Barnkanalen. De är alla tre mycket kompetenta o står för hög kvalité i sina yrkesroller, säger Safa Safiyari, kanalchef på Barnkanalen.

”Museet” är en ny storsatsning för hela familjen som har premiär 19 januari 2015 i Barnkanalen. ​”Museet” produceras av Strix Television för SVT.

Julkalendern närmar sig

Bara 12 dagar kvar sedan smäller det! Julkalendern 2014, Piratskattens hemlighet har snart premiär. Idag var några av skådespelarna på plats på SVT för presskonferens så vi på Barnkanalen passade på att träffa Buster, Alexandra och Lea som spelar huvudrollerna.

Buster Isitt, Alexandra Breschi och Lea Stojanov spelar syskonen Sam och Minna och deras kusin Bianca. Men vilken är egentligen deras favorit bland alla julkalendrar och föredrar de sand före snö?

Här kan du läsa mer om Piratskattens hemlighet.

Extrema ögonblick i Barnkanalen

Extrema ögonblick heter en ny serie i Barnkanalen som skildrar barn som råkat ut för extrema situationer – och överlevt.
- Det är raka och fascinerande berättelser av och om barn, säger producent Mattias Barsk.
Med serien, som har premiär 7 december, testar Barnkanalen ett nytt sätt att berätta verkliga händelser – genom rekonstruktioner med statister.

Olof räddar sin bäste kompis ur en lavin. ”Jag kände att jag var supermannen för en sekund”. Stella vaknar till liv igen efter att ha fallit ner i havet och hittats helt livlös. ”Ingen vet hur länge jag låg där”.
Extrema ögonblick i Barnkanalen tar sig an livets allra mest dramatiska stunder.
- Det här är en drabbande men också hoppingivande serie om barn som gjort något alldeles fantastiskt, berättar Mattias Barsk.

I första avsnittet träffar vi ett gäng killar som en dag var ute och åkte skidor i Funäsdalen. Plötsligt ramlar en av dem ner i ett björnide och det väcker björnhonan som sover där med sina ungar. Den lilla enskilda händelsen blev en riksnyhet och fascinationen för just den här pojken och björnen var enorm.  Men vad hände egentligen? Vad tänkte barnen som var på plats? Det här bestämde sig Mattias Barsk för att ta reda på med serien Extrema ögonblick.
- Det är raka och fascinerande berättelser av och om våra yngsta medmänniskor, säger Mattias Barsk, producent för serien.

Läs hela artikeln i SVT:s interntidning Vipåtv

Nytt röstningsrekord för Minimello!

Linda Bengtzing, Mia Coldheart (Crucified Barbara) och Timo Räisänen.
Linda Bengtzing, Mia Coldheart (Crucified Barbara) och Timo Räisänen.

Förra veckan var historisk för Minimello – aldrig tidigare har så många röster kommit in på så kort tid. Slutsiffran hamnade på otroliga 1 279 636 röster på två dygn.

Vem som går vinnande ur den omgången avslöjas i kvällens program som dessutom har ett ovanligt stjärntätt startfält. Eller vad sägs om Linda Bengtzing, Timo Räisänen, Mia Coldheart (Crucified Barbara), Maia Hirasawa och Christoffer Wollter? Kanske blir det ett kortvarigt rekord?

Utöver musik i så spridda genrer som hårdrock, country, pop och rock bjuder programmet på en hisnande mellanakt i form av en levande kanonkula! Missa inte detta klockan 18.30 i Barnkanalen.

Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen. Läs mer om hela säsongen här.

Anders Bagges tur i Kändisbarnvakten

Varje fredag följer vi en ny kändis som ska testa sina barnvaktskunskaper och bli bedömda av en barnjury. Nu har det blivit dags för Anders Bagge i Kändisbarnvakten.

Barnjuryn som består av Frank, Lina, Olle och Manal ska testa musikproducenten och Idoljury-medlemmen Anders Bagges förmågor till matlagning, lek och nattning. Anders förbereder sig väl med att ringa och förhöra föräldrarna på toalettrutiner och han binder fast barnjuryn vid nattningen. Men, när den känsliga frågan kommer om varför han inte har egna barn så är det svårt för Anders att vara förberedd.

De andra kändisarna som dyker upp i höst är Panetoz, Caroline Winberg, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan Surtant” Sundberg,  Christer Fuglesang, Sean Banan,  Amy Diamond, Edward Blom, Claudia Galli och Carl Bildt.
Kändisbarnvakten sänds på fredagar klockan 18.50 i Barnkanalen.

Min familj – ny dokumentärserie i Barnkanalen

Linda Fridh, som tidigare gjort den prisbelönta serien ”Barn på sjukhus”, kommer med en ny serie i Barnkanalen. Min familj handlar om: vad är en familj och vad är det som gör att man hör ihop?

I ”Min familj” träffar vi barn som bor med skilda föräldrar, barn som mist en förälder, barn som har en eller flera mammor eller pappor, och barn som har många eller inga syskon.
- Det här är en serie om familjen ur olika barns perspektiv. Det finns så många sätt att växa upp på idag och det vill jag visa med de här programmen, säger Linda Fridh.

I första avsnittet träffar vi Rakel, 9 år, och hennes regnbågsfamilj. Rakel bor hos sina två mammor på en ö i Göteborgs skärgård. En helg i månaden hälsar hon på sina pappor i stan. Rakel berättar om vad som är roligt och ibland svårt med att ha en stor familj.

Min familj har premiär 6 november kl 18.30 i Barnkanalen. ​

Bildt och Seger frågas ut av barnen i Kändisbarnvakten

På fredag är det äntligen säsongspremiär för Kändisbarnvakten i Barnkanalen. Först ut är fotbollsproffset Caroline Seger. Senare i vinter medverkar bland andra Carl Bildt, Sean Banan och Panetoz.

Här är ett klipp ur kommande avsnitt med den före detta utrikesministern Carl Bildt. Barnen i Kändisbarnvakten äter lunch med honom på UD och frågar bland annat: Tror du att det någonsin kan bli fred på jorden? Varför är det krig? Är du rädd för att misslyckas?

Här kan du också smygtitta på fredagens avsnitt med Caroline Seger. Caroline får frågor om hur hon träffade sin flickvän, om hon är kär och om det var pinsamt att berätta att hon ihop med en tjej.

De andra barnvakterna är Anders Bagge (se klipp med honom här), Panetoz, Caroline Winberg, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan surtant” Sunderberg, Christer Fuglesang, Sean Banan, Amy Diamond, Edward Blom och Claudia Galli.

Premiär för Kändisbarnvakten på fredag 31 oktober kl 18.50 i Barnkanalen. 

 

Tjuvkika på årets julkalender!

I ”Piratskattens hemlighet”, årets julkalender i SVT, följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor. Om de inte hittar piraten Aquilas försvunna skatt kommer den idylliska Orkidékusten att förstöras. Kommer de att hinna?  

Syskonen Sam (Buster Isitt) och Minna (Alexandra Breschi) och deras mamma Eva (Ana Gil de Melo Nascimento) åker till Orkidékusten i Kroatien för att fira jul hos faster Anja (Mirja Turestedt) och deras kusin Bianca (Lea Stojanov). Det visar sig att hela kusten ska förstöras efter jul och de får genom sin farfar Ivo (Michalis Koutsogiannakis) höra legenden om piraten Aquilas försvunna skatt. Barnen förstår att om de inte hittar skatten kommer den idylliska kusten att förstöras. Snart visar det sig att det finns mörka krafter som letar efter samma skatt…

Övriga roller: Richard Ulfsäter, Peter Eggers, Göran Engman, Iwa Boman, Lena T Hansson, Sofia Bach, Christoffer Nordenrot och Madeleine Martin m.fl.

Regissören Anna Zackrisson har tidigare regisserat den hyllade dramaserien ”Dockäventyren”, som handlar om två flickors vänskap. Ida Kjellin och Sofie Forsman har skrivit manus till ”Piratskattens hemlighet” i samarbete med Tomas Tivermark och Johan Kindbom. ”Piratskattens hemlighet” produceras av Tre Vänner i samproduktion med Sveriges Television.

Julkalendern: Piratskattens hemlighet har premiär måndag 1 december kl 7.15 i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider vardagar: 7.15 och 18.45. Sändningstider helger: 8.45 och 18.45.

Den 1 december släpps även julkalenderspelet ”Piratskattens hemlighet – Aquilas äventyr”, som app och på barnkanalen.se. Här kan barnen träda in i rollen som piratkaptenen Aquila som levde för 500 år sedan. Vi får höra historien om de legendariska piraterna som ligger till grund för tv-serien. Som Aquila navigerar du ditt skepp Don Cella Sangre genom en övärld uppdelad i 24 olika kartbitar. Undvik faror och hitta guld i jakten på den största skatten av dom alla.

Lista över alla julkalendrar hittar du här.  

Och här kan du se julkalendrar från förr på Öppet arkiv.

Superdräkten vann Prix Egalia

prix-egalia

Peter ”SuperPeter” Englund och Marie Lundberg, VD för produktionsbolaget Svenska Barnprogram, med blommor och diplom. Foto: Anders Strömquist

Superdräkten vann på torsdagen SVT:s mångfaldspris Prix Egalia med motiveringen att programmet spränger gränser för förutfattade uppfattningar.

Superdräkten vann på torsdagen Prix Egalia med motiveringen: ”Med glädje, påhittighet och handfasta tips hjälper kostymhjälten SuperPeter i Peter Englunds färgstarka gestalt barn runt om i Sverige att klä ut sig till precis vad de vill. Alla kan ha klänning, uniform eller monsterdräkt, och får vara med och göra den själv. Okommenterat och självklart spränger programmet  gränser för förutfattade  uppfattningar om vem som får ta på sig vilka sorters kläder  och vilka roller.”

Juryn har i år bestått av Katarina Gunnarsson, journalist på SR, Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen och Peter Nyrén, programbeställare på SVT, som också varit juryns ordförande.