Minimello kan vinna en Grammis

minimello-kategoribild-barnplay_480

I dag presenterades nomineringarna till Grammis, Sveriges största musikpris, och det visade sig att Minimello är nominerat i kategorin Årets Barnalbum. Om Minimello vinner får vi veta den 25 februari. Vi håller tummarna för Minimello och Ylva Hällen.

Nominerade i kategorin Årets barnalbum:
Blandade artister – Minimello 2014
Glada Hudik-teatern/Salem Al Fakir/Pontus De Wolfe – Trollkarlen från Oz
Per Egland och sexårskören – Skogen
Skådespelare ur filmen & Joel Danell – Musiken från filmen Krakel Spektakel
Vera Nord – Alla gör sin grej

 

Lavinen som chockade alla

Ibland blir det inte alls som man har tänkt sig, inte ens när man tar med sig en actionkamera för att filma olika tricks.
- Vi ville bara prova kameran och sådär, men visste ju inte att det här skulle hända, berättar Olof, en hjälte i avsnitt tre av Extrema Ögonblick.

Mitt i Örnsköldsvik står en backhoppningsbacke.
Nedanför den är Viktor och Olof med sina skiboards. De ska ta sig ner till macken för att köpa en läsk, och enas om att prova en utmanande men spännande väg med sina skiboards.

Det börjar fint. Men så plötsligt rasar en lavin över Viktor som hamnar inunder, han tumlar runt och fastnar. Han är helt täckt av ett tjockt täcke snö. Han kan inte röra sig alls och får snabbt svårt att andas.  Bästa kompisen Olof står ovanför ser allt från avstånd och inser efter ett par sekunder allvaret med händelsen.
- Jag kände mig som supermannen när jag sprang ner, berättar Olof i Extrema Ögonblick.

Olof rusar blixtsnabbt ner för att gräva ut sin kompis, och med både tur och skicklighet får han fram Viktor i tid.

Allt det här filmar Olof med sin actionkamera. För även om det inte var meningen, när de tog den där actionkamera med sig, så var det det här som de fick se när de laddade upp filmen på datorn där hemma.
- Före den här händelsen var Olof min bästa kompis, men nu är han nästan min gud, berättar Viktor för Extrema Ögonblick. 

Hela berättelsen om lavinen som chockade allihopa, även experterna, kommer i Extrema Ögonblick på söndag 21 december klockan 19.05 i Barnkanalen och på barnkanalen.se.

Chromecaststöd och bättre tittarupplevelse i Androidtelefoner och plattor

barnplay-chromecast

När vi släppte Barnkanalen-appen i april i år var de allra flesta Androidägarna nöjda, men några uttryckte starkt missnöje – det fanns inget Chromecaststöd och man var tvungen att ladda ner SVT Play-appen för att kunna använda den. I förra veckan uppdaterade vi appen och nu kan våra Androidanvändare, likt Apples Airplay, skicka program från Barnkanalenappen i sin mobila enhet till TV:n trådlöst via Chromecast.

Och så klart behöver man inte ladda ner SVTPlay längre. Bara Barnkanalen-appen.

En tredjedel av alla nedladdade Barnkanalen-appar är på Android-telefoner.​

 

Bolibompa-draken får liv

draken-liten

För tittarna har Draken alltid varit huvudperson i Bolibompa. Nu är det dags för denna välkända figur att få liv, i sitt eget program. Måndag 12 januari får vi äntligen veta var Draken bor, vad den jobbar med och vilka som bor i Drakens hus. 

- Vi vill fortsätta att vara förstahandsvalet för alla förskolebarn. Draken är viktig för dem och för oss och därför sätter vi Draken i fokus i det framtida Bolibompa. Vi kommer dessutom göra Bolibompa ännu mer tillgängligt på olika plattformar under 2015, säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

I Drakens värld träffar vi några av barnens mest kära programledare. På varsitt våningsplan i huset flyttar Yankho Kamwendo och Nina Hjelmqvist in. Här bor också Ayla Kabaca, som i sina Bolibompanyheter analyserar och drar sina egna slutsatser av det som händer i huset och trädgården. I en annan del av huset bor också de gulliga Filmisarna som likt människobarn bråkar, gosar, tjafsar, leker, skriker och stojar och mest av allt tittar på tecknat.

I samband med att Bolibompa blir mer anpassat för de allra yngsta tittarna startar Barnkanalen också ett nytt direktsänt morgonprogram. I Morgonshowen, med programledarna Markus Granseth, Doreen Månsson, Farzad Farzaneh och Sara Edwardsson, finns de välkända och uppskattade inslagen almanackan, klädrejset och tandborstningen.

Bolibompa har premiär måndag 12 januari kl 18.00 i Barnkanalen

Morgonshowen har premiär måndag 12 januari kl 7.00 i Barnkanalen 

Ny dokumentärserie om livets extrema ögonblick

Hur skulle du agera om du mötte en björn eller om du såg en barnvagn rulla ner i en å? I den nya dokumentärserien Extrema ögonblick träffar programledaren Louise Fornander barn och unga som upplevt det man tror bara händer andra. Genom intervjuer och iscensättningar av händelser berättas historier om livets extrema ögonblick.

- Vi pratar så mycket om vad barn inte klarar i skolan och vad de minsann inte kan men borde, och hur de isolerar sig vid sina skärmar. I den här serien lyfter vi upp tio historier där barn och unga visar på ovärderlig vänskap, klokhet och mod , säger Mattias Barsk som producerat serien.

I första avsnittet träffar vi Olle och Oskar som berättar om när de träffade en björn och kastades in i en kamp på liv och död under en skidtur i Funäsdalen. I andra avsnitt träffar vi Stella som ramlade ner i havet och försvann, men som i sista stund hittades svårt nedkyld.

- Det här är en drabbande men också hoppingivande serie om barn som gjort något alldeles fantastiskt. Många av händelserna blev notiser i lokaltidningar, men vad hände egentligen och vad tänkte barnen som var på plats? berättar Mattias Barsk.

Några andra barn som medverkar är Olof som räddade sin bästa kompis Viktor ur en lavin och Felicia som blev påkörd av en sportbil och förlorade sina båda benen, men som med en vilja av stål kom upp på hästryggen och nu kan rida igen.

Målgruppen för Extrema ögonblick är skolbarn och deras föräldrar. Premiären är söndag 7 december i Barnkanalen.

Dags för det stora äventyret!

Fredagen den 5 december är Wild kids tillbaka!
Fredagen den 5 december är Wild kids tillbaka!

Tusentals barn sökte – elva deltagare togs ut. På fredag möter vi dom äntligen i den efterlängtade säsongspremiären av Wild kids!

I de mörka skogarna i Dalarna bor barnen utan sina föräldrar i två veckor och upplever ett storslaget äventyr, fantastiska priser och tuffa tävlingar. Den här gången är ingenting som förut. I första avsnittet blir Lejonen och Björnarna varse om att de inte är ensamma i de mystiska skogarna… Det visar sig att det finns ett nytt hemligt lag – Utmanarna.

I med- och motgång kämpar lagen om det slutgiltiga priset, resan till Afrika. Som vanligt avgörs vilka det blir i en tårfylld och dramatisk final.

Två dagar innan premiären var det en kär återträff mellan alla lagen och programledaren Rickard Olsson på årets pressträff. Sammanhållningen var påtaglig och för många av barnen värderades de nya kompisarna högt.
- Det bästa med att ha varit med i Wild kids är att ha träffat alla kompisar, även från Lejonen, säger Marius, 12 år, från Björnarna.

Barnen fick en förhandsvisning av två avsnitt och att se sig själv på tv väckte blandade känslor i gruppen.
- Det kändes väldigt kul, men lite pinsamt, säger Anna, 12 år.
- Jättekul! Fast man lät som en liten apa, säger Albin, 11 år och fick medhåll från kompisarna som alla hade haft svårt att känna igen sina röster.

För Rickard Olsson, som gör sin fjärde Wild kids-säsong, är programmet extra speciellt.
-  Det är det program som jag själv får ut mest av. Jag tycker det är helt magiskt att få hänga med de här kidsen två veckor ute i Orsa och se deras enorma utveckling, säger han.

Och enligt honom är årets säsong den bästa hittills.
-  Det är den tuffaste och hårdaste hittills. Det är ju Wild kids, vadsomhelst kan hända närsomhelst, säger han.

I år gästas Wild kids av Malin Olsson, Thomas Ravelli, Alex Hermansson, Kalle Moraeus, Gladiatorerna Beast och Hero, Oscar Zia och Daniel Norberg. Programmet har premiär fredagen den 5 december klockan 19.35 i Barnkanalen och på Barnplay.

Nelia vann Minimello 2014!

minimello-2014-vinnare-Nelia-Livet-ut_1000

Livet ut med Nelia var det bidrag som älskades av flest i Minimello 2014. Åsikterna var delade hos de fyra jurygrupperna och det såg ett tag ut som att Angry Edward med En explosion skulle ta hem det. Allt avgjordes först när webbrösterna fördelades. Rekordmånga - över 2 miljoner!
Den som har gett Nelia röst är ingen mindre än Amy Diamond, som själv blev väldigt glad och överraskad över beskedet. Vi ställde några frågor till henne.
 Hur känns det?
- Det känns jättekul, jag var så glad när jag fick göra rösten till Nelias docka. Nelia har gjort en jättefin docka. Jag visste inte alls att det var jag som hade vunnit vid inspelningen av finalen så jag blev jätteöverraskad! Minimello är så himla roligt program med alla barn som skickar in dockor. Och låten har ett jättefint budskap så det var kul att den vann.
Hur var det att dockspela med en toarulle?
- Det var roligt att lära sig att det finns en speciell teknik på hur man ska röra just en toarulle, man ska nicka med den på varje ord, inte bara skaka den. Det påminner mycket om när jag var liten, då lekte jag jättemycket med gubbar och gjorde röster​. Man skapar en figur från sin fantasi. 
Vad tycker du om låten?
- Jättebra! Alla Minimellos låtar är så hittiga. Jag tror att det är det som gör Minimello så populärt. Det är riktigt bra låtar och verkligen proffsigt gjort. Man får komma in i den här världen och det är på riktigt.
Christer Björkman favorittippade bidraget Livet ut…
- Gud vad roligt! Jätterolig att höra att han gillar låten. Det gör jag också.
Kan du tänka dig att bidra till Minimello igen?
- Absolut! Det var en jätteroligt upplevelse!

Amy Diamond och Nelia.
Amy Diamond och Nelia. 
Fakta: Livet ut är skriven av Mija Folkesson (musik) och Ylva Hällen (text). Under årets säsong har Minimello sammanlagt fått in över 7 miljoner röster, vilket är ett nytt rekord! I Minimello tävlar 16 bidrag. Tävlingen består av 4 deltävlingar, andra chansen och final. Andra kända röster i Minimello 2014: Maia HirasawaMalena ErnmanMarkoolioTimo Räisänen, Linda BengtzingMia Coldheart (Crucified Barbara). Läs mer om hela säsongen här.
NYHET: Minimello växer!
Nu är det klart att även Danmark (DR) följer Norges exempel och gör sitt eget  Minimello nästa år.
- Redan Norges första säsong av Minimello (Lillepri) skapade NRK löpsedlar i kvällspressen. Känner jag Danmark rätt så tror jag att de kan skapa en ännu större effekt där sitt första Minimelloår, säger Ylva Hällen som inte är förvånad eftersom toarullarna har fått ett stort internationellt genomslag i år, se Guardian, The Sydney Morning Herald.
- Äntligen! Nu kanske vi kan förverkliga vår vision och bjuda på en stor nordisk final med danska, norska och svenska bidrag på scen redan nästa år, säger Ylva Hällen, Minimellos skapare och programledare.

Skattjakt i julkalendern och julmys med barnens julvärd

alla-dagar-fram-till-jul1000

Måndag 1 december är det premiär för SVT:s julkalender ”Piratskattens hemlighet”.  Julkalendern är inspelad i Kroatien och vi följer tre barn som åker till Orkidékusten för att fira jul i solen. De hamnar i en magisk och spännande skattjakt bland klippor, stränder och grottor. Samma dag är det också premiär för julkalenderspelet och ”Alla dagar fram till jul” med barnens julvärd Philomène Grandin, som sköter lucköppningen varje dag ända fram till julafton.

- Jag vill ge barnen en lugn, men spännande jul. I ” Alla dagar fram till jul” kommer jag att berätta om jultraditioner och dela med mig av Sveriges och världens historia kring jul och tomtar. Jag hoppas det blir en minnesvärd julklapp till alla barn och deras föräldrar, säger Philomène Grandin som bland annat kommer att visa julkalendern och sköta lucköppningen i både Barnkanalen och SVT1.

Barnen hittar en mask i havet

Piratskattens-hemlighet-blogg2

I första avsnittet av julkalendern kommer syskonen Sam och Minna kommer till Orkidékusten med sin mamma Eva för att fira jul hos farfar Ivo, faster Anja och kusinen Bianca. Knappt har de kommit dit förrän de upptäcker en mystisk mask och några gamla träbitar som flutit iland på stranden. Farfar Ivo berättar för de tre kusinerna  legenden om piraten Aquila, vars skepp sjönk i kampen om “den största skatten av dem alla”.  Samtidigt får de veta att Orkidékusten ska rivas efter jul. Kan Aquilas skatt rädda kusten?

Se klipp ur första avsnittet här:

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

Premiär för julkalenderspel med piratkaptenen Aquila

puffbildspeltrailerv2

Måndag 1 december är det också premiär för julkalenderspelet ”Aquilas äventyr” som släpps som app och som spel på barnkanalen.se. Här kan du träda in i rollen som piratkaptenen Aquila som levde för 500 år sedan. Segla ditt skepp genom en övärld uppdelad i 24 kartbitar och spela en ny bana varje dag ända fram till jul. Det gäller att undvika faror och hitta guld i jakten på den största skatten av dom alla!

Julkalendern ”Piratskattens hemlighet” – vardagar kl 7.15 och 18.45, helger 8.45 och 18.45. Varje dag kl 6.00 släpps avsnitten på SVT Play och Barnkanalen.se. Finns även som syntolkad och teckentolkad version på Barnkanalen.se

Alla dagar fram till jul - varje dag 1-24 december kl 07.00 och 18.15 i Barnkanalen

Julkalenderspelet ”Aquilas äventyr” från 1 december i din dator, surfplatta och mobil när du vill 

Barnkanalen blir en timme längre från 1 december

Från och med måndag 1 december kommer Barnkanalen att förlängas en timme och sändas fram till kl 21.00 istället för 20.00.

- Barnkanalen har den senaste tiden blivit starkare hos äldre barn, och vi vill utöka utrymmet för program riktade till dem. Vi tror också att det kommer få fina synergieffekter med vårt utbud online för den här målgruppen. Vi ser samtidigt att tittningen har förskjutits på kvällen och att många av våra yngsta tittare är kvar efter kl 19.00. Med en förlängning av kanalen kan vi senarelägga program som inte är för dem,  säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

Ett av de programmen som kommer att sändas där med start fredag 5 december kl 20.20 är humorserien ”Mina pinsamma föräldrar” med Anna Blomberg och Daniel Gustavsson. Serien är regisserad av Anders Lenhoff (producent Melodifestivalen 2015). De pinsamma föräldrarna dök först upp i det Kristallen-nominerade barnprogrammet Gabba Gabba där de blev omåttligt populära. I denna serie utsätts Jens och hans flickvän Marie för komiska och ytterst pinsamma situationer. Ett biobesök eller en eftermiddag på badhuset blir aldrig enkel i de pinsamma föräldrarnas sällskap. Det är skämskudde framför ansiktet som gäller nonstop.

minapinsammaforaldrar2

Några andra serier som sänds mellan 20.00-21.00 är ”Fredagkväll med Alex” med Alex Hermansson (Sommarlov, Rackartygarna), reprisen av den populära serien ”Labyrint” med Leif André som Daidalos och ”Julcirkus” med Cirkus Scott (20/12 och 27/12).
Några andra serier att se fram emot är de inköpta serierna Nina Patalo, Strange Hill High och den sjunde säsongen av MI High.

 

Finalen är här!

Årets finalister är Kidsen, Hardrock Babies, Höjdarn, Glittersångarn, Angry Edward och Nelia.
Årets finalister är Kidsen, Hardrock Babies, Höjdarn, Glittersångarn, Angry Edward och Nelia.

Ikväll är det final i Minimello 2014! Sexton bidrag har blivit sex, men vilket blir det som tar hem segern? 

Det är det ju ni tittare som avgör, som ni vet vid det här laget. Direkt efter programmet drar röstningen igång på Minimellosajten och pågår hela helgen (med undantag för nätterna då barnen sover). På söndag är röstningen slut och vem som vinner avslöjas i säsongens sista program som sänds nästa fredag. Då är det även med jurygrupper beståendes av barn i programmet. I år kommer de inte bara från olika delar av landet – en jurygrupp är med ända från Finland!

Det här är årets finalister:

1. Angry Edward – En explosion
Galningen Angry Edward tog hem segern i den tredje deltävling och gick därmed direkt till final.

2. Kidsen – Häng me!
Kidsen vann den andra deltävlingen med störst marginal i år – kan det gynna de i finalen?

3. Glittersångarn – Du är så fin
Glittersångarn är årets Webbjoker. Det räckte inte ända fram i fjärde deltävlingen, men efter en hisnande kamp i Webbjokern knep han den sista finalplatsen.

4. Höjdarn – Overpowered
Höjdarn kom tvåa i första deltävlingen efter en tuff kamp mot Nelia. Efter vinst i Andra chansen blev det en finalplats för årets kaxigaste artist.

 5. Nelia – Livet ut
Nelias ljuva soulstämma säkrade årets första finalplats. Tror ni den kommer ta henne till segern?


6. Hardrock Babies – Hardrock Babies Yeah!
Årets minsta, men garanterat hårdaste artister tog hem segern i den fjärde och sista deltävlingen.

Minimello sänds ikväll, fredag, klockan 18.30 i Barnkanalen och Play.