Superdräkten vann Prix Egalia

prix-egalia

Peter ”SuperPeter” Englund och Marie Lundberg, VD för produktionsbolaget Svenska Barnprogram, med blommor och diplom. Foto: Anders Strömquist

Superdräkten vann på torsdagen SVT:s mångfaldspris Prix Egalia med motiveringen att programmet spränger gränser för förutfattade uppfattningar.

Superdräkten vann på torsdagen Prix Egalia med motiveringen: ”Med glädje, påhittighet och handfasta tips hjälper kostymhjälten SuperPeter i Peter Englunds färgstarka gestalt barn runt om i Sverige att klä ut sig till precis vad de vill. Alla kan ha klänning, uniform eller monsterdräkt, och får vara med och göra den själv. Okommenterat och självklart spränger programmet  gränser för förutfattade  uppfattningar om vem som får ta på sig vilka sorters kläder  och vilka roller.”

Juryn har i år bestått av Katarina Gunnarsson, journalist på SR, Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen och Peter Nyrén, programbeställare på SVT, som också varit juryns ordförande.

Stjärnspäckat startfält i Minimello

Minimello-malena-ernman-foto-Daniel-Norberg_2000
Malena Ernman med artisten SilverSigrid.

En av Sveriges mest efterfrågade operasångare, Malena Ernman, och indieikonen Andreas Mattsson är några av de som ger röst till kvällens artister i Minimello.

SilverSigrid är namnet på artisten som Malena Ernman ger röst åt ikväll. Hennes popiga bidrag heter O Mama Mia och är skriven av Anders Hansson, som bland annat har skrivit Agnes Carlssons världshit Release me. Andreas Mattsson (Popsicle, Sweet Chariots) ger röst åt artisten Coco i rocklåten B-boy som är skriven av schlagerveteranen Thomas G:son. De tävlar mot latinosvängiga Salsa Salsa som framförs av artisten Doktor Hår (röst Klas Backman) och den bokstavligen medryckande Häng me som framförs av Kidsen (röster Lea Börjesson, Irmeli Gehring och klass 3A Askebyskolan, Rinkeby) i den andra deltävlingen av Minimello 2014.

SilverSigrid är gjord av Linnea Nilsson Bohlin, Doktor Hår är gjord av Love Palm, Coco är gjord av Ossian Walldén Qvick och Kidsen är gjorda av Mira Hallerby, Tova My Hugosson, Astrid Rehnström Löf, Astrid Larsson, Elias Appelros och Stella och Milton Olsson tävlar i Minimellos andra deltävling.
SilverSigrid är gjord av Linnea Nilsson Bohlin, Doktor Hår är gjord av Love Palm, Coco är gjord av Ossian Walldén Qvick och Kidsen är gjorda av Mira Hallerby, Tova My Hugosson, Astrid Rehnström Löf, Astrid Larsson, Elias Appelros och Stella och Milton Olsson tävlar i Minimellos andra deltävling.

Minimello har även tidigare lockat stora artister, Tommy Körberg, Shirley Clamp, Anna Maria Espinosa och Nicke Borg för att nämna några. Andra som kommer att höras i årets upplaga är Maia Hirasawa, Timo Räisänen, Mia Coldheart från Crucified Barbara och Linda Bengtzing.
- Jag älskar att så många etablerade personer vill bidra till att ge liv åt barnens fantastiska artister. Det är trots allt alltid deras inskickade figurer som står i centrum för vårt program, säger programledaren och producenten Ylva Hällen.

Nytt för i år är att det i varje program bjuds på spektakulära mellanakter. I veckans deltävling blir det ett svindlande utbrytarnummer med Galne Professorn.

Den fantastiske utbrytarkungen Galne Professorn.
Den fantastiske utbrytarkungen Galne Professorn.

Programmet sänds 18.30 ikväll i Barnkanalen och när du vill i Play. Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen. Läs mer om hela säsongen här.

 

 

 

Zara Larsson och Nicke Borg i Stjärnhoppningen

I årets säsong av Stjärnhoppningen träffar vi sex kändisar som tar ridlektioner inför finalen som går av stapeln i samband med en stor hopptävling i Friends Arena den 30 november.

Nicke Borg och Zara Larsson är erfarna ryttare som tar risker och vågar mycket. Anders Johansson, Yankho Kamwendo, Doreen Månsson och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmson är nybörjare och tampas med att lära känna hästarna, förstå sig på ridning och klara av att hålla sig kvar i sadeln. Vem som tar hem guldet ser vi direkt i finalen på Friends Arena den 30 november.

Årets kändisar från första programmet är:

  • Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, artist och känd med karaktären Babsan som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess.
  • Zara Larsson, sångerska med bland annat superhiten Uncover är med för andra gången. ”Det är jobbigt att inse att jag har tappat så mycket sen förra säsongen.”
  • Nicke Borg, sångare och musiker, gitarrist i Backyard Babies samt programledare på Bandit Rock.
  • Anders Johansson, komiker och även kallad Ankan och ena halvan av komikerduon Anders och Måns. Medverkat i bland annat Djursjukhuset, Fiska med Anders och julkalendern Skägget i brevlådan.
  • Yankho Kamwendo, programledare och välkänt ansikte i Bolibompa i Barnkanalen.
  • Doreen Månsson, programledare i SVT och tidigare även programledare i Bolibompa. ”När jag såg de som ridit förra året ville jag bara lägga ner. Sen vände det och jag blev taggad!”

Programidén har utvecklats utifrån det existerande inslaget ”Stjärnornas hoppning” som är en del av International Horse Show som går av stapeln i Friends Arena den 30 november.

Stjärnhoppningen börjar sändas söndag 26 oktober kl 19.15 i Barnkanalen.

 

Nya ansikten i Kändisbarnvakten

I höst är det dags för ett gäng nya kändisar att visa upp hur bra de är på att passa barn i ”Kändisbarnvakten”. Hör Anders Bagge berätta varför han inte har några barn i klippet ovan och se vilka fler som är med i den nya säsongen nedan! 

Tidigare har vi gått ut med att Sean Banan, Caroline Seger, Anders Bagge, Caroline Winberg, Amy Diamond och Christer Fuglesang medverkar. Vi kan nu berätta att även Carl Bildt, Claudia Galli, Panetoz, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan surtant” Sunderberg och Edward Blom är med och slåss om titeln ”Sveriges bästa kändisbarnvakt”.

collage-kandisbarnvakten-blogg

I programmet testar en barnjury kändisarna utifrån lekförmåga, matlagning och nattning.  Barnvakterna får chansen att prova på olika metoder efter sin egen personliga övertygelse. Vilka krav kan en barnvakt ställa?

Först ut är fotbollsproffset Caroline Seger som visar sig vara väldigt pedantisk. I avsnittet med Carl Bildt får barnen följa med Carl Bildt i arbetet som utrikesminister, men frågan är hur han ska hinna natta, laga mat och leka med barnen?

Den första säsongen av ”Kändisbarnvakten” sändes hösten 2013. Då medverkade bland andra Måns Zelmerlöw, Dogge Doggelito och Nour El-Refai. Barnjuryn utsåg då Morgan Alling till den bästa kändisbarnvakten.

Kändisbarnvakten har premiär i Barnkanalen fredag 31 oktober kl 18.45.

Världens mest glamourösa toarullar är tillbaka!

Nicke, Sofieskate, Nelia och  Höjdarn.
Nicke, Sofieskate, Nelia och Höjdarn.

Drömmaren Nicke, rebellen Sofieskate, discoprinsessan Nelia och rapparen Höjdarn som (tror att han) äger ut. Det är de som står på scen ikväll när det äntligen är dags för den första deltävlingen av Minimello 2014!

Världens största och minsta melodifestival är alltså tillbaka – i år i längre och lyxigare format. Programmet, som firar femårsjubileum, kommer varje vecka (utöver de tävlande bidragen) bland annat att bjuda på världsberömda gästspel. Först ut är den legendariska trummisen Läskiga Leo som ger sin tolkning av Black Sabbaths ”Rat Salad”, eller Råttsallad.

Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.
Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.

Artisterna är gjorda av Axel Burenius, 11 år, Ebba Ramström, 8 år, Nelia Hedin, 6 år och Sally Melander, 5 år. Och de som har gett dem röster är Markoolio, Amy Diamond, Märta Grauers (Le Kid) och Daniel Norberg.

Minimellos skapare Ylva Hällen leder oss genom den stjärnspäckade kvällen tillsammans med sin sidekick Skvallerbyttan.

Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.
Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.

Programmet sänds 18.30 ikväll i Barnkanalen och när du vill i Play. Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen.

MISSA INTE: Minimellolåten 2014! För första gången har Minimello spelat in en pepplåt inför säsongen. Låten är skriven av programmets inslagsproducent, Daniel Norberg och framförd av honom, Ylva Hällen och Skvallerbyttan (Christine Singbrant). Lyssna på den här:

David tillbaka med nya shower

Fixashowen-2014-ep1

Äntligen är Fixa showen tillbaka. Programmet där barn skapar fantastiska, knäppa och helt magiska shower! Till sin hjälp har de som vanligt den mångsidige artisten David Lindgren som i högform supportar barnen från idé till färdig show.

- Det här är något av det häftigaste jag har gjort. I Fixa showen är allt möjligt. Den här säsongen har vi dansande hönor på scen, barn flyger och Viktor Larsson från Skövde gör ett av de svåraste dansstegen som finns, nämligen Windmill! Ja, det säger väl allt konstaterar en nöjd David Lindgren.

I första avsnittet tar Skövdes grymmaste dansare över scenen. Ladda för en alldeles magisk show som bjuder på osannolika dansmoves, coola Skövdekillar och rappande gästartister.

Fixa showen har premiär idag, fredag 17 oktober och  sänds kl. 18.15 i Barnkanalen på fredagar.

Ny app ger barnen makt

Lilla Aktuellt är barnens nyhetsprogram och sänder i SVT:s Barnkanalen alla vardagar året runt. Nu lanserar redaktionen en ny app – Lilla Aktuellt Kollen – där publiken dagligen kan vara med och svara på frågor kring både nyheter och andra ämnen. Appen finns att ladda ner gratis för både mobil och surfplattor.

- Man kan säga att det är en slags känslobarometer där vår publik varje dag svarar på vad de tycker, tänker och känner om både nyheter och andra frågor som kretsar kring dem. De får fundera på vad de själva står och kan också jämföra sig med andra, säger programledare och reporter Madeleine Adaktusson.

Ett syfte med Lilla Aktuellt Kollen är att ge publiken ännu större möjligheter att utrycka sina åsikter och kunna skapa sig en bild av sig själva i sin omvärld. Ett annat är att låta publiken vara med mer och påverka det redaktionen ska ta upp i programmen.

Svaren i appen kommer dessutom att redovisas på olika sätt i Lilla Aktuellts sändningar.
- Nu kan vi kommunicera med vår målgrupp på ett helt nytt sätt. Utifrån hur de svarar lär vi oss också mer om deras intressen och vad de vill att vi ska ta upp i programmen. Med Lilla Aktuellt Kollen får barnen mer makt att påverka, säger Madeleine Adaktusson.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone och iPad

Nya nomineringar till internationell Emmy

snoffe-wildkids


SVT:s barnprogram Snoffe, döden och jag och Wild kids är nominerade till varsin internationell Emmy, tv-branschens mest åtråvärda pris. Priserna delas ut vid International Emmy Kids Awards i New York 20 februari 2015.

- Det här är tv-världens finaste pris. Att ha två nomineringar i det här sammanhanget är ett tydligt tecken på SVT:s barnprogram håller högsta kvalitet, säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen.

Snoffe, döden och jag är nominerad i klassen Kids: Factual. Den uppmärksammade serien tar upp barns känslor när ett älskat husdjur dör, och den har tidigare vunnit både Kristallen och TV-producenternas pris. Programmet är producerat av Dokumentärministeriet för SVT. Producent är Mats Ågren och projektledare Anna Alandh.

Äventyrsserien Wild kids är nominerad i klassen Non-Scripted Entertainment. Wild kids är ett av Barnkanalens populäraste program genom åren och fredag 5 december är det premiär för åttonde säsongen. Serien är en tävling mellan två lag, Björnarna och Lejonen, där det vinnande laget får åka på en spännande resa till Afrika. Wild kids har tidigare vunnit tv-priset Kristallen två gånger, 2007 och 2010. Serien produceras av Jarowskij för SVT, med Magnus Larsson som producent och Lisa Andrae som projektledare.

Fredagkväll med Malin åker till Hollywood

Malin-i-Hollywood1000px

I höst åker Fredagkväll med Malin till Hollywood för att träffa de riktigt stora stjärnorna och bjuda tittarna på ett fartfyllt äventyr. Malin träffar Demi Lovato och hennes hardcorefans Lovatics, hon åker till Miley Cyrus hus med Sara Montazami, har poolparty med popgruppen R5 i sitt alldeles egna Hollywoodhus, beachhäng med Hot Chelle Rae, besöker stjärnskottet Becky G i studion där hon skrev hitlåten ”Shower” och så kommer Nick Jonas från Jonas Brothers och knackar på hemma hos Malin!

Och sen också massor av överraskningar, musik och fredagspresenten såklart!

- Att spela in Fredagkväll med Malin i Los Angeles var ett riktigt äventyr! Allt var annorlunda; det var varmt, massor av trafik, palmer överallt och spännande saker som hände i varje hörn. Det är jättesvårt att välja en höjdpunkt, för att alla upplevelser var så olika, men det var väldigt kul att träffa 17-åriga Becky G. Hon var så gullig inspirerande och berättade om sin resa från att ha bott med sin familj i ett garage till att ha en världshit och hur det var att träffa sin idol J LO. Sedan var det även sjukt spännande att åka på kändishus-sightseeing med Sara Montazami… kändes så förbjudet när vi hängde utanför Mileys port och tittade i sopor… tänk om vi hade blivit bortkörda!

Sara-Montazami-1000px

Sommarlovs-Alex hoppar in

Ännu en nyhet är att Alex Hermansson från Sommarlov och Rackartygarna gör fem program i höst när Malin är iväg på andra uppdrag.

- Att få ta över Fredagkväll ett tag känns som ett häftigt nästa steg för mig. Jag är supertaggad och ska göra mitt bästa för att leverera en härlig dos av snack, skratt och action.

Fredagkväll med Malin i Hollywood
10 oktober – Sara Montazami
17 oktober – R5
24 oktober – Demi Lovato
31 oktober – Hot Chelle Rae

Fredagkväll med Malin sänds på fredagar klockan 19.45.

Julkalendern 2015: Erik Haag och Lotta Lundgren berättar barnens historia

image


Nästa års julkalender har precis börjat inspelningen. Det blir historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna: radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren axlar de flesta av seriens vuxenroller, medan seriens barn varierar från avsnitt till avsnitt.

- Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Till skillnad från tv-serien Historieätarna kommer julkalendern 2015 berättas i kronologisk ordning. Första avsnittet utspelar sig i år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid; den sista episoden utspelar sig på julafton 2015. Som en påminnelse om att historien faktiskt pågår hela tiden.

- Av de som stoppar en på gatan och vill fråga om något de sett oss göra i Historieätarna är påfallande många faktiskt barn. Det känns hedrande att göra något om och för dem, säger Erik Haag.

- Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg.

2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT. Premiär i SVT och Barnkanalen den 1 december 2015.

Årets julkalender heter Piratskattens hemlighet och den kan du läsa mer om här.

Och här kan du hitta dina gamla julfavoriter, allt från Sunes jul till Trolltider och Fem myror!