Starta dagen med klass!

Sedan några veckor tillbaka gästas programledaren Behrang Miri av en hel skolklass varje onsdag i direktsända Morgonshowen.  

Förutom att prata om veckans tema dansar klassen den för Morgonshowen framtagna dansen #dansamedbehrang som ni kan se här ovan. Som flest har det hittills varit nära 30 dansande barn i studion samtidigt.
– Onsdagsmorgnarna känns fantastiska. Att ha en klass på plats är så givande. Dels för att vår målgrupp syns direkt i rutan – men också att det blir en helt annan intensitet och dynamik i studion, säger Behrang Miri.

Idén att ha en hel klass i studion väcktes av Morgonshowens producent, Madeleine Adaktusson.
– Detta är ett sätt för oss att nå ut till och träffa vår publik. Men framförallt känns det jättekul att välkomna klasser hit till SVT, och ge dem inblick i hur det fungerar att jobba med tv, både framför och bakom kameran.

Det kan vara nog nervöst att sända live för i snitt hundratusen tittare, att sen ha med sig en hel skolklass skulle kanske spä på den nervositeten, men Behrang Miri ser bara fördelar.
– Att ha en klass på plats känns enormt. Jag är förutom programledare även artist och det är underbart när man för möjligheten att uppträda tillsammans med en publik. Energin och utbytet med publiken förbättrar ens artisteri.

Intresset för att besöka Morgonshowen är stort. Snart är våren helt uppbokad. Dansen kom till under Morgonshowens idrottsvecka då koreografen och dansaren Mario Perez Amigo gästade. Och att gästklasserna ska dansa var ett lätt beslut för ondagsredaktören Ida Krasse.

– Vi vill att klasserna som besöker oss ska inta hela studion och inte bara sitta snällt och svara på frågor. Då kändes en enkel och rolig dans som det självklara valet, säger Ida och fortsätter.
– Dessutom kan alla där hemma också vara med och dansa framför skärmen.

Här kan du lära dig dansen och här kan du anmäla klasser!

Barnkanalen april-skämtade om skärmtiden

Självklart var även vi sugna på att skämta lite under första april. Nyheten om att EU vill införa lag mot vuxnas skärmtid var huvudnyheten i Lilla Aktuellt. Här kan du läsa mer om hur det såg ut på Barnkanalen under gårdagen.

Som ni kanske kunde lista ut är EU-lagen inte alls sann, utan Barnkanalens första april-skämt. Men trots att skämtet fyller sin funktion som underhållning, och det är tacksamt att skoja med vuxna som naglats fast i sina mobiltelefoner, tänker vi att det faktiskt är intressant att höra om vuxnas skärmbruk – från barnens håll.

Morgonshowen pratade under förmiddagen om det hela här:

Lilla Aktuellt skola belyste det också i sitt senaste program. På barnkanalen.se har besökarna under fredagen dessutom kunnat rösta.

Hur mycket skärmtid bör vuxna ha?

Lilla Aktuellt engagerar idag med inslaget om den kontroversiella nya EU-lagen att vuxna bara ska ha skärmtid högst fem timmar varje dag.
”EU:s nya direktiv: begränsa vuxnas skärmtid. Mot bakgrund av nya rapporter om folkhälsan har EU nu föreslagit nya direktiv kring användandet av mobiltelefoner och surfplattor. EU föreslår att det som populärt kommit att kallas ”skärmtid” för personer över 18 år begränsas till 5 timmar om dagen, dvs all skärmtid inklusive skärmar på jobbet. Straffet blir böter och om förslaget går igenom kan det träda i kraft redan 1 juli i år.”

Se hela Lilla Aktuellt skola i barnplay , eller 14:30 i Barnkanalen.

Plantera och sjung med Hasse Andersson!

Nya TV-programmet Hasses trädgård söker barn mellan 6 och 9 år som gillar att äta grönsaker, vara ute, är nyfikna och gärna sjunger en sång!

SVT i Malmö gör ett nytt barnprogram med allas vår Hasse Andersson programledare. I programmet kommer Hasse tillsammans med barnen visa hur det går till att odla, från frö till färdig planta! Inspelning sker under ett antal dagar i maj, juni/juli och augusti. Vi söker barn som gärna har planterat och sått fröer tidigare och som äter allt de blir erbjudna!

Gör en film om dig själv på 3 minuter där du förutom att berätta något om dig själv, även säger vad du heter, hur gammal du är och var du bor. Filma med mobilen till exempel. Mejla filmen till oss på hassestradgard@svt.se och skriv namn och ålder i ämnesraden. Vi söker en mix av olika barn som ska komplettera varandra och kommer träffa ca 14 barn på casting för att finna våra 7 miniprogramledare.

Vi behöver din film innan den 30 mars.

Julkalendern 2016 spelas in för fullt!

Börjar det kännas som vår ute? Nu är julkalender-inspelningen igång för julen 2016! Magi, äventyr och julstämning i årets julkalender ”Selmas Saga”

På bilderna skådespelarna Johan Ulveson, Ester Vouri, Ing-Marie Carlsson, Nicke Wagnemyr, Leo Hellenius. Statister barn: Tova Vuori, Love Carleblank, Mira Solman, Frans Alexander Vidar Stjärne och Linus Nordeberg.

_MG_3269
liten-bild-blogg
selmassaga
selmas saga 2
Foto 2016-03-10 12 37 50

Lilla Aktuellt intervjuar skådespelarna

Foto 2016-03-10 13 00 28 (1)

Se Lilla Aktuellts rapportering från inspelningen 19:15 i Barnkanalen

Val av kön och barns tolkningar

I Barnkanalens utvecklingsteam arbetar vi just nu med att förenkla inskick för barn. Ett av önskemålen från redaktionerna har varit att kunna sortera bidragen utifrån kön för enklare kunna göra urval och få en jämn fördelning av pojkar och flickor till programmen. Teamet kände spontant att val av kön kan uppfattas som exkluderande, men antog utmaningen.

I vår research fick vi en bild av hur andra hanterar frågan. Gov.uk, den engelska regeringens webbplats som är känd för sina tydliga och användbara riktlinjer, rekommenderar att man ska undvika att ställa frågan om kön eller genus, eftersom användaren kan bli kränkt. Det kan också leda till att man inte fullföljer formuläret. RFSU föreslår att man använder ”hon”, ”han” och ”annat” för att omfatta könsöverskridande identiteter eller uttryck. Men hur ska man tänka när man designar för barn? Vi tog med vår prototyp till en skola för att användningstesta val av kön på 9-10-åringar. Vi utgick från RFSU:s råd och testade valen: “Flicka, “Pojke” och “Annat”:

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 08.48.26

”Annat kan vara till exempel en hund”
När barnen testade könsväljaren och resonerade kring begreppet ”annat” gjorde de helt andra tolkningar än vad det var tänkt. Ett barn sa att ”annat” skulle kunna vara “en hund eller en katt”, en tänkte ”ett djur eller ett träd”, en tyckte det var svårt att välja eftersom det både var en kille och tjej på bilden i det tänkta inskicket och kopplade ihop valet med bilden. En visste inte riktigt. Några förstod att man kunde bocka i rutan om man ”kanske är en tjej, men känner sig som en kille”. En kommenterade “att det är jättebra att det finns “annat” för man känner sig inte alltid som kille eller tjej”. De yngre barnen tolkade in andra saker i begreppet, medan de äldre hade bättre koll på resonemanget, men valet kändes långt ifrån solklart. Om man jämför hur barn och vuxna resonerar kring frågan kan man se att det skiljer sig åt. De barn vi träffade verkade inte bli kränkta, men hade svårt att göra själva valet eftersom de inte förstod innebörden av “annat”. Riktigt unga barn har inte heller personifierat sig med kön, vilket kan leda till att frågan blir svår att greppa.

Lärdomar från användningstesterna
Utifrån dessa lärdomar ser vi att det är svårt att ställa den här typen av fråga till barn, eftersom de i flera fall tolkar in lite vad som helst i ordet ”annat”, vilket leder till att svaren blir felaktiga. Det kan också leda till att barnen väljer att inte fullfölja formuläret eftersom de inte förstår de olika valen och får svårt att välja som i sin tur leder till lägre svarsfrekvens. Eftersom val av kön är svårt, kan generera färre inskick och betraktas som en oviktig fråga i majoriteten av inskicken, så tycker vi att det är bättre att göra urval baserat på andra aspekter, tex bild i kombination med drivkraft. På så sätt lyfter man barns unika förmågor och beteenden framför val av kön.

Vi tar gärna emot andra erfarenheter kring den här frågan!

/Barnkanalens utvecklingsteam

Finansministern leker affär i Morgonshowen

Finansminister Magdalena Andersson gästade under tisdagen Morgonshowen, som den här veckan har temat pengar. Vad är egentligen en budget? Hur vi ska tänka när om har en peng som ska räcka till lördagsgodis, leksaker och sparande?

Med ett språk som var tydligt för tittarna förklarade hon för dem vad jobbet som finansminister innebär. Med tittarnas eget tillverkade och inskickade sedlar fördelade hon sin ”veckopeng” mellan bland annat lördagsgodis, appar och spargrisen.
– Så här är det faktiskt på mitt jobb också när man gör en budget. Då är det så här man får välja. Hur mycket ska jag lägga där, där, och där, säger Magdalena Andersson.

Senare i programmet var hon även med i den fasta programpunkten Klädracet, som den här morgonen blev Klädracebutiken i vilken hon blev butiksbiträde. Sara Edwardsson fick en budget som skulle räcka till alla nödvändiga plagg.
– Magdalena var väldigt lekfull och hade koll på vår målgrupp. En väldigt rolig gäst att ha med, säger Sara Edwardsson och fortsätter.
– Det känns värdefullt att vi kan ha sån stor spridning på våra gäster i Morgonshowen. Allt från popartister, till barn med speciella historier att berätta och politiker, säger Sara Edwardsson.

Morgonshowen direktsänds i Barnkanalen måndag-fredag klockan 07.00 till 08.30 och sänds även helger mellan klockan 07.00 och 10.00. Programledare är Sara Edwardsson, Markus Granseth, Behrang Miri, Doreen Månsson och Eva Funck.

Till Morgonshowens hemsida.

I kväll avgörs Wild kids!

Rickard Olsson tillsammans med årets deltagare i Wild Kids.
Nu är det dags för Björnarna och Lejonen att drabba samman i en sista tävling. Vinnarna tar hem årets stora vinst: En resa till Sydafrika.

Äntligen finaldags i Wild Kids! I kväll avgörs det om blir Björnarna eller Lejonen som tar hem den stora vinsten: En resa till Sydafrika.

Allt avgörs i finaltävlingen Fällstolen, där det gäller att både ha styrka, uthållighet och huvudet på skaft. Kommer Björnarna ha nytta av att de är sex stycken, jämfört med fem i Lejonen? Och innan det är dags för Fällstolen kanske det kommer ytterligare en tävling, där det vinnande laget får en fördel i finalen? Allt visar sig i kvällens avsnitt av Wild kids. En sak är i alla fall säker: Det kommer att bli en hård kamp om resan till Sydafrika!

Wild kids-finalen ser du i Barnkanalen eller i Barnplay i kväll, fredagen den 11 mars 2016 klockan 19:20!

Minimello, Supershowen och Bolibompa åker på turné

minimello-supershowen-bolibompa-bloggen

Norrköping, Gävle och Halmstad. Det är städerna vi kommer att besöka under Barnkanalens turné i samband med Melodifestivalen. Kom och lämna din Minimello-artist till Ylva, dansa med Bolibompadraken och gå på audition till Supershowen!

Norrköping är först ut på vår turné redan nu på lördag 20 februari. Ylva kommer att finnas på plats för att ta emot alla era coola Minimello-artister.
– Om du är i närheten av städerna vi kommer till hoppas jag verkligen, verkligen, verkligen att du kommer och lämnar din artist till mig. Det skulle vara superkul! säger Ylva.

Och till alla er som inte kan komma förbi, ni kan ju förstås alltid skicka era artister med post. Adressen hittar ni på Minimello-sajten.

Super-Peter finns också på plats för att hitta nästa Supershoware! Audition är nu i full gång. Super-Peter vill hitta de som ska tävla i nästa säsong av supersuccén Supershowen och det är öppna auditions så alla är välkomna!
-Vi söker artister  mellan 6-12 år som vågar något nytt. Jag vill höra och se något jag aldrig nånsin sett tidigare. Något superunikt, säger Super-Peter Englund.

Super-Peter letar efter alla tänkbara musikstilar från gammal swing till punk, dansband, hårdrock, opera, pop och rock. Man kan söka själv eller tillsammans med ett gäng kompisar.
-Jag är så laddad så jag smäller av, hälsar Super-Peter Englund.

Alla sökande är välkomna från kl 11. Vi hoppas på en lång ringlande kö och om ni har bråttom kan ni bara prata med Supershowens personal som kommer att finnas på plats så kan de hjälpa er.

Sedan har Super-Peter en hälsning till alla sökande:
– Kom ihåg nu att show inte bara är sång och dans utan också kostym! Så tveka inte, på med showkläderna! Supervälkomna!

Info om platser och tider (alla inträden etc är gratis):

  • Norrköping lördag 20/2 klockan 11-14, Louis De Geer
  • Gävle lördag 27/2 klockan 11-14, Stortorget (gamla Cervera)
  • Halmstad lördag 5/3 klockan 11-14, Halmstads teater

Premiär för Skavlan jr ikväll

 

Åtta söndagar framöver med start ikväll kommer vi att få träffa Farzad och hans gäster i Skavlan junior, talkshowen med barn och deras historier.

-Det är lyxigt att få jobba med ett program där gästerna får lite längre tid på sig att prata och att det finns tid till följdfrågor. Det har inte alltid funnits tid för sånt när jag jobbat i andra sammanhang, säger Farzad Farzaneh.

Samtidigt tycker han att det ligger en utmaning i att få fram gästens historia eftersom han förut mest varit van vid att vara den som det är fokus på.

-Men vi har fått till en bra blandning av olika gäster, historier och ämnen både svåra och lite lättare. Det är programmets styrka, säger Farzad.

Artister som uppträder i avsnittsordning:
Ep 1 :Ida Lafontaine
Ep 2: Ace Wilder
Ep 3: Isac Elliot,
Ep 4: Erik Lundin,
Ep 5: Sabina Ddumba,
Ep 6: Nova Miller,
Ep 7: Andreas Moe
Ep 8: Joel Alme

Premiär för Skavlan Jr är ikväll söndag 14 februari kl 19.0

Läs mer om Skavlan junior