Nya ansikten i Kändisbarnvakten

I höst är det dags för ett gäng nya kändisar att visa upp hur bra de är på att passa barn i ”Kändisbarnvakten”. Hör Anders Bagge berätta varför han inte har några barn i klippet ovan och se vilka fler som är med i den nya säsongen nedan! 

Tidigare har vi gått ut med att Sean Banan, Caroline Seger, Anders Bagge, Caroline Winberg, Amy Diamond och Christer Fuglesang medverkar. Vi kan nu berätta att även Carl Bildt, Claudia Galli, Panetoz, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan surtant” Sunderberg och Edward Blom är med och slåss om titeln ”Sveriges bästa kändisbarnvakt”.

collage-kandisbarnvakten-blogg

I programmet testar en barnjury kändisarna utifrån lekförmåga, matlagning och nattning.  Barnvakterna får chansen att prova på olika metoder efter sin egen personliga övertygelse. Vilka krav kan en barnvakt ställa?

Först ut är fotbollsproffset Caroline Seger som visar sig vara väldigt pedantisk. I avsnittet med Carl Bildt får barnen följa med Carl Bildt i arbetet som utrikesminister, men frågan är hur han ska hinna natta, laga mat och leka med barnen?

Den första säsongen av ”Kändisbarnvakten” sändes hösten 2013. Då medverkade bland andra Måns Zelmerlöw, Dogge Doggelito och Nour El-Refai. Barnjuryn utsåg då Morgan Alling till den bästa kändisbarnvakten.

Kändisbarnvakten har premiär i Barnkanalen fredag 31 oktober kl 18.45.

Världens mest glamourösa toarullar är tillbaka!

Nicke, Sofieskate, Nelia och  Höjdarn.
Nicke, Sofieskate, Nelia och Höjdarn.

Drömmaren Nicke, rebellen Sofieskate, discoprinsessan Nelia och rapparen Höjdarn som (tror att han) äger ut. Det är de som står på scen ikväll när det äntligen är dags för den första deltävlingen av Minimello 2014!

Världens största och minsta melodifestival är alltså tillbaka – i år i längre och lyxigare format. Programmet, som firar femårsjubileum, kommer varje vecka (utöver de tävlande bidragen) bland annat att bjuda på världsberömda gästspel. Först ut är den legendariska trummisen Läskiga Leo som ger sin tolkning av Black Sabbaths ”Rat Salad”, eller Råttsallad.

Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.
Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.

Artisterna är gjorda av Axel Burenius, 11 år, Ebba Ramström, 8 år, Nelia Hedin, 6 år och Sally Melander, 5 år. Och de som har gett dem röster är Markoolio, Amy Diamond, Märta Grauers (Le Kid) och Daniel Norberg.

Minimellos skapare Ylva Hällen leder oss genom den stjärnspäckade kvällen tillsammans med sin sidekick Skvallerbyttan.

Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.
Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.

Programmet sänds 18.30 ikväll i Barnkanalen och när du vill i Play. Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen.

MISSA INTE: Minimellolåten 2014! För första gången har Minimello spelat in en pepplåt inför säsongen. Låten är skriven av programmets inslagsproducent, Daniel Norberg och framförd av honom, Ylva Hällen och Skvallerbyttan (Christine Singbrant). Lyssna på den här:

David tillbaka med nya shower

Fixashowen-2014-ep1

Äntligen är Fixa showen tillbaka. Programmet där barn skapar fantastiska, knäppa och helt magiska shower! Till sin hjälp har de som vanligt den mångsidige artisten David Lindgren som i högform supportar barnen från idé till färdig show.

- Det här är något av det häftigaste jag har gjort. I Fixa showen är allt möjligt. Den här säsongen har vi dansande hönor på scen, barn flyger och Viktor Larsson från Skövde gör ett av de svåraste dansstegen som finns, nämligen Windmill! Ja, det säger väl allt konstaterar en nöjd David Lindgren.

I första avsnittet tar Skövdes grymmaste dansare över scenen. Ladda för en alldeles magisk show som bjuder på osannolika dansmoves, coola Skövdekillar och rappande gästartister.

Fixa showen har premiär idag, fredag 17 oktober och  sänds kl. 18.15 i Barnkanalen på fredagar.

Ny app ger barnen makt

Lilla Aktuellt är barnens nyhetsprogram och sänder i SVT:s Barnkanalen alla vardagar året runt. Nu lanserar redaktionen en ny app – Lilla Aktuellt Kollen – där publiken dagligen kan vara med och svara på frågor kring både nyheter och andra ämnen. Appen finns att ladda ner gratis för både mobil och surfplattor.

- Man kan säga att det är en slags känslobarometer där vår publik varje dag svarar på vad de tycker, tänker och känner om både nyheter och andra frågor som kretsar kring dem. De får fundera på vad de själva står och kan också jämföra sig med andra, säger programledare och reporter Madeleine Adaktusson.

Ett syfte med Lilla Aktuellt Kollen är att ge publiken ännu större möjligheter att utrycka sina åsikter och kunna skapa sig en bild av sig själva i sin omvärld. Ett annat är att låta publiken vara med mer och påverka det redaktionen ska ta upp i programmen.

Svaren i appen kommer dessutom att redovisas på olika sätt i Lilla Aktuellts sändningar.
- Nu kan vi kommunicera med vår målgrupp på ett helt nytt sätt. Utifrån hur de svarar lär vi oss också mer om deras intressen och vad de vill att vi ska ta upp i programmen. Med Lilla Aktuellt Kollen får barnen mer makt att påverka, säger Madeleine Adaktusson.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone och iPad

Nya nomineringar till internationell Emmy

snoffe-wildkids


SVT:s barnprogram Snoffe, döden och jag och Wild kids är nominerade till varsin internationell Emmy, tv-branschens mest åtråvärda pris. Priserna delas ut vid International Emmy Kids Awards i New York 20 februari 2015.

- Det här är tv-världens finaste pris. Att ha två nomineringar i det här sammanhanget är ett tydligt tecken på SVT:s barnprogram håller högsta kvalitet, säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen.

Snoffe, döden och jag är nominerad i klassen Kids: Factual. Den uppmärksammade serien tar upp barns känslor när ett älskat husdjur dör, och den har tidigare vunnit både Kristallen och TV-producenternas pris. Programmet är producerat av Dokumentärministeriet för SVT. Producent är Mats Ågren och projektledare Anna Alandh.

Äventyrsserien Wild kids är nominerad i klassen Non-Scripted Entertainment. Wild kids är ett av Barnkanalens populäraste program genom åren och fredag 5 december är det premiär för åttonde säsongen. Serien är en tävling mellan två lag, Björnarna och Lejonen, där det vinnande laget får åka på en spännande resa till Afrika. Wild kids har tidigare vunnit tv-priset Kristallen två gånger, 2007 och 2010. Serien produceras av Jarowskij för SVT, med Magnus Larsson som producent och Lisa Andrae som projektledare.

Fredagkväll med Malin åker till Hollywood

Malin-i-Hollywood1000px

I höst åker Fredagkväll med Malin till Hollywood för att träffa de riktigt stora stjärnorna och bjuda tittarna på ett fartfyllt äventyr. Malin träffar Demi Lovato och hennes hardcorefans Lovatics, hon åker till Miley Cyrus hus med Sara Montazami, har poolparty med popgruppen R5 i sitt alldeles egna Hollywoodhus, beachhäng med Hot Chelle Rae, besöker stjärnskottet Becky G i studion där hon skrev hitlåten ”Shower” och så kommer Nick Jonas från Jonas Brothers och knackar på hemma hos Malin!

Och sen också massor av överraskningar, musik och fredagspresenten såklart!

- Att spela in Fredagkväll med Malin i Los Angeles var ett riktigt äventyr! Allt var annorlunda; det var varmt, massor av trafik, palmer överallt och spännande saker som hände i varje hörn. Det är jättesvårt att välja en höjdpunkt, för att alla upplevelser var så olika, men det var väldigt kul att träffa 17-åriga Becky G. Hon var så gullig inspirerande och berättade om sin resa från att ha bott med sin familj i ett garage till att ha en världshit och hur det var att träffa sin idol J LO. Sedan var det även sjukt spännande att åka på kändishus-sightseeing med Sara Montazami… kändes så förbjudet när vi hängde utanför Mileys port och tittade i sopor… tänk om vi hade blivit bortkörda!

Sara-Montazami-1000px

Sommarlovs-Alex hoppar in

Ännu en nyhet är att Alex Hermansson från Sommarlov och Rackartygarna gör fem program i höst när Malin är iväg på andra uppdrag.

- Att få ta över Fredagkväll ett tag känns som ett häftigt nästa steg för mig. Jag är supertaggad och ska göra mitt bästa för att leverera en härlig dos av snack, skratt och action.

Fredagkväll med Malin i Hollywood
10 oktober – Sara Montazami
17 oktober – R5
24 oktober – Demi Lovato
31 oktober – Hot Chelle Rae

Fredagkväll med Malin sänds på fredagar klockan 19.45.

Julkalendern 2015: Erik Haag och Lotta Lundgren berättar barnens historia

image


Nästa års julkalender har precis börjat inspelningen. Det blir historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna: radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren axlar de flesta av seriens vuxenroller, medan seriens barn varierar från avsnitt till avsnitt.

- Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Till skillnad från tv-serien Historieätarna kommer julkalendern 2015 berättas i kronologisk ordning. Första avsnittet utspelar sig i år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid; den sista episoden utspelar sig på julafton 2015. Som en påminnelse om att historien faktiskt pågår hela tiden.

- Av de som stoppar en på gatan och vill fråga om något de sett oss göra i Historieätarna är påfallande många faktiskt barn. Det känns hedrande att göra något om och för dem, säger Erik Haag.

- Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg.

2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT. Premiär i SVT och Barnkanalen den 1 december 2015.

Årets julkalender heter Piratskattens hemlighet och den kan du läsa mer om här.

Och här kan du hitta dina gamla julfavoriter, allt från Sunes jul till Trolltider och Fem myror!

Minimello firar 5-årsjubileum!

minimello-2014-Ylva-hallen_988
Programledaren Ylva Hällen tillsammans med sin sidekick Skvallerbyttan.

Minimello, Barnkanalens egen Melodifestival, fyller fem år i och bjuder därför på längre program med roliga mellanakter och lyxiga överraskningar varje dag på sajten. Dessutom firar programmet artistrekord – fler än 10 000 bidrag har hittills kommit in i år.

I årets omgång av Minimello, som har säsongsstart fredagen den 17 oktober, bidrar bland andra Malena Ernman, Markoolio, Timo Räisänen, Amy DiamondLinda Bengtzing och Mia Coldheart med sina röster. Bland kompositörerna finns bland andra Maia HirasawaThomas G:son, Crucified Barbara och Anders Hansson.

Ylva Hällen är programledare och nytt för i år är Minimello fanclub där youtubefenomenet Daniel Norberg och Skvallerbyttan bjuder på extra allt.
- Vi har 35 000 artister sparade hos oss. Nu väntar vi bara på att ett stort museum ska inse vilken konstskatt det är och vilja ställa ut dem så fort som möjligt, säger Ylva Hällen.

Minimello har skapat stort intresse utomlands, i Norge sänds i år den tredje säsongen av Lillepri och Ylva Hällen hoppas på att fler länder hänger på.
- Det känns svindlande att toarullarna plötsligt skapat buzz bland tv-producenter i bland andra Iran, USA och Australien, säger Ylva Hällen som i år bjudits in till flera tv-festivaler i Europa för att prata om projektet.
- Nu drömmer vi om ett ”Minimello World” där toarullsartister gjorda av barn från hela världen kan mötas i en stor final!

Röstningen sker som vanligt på Minimellos sajt på barnkanalen.se. Förra året hade Minimello över 6 miljoner webbröster. I Minimello 2014 tävlar 16 bidrag och precis som i stora Melodifestivalen blir det fyra deltävlingar, en Andra chansen och en final.

Markoolio, Linda Bengtzing, Amy Diamond, Mia Coldheart, Malena Ernman och Timo Räisänen
Markoolio, Linda Bengtzing, Amy Diamond, Mia Coldheart, Malena Ernman och Timo Räisänen ger alla röster till artister i Minimello 2014.

Deltävling 1

Bidrag 1: Livet ut
Vokalist: Amy Diamond
Musik: Mija Folkesson
Text: Ylva Hällen

Bidrag 2: Allt e okej
Vokalist: Märta Grauers
Musik: Mija Folkesson
Text: Ylva Hällen

Bidrag 3: I en luftballong
Vokalist: Daniel Norberg
Musik/Text: Maia Hirasawa

Bidrag 4: Overpowered
Vokalist: Markoolio
Musik: Klas Backman
Text: Ylva Hällen

Deltävling 2
Bidrag 1: O mamma mia
Vokalist: Malena Ernman
Musik: Anders Hansson
Text: Mårten Sandén

Bidrag 2: Salsa salsa
Vokalist: Klas Backman
Musik: Klas Backman
Text: Ylva Hällen

Bidrag 3: B-boy
Vokalist: Andreas Mattsson
Musik: Thomas G:son
Text: Ylva Hällen

Bidrag 4: Häng me!
Vokalist: Lea Börjesson, Irmeli Gehring och klass 3A Askebyskolan, Rinkeby
Musik: Lisa Pedersen
Text: Ylva Hällen

Deltävling 3
Bidrag 1: Blomma stjärna
Vokalist: Daniel Norberg
Musik: Andreas Hansson
Text: Mårten Sandén

Bidrag 2: Kwassa kwassa
Vokalist: Richard Sseruwagi
Musik: Dekula Kahanga och Anna Lindström
Text: Ylva Hällen

Bidrag 3: Jag saknar dig
Vokalist: Lisa Larsson
Musik: Thomas G:son
Text: Ylva Hällen

Bidrag 4: En explosion
Vokalist: Henrik Ståhl
Musik: Anders Lennartsson / Jesper Hörberg
Text: Ylva Hällen

Deltävling 4
Bidrag 1: Vi drar till solen
Vokalist: Linda Bengtzing
Musik: Anders Lennartsson / Jesper Hörberg
Text: Ylva Hällen

Bidrag 2: Du är så fin
Vokalist: Timo Räisänen
Musik: Robert Gehring / Peter Ågren
Text: Ylva Hällen

Bidrag 3. Little star
Vokalist: Maia Hirasawa / Christopher Wollter
Musik: Robert Gehring / Peter Ågren
Text: Ylva Hällen

Bidrag 4. Hardrockbabies
Vokalist: Mia Coldheart
Musik: Crucified Barbara
Text: Ylva Hällen

 Minimello har säsongsstart fredagen den 17 oktober, klockan 18.30 i Barnkanalen och på barnkanalen.se.

Ny säsong av REA!

REA_TESTPATRULLEN_bloggbild

REA är programmet om dina pengar, prylar och rättigheter. REA storsatsar inför höstens säsong och anlitar 100 mobilreportar spridda över landet. I det första avsnittet träffar reportern Selma Stefan Löfven och frågar honom varför barn inte får rösta.

I höst frågar sig också REA: varför måste Skylanders vara så dyrt? Och varför finns det inga fotbollskort med kvinnliga fotbollsspelare?

Den sjunde oktober är det säsongspremiär för REA, ett av SVT:s äldsta barnprogram som började sändas för 15 år sedan. I det första avsnittet ställer sig REA-reportern Selma frågan varför barn inte får rösta. Hon intervjuar bland andra statsminister Stefan Löfven som säger:

- Vi tror det är bra att man har livserfarenhet innan man går och röstar.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin däremot öppnar för en sänkning av åldern för att få rösta.

- Jag tycker det är vettigt med en åldersgräns, däremot tycker jag det finns anledning att se över var den åldersgränsen går.

bild-4-bloggen

Premiäravsnittet handlar också om framtidens mat – insekter. Kocken Frederik Zäll från Överraskningen lagar hamburgare och tacos av larver och syrsor som REA-reportrarna sedan får äta.

Nytt för säsongen är reportern Eiras videoblogg. I första avsnittet åker Eira hem till Miss Lisibell för att få tips på hur man driver en framgångsrik vblogg. Eiras vlogg kommer utgöra en fast punkt i varje avsnitt men även uppdateras löpande på REA:s hemsida.

Miss Lisibell är även en av de 100 mobilreportrar som castats över hela landet. Mobilreportrarna kommer varje vecka få minst ett uppdrag skickat till sin mobil som de sedan utför genom att filma sig själva och skicka in filmen.

Testpatrullen består av Oliver, Lova och Hugo som i första avsnittet testar sparkcyklar.

Det andra avsnittet av REA sänds strax efter releasen av Skylanders nya spel Trap Team. Då pratar REA-reporten Lo med barn som är besvikna över att man måste köpa så många extra spelfigurer för att komma åt hela Skylandersvärlden, och att det blir mycket dyrare än de från början trott. Activision som gör Skylanders bemöter kritiken.

I avsnitt tre undersöker reportrarna Nathalie och Nathan varför det inte finns några fotbollskort med kvinnliga landslaget på. De träffar 13-åriga Jennie som ofta anklagas för att vara en kille när hon spelar fotboll. Pia Sundhage ger tips till hur man kan agera om man tycker det är orättvist inom fotboll.

Dessutom besöker REA i höst en fotostudio och skapar den perfekta hamburgaren. Den som syns på bilderna hos snabbmatskedjorna, men som man aldrig får när man beställer hamburgare. ​

REA sänds på tisdagar klockan 18.45 i Barnkanalen.

bild-2-bloggen