Succéstart för Superlördag

Tobbe & Key 2
Tobbe Blom och Erik Norwald som ”Key”

I lördags hade säsong fyra av Superlördag premiär i Barnkanalen och gensvaret från tittarna var enormt. Redaktionen överöstes med över 15 000 mail med lösningar på veckans första uppdrag på Superlördag-sajten.

Säsongspremiären innehöll som vanligt mystiska saker, Ylva Hällen var tvungen att lämna programmet men med tittarnas hjälp kunde Key lokalisera Tobbe Blom som nu kommer vägleda en ny fartfylld säsong. Tittarna lämnades i slutet av programmet med ett uppdrag, att med hjälp av kodbrickor laga ihop Superlördags vägg och katt som förstördes.

Under helgen 30-31 januari gjorde Superlördags tittare över en halv miljon försök att lösa koduppdraget, och sajten hade över 126 000 besökare. Under mätningstiden var också Superlördag den programsida på Barnkanalen.se där barnen tillbringade i särklass mest tid i helgen.

Kodlådan2
Barnen uppmanades att lägga kodbrickor i rätt ordning för att programmera ihop väggen.

– Utan våra tittare så blir det inget Superlördag. Våra tittares hjälp behövs på riktigt och vi skriver manus utifrån barnens engagemang. Det är otroligt roligt att så många barn har uppskattat att lösa utmaningarna på sajten. Det är även extra kul att tittarna får lära sig något i uppdragen och att kodning kan bli populärt både hos tjejer och killar, säger Superlördags projektledare Anna Alandh.

Superlördag sänds i Barnkanalen och på Barnplay lördagar 18:15

Se premiäravsnittet i Barnplay

Skavlan Jr – ny talkshow med barnen i fokus

-Det behövs ett tv-program där barn får breda ut sig i en fåtölj och berätta om sina grejer - det har vuxna fått göra jättelänge, säger Farzad Farzaneh som är programledare för Skavlan Jr.
-Det behövs ett tv-program där barn får breda ut sig i en fåtölj och berätta om sina grejer – det har vuxna fått göra jättelänge, säger Farzad Farzaneh som är programledare för Skavlan Jr.

Varför blir man kär? Hur går man vidare efter dåden i Trollhättan? Farzad Farzaneh är programledare för Skavlan Jr, en ny talkshow där vi får höra barns berättelser om stort och smått. Han träffar bland annat 11-åriga Sam, som för ett år sedan hette Iris. Några av artisterna som uppträder är Ace Wider, Isac Elliot och Joel Alme.

– I Skavlan Jr får vi höra viktiga historier som till exempel när en elvaårig gäst berättar om hur det känns att bli mobbad. Eller lite mer lättsamma samtal, som när en annan delar med sig av sina bästa relationstips, säger Farzad Farzaneh.

I första programmet möter vi Sam, 11 år, som hette Iris för ett år sen.  Han berättar om vägen till att våga kalla sig för Sam, om hur klädstil, vanor och förväntningar gör oss till de vi är och om rätten att få vara sig själv. Dessutom möter vi Donya, 13 år, som är Sveriges yngsta mästerkock.

I avsnitt två möter vi syskonen Bohsra, 11 år och Mahdi, 12 år. En vanlig dag i oktober förra året förvandlades deras skoldag till en mardröm när en okänd man kom in med ett svärd och högg ner människor på skolan. Fyra personer dog. Kan man komma över en sådan fruktansvärd händelse?

Artister som medverkar (i avsnittsordning): Ida Lafontaine, Ace Wilder, Isac Elliot, Erik Lundin, Sabina Ddumba, Nova Miller, Andreas Moe och Joel Alme.

 

 

Premiär för Skavlan Jr är söndag 14 februari kl 19.05

Fem Barnkanalen-program nominerade till Prix Jeunesse

Foto: Carl-Johan Söder, André Lindholm, SVT
Foto: Carl-Johan Söder, André Lindholm, SVT

Vi är glada att berätta att Barnkanalens ”Astrid blir storasyster”, ”Extrema ögonblick”, ”Superdräkten”, ”Tusen år till julafton” samt ”Vår restaurang” är nominerade till pris i den prestigefulla barn-tv-festivalen Prix Jeunesse.

– Detta anses vara det finaste priset i barn-tv-världen. Därför känns det helt obegripligt att få så många nomineringar. Detta visar också på vilken hög nivå svenska barnprogram fortfarande håller internationellt, säger Safa Safiyari, kanalchef för Barnkanalen.

I klassen Faktaprogram för 7-10-åringar är tre SVT-program nominerade. Förra årets omtalade julkalender ”Tusen år till julafton”, med Erik Haag och Lotta Lundgren, är nominerad tillsammans med ”Superdräkten”, där dragshowartisten Peter Englund assisterar barn i utklädningsnöd. Nominerad är även serien ”Vår restaurang”, där stjärnkocken Niklas Ekstedt hjälper barn att öppna restaurang för en dag.

”Vår restaurang” är dessutom nominerad till Prix Jeunesse särskilda pris för mångfald och kulturell förståelse, som kallas UNESCO Special Prize.

Dokumentärserien ”Extrema ögonblick” handlar om barn som hamnat i mycket svåra situationer och som behövt använda all sin inre styrka och kapacitet för att klara sig ur dem. Serien är nominerad i klassen Faktaprogram för 11-15-åringar.

Slutligen är dokumentärserien ”Astrid blir storasyster”, om hur det är att få ett lillasyskon, nominerad i klassen Faktaprogram för upp till 6-åringar.

Även UR har två nomineringar, ”Räknar dagar, räknar år” samt ”Med all rätt”, så totalt tävlar alltså sju svenska program på Prix Jeunesse.

Prix Jeunesse har arrangerats sedan 1964 och är en av de mest prestigefulla barn-tv-festivalerna i världen. Prisutdelningen äger rum onsdag 25 maj i München.

Samtliga nominerade program till Prix Jeunesse 2016 hittar du här.

Tobbe Blom tar över Superlördag

Ylva Hällen och Tobbe Blom (2)


I vår dyker ett nytt ansikte upp i Superlördag på Barnkanalen. Men för många är det en bekant figur som kommer vägleda fantasykvällarna tillsammans med tittarna, nämligen ingen mindre än Tobbe Blom.

– Det känns oerhört ärofyllt och väldigt spännande att få kliva in i Superlördags magiska värld! Jag kommer göra mitt allra bästa för hjälpa Ylva och Key, samt ge alla tittare en massa kluriga uppgifter att lösa, både på nätet och IRL, säger Tobbe Blom.

Superlördag går i och med premiären ikväll in på sin fjärde säsong. Som vanligt kommer tittarna bjudas på en magisk fantasykväll, där varje program har ett eget tema som blandar saga, verklighet, spänning och mystik, men också inslag av supergäster och ett supermysterium som tittarna måste lösa tillsammans.

Vad kan tittarna förvänta sig den här säsongen?

– Faktum är jag vet inte själv, det är ju så spännande! Jag har precis blivit inslängd i det här, jag har följt Ylvas äventyr tidigare år och förstått att Malware har varit elakingen så att säga. Jag hoppas få slippa Malware i år men tycker att det verkar hända mycket oförklarliga saker i Superlördag även detta år, säger Tobbe Blom.

Superlördag sänds i Barnkanalen lördagar 18:15, ända fram till slutet av april. Besök mer än gärna Superlördag-Sajten!

 

Äntligen premiär för nya Ronja

laura-och-ronja-650
Foto: Laura Jonstoij Berg: Rebecka Josephson

Ikväll har den efterlängtade tecknade Ronja Rövardotter premiär på Barnkanalen. 12-åriga Laura Jonstoij Berg som gör rösten till Ronja grät på riktigt när hon skulle spela in vissa scener.

-Jag grät floder när jag skulle dubba när Birk blir slagen, det gör så ont i hjärtat att se honom bli så skadad, säger Laura.

Har du någon favoritscen ur serien?
-När Birk och Ronja träffas för första gången ute i skogen och Birk säger ”Jag vet vem du är, du är den där Rövardottern” och Ronja blir förvånad att det finns någon annan i hennes ålder i Mattiskogen.

Precis som många andra älskar Laura historien om Ronja och har själv sett både filmen och läst böckerna ett antal gånger. Favoritkaraktären är Skalleper.

-Han finns alltid där för Ronja och så är han jätterolig också, han kan driva med Mattis men alla älskar honom ändå. Det är därför det är så sorgligt när han dör och inte finns längre.

Serien innehåller en mängd vackra vyer som den energiska och uttrycksfulla Ronja njuter av till fullo. Men det var inte alltid det lättaste att spela den exalterade Ronja.

-Ronja är en väldigt känslosam person. Ofta när hon är i skogen skriker hon ganska mycket, i japanska filmer lägger de ofta på 50 procent också så det kunder vara lite jobbigt ibland att skrika så länge, skrattar Laura.

Övriga röster i Ronja görs av bland andra Leon Pålsson Sälling som Birk, Mattias Knave som Mattis, Vanna Rosenberg som Lovis och Björn Gedda som Skalle-per. Berättarrösten görs av Iréne Lindh.

Ronja har premiär ikväll kl 20.05 i Barnkanalen och Barnplay och sänds lördagar fram till slutet av juli.

Läs om när Superlördag träffade regissören till Ronja Gorō Miyazaki. 

Super-Peter söker artister till Supershowen!

supershowen-sok-till-sasong2

Det blir en till säsong av supersuccén Supershowen! Programmet där barn gör grymma och helt unika tolkningar av låtar de gillar. Audition är nu i full gång. Super-Peter ska resa land och rike runt för att hitta de som ska tävla i nästa säsong av supersuccén Supershowen. Men först vill han ha in ansökningar till barnkanalen.se.

-Vi söker artister  mellan 6-12 år som vågar nåt nytt. Jag vill höra och se nåt jag aldrig nånsin sett tidigare. Nåt superunikt, säger Super-Peter Englund.

Super-Peter letar efter alla tänkbara musikstilar från gammal swing till punk, dansband, hårdrock, opera. Man kan söka själv eller tillsammans med ett gäng kompisar.
-Jag är så laddad så jag smäller av, hälsar Super-Peter Englund.

SÅ HÄR SÖKER DU:

Skicka redan nu in ett 30 sekunder långt mobilinspelat bidrag till: 
Supershowen@svenskabarnprogram.se

Sista ansökningsdag: 14 februari

FAKTA SUPERSHOWEN

  • 10X45 minuter Barnkanalen
  • 2015 sökte 573 barn till Supershowen
  • Avsnitt 1 är ett auditionavsnitt där bl a Super-Peters auditionturné ingår. 28 bidrag väljs ut av juryn och får sedan tävla i serien.
  • Tävlingsupplägget har ett tydligt barnperspektiv och är speciellt utformat för att passa målgruppen. Ingen blir sist. En i varje deltävling går vidare till final. De övriga går vidare till Barnkanalen.se. Där visas enbart den som leder omröstningen.
  • Programmet är utvecklat av Svenska barnprogram.

Familjen Rysberg tillbaka i höst!

familjen rysberg (3 of 10)

Till alla er som saknar Familjen Rysberg och längtar efter ännu mer fredagsrys: det blir en ny säsong redan till hösten!

Familjen Rysberg tog över fredagarna i Barnkanalen under hösten 2015 och bet sig fast i mångas hjärtan. Alltså inte bokstavligt talat förstås (även om Drak-Olle många gånger törstade efter lite färskt blod och inte bara det från Bettans jobb på blodcentralen). Den komiska serien om vampyrfamiljen Rysberg blev snabbt populär och nu kommer den glädjande nyheten att det blir en säsong till!

Just nu förbereds de nya manusen för inspelning till sommaren och senare i höst får vi träffa Drak-Olle, Bettan, Vampyrella, Uffe och Dös-Kalle igen. Kanske får vi också lära känna några nya, spännande karaktärer.

Ronja Rövardotter tillbaka i animetappning

Nu är det premiär för en ny version av Ronja Rövardotter, denna gången i anime-form från berömda Studio Ghibli, skaparna av filmerna ”Min granne Totoro”, ”Kikis expressbud” och ”Spirited Away”.

De flesta av oss har nog sett filmen om Ronja Rövardotter från 1984, med Hanna Zetterberg som Ronja, Lena Nyman som Lovis och Allan Edwall som Skalle-Per. Den nya tecknade japanska versionen premiärsändes i Japan hösten 2014 och är regisserad av Gorō Miyazaki, son till grundaren av animestudion och en av Japans mest framgångsrika filmskapare, Hayao Miyazaki. Och nu är det alltså dags för premiär i Barnkanalen.

Under förra säsongen av Superlördag reste Ylva Hällen till Japan och lyckades få en intervju med den världsberömda regissören Gorō Miyazaki. Där berättar han att han för första gången läste böckerna om Ronja Rövardotter när han blev pappa, och att han blev mest intresserad av Ronjas pappa, Mattis.

– Jag kände igen mig i känslan av att få barn, och förstod Mattis oro för Ronja, säger Gorō Miyazaki i intervjun.

Han säger också att de väsen som finns i Ronja Rövardotter är detaljerat beskrivna, och mer mänskliga än japanska mytologiska djur.

– Det gör att de är lite läskigare, säger han.

Ronja Rövardotter har premiär i Barnkanalen lördagen den 30 januari, 20:00, direkt efter Superlördag.

Dags för Wild Kids – Det stora äventyret

Äntligen dags för en ny Wild Kids-säsong! De nya deltagarna och programledaren Rickard Olsson är laddade inför premiären.
Äntligen dags för en ny Wild Kids-säsong! De nya deltagarna och programledaren Rickard Olsson är laddade inför premiären.

Björnarna eller Lejonen – vilka kommer att ta hem denna säsongs stora Wild Kids-vinst: en resa till Sydafrika? I kväll är det äntligen säsongspremiär.

– Wild Kids har varit en riktig upplevelse! Det bästa har nog varit alla tävlingar, säger Shyan, en av årets deltagare.

Hon och de andra deltagarna träffades två dagar innan premiären för en kär återträff.

– Man lärde känna så många vänner, från båda lagen. Och man kunde prata med alla, det var ingen osämja, säger Tim, en annan av säsongens deltagare.

I år är Wild Kids tillbaka där det en gång började, i Kolmårdens mörka skogar. Säsongen spelades in under sommaren förra året.

– Nu känns det roligt att programmet äntligen är kommer i gång, säger Olle, en av årets Wild Kids-deltagare.

LÄS MER: Fler än 7000 sökande till de 11 platserna i Wild Kids 2016

Programledaren Rickard Olsson har en särskild plats för Wild Kids i hjärtat.

– Det här är ju det roligaste programmet jag gör. Wild Kids är ett program som verkligen tar barnen på allvar, och man får följa med barnen under en lång period. Och det här känns som en väldigt bra säsong, säger Rickard Olsson.

Hur har Emmy-vinsten påverkat programmet?

– Det är ett kvitto på det vi gör, att världens främsta tv-jury tycker att programmet är världsbäst. Och Wild Kids är verkligen ett program för hela familjen, både barn och vuxna tycker att det extremt spännande, säger Rickard Olsson.

Wild Kids har premiär fredagen den 15 januari klockan 19.30 i Barnkanalen och på Barnplay. I år gästas Wild Kids av Hasse Andersson, Isa, Ingemar Stenmark och många fler.

REA är tillbaka i rutan

REA är tillbaka!
REA är tillbaka!

I dag kommer REA äntligen tillbaka – programmet om dina pengar, prylar och rättigheter!

– Jag tycker att REA är Sveriges viktigaste program. Det lär barn att tänka själva, att vara kritiska och att kräva sin rätt, säger Pauli Sudra, producent för programmet.

REA är ett av SVT:s äldsta barnprogram. Första säsongen sändes för mer än 16 år sedan. I första avsnittet av den nya säsongen får vi bland annat träffa sjuåriga Alex, som föddes som en tjej men vill vara en kille. Och så får vi följa med när REA-reportrarna Lova och Natalie tar reda på varför vuxna beter sig så konstigt och skriker elaka saker på fotbollsmatcher.

– Jag eller något annat barn får ju inte bete sig så, varför får vuxna det? säger Lova i programmet.

Dessutom återkommer såklart både Ingrids lifehacks och Testpatrullen. Ingrid kommer med knäppa tips om vad man kan göra om läsken tar slut, eller om man vill städa och ta bort katthår samtidigt. Testpatrullen testar allt möjligt – bland annat står bärbara högtalare, fiskespön och drönare på testlistan.

Genom REA:s mobilreportar är mer än 150 stycken med och arbetar med varje REA-program – från Seskarö utanför Haparanda i norr till Ystad i söder.

– Det är häftigt att så många är med och hjälper till, säger Pauli Sudra.

REA har säsongspremiär i dag 12 januari klockan 18:45 i Barnkanalen.