Barnkanalen är favoritkanalen

barnkanalen-orvesto

Orvesto Juniors senaste undersökning för 2014 visar att Barnkanalen är 7-11-åringarnas favoritkanal för andra året i rad. Andelen fortsätter dessutom öka jämfört med förra året. I år säger 28 procent av 7-11-åringarna att Barnkanalen är deras favoritkanal och det är främst 10-åriga flickor som visar ett större intresse.

- Det är mycket glädjande att Barnkanalen trots minskad tittning på tv i år behåller sitt favoritskap bland de äldre barnen. Vi hoppas att vi även i framtiden ska kunna behålla vår position framförallt på online-sidan där tillväxten är störst, säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

Undersökningen visar också att barnkanalen.se hamnar på tredje plats efter Google och Youtube vad gäller det frekventa surfandet. Vidare är det mycket tydligt att barnen ändrar sitt mediebeteende väldigt snabbt. Surfplattan som var stor redan i 2013 års mätning är nu snart fullständigt dominerande. Andelen som säger sig titta på TV på annan plattform (dvs vanlig TV-apparat) har minskat från 25 procent till 14 procent. Men på totalen är det fler som säger sig titta på TV oavsett plattform.

Sök till Labyrint 2015

barnkanalen-labyrint-sok-2015_992

Älskar du slajm? Då kanske det är du som ska utmana Daidalos och hans robotar i nästa säsong av Labyrint! Nu är det äntligen dags att anmäla sig.

Nytt för i år är att det går att söka antingen själv eller som ett lag om tre personer. De som söker själva och blir uttagna kommer att få bilda lag med två andra barn som också har sökt själva. För att kunna vara med i programmet ska man vara mellan 7 och 9 år gammal. Länken till ansökningsformuläret hittar ni på Labyrints sajt.

Sista anmälningsdagen är fredagen den 17 oktober. Har du/ni inte blivit kontaktad av oss innan den 1 november har du/ni tyvärr inte kommit med denna gång.

Lycka till!

Nedräkningen kan börja!

På måndag smäller det! Då är Busster tillbaka på sin plats vid Scaniabadet i Malmö och våra Sommarlovskompisar; Malin, Rijal och Alex laddar för fullt. Kolla in klippet så fattar ni hur taggade dom är!

Artisterna som är klara för att besöka Sommarlov i sommar är:

Manda – 13 juni
Panetoz – 20 juni
Outtrigger – 27 juni
Sean Banan – 4 juli
Isac Elliot – 18 juli
Oscar Zia – 1 augusti

Se också intervju med Malin och Alex när de besökte Gomorron Sverige måndagen 2 juni 2014:

Superdräkten nominerat till pris!

Superdrakten-Barnkanalen-ep1_992

Barnkanalens program Superdräkten är nominerat till tv-producenternas pris för ”Årets programidé”. Bakom idén ligger produktionsbolaget Svenska barnprogram som förra året vann kategorin med barnprogrammet Junk där konstnärer skapar nya saker av gamla leksaker.

Svenska barnprogram har producerat många program för Barnkanalen. I Superdräkten skapar dragartisten och kostymören PeterEnglund genusöverskridande kläder tillsammans med barn.

- Det är anmärkningsvärt att ett så litet bolag är med och konkurrerar med stora bolag som Eyeworks och Strix två år i rad. Vi är så stolta. Extra roligt är att barnprogrammen ligger så i framkant vad gäller skapandet av nya unika TV-format, säger Marie Lundberg VD Svenska Barnprogram.

De nominerade i ”Årets programidé” är:
Trolljägarna av Strix Television
Jills Veranda av Eyeworks
Superdräkten av Svenska Barnprogram

TV-Producenternas pris uppmärksammar och premierar Sveriges bästa upphovsmakare och kreatörer inom tv-produktion. Bakom priset står produktionsbolagens branschorganisation Film&TV-Producenterna.

Vem som tar hem priset får vi veta efter galan ikväll, tisdag 3 juni. Håll tummarna!

Dags att utse vinnaren i årets Vi i femman

BK-VIIFEMMAN-FB-FINAL_992
Kunskapsskolan möter Norrbackaskolan i finalen.

Det är dags för final i Sveriges största kunskapstävling för femteklassare, Vi i Femman. Kampen om segern står mellan Norrbackaskolan från Visby och Kunskapsskolan från Katrineholm.

Vi i femman låter femteklassare imponera med sitt enorma kunskapsregister för femtiförsta gången i rad. I år är det under uppsikt av den varmt rättvisa domaren Anne Lundberg, som tidigare vunnit På Spåret i SVT.

Över 70 000 elever i årskurs fem från hela landet deltog i Uttagningen i november 2013.

De 200 bästa klasserna tog sig vidare till lokala tävlingar, därefter följer rikskvartsfinaler, och slutligen står fyra lag inför de tv-sända semifinalerna, och slutligen finalen.

Programledare för Vi i femman är återigen Kim Ohlsson och årets domare är Anne Lundberg.
Programledare för Vi i femman är återigen Kim Ohlsson och årets domare är Anne Lundberg.

- Det är final, och det är extra festligt, säger Kim Ohlsson.
Är frågorna därmed extra festliga?
- Ja, om du tycker extra svåra frågor är festligt, då är svaret ja, säger Anne Lundberg.

Medverkande
Anne Lundberg, domare
Kim Ohlsson, programledare
Isac Elliot, artist, framför låten New Way Home
Sofia Rågenklint, från Djursjukhuset och Söndag med Sofia, ställer frågor om djur
Malin Nilsson, trollkarl, testar magiska kunskaper
Niklas Sjögren, utrikeskorrespondent, frågan om och från Thailand

Finallagen, som klurat sig genom alla olika frågemoment, och nått hela vägen fram till 2014 års slutfinal är Kunskapsskolan från Katrineholm och Norrbackaskolan från Visby.

Norrbackaskolan, Visby
Tävlande är Hedda Roswall & Otto Åberg.

Kunskapsskolan, Katrineholm
Tävlande är Claes Lewenhaupt & Lova Sund.

Finalen sänds i Barnkanalen fredag 9 maj, kl.18.30

Nu kommer barnen tillbaka till Barnkanalen

klippbild-barnplay-trailer

För fyra veckor sedan lanserade vi på Barnkanalen en app för barnutbudet. Anledningen var att möta upp det förändrade behovet hos barnen. Responsen och resultatet kom snabbt. Under de fyra första veckorna har appen haft 128 000 nedladdningar och antalet unika besökare på barnkanalen.se har ökat rejält.

Den genomsnittliga tiden per besök har ökat från 10 minuter till 15 minuter i genomsnitt. Även den spenderade tiden på barnkanalen.se har ökat med 50 procent jämför med förra året.

- Vi ser tydligt att beslutet om att ta fram en app var rätt, den var väldigt efterlängtad. Det känns väldigt bra att vi nu har ett nytt erbjudande som möter upp behovet hos våra tittare, säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

Även Erik Wahlgren som har tagit fram appen på SVT är nöjd:
- Appen har fått ett mycket positivt mottagande. Utifrån responsen verkar det som att vi även har lyckats göra den så pass enkel att barn från 3 år kan använda den, vilket har varit ett av våra mål.

Här kan du se Barnkanalens nya playspelare via din webbläsare.

Här är de nya stjärnorna!

untitled
Den här veckan startar inspelningen av den andra säsongen av Stjärnhoppningen. Serien ska visas i Barnkanalen senare under 2014 och vi följer dem när de lär sig att rida inför en stor hopptävling vid Sweden International Horse Show den 30 november i år.
Årets känsdisar är:
Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, artist och känd med karaktären Babsan som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess.
Zara Larsson, sångerska med bland annat superhiten Uncover.
Nicke Borg, sångare och musiker, gitarrist i Backyard Babies samt programledare på Bandit Rock.
Anders Johansson, komiker och även kallad Ankan och ena halvan av komikerduon Anders och Måns. Medverkat i bland annat Djursjukhuset, Fiska med Anders och julkalendern Skägget i brevlådan.
Yankho Kamwendo, programledare och välkänt ansikte i Bolibompa i Barnkanalen.
Doreen Månsson, programledare SVT och tidigare även programledare i Bolibompa.

Anne Lundberg fördelar poäng i årets Vi i Femman

Vi i femman låter femteklassare imponera med sitt enorma kunskapsregister för femtiförsta året i rad. I år är det under uppsikt av den varmt rättvisa domaren Anne Lundberg.

Över 70 000 elever i årskurs fem från hela landet deltog i Uttagningen i november 2013. De 200 bästa klasserna tog sig vidare till lokala tävlingar, därefter följer rikskvartsfinaler, och slutligen står fyra lag inför de tv-sända semifinalerna, och slutligen finalen.

Programledare är återigen radioprofilen Kim Ohlsson och årets domare är den mycket allmänbildade programledaren för Antikrundan, och På Spåret-vinnaren Anne Lundberg.

Programledare för Vi i femman är återigen Kim Ohlsson och årets domare är Anne Lundberg.
Programledare för Vi i femman är återigen Kim Ohlsson och årets domare är Anne Lundberg.

 

- Tänk om jag hade vetat som 11-åring att jag skulle få vara med i Vi i Femman. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Anne Lundberg.
- Ja, man ska aldrig ge upp, säger Kim Ohlsson, med en blinkning åt de tävlande lagen.

För 51 år sen stod Geijerskolan i Malmö som slutsegrare i det allra första Vi i Femman, men vilken skola blir årets vinnare av 30.000 kronor och utsedda till bästa femteklassare Sveriges största kunskapstävling? Det klassiska frågesportsprogrammet är ett av SVTs äldsta program.

De två första lagen ut, som klurat sig genom alla olika frågemoment, och nått hela vägen fram till 2014 års semifinal är Kunskapsskolan från Katrineholm och Bregårdsskolan från Karlskoga.

Claes Lewenhaupt och Lova Sund tävlar för Kunskapsskolan i Katrineholm.
Claes Lewenhaupt och Lova Sund tävlar för Kunskapsskolan i Katrineholm.

 

Elin Allansson och Martin Heintz tävlar för Bregårdsskolan i Karlskoga.
Elin Allansson och Martin Heintz tävlar för Bregårdsskolan i Karlskoga.


Medverkande:
Anne Lundberg, domare
Kim Ohlsson, programledare
Oscar Zia, artist, framför sitt Melodifestivalbidrag Yes We Can
Malin Olsson, från Sommarlov och Fredagkväll med Malin, ställer Melodifestivalfrågor
Peter Bengtsson från Trädgårdskampen ställer frågor om just trädgård
Cecilia Vaccari, utrikeskorrespondent, ställer frågor om Brasilien

Sändning
Barnkanalen fredag 2 maj, kl.18.30

Till Vi i femman på Barnkanalen.se

 

 

Alex Hermansson är vår nya Sommarlovs-kompis!

Alex Hermansson blir den tredje programledaren i årets Sommarlov tillsammans med Malin Olsson och Rijal Mbamba.
Alex Hermansson blir den tredje programledaren i årets Sommarlov tillsammans med Malin Olsson och Rijal Mbamba.

 Nu är det klart att Alex Hermansson blir den tredje programledaren i årets Sommarlov tillsammans med Malin Olsson och Rijal Mbamba. Alex är 22 år och känd från gruppen Rackartygarna. Han är också en fena på gymnastik, trolleri, akrobatik, dans och kampsport.

Hur känns det att bli programledare för Sommarlov?
- Det känns både overkligt och helt strålande fantastiskt. Jag tittade på Sommarlov förra året tillsammans med en grupp barn när jag jobbade i en lågstadieskola. Barnen sa till mig ”du skulle passa i Sommarlov Alex, tänk om vi ser dig där nästa sommar”. Och tänk att det blev så! Jag har velat jobba med barnprogram länge, men trodde inte det skulle gå så snabbt, säger Alex.

Vad vill du bidra med i Sommarlov?
- Jag kan en hel del roliga saker. Jag kan göra volter, akrobatik och har lätt för att vara på glatt humör och kommer nog sprida vidare det till alla.

Om Alex:
Ålder: 22 år
Bor: Huddinge i Stockholm
Bakgrund: Är med i gruppen Rackartygarna som nyligen vann pris som ”Årets actionkanal” vid världens första youtube-gala i Stockholm. Rackartygarna medverkar också i Talang Sverige 2014. Alex har också bland annat jobbat som pedagog på en lågstadieskola och varit sportinstuktör på ett sommarläger för barn.

alla-programledarna-1000px

Årets tema i Sommarlov:
”Nyfiken på världen”. I årets Sommarlov reser vi med fantasins hjälp till olika länder i världen. Varje vecka kommer Sommarlovs buss till ett nytt land. Under sommaren lär vi oss saker som exempelvis: Hur ser Greklands flagga ut? Hur säger man hej på Swahili? Vad äter man till frukost i Indien?

Sommarlov startar måndag 9 juni och sänds varje dag i Barnkanalen kl 9.00 och 18.30 fram till 15 augusti.

Se listan på alla Sommarlovsprogram genom tiderna.