Vi i femman lämnar glittriga tv-studion

Finallagen-under-sågningsmoment-1000px-

Det är åter dags att sätta landets smartaste femteklassare på prov i Vi i femmans slutstrid. SVT Barnkanalen sänder liksom tidigare år finalprogrammet efter en lång rad uttagningstävlingar i Sveriges Radios lokala kanaler.

Nytt i årets upplaga av finalen är att tv-teamet lämnar den glittriga och trygga studion och tar med de fyra finallagen till en helt annan miljö, de gamla och ruffiga lokstallarna på Kirsebergs industriområde i Malmö.

– Vi vill gärna ge femteklassarna som tävlar i Vi i femmans final ett annat utgångsläge. Det är lätt att nervositeten tar över när man inte bara ska prestera i tävlingen och samtidigt göra det inför publik i en glammig tv-studio. Vi tror att vår nya inspelningssätt kan lyfta fram barnen och deras kunskaper säger SVT:s projektledare Kajsa Peters.

Det är inte bara platsen som förändrats i den nya varianten av det klassiska tävlingsprogrammet.

– Vi har gjort om stora delar av tävlingsmomenten i finalen så att de blir mer praktiska. Detta i kombination med deras teoretiska skolkunskaper och samarbetet mellan de tävlande i lagen kommer göra tävlingen mer spännande för både de tävlande och tv-tittarna hoppas Kim Ohlsson, programledare för Vi i femman.

Vi i femman är ett kunskapsprogram för landets femteklassare och nära 75000 elever gjorde uttagningsprovet under hösten förra året, vilket är rekordmånga för tävlingen. 200 klasser tog sig vidare till radiotävlingarna i Sveriges radio P4. Nu återstår fyra lag från fyra olika klasser som gör upp i den TV-sända finalen i Barnkanalen som sänds onsdagen den 15 april klockan 18.30.

Lagen som tävlar i finalen
Nils Olofsson och Lisa Beckman, Mimerskolan i Sundsvall.
Stina Ljunggren och Emma Hårrskog, Adelövs friskola i Tranås.
Tyra Feuk Engström och Igor Lindegren, Backens skola i Umeå
Lukas Hellström och Malva Jönsson, Montessoriskolan Regnbågen i Kalmar.

Eva Funck tillbaka med program om känslor

Evas-kanslokoll-bloggen

Varför har vi känslor och vad är de bra för? Eva Funck, som vi tidigare sett i Björnes magasin och den Kristallen-belönade serien ”Evas superkoll”,  är tillbaka med serien ”Evas Känslokoll”.
– Jag tycker att vi pratar alldeles för lite om våra känslor. Tanken med serien är att hjälpa barnen att hitta redskap och ge dem handfasta tips, men jag tror att även vuxna kan lära sig saker genom den här serien, säger Eva Funck.

I ”Evas känslokoll” förklarar Eva hur våra känslor fungerar och varför vi har dem. Våra tio grundkänslor är oro, ilska, intresse, sorg, glädje, förvåning, skam, rädsla, avsmak och empati. Vad händer i hjärnan med amygdala, hippocampus och cortex när vi känner? Hur påverkas kroppen? Hur kan känslan hjälpa eller stjälpa oss? Hur hanterar vi den i det vardagliga livet?

– Våra känslor är nödvändiga budbärare för vår överlevnad, eftersom de fungerar som varningsklockor, krockkuddar och roder. Utan rädsla hade vi exempelvis blivit uppätna för länge sedan. Utan skam hade vi inte fungerat i den livsnödvändiga flocken och utan avsmak hade vi dött av giftiga växter, säger Eva Funck.

”Evas Känslokoll” riktar sig till barn mellan 6 – 12 år och deras föräldrar. Detta program är verkligen för hela familjen!

Premiär tisdag 31 mars klockan 18.30 i Barnkanalen.

Chatta med SVT om Bacillakuten

chatta-med-svt

OBS! Chatten är stängd.

I Bacillakuten svarar vi på barnens frågor om kroppen. Nu är det ni vuxna som får chansen att ställa era frågor till SVT och Bacillakuten.

Ämnen som tidigare tagits upp i programmet är bland annat: förkylning, tänder, fötter och blod. I avsnittet på söndag, den 1 mars, är ämnet snippor och snoppar. Det kommer att handla om hur barn blir till och varför man kan ha olika typer av familjer.

På onsdagskvällen kunde man chatta med SVT:s representanter från Bacillakuten. Läs hela chatten nedan.

Kolla in klipp ur veckans avsnitt nedan – och se hela avsnittet på Bacillakutens sida redan nu och här kan du läsa mer om veckans avsnitt.

Chatt 25 februari 2015
Moderator: Välkomna till vår chatt! Ni chattar ikväll med Petter Bragée, ansvarig utgivare SVT och Kajsa Peters, projektledare för Bacillakuten. Varsågoda och fråga på!

Mamma Anna: Bra ämne att ta upp! Generellt är vuxna nog för fega för och för ”sena” med att förklara kroppen för barn, särskilt könsorgan och i synnerhet hur barn blir till. Kommer mens att tas upp? Eller blir det ett särskilt program om puberteten?
Petter, ansvarig utgivare SVT: Hej Anna. Tack. Ja, de barnläkare och förskollärare vi pratat med vittnar om att frågor om hela kroppen är vanliga hos små barn: och de, samt förskolans läroplan, rekommenderar att vuxna svarar sakligt på frågorna. Vilket vi försöker göra i programmet. Eftersom programmets primära målgrupp är barn 5-8 år kommer vi ej ta upp mens eller pubertet. Vi har heller inte fått några frågor om dessa ämnen. Dessa ämnen tas exempelvis upp i talkshowen mvh på SVT Play som har tonåringar som målgrupp. Tack igen.

Akutensyrra: Hej! Tusen tack för ett suveränt program!! Är själv akutensyrra och mamma till 2 tjejer på 4 och 6 år. Vi kollar på varje avsnitt flera gånger och spelar spelen på nätet. Mina barn har lärt sig så mycket genom er och även fått en helt annan förståelse för tex hygien! Spelet där man ska mata gubben tills han bajsar är en succé här hemma!! Tack än en gång!!
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Akutensyrran! Vad kul att du och dina barn gillar programmet och att ni även är ute på Bacillakutenssida. Fortsätt med det : )

Henke: Tycker ni verkligen att det är okej att prata om samlag med barn???
Petter, ansvarig utgivare SVT: Jag tycker det utdrag vi visat ur programmet skildrar fortplantningen på ett sätt vi och vår barnläkare tycker är lämpligt för små barn. Många förskolelärare och föräldrar har kommenterat att det är just en sådan film de vill ha till hjälp när barnen frågar hur barn blir till. Saklig utan att gå in på lust och hur sex går till. Om du tycker den är olämplig är det bra att du som förälder väljer bort den. Men vi tycker som sagt ”prata om samlag” ger fel bild av filmen.

liza: varför kan ni inte byta tid på bacillakuten till senare, då just programet är till för äldre barn och inte för 2-3 ,4 åringar som sitter och väntar på att madicken ska börja. nej ändra sändingstid till 19.30 i stället när dom mindre är på väg i säng. Har själv 3 barn i olika åldrar från 2-9 år och tycker det är helt fel att sända ett program för äldre barn när dom små är vaken. Jag vill inte att mina 2 åringar och 3 åringar ska sitta och se sådant ännu, det är dom för små för. Men däremot för 9åringen är det okey.
Petter, ansvarig utgivare SVT: Vår primära målgrupp är som sagt 5-8. Vi är glada att så många föräldrar i kommentarsfälten på Facebook uttryckt att de tycker den här filmen och hela avsnittet passar barn i den åldern. Alla föräldrar känner ju sina egna barn och deras behov bäst. Och du gör rätt i att göra din egen bedömning. Det är bara det här avsnittet som handlar om snopp och snippa. Vi har under våren behandlar insektsbett, svett, löss, fötter och annat som få föräldrar tyckt varit känsligt för målgruppen. Nästa vecka handlar det om baciller. Personligen tycker jag inte det här avsnittet är känsligare, men respekterar såklart de som tycker det.

AA: Är det inte föräldrarnas jobb att bestämma när det är dags att prata om sånt här? Varför prackar ni på barn en massa sånt här?
Petter, ansvarig utgivare SVT: Vi tycker inte vi prackar på barn en massa sånt här. Vi har gjort 26 tidigare avsnitt av Bacillakuten baserade på barnens frågor om hela kroppen och våra vardagssjukdomar. Nu, i avsnitt 27, gör vi ett avsnitt om snopp och snippa.

Lina: Jag tycker ni är bra! Kan ni inte göra ett program om svett också?
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Lina!
Rolig idé, vi tar upp fotsvett i fotprogrammet denna säsongen. Vi tar med den idé inför kommande säsonger.

: Vad tänker ni med? Jag var en av alla de som faktiskt kunde tänka mig att visa ‘snoppen o snippan’-filmen/låten till mina barn, men när ni gör en äcklig (läs: ja, den är inte det minsta underhållande utan bara rent äcklig) film om hur barn blir till, så har ni gått över gränsen. Någon måtta får det faktiskt vara och om ni som har varit med att skapa den här, tycker det är underhållande och bra, kanske ni borde avgå..
Petter, ansvarig utgivare SVT: Vi tycker inte filmen är äcklig, utan att den på ett sakligt och humoristiskt sätt visar hur barn blir till. Utan beskrivningar av sex eller lust etc. Jag respekterar din åsikt, men är glad att så många i kommentarsfälten på Facebook uttryckt att de uppfattat filmen på annat sätt.

ankan: e de ni som hitta på att de ska heta snippa?! ja tycke de e larvig
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Ankan!
Vi har inte hittat på ordet snippa, däremot tycker vi att snippa är ett bra ord att använda.

Petter, ansvarig utgivare SVT: En viktig anledning varför vi gjort musikvideon och ett program om snopp och snippa är att vår barnläkare och RFSU anser att det är viktigt att kroppsdelar inte tabubeläggs eller är namnlösa. Har barnen inte ord på delar av sin egen kropp, eller känner att de inte bör pratas om, kan det hända att de inte berättar när de har ont, undrar något, eller i värsta fall utsätts för övergrepp.

Petter, ansvarig utgivare SVT: Titta gärna på hela avsnittet som redan ligger på svt play. Jag tror de flesta kommer uppfatta att det är sakligt, avdramatiserande och pedagogiskt. Fortplantningen är en liten del av avsnittet. Också många andra av barnens frågor får svar.

Mamma till tre: Har egentligen ingen fråga men vill tacka för den superbra illustrationen av hur barn blir till. Hade varit toppen om den funnits när min femåring var tre och skulle bli storebror för första gången. Frågorna var många och jag försökte svara så gått det gick utan att säga ”för mycket”.
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Tack Mamma till tre, vad roligt att höra! Titta gärna på fler program där tar vi tar upp olika kroppsdelar, hår, fötter, muskler, hjärta. Efter 32 pogram har vi nästan gått igenom hela kroppen : ) .

Missmommy: Hey Barn som tittar på barn kanalen kan ha olika åldrar och vara i olika utvecklings steg. När dom är redo att få denna information som kanalen visar, vet bara foräldrarna själv! Jag som forälder känner mit barn bäst och vet när de är redo till att få en sådan information och tycker därför att det är problematiskt att ni visar ett sådant klipp.
Petter, ansvarig utgivare SVT: Ja, vi har ju förstått att en del föräldrar tycker så. Därför har vi gått ut med tydlig information att detta avsnitt kommer. Inte för att vi själva inte står för avsnittet, utan av respekt mot de av våra tittare som tycker annorlunda.

pappa: varför heter programmet bacillakuten? det handlar väldigt lite om baciller…
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Vi tar upp olika kroppsdelar  i varje program. Programmet som sänds den 8 mars tar just upp Baciller.

Lena: Hej! Är mamma till barn på 9,8 och snart 3! Vi tittar nästan varje vecka och tycker programmet är kanonbra! Jag har sett snutten med den nya sången och tycker den är toppen! Så avdramatiserad och naturlig! Barn har ingen relation till sex, eller förståelse för vad det är, det är vi föräldrar som lägger deras grundsyn på det hela. De är nöjda med att veta att spermie möter ägg, resten får de reda på tids nog! Fantastiskt bra!!!! Ser fram emot att se programmet med dem på söndag! :-) (ps är barnmorskestudent och har delat länken i en stor barnmorskegrupp på Facebook, den fick raskt 65 likes av kloka barnmorskor!) :-) Keep up the good work!!!!
Petter, ansvarig utgivare SVT: Ja, det glädjer oss väldigt att just barnmorskor, förskolelärare och flerbarnsföräldrar uttryckt så mycket uppskattning för hur programmet är gjort. Glädjer mig också att du sett att det faktiskt inte är något barn kan relatera till som ”samlag” vi visar i delen om fortplantning. Tack. och hoppas filmen kommer till användning för många.

Mary: Jag fullkomligt älskar att ni tar upp ämnet och sättet ni tar upp det på! Vems idé var det att göra en musikvideo om en snopp och snippa?
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Vad kul att du gillar snopp och snippa videon! Vi kom på idén på redaktionen. Vi gillade låten så mycket och kände att det vore kul att bildsätta den med animationer.

70-talist: Jättebra att ni berättar hur barn blir till! Jag kommer kolla med mina barn (3, 5 och 9 år). Var det beslut att bestämma vad ni skulle ta upp? Jag fattar inte varför folk är så kritiska. Heja SVT!
Petter, ansvarig utgivare SVT: Hej 70-talist. Tack. Jag tycker det är bra att föräldrar bryr sig om vad barnen ser på teve. Och det är viktigt att vi (som nu) får förklara hur vi tänker. Så diskussionen om detta avsnitt tycker jag i grunden är bra. Även om jag som sagt tycker avsnittet är oförargligt och sakligt.

soffan: Det här det bästa jag sett på länge! Hur kom ni på att beskriva hur barn blir till såhär? Finns det en bok också?
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Soffan!
Vad kul, vi tycker också att den blev väldigtbra. Det är ett samarbete på redaktionen men också i samråd med vår barnläkare Pernilla och RFSU.

Petter, ansvarig utgivare SVT: Här är länken till hela avsnittet med frågor från barnen.http://www.svtplay.se/bacillakuten

mattsson: vem har ritat snoppen och snippan? Jag och mina barn tycker att videon är jättekul!
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Mattsson! Bacillaukten- redaktionen har tagit fram animationen till snopp och snippa videon tillsammans med animatören Johannes Barte. Vad kul att ni gillar den!

Emma: Tack för bra program och den här chatten
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Tack Emma, kul at du gillar Bacillakuten!

aida: även om jag inte låter min dotter kolla så pratar dom om snoppar på dagis, så det hjälper ju inte vad jag väljer… hur tänker ni egentligen?
Petter, ansvarig utgivare SVT: Vi tänker att det kan vara viktigt att barnen har ord även på de delarna av sina kroppar. Det gör det också lättare att förklara för barn saker som att just de delarna är privata etc. Att förtiga att de finns kan leda till att barn har svårt att uttrycka att de har ont eller i värsta fall utsätts för övergrepp. Att de trallar på låten har vi svårt att se något förargligt i.

Undrande: Varför ser ”snippan” och ”snoppen” ut som de gör, liksom snippan ser ut som en typisk cis-tjej och detsamma med snoppen, hur tänker ni?
Petter, ansvarig utgivare SVT: Titta gärna på hela avsnittet. Snopp och snippa avbildas på olika sätt, i olika vinklar och med olika grad av konstnärlig frihet. Jag vet inte om du exempelvis sett att det finns en snopp med örhänge eller en snippa med trucker-keps som inte fanns med i videon vi började visa. I vilket fall utgår programmet från att så gott vi kan svara på de frågor barnen skickat in. Det är inget heltäckande program om kön, identitet etc. Men vi har gjort många figurer könsneutrala och försökt att inte exkludera grupper genom hur vi svarar på de frågor vi fått in.

Melinda: Hej! Och tack för att ni gör filmer om kroppen och reproduktion för barn. Det är en väldigt viktig arbete med att sprida kunskaper om kroppen, av många olika skäl. Däremot så tycker jag att de produktioner ni sprider, är något problematiska utifrån ett genusperspektiv Ett exempel är den nya filmen Så blir barn till; där manliga spermier beskrivs som aktiva, i fart, sportande och tävlande, medan det kvinnliga ägget beskrivs som mer passivt ensamt och litet. (Spermier är väl mindre än ägg?). Jag föreslår att ni införa en rutin att genusgranska det material ni producerar, innan det släpps, eftersom denna typ av beskrivningar bidrar till att konservera stereotypa och traditionella könsroller för kvinnor och män, flickor och pojkar. Jag är genusvetare och arbetar professionellt med jämställdhetsutveckling. Jag ställer gärna upp gratis för denna typ av granskning.
Petter, ansvarig utgivare SVT: Tack för erbjudandet. Vi har tittat på hela avsnittet med genusvetare innan vi publicerade det. Vi har vinnlagt oss om att ha genusneutrala figurer och symboler på många ställen, men på något ställe ser en figur ut som figuren på vanliga toalettdörrar som barnen också möter. Jag respekterar om du tycker vi har brister. Men jag hoppas du även tittar på hela avsnittet. Tack igen.

Tova Maria: Hej finaste barnprogram! Åh, vad jag tycker det är bra med utbildning av barn, på ett roligt sätt. Jag fick alla svar på mina frågor som barn och har vuxit upp till en synnerligen normal människa. En sak, som jag skulle vilja lyfta är om varför ni presenterar här den traditionella modellen inspirerad av 1800-talets väntande kvinna & stridande man som ofta berättats förr i tiden. Det finns numer en mycket mer biologinära version att förtälja. Spermien är ju proteinbäraren som alltid ses som den passiva parten i övriga förklaringar kring cellers ageranden i kroppen. Jag skulle velat ha en berättarröst som sa typ: ”Ut ur snoppen far spermierna med en väldans fart, och de surfar med hela vägen in i äggledaren dit ägget har vandrat. Många av spermierna når hela vägen fram men bara precis den som passar ihop med ägget, för att göra en bebis, blir den som får stanna.” Då berättas mer hur det faktiskt går till. Vad tänker ni om det? Tack på förhand!
Kajsa, projektledare Bacillakuten: Hej Tova Maria! Vad kul att du gillar programmet!
Jag förstår inte riktigt vad du menar, men ska försöka förklara hur vi tänkt. Ägget vandrar ju som du själv skriver och är inte lika snabb som spermierna. Därför är ägget långsammare. Vi har försökt göra animationen på ett så korrekt sätt som möjligt men ändå på ett lekfullt och underhållande sätt.

selin: Vi älskar Bacillakuten! Min son har slutat vara rädd för doktorn tack vare er! Och nu slipper jag bli genererad när jag ska försöka förklara hur barn blir till ;) TACK!
Petter, ansvarig utgivare SVT: Tack Selin. Ja, det är väl exakt de effekterna vi hoppas på med programmet. Nu har det blivit väldigt fokus på detta avsnitt, men vi har sammanlagt 30 avsnitt baserade på barnens egna frågor som jag är väldigt stolt över. Just för att det hjälpt så många barn och föräldrar.

Kajsa, projektledare Bacillakuten: Tack för era frågor och synpunkter!
Titta på Bacillakuten kl 18.15 på söndag.

Petter, ansvarig utgivare SVT: Tack för alla frågor. Fortsätt diskutera vad barnen ser på teve. Och välj själva om ni och era barn ska se programmet på söndag 18.15 i Barnkanalen eller på svt play redan nu. Ha en fin kväll.

Bacillakuten om hur barn blir till

Först kom musikvideon som spreds över hela världen, och på söndag 1 mars sänds avsnittet där Busbandet spelar låten om snippan och snoppen. Dessutom besvaras frågan om hur barn blir till.

– I Bacillakuten svarar vi på barnens frågor om kroppen. Nu har turen kommit till snoppen och snippan och deras funktioner. En vanlig fråga är också: Hur hamnar bebisen i magen? I samråd med barnläkarna knutna till vårt program har vi kommit fram till att vi vill besvara denna fråga. Många yngre barn funderar på dessa frågor och vi hoppas att det här avsnittet kan hjälpa föräldrar som tycker det är svårt att prata om detta med sina barn. Vårt inslag tar upp ämnet på ett sakligt och avdramatiserat, men också humoristiskt sätt. Genom att gå ut med informationen i förväg har föräldrarna en chans att förbereda sig, samt att ta ställning till om de vill att deras barn ska se det här avsnittet, säger Petter Bragée på SVT.

I avsnittet medverkar läkaren och programledaren Petter Oest samt barnläkaren Pernilla Stenström. Tanken med Bacillakuten är att lära mindre barn om kroppen och vardagssjukdomar. Övriga ämnen som tagits upp är bland annat: förkylning, tänder, fötter och blod. Musikvideon med en dansande snopp och snippa har uppmärksammats över hela världen och har 5,2 miljoner visningar på YouTube.

Rickard Olsson: ”Alla håren reste sig på kroppen”

Rickard Olsson med Emmy-statyetten i fint sällskap på Times Square i New York. Foto: Pernilla Ståhl
Rickard Olsson med Emmy-statyetten i fint sällskap på Times Square i New York. Foto: Pernilla Ståhl

I fredagskväll vann “Wild kids” en Emmy, tv-världens finaste pris, vid Emmy Kids Awards i New York. Det är första gången som SVT vinner en Emmy för ett barnprogram.

Hallå där Rickard Olsson, hur kändes det när de ropade upp ”Wild kids” vid galan?

- Det var helt fantastiskt! Alla håren på hela kroppen reste sig som en järnfilsspån, som en sådan där tecknad katt som har fått en stöt.

Har du fått många reaktioner på det här fina priset?

- Ja, verkligen, sociala medier är överfulla med kommentarer och grattis och det är bara att tacka alla som har hört av sig.

Kommer du att fira något när du kommer hem ?

- Jag hinner inte fira så mycket. Jag ska packa om och åka till Alperna och fira sportlov med min dotter. Men jag är glad att jag har jobbat så pass länge så jag kan njuta ordentligt i fulla drag och jag kommer komma ihåg det här resten av livet!

Vad är hemligheten bakom framgången Wild kids?

- Man tar barnen på allvar och det är ”larger then life”. Upplevelsen att vara med i Wild kids går inte att köpa för pengar. Jag tror barn tycker om när det är tufft och på riktigt. Så är livet  – gråt och skratt i ungefär lika stora doser.

Blir det en ny säsong av Wild kids?

- Japp, vi håller på och sätter igång en ny säsong nu, anmälan ligger ute så det är bara att söka! avslutar Rickard Olsson. ​

Minimello kan vinna grammis!

minimello-05-2014

För andra året i rad har Minimello chansen att vinna grammis för bästa Barnalbum. Vi ställer några frågor till Ylva Hällen, producent och textförfattare till skivan.

Hur känns det att vara nominerad i år igen?
– Ascoolt faktiskt!  Minimello började som en liten punkig idé för fem år sen och nu är vi nominerade till grammis. Igen! Personligen tycker jag det här känns som den bästa skivan vi gjort hittills så vi är mer värda priset nu än nånsin.

Vilka har gjort musiken till Minimello2014?
- Det är många som ska ta åt sig äran för den här nomineringen! Låtarna är komponerade av flera olika musiker bla Thomas G:son, Crucified Barbara, Anders Hansson och Mija Folkesson (Orkesterpop). Texterna är i huvudsak skrivna av mig men ett par texter i år har även skrivits av Maia Hirasawa och Mårten Sandén. Sen är det ju alla fantastiska vokalister som lånar ut sina röster till artisterna… Amy Diamond, Malena Erman, Andreas Mattsson och Richard Sseruwagi för att nämna några.

Vad gör Minimello unikt?
– Minimellos låtar sticker ut för att de är så korta. På bara minuten ska både vers och refränger in. Allra helst också en tonartshöjning som man kan vänta sig i Mellosammanhang. På det sättet blir varje låt som en buljongtärning av allt det göttigaste en låt kan innehålla!

Vilka kommer vara på Grammisgalan för att kunna ta emot priset om ni vinner?
- Jag önskar vi hade kunna va med allihop men det är jag och Frida Leksell som får äran att representera. Det är Frida som producerar själva tvprogrammet medans jag är programledare.

Hur ska ni fira om ni vinner?
- Ja det kan verkligen urarta… för alla toarullarna kommer gå helt wild av lycka! Ja vi andra också såklart!

Grammisgalan 2014 går av stapeln klockan 21.00 på onsdag och sänds i SVT1 och Svt Play.

Grattis Wild Kids till en Emmy!

emmy

På fredagskvällen vann Wild Kids en internationell Emmy, tv-världens finaste pris. Grattis Wild Kids! Rickard Olsson, programledare, var på plats i New York och kunde ta emot priset.
- Jag är så enormt glad och stolt, att vinna en Emmy är det största som har hänt mig i min karriär, säger en rörd Rickard Olsson direkt efter galan.

Wild kids är ett spännande äventyrsprogram för barn. Två lag, Björnarna och Lejonen, tävlar mot varandra i olika kompiskamper. Ett stort pris står på spel – en resa till Afrika.
– Ellen, Moa, Mona, Wilda, Ida, Milton, Ceasar, Olle, Wilgot och Misha – ni är världens bästa kids, säger Rickard Olsson.

SVT har med Wild kids inräknad vunnit totalt åtta Emmy-priser. Wild kids tävlade i kategorin ”Non-scripted entertainment” och övriga nominerade var tyska ”A Hero on Tuesdays”, nya zeeländska ”Let´s get inventin´” och sydkoreanska ”Where are we going, Dad?”.

– Att ”Wild kids” vinner en Emmy, det finaste priset i tv-världen, är ett kvitto på att SVT producerar barnprogram i världsklass, säger Safa Safiyari Barnkanalens chef.

Barnkanalen hade två nomineringar vid Emmy Kids Awards. På plats vid galan i New York var även Mats Ågren, producent för dokumentärserien ”Snoffe, döden och jag” som var nominerad i kategorin ”Factual”, men det priset kammades hem av Chile. SVT hade också en prisutdelare på plats. Programledaren Doreen Månsson delade ut pris i kategorin ”Mini-Series”.

Här är de nominerade i samma kategorier som Barnkanalens program
Kids: Non-Scripted Entertainment
A Hero on Tuesdays, Tyskland
Let’s get inventin’, Nya Zeeland
Where are we going, Dad?, Sydkorea
Wild Kids, Sverige

Kids: Factual
What’s your Dream?, Chile
Heart & Soul, Australien
Snoffe, Döden och Jag, Sverige
Think like a Crow! – The Scientific method, Japan

Läs en längre intervju inför galan med Rickard Olsson, programledare ”Wild kids”, och Mats Ågren, producent ”Snoffe, döden och jag”

Starka svenska Emmy-bidrag

Rickard Olsson, Mats Ågren och Doreen Månsson representerar Barnkanalen på Emmy-galan i New York.
Rickard Olsson, Mats Ågren och Doreen Månsson representerar Barnkanalen på Emmy-galan i New York.

På fredag är det dags för International Emmy Kids awards och SVT har två program nominerade, äventyrsserien Wild Kids och den dokumentära serien Snoffe, Döden och Jag. Dessutom delar Barnkanalen-profilen Doreen Månsson ut ett pris på galan.

Wild Kids är en av Barnkanalens riktiga långkörare men är nu för första gången nominerad till en Emmy, i kategorin bästa underhållningsprogram utan manus. Trots att programmet, där barn i lag tävlar mot varandra i ute i skogen, varit med så länge så tror programledaren Rickard Olsson att det bara blir mer och mer rätt i tiden.

— Det är mer exotiskt idag än för tio år sedan att vara ute i skogen, menar han.

En annan bidragande orsak till framgångarna för Wild Kids är den breda målgruppen, både gammal som ung gillar programmet och Rickard Olsson ser det mer som ett familjeprogram än barnprogram

— Jag tycker att Wild Kids är ett fantastiskt familjeprogram, det är inte många program där man ser på deltagarnas ögon att det verkligen är på allvar, det är både glädje och sorg precis som i livet självt, berättar han.

Just sorg är ett ämne som verkligen tar plats i Snoffe, Döden och Jag som är nominerade som bästa faktaprogram. Precis som namnet antyder handlar serien just om döden, och framförallt barns syn på död och sorg.

— Det som sticker ut med programmet är att det är något så ovanligt som ett sorgligt barnprogram, bara det är annorlunda, ofta är det glädje fart eller skräck men sällan görs sorgliga barnprogram, berättar producenten Mats Ågren.

Oavsett hur det går för Wild Kids och Snoffe, Döden och Jag så kommer minst en svensk få ta plats på scenen under galan på fredag, Barnkanalens Doreen Månsson har nämligen fått äran att dela ut ett pris.

— Det känns jättekul och nervöst såklart, kommer jag snubbla på min klänning eller uttala något fel, man tänker på allt möjligt som man inte får tänka på, säger hon.

Men mest nervös kommer hon vara för de svenska programmen som är nominerade, trots att hon tror att de har riktigt bra chanser att ta hem priserna.

— Vi har en lång historia av att göra bra barnprogram i Sverige, jag har tänkt mycket på att utomlands är Sverige kända för att ha många duktiga kreatörer inom kulturlivet och jag tror att det beror på att vi har en sån öppenhet och medvetenhet att öka förståelsen för olikheter, det göder kreativitet och fritt tänkande, menar Doreen Månsson.

 

Övriga nominerade i dessa kategorier:

Kids: Non-Scripted Entertainment
A Hero on Tuesdays, Tyskland
Let’s get inventin’, Nya Zeeland
Where are we going, Dad?, Sydkorea
Wild Kids, Sverige

Kids: Factual
What’s your Dream?, Chile
Heart & Soul, Australien
Snoffe, Döden och Jag, Sverige
Think like a Crow! – The Scientific method, Japan

Lilla_aktuellt_pris

SVT:s Lilla Aktuellt vinner Barncancerfondens Journalistpris 2014. Reportaget ”Bästa vänner trots sjukdomen” av Josephine Hattevig får priset i kategorin Etermedia.
– Jag är så otroligt glad och stolt. Det märktes direkt att det här är en historia som verkligen berör, säger Josephine Hattevig.

I reportaget skildras 12-åriga kompisarna Robin och Max. De blev bästa vänner i första klass. Men några månader senare drabbades Robin av leukemi. Under hela sjukdomstiden var Max vid Robins sida. I inslaget beskriver killarna sin fantastiska vänskap och Max berättar hur självklart det var för honom att stötta och vara med Robin.

I motiveringen till journalistpriset skriver Barncancerfonden att reportaget belönas för att visar vikten av att ha stöd från sina vänner när man är sjuk och inte kan vara i skolan som vanligt. Och att Robin och Max tillsammans visar hur viktig vänskapen är för alla barn, i synnerhet när man är sjuk.

Fotograf för inslaget var Johan Nordström och redaktör var Anna Linnér Franzén.

Inslaget med Robin och Max kan ses i sin helhet på Lilla Aktuellts hemsida

Barnkanalen på turné med Melodifestivalen

mello-turne-minmello-draken-david

Nu följer några av Barnkanalens profiler med på Melodifestivalens turné. Passa på att dansa med Draken (för allra första gången!), lämna din Minimello-artist till Ylva och gå på audition med David Lindgren för nya programmet Supershowen. Se hålltider och platser för Barnkanalens turné nedan.

Malmö, lördag 14/2
Emporia, köpcentrum.
Klockan 12-15
Minimello, med Ylva Hällen och Skvallerbyttan, träffar barn och tar emot årets artister.

Östersund, lördag 21/2
Storsjöteatern vid torget
Klockan 11-14
Minimello, med Ylva Hällen och Skvallerbyttan, träffar barn och tar emot årets artister.
Klockan 11-14
Dansa Drakdansen med Bolibompadraken
Klockan 13-15
Audition med David Lindgren som letar barn i åldern 6-12 år som gillar att sjunga och showa. David Lindgren är programledare för Supershowen, som har premiär i höst i Barnkanalen.

Örebro, lördag 28/2
Örebro Stadsbibliotek
Klockan 11-14
Minimello, med Ylva Hällen och Skvallerbyttan, träffar barn och tar emot årets artister.
Klockan 11-14
Dansa Drakdansen med Bolibompadraken

Helsingborg, lördag 7/3
Stadsteatern
Klockan 11-14, Foajén
Minimello, med Ylva Hällen och Skvallerbyttan, träffar barn och tar emot årets artister.
Klockan 14-16, Lilla scenen
Audition med David Lindgren som letar barn i åldern 6-12 år som gillar att sjunga och showa. David Lindgren är programledare för Supershowen, som har premiär i höst i Barnkanalen.

Solna (Stockholm), lördag 14/3
Solna centrum vid Stadshuset
Klockan 11-14
Minimello, med Ylva Hällen och Skvallerbyttan, träffar barn och tar emot årets artister.
Klockan 11-14
Dansa Drakdansen med Bolibompadraken