Dags för inspelning av Julkalendern 2015

2013-2014-2015

Det är många som hört av sig om ansökan till nästa års julkalender, 2015. Väldigt roligt tycker vi! Men nu är ansökan stängd och alla roller är tillsatta.

De senaste veckorna har castingen för nästa års julkalender pågått. Castingen har varit extern, det vill säga det är inte vi på Barnkanalen som ordnat den, så därför har man inte kunnat söka via oss och våra plattformar. Men vi får många frågor och därför vill vi meddela att alla roller nu är tillsatta och om en vecka börjar inspelningen.  Tack till alla som sökt!

Men just nu fokuserar vi på årets julkalender, Piratskattens hemlighet, som har premiär den 1 december. Vi längtar! Gör ni?

Philofix Sveriges nya statsminister

philofix-valet

Ett av Barnkanalens mest egensinniga program Philofix tar nu ett alldeles eget grepp om valet och löser den komplicerade skattefrågan. Med stor frenesi vispar Philofix ihop ”skatten”. Hon rör för de gamla, för skolan och naturligtvis för rätten att pyssla.

På den välpysslade valvakan närvarar hela politikereliten med Reinfeldt i spetsen. Han gratulerar den nya statsministern Philofix som svarar med att köra upp honom klockan 6 dagen efter för nu är det nya tider. I det här samhället pysslar vi! Och alla vet ju vem som bestämmer NU…

Philofix är ett gott exempel på när barnprogrammen hittar rätt i ögonhöjd med målgruppen och lockar till engagemang genom lekfullhet och gränslös kreativitet.

- I Philofix är allt möjligt, jag snackar med hamstrar, vinner fotbolls-VM och nu blir jag statsminister. Det är nog just exakt den gränslösheten och respektlösheten i förhållande till verkligheten som gör det så roligt att jobba med barnprogram, säger programledaren Rakel Wärmländer.

Philofix valspecial sänds kl 08.45 i Barnkanalen på söndag, 14:e september. 

Han blir statsminister om barnen får gissa

valfraga-statsminister-2014

Inför valdagen på söndag kommer Lilla Aktuellt ta reda på vem barnen tror blir statsminister nästa mandatperiod i en omröstning på Barnkanalen.se/lillaaktuellt. Under veckan följer redaktionen också statsministerkandidaterna i deras valspurt.

-Vi har märkt att vår publik är väldigt engagerade i det här valet, kanske ännu mer än tidigare. Det är jättekul, säger programledare Pelle Nilsson.

På Lilla Aktuellts sajt finns också en mängd inslag som förklarar hur valet går till, vad ord som ideologi betyder och hur vårt statsskick fungerar i stort. Här kan publiken också göra Lilla Aktuellts valquiz för att utmana sig själva och varandra i valkunskap.

-För oss är det självklart att ge vår publik all den information de behöver för att kunna bilda sig en egen uppfattning om vad de olika partierna vill. De ska också kunna vara med och tycka till på olika sätt och det kan de göra hos oss, säger Pelle Nilsson.

Lasse Kronér och Cecilia Forss del av en fullmatad höst

Hösten i Barnkanalen är fullmatad med premiärer. Det blir bakning, humor och knasigheter, men också allvar, dramatik och äventyr.

Piñata - humorprogram med Cecilia Forss och Kodjo Akolor
Har du drömt om att leva som en älg, haft ett slott som hjälm eller tänkt gå på 90-års kalas som en banan? Då är det här programmet för dig. Nya programmet Piñata är sprängfyllt med humor, överraskningar och musik. Med: Cecilia Forss, Jakob Setterberg, Romeo Altera, Tea Stjärne, Kodjo Akolor m.fl. Premiär 26/9.

Årets sockerbagare 2014 – bakprogram med Lasse Kronér
Lasse Kronér är programledare för Årets sockerbagare 2014, en baktävling för barn som verkligen gillar att baka. Åtta barn tävlar mot varandra i att baka tårtor, kakor och bullar och ingen åker ut. Bakverken bedöms av en jury med huvuddomaren Elisabeth Johansson, som har vunnit guld i mat-OS och som sitter i juryn för både Årets kock och Årets konditor. Premiär 28/9.

Dunderbluffen – barn lurar föräldrar och släkt med hjälp av Ola Selmén  
I Dunderbluffen får busiga barn chansen att lura skjortan av sina föräldrar och släktingar. Till sin hjälp har de programledaren Ola Selmén, som står beredd att hitta på bus som de vuxna sent kommer att glömma. Premiär 15/10.

Årets julkalender Piratskattens hemlighet
Årets julkalender i SVT är ett magiskt och spännande äventyr om syskonen Minna och Sam som åker utomlands med sin mamma till Orkidékusten vid Medelhavet för att fira jul. Men den idylliska Orkidékusten är hotad och det enda som kan rädda den är om de kan hitta den legendariska piraten Aquilas försvunna skatt. Tillsammans med sin kusin Bianca bestämmer sig barnen för att hitta den mytomspunna piratskatten. Men de förstår snart att det även finns andra som letar efter skatten, som inte har samma hederliga avsikter. Med: Lea Stojanov, Buster Isitt och Alexandra Breschi. I övriga roller: Ana Gil de Melo Nascimento, Mirja Turestedt, Richard Ulfsäter, Peter Eggers, Göran Engman, Iwa Boman, Lena T Hansson, Sofia Bach, Michalis Koutsogiannakis, Christoffer Nordenroth, Madeleine Martin. Premiär 1/12.

Extrema ögonblick – ny gripande dokumentär
I dokumentärserien Extrema ögonblick träffar programledaren Louise Fornander barn som varit med om dramatiska händelser och som ställer allt på sin spets. Olle kämpade för sitt liv mot en björn, och lyckades överleva tack vare att han mindes vad man ska göra när man blir attackerad av ett rovdjur. Vi träffar också Olof som räddade sin bästa kompis Viktor ur en lavin och Felicia som förlorade sina ben i en bilolycka, men som med en vilja av stål kom upp på hästryggen och nu kan rida igen. Premiär: 7/12.

Andra nyheter:
Varannan vecka - dokumentärserie om en skilsmässa ur barnets perspektiv. Premiär 26/8.
Djur med Julia - nytt djurprogram med programledaren Julia Wiberg. Premiär 7/9.
Spökpatrullen - om en klantig spökjägare och ett tjuvaktigt spöke. Premiär 15/10.
Sagomattan – Markus Granseth skapar sagor tillsammans med barn på sin stora gröna sagomatta. Premiär 4/11.
Mina pinsamma föräldrar med Anna Blomberg och Daniel Gustavsson. Premiär 5/12.
Min familj – Vad är en familj och vad är det som gör att man hör ihop? Premiär 6/11.

Nya säsonger:
Lilla aktuellt sänder nyheter för barn varje vardag. Programmet har funnits i 20 år och släpper under hösten en app.
Barbro Lindgrens kritikerrosade föreställning Vems lilla mössa flyger från Orionteatern sänds 4/10.
Philofix – nya avsnitt av pysselprogrammet med Rakel Wärmländer. Start: 22/9.
REA – om dina pengar, prylar och rättigheter. Start: 7/10
Fredagkväll med Malin. Start: 10/10
Fixa showen med David Lindgren. Start: 17/10
Minimello med Ylva Hällen och barnens artister. Start: 17/10
Hästprogrammet Stjärnhoppningen med Zara Larsson, Ravelli, Nicke Borg, Yankho, Doreen Månsson, Anders Johansson. Start: 19/10
Lilla Melodifestivalen. Start: 25/10
Kändisbarnvakten med Sean Banan, Caroline Seger, Amy Diamond, Caroline Winberg m.fl. Start: 31/10.
Fixa rummet med Anna Braun och nya programledaren Amanda Wickman. Start: 2/12
Wild kids med Rickard Olsson. Start: 5/12

Ny säsong av Wild kids i december

wk-blogg

Inspelningen av äventyrsserien Wild kids pågår för fullt i skogen utanför Orsa i Dalarna. Cirka 7000 barn sökte till den nya säsongen som är ett av Barnkanalens mest populära program. Programledare är Rickard Olsson som just nu också är aktuell med Atleterna.

De barn som valts ut delas upp i två lag - Björnar och Lejon – och de bor i vildmarken utan sina föräldrar under två veckor. Platsen är liksom förra säsongen Orsas vildmarker i Dalarna, men i övrigt vet deltagarna inte vad som väntar dem. ​Ett stort pris står på spel – en resa till Afrika. 
 
Wild kids har premiär fredag 5 december kl 19.30 i SVT:s Barnkanalen.
 
 
Lag Björnarna:
Vera Persson Donkersloot, Stockholm, 11 år
Sonja Åkerström Nguyen, Skellefteå, 10 år
Marius Kisswani, Kristianstad, 12 år
 
Lag Lejonen:
Hannes Stenshäll, Stockholm, 11 år
Anna Khatchapuridze, Ljungbyholm, 12 år
Johan Melinder, Upplands Väsby, 12 år
 
Gäster i Wild kids: Malin Olsson, Thomas Ravelli, Alex Hermansson, Kalle Moraeus, Gladiatorerna Beast och Hero, Oscar Zia, Daniel Norberg. 

Första bilderna ur Dunderbluffen

I Barnkanalens nya underhållningsprogram Dunderbluffen hjälper vi barn att busa till det med någon de känner. Elin ville sätta dit sin gudfar Lars.
- För han har retat mig hela livet, berättar hon.

Konceptet är enkelt, barn som har problem med någon vuxen i sin närhet får hjälp med att smida ihop en riktigt saftig bluff tillsammans med programledaren Ola Selmén. När det var dags att bluffa med Elins gudfar Lars valde man att göra det medan han sysslade med sin stora hobby, golf. Bland annat åkte en golfvagn ner i ett vattenhinder.

– Det var bara knäppt, jag fattade ingenting, det tog säkert ett dygn innan jag förstod vad jag råkat ut för, berättar Lars.

Elin var desto nöjdare med bluffen och trivdes medan hon såg allt från ett tält på golfbanan.

– Det var roligt, där fick han tänkte jag, säger Elin som också berättar att det svåraste var att inte berätta om bluffen för sina kompisar i förväg.

Men allt slutar såklart i glada miner för alla inblandade.

– Vi avslutar alla bluffar med en stor och varm kärleksfull Barnkanalen-kram, säger programledaren Ola Selmén.

Dunderbluffen har premiär i Barnkanalen onsdagen den 15 oktober klockan 18.45.

Ny programledare sökes

 

Vill du jobba med den här? Sök då som programledare till Bolibompa.
Vill du jobba med draken? Sök då som programledare till Bolibompa.

Nu söker Bolibompa en ny programledare. Är du eller någon du vet intresserad av att arbeta med ett av SVT:s starkaste varumärken och göra TV för de allra minsta tycker vi att du ska söka.

Skicka in en video där du visar vem du är och varför just du ska jobba med oss. Videon ska vara cirka 5 minuter lång. Använd dig av valfri videotjänst och skicka länken till bolibompacasting@svt.se. Bifoga också ditt CV med kontaktuppgifter och ett personligt brev.
Du kommer att jobba i Stockholm och anställningen är tidsbegränsad. Har du några frågor besvaras de via mail.
Du kan söka fram till och med den 1 september 2014. Välkommen med din ansökan!

 

 

 

 

Sommarlov bjuder in Barnkanalen-kompisar!

alla-sommarlov-1000


Sista veckan på Sommarlov och vi laddar för hösten i Barnkanalen (även fast vi fortfarande vill njuta av sol och bad). Därför har Malin, Alex och Rijal bjudit in höstens Barnkanalen-kompisar på ett stort event imorgon, tisdagen den 12 augusti. 

De som kommer till Sommarlov i Malmö är:

David Lindgren, Fixa showen
Anna Braun, Amanda Wickman, Fixa rummet
Ylva Hällen, Minimello
Sara Edwardsson, Härmaporna
Ola Selmén, Dunderbluffen och Amigo Grande
Amigoorkestern, Amigo Grande
Markus Granseth, Sagomatten
Stephan Yüceyatak, Lilla Sportspegeln​

Vill du också vara där? Kom till Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö.

09.00-10.00 Sommarlovsinspelning

10.10 David (Fixa Showen) kör några låtar.

10.20 Markus o Stephan kör kortshow med chock-dammsugare och huvudaxlarknäåtå.

10.40 Stephan drar igång Lilla Sportspegelns utmaningar (Summercamp) där han får hjälp av andra programledare att kämpa med kidsen i dragkamp, rockring och andra tuffa grenar.

Sara kör charader (Härmaporna) i ett separat tält.

Barnkanalen är favoritkanalen

barnkanalen-orvesto

Orvesto Juniors senaste undersökning för 2014 visar att Barnkanalen är 7-11-åringarnas favoritkanal för andra året i rad. Andelen fortsätter dessutom öka jämfört med förra året. I år säger 28 procent av 7-11-åringarna att Barnkanalen är deras favoritkanal och det är främst 10-åriga flickor som visar ett större intresse.

- Det är mycket glädjande att Barnkanalen trots minskad tittning på tv i år behåller sitt favoritskap bland de äldre barnen. Vi hoppas att vi även i framtiden ska kunna behålla vår position framförallt på online-sidan där tillväxten är störst, säger Safa Safiyari som är chef för Barnkanalen.

Undersökningen visar också att barnkanalen.se hamnar på tredje plats efter Google och Youtube vad gäller det frekventa surfandet. Vidare är det mycket tydligt att barnen ändrar sitt mediebeteende väldigt snabbt. Surfplattan som var stor redan i 2013 års mätning är nu snart fullständigt dominerande. Andelen som säger sig titta på TV på annan plattform (dvs vanlig TV-apparat) har minskat från 25 procent till 14 procent. Men på totalen är det fler som säger sig titta på TV oavsett plattform.

Sök till Labyrint 2015

barnkanalen-labyrint-sok-2015_992

Älskar du slajm? Då kanske det är du som ska utmana Daidalos och hans robotar i nästa säsong av Labyrint! Nu är det äntligen dags att anmäla sig.

Nytt för i år är att det går att söka antingen själv eller som ett lag om tre personer. De som söker själva och blir uttagna kommer att få bilda lag med två andra barn som också har sökt själva. För att kunna vara med i programmet ska man vara mellan 7 och 9 år gammal. Länken till ansökningsformuläret hittar ni på Labyrints sajt.

Sista anmälningsdagen är fredagen den 17 oktober. Har du/ni inte blivit kontaktad av oss innan den 1 november har du/ni tyvärr inte kommit med denna gång.

Lycka till!