Bildt och Seger frågas ut av barnen i Kändisbarnvakten

På fredag är det äntligen säsongspremiär för Kändisbarnvakten i Barnkanalen. Först ut är fotbollsproffset Caroline Seger. Senare i vinter medverkar bland andra Carl Bildt, Sean Banan och Panetoz.

Här är ett klipp ur kommande avsnitt med den före detta utrikesministern Carl Bildt. Barnen i Kändisbarnvakten äter lunch med honom på UD och frågar bland annat: Tror du att det någonsin kan bli fred på jorden? Varför är det krig? Är du rädd för att misslyckas?

Här kan du också smygtitta på fredagens avsnitt med Caroline Seger. Caroline får frågor om hur hon träffade sin flickvän, om hon är kär och om det var pinsamt att berätta att hon ihop med en tjej.

De andra barnvakterna är Anders Bagge (se klipp med honom här), Panetoz, Caroline Winberg, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan surtant” Sunderberg, Christer Fuglesang, Sean Banan, Amy Diamond, Edward Blom och Claudia Galli.

Premiär för Kändisbarnvakten på fredag 31 oktober kl 18.50 i Barnkanalen. 

 

Tjuvkika på årets julkalender!

I ”Piratskattens hemlighet”, årets julkalender i SVT, följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor. Om de inte hittar piraten Aquilas försvunna skatt kommer den idylliska Orkidékusten att förstöras. Kommer de att hinna?  

Syskonen Sam (Buster Isitt) och Minna (Alexandra Breschi) och deras mamma Eva (Ana Gil de Melo Nascimento) åker till Orkidékusten i Kroatien för att fira jul hos faster Anja (Mirja Turestedt) och deras kusin Bianca (Lea Stojanov). Det visar sig att hela kusten ska förstöras efter jul och de får genom sin farfar Ivo (Michalis Koutsogiannakis) höra legenden om piraten Aquilas försvunna skatt. Barnen förstår att om de inte hittar skatten kommer den idylliska kusten att förstöras. Snart visar det sig att det finns mörka krafter som letar efter samma skatt…

Övriga roller: Richard Ulfsäter, Peter Eggers, Göran Engman, Iwa Boman, Lena T Hansson, Sofia Bach, Christoffer Nordenrot och Madeleine Martin m.fl.

Regissören Anna Zackrisson har tidigare regisserat den hyllade dramaserien ”Dockäventyren”, som handlar om två flickors vänskap. Ida Kjellin och Sofie Forsman har skrivit manus till ”Piratskattens hemlighet” i samarbete med Tomas Tivermark och Johan Kindbom. ”Piratskattens hemlighet” produceras av Tre Vänner i samproduktion med Sveriges Television.

Julkalendern: Piratskattens hemlighet har premiär måndag 1 december kl 7.15 i SVT1 och Barnkanalen. Sändningstider vardagar: 7.15 och 18.45. Sändningstider helger: 8.45 och 18.45.

Den 1 december släpps även julkalenderspelet ”Piratskattens hemlighet – Aquilas äventyr”, som app och på barnkanalen.se. Här kan barnen träda in i rollen som piratkaptenen Aquila som levde för 500 år sedan. Vi får höra historien om de legendariska piraterna som ligger till grund för tv-serien. Som Aquila navigerar du ditt skepp Don Cella Sangre genom en övärld uppdelad i 24 olika kartbitar. Undvik faror och hitta guld i jakten på den största skatten av dom alla.

Lista över alla julkalendrar hittar du här.  

Och här kan du se julkalendrar från förr på Öppet arkiv.

Superdräkten vann Prix Egalia

prix-egalia

Peter ”SuperPeter” Englund och Marie Lundberg, VD för produktionsbolaget Svenska Barnprogram, med blommor och diplom. Foto: Anders Strömquist

Superdräkten vann på torsdagen SVT:s mångfaldspris Prix Egalia med motiveringen att programmet spränger gränser för förutfattade uppfattningar.

Superdräkten vann på torsdagen Prix Egalia med motiveringen: ”Med glädje, påhittighet och handfasta tips hjälper kostymhjälten SuperPeter i Peter Englunds färgstarka gestalt barn runt om i Sverige att klä ut sig till precis vad de vill. Alla kan ha klänning, uniform eller monsterdräkt, och får vara med och göra den själv. Okommenterat och självklart spränger programmet  gränser för förutfattade  uppfattningar om vem som får ta på sig vilka sorters kläder  och vilka roller.”

Juryn har i år bestått av Katarina Gunnarsson, journalist på SR, Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen och Peter Nyrén, programbeställare på SVT, som också varit juryns ordförande.

Stjärnspäckat startfält i Minimello

Minimello-malena-ernman-foto-Daniel-Norberg_2000
Malena Ernman med artisten SilverSigrid.

En av Sveriges mest efterfrågade operasångare, Malena Ernman, och indieikonen Andreas Mattsson är några av de som ger röst till kvällens artister i Minimello.

SilverSigrid är namnet på artisten som Malena Ernman ger röst åt ikväll. Hennes popiga bidrag heter O Mama Mia och är skriven av Anders Hansson, som bland annat har skrivit Agnes Carlssons världshit Release me. Andreas Mattsson (Popsicle, Sweet Chariots) ger röst åt artisten Coco i rocklåten B-boy som är skriven av schlagerveteranen Thomas G:son. De tävlar mot latinosvängiga Salsa Salsa som framförs av artisten Doktor Hår (röst Klas Backman) och den bokstavligen medryckande Häng me som framförs av Kidsen (röster Lea Börjesson, Irmeli Gehring och klass 3A Askebyskolan, Rinkeby) i den andra deltävlingen av Minimello 2014.

SilverSigrid är gjord av Linnea Nilsson Bohlin, Doktor Hår är gjord av Love Palm, Coco är gjord av Ossian Walldén Qvick och Kidsen är gjorda av Mira Hallerby, Tova My Hugosson, Astrid Rehnström Löf, Astrid Larsson, Elias Appelros och Stella och Milton Olsson tävlar i Minimellos andra deltävling.
SilverSigrid är gjord av Linnea Nilsson Bohlin, Doktor Hår är gjord av Love Palm, Coco är gjord av Ossian Walldén Qvick och Kidsen är gjorda av Mira Hallerby, Tova My Hugosson, Astrid Rehnström Löf, Astrid Larsson, Elias Appelros och Stella och Milton Olsson tävlar i Minimellos andra deltävling.

Minimello har även tidigare lockat stora artister, Tommy Körberg, Shirley Clamp, Anna Maria Espinosa och Nicke Borg för att nämna några. Andra som kommer att höras i årets upplaga är Maia Hirasawa, Timo Räisänen, Mia Coldheart från Crucified Barbara och Linda Bengtzing.
- Jag älskar att så många etablerade personer vill bidra till att ge liv åt barnens fantastiska artister. Det är trots allt alltid deras inskickade figurer som står i centrum för vårt program, säger programledaren och producenten Ylva Hällen.

Nytt för i år är att det i varje program bjuds på spektakulära mellanakter. I veckans deltävling blir det ett svindlande utbrytarnummer med Galne Professorn.

Den fantastiske utbrytarkungen Galne Professorn.
Den fantastiske utbrytarkungen Galne Professorn.

Programmet sänds 18.30 ikväll i Barnkanalen och när du vill i Play. Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen. Läs mer om hela säsongen här.

 

 

 

Zara Larsson och Nicke Borg i Stjärnhoppningen

I årets säsong av Stjärnhoppningen träffar vi sex kändisar som tar ridlektioner inför finalen som går av stapeln i samband med en stor hopptävling i Friends Arena den 30 november.

Nicke Borg och Zara Larsson är erfarna ryttare som tar risker och vågar mycket. Anders Johansson, Yankho Kamwendo, Doreen Månsson och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmson är nybörjare och tampas med att lära känna hästarna, förstå sig på ridning och klara av att hålla sig kvar i sadeln. Vem som tar hem guldet ser vi direkt i finalen på Friends Arena den 30 november.

Årets kändisar från första programmet är:

  • Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, artist och känd med karaktären Babsan som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess.
  • Zara Larsson, sångerska med bland annat superhiten Uncover är med för andra gången. ”Det är jobbigt att inse att jag har tappat så mycket sen förra säsongen.”
  • Nicke Borg, sångare och musiker, gitarrist i Backyard Babies samt programledare på Bandit Rock.
  • Anders Johansson, komiker och även kallad Ankan och ena halvan av komikerduon Anders och Måns. Medverkat i bland annat Djursjukhuset, Fiska med Anders och julkalendern Skägget i brevlådan.
  • Yankho Kamwendo, programledare och välkänt ansikte i Bolibompa i Barnkanalen.
  • Doreen Månsson, programledare i SVT och tidigare även programledare i Bolibompa. ”När jag såg de som ridit förra året ville jag bara lägga ner. Sen vände det och jag blev taggad!”

Programidén har utvecklats utifrån det existerande inslaget ”Stjärnornas hoppning” som är en del av International Horse Show som går av stapeln i Friends Arena den 30 november.

Stjärnhoppningen börjar sändas söndag 26 oktober kl 19.15 i Barnkanalen.

 

Nya ansikten i Kändisbarnvakten

I höst är det dags för ett gäng nya kändisar att visa upp hur bra de är på att passa barn i ”Kändisbarnvakten”. Hör Anders Bagge berätta varför han inte har några barn i klippet ovan och se vilka fler som är med i den nya säsongen nedan! 

Tidigare har vi gått ut med att Sean Banan, Caroline Seger, Anders Bagge, Caroline Winberg, Amy Diamond och Christer Fuglesang medverkar. Vi kan nu berätta att även Carl Bildt, Claudia Galli, Panetoz, Tobbe Trollkarl, Katrin ”Häxan surtant” Sunderberg och Edward Blom är med och slåss om titeln ”Sveriges bästa kändisbarnvakt”.

collage-kandisbarnvakten-blogg

I programmet testar en barnjury kändisarna utifrån lekförmåga, matlagning och nattning.  Barnvakterna får chansen att prova på olika metoder efter sin egen personliga övertygelse. Vilka krav kan en barnvakt ställa?

Först ut är fotbollsproffset Caroline Seger som visar sig vara väldigt pedantisk. I avsnittet med Carl Bildt får barnen följa med Carl Bildt i arbetet som utrikesminister, men frågan är hur han ska hinna natta, laga mat och leka med barnen?

Den första säsongen av ”Kändisbarnvakten” sändes hösten 2013. Då medverkade bland andra Måns Zelmerlöw, Dogge Doggelito och Nour El-Refai. Barnjuryn utsåg då Morgan Alling till den bästa kändisbarnvakten.

Kändisbarnvakten har premiär i Barnkanalen fredag 31 oktober kl 18.45.

Världens mest glamourösa toarullar är tillbaka!

Nicke, Sofieskate, Nelia och  Höjdarn.
Nicke, Sofieskate, Nelia och Höjdarn.

Drömmaren Nicke, rebellen Sofieskate, discoprinsessan Nelia och rapparen Höjdarn som (tror att han) äger ut. Det är de som står på scen ikväll när det äntligen är dags för den första deltävlingen av Minimello 2014!

Världens största och minsta melodifestival är alltså tillbaka – i år i längre och lyxigare format. Programmet, som firar femårsjubileum, kommer varje vecka (utöver de tävlande bidragen) bland annat att bjuda på världsberömda gästspel. Först ut är den legendariska trummisen Läskiga Leo som ger sin tolkning av Black Sabbaths ”Rat Salad”, eller Råttsallad.

Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.
Läskiga Leo uppträder med Råttsallad.

Artisterna är gjorda av Axel Burenius, 11 år, Ebba Ramström, 8 år, Nelia Hedin, 6 år och Sally Melander, 5 år. Och de som har gett dem röster är Markoolio, Amy Diamond, Märta Grauers (Le Kid) och Daniel Norberg.

Minimellos skapare Ylva Hällen leder oss genom den stjärnspäckade kvällen tillsammans med sin sidekick Skvallerbyttan.

Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.
Ylva Hällen är Minimellos upphovsmakare och programledare.

Programmet sänds 18.30 ikväll i Barnkanalen och när du vill i Play. Det är som vanligt ni tittare som röstar fram er favorit, röstningen sker på Minimellosajten hela helgen.

MISSA INTE: Minimellolåten 2014! För första gången har Minimello spelat in en pepplåt inför säsongen. Låten är skriven av programmets inslagsproducent, Daniel Norberg och framförd av honom, Ylva Hällen och Skvallerbyttan (Christine Singbrant). Lyssna på den här:

David tillbaka med nya shower

Fixashowen-2014-ep1

Äntligen är Fixa showen tillbaka. Programmet där barn skapar fantastiska, knäppa och helt magiska shower! Till sin hjälp har de som vanligt den mångsidige artisten David Lindgren som i högform supportar barnen från idé till färdig show.

- Det här är något av det häftigaste jag har gjort. I Fixa showen är allt möjligt. Den här säsongen har vi dansande hönor på scen, barn flyger och Viktor Larsson från Skövde gör ett av de svåraste dansstegen som finns, nämligen Windmill! Ja, det säger väl allt konstaterar en nöjd David Lindgren.

I första avsnittet tar Skövdes grymmaste dansare över scenen. Ladda för en alldeles magisk show som bjuder på osannolika dansmoves, coola Skövdekillar och rappande gästartister.

Fixa showen har premiär idag, fredag 17 oktober och  sänds kl. 18.15 i Barnkanalen på fredagar.

Ny app ger barnen makt

Lilla Aktuellt är barnens nyhetsprogram och sänder i SVT:s Barnkanalen alla vardagar året runt. Nu lanserar redaktionen en ny app – Lilla Aktuellt Kollen – där publiken dagligen kan vara med och svara på frågor kring både nyheter och andra ämnen. Appen finns att ladda ner gratis för både mobil och surfplattor.

- Man kan säga att det är en slags känslobarometer där vår publik varje dag svarar på vad de tycker, tänker och känner om både nyheter och andra frågor som kretsar kring dem. De får fundera på vad de själva står och kan också jämföra sig med andra, säger programledare och reporter Madeleine Adaktusson.

Ett syfte med Lilla Aktuellt Kollen är att ge publiken ännu större möjligheter att utrycka sina åsikter och kunna skapa sig en bild av sig själva i sin omvärld. Ett annat är att låta publiken vara med mer och påverka det redaktionen ska ta upp i programmen.

Svaren i appen kommer dessutom att redovisas på olika sätt i Lilla Aktuellts sändningar.
- Nu kan vi kommunicera med vår målgrupp på ett helt nytt sätt. Utifrån hur de svarar lär vi oss också mer om deras intressen och vad de vill att vi ska ta upp i programmen. Med Lilla Aktuellt Kollen får barnen mer makt att påverka, säger Madeleine Adaktusson.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone och iPad

Nya nomineringar till internationell Emmy

snoffe-wildkids


SVT:s barnprogram Snoffe, döden och jag och Wild kids är nominerade till varsin internationell Emmy, tv-branschens mest åtråvärda pris. Priserna delas ut vid International Emmy Kids Awards i New York 20 februari 2015.

- Det här är tv-världens finaste pris. Att ha två nomineringar i det här sammanhanget är ett tydligt tecken på SVT:s barnprogram håller högsta kvalitet, säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen.

Snoffe, döden och jag är nominerad i klassen Kids: Factual. Den uppmärksammade serien tar upp barns känslor när ett älskat husdjur dör, och den har tidigare vunnit både Kristallen och TV-producenternas pris. Programmet är producerat av Dokumentärministeriet för SVT. Producent är Mats Ågren och projektledare Anna Alandh.

Äventyrsserien Wild kids är nominerad i klassen Non-Scripted Entertainment. Wild kids är ett av Barnkanalens populäraste program genom åren och fredag 5 december är det premiär för åttonde säsongen. Serien är en tävling mellan två lag, Björnarna och Lejonen, där det vinnande laget får åka på en spännande resa till Afrika. Wild kids har tidigare vunnit tv-priset Kristallen två gånger, 2007 och 2010. Serien produceras av Jarowskij för SVT, med Magnus Larsson som producent och Lisa Andrae som projektledare.