Vilka vinner årets Wild kids?

alla-liggande

Björnarna är sex, lejonen fem och nu ska det avgöras i fällstolen vilket lag som får sin drömresa till Afrika. Det är äntligen final i Wild kids!

Se den spännande avslutningen av årets Wild kids, ikväll fredagen den 30 januari klockan 19.35. Ingen mindre än Daniel Norberg dyker upp och hjälper lagen ladda inför tävlingen. Kolla in musikvideon de skapade ihop!

Exklusiv REA-intervju med Alice Bah Kuhnke

REA har träffat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke för att prata om rasism. Se hela intervjun här.

Hon berättar att hon själv har själv varit utsatt för rasism flera gånger.
– Människor har skrikit elaka och hemska saker till mig bara för att jag är brun, säger hon.
Bah Kuhnke tror att det bästa sättet att motverka rasism är att utbilda människor om allas lika värde.

Se hela inslaget om rasism i kvällens REA klockan 18.45 i Barnkanalen eller Barnplay

Amigo Grande tillbaka och nu kan du också tävla!

På fredag 23 januari är det dags för en ny sprakande säsong av det humoristiska frågesportsprogrammet Amigo Grande med Ola Selmén. En nyhet för denna säsong är Amigo Grande-appen, som gör att alla familjer hemma i tv-soffan kan vara med tävla i alla galna frågor och tävlingar på sina surfplattor och mobiler samtidigt som programmet pågår.

Amigo Grande går ut på att två släkter med familjemedlemmar ur tre olika generationer utmanar varandra i hisnande tävlingar. Allt för att undvika den nollgradiga poolen och istället lägga rabarber på den majestätiska Amigo Grande-pokalen.

Programledaren Ola Selmén och det förtjusande Amigo Grande-bandet lyfter på hatten och hälsar alla varmt välkomna till Amigo Grande 2015!
Amigo Grande har säsongspremiär i Barnkanalen fredag 23 januari kl 18.55.

Vi får träffa minst två av Amigo Grandes nya kompisar. Se vilka de är!

Nattliga äventyr i Museet

Ikväll har Barnkanalens nya tävlingsprogram Museet premiär, ett program för hela familjen där lagen övernattar på olika museum och tävlar om artefakter för att till sist utses till Årets nattvakter.
– Det har varit både skrämmande och mysigt att sova på ett museum, men på vissa ställen var stämningen lite läskig, berättar deltagaren Sonja Kiiman-Håll.

På flera av museumen finns det sägner om spöken och andar, deltagarna har dessutom fått sällskap av utställningarna på plats.
— Det var läskigt att man inte visste vad som var levande och vad som var vax, säger Alfons Holmgren

Under programmets gång har nämligen de tävlande fått träffa på alltifrån vikingahövdingar till flygpionjärer när vaxdockor på museumen fått liv, gestaldade av Fredde Granberg och Sissela Benn.
— Barnen mötte oss med skräckblandad förtjusning, framförallt i början av serien blev de rädda för oss, men sen tyckte de mest att vi var roliga, berättar Fredde Granberg.

Det var inte enbart de tävlande barnen som fick lära sig om historia i programmet.
— Man fick en helt annan förståelse för hur det var förr i tiden, jag gick runt i korsett en kväll och det var fruktansvart plågsamt, på så vis fick man en känslosam relation till hur de hade det, berättar Sissela Benn.

Sissela Benn och Fredde Granberg har även tidigare fått snegla bakåt i historien, 2013 spelade de Ben och Knota i julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen, men det hade de inte jättestor nytta av nu.
— Nej inte speciellt annat än att vi är vana vid att frysa på museum, säger Sissela Benn.

Museet har premiär i Barnkanalen ikväll, onsdagen den 21 januari kl 18.30

Drakens interaktiva värld

nyaboli

Det har hänt mycket i Bolibompa-världen den senaste tiden. Draken är hittad och har fått sällskap av Nina och Yankho i sitt hus.

Även på surfplattan och datorn är det mesta nytt. Bolibompa-staden är ersatt av en ny barnanpassad videospelare – första steget mot Drakens nya interaktiva värld.

Videospelaren är framtagen och testad tillsammans med förskolebarn för att passa deras sätt att titta. Bland annat är den anpassad för att lätt kunna hoppa tillbaka och titta på samma del av ett program om och om igen, vilket vi märkt att många i den yngre delen av publiken vill kunna göra när de gillar något.

En annan lärdom är att små barn som tittar på video med surfplatta gärna vill kunna trycka och peka på bilden medan de tittar. Eller kanske sätta en fot mitt på skärmen. Det kan leda till att man råkar pausa filmen. I Bolibompa-spelaren går det därför inte att pausa genom att trycka på bilden, vilket annars brukar vara standard.

Kontrollerna för videospelaren är placerade ovanför videoytan istället för under där de vanligtvis finnas. Det beror på att många barn håller sina surfplattor i nederkanten, med fingrarna inne på skärmen. Då är det lätt att råka komma åt knappar av misstag om de ligger där nere.

Under våren kommer det fortsätta att hända saker på bolibompa.se. Ibland större saker och ibland förbättringar som inte syns. När du minst anar det kanske Draken dyker upp och vill bli kliad på magen.

Besök draken på barnkanalen.se/bolibompa här.

Var tredje elev håller sig

Smutsiga skoltoaletter gör att var tredje elev håller sig ofta för att slippa gå på skoltoaletterna.​ Det visar en undersökning som REA har gjort tillsammans med Lilla Aktuellt.

11 000 barn har deltagit i undersökningen och svarat på vad de tycker om sina skoltoaletter. Hälften anser att toaletterna är äckliga och var tredje håller sig ofta för att slippa gå på skoltoaletterna.​ Se hela inslaget i kvällens avsnitt av REA, klockan 18.45 i Barnkanalen.

REA-Pierre gästar Lilla Aktuellt, 19/1:

Kändisbarnvakten 2014 är avgjord!

Sång, dans och mycket skratt verkar vara ett lyckat recept som Kändisbarnvakt. Vi säger Grattis till gruppen Panetoz som fick toppbetyg och därmed tog hem titeln Sveriges bästa Kändisbarnvakt 2014!

12 kändisar har under hösten och vintern tävlat om vem som är Sveriges bästa Kändisbarnvakt 2014. Nu är de avgjort och det blev gruppen Panetoz som tog hem segern efter full pott med hela 40 stjärnor av 40 möjliga.

En del av motiveringen lyder:
”Ni har med dans, sång och skratt vunnit deras förtroende och vänskap. Sveriges absolut bästa barnvakterna år 2014!”

Resultat:
1. Panetoz, 40 stjärnor
2. Claudia Galli, 39,9 stjärnor
3. Sean Banan, 37,9 stjärnor

Anders Bagge, 37 stjärnor
Christer Fuglesang, 35,75 stjärnor
Amy Diamond, 35,5 stjärnor
Caroline Seger, 33 stjärnor
Caroline Winberg, 31,4 stjärnor
Tobbe Trollkarl Blom, 30,7 stjärnor
Katrin ”Häxan Surtant” Sundberg, 30, stjärnor
Carl Bildt, 23,75 stjärnor
Edward Blom, 23,2 stjärnor

Alla avsnitt av Kändisbarnvakten kan du se i Barnplay tom 15 februari 2015.

 

Träffa Draken i nya Bolibompa

draken-liten

Måndag 12 januari är det mycket nytt som händer i Barnkanalen. Klockan 07.00 är det premiär för Morgonshowen, ett nytt direktsänt morgonprogram i Barnkanalen. Samma dag kl 18.00 är det också premiär för Bolibompa-drakens nya program. Nu är det äntligen dags att lära känna Draken på riktigt. Vi får reda på var Draken bor, vad den jobbar med och vilka som bor i Drakens hus.

I Bolibompa träffar vi inte bara själva Draken. I Drakens värld bor också Yankho Kamwendo, Nina Hjelmqvist och Ayla Kabaca. I en annan del av Drakens hus bor också de gulliga Filmisarna som likt människobarn bråkar, gosar, tjafsar, leker, skriker och stojar och mest av allt tittar på tecknat.

Inför premiären av nya Bolibompa säger Yankho:
– Det kommer att bli hårresande på ett grönt, fluffigt och självklart sätt. Att äntligen få träffa Draken känns lite som att komma hem, att träffa en gammal kompis.

Programledare för Morgonshowen är Farzad Farzaneh (måndagar och torsdagar), Doreen Månsson (tisdagar), Markus Granseth (onsdagar och fredagar) och Sara Edwardsson (lördag och söndag). Morgonfavoriterna finns kvar fast i ny tappning. Vi fortsätter med inslagen Almanackan, barnens Grattis, Klädrejset och Tandborstningen.

– Det som är så coolt med Morgonshowen är att det är direktsänt, att vi verkligen kommer kunna maximera tittar-interaktiviteten. Jag är nyfiken på hur folk har det vid köksborden där hemma vid frukost… Kanske kan vi få kolla in och äta frukost med någon familj via videolänk. Jag hoppas att vi kan få väderleksrapporter, rapporter om tänder som precis lossat ur munnen och kanske peppa någon som är hemma just den dagen för att den är lite krasslig, säger Markus Granseth.

Morgonshowen har premiär måndag 12 januari kl 7.00 i Barnkanalen

Bolibompa har premiär måndag 12 januari kl 18.00 i Barnkanalen​

Se när Markus och Nina gästade Gomorron Sverige inför premiärdagen.

Bacillakuten är tillbaka

Petter_Mia_blogg

Att det snart är dags för den tredje säsongen av Bacillakuten lär inte ha gått någon förbi, efter den omtalade musikvideon ”Snoppen och snippan” som gjort succé på internet.
– Det ska bli jätteroligt med en ny säsong. Vi har haft jätteroliga inspelningar och det känns kul att programmet nu  ska börja sändas, säger Petter Oest, programledare.

Bacillakuten är ett program som riktar sig mot barn mellan tre till sex år, och som handlar om kroppen och vardagssjukdomar. Varje program följer ett tema: ett program i den nya säsongen handlar om näsan, ett annat om hur man blir sjuk och ett tredje om snoppar och snippor. Det första programmet som sänds på söndag handlar om fötter.

– Vi utgår hela tiden från de frågor som barnen skickar in, så eftersom vi fått in frågor om både fötter och snoppar och snippor gör vi program om det. Vi pratar också mycket med olika experter och barnläkare om vilka som är de vanligaste frågorna och besvären som barn i den här åldern har. Och om ett barn till exempel undrar varför det är bra att tvätta händerna så visar vi varför det är det, istället för att bara säga att man ska tvätta händerna, säger Petter Oest.

Flera saker är nya för säsongen. Bland annat har experimenten i programmet anpassats för att det ska vara lättare att kunna göra dem hemma. En annan nyhet är humorinslagen i programmet, där barnet Felicia och hennes pinsamma, lite klantiga pappa råkar ut för olika konstiga situationer.

– I samma stund som ett program inte är kul så slutar barnen att titta, säger Petter Oest.

En annan nyhet är att Petter har fått en sidekick: Mia Fager, 9 år från Kävlinge utanför Lund.

– Jag läser upp frågorna som barn har skickat in, så att Peter eller någon annan expert kan svara på dem. Bland det svåraste med att spela in programmet var att komma ihåg vad det stod på frågelapparna, så att jag inte skulle behöva kolla ner på lapparna hela tiden, säger Mia Fager.

Bland det roligaste med inspelningarna har varit alla barnen som har varit med i programmet, tycker Mia.

– Många har blivit mina kompisar. Och så har jag lärt mig mycket om kroppen genom programmet, bland annat att armen har två ben i sig. Innan trodde jag bara att det var ett ben, säger hon.

Bacillakuten har premiär söndagen den 11 januari klockan 18.25 i Barnkanalen och på Barnplay.

Frågor & svar om Snipp- och Snopp-låten

En “snipp- och snopp-storm” drog över oss på Barnkanalen under gårdagen, efter att vi postade en Snipp- och Snoppsång. Klippet publicerades inför programmet Bacillakutens tredje säsong som startar på söndag.
Klippet har blivit väldigt spritt och reaktionerna har varit många.
En majoritet av reaktionerna har varit uppskattande, men några har varit kritiska och i vissa fall upprörda. Vi bakom Snipp och snopp-låten vill därför göra vårt bästa för att besvara den oro och de funderingar som kommit upp.

Därför har vi sammanfattat era vanligaste frågor och funderingar här.

  • Vilken åldersgrupp vänder ni er till?

Programmet riktar sig till barn mellan tre till sex år, men vi vet sedan tidigare säsonger att många lite äldre också tycker om programmet.

  • Varför är det viktigt för barn i denna ålder att lyssna på en låt om könen?

Med filmen vill vi på ett lekfullt sätt prata om snippan och snoppen och lära barnen varför vi har dom. Vi hoppas också att filmen kan hjälpa vuxna att prata med barn om snippan och snoppen.

  • Varför måste allt vara så sexualiserat?

Låten handlar inte om sex, eller om hur barn blir till. Låten handlar om att dansa och skoja om kroppsdelar som vissa ibland uppfattar som “skämmiga”.

  • Kan det inte vara skadligt för yngre barn, som till exempel går på förskolan, att se den här sången?

Bacillakutens syfte är att lära barn om kroppen och kroppens funktion. Vi hoppas att sången ska hjälpa till i detta lärande. Sången är en del av det lekfulla lärande som vi tror är det bästa sättet att nå barnen.

  • Heter det verkligen ”snippa”? Är det inte ett slangord?

Snippa är ett ord som kom in i svenska akademiens ordlista 2006 som en del i ett projekt om barns sexualitet av RFSU. Det har sedan dess haft en enorm genomslagskraft i framförallt barnkultur, därför tyckte vi att det passar bra.

  • Varför tar ett program om vardagssjukdomar upp barnens kön?

När vi gör program utgår vi från vad barn har skickat in för frågor och vad barnläkare säger är vanliga besvär för barn i den här åldern. Vi har fått in många frågor om snoppar och snippor, därför har vi gjort ett program om det.

Vi tar dock upp ämnet på ett sätt som ska kännas relevant för tre- till sexåringar, till exempel varför man inte alltid vaknar när man är kissnödig, varför det gör så ont när man slår sig på snoppen eller snippan och ger tips om intimhygien.

  • Jag är besviken på att låten känns heteronormativ.

Om man tolkar hjärtat i slutet av filmen som att snoppen och snippan blir kära så kan det tyckas så. Men om man tolkar hjärtat som att vi ska älska våra kroppar som dom är, även de kroppsdelar som kan uppfattas som “skämmiga”, då blir ju tolkningen en annan.

  • Det finns många utan snippa, som identifierar sig som kvinnor och många utan snopp som identifierar sig som män. Varför sjunger han i låten att flickor har snippor, när det inte stämmer? Varför är låten transfobisk?

Vi vill självklart ta avstånd från transfobiska budskap. Men många flickor har snippor, och många pojkar har snoppar. Vi vill inte lägga värdering i det, att alla flickor “Ska ha” snippor. Vi förstår att det låter så. Och en transpersons vardag, full av dessa oskyldiga och/eller ignoranta antaganden, måste vara riktigt tufft.
Det känns tråkigt att vi är en del av det tuffa.

Det kan finnas en pedagogisk poäng i att informera barn om att det generellt ser ut såhär: har man en snippa blir man betraktad som en tjej av andra, när man föds. Har man en snopp blir man betraktad som en kille. Att vara på barnens sida, kan ibland innebära att möta dom i den verklighet dom befinner sig i. Vi skulle aldrig stå bakom en låt som säger att flickor med snopp inte är riktiga flickor, eller att pojkar med snippa inte är riktiga pojkar.

  • Är det inte tråkigt att snoppen har mustasch och snippan har ögonfransar. Det är så tydligt att ni använder rådande könsnormer och blandar ihop kön med genus.

Jo, det kan man förstås tycka. Vi lekte med Snippan och Snoppen som karaktärer. Men kanske borde fler snippor haft mustasch. Det får bli en uppföljare.

  • Är det inte föräldrarnas jobb att berätta om sånt här för barnen?

Vi tycker självklart att alla föräldrar bör prata med sina barn om allting dom är nyfikna på, det är en del av att bli uppfostrad av någon. Vi vill göra tv om det barn är nyfikna på. Det behöver inte utesluta att man pratar om det hemma.

Vänligaste hälsningar,
Kajsa Peters, projektledare för Bacillakuten och Barnkanalen

snippa-snopp1